HTC Hero

De HTC Hero brengt een aantal noviteiten op de markt, zoals een Teflon coating en een nieuwe interface over Android heen. Daarnaast is het toestel de eerste Android-telefoon die direct al providervrij verkocht wordt en is het ook de eerste Android-telefoon op de markt met een 3,5 millimeter-jackaansluiting. De Hero belooft dan ook heel wat innovaties op de markt te brengen en het feit dat het toestel een van de weinige Android-toestellen op de markt is betekent eigenlijk al dat het niet meer fout kan gaan voor de Hero. Houdt deze held zich staande tegen de magie van de HTC Magic en de Samsung Galaxy, die binnenkort op de markt zal landen?

HTC Hero

 

De HTC Hero lekte al aan het begin van dit jaar uit in een roadmap van HTC, maar erg veel was er toen nog niet over bekend. De eerste echte details over dit toestel kwamen op 5 mei dit jaar naar boven, compleet met echte spy-pics en de eerste details. Later in mei kwam een bericht dat het toestel op Android 2.0 zou gaan lopen naar buiten en werd tevens duidelijk dat op het toestel de zogenaamde Rosie-interface zou draaien. Niet lang daarna volgde een promovideo van het toestel en toen was wel duidelijk dat een aankondiging niet meer ver weg kon zijn.

Deze aankondiging volgde op 24 juni, toch nog bijna een maand later. Het toestel werd met veel bombarie aangekondigd, samen met een geheel nieuwe interface van HTC, Sense genaamd. Deze zal draaien op de Hero en veel toekomstige HTC-toestellen, ook binnen de Windows Mobile-lijn. De geruchten kwamen slechts ten dele uit, want hoewel de Rosie-interface inderdaad op het toestel draaide onder de naam Sense, draait de HTC Hero op Android 1.5 Cupcake en dus niet zoals de geruchten zeiden op het nieuwere Donut, versie 2.0. De nieuwe Sense-interface moest ook meteen een van de speerpunten van de Hero worden en betere connectiviteit en integratie van sociale diensten zoals Twitter en Facebook met zich meebrengen. Verder bracht HTC met de Hero in de witte versie de eerste telefoon met Teflon coating, die voor een duurzamere buitenkant moet zorgen, op de markt. Ook multimedia komt in de Hero meer naar voren dan in zijn twee voorgangers, de HTC Dream en HTC Magic, met onder andere een 5-megapixelcamera en een 3,5mm-aansluiting voor hoofdtelefoons.

Dat de Hero speciaal is voor HTC bleek wel toen HTC Nederland aankondigde een grote actie rondom het toestel te organiseren waarbij het bedrijf 75 Hero’s weg zou gaan geven in drie dagen tijd. Ook uit onze eerste ervaringen kon geconcludeerd worden dat de Hero heel wat te bieden heeft. In deze review zullen we verder onderzoeken hoe heldhaftig onze held is.

HTC Hero vs. Apple iPhone 3G

 

HTC Hero vs HTC Dream

 

HTC Hero vs. Apple iPhone 3G

 

HTC Hero vs. Apple iPhone 3G

 

De positionering als Android-toestel gericht op social-networking met een multimedianasmaakje zet de HTC Hero eigenlijk in een eigen niche van de markt zonder enige concurrentie. Omdat dat onze review er niet veel interessanter op maakt nemen we de markt van de Hero iets breder en dan komen we uit bij toestellen als de Samsung i7500 Galaxy, HTC Magic en in mindere mate bijvoorbeeld de Apple iPhone 3GS.

De Samsung Galaxy heeft eigenlijk de meeste overeenkomsten met de HTC Hero, het toestel heeft nagenoeg dezelfde specificaties en beide toestellen draaien op Cupcake. Ze hebben allebei een 5-megapixelcamera, 3,5mm-ingang en natuurlijk een groot touchscreen en ze zijn dan ook beide deels gericht op multimedia, de Samsung i7500 iets meer dan de HTC Hero. De Hero heeft als voordeel zijn Sense-interface, maar niet elke consument zal hier wat om geven en qua specificaties zijn de toestellen dan ook aan elkaar gewaagd. Aangezien de i7500 nog niet op de markt is kunnen we over de prijs nog niet zo veel zeggen, maar we mogen aannemen dat deze niet heel veel zal afwijken van de prijs van de Galaxy en laatstgenoemde zal dan ook een geduchte concurrent van de Hero zijn tegen de tijd dat hij de markt bereikt.

De tweede directe concurrent komt uit het kamp van HTC zelf: de HTC Magic. Dit toestel, dat vooralsnog exclusief bij Vodafone verkrijgbaar is, kan niet tegen de Hero op wat betreft de specificaties, het toestel heeft een minder goede camera, geen 3,5mm-aansluiting en geen mooie interface, maar we kunnen ons voorstellen dat sommige consumenten het wat rondere design van de Magic prefereren. Bovendien heeft het toestel een iets lagere prijs, waardoor de Magic niet heel veel onderdoet voor de HTC Hero.

Een ander toestel dat vooral vanwege zijn App Store, prima interface en focus op multimedia in ons opkomt als concurrent voor de Hero is de Apple iPhone 3GS. Dit toestel heeft een prijs die hoger ligt en is ook niet providervrij verkrijgbaar, maar draagt de merknaam Apple en legt de lat hoog op het vlak van user interfaces. Qua specificaties wint de HTC Hero het zonder problemen, maar we vragen ons af of het toestel zich kan meten met de iPhone wat betreft de interface. Het zal ook nooit zo’n groot verkoopsucces worden als de iPhone omdat dat toestel een grote hype om zich heen heeft en dus veel meer bekendheid geniet bij de gemiddelde consument.

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Hero
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Android versie 1.5
Schermafmeting 3,2″
Schermtype TFT
Schermresolutie HVGA, 320×480 pixels
Aantal kleuren 65.000
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor Qualcomm MSM 7200A 528 MHz
RAM 288MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 512MB
Kleur
Kleuren Bruin, wit
Energie
Gesprekstijd 480 minuten
Standby-tijd 750 uur
Accu 1350mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi Wifi 802.11 b/g met DLNA
GPS aGPS
Communicatiepoort Mini-USB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Videocamera Ja
Radio Nee
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp
Audiouitgang 3,5mm jackplug
Extra’s Android Market, magnetometer, Sense UI

HTC Hero unboxing

De doos van de HTC Hero is allerminst standaard te noemen. Het is een hoge doos die redelijk smal is, waar aardig wat informatie op vermeld staat. Op de achterkant staan de technische specificaties van de Hero vermeld, vergezeld van een aantal highlights van het toestel, die op de linkerkant van het doosje vertaald staan. Op de rechterkant van de doos staan allerlei pictogrammen die een sneak preview geven van de Sense UI en tot slot staat op de voorkant een grote foto van de Hero met daarboven de tekst “HTC Hero”. De echte doos kun je aan de onderkant uit het omhulsel schuiven en dan krijg je meteen het toestel te zien in een inkeping waar het trouwens erg moeilijk uit te halen is. Onder de laag met het toestel erin zit een bak met alle accessoires, gescheiden door een aantal tussenschotjes en verpakt in plastic zakjes die niet hersluitbaar zijn. HTC heeft met de doos ook een beetje aan het millieu gedacht: alle teksten op de doos zijn geprint met soja-inkt, die veel millieuvriendelijker is dan gewone inkt. De accessoires die meegeleverd zijn, zijn gewoon de standaarddingen, dat wil zeggen een USB-kabel, USB-lader, headset en 2GB geheugenkaart, alle stijlvol vormgegeven. De headset is een normale en dus geen in-ear model, de kwaliteit is redelijk goed te noemen. Al met al zijn we redelijk tevreden over het pakket van de Hero, het is alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met het toestel en ook nog eens in een stijlvol jasje.

Het lijkt erop dat alle Android-toestellen van HTC één ding met elkaar gemeen hebben in hun design: een opstaande onderkant. In de HTC Dream was die duidelijk aanwezig en de HTC Magic vertoonde de verhoging in iets mindere mate. De HTC Hero brengt dit element weer wat groter terug en heeft door zijn rechthoekige vorm met ronde hoekjes en een opstaande onderkant sowieso veel weg van de HTC Dream, maar dan in een kleinere en handzamere uitvoering. Het formaat van de Hero is wat ons betreft nog net acceptabel, hij is iets langer dan de gemiddelde touchscreentelefoon en ook in de breedte beslaat de body van het toestel net één of twee millimeter meer dan we zouden willen, maar alles blijft binnen de grens en het toestel is goed handzaam.

De HTC Hero komt in twee varianten, een bruine en een witte. De bruine variant van de Hero is vervaardigd uit zacht mat plastic en voelt erg lekker aan, de witte heeft een coating van Teflon gekregen en voelt daardoor nog iets beter aan. Het matte plastic en de Teflon coating zorgen er tevens voor dat er weinig vingerafdrukken op het toestel achterblijven. Beide varianten hebben een robuuste feel, de Hero zit dus prima in elkaar.

HTC Hero voorkant

 

HTC Hero voorkant detail

 

HTC Hero voorkant detail

 

De voorkant van de HTC Hero is redelijk druk voor een full-touch-telefoon, maar heeft toch zijn strakke en elegante looks behouden. Centraal staat natuurlijk het 3,2 inch grote touchscreen, omgeven door een zwarte rand. Daaromheen is alles van donkerbruin plastic gemaakt, eerst een rand met vier toetsen, de speaker en twee statuslampjes erin en dan aan de onderkant nog een donkerder gekleurd stuk met daarin de trackball en een dubbele toets. De toetsen onder het scherm zijn dezelfde als die van de HTC Magic: een bel- en ophangtoets, een home-toets, een menutoets, een terugtoets en een zoektoets. Die laatste twee zitten als één dubbele knop naast het trackballetje helemaal onderaan, de andere vier in de rij direct onder het scherm. Deze layout is niet onhandig, maar vraagt wel wat gewenning.

HTC Hero rechterkant

 

HTC Hero linkerkant

 

HTC weet de zijkanten van zijn toestellen altijd erg leeg en simpel te houden en dat is ook bij de Hero goed gelukt. De rechterkant is helemaal leeg en bestaat alleen uit twee verschillende kleuren plastic, de linkerkant herbergt de volumetoets en bevat de tekst “HTC INNOVATION”. Aan de onderkant vinden we de mini-USB-poort en de bovenkant is voorzien van een klein sleufje om de batterijcover te verwijderen en de 3,5mm-ingang voor headsets. Iets wat we missen op de zijkant is een cameratoets, de camera wordt bediend via het trackballetje.

HTC Hero onderkant

 

HTC Hero bovenkant

 

Ook de achterkant van de HTC Hero is niet de drukste die we gezien hebben, hoewel er redelijk wat te vinden is. Hier vinden we ten eerste de cameralens, die helemaal bovenin in het midden geplaatst is, een plaats die weleens voor moeilijkheden kan zorgen als je je toestel met twee handen wilt vasthouden tijdens het fotograferen. Verder vinden we de speaker aan de achterkant, die hadden we liever aan de onderkant gezien omdat de muziek nu niet goed tot zijn recht komt als het toestel met de achterkant op de tafel ligt. Tot slot zit er ook een klein gaatje in de achterkant waaraan je een koordje kunt bevestigen, iets wat we trouwens liever aan de onder- of bovenkant gezien hadden.

HTC Hero achterkant

 

HTC Hero achterkant detail

 

HTC Hero achterkant detail

 

Scherm

De HTC Hero heeft een flink touchscreen met een doorsnede van 3,2 inch. Het aantal kleuren dat het scherm kan weergeven is met vijfenzestigduizend niet heel hoog, maar daar merk je in de praktijk maar weinig van. Het scherm is redelijk helder en de kleuren worden gewoon goed weergegeven. Natuurlijk kan het scherm in dit opzicht niet tippen aan de amoled-schermen die we steeds meer tegenkomen, maar slecht is het zeker niet. Watwel een beetje jammer is, is de relatief lage HVGA-resolutie van het scherm waardoor alles er net wat minder scherp uitziet dan op de WVGA-schermen die we tegenwoordig veel tegenkomen. Een pluspunt van het scherm is dat het relatief goed zichtbaar is onder direct zonlicht, hoewel de reflecterende laag over het scherm soms voor vervelende reflecties zorgt. Het toestel heeft een capacitief touchscreen, wat betekent dat je geen stylus kunt gebruiken. Met Android is dit echter geen enkel probleem en daarbij heeft de capacitieve technologie ook het grote voordeel dat het scherm veel gevoeliger is dan menig resistief touchscreen. Dit is in de Magic goed te merken, een kleine aanraking is al voldoende. Al met al zijn we tevreden over het scherm, hoewel het qua beeldkwaliteit niet zo goed is als de nieuwe amoled-schermen die we vooral bij Samsung veel tegenkomen.

Toetsen

HTC Hero toetsen

De HTC Hero heeft een beperkt aantal fysieke toetsen, die bedoeld zijn voor de bediening van het toestel. Onder het scherm zijn zes toetsen en een trackballetje aanwezig en op de zijkant zit nog een volumetoets. De toetsjes onder het scherm zijn smal maar niet te klein en ze zijn dan ook lekker in gebruik. De volumetoets is erg groot en in principe goed in gebruik, maar doordat hij geplaatst is op een gedeelte van de zijkant dat schuin naar beneden loopt is de toets niet erg gemakkelijk te bereiken. Het trackballetje van de Hero werkt redelijk, het reageert snel en vrij accuraat. De functie van het trackballetje en de volumetoets spreken voor zich en ook de beltoets, menutoets, de home-toets en de terugtoets hebben geen uitleg nodig. De ophangoets fungeert niet alleen als ophangtoets, maar is ook de toets waarmee je het toestel aan en uit en in de slaapstand kunt zetten. De zoektoets is een handige toevoeging waarmee je vanuit de meeste menu’s en standaardapplicaties kunt zoeken op Google, in sommige applicaties heeft de toets een aparte functie. Deze toevoeging is erg handig en de toets zorgt er ook voor dat het toestel zich net wat weet te verheffen boven andere telefoons gericht op internet.

Voor tekstinvoer heeft het toestel geen fysieke toetsen maar is het noodzakelijk om het scherm gebruiken. Het on-screen toetsenbord is redelijk prettig en heeft handige functies. Het toetsenbordje lijkt op dat van de HTC Touch Diamond2 en andere recente Windows Mobile-toestellen van HTC. Je hebt keuze uit drie verschillende toetsenborden: een qwerty-toetsenbord, een numeriek toetsenbord en een half-qwerty-toetsenbord waarbij elke toets twee letters bevat. Ook kun je verschillende soorten feedback instellen, namelijk een toontje, een trilling, niets of beide. Helemaal geen feedback krijgen tijdens het typen is natuurlijk ook mogelijk. Het toestenbord heeft in alle modi tekstvoorspelling en spellingscontrole, waarbij je woord direct vervangen wordt als je op spatie drukt, waardoor het lastig wordt een woord te typen dat het woordenboek niet kent, wat voor de nodige irritaties kan zorgen. Je kunt de spellingscontrole uitzetten, maar dan mis je natuurlijk de verbetering als je iets verkeerd typt. Het qwerty-toetsenbord is ook in landschapsmodus te gebruiken, de andere twee toetsenbordjes kunnen alleen in portretmodus gebruikt worden. De toetsenborden van de HTC Hero zijn over het algemeen erg prettig, alleen bij het qwerty-toetsenbordje in portretmodus gaat het nog weleens mis bij het typen.

Screenshot HTC Hero toetsenbord

 

Screenshot HTC Hero toetsenbord

 

Screenshot HTC Hero toetsenbord

 

Screenshot HTC Hero qwerty toetsenbord

 

Het bijzonderste aan de HTC Hero is eigenlijk zijn interface. Het toestel is namelijk de eerste Android-telefoon ooit die een eigen interface over de standaard Android-interface heen heeft gekregen. Deze HTC Sense UI is een evaluatie van TouchFlo 3D en zal later in de gehele lijn van HTC, op zowel Windows Mobile- als Android-toestellen, worden toegepast. In dit hoofdstuk zullen we alle basale zaken van de interface bespreken zodat je weet wat je te wachten staat als je besluit een HTC Hero aan te schaffen.

Standby

De basis van HTC’s Sense UI ligt in een aantal standby-schermen. Dit fenomeen kenden we al van Android, maar HTC heeft geen drie maar zeven standby-schermen meegegeven aan het toestel. Deze schermen zijn door de gebruiker helemaal in te delen, waarvoor verschillende items beschikbaar zijn. Allereerst zijn er de standaard Android-items, waaronder een aantal widgets, snelkoppelingen en mappen. Die mappen kun je vervolgens weer vullen met snelkoppelingen naar programma’s, websites, contacten enzovoort. HTC heeft hier zelf ook nog iets aan toegevoegd, namelijk een ruime set met widgets. Deze widgets lopen uiteen van kleine knopjes om de verbindingen te beheren tot een schermvullende weerapplicatie en van twaalf verschillende klokken tot een widget waarmee je kunt Twitteren, die allemaal vrij te verplaatsen zijn over je zeven standby-schermen. Zo kun je bijvoorbeeld een schermindeling maken met allemaal schermvullende widgets waardoor het geheel erg lijkt op de standby-indeling van TouchFlo 3D, maar je kunt ook zeven schermen volzetten met programma’s zodat alles een beetje op de standby-schermen van de iPhone lijkt en je echt alles bij de hand hebt. Het is erg prettig dat je standby-schermen zo ontzettend flexibel zijn en dat je er echt mee kunt doen wat je zelf wilt.

Screenshot HTC Hero stand-by

 

Screenshot HTC Hero stand-by

 

Screenshot HTC Hero stand-by

 

Een erg leuk extraatje dat HTC heeft toegevoegd zijn de zogenaamde scènes. Hiermee is het mogelijk om je indeling van de zeven standby-schermen en je achtergrond op te slaan en een andere te kiezen, waardoor je erg gemakkelijk kunt wisselen met je standby-schermen per situatie. Zo kun je bijvoorbeeld voor thuis een scène maken waar je alleen wat spelletjes, het weer en de belfuncties op je standby-schermen hebt staan omdat je voor de andere functies thuis al een computer hebt en voor buitenshuis een scène die meer ingericht is op internetten, social networking en het beluisteren van muziek. Deze scènes hebben zeker voor in de toekomst een grote potentie, denk bijvoorbeeld aan scènes die wisselen op basis van tijd, plaats of je gebruikspatroon van die dag.

Screenshot HTC Hero stand-by

 

Screenshot HTC Hero stand-by

 

Screenshot HTC Hero stand-by

 

Menu

Screenshot HTC Hero menu

Het menu in de HTC Hero is niet anders dan het standaard Android-menu, zij het met iets anders vormgegeven icoontjes. Het menu is uit te klappen door op de linkertoets onder het standby-scherm te klikken. Het menu is niets meer dan een lijst met alle applicaties en telefoonfuncties die op het toestel aanwezig zijn, waardoor het wat onoverzichtelijk wordt als er veel applicaties geïnstalleerd zijn. Gelukkig zijn er zeven standby-schermen die je kunt indelen zoals je wilt, waardoor je het menu als het goed is niet zo veel meer nodig hebt. Scrollen door het menu gaat op de manier die we van de iPhone gewend zijn, als je naar onder schuift scroll je naar boven en andersom. Alle menu’s binnen programma’s zijn, tenzij dit in het programma aangepast is, lijsten waar je op dezelfde manier als in het menu doorheen kunt scrollen. Sommige lijsten werken met sublijsten, die uitklappen als erop geklikt wordt.

Multi-tasking

Screenshot HTC Hero meldingen

Echt multitasken kan Android nog steeds niet zo goed, er is geen echt taakbeheer aanwezig en als je programma’s minimaliseert gaan ze niet altijd direct door waar je gebleven was zodra je ze opnieuw opent. De HTC Hero heeft echter wel een menuutje met systeemnotificaties, voor bijvoorbeeld messenger-applicaties of HTC Peep, HTC’s eigen Twitter-applicatie. In dit menu kun je ook de voortgang zien van downloads terwijl je met andere dingen bezig bent. Met dit menu ben je dus altijd op de hoogte van wat er op de achtergrond gebeurt.

De HTC Hero heeft ook een soort van taakbeheerder. Deze kun je oproepen door de home-toets even ingedrukt te houden en is eigenlijk niet meer dan een lijstje met de zes laatstgeopende applicaties. Je kunt hier verder ook niets doen, als een applicatie nog draait is er geen mogelijkheid om deze af te sluiten of iets dergelijks. Het is ook niet mogelijk om te zien of een applicatie nog draait of niet, het is dus echt puur een lijst met de laatste zes programma’s die je gebruikt hebt. Het komt een beetje in de richting van een taakbeheerder, maar deze optie kan er nog steeds niet voor zorgen dat de multitaskingfuncties van het toestel goed zijn en dat verwachten we gewoon wel van een smartphone. Jammer.

Screenshot HTC Hero laatste programma's

 

Prestaties

De HTC Hero presteert over het algemeen prima. Het toestel is ontzettend snel en loopt bijna nooit vast. Als je een menu opent dan gebeurt dat ook vrijwel direct en dat bespaart de nodige irritaties bij menig smartphonegebruiker. Wat wel opvalt is dat de Hero erg vertraagd wordt als hij op de achtergrond met iets bezig is wat net een beetje meer dan normaal vergt van de processor. Als je bijvoorbeeld op de achtergrond een webpagina laadt dan merk je dat meteen in de prestaties van het toestel, hoewel het ook dan niet heel langzaam is.

Net als alle andere Android-telefoons heeft de HTC Hero de Android Market waar je al je applicaties vandaan kan halen. Hier zijn ontzettend veel applicaties te vinden, zowel gratis als betaald. Het toestel bevat ook al een aantal standaardapplicaties en doordat HTC er mee aan de slag is gegaan staan er ook een aantal applicaties op voorgeïnstalleerd. Zo heeft het toestel bijvoorbeeld het spelletje Teeter en de applicaties PDF Viewer, HTC Peep en HTC Footprints. In dit hoofdstuk zullen we een aantal voorgeïnstalleerde applicaties en de Android Market bespreken. Voor informatie over enkele gratis applicaties in de Android Market verwijzen we je door naar onze review van de HTC Magic en in de toekomst onze Software reviews.

Android Market

Screenshot HTC Hero Android-market

Je kunt de Android Market vinden via het menu van de HTC Hero of natuurlijk via een van de standby-schermen als je hem daar in hebt gezet. Als je de markt opent krijg je een schermpje te zien met bovenaan een aantal uitgelichte programma’s en onder een lijstje met categorieën. Deze categorieën zijn toepassingen en games, later nog onderverdeeld in subcategorieën. Ook is er een knopje voor zoeken en een knop om een lijst met al je downloads op te roepen in het beginscherm van de Android Market te vinden.

Als je eenmaal een interessante applicatie gevonden hebt en deze aanklikt kom je in een schermpje met wat informatie over de applicatie. In dit schermpje staat eerst een tekstje over de applicatie met daaronder een aantal reacties op de applicatie en verder staat er wat over de ontwikkelaar. Helemaal onderaan is een knop te vinden waarmee je een applicatie kunt downloaden en installeren, waarbij je de voortgang zult zien in het notificatiemenu. De Android Market is redelijk algemeen te noemen, maar het is jammer dat er geen screenshots te vinden zijn op de pagina van een applicatie, wat we bij de App Store van Apple wel zien.

Screenshot HTC Hero Android-market

 

Screenshot HTC Hero Android-market

 

Screenshot HTC Hero Android-market

 

Teeter

Teeter is een simpel spelletje dat werkt met de bewegingssensor van de HTC Hero. We kenden dit spelletje al van eerdere HTC-telefoons, waaronder bijvoorbeeld de HTC Touch Diamond. Het is de bedoeling om een balletje zo snel mogelijk door een doolhof te bewegen zonder daarbij in de gaten die op verschillende plaatsen in het doolhof zitten te raken. Als dat toch gebeurt verdwijnt je balletje in zo’n gat en moet je opnieuw beginnen met het level. Je kunt het balletje bewegen door je telefoon een beetje naar de goede kant te hellen waardoor het balletje als het ware van de ontstane helling afrolt. Er zijn zo’n dertig levels in oplopende moeilijkheidsgraad en aan het eind kan het spel best uitdagend worden. Al met al is Teeter een simpel maar toch redelijk verslavend spelletje waar je van moet houden, maar als je ervan houdt kun je er wel de nodige tijd mee volmaken.

HTC Footprints

HTC Footprints is een nieuwe functie van HTC die voor het eerst tevoorschijn kwam op de HTC Touch Cruise II, het is eigenlijk een veredelde manier van geo-tagging. Je kunt met Footprints foto’s maken en daarbij meteen wat extra informatie opslaan, zoals de locatie, een telefoonnummer, een website, een spraakmemo en een gewone notitie. Je kunt al je Footprints vervolgens indelen in verschillende categorieën die je met een schuifje onderin de applicatie terug kunt vinden. Zo kun je al je foto’s handig archiveren en later weer naar de plaats navigeren of de website nog even nalezen. Het is erg jammer dat er per se een geheugenkaartkaart in de Hero moet zitten om Footprints te gebruiken. Erg zinnig vinden we Footprints niet, maar het is wel een grappige applicatie.

Footprints kun je niet alleen via het programma zelf benaderen, er is ook een uitgebreide Footprints-widget aanwezig waarmee je al je footprints direct vanaf je standby-scherm kunt bekijken. Je kunt vanuit deze widget ook met één druk op de knop een nieuwe Footprint maken. Deze widget is zowel in groot als in klein formaat beschikbaar, zodat je hem overal tussen kunt proppen, maar het is ook een optie om hem lekker duidelijk over de gehele pagina te plaatsen.

Screenshot HTC Hero Footprints

 

Screenshot HTC Hero Footprints

 

Screenshot HTC Hero Footprints

 

HTC Peep

Een andere applicatie die HTC aan de Hero heeft meegegeven is HTC Peep. Dit is een erg eenvoudige maar complete Twitter-client. Je kunt er praktisch alles mee wat je je maar kunt wensen van een Twitter-client, geheel in de stijl van HTC Sense en mooi verwerkt in de rest van de interface. Als je de Hero voor de eerste keer opstart krijg je meteen de mogelijkheid om je Twitter-account te koppelen en daarna hoef je nooit meer iets te doen om Peep goed te kunnen gebruiken. De applicatie bestaat uit een schermpje met vier tabbladen: alle tweets, reacties naar jou, directe berichten en favoriete tweets. Bovenaan het tabblad met alle tweets staat een balkje waarmee je zelf een tweet kunt plaatsen, de andere tabbladen hebben dat niet. Via de menutoets kom je in een menuutje waar je een nieuw direct bericht kunt schrijven, een nieuwe tweet plaatsen, je eigen profiel bekijken of je locatie updaten. Vernieuwen en naar de instellingen gaan is ook mogelijk via dit menu. Bij de instellingen kun je zaken als de updatefrequentie, het soort melding en instellingen als de host van je foto’s bewerken. Als je een tweet ingedrukt houdt komt er een menuutje waarmee je hem kunt beantwoorden, retweeten of aan je favorieten toevoegen en ook kun je via dit menu de auteur een direct bericht sturen of zijn profiel bekijken.

Ook HTC Peep heeft een eigen widget gekregen voor het standby-scherm. Er zijn twee versies beschikbaar, een kleine waarmee je alleen even snel een tweet kunt plaatsen en een grote waarmee je zowel updates van je vrienden kunt lezen als een eigen tweet plaatsen. Leuk is ook dat je vanuit je fotoalbum een foto meteen kunt delen op Twitter via HTC Peep. We kunnen dus concluderen dat HTC Peep een goede Twitter-client is die erg goed door de interface verwerkt zit en daardoor ook zeker beter is dan veel andere Twitter-programma’s die je via de Android Market kunt krijgen.

Screenshot HTC Hero HTC Peep

 

Screenshot HTC Hero HTC Peep

 

Screenshot HTC Hero HTC Peep

 

QuickOffice

Screenshot HTC Hero QuickOffice

De HTC Hero heeft als eerste Android-telefoon ook een Office-applicatie voorgeïnstalleerd gekregen: QuickOffice. Deze applicatie is erg basaal en laat je eigenlijk alleen maar toe om Office-documenten te lezen. Als je de applicatie opent krijg je een lijstje met alle ondersteunde bestanden voorgeschoteld. Je kunt dit lijstje eenvoudig doorzoeken zelfs als er veel bestanden op je telefoon staan. Het programma ondersteunt alle standaard Office-documenten, zoals .doc, .ppt, .xls en .txt. Office 2007 bestanden worden niet ondersteund. Jammer is dat je bij Powerpoint-bestanden alleen volledige dia’s kunt zien en dus geen volledige presentaties inclusief animaties kunt bekijken.

De QuickOffice-applicatie is niet in staat om bestanden te bewerken of beheren, je kunt echt niets meer doen dan ze bekijken. Dit is erg jammer want zo kan de HTC Hero eigenlijk niet meekomen met de meeste andere smartphones op het gebied van Office-toepassingen en dat maakt de telefoon zakelijk heel wat minder aantrekkelijk.

Screenshot HTC Hero QuickOffice

 

Screenshot HTC Hero QuickOffice

 

Screenshot HTC Hero QuickOffice

 

De HTC Hero heeft natuurlijk ook wat in huis als het om muziek en video gaat. Hoewel het toestel niet is voorzien van een high-tech videospeler, een muziekspeler met duizend-en-één instellingen of ondersteuning voor Dolby Mobile, heeft het toestel wel de mogelijkheid om video’s af te spelen. Daarnaast valt de muziekspeler binnen de nieuw Sense UI en is hij dus in een geheel nieuw jasje gestoken. De Hero heeft dus genoeg te bieden om soms een clip te bekijken of wat muziek te beluisteren. Iets wat we helaas nog steeds missen is een FM-radio. In dit hoofdstuk zullen we onderzoeken hoe goed alles werkt en verder bespreken hoe het in elkaar zit.

Muziekspeler

Screenshot HTC Hero muziekspeler

Bij het openen van de muziekspeler kom je direct in het afspeelscherm terecht, bestaande uit een album art, een aantal knoppen en de album-art van het volgende nummer en het vorige nummer. Natuurlijk is er ook wat meer informatie te vinden over het nummer, direct onder de album art. In het balkje onderaan zijn vijf knoppen te vinden, één voor je muziekbibliotheek, één voor de huidige afspeellijst en drie knoppen voor de bediening. Via de menutoets kom je in een menuutje waar je het huidige nummer kunt instellen als beltoon, de eigenschappen kunt bekijken of het nummer kunt toevoegen aan een afspeellijst. Hier staan ook nog een keer toetsen voor de shuffle- en herhaalmodus. De muziekbibliotheek bestaat uit een aantal tabbladen, precies hetzelfde als op alle andere plaatsen in de Sense interface. De verschillende tabbladen representeren verschillende filters voor je muziek, namelijk artiesten, albums, afspeellijsten, alle nummers, genres, componisten en gekochte muziek. Door deze lijsten kun je bladeren door met je vingers naar boven en naar beneden te schuiven en aan de zijkant is ook een schuifje te vinden waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan, een optie die we bij de oude speler van HTC misten.

Screenshot HTC Hero muziekspeler

 

Screenshot HTC Hero muziekspeler

 

Screenshot HTC Hero muziekspeler

 

Als je muziek afspeelt en je toestel gaat op de screensaver, dan komt ook een aantal bedieningstoetsen in deze screensaver tevoorschijn. Daarnaast wordt de achtergrond vervangen door de album art van het nummer dat op dat moment speelt en zie je de naam van het nummer op het scherm staan waardoor je eigenlijk alles kunt doen wat nodig is om door je muziek te bladeren vanuit je screensaver.

Om de muziekspeler nog beter toegankelijk te maken, zijn er ook drie verschillende widgets voor te vinden op de HTC Hero. Twee van deze widgets zijn van HTC en dus helemaal in stijl met de rest van de interface en de muziekspeler, de andere is de widget van Android die we ook al op de HTC Magic tegenkwamen. HTC heeft een schermvullende widget, waar alle bedieningsmogelijkheden van de muziekspeleraanwezig zijn en die een grote album art in het midden heeft en een wat kleinere widget die alleen de play-/pause-, volgende- en vorige-toets bevat, samen met de album art en wat info over het nummer. De widget van Android is nog beperkter en heeft alleen de naam van het nummer, een play-/pause-toets en een doorspoeltoets.

De muziekkwaliteit van de HTC Hero is niet heel geweldig, zowel door de speakers als via de hoofdtelefoon is het geluid een beetje aan de schelle kant. Daarbij heeft de Hero moeite met sommige hoofdtelefoons ondanks zijn 3,5mm-ingang en dat is jammer. Wat we ook missen zijn equalizers, die zijn in de Windows Mobile-toestellen van HTC wel aanwezig maar Android moet ze nog missen. De muziekspeler is dus mooi, goed te bedienen en doelgericht maar wel een beetje beperkt en met een geluidskwaliteit die ook wat beter had gemogen.

Screenshot HTC Hero muziekspeler

 

Screenshot HTC Hero muziekspeler

 

Screenshot HTC Hero muziekspeler

 

Video playback

Screenshot HTC Hero videospeler

De videospeler van de HTC Hero zit verstopt in de galerij. Hier is een mapje met alle video’s te vinden. Als je dit aanklikt kom je in een schermpje met één video centraal en aan beide kanten een klein stukje van de volgende video, allemaal als thumbnail. Onderaan staan vier toetsen, één waarmee je terug gaat naar de galerij, één waarmee je je video kunt delen via berichten, Gmail, HTC Mail of YouTube, één om je video te verwijderen en één om naar de videocamera te gaan. Als je een video aanklikt begint deze af te spelen, wat niet zo vlekkeloos gaat. Ten eerste ondersteunt de Hero geen DivX en Xvid en de video’s die hij wel ondersteunt, mp4 en 3gp, moeten niet te groot worden qua resolutie of bestandsformaat, want dan blijft het beeld hangen en speelt hij alleen nog het geluid af. Dat hij DivX en Xvid niet ondersteunt kunnen we HTC vergeven voor een dergelijk toestel, maar mp4-video’s in groot formaat zou elke hedendaagse telefoon toch wel zonder problemen moeten kunnen afspelen.

De camera van de HTC Hero is een 5-megapixelexemplaar met autofocus maar zonder flits. Het is dus zeker niet de beste camera in de markt als we op de specificaties afgaan, maar wel de beste camera in een Android-telefoon tot nu toe. In dit hoofdstuk zullen we onderzoeken hoe goed hij daadwerkelijk is en of hij standhoudt tegen de rest van de telefoonmarkt. Natuurlijk komt ook de galerij even aan bod in dit hoofdstuk, zoals altijd.

Foto

Screenshot HTC Hero camera

De interface van de camera van de HTC Hero is wat verbeterd in vergelijking met zijn voorgangers. De Dream en de Magic konden echt alleen focussen en een foto maken, de Hero heeft ook nog wat instellingen met zich meegekregen. Het sluiterscherm heeft slechts twee knopjes, één om tussen foto en video te wisselen en één om naar de galerij te gaan. Daarnaast komt er een zoombalkje in beeld als je op het scherm tikt, dat je kunt bedienen door met de trackball omhoog of omlaag te bewegen of door met je vinger omhoog of omlaag over het scherm te vegen. Als je op de menutoets van de Hero drukt komen er knoppen tevoorschijn waarmee je de resolutie, witbalans, helderheid en zelftimer kunt instellen en een knop om naar het instellingenmenu te gaan dat nog uitgebreider is. Hier kun je bijvoorbeeld de kwaliteit van de foto’s aanpassen of een tijdstempel toevoegen. Ook kun je kiezen voor breedbeeldfoto’s in de verhouding 3:2, geschikt voor prints van 10×15, of standaardfoto’s met de verhouding 4:3. Verder kun je geotagging aanzetten, de meetmodus aanpassen of effecten toevoegen. De interface ziet er niet zo mooi uit als bij veel andere telefoons die op de markt zijn, maar de functionaliteit is wel net zo goed en dat is al een flinke verbetering ten opzichte van de eerste Android-telefoons.

Screenshot HTC Hero camera

 

Screenshot HTC Hero camera

 

De kwaliteit van de foto’s van de HTC Hero is redelijk te noemen, het toestel heeft eigenlijk een beetje met de standaardproblemen te maken. De camera kan niet omgaan met hoge contrasten en de details worden wat uitgesmeerd. De ruisniveaus in de foto’s zijn ongeveer gemiddeld en daar hebben we dus niets over te klagen. De resolutie van 5 megapixels zorgt natuurlijk voor redelijk grote foto’s voor een Android-telefoon en in dat opzicht is het platform dus weer een stukje vooruitgegaan. Een grote misser van de camera is dat hij niet goed kan focussen op kleine of zeer nabije objecten, maar zeker voor een Android-telefoon zijn we wel tevreden met de camera.

Camerasample HTC Hero

 

Camerasample HTC Hero

 

Camerasample HTC Hero

 

Camerasample HTC Hero

 

Video

Screenshot HTC Hero videocamera

Hoewel een videorecorder op de HTC Dream nog miste, heeft Android er nu wel een ingebouwd en deze is dan ook in de HTC Hero terug te vinden. Het toestel neemt filmpjes op in een resolutie die net iets hoger ligt dan QVGA, namelijk 352×288 pixels. Natuurlijk kan het toestel ook in QVGA opnemen en vanwege de gangbaardere resolutie en omdat het toch niet zo’n groot verschil is, hebben wij QVGA-filmpjes gebruikt voor onze review. Het toestel heeft redelijk wat instellingen voor de videospeler, zoals de witbalans, codering en effecten. Je kunt zelfs het contrast, de verzadiging en de scherpte aanpassen. Dit is allemaal in eenzelfde interface als bij de fotocamera gestopt.

De kwaliteit van de filmpjes is niet zo denderend, ook de videocamera heeft veel moeite met contrasten en de filmpjes missen detail. Het geluid is normaal en de kleuren van de filmpjes zijn een beetje flets maar wel in orde. Hieronder is een videosample te downloaden waarmee je zelf kunt beoordelen wat je van de kwaliteit van de filmpjes van de Hero vindt.

Galerij

Sociale netwerken behoren tot de belangrijkste features in de HTC Hero en ze zijn dan ook van top tot teen in het toestel geïntegreerd. Ook de galerij is gekoppeld aan twee fotonetwerken: Facebook en Flickr. Als je een Facebook- en Flickr-account aan de Hero koppelt, wat direct gedaan kan worden als je het toestel voor het eerst opstart, kun je via je galerij foto’s van je contacten bekijken. Bij het openen van de galerij krijg je drie tabbladen te zien: locale foto’s, Facebook en Flickr. Bij de locale foto’s staan al je mappen waar foto’s of videos in staan, bij Flickr en Facebook al je contactpersonen. Als je een map of contactpersoon opent krijg je één foto centraal te zien met daaromheen een deel van de vorige en volgende foto’s, net als bij de video’s. Als je zo’n foto aanklikt krijg je hem groot te zien en kun je met twee vingers in- en uitzoomen. Bij de lokale foto’s kun je diashows maken, ze instellen als achtergrond, contactafbeelding, favoriet of Footprint. Ook is het mogelijk om een locale foto met één klik te delen via Picasa, Twitter, Facebook, Flickr, mms of e-mail, wat erg handig is. De galerij is dus een van de beste die we hebben gezien, met een prima integratie van sociale netwerken en een gebruiksvriendelijke vormgeving.

Screenshot HTC Hero galerij

 

Screenshot HTC Hero galerij

 

Screenshot HTC Hero galerij

 

Als Android ergens goed in is, dan is het wel internetten en bellen en die twee toepassingen vlekkeloos met elkaar laten samengaan. Na twee keer internet een apart hoofdstuk gegeven te hebben in onze Android-reviews, zijn we nu weer terug bij onze normale indeling en dat is zeker niet omdat de Hero minder goed is in internetten dan zijn voorgangers. Misschien is hij zelfs wel beter, dat kun je in dit hoofdstuk lezen. Natuurlijk komen ook de bel- en sms-functie van het toestel aan bod in dit laatste hoofdstuk over de softwarematige kant van het toestel.

Bellen

De HTC Hero heeft niet zoals zijn Android-voorgangers de telefoon, het logboek en de contacten in één applicatie. HTC heeft deze applicatie in de Sense UI, op een vergelijkbare manier als we kennen van TouchFlo 3D, in tweeën gesplitst. De telefoonapplicatie, die te bereiken is met de middelste toets onderaan elk standby-scherm, bestaat uit een toetsenbordje met daarboven al je gevoerde gesprekken. Hier kun je iemand bellen door op een gesprek te klikken, het nummer in te toetsen of door middel van smart-dialing. Als je de eerste paar cijfers van een nummer intoetst komt het toestel zelf met een reactie en dat werkt precies zo met de eerste paar letters van de naam van een contact. Er zit ook een knopje naar je contacten in de telefoonapplicatie.

De contactenapplicatie is erg uitgebreid, compleet met integratie van Flickr en Facebook. In het beginscherm van de applicatie staat een aantal tabbladen waarmee je contacten of groepen kunt opsporen en waarmee je direct nieuwe updates van je contacten en je gesprekken kunt bekijken. Als je vervolgens een contact selecteert zie je weer een aantal tabbladen, namelijk een contactkaartje waarop je informatie kunt zien en meteen kan bellen of sms’en, een tabblad met je ontvangen sms’jes, een tabblad met je ontvangen mailtjes, een tabblad met updates van Flickr en Facebook, een tabblad met albums van Flickr en Facebook en een tabblad met gesprekken.

Tijdens een gesprek kun je gewoon op de home-toets drukken en vervolgens alles doen wat normaal ook kan, waardoor het erg eenvoudig wordt om even iets op te zoeken tijdens een gesprek of juist snel een notitie te maken. Natuurlijk is er in het belscherm ook een knop aanwezig waarmee je het toetsenbord tevoorschijn tovert voor eventuele keuzenmenuutjes tijdens het bellen naar bijvoorbeeld een klantenservice. We kunnen dan ook concluderen dat de belapplicatie van de Hero erg uitgebreid is.

Screenshot HTC Hero bellen

 

Screenshot HTC Hero bellen

 

Screenshot HTC Hero bellen

 

Screenshot HTC Hero bellen

 

Screenshot HTC Hero bellen

 

Screenshot HTC Hero bellen

 

De kwaliteit van gesprekken met de HTC Hero is prima, het toestel klinkt erg helder en hard genoeg, zodat je mensen tijdens een gesprek prima kunt verstaan. Ook de ringtones zijn zo hard dat je ze niet snel mist en het trilalarm voldoet uitstekend in de HTC Hero. De ontvangst van het toestel is zeker niet slecht, voorzover we die hier in de Randstad hebben kunnen testen. Het toestel had echter UMTS-ontvangst op een plaats waar de meeste toestellen terugschakelen naar GPRS en we mogen dan ook aannemen dat de ontvangst in gebieden waar het netwerkbereik sowieso slecht is ook prima is.

Berichten

Screenshot HTC Hero berichten

Sms’en op de HTC Hero gaat erg simpel en doelgericht. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar trouwens niets bijzonders tussen zit. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren.

Je kunt ook prima mailen met de HTC Hero, het qwerty-toetsenbordje zorgt ervoor dat het typen van berichten erg gemakkelijk en snel gaat. Het opzetten van een mailaccount is eenvoudig en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Ook Exchange-mail kun je direct koppelen bij de eerste keer opstarten van je Hero en zo zijn de meeste mail-accounts wel gedekt. Verder ondersteunt het toestel gewoon pop3- en imap-mail. Als er een e-mailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de e-mailapplicatie. Als notificatie kun je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet vergezeld van een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met de Hero is geen probleem.

Screenshot HTC Hero berichten

 

Screenshot HTC Hero berichten

 

Screenshot HTC Hero berichten

 

Browser

De browser van de HTC Hero is erg netjes te noemen. De pagina’s worden goed geladen en alle content wordt prima weergegeven. Een nadeel is dat de browser nog steeds geen Flash ondersteunt. Flash-filmpjes of andere Flash-onderdelen in websites worden dus niet weergegeven door het toestel. Wel heeft HTC een zogenaamde HTC Flash-viewer ingebouwd waarmee sommige elementen, zoals YouTube-filmpjes, wel te bekijken zijn buiten de browser om via een link die in de browser staat. Dit werkt echter niet met alles en volledige Flash-ondersteuning was nog steeds stukken beter geweest. Natuurlijk ondersteunt de browser autorotate en navigeren over de pagina is erg makkelijk. Je kunt scrollen over de pagina door met je vingers over het scherm te vegen of door het trackballetje naar onder of boven te rollen. Ook links kunnen aangeklikt worden met het trackballetje, maar gewoon met de vinger aantikken is natuurlijk ook mogelijk. De browser ondersteunt verschillende tabbladen, wat het browsen erg vergemakkelijkt. Handig is ook dat je via de zoektoets direct in Google kunt zoeken of een adres in kunt typen, zodat je nooit meer handmatig naar Google hoeft te surfen. Aangezien de HTC Hero multitouch ondersteunt, kun je zoomen op een pagina door twee vingers naar elkaar toe of van elkaar af te bewegen, wat niet zo vlekkeloos werkt als op sommige andere toestellen, maar we vinden het toch een prettige manier van zoomen. Er zijn ontzettend veel instellingen aanwezig voor de browser van de Hero, waar we erg blij mee zijn.

Screenshot HTC Hero browser

 

Screenshot HTC Hero browser

 

Screenshot HTC Hero browser

 

Uithoudingsvermogen is bij telefoons een belangrijk punt en helaas zien we bij smartphones nog wel eens dat dat niet zo goed op orde is. Deze toestellen verbruiken relatief veel stroom en dat is ook bij de HTC Hero het geval met zijn grote scherm, HSDPA, gps en Wi-Fi. De HTC Hero blijft dan ook niet heel lang draaien op één batterijlading, na anderhalve dag is het met normaal gebruik wel voorbij en als je je Hero wat intensiever gebruikt houdt hij het niet langer dan een dag vol. Dit is jammer, maar een veelgezien probleem bij hedendaagse smartphones en dus ook niet echt een negatief punt van de HTC Hero.

HTC Hero batterijklep

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters