HTC Legend

HTC probeert met de Legend als flinke update van de HTC Hero een ware legende neer te zetten. De Hero was een erg goede basis, maar weet de Legend ons ook te boeien? In deze review kijken we achter de mooie naam en looks van het toestel.

HTC HD mini Legend Desire

 

De geschiedenis van de HTC Legend heeft een redelijk Nederlands tintje, maar begon ver over de Nederlandse grenzen. Natuurlijk werd de Legend op een flink aantal kilometers afstand van Nederland ontwikkeld, maar ook de eerste publiekelijke beelden van het toestel hebben niets met Nederland te maken. Toen begin december vorig jaar de kogel door de kerk was met HTC’s roadmap waarvan je hierboven een link kan vinden, druppelde er langzaam meer informatie over het toestel binnen. Al een week later lekte een duidelijke fotoshop van de Legend met wat extra info. Daarna hebben we een tijdje geen noemenswaardige dingen meer van het toestel vernomen, tot op 9 februari 2010, toen de eerste live-foto’s van het ding lekten. Drie dagen later begon het Nederlandse avontuur van de HTC Legend, toen KPN per abuis alvast een vooraankondiging van de Legend op de site plaatste. Natuurlijk werd het toestel niet veel later in Barcelona aangekondigd, waarna het Nederlandse verhaal weer verder gaat. Nederland was namelijk het eerste land waar de Legend een dikke week geleden de weg naar de winkels vond, waarna het toestel nu langzaam tot andere landen begint door te dringen. Hoogste tijd om het toestel nader te bekijken, dus.

HTC vertelde ons tijdens een ontmoeting in Barcelona dat de Legend zeker niet als opvolger van de Hero gezien moet worden, maar we kunnen het toch niet helpen de twee toestellen aan elkaar te linken. Hoewel het zeker te vroeg is om te spreken van een opvolger, lijkt de Legend een soort modernere update van de Hero te zijn die het toestel wel degelijk grotendeels gaat vervangen op de markt. Het toestel is net als de Hero een all-round Android-telefoon voor de massa, maar dit keer nog een beetje meer gericht op design. Daarnaast presenteren beide toestellen een nieuwe interface; de Hero was de eerste telefoon met de Sense UI er op en met de Legend geeft HTC haar eigen interface de nodige updates. Met de Legend op de markt lijkt de kans dat de Hero nog veel aftrek zal vinden dan ook klein.

HTC Legend

 

HTC Legend

 

HTC Legend

 

Zoals hierboven gezegd is de HTC Hero niet echt een concurrent voor de Legend, in prijs verschillen ze minimaal en de Legend is in elk opzicht geüpdated. Dat wil echter zeker niet zeggen dat de Legend helemaal geen concurrentie heeft, integendeel. De markt van touchscreensmartphones die voor een prijs rond de €400 over de toonbank gaan is namelijk redelijk groot. De HTC Touch Diamond2 is met een prijsverschil van bijna €100 en niet veel slechtere functies een redelijk goede optie, hoewel je wel met het wat minder gebruiksvriendelijke Windows Phone-platform zit.

Ook Samsung heeft heel wat telefoons die het bekijken waard zijn als je op zoek bent naar een telefoon in deze categorie. Natuurlijk is de i7500 Galaxy niet te missen, die qua specificaties de Legend goed bij weet te houden alleen het qua gebruiksvriendelijkheid met zijn standaard Android-interface aflegt. Ook de Samsung Omnia II, ook een op Windows Phone gebaseerde telefoon, is niet te missen met zijn grote amoled-scherm en prima media-features. Tot slot is er nog de Vodafone 360 Samsung H1, die met zijn LiMo-systeem misschien wel nog beter is voor applicaties en social-networking.

Mocht zowel Windows Mobile als Android niet helemaal je ding zijn, dan zijn er ook nog een aantal Symbian-telefoons die een moment van je aandacht verdienen, namelijk de Nokia X6, Sony Ericsson Satio en Sony Ericsson Vivaz. Alledrie multimedia-toestellen die ook op andere vlakken heel wat in hun mars hebben en het de Legend zeker niet makkelijk gaan maken. Op de volgende pagina zullen we de specificaties van de Legend even op een rijtje zetten.

HTC HD mini Legend Desire

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Legend
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Android 2.1
Kleuren Zwart/zilver
Scherm
Diagonaal 3,2″
Type AMOLED
Resolutie HVGA, 320×480 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Multi-touch Ja
Processor en Geheugen
Processor Qualcomm MSM 7227 600MHz
RAM 384MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 512MB
Energie
Gesprekstijd 490 minuten
Standby-tijd 560 uur
Accu 1300mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Flitser LED
Videocamera VGA, 640×480 pixels @30fps
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wav, midi
Video mp4, 3gp, wmv
Audiouitgang 3,5mm jack
Extra’s
GPS aGPS
Digitaal compas Ja
Applicatiewinkel Android Market

HTC Legend unboxing

Zoals we van HTC gewend zijn kregen wij de Legend aangeleverd in een standaard doos zonder enige opdruk, maar waarschijnlijk wel in de uiteindelijke vorm. De doos is hetzelfde als we kennen van de HD2 en de Hero, dat wil zeggen dat hij erg langwerpig is en met een afschuifbaar omhulsel werkt die de telefoon meteen blootlegt als je hem er afschuift. Onder het plaatje waar de telefoon op ligt is een grote bak met accessoires te vinden, waar in ons geval een USB-lader en een standaard headset in zit. In hoeverre dat in de echte retaildoos anders is, is ons niet bekend. Mocht dat zo zijn, dan is het pakket redelijk mager wat ons betreft, een MicroSD-kaartje is in ieder geval wel gewenst omdat veel applicaties niet eens werken zonder een dergelijke geheugenkaart. Als HTC die toevoegt zijn alle basics goed gedekt en kun je in ieder geval meteen aan de slag met je Legend.

Net als zijn wat oudere broertje heeft de HTC Legend de beroemde ‘kin’. Dit kleine opstaande randje aan de onderkant van het toestel is, naast dat het gewoon een opvallend design-element is, bedoeld om de kijkhoek op het scherm net iets beter te maken. Dit is nauwelijks merkbaar, maar de Legend houd zeker lekker vast. Het toestel is niet te groot en ook niet te klein en geeft door zijn aluminium behuizing een erg solide gevoel mee. Ook de afgeronde zijkanten voelen goed aan. Zoals gezegd is het formaat van de Legend erg goed binnen de perken gehouden en dat zorgt er ook meteen voor dat het geen grote last is in je broek- of jaszak. De bouwkwaliteit is verder ook erg goed te noemen, zoals je hierboven kunt lezen geeft de Legend een solide feeling mee en hij is ook erg stevig.

De enige kleur waarin de Legend voorlopig verkrijgbaar is, is zwart met zilver. Deze variant van het toestel bestaat uit één stuk zilverkleurig aluminium en is verder helemaal met zwart plastic ingelegd. Dit zie je vooral om de camera en bij de batterijklep en geeft de nodige afwisseling in het design.

De voorkant van de Legend bestaat eigenlijk uit twee delen: het scherm en de kin. De bovenkant is eigenlijk helemaal ingenomen door het scherm, uitgezonderd van een klein aluminium randje en het rooster voor de speaker. Onder het scherm zit een soort tussenrij met knopjes, die uit drie delen bestaat met vier knoppen erop. Dit zijn de standaard Android-knopjes, maar daar lees je meer over in het volgende hoofdstuk. Onder deze tussenrij zit de zogenaamde kin, stuk aluminium dat in een kleine hoek geplaatst is met het scherm erboven. Hier vinden we slechts een element terug, namelijk de optische trackpad. Deze bestaat uit een rond knopje met in het midden een bolletje dat je bewegingen over de toets registreert.

HTC Legend voorkant

 

HTC Legend voorkant detail

 

HTC Legend voorkant detail

 

HTC Legend voorkant detail

 

De achterkant bestaat grotendeels uit de aluminium behuizing waar het toestel eigenlijk tussen gebouwd is, met twee zwarte delen. Dit is onderaan de batterijklep, die overigens niet erg praktisch in gebruik is, en bovenaan een stuk plastic rond de camera met daarin ook de speaker, die verborgen zit achter een erg apart patroon van gaatjes in het plastic. Misschien dat sommigen dit mooi vinden, maar wat ons betreft is het alleen maar druk en uiteraard nergens goed voor.

HTC Legend achterkant

 

HTC Legend achterkant detail

 

HTC Legend achterkant detail

 

De zijkanten bestaan bijna helemaal uit het stuk aluminium waar we het al eerder over hebben gehad en zijn extreem clean gehouden. Aan de rechterkant van de Legend vind je helemaal niets en het design van de linkerkant is alleen maar verstoord door een langwerpige volumetoets die maar weinig opvalt en zeker niet storend is. De bovenkant en de onderkant moeten het natuurlijk ontgelden omdat er toch een aantal elementen zijn die er gewoon moeten zijn, zoals bijvoorbeeld de MicroUSB-poort en de 3,5mm jack-ingang. Die eerste zit, samen met de microfoon en een gaatje voor een keycord aan de onderkant. De audio-uitgang zit aan de bovenkant en wordt daar vergezeld door een langwerpig knopje dat als aan- en uitknop dient.

HTC Legend rechterkant

 

HTC Legend linkerkant

 

HTC Legend bovenkant

 

HTC Legend onderkant

 

HTC Legend zijkant detail

 

HTC Legend zijkant detail

 

HTC Legend zijkant detail

 

Scherm

De HTC Legend heeft, voor het eerst in een HTC-toestel, een amoled-scherm en dat merk je goed. De kleuren zijn een stuk intenser en zwart is ook echt zwart en dat is een flinke verbetering ten opzichte van oudere HTC-toestellen. De helderheid is ook zeker op pijl en natuurlijk is het contrast ook top, maar het scherm heeft een flink nadeel: buiten, en zeker in direct zonlicht, is het zo goed als onleesbaar en komt er een soort melkachtige waas over het scherm. Desondanks zijn we zeker tevreden over de prestaties van het scherm van de Legend en hoort hij zeker tot een van de betere schermen op de markt.

Ook de touch-capaciteiten van het scherm zijn niet niks. De Legend heeft een capacitief touchscreen wat betekend dat het lekker gevoelig zou moeten zijn. Dat is het ook in het geval van de Legend en de kleinste aanraking is al genoeg. Daarnaast ondersteund het scherm multi-touch, waardoor je onder andere kan zoomen door met je vingers naar elkaar toe of van elkaar af te schuiven. Het enige nadeel is dat het gebruiken van een stylus er niet in zit, maar dat is bij de Legend gelukkig geen enkel probleem.

Toetsen

Voor tekstinvoer heeft de HTC Legend een drietal on-screen toetsenbordjes, zoals we dat kennen van de Hero. Je hebt hier keuze tussen een qwerty-toetsenbord, een numeriek toetsenbord en een half-qwerty-toetsenbord waarbij elke toets twee letters bevat. Ook kun je verschillende soorten feedback instellen, namelijk een toontje, een trilling, niets of beide. Helemaal geen feedback krijgen tijdens het typen is natuurlijk ook mogelijk. Het toestenbord heeft in alle modi tekstvoorspelling en spellingscontrole, waarbij je woord direct vervangen wordt als je op spatie drukt, waardoor het lastig wordt een woord te typen dat het woordenboek niet kent, wat voor de nodige irritaties kan zorgen. Gelukkig wordt een woord als je hem gebruikt, wat gebeurt door hem aan te tikken in de lijst met woorden die tijdens het typen verschijnt, meteen toegevoegd aan je woordenboek. Dat woordenboek kan je trouwens ook heel makkelijk aanpassen. Een andere optie is het uitzetten van de spellingscontrole, maar dan heb je weer het probleem dat je typfouten ook niet weggewerkt worden. Het qwerty-toetsenbord is ook in landschapsmodus te gebruiken, de andere twee toetsenbordjes kunnen alleen in portretmodus gebruikt worden. Typen gaat dankzij het gevoelige scherm en de redelijke toetsen lekker.

Qua fysieke toetsen heeft de Legend alleen maar een aantal bedieningsknoppen. Onder het scherm zitten de drie standaard knoppen voor Android samen met een zoek-knop. Deze knoppen zijn bedoeld om terug te gaan naar het begin, het menu bij een programma op te roepen en een stapje terug te gaan in de navigatie. De zoekknop brengt je naar een speciaal zoek-menuutje waar je in het volgende hoofdstuk wat meer over leest. Deze knoppen werken allemaal lekker, wat trouwens ook geldt voor de volumetoets op de zijkant en de aan- en uittoets op de bovenkant van de telefoon. De knoppen onder het scherm hebben wel één probleem, namelijk dat de opdruk slecht te lezen is als hij niet goed in het licht zit, dus ook als bijvoorbeeld de schaduw van je hand er overheen ligt. In zo’n geval is er nog wel veel omgevingslicht, waardoor de lichtsensor zoveel licht krijgt dat de achtergrondverlichting niet ingeschakeld wordt en dan worden de vier knoppen dus onleesbaar. Gelukkig zijn deze redelijk makkelijk te onthouden en zul je ze na enige gewenning ook wel blindelings kunnen vinden. Helemaal onder op de voorkant van de Legend zit een optische trackpad, waar je meer van zult gaan horen. Deze is ook bij de Desire aanwezig en zal in de toekomst helemaal het trackballetje van HTC-telefoons vervangen, zoals RIM dat ook al gedaan heeft bij haar BlackBerry’s. Het bedieningselement ziet er een beetje apart uit, maar werkt erg fijn. Hij is erg gevoelig en nauwkeurig en is een hele verbetering ten opzichte van de trackballetjes van HTC.

Screenshot HTC Legend toetsenbord

 

Screenshot HTC Legend toetsenbord

 

Screenshot HTC Legend toetsenbord

 

Screenshot HTC Legend toetsenbord

 

De HTC Legend is niet alleen de eerste Android 2.1-telefoon van HTC, maar introduceert ook nog eens een update in Sense. Deze is trouwens niet heel groot en omvat vooral een aantal nieuwe widgets en een overzicht-weergave. Verder heeft het toestel gewoon nog de bekende dingen uit de Hero, zoals 7 standby-schermen en meerdere scènes. In dit hoofdstuk komt zowel Sense als de rest van de interface van de Legend aan bod en zullen we ook de prestaties van het toestel doorspreken.

Standby

De basis van HTC’s Sense UI ligt in maarliefst zeven standby-schermen. Deze schermen zijn door de gebruiker helemaal in te delen, waarvoor verschillende items beschikbaar zijn. Allereerst zijn er de standaard Android-items, waaronder een aantal widgets, snelkoppelingen en mappen. Die mappen kun je vervolgens weer vullen met snelkoppelingen naar programma’s, websites, contacten enzovoort. HTC heeft hier zelf ook nog iets aan toegevoegd, namelijk een ruime set met widgets. Deze widgets lopen uiteen van kleine knopjes om de verbindingen te beheren tot een schermvullende weerapplicatie en van twaalf verschillende klokken tot een widget waarmee je kunt Twitteren, die allemaal vrij te verplaatsen zijn over je zeven standby-schermen. Ten opzichte van de Hero zijn er weer een flink aantal widgets toegevoegd, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde FriendStream, die zowel Twitter-updates als nieuwe facebook- en flickr-berichten weergeeft. Dit geheel maakt dat de schermen ontzettend flexibel zijn en dat je werkelijk alles er neer kan zetten wat je wilt en je dus bijna nooit meer het menu hoeft te doorlopen.

Nieuw in de Legend is een overzichtschermpje van de meerdere schermen, dat je kunt bekijken door in een willekeurig standby-scherm met je vingers naar elkaar toe te bewegen. Je hebt hier een mooi live-overzichtje van je zeven schermen, maar aangezien je ook tussen de schermen kunt wisselen door met je vingers naar links of rechts te schuiven zal het amper gebruikt worden en is het ook niet erg nuttig. Een andere kleine toevoeging ten opzichte van de Hero kennen we van de HD2, namelijk full-screen weeranimaties. Als je het toestel net van de vergrendeling af haalt en naar het standby-scherm gaat wordt het huidige weer in een korte animatie weergegeven over het hele scherm heen, wat er erg mooi uit ziet.

Screenshot HTC Legend standby

 

Screenshot HTC Legend standby

 

Screenshot HTC Legend standby

 

Een erg leuk extraatje dat HTC heeft toegevoegd zijn de zogenaamde scènes. Hiermee is het mogelijk om je indeling van de zeven standby-schermen en je achtergrond op te slaan en een andere te kiezen, waardoor je erg gemakkelijk kunt wisselen met je standby-schermen per situatie. Zo kun je bijvoorbeeld voor thuis een scène maken waar je alleen wat spelletjes, het weer en de belfuncties op je standby-schermen hebt staan omdat je voor de andere functies thuis al een computer hebt en voor buitenshuis een scène die meer ingericht is op internetten, social networking en het beluisteren van muziek. Deze scènes hebben zeker voor in de toekomst een grote potentie, denk bijvoorbeeld aan scènes die wisselen op basis van tijd, plaats of je gebruikspatroon van die dag.

Screenshot HTC Legend scenes

 

Screenshot HTC Legend scenes

 

Screenshot HTC Legend scenes

 

Menu

Screenshot HTC Legend menu

De enige veranderingen in het menu van de Legend ten opzichte van het standaard Android-menu zijn de graphics en het balkje eronder. De grafische elementen zijn wat aangepast door HTC en het balkje dat ook bij het standby-scherm aanwezig is met daarin een knop om iets aan het standby-scherm toe te voegen, de telefoon-knop en de menu-knop is onderaan het menu aanwezig. In essentie is het menu echter niets meer dan een lijst met alle applicaties en telefoonfuncties die op het toestel aanwezig zijn, waardoor het wat onoverzichtelijk wordt als er veel applicaties geïnstalleerd zijn. Gelukkig zijn er de zeven standby-schermen die je kunt indelen zoals je wilt, waardoor je het menu als het goed is niet zo veel meer nodig hebt. Door het menu heen scrollen gaat via het principe van ‘kinetisch scrollen’ en werkt prima. Alle menu’s binnen programma’s zijn, tenzij dit in het programma aangepast is, lijsten waar je op dezelfde manier als in het menu doorheen kunt scrollen. Sommige lijsten werken met sublijsten, die uitklappen als erop geklikt wordt.

Applicatiemenu

Een belangrijk menu binnen Android en dus ook in de HTC Legend is een klein pop-up menuutje dat in elke applicatie aanwezig is. Dit is dan op te roepen door op de menutoets te drukken. Dan krijg je een saaie witte pop-up met wat knoppen erin. Welke knoppen dit zijn en hoeveel het er zijn verschilt per applicatie, maar ze zijn altijd simpel weergegeven in een witte balk met grijze icoontjes en tekst die uitlegt waar de knop voor dient. Hoewel dit als je het gewend bent erg handig werkt, is het soms redelijk verwarrend omdat je niet op het scherm kunt zien dat er nog een menu is in de applicatie. Ook het standby-scherm heeft een dergelijk menu, waar je onder andere dingen toe kunt voegen, de achtergrond kunt veranderen, naar de instellingen kunt gaan en meteen kunt zoeken met behulp van Google. Dit werkt op zich wel handig, maar je moet er wel even aan wennen.

Screenshot HTC Legend applicatiemenu

 

Multi-tasking

Sinds Android 2.0 is Android volledig geschikt geworden om te multi-tasken, hoewel het een degelijke taakbeheerder nog steeds ontbreekt. Er is wel een soort van taakbeheerder voor actieve processen binnen de telefoon, die je via het instellingenmenu kan opvragen. Hier zie je echter alleen de achtergrondprocessen en de programma’s die op dat moment draaien kun je nergens echt zien. Wel is er zoals altijd het menuutje met de laatste zes gebruikte applicaties en applicaties blijven volledig open staan als je ze even minimaliseert. Tot slot is er natuurlijk nog de statusbalk, waar meldingen worden weergegeven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een nieuw mailtje, maar ook chatberichten of downloads vanuit de marketplace kom je hier tegen. Een volledige taakbeheerder was leuk geweest, maar het is alvast een verbetering en hiermee doet de Legend niet meer onder voor Windows Phones of Symbian-smartphones in dit opzicht.

Screenshot HTC Legend multitaksing

 

Screenshot HTC Legend multitaksing

 

Screenshot HTC Legend multitaksing

 

Prestaties

De HTC Legend heeft een redelijke processor en werkt dan ook lekker soepel. De 600MHz van het ding zijn ruim genoeg om het toestel in normale navigatie razendsnel te laten lopen, maar soms zijn programma’s wel wat traag. Daarnaast is het toestel niet helemaal stabiel, zo nu en dan wordt de boel ontzettend vertraagd en werken sommige dingen met internet helemaal niet meer. Zo gaat het updaten van Twitter soms opeens ontzettend traag en worden webpagina’s zo nu en dan opeens even niet meer geladen. Met een restart is het allemaal verholpen, maar erg irritant is het zeker.

De HTC Legend is uiteraard voorzien van een mp3-speler en ook een FM-radio is van de partij, iets dat we nog steeds vaker niet dan wel tegenkomen op een Android-telefoon. Ook video’s afspelen kan de Legend natuurlijk. In dit hoofdstuk zullen we deze zaken even allemaal doornemen.

Muziekspeler

Bij het openen van de muziekspeler kom je direct in het afspeelscherm terecht, bestaande uit een album art, een aantal knoppen en de album-art van het volgende nummer en het vorige nummer. Natuurlijk is er ook wat meer informatie te vinden over het nummer, direct onder de album art. In het balkje onderaan zijn vijf knoppen te vinden, één voor je muziekbibliotheek, één voor de huidige afspeellijst en drie knoppen voor de bediening. Via de menutoets kom je in een menuutje waar je het huidige nummer kunt instellen als beltoon, de eigenschappen kunt bekijken of het nummer kunt toevoegen aan een afspeellijst. Hier staan ook nog een keer toetsen voor de shuffle- en herhaalmodus. Tot slot, en dat is nieuw in de Legend, zit er een knop bij om het nummer direct via Bluetooth te versturen. De muziekbibliotheek bestaat uit een aantal tabbladen, precies hetzelfde vormgegeven als op alle andere plaatsen in de Sense interface. De verschillende tabbladen representeren verschillende filters voor je muziek, namelijk artiesten, albums, afspeellijsten, alle nummers, genres, componisten en gekochte muziek. Door deze lijsten kun je bladeren door met je vingers naar boven en naar beneden te schuiven en aan de zijkant is ook een schuifje te vinden waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan, een optie die we bij de oude speler van HTC misten.

Screenshot HTC Legend muziekspeler

 

Screenshot HTC Legend muziekspeler

 

Screenshot HTC Legend muziekspeler

 

De muziekkwaliteit van de HTC Legend is matig, de speaker is redelijk zacht en extreem blikkerig. Hier zit echt amper diepte in en is dan ook niet fijn om naar te luisteren. Door de headset is het allemaal wel wat beter, maar nog steeds niet echt mooi. De muziek klinkt nog altijd wat oppervlakkig en mist wat bas. Er is trouwens ook een klein probleempje met de volumeregeling, deze kan namelijk niet echt zacht. Het is niet zo hard dat het storend is, maar het zou toch wel fijn zijn als de muziek ook iets minder hard afgespeeld zou kunnen worden.

FM Radio

Screenshot HTC Legend radio

Als tweede Android-telefoon van HTC heeft de Legend naast een gewone muziekspeler ook een FM radio. Met de meeste Android-toestellen moet je nog radio luisteren via een data-intensieve internetradio, maar met de Legend kun je ook gewoon gratis radiosignalen binnenhalen. De radio-applicatie is erg recht-toe-recht-aan en ziet er strak uit. Je kunt kanalen opslaan en scannen, maar daar blijft het wel zo’n beetje bij. Het toestel heeft in principe RDS, maar dit werkt niet erg goed en we kregen vaak helemaal niets of de tekst ‘Radio 2’ te zien, ook bij zenders die helemaal niets met Radio 2 te maken hebben. Nog meer dan bij de muziekspeler is er een probleem met de volumeregeling aanwezig, het laagste volume is al flink hard en dat is voor je oren niet echt geweldig uiteraard. De geluidskwaliteit is net als bij de muziekspeler, niet erg geweldig dus. De muziek klinkt oppervlakkig en daardoor redelijk saai.

Video playback

De videospeler van de HTC Legend zit verstopt in de galerij. Hier is een mapje met alle video’s te vinden. Als je dit aanklikt kom je in een schermpje met één video centraal en aan beide kanten een klein stukje van de volgende video, allemaal als thumbnail. Onderaan staan vier toetsen, één waarmee je terug gaat naar de galerij, één waarmee je je video kunt delen via berichten, Gmail, HTC Mail, bluetooth of YouTube, één om je video te verwijderen en één om naar de videocamera te gaan. Als je een video aanklikt begint deze af te spelen, wat niet zo vlekkeloos gaat. Ten eerste ondersteunt de Legend geen DivX en Xvid en de video’s die hij wel ondersteunt, mp4 en 3gp, moeten niet te groot worden qua resolutie of bestandsformaat, want dan blijft het beeld hangen en speelt hij alleen nog het geluid af. Dat hij DivX en Xvid niet ondersteunt kunnen we HTC vergeven voor een dergelijk toestel, maar mp4-video’s in groot formaat zou elke hedendaagse telefoon toch wel zonder problemen moeten kunnen afspelen.

Screenshot HTC Legend video

 

Natuurlijk is er bij de HTC Legend ook een camera aanwezig, en zelfs eentje die op papier redelijk goed scoort. Het toestel heeft namelijk een 5-megapixelsensor waar de foto’s en filmpjes op terecht komen, waarbij de maximale resolutie van de filmpjes op VGA ligt. Ook autofocus en een flitsertje zijn aanwezig bij de Legend, waardoor je op papier een redelijk complete camera hebt. Of dat in de praktijk ook klopt, dat onderzoeken we in dit hoofdstuk.

Foto

De camera-interface is helemaal vernieuwd in de HTC Legend en gebruikt nu niet meer het saaie Android-menu, maar heeft een eigen menu dat gehele transparant is en een stuk beter in elkaar zit. Het sluiterscherm bestaat standaard uit een aantal knoppen, namelijk een schuifje om het menu op te roepen, een knop die naar de galerij leidt, een knop voor de flits en een zoomknop. Het menu is transparant zodat je nog steeds kunt zien wat er voor de camera gebeurt en heeft een groot aantal instellingen. Zo kun je de verzadiging en het contrast instellen, maar ook zaken als de gebruikte ISO-waarde, de witbalans en de resolutie. Ook geo-tagging is aanwezig en het toestel heeft zelfs touchfocus. Als je op een plek in de foto drukt zal de telefoon daar op focussen en als hij eenmaal scherp is kun je op de trackpad klikken om een foto te maken. Deze focus werkt trouwens niet heel goed, maar het is al erg fijn dat hij überhaupt aanwezig is.

Screenshot HTC Legend camera

 

Screenshot HTC Legend camera

 

De fotokwaliteit die de Legend neer weet te zetten is redelijk. De foto’s hebben niet heel veel details, maar de kleuren zijn wel goed gehouden en veel ruis is er niet aanwezig. Wat opvalt is dat de Legend erg veel moeite heeft met macro-foto’s en dat de kleuren en vooral contrasten in zo’n geval niet zo goed uitkomen. Ook met focussen heeft het toestel bij macro’s wat moeite.

HTC Legend camerasample

 

HTC Legend camerasample

 

HTC Legend camerasample

 

Video

Naast foto’s maken kan de HTC Legend ook filmen, iets dat gebeurt in VGA-resolutie. De interface is dezelfde als die bij de stille camera, je komt zelfs in precies hetzelfde instellingenmenu terecht, zij het met wat andere instellingen. De kwaliteit van de filmpjes is net als bij de fotocamera redelijk. De kleuren zijn mooi, maar de details ontbreken zo nu en dan. Het toestel heeft relatief veel last van wind in de microfoon, maar niet abnormaal veel. Hieronder kun je een filmpje vinden dat we met de Legend gemaakt hebben.

Galerij

De galerij van de Legend is helemaal ingericht voor social-networking. Hiervoor is een diepe integratie van Facebook en Flickr aanwezig, waarbij je door simpelweg een ander tabblad van de galerij te openen de Facebook- en Flickr-foto’s van je vrienden kunt zien. Naast de tabbladen Facebook en Flickr, is er ook nog gewoon een tabblad voor je locale foto’s. Bij de locale foto’s staan al je mappen waar foto’s of videos in staan, bij Flickr en Facebook al je contactpersonen. Als je een map opent krijg je één foto centraal te zien met daaromheen een deel van de vorige en volgende foto’s, net als bij de video’s. Als je zo’n foto aanklikt krijg je hem groot te zien en kun je met twee vingers in- en uitzoomen. Bij de lokale foto’s kun je diashows maken, ze instellen als achtergrond, contactafbeelding, favoriet of Footprint. Ook is het mogelijk om een locale foto met één klik te delen via Picasa, Twitter, Facebook, Flickr, mms, bluetooth of e-mail, wat erg handig is. De galerij is dus een van de beste die we hebben gezien, met een prima integratie van sociale netwerken en een gebruiksvriendelijke vormgeving.

Screenshot HTC Legend galerij

 

Screenshot HTC Legend galerij

 

Screenshot HTC Legend galerij

 

Bij een smartphone horen applicaties en dus ook bij de HTC Legend. Het toestel heeft een flink scala aan voorgeïnstalleerde apps en uiteraard ontbreekt de Android Market niet alwaar je honderden andere applicaties kan downloaden, gratis of tegen een zachte prijs. Deze markt zullen we, samen met een aantal interessante applicaties die op de Legend staan voorgeïnstalleerd even bespreken in dit hoofdstuk.

Android Market

Screenshot HTC Legend Android Market

De nieuwe versie van Android komt ook met een nieuwe interface voor de Android Market. Deze functioneert prima en oogt wat prettiger dan de oude interface. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Zo kun je dus gemakkelijk zien wat er nieuw is en wat andere mensen veel gebruiken. Het applicatiescherm is wat beperkt en bevat bijvoorbeeld geen screenshots, maar alle echt belangrijke informatie is er te vinden en het is dan ook ruim voldoende. Tot slot is er nog een downloads-scherm beschikbaar waar je al je downloads kunt zien en eventueel updaten.

De Android Market is gevuld met meer dan 30.000 applicaties en de kans dat je iets niet kunt vinden is dan ook niet zo groot. Hoewel, de Legend heeft een bug waardoor je niet alle applicaties kunt vinden, bijvoorbeeld Layar is onvindbaar, dus eigenlijk is die kans er zeker. Daar wordt echter al aan gewerkt en dat zal niet heel lang meer duren naar verwachting. Het assortiment is verder wel uitgebreid en de prijzen zijn erg schappelijk, waarmee de Android Market een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Screenshot HTC Legend Android Market

 

Screenshot HTC Legend Android Market

 

Screenshot HTC Legend Android Market

 

Aandelen

Screenshot HTC Legend aandelen

Gedebuteerd op de iPhone en tegenwoordig niet meer van een hippe smartphone weg te denken is de aandelen-applicatie. Hier kun je simpel de koersen van je aandelen bijhouden en mooie grafiekjes van verschillende bedrijven oproepen. Het begin bestaat simpelweg uit de huidige koers van je favoriete bedrijven en indices, standaard Google en HTC, met ook nog de NASDAQ en de FTSE erbij. Dit kun je middels een knop beneden automatisch updaten en de koersen worden ook automatisch ververst met een interval dat je bij de instellingen kunt kiezen. De tweede knop in de balk beneden is om een index of bedrijf toe te voegen. Als je een van je aandelen aanklikt krijg je een schermpje met wat meer informatie, waar je ook grafiekjes van vandaag, deze week, deze maand, drie maanden, zes maanden, een jaar of twee jaar kunt oproepen. De applicatie laat mooi het verloop zien van alle aandelen en is erg handig voor beleggers, maar verder vooral een leuke gadget.

Bureauklok

Een leuke nieuwe applicatie op de Legend is de zogenaamde bureauklok. Dit is eigenlijk een verzameling van allerlei tijdgerelateerde applicaties, namelijk een gewone klok, een wereldklok, een timer, een wekker en een stopwatch. De basis van de applicatie is, zoals de naam al zegt, een bureauklok die als soort screensaver gebruikt wordt. Deze laat alleen de tijd, datum en eventuele alarmen zien en is verder een zwart scherm, dus verbruikt weinig energie. Als je op het scherm klikt krijg je het beginscherm met de klok en daaronder het weer en een knopje waarbij je weer naar de ‘screensaver’ kunt gaan. Onderaan zit een rijtje tabbladen waarmee je tussen de verschillende onderdelen van de app kunt bladeren. Deze zijn allemaal grafisch leuk vormgegeven en werken lekker simpel en goed, wat betekend dat je met de bureauklok-applicatie een prettig overzicht hebt voor al je tijd-applicaties.

Screenshot HTC Legend bureauklok

 

Screenshot HTC Legend bureauklok

 

Screenshot HTC Legend bureauklok

 

Friend Stream

Een mooie uitbreiding op HTC Peep, dat overigens ook gewoon aanwezig is op de Legend, is Friend Stream. Hier komen je sociale netwerken, in dit geval bestaande uit Facebook, Flickr en Twitter, samen. Er is een hoofdscherm waar je alle updates kunt vinden, dat wil zeggen nieuwe foto’s, maar ook tweets en status-updates op Facebook. Verder zijn er nog drie tabbladen, die alles sorteren op de content. Er is er eentje voor status-updates, een voor foto’s en een voor links, waarbij die eerste natuurlijk vooral door Twitter en een beetje door Facebook in beslag genomen wordt, de tweede door Facebook en Flickr en de derde eigenlijk alleen door Facebook. Je kunt uiteraard gebruikersprofielen weergeven, dingen retweeten of leuk vinden en opmerkingen plaatsen bij foto’s. Je hebt met Friend Stream dus een redelijk complete social-network-client waarmee je alle basisfuncties kunt doen een niet meer voor al je netwerken apart hoeft te zoeken. Hierbij is het natuurlijk wel jammer voor ons als Nederlanders dat Hyves niet geïntegreerd is.

Screenshot HTC Legend friend stream

 

Screenshot HTC Legend friend stream

 

Screenshot HTC Legend friend stream

 

Games

Screenshot HTC Legend teeter

Op gamegebied heeft de HTC Legend niet ontzettend veel te bieden direct uit de doos. Het enige dat er op voorgeïnstalleerd staat is Teeter, maar gelukkig zit de Android-market nog vol met een flink aantal simpele maar verslavende spelletjes. Teeter is een simpel spelletje dat werkt met de bewegingssensor van de Legend. Het spel is inmiddels goed bekend onder HTC-gebruikers en is al sinds de introductie van de accellerometer aanwezig op toestellen van de producent. Het is de bedoeling om een balletje zo snel mogelijk door een doolhof te bewegen zonder daarbij in de gaten die op verschillende plaatsen in het doolhof zitten te raken. Als dat toch gebeurt verdwijnt je balletje in zo’n gat en moet je opnieuw beginnen met het level. Je kunt het balletje bewegen door je telefoon een beetje naar de goede kant te hellen waardoor het balletje als het ware van de ontstane helling afrolt. Er zijn zo’n dertig levels in oplopende moeilijkheidsgraad en aan het eind kan het spel best uitdagend worden. Al met al is Teeter een simpel maar toch redelijk verslavend spelletje waar je van moet houden, maar als je ervan houdt kun je er wel de nodige tijd mee volmaken.

Telefoneren is toch dé basisfunctie van een mobiele telefoon en moet dus ook wel vlekkeloos gaan. Ook internetten op de telefoon komt nog steeds flink op en is zeker voor een Android-telefoon die toch zo goed als onbruikbaar is zonder internetbundel wel belangrijk. Al deze toepassingen zullen dan ook, samen met de berichten, in dit hoofdstuk langskomen.

Bellen

Screenshot HTC Legend bellen

De HTC Legend heeft niet zoals zijn Android-voorgangers de telefoon, het logboek en de contacten in één applicatie. HTC heeft deze applicatie in de Sense UI, op een vergelijkbare manier als we kennen van TouchFlo 3D, in tweeën gesplitst. De telefoonapplicatie, die te bereiken is met de middelste toets onderaan elk standby-scherm, bestaat uit een toetsenbordje met daarboven al je gevoerde gesprekken. Hier kun je iemand bellen door op een gesprek te klikken, het nummer in te toetsen of door middel van smart-dialing. Als je de eerste paar cijfers van een nummer intoetst komt het toestel zelf met een reactie en dat werkt precies zo met de eerste paar letters van de naam van een contact. Er zit ook een knopje naar je contacten in de telefoonapplicatie.

De contactenapplicatie is erg uitgebreid, compleet met integratie van Flickr, Twitter en Facebook. In het beginscherm van de applicatie staat een aantal tabbladen waarmee je contacten of groepen kunt opsporen en ook je online-adressenbestand kunt opzoeken. Als je vervolgens een contact selecteert zie je weer een aantal tabbladen, namelijk een contactkaartje waarop je informatie kunt zien en meteen kan bellen of sms’en, een tabblad met je ontvangen sms’jes, een tabblad met je ontvangen mailtjes, een tabblad met updates van Flickr en Facebook, een tabblad met albums van Flickr en Facebook en een tabblad met gesprekken. Het tabblad met updates werkt trouwens niet erg geweldig en geeft maar heel beperkt updates weer.

Tijdens een gesprek kun je gewoon op de home-toets drukken en vervolgens alles doen wat normaal ook kan, waardoor het erg eenvoudig wordt om even iets op te zoeken tijdens een gesprek of juist snel een notitie te maken. Natuurlijk is er in het belscherm ook een knop aanwezig waarmee je het toetsenbord tevoorschijn tovert voor eventuele keuzenmenuutjes tijdens het bellen naar bijvoorbeeld een klantenservice. We kunnen dan ook concluderen dat de belapplicatie van de Legend erg uitgebreid is. Ook de belkwaliteit is naar behoren en daar hebben we geen enkel probleem mee gehad, wat trouwens ook geldt voor de ontvangst van de Legend.

Screenshot HTC Legend bellen

 

Screenshot HTC Legend bellen

 

Screenshot HTC Legend bellen

 

Berichten

De sms-applicatie van de HTC Legend is simpel en mooi vormgegeven, zoals eigenlijk van de hele UI te zeggen is. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar trouwens niets bijzonders tussen zit. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren. Via deze toets kun je trouwens ook een standaard-tekst toevoegen. Ook smilies behoren hier tot de mogelijkheden, iets dat bij andere smartphones nog weleens mist.

Het opzetten van een mailaccount op de Legend is kinderspel en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Ook Exchange-mail kun je direct koppelen bij de eerste keer opstarten van je Legend en zo zijn de meeste mail-accounts wel gedekt. Verder ondersteunt het toestel gewoon pop3- en imap-mail. Als er een emailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de e-mailapplicatie. Als notificatie kun je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet vergezeld van een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met deze telefoon is geen probleem.

Screenshot HTC Legend berichten

 

Screenshot HTC Legend berichten

 

Screenshot HTC Legend berichten

 

Browser

In de browser van de HTC Legend worden alle onderdelen van de gemiddelde website goed weergegeven en het werkt erg soepel. De browser ondersteund flash tot op zekere hoogte, waarbij de meeste flash-elementen gewoon weergegeven kunnen worden. Sommige flash-formaten worden echter niet ondersteund en zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om flash-filmpjes op AAP te bekijken met de Legend. Onze flash-player wordt echter wel geladen en dat is al een kunstje dat door niet veel telefoons wordt nagedaan. Op de Acid3-test scoort de Legend een indrukwekkende 93 punten, een score die zelfs voor veel desktop-browsers onhaalbaar is. Natuurlijk ondersteunt de browser autorotate en navigeren over de pagina is erg makkelijk. Je kunt scrollen over de pagina door met je vingers over het scherm te vegen of door met het trackpad naar onder of boven te navigeren. Ook links kunnen aangeklikt worden met het trackballetje, maar gewoon met de vinger aantikken is natuurlijk ook mogelijk. De browser ondersteunt verschillende tabbladen, wat het browsen erg vergemakkelijkt. Handig is ook dat je via de zoektoets direct in Google kunt zoeken of een adres in kunt typen, zodat je nooit meer handmatig naar Google hoeft te surfen. Ook het zogenaamde ‘pinch zooming’, waarbij je met twee vingers naar elkaar toe of van elkaar af beweegt. Dit werkt, in tegenstelling tot bij de Hero, erg goed en werkt zelfs soepeltjes als de pagina nog niet geladen is. Ook op het gebied van instellingen presteert de Legend goed. Een puntje van kritiek is dat de internetverbinding nog weleens ermee ophoudt en pas na een restart weer naar behoren werkt. We gaan er vanuit dat dit ofwel een bugje van ons toestel is, of dat het een algemene bug is die snel opgelost zal worden.

Screenshot HTC Legend berichten

 

Screenshot HTC Legend berichten

 

De batterij is bij veel smartphones toch een knelpunt en na de prestaties van de meeste Android-telefoons van HTC gezien te hebben waren onze verwachtingen voor de Legend niet groot. Tot onze grote verbazing viel de batterijduur bij de Legend alleszins mee en hield het toestel het langer uit dan al zijn voorgangers. Dat wil niet zeggen dat hij een aantal dagen achtereen intensief gebruikt kan worden, maar na een dag intensief gebruik is er nog een flink bodempje energie aanwezig in de batterij van de Legend en dat kunnen we van de meeste hedendaagse smartphones niet zeggen. Als je het toestel gewoon gebruikt voor wat bellen en sms’en en af en toe nog wat media geniet, kan je het dan ook makkelijk twee dagen volhouden met de Legend en bij nog minder gebruik gaat het toestel uiteraard nog langer mee.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~3 ~4
Batterij BB00100
Capaciteit 1300mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
HTC Legend batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters