HTC One A9 review: bijzondere iPhonekloon

Met de One A9 legt HTC meer focus op design, gebruikservaring en snelle updates. Daarmee slaat het bedrijf een nieuwe weg in en hoopt het zijn afglijdende positie in de smartphonemarkt te stabiliseren. In deze review bekijken we of de One A9 klaar is voor die taak.

HTC One A9 hoofdfoto 

Dat HTC dit najaar met een belangrijke nieuwe telefoon zou komen was vrij snel duidelijk. Wat voor toestel het zou worden echter niet. De HTC Aero, zoals de werktitel van de nieuwe smartphone luidde, leek eerst een revolutionaire camera te krijgen. Even later leek het om een toestel met absolute topspecificaties te gaan en nog even later ging het verhaal dat de Aero een midranger zou worden. De waarheid bleek ergens in het midden te liggen: de HTC One A9, zoals het toestel uiteindelijk heet, is een telefoon met een high-endprijs maar midrange-specificaties.

Dat lijkt een rare combinatie, maar volgens HTC is dat te verantwoorden omdat de A9 vol inzet op design. De One A9 heeft een vernieuwde designtaal die overigens veel lijkt op die van de Apple iPhone 6s. Ook dat kan HTC verantwoorden: het is volgens de fabrikant een logische evolutie van het ontwerp van de eerste HTC One en Apple is degene die dat vorig jaar gekopieerd heeft. Met die gedachtegang zijn we het niet helemaal eens, maar in ieder geval is de A9 gewoon een fraai vormgegeven telefoon.

“HTC wijkt met de A9 op een aantal vlakken af van zijn eerdere strategie”

HTC wijkt op een aantal andere vlakken af van zijn eerdere strategie. De One A9 heeft bijvoorbeeld voor het eerst sinds lang bij HTC een amoledscherm en is als een van de eerste toestellen voorzien van Android Marshmallow. HTC belooft dat de A9 voorlopig binnen 15 dagen na het verschijnen van een nieuwe Androidversie bijgewerkt zal worden. Bovendien is HTC voor de A9 weer gebruik gaan maken van optische beeldstabilisatie in de camera en heeft het een vingerafdrukscanner onder het scherm toegevoegd.

De rest van de specificaties is niet bijzonder denderend voor de prijs van €599. De smartphone heeft een octacore Snapdragon 617-processor, 2GB werkgeheugen, een 5-inch full HD-scherm en een optisch gestabiliseerde 13-megapixelcamera. Wellicht dat HTC hier ook inspiratie bij Apple opgedaan heeft voor het principe dat je voor een goede gebruikservaring geen bijzonder indrukwekkende specificaties nodig hebt. In hoeverre de One A9 daadwerkelijk een goede gebruikservaring weet te bieden onderzoeken we in deze review.

HTC One A9 design 
HTC One A9 design 
HTC One A9 design 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 1.10.401.7 en een prijs van €599.

Specificaties van de HTC One A9
Algemeen
 • Uitgebracht op November 2015
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 617
 • octacore-processor op 1.5GHz
 • Grafisch: Adreno 405
Scherm
 • 5" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 4MP camera voorkant

Unboxing

HTC levert de One A9 met een redelijk standaard verkooppakket. Het doosje bevat naast de smartphone zelf een snellader, een usb-kabel en een headset. Die lader is overigens niet geschikt voor de maximale laadsnelheden die de One A9 ondersteunt, dat is jammer.

Design

“De aluminium unibody is naadloos afgewerkt”

Het ontwerp van de HTC One A9 is duidelijk een van de speerpunten van HTC. Dat is misschien een beetje gek, want de A9 lijkt sprekend op een iPhone 6s. De uiterlijke verschillen tussen de twee zijn minimaal en als er geen HTC-logo’s op de A9 zouden staan zou je hem eenvoudig voor een iPhone aanzien. Niet dat hij daar lelijk van wordt, maar erg origineel is het niet. Jammer, want de ontwerpen van HTC waren juist altijd erg origineel en herkenbaar.

Het goede nieuws is dat de One A9 wel erg mooi is en goed in elkaar zit. Wat dat betreft is het geheel terecht dat HTC stevige nadruk legt op het ontwerp van de telefoon. De aluminium unibody is naadloos afgewerkt en licht geborsteld aan de achterkant voor een wat stoerdere look. De powerknop is geribbeld terwijl de naastgelegen volumeknop glad is zodat je direct kunt voelen welk knopje je te pakken hebt.

HTC One A9 design 
HTC One A9 design 

Toch kent het ontwerp van de One A9 ook zijn nadelen. Niet geheel toevallig zijn die precies hetzelfde als bij de iPhone 6s: de camera steekt uit en de randen rond het scherm zijn nogal fors. Grote schermranden kennen we van HTC en daar zal vast een goede reden voor zijn. Maar bij de camera lijkt het bijna alsof HTC hem puur heeft laten uitsteken om op de iPhone te lijken. Er zit zeker een millimeter of drie ruimte tussen het glaasje over de lens en de cameramodule. Je zou dus zeggen dat HTC dat glaasje ook gewoon drie millimeter lager had kunnen leggen. Dan zou de body aan de achterkant gewoon mooi glad zijn.

De One A9 is in een heel aantal kleuren uitgebracht: grijs, zilver, goud en rood. Die rode variant zijn we in Nederland nog niet tegengekomen, maar wellicht dat die op termijn nog volgt. De zilveren en gouden variant hebben een witte voorkant, de andere twee versies hebben een zwarte glasplaat voorop.

HTC One A9 design 
HTC One A9 design 
HTC One A9 design 
HTC One A9 design 

“Waarom HTC het nodig vond de iPhone zo schaamteloos te kopiëren begrijpen we niet”

Alle designelementen zitten op logische plaatsen in de One A9. De speaker, usb-poort en audiojack zitten onderop. De volume- en powerknop zitten rechts en de linkerkant huisvest de sim- en geheugenkaarttray. Aan de voorkant onder het scherm vinden we een vingerafdrukscanner die ook als capacitieve homeknop werkt. Die knop wordt niet geflankeerd door de terug- en multitaskknop, waardoor je ondanks de fysieke homeknop gebruik moet maken van on-screen knoppen. Een rare keuze. De batterij van de One A9 is niet uitneembaar.

De HTC One A9 is zonder meer een mooi ontworpen smartphone die prima afgewerkt is. Functioneel maakt het ontwerp een aantal missers, wat niet wegneemt dat ook het functionele totaalplaatje goed is. Maar waarom HTC het nodig vond om de iPhone zo schaamteloos te kopiëren begrijpen we niet. Zeker gezien HTC al talloze keren bewezen heeft prachtige en originele smartphones te kunnen ontwerpen. Wat dat betreft oogst het bedrijf met de A9 weinig sympathie.

HTC One A9 design 
HTC One A9 design 
HTC One A9 design 
HTC One A9 design 

Scherm

HTC One A9 screenshot

HTC heeft met de One A9 gekozen voor een amoledscherm, iets dat de fabrikant al sinds de One S niet meer gedaan heeft. Dat pakt goed uit; het display van de One A9 presteert op de meeste vlakken prima. Het is lekker helder, het contrast is oneindig en de kleuren zijn spetterend. Je kunt in de instellingen kiezen tussen een amoledmodus en een sRGB-modus, een prettige toevoeging. De amoledmodus ziet er het meest spectaculair uit, maar moet wat inboeten op realisme. Als je een foto bekijkt ziet de lucht er bijvoorbeeld wel heel erg blauw uit. Voor mensen die dat vervelend vinden, is de sRGB-modus een goede oplossing: die geeft alles wat rustiger en natuurlijker weer. De kijkhoek die de One A9 neerzet is prima. Een nadeel van het scherm is de witbalans: die is behoorlijk gelig. Dat stoort overigens niet heel erg en valt vooral op als je het toestel naast een ander scherm legt.

Het scherm heeft een diagonaal van 5 inch en is voorzien van een full HD-resolutie. Geen quad HD dus, maar daar mis je weinig aan. Het enige nadeel van die full HD-resolutie is dat hij de kleurschifting die ontstaat door de gebruikte PenTile-pixelindeling niet helemaal weet te verbloemen. Maar je moet goed je best doen om die bijeffecten te zien en de meeste gebruikers zal het waarschijnlijk niet eens opvallen. Met zijn display scoort de One A9 al met al net wat minder dan de echte top van de markt, maar het paneel ziet er zeer zeker mooi uit.

Prestaties

“We zijn positief verrast wat HTC met de Snapdragon 617 processor heeft bereikt”

Om de prestaties van de HTC One A9 is het nodige te doen geweest. De smartphone heeft namelijk geen high-endchipset, maar een wat goedkopere Snapdragon 617-processor gekoppeld aan een vrij krappe 2GB werkgeheugen. Die chip heeft acht Cortex A53-kernen: een cluster van vier stuks geklokt op 1,5GHz en een cluster van vier stuks geklokt op 1,2GHz. De grafische processor is de Adreno 405, die ook duidelijk minder krachtig is dan wat we in de meeste high-endsmartphones zien.

In de praktijk scoort de One A9 goed genoeg, maar merk je zo nu en dan wel dat hij wat minder power heeft. Vooral bij het laden van applicaties is hij soms duidelijk trager dan andere high-endsmartphones. Gelukkig loopt de interface gewoon vloeiend en gaat ook browsen bijvoorbeeld snel genoeg. Het werkgeheugen van 2GB levert in de praktijk ook weinig problemen op. We zijn positief verrast wat HTC met deze processor bereikt heeft. De A9 zal dan ook voor de meeste gebruikers ruim voldoende presteren. Toch vinden we dat HTC voor dit geld wel wat krachtigere hardware in de A9 had mogen stoppen. Daardoor zouden ook zwaardere taken net zo snel gaan als bij de concurrentie en was de A9 bovendien wat toekomstbestendiger geweest.

“Intensieve gebruikers zullen het einde van de dag waarschijnlijk niet halen”

De One A9 is op netwerkvlak goed uitgerust. Hij ondersteunt LTE categorie 7-netwerken met downloadsnelheden tot 300Mbit en kan met 5GHz wifi-netwerken overweg. NFC ondersteuning is ook van de partij en maakt het plaatje compleet. De ontvangst van het toestel lijkt net wat minder te zijn dan die van sommige andere smartphones, maar de verschillen zijn niet noemenswaardig.

De A9 heeft een niet-verwijderbare 2150mAh-batterij die op papier niet bepaald indrukwekkend is. In de praktijk scoort de smartphone niet veel slechter dan bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S6 of LG G4. Dat is overigens niet echt een prestatie: ook die toestellen hebben ondermaatse accu’s. Intensieve gebruikers zullen het einde van de dag waarschijnlijk niet halen. Met normaal gebruik kom je er wel, maar het toestel moet zeker iedere nacht aan de lader. Met automatische helderheid op de hoge stand halen we ongeveer 3,5 uur screen-on-time, niet echt een goede score.

HTC One A9 screenshot 
HTC One A9 screenshot 
HTC One A9 screenshot 

Software

De software van de HTC One A9 is bijzonder: het is de eerste niet-Google-telefoon met Android 6.0 Marshmallow erop. Bovendien belooft HTC dat het toestel de komende tijd snel geüpdatet zal worden: binnen 15 dagen na het verschijnen van een nieuwe Androidversie. Of HTC dat waar kan maken is natuurlijk een tweede, maar in ieder geval ben je met de A9 verzekerd van relatief snelle updates.

“HTC belooft de One A9 binnen 15 dagen na het uitkomen van een nieuwe Androidversie te updaten”

Bovenop Android Marshmallow biedt de A9 een wat gestripte versie van Sense. HTC heeft gesneden in het aanbod aan applicaties en widgets en een aantal onderdelen uit de interface verwijderd. De snelle instellingen in het notificatiecentrum zijn bijvoorbeeld niet meer door HTC aangepast en de One A9 moet het vreemd genoeg zonder agendawidget stellen.

De mooie graphics en belangrijke functionele toevoegingen van Sense zijn gelukkig nog steeds aanwezig. Blinkfeed is van de partij onder de naam News Republic en de Sense home-widget en uitgebreide themafunctie zijn gewoon beschikbaar. Wat meer informatie over die functies kun je vinden in onze review van de HTC One M9.

HTC One A9 screenshot 
HTC One A9 screenshot 
HTC One A9 screenshot 
HTC One A9 screenshot 

HTC is behoorlijk terughoudend geweest met het meeleveren van software op de One A9. Op multimediavlak zijn er wel redelijk wat extra apps aanwezig op de A9, maar los daarvan houdt het eigenlijk als snel op. Handige tools als een bestandsbeheerder en weer-applicatie zijn van de partij en HTC heeft besloten Facebook standaard mee te leveren. Geen van de toevoegingen is onhandig of zinloos, behalve misschien de applicatie HTC Club. Dat is een soort loyaliteitsprogramma van HTC waar je wat speciale aanbiedingen en tips kunt krijgen. Weinig mis mee, maar we hadden het misschien liever als een losse download gezien.

Het interne geheugen van de One A9 is met 16GB misschien niet bijzonder groot, maar omdat je het kunt uitbreiden met een geheugenkaartje vinden we het wel voldoende. Je zult niet snel tegen een limiet aanlopen als het gaat om het downloaden van extra applicaties. Overigens moet je een eventuele geheugenkaart ‘formatteren als intern geheugen’ om hem voor andere dingen dan multimedia te kunnen gebruiken. Als je dat doet is de kaart niet meer bruikbaar in een ander toestel totdat je hem weer ‘als draagbaar geheugen formatteert’.

HTC One A9 screenshot 
HTC One A9 screenshot 
HTC One A9 screenshot 
HTC One A9 screenshot 

Multimedia

HTC One A9 screenshot

HTC zet met de One A9 nog steeds flink in op multimedia, maar pakt het wel wat anders aan dan bij eerdere toestellen. De stereo BoomSound-speakers aan de voorkant hebben het veld moeten ruimen en zijn vervangen door een enkel speakertje aan de onderkant. Die klinkt niet slecht, maar haalt het niet bij de speakers van de One M7, M8 en M9. In plaats daarvan zet HTC in op de audiochip van de A9. Die moet harder kunnen en beter geluid geven door een headset volgens HTC. Daarnaast is het toestel voorzien van Dolby Audio, wat voor voller en helderder geluid moet zorgen. Dat doet het ook zeker tegenover de ‘normale’ stand, maar we hebben wel het idee dat die normale stand niet bijzonder goed klinkt. Hoe dan ook is het geluid dat door een headset uit de One A9 komt goed en kan het inderdaad erg hard.

De multimediasoftware is inmiddels bekend van eerdere HTC’s, maar wel wat ingeperkt. HTC heeft zijn eigen muziekspeler laten schieten ten gunste van Google Play Music en de One Galery-software is verdwenen. De galerij is nog hetzelfde, maar biedt dus geen intergratie meer met al je sociale netwerken. Dat vinden we wel jammer. Er is een FM-radio beschikbaar op de A9 en de fotobewerkingssoftware is best uitgebreid. Die biedt allerlei filters, mogelijkheden om vormen over foto’s te plaatsen en zelfs foto’s in elkaar over te laten vloeien. Mogelijkheden om je foto’s gewoon te verbeteren zijn daarentegen erg schaars. Ook Zoe is weer aanwezig, maar nu zonder sociaal netwerk dat erbij hoort. Het is een programma waar je kleine filmpjes kunt maken door foto’s of video’s van je toestel samen te voegen. Eenvoudig en leuk, maar er is inmiddels een veelheid aan dit soort diensten beschikbaar die je zo kunt downloaden.

HTC One A9 screenshot 
HTC One A9 screenshot 
HTC One A9 screenshot 

De camerainterface is nauwelijks aangepast tegenover eerdere HTC’s, maar dat is geen schande. Die was namelijk al redelijk goed. De interface is overzichtelijk en werkt handig en heeft behoorlijk wat functies. Naast de bekende hdr-, panorama- en scenemodi, zijn er ook wat geavanceerde instellingen. Zo is er een handmatige modus waarmee je de focus, witbalans, sluitertijd en belichting zelf kunt regelen. In die modus kun je ook RAW-beelden schieten, die niet gecomprimeerd zijn en daardoor veel meer flexibiliteit bieden bij eventuele nabewerking. Dat is steeds meer de standaard aan het worden voor high-endtelefoons en het is prettig dat HTC daarin meegaat.

Via een knopje onderin kun je switchen tussen verschillende opnamestanden, een beetje zoals we van de lenzen van Windows Phone kennen. Daar kun je bijvoorbeeld kiezen voor de selfie- of photo booth modus.

HTC One A9 screenshot 
HTC One A9 screenshot 
HTC One A9 screenshot 
HTC One A9 camerasample frontcamera

HTC heeft zijn strategie op cameragebied weer eens overhoop gegooid. Geen ultrapixels meer en ook niet de hoge resolutie van de M9. Dit keer heeft HTC gekozen voor een 13-megapixelsensor met optische beeldstabilisatie en dat laatste is in ieder geval een welkome verbetering.

De kwaliteit van de foto’s die de A9 maakt is goed, maar niet het beste dat je in een smartphone kunt vinden. Wat vooral opvalt is dat de foto’s mooie en levendige kleuren hebben en er op klein formaat goed uitzien. Ga je inzoomen op een foto dan merk je wel dat er minder details aanwezig zijn dan bij veel concurrerende toestellen. Echt een probleem zal dat voor de meeste mensen echter niet zijn: over het algemeen worden smartphonefoto’s toch niet op groter formaat dan een full HD TV bekeken. Vervelender is dat de beeldkwaliteit bij slecht licht snel achteruit gaat, ondanks de optische beeldstabilisatie die de A9 heeft. Foto’s krijgen dan behoorlijk veel ruis en verliezen daardoor nog meer detail.

“Foto’s hebben mooie kleuren en zien er op klein formaat goed uit”

Selfies maakt de One A9 met de inmiddels bekende ultrapixel-camera, die een 4-megapixelresolutie heeft. Die selfies zijn best mooi en ook in het donker nog toonbaar. Ze verliezen het wel tegenover veel concurrenten als het gaat om de hoeveelheid details die de camera weet vast te leggen.

Video’s opnemen doet de A9 in 1080p, dus geen 4K. Dat is op zich niet zo’n probleem en de kleuren van de video’s zijn erg mooi. Op zich is de beeldkwaliteit ook goed als de video’s scherp zijn, maar ze lijken wat focusproblemen te hebben waardoor dat niet altijd het geval is. Vanwege de optische beeldstabilisatie zijn video’s over het algemeen wel stabiel en daarnaast vinden we het leuk dat de A9 timelapse- en slow-motionfuncties heeft.

HTC One A9 camerasample 
HTC One A9 camerasample 
HTC One A9 camerasample 
HTC One A9 camerasample 
HTC One A9 camerasample 
HTC One A9 camerasample 

Conclusie

“De smartphone komt in alle opzichten over als een high-endtelefoon”

De nieuwe strategie die HTC met de One A9 volgt pakt op zich niet verkeerd uit, maar moet nog wel een beetje gefinetuned worden. We zijn onder de indruk van wat HTC heeft bereikt met de specificaties van de A9. De smartphone komt in alle opzichten over als een high-endtelefoon, hoewel we het ontwerp niet erg handig gekozen vinden. Hij voelt hoogwaardig aan, werkt vloeiend en heeft een prima display. De fijne vingerafdrukscanner maakt beveiliging een stuk eenvoudiger en de software is prettig in gebruik en lekker up-to-date.

Toch kunnen we niet negeren dat de hardware van de A9 niet zo krachtig is. Op dit moment merk je dat bijvoorbeeld als je zware apps gaat opstarten of flink aan het multitasken bent. Geen ramp, maar voor een telefoon van €599 niet erg netjes. Daarnaast is het maar de vraag hoe goed de hardware van de One A9 in de toekomst met steeds zwaarder wordende software om zal gaan. Een ander flink nadeel van de A9 is zijn batterij, die met intensief gebruik het einde van de dag niet haalt.

Allemaal punten die wel door de vingers te zien zijn als de prijs ernaar is, maar dat is bij de HTC One A9 niet het geval. Als HTC een euro of 200 van de prijs afhaalt, waarmee de prijs rond het Amerikaanse niveau zou komen te liggen, is de One A9 een prima keuze. Op dit moment moet het toestel het helaas afleggen tegen zijn krachtigere concurrenten.

HTC One A9 design 
HTC One A9 design 

De enige smartphone die qua prijs, gebruikservaring en specificaties een beetje in hetzelfde schuitje zit als de One A9 is, misschien niet geheel toevallig, de Apple iPhone 6. Die kost ook ongeveer €600, legt het qua specificaties af tegen veel concurrenten en biedt een erg prettige gebruikservaring. Gaan we op zoek naar vergelijkbare Androidtelefoons, dan komen we uit bij toestellen als de Huawei P8 en Sony Xperia Z3. Die scoren ook hoog op gebruikservaring en hebben net geen topspecificaties, waarbij de One A9 wellicht net het betere totaalplaatje beidt. Maar die toestellen kosten ongeveer €400 tegenover de €600 van de A9. Voor minder dan die €600 kun je een Samsung Galaxy S6 of LG G4 krijgen; twee absolute toptelefoons.

Onze review score
Pluspunten
 • Premium ontwerp
 • Goede vingerafdrukscanner
 • Mooi amoledscherm
 • Recente en fijne software
Minpunten
 • Processor niet erg krachtig
 • Matige accuduur
 • Duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters