HTC One M9 review

HTC zet met de One M9 een nieuwe aanvoerder van zijn smartphoneportfolio op de markt. De smartphone is een duidelijke evolutie van de One M8, maar is volgens HTC wel sterk verbeterd. In deze review kijken we of dat inderdaad het geval is.

HTC One M9 review hand 

“De specificaties van de M9 zijn zoals ze horen te zijn bij een vlaggenschip in 2015.”

Vorig jaar gooide HTC hoge ogen met de One M8. De M8 was, en is, een prachtige smartphone met een mooi scherm, snelle processor, prettige interface en goede audio. Maar wel een met een groot manco. De UltraPixel-camera van de M8 was niet echt een succes en weerhield ons er in ieder geval van om de M8 tot beste high-end Androidtelefoon op dat moment uit te roepen. Het werd dan ook al vrij snel duidelijk dat HTC in de M9 in ieder geval de camera zou verbeteren. Dat is gebeurd en verder heeft de M9 een betere processor, meer werkgeheugen, vernieuwde software en volgens HTC nóg betere audio meegekregen. Dat alles in een erg herkenbaar maar wel verbeterd jasje volgens HTC. De fabrikant had het bij de aankondiging over een kruising tussen de verfijning van de M7 en de ergonomie van de M8, in elkaar gezet met veel vakmanschap.

Toch waren niet alle reacties erg positief na de aankondiging, juist vanwege dat ontwerp. Voorafgaand aan die presentatie waren een aantal renders gelekt waarop de M9 te zien was in een ander jasje met kleinere randen rond het scherm. Het formaat van die randen kreeg bij de M8 veel kritiek en men hoopte dan ook op kleinere bezels bij de M9. Dat bleek niet het geval. Niet echt een verrassing trouwens, want zo goed als alles over de M9 was al bekend voordat hij aangekondigd werd.

De specificaties van de M9 zijn zoals ze horen te zijn bij een vlaggenschip in 2015. De smartphone heeft een Snapdragon 810-processor, 3GB werkgeheugen, een 20-megapixelcamera en een 5-inch full HD-scherm. Alleen dat laatste is wat minder dan bij sommige concurrenten, die een QHD-display hebben. De een vindt het jammer, de ander ziet het juist als een voordeel omdat het de batterij en processor minder belast en je het verschil toch niet zou zien. Hoe het scherm kwalitatief gezien is zullen we later in deze review bespreken, maar in ieder geval is de lagere resolutie marketingtechnisch misschien niet het handigste dat HTC kon doen.

“In onze hands-on van de One M9 waren we erg over het toestel te spreken. ”

De HTC One M9 zal op 27 maart in de winkels komen te liggen en is daarmee zijn grootste concurrent net voor. De Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge zullen namelijk op tien april de winkels bereiken. Dat zijn voorlopig ook de belangrijkste concurrenten van de M9. Niet alleen omdat Samsung verreweg de grootste Androidfabrikant is, maar ook omdat de high-endmarkt voor 2015 zich nog moet ontvouwen. De Huawei P8, Sony Xperia Z4 en LG G4 moeten allemaal nog aangekondigd worden. Wat dat betreft heeft de One M9 de komende tijd dus een prettige positie.

Binnen de lijn van HTC zal de M9 het portfolio aanvoeren en ook als inspiratiebron dienen voor een aantal andere toestellen. De One M9+ bijvoorbeeld: een phabletvariant van de M9 die binnen afzienbare tijd aangekondigd zal worden, volgens de geruchten. Maar ook de One E9, een plastic variant van de M9 waar ook al de nodige plaatjes van gelekt zijn. Ook een One M9 mini ligt in de lijn der verwachting, maar over dat toestel is tot op heden nog niets bekend.

In onze hands-on van de One M9 waren we erg over het toestel te spreken en we riepen hem dan ook uit tot één na beste telefoon van het Mobile World Congress. Inmiddels hebben we langer de tijd gehad om met de One M9 rond te lopen en kunnen we alvast zeggen dat ons enthousiasme inmiddels getemperd is. In deze review lees je ons eindoordeel.

We hebben voor deze review van HTC een pre-release model gebruikt. HTC verwacht dat er geen hardwarematige aanpassingen zullen komen in de retailversie, maar het zou kunnen dat er nog een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd worden. Hetzelfde geldt voor de software: deze review is gebaseerd op een softwareversie van ongeveer een week voor de release. Ook hier verwachten wij geen grote veranderingen meer.

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op een prijs van €749 en softwareversie 1.32.401.214.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

HTC One M9

Algemeen

Telefoon vergelijken?Verwacht in March 2015 Draait op Android 5.0 LollipopBehuizing van Aluminium

Processor

Qualcomm Snapdragon 810octacore-processor op 2GHzGrafisch: Adreno 430

Geheugen

3GB Intern geheugen (RAM)32GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD

Afmetingen

Gewicht: 157 gramLengte: 69mmBreedte: 144mmDikte: 9,6mm

Scherm/invoer

5″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)1920×1080 schermresolutie

Camera

20MP camera met autofocusDual LED-flitser4096×2160 (4K) video opnames4MP camera voorkant

Netwerk

GSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2840mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 25 uurStandby-tijd van 391 uur

Unboxing

De M9 wordt geleverd in een mooi plat doosje dat voorzien is van de gebruikelijke inhoud. Dat wil zeggen: een headset, een usb-kabel en een lader. Dat is een in-ear exemplaar met een plat kabeltje dat minder snel in de knoop raakt. De audiokwaliteit van de headset is aardig goed, dat is ook mooi meegenomen.

Design

“Van een afstandje is de One M9 niet van zijn voorganger te onderscheiden en dat is zowel positief als negatief”

Van een afstandje is de One M9 niet van zijn voorganger te onderscheiden en dat is zowel positief als negatief. Positief omdat de M8 een erg mooie en hoogwaardig ontworpen telefoon is, dat is bij de M9 zeer zeker nog steeds het geval. Maar het is ook negatief. Enerzijds omdat we vinden dat een beetje verandering altijd fijn is, maar vooral ook omdat het betekent dat er nog steeds flinke randen rond het scherm liggen. Vooral de grote zwarte balk onder het scherm waar alleen maar een HTC-logo te vinden is vinden we jammer.

De One M9 is in verhouding tot zijn schermformaat dus aardig groot. Dat resulteert er ook in dat het lastig kan zijn om hem met een hand te bedienen: de verste bovenhoek is behoorlijk ver weg. We vinden de M9 niet te groot, maar op dit vlak was zeker verbetering mogelijk geweest. Ook de dikte is met 9,6 millimeter flink en hadden we graag iets kleiner gezien.

HTC One M9 review front 
HTC One M9 review front top 
HTC One M9 review front bottom 

“Allemaal om het vakmanschap te benadrukken, aldus HTC”

Los daarvan is de One M9 nog steeds een erg mooie telefoon die ergonomisch wat verbeterd is. De achterkant is van een speciale coating voorzien waardoor het toestel iets minder glad is dan de M8. Daar merk je niet bijzonder veel van, maar het kan nét helpen om je toestel niet op de grond te laten vallen. Het randje waar de achterkant in de zijkant overgaat is scherp geworden en aan de voorkant is een nieuw randje gekomen. Daarnaast heeft de zijkant een andere finish gekregen dan de achterkant, ondanks dat het hetzelfde blok aluminium is. Allemaal om het vakmanschap te benadrukken, aldus HTC. Door het nieuwe randje lijkt het alsof het scherm als het ware bovenop het toestel is gelegd. Dat zorgt voor wat meer grip als je het toestel vasthoudt, maar tegelijkertijd resulteert het erin dat M9 er nog wat dikker uitziet dan hij al is. Dat vinden we niet erg geslaagd.

De One M9 voelt wel weer erg goed aan. Het massieve blok aluminium voelt premium aan, is stevig en ligt door de lichte bolling aan de achterkant goed in de hand. De achterkant heeft een geborstelde afwerking en dat vinden we er mooi uitzien. Vanwege een nieuwe coating is hij minder krasgevoelig dan de M8 volgens HTC en vooralsnog lijkt dat inderdaad zo te zijn. We zijn voorzichtig met een sleutel over de achterkant gegaan en dat wist het toestel aardig te weerstaan. Als je goed kijkt zijn er kleine krasjes te zien, maar daar moet je echt naar zoeken. Het is dus zeker nog steeds niet aan te raden om de M9 samen met je sleutels in je zak te stoppen, maar bij normaal gebruik zou de achterkant niet al te veel moeten krassen.

HTC One M9 review back 
HTC One M9 review back top 
HTC One M9 review back bottom 

HTC heeft gekozen voor drie verschillende kleuren bij de M9. Space gray, goud en gold on silver. Die eerste twee kennen we van de M8, de laatste is nieuw en hebben wij in handen. De achterkant is nog steeds volledig zilverkleurig, de zijkant is goud gekleurd. De balken aan de voorkant zitten er een beetje tussenin. Sommige mensen zullen het jammer vinden dat de telefoon niet meer in alleen zilver leverbaar is, maar wij vinden de versie met goud wel mooi. Het goud is vrij subtiel het verschilt per lichtconditie hoeveel duidelijk het naar voren komt. Dat geeft in onze ogen een leuk effect.

Als we kijken naar de plaatsing van alle designelementen dan is er een belangrijke verbetering te ontdekken. De powerknop, die vroeger bovenop zat en lastig te bereiken was, is nu aan de zijkant geplaatst. De usb-poort en headsetplug zitten beiden op de onderkant. De achterkant kan er niet af en je kunt dan ook niet bij de batterij. Dat betekent dat je de sim- en geheugenkaarten via een tray aan de zijkant in het toestel moet stoppen.

HTC One M9 review left 
HTC One M9 review bottom 
HTC One M9 review right 
HTC One M9 review top 

Scherm

“Over de verdere weergave van het scherm zijn we gematigd positief”

Het scherm van de M9 is dus geen QHD-scherm, maar een full HD-scherm. Op een formaat van vijf inch betekent dat echter nog steeds een haarscherpe weergave, dus dat is geen groot probleem. De telefoon loopt wat dat betreft vooral op papier achter op de Samsung Galaxy S6. Het bespaart zelfs wat batterij en processorkracht en is in die zin misschien best een handige keuze van HTC.

Over de verdere weergave van het scherm zijn we gematigd positief. De One M9 heeft een mooi scherm, dat staat buiten kijf. Maar de helderheid is iets minder dan we gehoopt hadden en de kleuren zijn wat koud en flets. Dat laatste is iets dat je vooral ziet als je de M9 naast een ander toestel legt en zal verder niet storen. De helderheid is voor bijna alle gebruiksscenario’s prima, maar in de volle zon is de telefoon wat minder goed leesbaar dan we hadden gehoopt. Ook de kijkhoek is niet perfect, vooral als je vanaf een van de hoeken naar het display kijkt komt er een lichte, witte waas overheen. Het zijn allemaal geen gigantische problemen, maar het zorgt er wel voor dat de M9 niet echt een indrukwekkend display heeft.

Als je het scherm van de One M9 op zichzelf bekijkt, wat je als gebruiker waarschijnlijk zult doen, is het een mooi display. Maar alles bij elkaar is de kwaliteit wel wat minder dan die van de beste schermen op de markt. Sterker nog: als je de One M9 naast de One M8 legt dan is het scherm duidelijk minder. De M8 heeft een hoger contrast, levendigere kleuren en een hogere helderheid. Gezien de positionering van de M9 als beste smartphone van HTC is dat een tegenvaller.

Prestaties

“Tijdens dagelijks gebruik voelt de One M9 snel en vloeiend”

De HTC One M9 is voorzien van een Snapdragon 810-processor, uitgerust met vier ARM Cortex A57- en vier ARM Cortex A53-kernen. Die zijn geklokt op respectievelijk 2GHz en 1,5GHz. De SoC is 64bit-compatibel en is verder voorzien van een nieuwe Adreno 430 GPU en gekoppeld aan 3GB werkgeheugen. Op papier indrukwekkende specs die de M9 helemaal bij de tijd maken. Helaas is het praktijkbeeld wat minder rooskleurig.

Tijdens dagelijks gebruik voelt de One M9 snel en vloeiend, dat is gewoon in orde. Maar dat geldt tegenwoordig voor een groot aantal smartphones, dus daar hoef je het niet voor te doen. Je zou verwachten dat de One M9 uitblinkt in het snel opstarten van applicaties, het weergeven van mooie graphics en andere wat taken die belastender zijn voor de processor. Dat is maar nauwelijks het geval. We hebben het toestel naast een One M8 en een Galaxy Note 4 gelegd. Ga je dezelfde taken uitvoeren, dan merk je dat die twee toestellen van vorig jaar zelfs vaak net wat sneller zijn. Zeker over het opstarten van een wat zwaardere game als Real Racing 3 doet de One M9 duidelijk langer.

“Die inconsistentie heeft waarschijnlijk te maken met de inmiddels veel besproken oververhittings-problemen”

Helaas hebben we onze CPU-benchmark, het converteren van een video, niet kunnen doen omdat de app die we altijd gebruiken niet wilde opstarten op de M9. In het grafiekje hieronder komt de One M9 dan ook alleen op de twee andere pagina’s voor. Gaan we kijken naar die tests, dan zien we dat de M9 net iets beter scoort dan toestellen als de Galaxy Note 4 en One M9. Er is echter een groot verschil en dat is de consistentie van de resultaten. Zo hebben we bij Octane scores gehaald tussen de 3200 en 5900 punten, nogal een groot verschil. Als je dat meeneemt dan scoort een smartphone als de Galaxy Note 4, die consistent scores rond de 5200 haalt, eigenlijk beter in onze ogen.

Die inconsistentie heeft waarschijnlijk te maken met de inmiddels veel besproken oververhittingsproblemen. HTC heeft een aantal dagen geleden een update uitgerold die dat zou moeten oplossen, maar het probleem bestaat nog steeds. De smartphone wordt inderdaad minder heet dan voor de update. We vonden hem voorheen al niet zo heet worden dat het onprettig wordt om vast te houden, nu is dat zeker niet meer het geval. Maar de prestaties lijden er dus wel onder, wat vermoedelijk komt omdat de processor behoorlijk snel teruggeklokt wordt om oververhitting te voorkomen. In die zin is de telefoon dus niet erg stabiel. Als je gaat kijken naar vastlopers en vertragingen tijdens lichte taken dan is de stabiliteit trouwens wel goed.

De vraag is dan natuurlijk of de Snapdragon 810-processor überhaupt voordelen biedt tegenover de Snapdragon 805- of 801-chip in toestellen van vorig jaar. Dat doet hij wel, maar dat is vooral iets dat we in de toekomst zullen merken. Het gaat hier namelijk om een 64bit-chipset. Android is daar inmiddels voor geoptimaliseerd, maar veel apps zijn dat nog niet. Als dat gaat gebeuren dan kun je daar met de M9 de vruchten van plukken. Daar komt bij dat de chip op papier wel krachtiger is, wat betekent dat er in theorie nog veel te redden valt met software-updates.

“Netwerktechnisch zit de One M9 wel erg goed in elkaar”

Netwerktechnisch zit de One M9 wel erg goed in elkaar. Hij ondersteunt zo’n beetje alle netwerken die we kunnen bedenken, waaronder wifi ac en LTE advanced. Overigens is dat gewoon de standaard in deze klasse, dus een specifiek voordeel van dit toestel is het niet.

De batterij van de One M9 heeft een capaciteit van 2840mAh, net wat meer dan de 2600mAh van de One M8. Helaas spelen de oververhittingsproblemen de batterij ook parten. Als je alleen eenvoudige taken uitvoert op de One M9, zoals een beetje browsen, mailen, bellen en af en toe een YouTube-filmpje kijken, presteert de accu redelijk goed. Hij behoort in dat geval niet tot de top van de markt, maar scoort wel een ruime voldoende. Met zulk gebruik moet je makkelijk de dag vol kunnen maken. Ga je echter zwaardere dingen doen, zoals gamen of 4K-filmen, dan loopt de temperatuur op en gaat de batterij erg snel leeg. Als je een keer een half uurtje een zware game speelt ben je zo 20 à 30 procent van je batterij kwijt en dan kan het nog weleens lastig worden om het einde van de dag te halen. Daardoor scoort de batterij van de M9 over de gehele linie wat ons betreft een kleine voldoende.

HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 

Software

“De interface wordt nog steeds gekenmerkt door zijn eenvoudige kleurgebruik en no-nonsense iconen”

HTC One M9 screenshot

De HTC One M9 is uitgerust met een nieuwe versie van de Sense-interface, versie 7.0. Die heeft een tweetal belangrijke speerpunten: uitgebreide aanpasbaarheid via thema’s en situatieafhankelijke optimalisaties vanuit de software zelf. Het geheel ligt bovenop Android 5.0 Lollipop, waarover je meer informatie kunt vinden in onze aparte review.

Sense 7 is in de basis erg vergelijkbaar met de vorige versie. Het homescreen wordt nog steeds geflankeerd door BlinkFeed en het hoofdmenu scrolt verticaal in plaats van horizontaal. Grafisch is Sense iets gemoderniseerd, maar zijn de verschillen niet heel groot. De interface wordt nog steeds gekenmerkt door zijn eenvoudige kleurgebruik en no-nonsense iconen, wat wij erg mooi vinden.

Een belangrijke verandering is gekomen in de vorm van een nieuwe widget op het startscherm. Die widget geeft de apps waarvan het toestel denkt dat je ze op dat moment het meeste nodig hebt weer. Concreet betekent dat dat er drie modi zijn: thuis, werk en buiten. Op basis van je locatie bedenkt het toestel in welke situatie je je bevindt, maar dat kun je ook te allen tijde zelf instellen. Per locatie maakt de telefoon een lijstje met de apps die je daar het meest gebruikt, waarvan de widget er de eerste acht laat zien. Mocht je apps niet of juist wel in de lijst willen dan kun je ze gewoon verwijderen of vastzetten in de lijst. Handmatig toevoegen kan vreemd genoeg niet, tenzij je een mapje maakt. Het is een eenvoudige toevoeging, maar wat ons betreft voegt hij zeker wel wat toe aan de software van de M9.

HTC One M9 review software home 
HTC One M9 review software home 2 
HTC One M9 review software home 3 
HTC One M9 review software drop down 

Een andere belangrijke toevoeging is de themafunctie. Daar kun je thema’s downloaden uit de catalogus van HTC, maar ook je eigen thema samenstellen. Dat doe je door een ‘basisfoto’ te kiezen, waar de telefoon een kleurenpalet uit zal bepalen en waar je vervolgens op basis van een aantal templates een thema uit kunt samenstellen. Het thema zelf uitgebreid aanpassen kan ook en de thema’s van HTC kennen sowieso een uitgebreid setje aanpassingen. Geluiden, iconen, kleuren, lettertypen: ze kunnen allemaal veranderd worden binnen een thema. Wederom een leuke toevoeging, hoewel lang niet iedereen er gebruik van zal willen maken.

HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot

Kijken we naar de software die HTC verder toegevoegd heeft dan valt vooral op dat dat er veel multimedia-minded software tussen zit. Daarover hieronder meer. Los daarvan is het aantal toevoegingen niet heel groot, maar zitten er wel een aantal handige apps tussen. De leukste is wellicht Peel Smart Remote, waarmee je je televisie kunt bedienen. Die apps is overigens zo downloadbaar uit de Play Store, maar de One M9 is een van de weinige toestellen met een infrarood-zender op de bovenkant zodat je hem daadwerkelijk kunt gebruiken. Verder lever HTC Skype en Polaris Office mee en zijn er veel eenvoudige apps. Een weer-app, een bestandsbeheerder en een notitie-app bijvoorbeeld. Die laatste is erg uitgebreid, met een groot aantal templates en de mogelijkheid om te typen of te tekenen op het scherm.

De One M9 heeft 32GB interne opslag en daarmee ruim voldoende ruimte om extra apps op te installeren. Voor de liefhebber is het ook mogelijk om die applicaties naar je Micro sd-kaart te verplaatsen, hoewel dat niet met iedere app kan. HTC heeft een handig tooltje meegeleverd die verwijderbare bestanden zoekt en in een aantal categorieën opdeelt, zodat je eenvoudig je telefoon wat kunt opschonen.

HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 

Multimedia

“De muzieksoftware is nauwelijks veranderd.”

Een van de sterke kanten van HTC is traditioneel de muziekafdeling van zijn telefoons. Dat geldt ook voor de One M9, die net als zijn voorgangers BoomSound-speakers aan de voorkant heeft zitten. Dit keer zijn die gekoppeld aan Dolby-audio, waardoor je bij het afspelen via de speakers kunt switchen tussen ‘theater modus’ en ‘muziek modus’. Als je via een headset afspeelt zijn de instellingen heel wat uitgebreider. De One M9 klinkt zowel door de speakers als door een headset uitstekend, maar een echte verbetering tegenover de One M8 is er niet. Sterker nog, de ingebouwde speakers van de M8 klinken net wat voller dan die van de M9.

De muzieksoftware is nauwelijks veranderd. Er is nog steeds een mooie muziekspeler aanwezig die een ingebouwde visualizer met songteksten heeft en er is een FM-radio aanwezig op de M9. Die is trouwens behoorlijk straightforward en heeft geen uitgebreide mogelijkheden zoals een opneemfunctie.

HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 

Op fotogebied is wel de nodige software toegevoegd. Die is gebaseerd op wat we van de Desire Eye kennen, maar heeft een aantal toevoegingen gekregen. De belangrijkste is de integratie met Cloudex, een soort synchronisatieprogramma voor je galerij. Daarmee kun je verschillende sociale netwerken en clouddiensten opnemen in de galerij van het toestel. Dat is in principe niets nieuws, maar de manier waarop alle afbeeldingen opgenomen worden in je galerij alsof ze van dezelfde bron komen is dat wel. Natuurlijk kun je wel per online bron filteren.

Een andere toevoeging van HTC is Zoe. Dat is een programma waar je kleine filmpjes kunt maken door foto’s of video’s van je toestel samen te voegen. Die kun je vervolgens uploaden en met je vrienden delen, zowel op het sociale netwerk Zoe zelf als op bijvoorbeeld Twitter en Facebook. Een geinig idee, maar voorlopig heeft niemand die we kennen iets via Zoe gepubliceerd en het sociale netwerk lijkt dus niet erg van de grond te komen.

De foto-editor is behoorlijk uitgebreid. Wat wel opvalt is dat hij duidelijk gericht is op het creatief met je foto’s omgaan en minder op het verbeteren van je foto’s. Je kunt bijvoorbeeld de helderheid en het contrast van je foto’s niet aanpassen, maar er zijn wel duizend-en-een gimmicks aanwezig. Zo kun je filtertjes over je foto’s gooien, je kunt er patronen overheen leggen en je kan twee foto’s elkaar laten overlappen. Daarnaast kun je gezichten wat versmallen, verbreden of anderszins bewerken en je kunt zelfs twee gezichten met elkaar laten fuseren, wat soms bizarre resultaten oplevert. Het zijn allemaal geinige functies om een beetje mee te spelen, maar je hebt er verder niet heel veel aan.

HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 

“Foto’s hebben redelijk weinig ruis, wat als keerzijde heeft dat er wat details verloren gaan.”

Dan misschien wel het belangrijkste onderdeel van deze One M9: de camera. Dat was het grote pijnpunt van zijn voorganger. HTC heeft bij de M9 gebruik gemaakt van een 20-megapixelsensor van Toshiba, qua resolutie in ieder geval een hele verbetering tegenover de 4-megapixelsensor van de M8. HTC heeft een speciaal algoritme toegevoegd dat voor een betere dynamische range moet zorgen, wat ze zelf ‘live hdr’ noemen.

De kwaliteit van de foto’s die de M9 maakt is goed, maar niet het beste dat je in een smartphone kunt vinden. Foto’s hebben redelijk weinig ruis, wat als keerzijde heeft dat er wat details verloren gaan. Gelukkig zijn ook na de ruisonderdrukking nog genoeg details aanwezig op de foto’s, dus wat dat betreft zit het wel goed. De scherpte van de foto’s is goed, maar niet uitmuntend. Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met het feit dat ze niet of nauwelijks kunstmatig verscherpt worden, iets dat veel andere smartphones wel doen. Kleuren zijn over het algemeen mooi, maar helaas niet helemaal consistent. Bij sommige foto’s valt de verzadiging veel te hoog uit wat in een enigszins onrealistisch beeld resulteert.

Prestaties in het donker hadden wat beter gekund, wat vooral met het gebrek aan optische beeldstabilisatie te maken heeft. Met de One M7 pionierde HTC die techniek, maar hoewel veel fabrikanten hun topmodellen tegenwoordig steevast met OIS uitrusten is HTC er weer vanaf gestapt. Daardoor kan de sluiter in het donker minder lang openstaan zonder een bewogen foto af te leveren en dat is jammer.

HTC One M9 camerasample testchart 

De UltraPixel-camera van de M8 is nog wel aanwezig, maar is naar de voorkant verhuisd. Daar is hij een stuk beter op zijn plaats. De frontcamera van de One M9 schiet selfies met een 4-megapixelresolutie. Die zijn ook onder slechtere lichtomstandigheden nog relatief goed en dat is een groot voordeel voor selfieliefhebbers. De selfies van de M9 zijn verder niet bijzonder detailrijk of scherp, maar wel voldoende. Een minpuntje van de selfiecamera is dat hij geen autofocus heeft, waardoor foto’s van heel dichtbij onscherp worden.

Video’s kan de M9 in 4K-resolutie opnemen. Dat kan maximaal 6 minuten lang, maar dat lijkt ons voor de meeste toepassingen voldoende. Die filmpjes zijn mooi en detailrijk, maar wel een beetje schokkerig door het gebrek aan optische beeldstabilisatie. Ook voor video’s geldt dat ze niet altijd consistent zijn in hun kleuren en soms oververzadigd kunnen zijn.

HTC heeft met de camerakwaliteit van de One M9 een grote stap vooruit gezet. Hoewel het nog altijd niet de beste smartphonecamera op de markt is, zijn de foto’s die je ermee kunt maken wel ruim voldoende. Daarmee valt een groot nadeel tegenover de rest van de high-endmarkt weg.

HTC One M9 camerasample 
HTC One M9 camerasample 
HTC One M9 camerasample 
HTC One M9 camerasample 
HTC One M9 camerasample 
HTC One M9 camerasample 
HTC One M9 camerasample 
HTC One M9 camerasample 

De camerainterface is nauwelijks aangepast tegenover eerdere HTC’s, maar dat is geen schande. Die was namelijk al redelijk goed. De interface is overzichtelijk en werkt handig en heeft behoorlijk wat functies. Naast de bekende hdr-, panorama- en scenemodi, zijn er ook wat geavanceerde instellingen. Zo is er een handmatige modus waarmee je de focus, witbalans, sluitertijd en belichting zelf kunt regelen. Dat is iets dat we eigenlijk bijna nooit op een Androidtelefoon zien en de flexibiliteit van de camera flink verhoogt.

Via een knopje onderin kun je switchen tussen verschillende opnamestanden, een beetje zoals we van de lenzen van Windows Phone kennen. Daar kun je bijvoorbeeld kiezen voor de selfie- of photo booth modus. Ook erg leuk is dat je een setje instellingen kunt opslaan als ‘aangepaste camera’ die dan in het overzicht verschijnt. Zo kun je je favoriete instellingen altijd snel terugvinden.

HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 
HTC One M9 screenshot 

Conclusie

“Het scherm en de prestaties zijn in sommige opzichten zelfs een stap terug tegenover de One M8.”

De HTC One M9 is een goede smartphone, maar niet veel meer dan dat. Gezien het toestel een hoge adviesprijs heeft en hét nieuwe topmodel van HTC is, valt ons dat een beetje tegen. Vooral het scherm en de prestaties zijn in sommige opzichten zelfs een stap terug tegenover de One M8 en dat is behoorlijk jammer. Het kan zijn dat die prestaties nog wat verbeteren, maar we hebben er een hard hoofd in dat dat op korte termijn sterk verbeterd wordt.

Zetten we hem tegenover zijn concurrentie, dan heeft hij gelukkig ook de nodige positieve punten. Hij is erg mooi en hoogwaardig ontworpen en de Sense interface is zoals altijd mooi en handig om mee te werken. Dat wordt versterkt door een aantal leuke nieuwe features van HTC. Ook op multimediavlak is de software erg goed en de BoomSound-speakers zorgen ervoor dat je prima filmpjes kan kijken zonder headset. De hoofdcamera van de smartphone is voldoende, hoewel we graag optische beeldstabilisatie voor de camera gezien hadden. Interessanter vinden we de UltraPixel-camera aan de voorkant. Mocht je veel selfies maken in het donker, bijvoorbeeld tijdens feestjes, dan is die camera een goede toevoeging. De snellere Snapdragon 810-processor is op dit moment misschien geen duidelijk voordeel, maar maakt het toestel wel toekomstbestendiger door zijn 64bit-architectuur.

HTC One M9 review front tafel 
HTC One M9 design 

“Los van het wat mindere scherm en de tegenvallende prestaties heeft de One M9 gelukkig weinig echte nadelen.”

Die Snapdragon 810-processor zorgt echter ook voor de belangrijkste nadelen van de One M9. Het feit dat de chip zo warm wordt is wat ons betreft voor het vasthouden van je toestel geen probleem, maar zorgt wel voor inconsistente prestaties en een extra snel leeglopende batterij bij zware belasting. Een klein lichtpuntje voor HTC is dat het goed zo kunnen dat LG’s G4 en Sony’s Xperia Z4 dezelfde chip gebruiken en vermoedelijk tegen dezelfde problemen zullen aanlopen. Aan de andere kant heeft de belangrijkste concurrent van de One M9, de Samsung Galaxy S6, dit probleem waarschijnlijk niet.

Los van het wat mindere scherm en de tegenvallende prestaties heeft de One M9 gelukkig weinig echte nadelen, waardoor het een toestel is waar je op zich prima mee uit de voeten kunt. Maar voor een prijs die zo’n €300 hoger ligt dan die van de One M8 en zelfs €50 hoger ligt dan die van het basismodel Galaxy S6, verwachten we toch eigenlijk wel wat meer dan dat. Daarom komt de HTC One M9 wat ons betreft niet verder dan een voldoende.

Dat maakt de toestellen van vorig jaar extra interessant als alternatief voor deze M9. HTC’s eigen One M8 is een belangrijk alternatief als je naar een net zo hoogwaardig ontworpen smartphone op zoek bent maar wat wilt besparen. En verder zijn het vooral de Motorola Moto X 2014 en Sony Xperia Z3 die zich als interessante goedkopere alternatieven aandienen.

HTC One M9 review front top 
HTC One M9 review front bottom 
HTC One M9 review back 
HTC One M9 review back bottom 

Onze review score
Pluspunten
  • Prachtig ontwerp
  • Prettige interface
  • Goede multimedia-software
  • BoomSound-speakers
  • Selfiecamera goed in het donker
Minpunten
  • Schermkwaliteit valt tegen
  • Inconsistente prestaties
  • Batterij snel leeg bij zwaar gebruik
  • Camera mist beeldstabilisatie
  • Hoge prijs

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters