HTC One max

HTC betreedt met de One max eindelijk de phablet-markt. De One max heeft veel gelijkenissen met zijn kleinere broertje en wordt door HTC dan ook vooral als een alternatieve One voor degenen die een groter scherm willen neergezet. In deze review lees je er alles over.

HTC One max hoofdfoto 

“In tegenstelling tot de mini-One, is deze One max qua specificaties nagenoeg identiek aan zijn voorvader.”

HTC breidde zijn One-lijn eerder dit jaar al uit met de One mini voor iedereen die een klein scherm wil. De stap naar het phabletsegment met een grotere One was dan ook een logische. HTC zette hem dit najaar met de One max, waarmee de fabrikant meteen zijn eerste phablet uitbracht. In tegenstelling tot de mini-One, is deze One max qua specificaties nagenoeg identiek aan zijn voorvader.

De One is in principe nog redelijk up to date, maar fabrikanten LG, Sony en Samsung brachten al toestellen uit met een nieuwere generatie processoren en net wat geavanceerdere specs. HTC’s keuze om daar met de One max niet in mee te gaan brengt de fabrikant dan ook iets achter op technisch vlak. Hoe dat in de praktijk zal uitvallen onderzoeken we in deze review, maar op papier is het in ieder geval geen goede zet van HTC. De vergelijking met Samsung’s Galaxy Note 3 zal hierdoor vaak in de winkel bij voorbaat al positiever voor de Samsung uitvallen, en dat kan HTC niet gebruiken.

HTC heeft niet helemaal verzaakt te innoveren met deze One max, de telefoon heeft er namelijk een vingerafdrukscanner bij gekregen. Daarmee is de One max een van de weinige toestellen die dat heeft en ook een van de toestellen die het nut van zo’n scanner, waarmee ook de iPhone 5s uitgerust is, zal moeten bewijzen. Verdere verschillen met de One betreffen de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden, het gebrek aan optische beeldstablisatie in de camera en natuurlijk het schermformaat. De HTC One Max heeft een 5,9″-scherm en valt daarmee mooi tussen de Samsung Galaxy Note 3 en Sony Xperia Z Ultra in.

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor de HTC One max. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie 1.19.401.2.

HTC One Max

Algemeen

Telefoon vergelijken?Verwacht in November 2013 Draait op Android 4.3 Jelly BeanBehuizing van Aluminium

Processor

Qualcomm Snapdragon 600quadcore-processor op 1,7GHzGrafisch: Adreno 320

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)1,6GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 217 gramLengte: 164mmBreedte: 82mmDikte: 10,3mm

Scherm/invoer

5,9″ Super LCD 2 schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)1920×1080 schermresolutie

Camera

4MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 3300mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 28 uurStandby-tijd van 585 uur

De HTC One max heeft een redelijk standaard verkpakking en is voorzien van een stevige batterij. Het toestel gaat over het algemeen met gemak een dag mee.

Unboxing

Wij kregen onze HTC One max helaas geleverd in een pre-release-doosje, waardoor we geen echte unboxing kunnen doen. Maar het is natuurlijk wel bekend wat er met deze telefoon meegeleverd wordt, namelijk een USB-kabel, oplader, headset en het nodige papierwerk. Een vrij standaard inhoud dus.

Batterij

Ondanks dat de achterkant van de One max losneembaar is, is de batterij van het toestel niet te vervangen. Dat vinden we erg jammer, omdat je zo wel het voordeel van een stevigere body door het ontbreken van een batterijklep kwijt bent maar er geen verwisselbare batterij voor terugkrijgt.

Overigens zal je het gebrek aan de mogelijkheid om een tweede batterij mee te nemen niet zo erg missen met de One max: de batterij houdt het lekker lang uit op één lading. De batterij heeft een capaciteit van 3300mAh en komt de dag daar ondanks zijn grote scherm ruim mee door. Het is ons zelfs meerdere malen gelukt om met niet al te intensief gebruik twee dagen te halen op deze One max.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) >1 ~2 ~4
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 3300mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Qua ontwerp lijkt de HTC One max nog het meeste op de HTC One mini. Dat betekent dat er ten opzichte van de One een plastic rand rond het scherm is gekomen waar hij niet mooier van wordt. Maar los daarvan is de One max nog steeds een erg mooi ontworpen toestel.

“Door het veelvuldige gebruik van aluminium voelt de One max luxueus aan”

Op de redactie van All About Phones hebben we het als het om de mooiste telefoons van de afgelopen tijd gaat vaak over de HTC One. Het toestel was met zijn aluminium body met naadloos aansluitende plastic delen voor de antenne een erg mooi toestel. De One max is dan wel op de HTC One gebaseerd, zo net als de One is hij zeker niet niet. Naast de hiervoor genoemde rand rond het scherm is de One max ook voorzien van een verwijderbare achterkant, waardoor het geheel niet meer naadloos in elkaar overloopt. Om dat nog wat erger te maken, is de achterkant ook erg lastig goed terug te plaatsen doordat hij vaak niet meteen lekker aansluit. Heb je de achterkant er eenmaal goed opzitten, dan is de One max nog steeds een erg stevige en mooie telefoon.

Door het veelvuldige gebruik van aluminium voelt de One max luxueus aan en doordat de achterkant een beetje krom loopt ligt hij prettig in de hand. Keerzijde hiervan is overigens dat de One max niet vlak op tafel ligt maar een beetje wiebelt.

Qua formaat is de One max zoals je kunt verwachten groot. Het 5,9″-scherm resulteert automatisch al in een flink toestel en helaas heeft HTC niet heel veel moeite gedaan het formaat te beperken. De bezels aan de zijkanten vallen wel mee, maar door de BoomSound-speakers zijn de bezels boven en onder vrij flink. Als resultaat is de One max duidelijk groter dan de Galaxy Note 3 van Samsung, terwijl het verschil in schermformaat maar 0,2″ is.

De HTC One max is voorlopig alleen in zilver beschikbaar, waarbij de rand rond het scherm wit is. Voor de hand ligt dat er net als bij de One en One mini later ook een zwarte, rode en blauwe versie komen, maar daar is voorlopig nog niets officieel over bekend.

HTC One max design 
HTC One max design 
HTC One max design 

De voorkant van de One max wordt uiteraard vooral door het scherm gedomineerd. Verder vallen de grote speakers boven en onder het scherm op, de zogenaamde ‘BoomSound’-speakers. Iets anders opvallends is de plaatsing van de knoppen onder het scherm: dat zijn er maar twee. In het midden zit het HTC-logo dat niet als knop dient, links en rechts daarvan zit een knop. Dat vinden we niet bepaald een praktische indeling aangezien de homeknop zo drie verschillende functies krijgt. We hadden liever gezien dat HTC haar eigen logo als homeknop had gebruikt en daarnaast een gewone multitask- of menuknop geplaatst had.

HTC One max design 
HTC One max design 
HTC One max design 

Op de achterkant van de One max prijkt groot een zwart vierkant vlak waarvan de functie misschien niet direct duidelijk is. Het gaat om een vingerafdrukscanner, die zo geplaatst zit dat je er met je wijsvinger makkelijk bij kunt als je het toestel in je hand hebt. Daarboven zit de camera met een flitser ernaast. Verder vallen twee witte strepen op, welke het aluminium waarvan de achterkant gemaakt is onderbreken. Deze zijn nodig om de antenne van de One max alle ruimte te geven. Helemaal rechts onderin zitten nog drie bolletjes, die als connector dienen voor de speciale docks die HTC voor de One max verkoopt.

HTC One max design 
HTC One max design 

In tegenstelling tot de voor- en achterkant zijn de zijkanten helemaal van plastic. We vinden hier natuurlijk de 3,5mm-jack, de MicroUSB-poort en de volume- en powerknoppen. Daarnaast zit bovenop een infrarood-poort en aan de linker zijkant een klein schuifje dat lijkt op de volume-toggle van bijvoorbeeld de iPhone. De werking is echter heel anders: dit schuifje wordt gebruikt om de batterijklep te ontgrendelen.

Onder die batterijklep kun je dus niet daadwerkelijk bij de batterij. Wel biedt hij toegang tot de SIM- en MicroSD-kaartingang.

HTC One max design 
HTC One max design 

De HTC One max is net als zijn kleinere broer voorzien van een Super LCD 3-scherm, dat er erg indrukwekkend uitziet. Met zijn diameter van 5,9″ is het een van de grotere schermen op de markt, wat het typen met de One max ook prettig maakt.

Scherm

“Het scherm van de One max is al met al een van de beteren in de markt.”

Over het scherm van de HTC One waren we destijds al erg lovend, en die goede indruk weet de One max weer op ons te maken. Het Full HD-scherm van 5,9 inch is erg scherp ondanks dat het zo groot is. Door de gebruikte Super LCD 3-techniek heeft het scherm natuurlijke kleuren die er ook nog eens erg mooi uitzien. Daarnaast is het scherm lekker helder en is het contrast ondanks dat relatief goed voor een LCD-paneel. Ook de kijkhoek is top. Los van wat je van het formaat vindt, is het scherm van de One max al met al een van de beteren in de markt.

Toetsen

HTC One max screenshot013 11 22 180210

Het virtuele toetsenbord van de HTC One max ziet er sober uit en heeft daardoor een erg nette uitstraling. Ook functioneel is het toetsenbordje niet verkeerd. Allereerst kun je heel makkelijk schakelen tussen twee talen op het toetsenbord, bijvoorbeeld Engels en Nederlands. Het toetsenbord zelf heeft rechthoekige toetsen die lekker groot zijn en die er overzichtelijk uit zien. Je hebt een apart knop voor cijfers, toetsen, instellingen en spraak invoer. Net als bij de meeste telefoon is er een vorm van Swype standaard meegeleverd.

Als je een toets lang ingedrukt houdt dan komen automatisch de speciale teksten op die onder die toets zitten. Typen gaat erg snel en het toetsenbord geeft een nette melding als hij een nieuw woord heeft geleerd dat je zelf vaak gebruikt. Al met al is een prettig standaard toetsenbord dat HTC heeft mee geleverd en het werkt ook nog eens in landscape.

Een nadeel is wel dat de telefoon geen toetsenbordmodus voor bediening met een hand heeft. Omdat het scherm zo groot is, zou het prettig zijn geweest om een kleiner toetsenbordje te kunnen gebruiken. Met het volledige toetsenbord zal het voor velen niet mogelijk zijn om met hun duim het hele toetsenbord te bereiken tijdens het typen met een hand.

Zoals gebruikelijk is bij een nieuw toptoestel van HTC in de tweede helft van het jaar heeft de One max qua interface een update gekregen. De Sense 5.5-interface stroomlijnt de boel wat meer en voegt wat opties toe, waardoor hij nog wat beter is dan de al erg sterke Sense 5-interface. De prestaties van de One max zijn, ondanks dat hij geen Snapdragon 800-processor heeft, goed.

Lockscreen

HTC One max screenshot

Het lockscreen van de HTC One max is sober en redelijk functioneel. Je ziet je ingesteld wallpaper in het groot en onderaan zie je het weerbericht voor vandaag. Dit weerbericht is weergegeven in een clean wit icoontje voor het weertype, de tijd en de temperatuur. Uiteraard wordt ook de datum en je locatie weergegeven. Hieronder vinden we een rijtje apps dat 1 op 1 overgenomen wordt van de apps die onderaan in het homescreen en menu staan. Deze kun je makkelijk opstarten door ze naar boven te vegen. Als je geen app wilt openen moet je het slotje in het midden of de balk met het weer erin omhoog vegen.

Je kunt een aantal notificaties laten weergeven op het lockscreen: gemiste oproepen, sms’jes, voicemailberichten, mailtjes en agenda-afspraken. Deze staan vreemd genoeg standaard allemaal uit behalve de voicemail.

Homescreen

“En ook Blinkfeed uitschakelen kan sinds Sense 5.5”

HTC One max screenshot

Het homescreen in HTC Sense 5 is tweeledig. Enerzijds is er het standaard homescreen en anderzijds is er Blinkfeed. Blinkfeed is een lijst van social media-updates die grafisch weergegeven wordt in mooie blokjes. Deze blokjes bevatten naar keuze bijvoorbeeld Facebook-updates, Twitter-updates en Instagram-updates. Ook de galerij en de agenda komen terug in Blinkfeed.

Blinkfeed kan ook uitgebreid worden met nieuwsartikelen van verschillende media. Een van onze grootste bezwaren bij de HTC One was dat de media waaruit gekozen kan worden destijds nogal beperkt was. Inmiddels is het aanbod wat uitgebreid en kun je bijvoorbeeld All About Phones, ANP, Esquire, Men’s Health, Quote en Tweakers toevoegen. Ook kun je ervoor kiezen een bepaalde categorie toe te voegen, waarvoor het toestel nieuws van verschillende media zal pakken. Tot slot kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een bepaald YouTube-kanaal of een bepaalde Twitter-stream te volgen. Een eigen RSS-feed in laden kan echter nog steeds niet en dat is jammer.

Blinkfeed werkt in eerste instantie erg goed. De feed update redelijk rap en het scrollen door de feed gaat moeiteloos en bijzonder soepeltjes. De vraag is wel of je er echt iets aan zult hebben aangezien het automatisch updaten niet live gaat om data en de batterij te besparen. Je hebt dus altijd het gevoel dat je een beetje achterloopt en tijdens onze test hebben we vaak een refresh geforceerd van de data door de feed naar beneden te trekken.

Mocht je niet zo gediend zijn van Blinkfeed dan kun je ook een traditioneel homescreen instellen als het standaard homescherm. En ook Blinkfeed uitschakelen kan sinds Sense 5.5. Als je dat doet dan blijf je in een bekende Androidomgeving achter, met een redelijk aanbod aan widgets en natuurlijk de mogelijkheid om al je apps te plaatsen.

HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 

Menu

De HTC One max heeft een sober menu dat mooi binnen de interface past. Opvallend is dat ook bovenaan het menu de klok en het weer centraal staan. Het menu is verticaal scrollbaar en kan met twee verschillende rasterformaten werken: 3×4 en 4×5. Je kunt zelf een indeling kiezen en als er apps zijn die je niet aanstaan of die je graag alleen op het homescreen wilt hebben kun je die verbergen uit het menu. Daardoor is het menusysteem van de One max al met al prima.

HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 

Instellingen

“Een killer feature is de vingerafdrukscan echter zeker niet.”

Sense brengt een heel aantal instellingen met zich mee, die bovenop de standaard instellingen in Android 4.3 komen. Wat opvalt is dat HTC de indeling niet altijd helemaal handig heeft gedaan, zo zitten er bijvoorbeeld zowel onder de kopjes “beveiliging” en “aanpassen” als onder het kopje “weergave” een aantal instellingen met betrekking tot de interface.

Zonder twijfel de interessantste instelling op de One max is de vingerafdrukscanner. Deze complementeert allereerst de mogelijkheden die Android standaard al heeft om de ontgrendeling van het toestel te beveiligen. Daarnaast kun je middels de vingerafdrukscanner eenvoudig een aantal snelkoppelingen naar apps maken. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je wijsvinger het toestel ontgrendeld, terwijl je middelvinger de browser opstart.

De plaatsing van de scanner – direct onder de camera – is voor één wijsvinger wel handig. Voor andere vingers wordt het toch een beetje onnatuurlijk om de scanner te gebruiken. Een ander punt is dat hij lang niet altijd vlekkeloos werkt en je soms dus twee of drie keer moet proberen. Al met al kunnen we ons voorstellen dat de vingerafdrukscanner een handige toevoeging kan zijn als je graag je telefoon beveiligt maar geen zin hebt een pincode in te stellen. Een killer feature is de vingerafdrukscan echter zeker niet.

Een andere handige instelling is de niet storen-modus. Hiermee kun je alle meldingen dempen, maar wel uitzonderingen maken voor bepaalde contacten. Als je dus bijvoorbeeld ’s nachts alleen door je ouders of kinderen wakker gebeld wilt kunnen worden kun je dat instellen.

HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 

Multitasking

Het multitasken wijkt in Sense 5 een beetje af ten opzichte van de standaard van Android qua interface, maar is in principe hetzelfde. Door dubbel op de homeknop te tikken krijg je een lijstje met de laatstgebruikte apps te zien. Daar zijn negen apps weergegeven die makkelijk en snel opgestart kunnen worden. Als je een app wilt sluiten kun je hem omhoog vegen, dan zal hij gesloten worden en uit de lijst verdwijnen. Dat betekent overigens niet dat apps die in de lijst staan per definitie nog geopend zijn, zoals dat ook met de standaard multitaskfunctie van Android het geval is.

Openstaande apps geven meldingen door via het notificatiecentrum dat zoals altijd achter de statusbalk verborgen zit. In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten gebruikt HTC hier geen snelkoppelingen voor veelgebruikte instellingen en dat vinden we jammer. Wel is het standaard in Android 4.3 aanwezige menu voor snelle instellingen aanwezig, dat opgeroepen kan worden door met twee vingers van bovenaan het scherm te vegen en direct met het notificatiecentrum gekoppeld is.

HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 

Prestaties

Waar de directe concurrenten van de HTC One max gebruik maken van de Qualcomm Snapdragon 800-processor, is de One max net als zijn kleinere broertje uitgerust met een Snapdragon 600-chip. Deze heeft vier op 1,7GHz geklokte Krait 300-kernen in plaats van vier op 2.3GHz geklokte Krait 400-kernen. Ook de GPU is minder: dat is een Adreno 320 GPU tegenover een Adreno 330 GPU in bijvoorbeeld de Xperia Z Ultra en de Galaxy Note 3. Op papier een flinke achterstand, maar in de praktijk valt dat gelukkig mee. De One max draait nagenoeg zonder haperingen en is nog altijd heel snel. Zo goed als alle moderne apps kan het toestel ook zonder enig probleem mee omgaan, we moeten niet vergeten dat ook een toptoestel als de Samsung Galaxy S4 gewoon deze processor heeft.

Toch vinden we het jammer dat de One max niet de snellere Snapdragon 800-chip heeft. Enerzijds omdat het toestel daarmee bij voorbaat al negatiever beoordeeld zal worden door velen en anderzijds omdat hij er minder ‘futureproof’ van wordt. De One max is nu al iets trager, maar naar mate de apps zwaarder zullen worden over een jaar of twee kan het zomaar zijn dat dat gat met toestellen als de Note 3 in het dagelijkse gebruik gaat groeien. Overigens staat de One max met 2GB aan RAM ook net niet aan de top, maar heeft hij nog wel zat werkgeheugen.

Net als de HTC One zet HTC met deze One max in op de zogenaamde ‘Ultrapixelcamera’. Deze werkt met een grote sensor met vier megapixels waardoor de prestaties in het donker wat beter dan gemiddeld zijn, maar hij in goede lichtomstandigheden niet kan meekomen met de concurrentie. Wel een groot voordeel zijn de flinke stereospeakers die HTC voorop de One max heeft geplaatst.

Foto

“Over het geheel gezien legt de One max het dus gewoon af tegen zijn concurrenten.”

HTC One max screenshot

HTC heeft bij de One max wederom gekozen voor een Ultrapixelcamera. Een losse Ultrapixel is nagenoeg drie keer zo groot als een gemiddelde pixel in een ander high-endtoestel. Het voordeel daarvan is dat er meer licht opgevangen kan worden door de pixels waardoor foto’s van betere kwaliteit zouden moeten zijn. Vooral in omgevingen met weinig licht zou dat voor betere resultaten moeten leiden. Een verschil is dat HTC in de One max geen gebruik meer heeft gemaakt van optische beeldstabilisatie, wat de HTC One nog wel had. Hierdoor vervalt een van de grote voordelen van de camera van de One in het donker.

In de praktijk heeft de techniek in het donker voordelen, maar haalt de camerakwaliteit van de One max het in het licht niet bij veel andere toestellen. En zelfs in het donker zijn er toestellen met optische beeldstabilisatie, zoals bijvoorbeeld de LG G2, die het minstens net zo goed doen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de foto’s die de One max schiet als je ze in het klein bekijkt niet onderdoen voor die van andere high-end-cameratelefoons. Ga je de foto’s op groter formaat bekijken, dan loop je echter snel tegen de beperkingen van de lage resolutie aan. Over het geheel gezien legt de One max het dus gewoon af tegen zijn concurrenten.

HTC One max camerasample 
HTC One max camerasample 
HTC One max camerasample 
HTC One max camerasample 
HTC One max camerasample 
HTC One max camerasample 
HTC One max camerasample 
HTC One max camerasample 

HTC heeft een aantal toffe functies ingebouwd in de camera van de HTC One max. De telefoon kan een zogenaamde Zoe-foto maken. Hierbij wordt in Full HD-resolutie een 3 seconden durende video opgenomen en daarnaast worden in totaal 15 foto’s op volledige resolutie geschoten, waardoor je gemakkelijk het beste beeld ook nog apart kan opslaan. De galerij van het toestel is aangepast om dit goed te kunnen weergeven. Als je dus een Zoe-foto hebt genomen en je gaat de galerij in dan worden deze automatisch afgespeeld als je door je eigen galerij heen bladert. Dat ziet er uiteraard altijd leuk en vooral vrolijk uit. De kwaliteit van deze foto’s doen niet onder voor de normale foto’s, maar er zijn wel minder instellingen beschikbaar voor Zoe.

HTC heeft ook de mogelijkheid ingebouwd om filters toe te passen op foto’s. Iedereen kent Instagram wel en HTC heeft ervoor gekozen om dit simpelweg direct in de camera in te bouwen. Je kunt een tiental filters kiezen om een foto mee te maken en je krijgt hiervan een live voorbeeld. Je kunt overigens ook automatisch foto’s delen met Flickr zodra deze geschoten is.

De interface van het camera-menu is erg overzichtelijk en makkelijk. Het toestel schiet automatisch op de hoogste resolutie foto’s en videos en via een dropdown-menu kun je ook nog eens de nodige instellingen wijzigen waar nodig.

De galerij kan foto’s van alle bekende fotonetwerken weergeven en is daarnaast in staat om foto’s op ‘gebeurtenis’ in te delen. Dat betekent dat de galerij groepjes foto’s maakt op basis van een combinatie van plaats en tijd. Ook kun je makkelijk een foto als highlight aanmerken, waarmee hij in een apart mapje terecht komt.

Video

“Het grote scherm van de One max maakt hem uiteraard zeer geschikt om lekker een filmpje op te kijken.”

HTC One max screenshot

De videokwaliteit van de HTC One max is ongeveer gemiddeld voor een toestel dat Full HD-video’s kan maken. Door de grote sensor is het toestel wederom wat beter in mindere lichtomstandigheden, terwijl het gebrek aan pixels nu niet echt een rol speelt omdat de sensor ruim een Full HD-resolutie heeft. De kleuren van de opnamen zijn goed te noemen.

De verdere videomogelijkheden van de One max zijn prima. Het enige onhandige is dat de video-categorie in de galerij standaard niet aan staat en je video’s dan tussen al je foto’s moet zoeken. Echter kun je een map aanzetten die alle video’s bijeen brengt en dan is het probleem opgelost. YouTube staat uiteraard op het toestel voorgeïnstalleerd. Mkv’tjes en Xvid-bestanden kan het toestel gewoon afspelen, onze DivX-video’s pakte hij om een of andere reden niet. Handig is dat HTC in de video-interface een knopje voor een screenshot en een blokje met de tijd en je batterijniveau heeft toegevoegd. Het grote scherm van de One max maakt hem uiteraard zeer geschikt om lekker een filmpje op te kijken.

Muziek

“HTC heeft wel heel erg zijn best gedaan met de ingebouwde speakers.”

Beats Audio heeft onlangs HTC uitgekocht uit het bedrijf en dat is in de One max voor het eerst te merken. Het toestel draagt geen Beats-branding meer en heeft geen Beats-equalizer meer. An sich niet zo’n probleem, er zijn ook zat muziektelefoons zonder Beats-branding die prima geluid leveren. De muziek die via een paar oortjes uit deze One max komt is vrij vlak te noemen en het ontbreken van een equalizer helpt ook niet. Blijkbaar heeft HTC hier wat moeite om weer op eigen benen te staan, wat hopelijk zo snel mogelijk opgelost wordt.

HTC heeft wel heel erg zijn best gedaan met de ingebouwde speakers. De zogenaamde BoomSound-speakers die zowel onder als boven het scherm zitten zijn erg goed. De One max plaatst zich met deze stereospeakers probleemloos als een van de beste toestellen op het gebied van ingebouwde speakers, naast de One en de One mini natuurlijk. De speakers kunnen lekker hard en geven ook nog eens een vol geluid zonder te kraken. Hoge tonen kunnen wat schel uit de verf komen, maar dat geldt voor iedere telefoon. De bas in de speakers van de One max is ruim bovengemiddeld.

De muziekspeler van de HTC One is over het algemeen prettig in gebruik en ziet er gelikt uit. Handig is dat de muziekspeler zelf informatie en albumart download voor een album of nummer. Hiervoor heeft hij uiteraard wel internet nodig, maar als het gewoon een bekende artiest is dan weet hij moeiteloos alle informatie te downloaden. Je kunt kiezen uit een standaard scherm en een visualizer die over de nodige effecten beschikt. Als je geluk hebt biedt de visualizer zelfs een karaoke-functie, mits de songteksten beschikbaar zijn in de database van Gracenote.

HTC heeft ook een muziekwinkel van 7digital erop gezet. Deze winkel is niet zo heel spannend en handig in gebruik, maar je kunt desgewenst wel muziek aankopen en downloaden via de app. Ook een gewone radio is aanwezig.

HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 

Games

Gaming is inmiddels grotendeels gestandaardiseerd voor Android met de komst van Google Play Games. Play Games is een soort gamecenter waar je via Google+ gameprestaties van jou en je vrienden kunt bijhouden. Afhankelijk van de game kunnen er leaderboards en archievements aanwezig zijn via Play Games. Daarnaast kun je de app gebruiken om nieuwe games te ontdekken en om een overzicht te krijgen van alle games die op je toestel staan.

Los daarvan is de One max met zijn Snapdragon 600-chip ruim krachtig genoeg om de meeste games zonder enig probleem te spelen. Echter geldt ook hier dat de telefoon wat trager is dan zijn directe concurrenten waardoor er eerder games uit zullen komen die de One max niet meer aankan. De komende tijd hoef je daar echter nog niet bang voor te zijn en ook nu al zijn er genoeg leuke games voor het toestel beschikbaar.

HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 

Op het gebied van productiviteit heeft de One max niet veel verschillen met de rest van de markt, alle software die hiermee samenhangt is immers grotendeels gestandaardiseerd voor Android. Wel is het grote scherm op dit vlak duidelijk een voordeel.

Agenda

HTC One max screenshot

De agenda van de One max is voorzien van een aantal handige overzichten voor afspraken. In totaal kun je kiezen uit een maand-overzicht, een week-overzicht, een dag-overzicht, een afspraken-overzicht en een uitnodigingen-overzicht. Vooral deze laatste twee zijn bijzonder handig. Je afspraken-overzicht somt gewoon simpelweg alle aankomende afspraken onder elkaar op. Je ziet alle afspraken van de dag dat je ze hebt en de tijd ervoor. Lekker overzichtelijk en geen toeters en bellen. De uitnodigingen-overzicht laat daarnaast zien voor welke afspraken je een uitnodiging hebt gekregen zodat je deze kunt accepteren of weigeren, wel zo handig.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Facebook en Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt.

Office

HTC One max screenshot

Polaris Office, de standaard Officesoftware van de One max, is een prima programma. Je kunt Word-, Excel- en Powerpointdocumenten bekijken en bewerken. Alle bestanden die je kunt bewerken kun je vanzelfsprekend ook aanmaken, en dat werkt allemaal prima. Bladeren door grote spreadsheets is misschien niet ideaal op een touchscreen, maar met deze software is het nog best te doen. Onderaan staat een balkje, waar je afhankelijk van het soort document dingen mee kan veranderen, toevoegen enzovoorts. Zo kun je bij Excelbestanden formules invoegen met een knop in de onderbalk en bij een Powerpointpresentatie kun je bijvoorbeeld een diashow starten met een dergelijke knop. Overigens moet je die werkbalk wel even zelf aanzetten.

Handig is ook dat Polaris integratie heeft met Dropbox en Google Drive. Zo kun je dus niet alleen makkelijk bij je locale bestanden, maar kun je ook online bestanden bekijken en bewerken. Overigens kun je ook bestanden maken en vervolgens op één van deze twee servers opslaan.

Browser

HTC One max screenshot

De HTC One max is voorzien van een eigen browser van HTC en Google Chrome. Die laatste is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden erg rap geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed en de synchronisatie met je desktop is uiteraard erg prettig voor je bookmarks en je wachtwoorden.

De HTC One max is uitgerust met LTE-ondersteuning, wat betekent dat het toestel inmiddels in grote delen van Nederland snel kan internetten. Daarvoor moet je uiteraard nog wel een geschikt abonnement hebben.

Locatieservices

“De OV-info van Google Maps is sterk verbeterd in Nederland en doet nu goed zijn ding.”

HTC One max screenshot

De One max wordt geleverd met de standaard navigatieservices van Google en die zijn simpelweg erg goed. De One max heeft als aanvulling een automodus, die met een BlinkFeed-achtige interface werkt. Via grote knoppen zijn essentiële functies in de auto zo makkelijk bedienbaar.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. Daarnaast kun je inmiddels via Maps makkelijk de buurt verkennen op een aantal manieren, bijvoorbeeld via nuttige plaatsen in de buurt en via StreetView.

Als je wilt navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie, fietsnavigatie of OV-info. Bij de eerste drie kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. De OV-info van Google Maps is sterk verbeterd in Nederland en doet nu goed zijn ding. De weergave is mooi en het is makkelijk om verschillende reisalternatieven te kiezen. Echter is de info vaak nog iets minder nauwkeurig als die van apps zoals 9292.

De GPS-ontvanger van de One max werkt probleemloos. Ook ondersteunt hij de Russische GPS-concurrent Glonass. Het verkrijgen van een fix gaat lekker rap en het toestel heeft dan ook geen moeite om je locatie over de gehele wereld te bepalen, waar nodig.

HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 

Standaard applicaties

“Een phablet zou geen phablet zijn zonder app om te tekenen en die is dus ook aanwezig op de One max.”

HTC One max screenshot

Naast de gebruikelijke zaken als een rekenmachine, nieuws-app en aandelen-app heeft Google nog een aantal leuke toevoegingen gedaan op de One max qua applicaties. Opvallend daarbij is allereerst de app KeyVPN. Zoals de naam doet vermoeden kun je daarmee VPN-verbindingen opzetten. Niet onhandig, maar wel zo gespecialiseerd dat we ons afvragen waarom HTC het stukje software standaard meegeleverd heeft.

Een van de leukere is HTC TV. Deze tv-app is naast een persoonlijke tv-gids ook nog eens je afstandbediening voor je tv. Bovenop toestel zit een infrarood-poort verwerkt en deze kan moeiteloos bijna alle televisies die tussen nu en 10 jaar geleden gemaakt zijn besturen. Wij hebben dit getest met een tien jaar oude Panasonic tv en een moderne Samsung-tv en de app wist de tv’s moeiteloos te bedienen en het instellen was zo gepiept.

Een andere nieuwe app is Kid Mode. Kids Corner kennen we van Windows Phone 8 en HTC heeft nu ook een app voor Android gebouwd die in wezen het zelfde doet. Hij tovert je HTC One max om tot een smartphone die geschikt is voor kinderen. Als admin kun je instellen welke apps een kind op je toestel wel of niet mag gebruiken en vervolgens activeer je deze modus.

Opvallend is dat HTC geen deal met heeft met Dropbox waardoor 25GB Dropbox-ruimte meegeleverd wordt en de app voorgeïnstalleerd. Die deal is nu vervangen door een deal met Google, die je de beschikking geeft over 50GB gratis extra Drive-ruime. Onze voorkeur gaat uit naar Dropbox, maar de app kun je natuurlijk nog steeds makkelijk installeren en 50GB Drive-ruimte is ook niet verkeerd.

Een phablet zou geen phablet zijn zonder app om te tekenen en die is dus ook aanwezig op de One max. De app heet ‘krabbelen’ en is een uitgebreide notitie-app. Je kunt daarmee schrijven, tekenen, foto’s opslaan, spraak opnemen en een groot aantal templates gebruiken.

HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 

Extra applicaties

HTC One max screenshot

Extra apps download je in de Play Store en de Play Store is zoals bekend een prima winkel, en ook de plaats waar je je extra apps kan halen op de One max. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is heel aardig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play Store ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Los van dat het er een beetje raar uitziet, gaat bellen prima met de One max. Soms is de grote afstand tussen de speaker en de microfoon een klein probleem, maar over het algemeen valt het wel mee. Ook het gebruik van mail en sociale netwerken gaat prima.

Bellen

HTC One max screenshot

De One max biedt ondersteuning voor smartdialing, wat het kiezen van een nummer erg makkelijk maakt. Tijdens het bellen kun je, zoals we gewend zijn, gewoon alles doen met je toestel. De contactenapplicatie heeft integratie met Twitter en Facebook en laat zo ook van je contacten die tevens op Facebook actief zijn profielfoto’s zien. Ook Facebookupdates kun je tegenkomen in je contactenapplicatie en als je wilt kun je zelfs al je Twitter- en Facebookvrienden in de app weergeven. Behalve deze sociale media kun je ook contacten synchroniseren met Exchange of Google.

Qua belkwaliteit is de One max in principe prima, alleen hebben we soms het probleem gehad niet zo goed verstaanbaar te zijn vanwege de grote afstand tussen je oor en de speaker. Als je de telefoon niet zo goed bij je oor hebt kan het daardoor gebeuren dat het geluid niet goed opgevangen wordt.

HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 

Berichten

HTC heeft de berichtenanpplicatie lekker gelaten voor wat het is en dus krijg je de standaard Androidapp voorgeschoteld, met een aantal grafische aanpassingen om binnen Sense te passen. Dat wil zeggen dat het gewoon een grote lijst is met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Verder kun je ervoor kiezen om via Hangouts te sms’en, wat ongeveer hetzelfde werkt.

HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 

Email

HTC One max screenshot

Integratie met Gmail is op de One max is niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat is een erg goede applicatie waarmee je al je mailtjes kunt beheren, lezen, versturen, doorsturen enzovoorts. Ook het toevoegen van bijlagen bij je mails is geen probleem met de app.

Mail over Exchange, Hotmail of andere accounts die je via Pop of Imap kunt benaderen gaat via een eigen applicatie van HTC. Die werkt niet zo goed als die van Gmail omdat die helemaal op de dienst afgesteld is, maar een beetje mailen kan nog altijd prima met de applicatie. En ook de wat meer gevorderde functies zijn in principe gewoon aanwezig. De standaard mail-app werkt best fijn en snel, maar wij prefereren de Gmail-app simpelweg.

Chatten

Google Hangouts is de eerste plek waar je kunt chatten via de One max. De berichtendienst van Google wordt steeds allesomvattender en is inmiddels niet alleen maar Google Talk, maar ook een videobeldienst en de plek waar je je sms’jes kunt versturen. Het enige probleem is nog dat Hangouts niet door heel veel mensen gebruikt wordt vooralsnog.

Natuurlijk kun je voor Android, en dus voor deze One, ook het populaire WhatsApp downloaden. Die applicatie is gratis en stelt je in staat om met iedereen via hun telefoonnummer te chatten. En dat is erg handig.

Sociale netwerken

Waar we erg tevreden over zijn, is dat HTC op de One max de standaard Twitter- en Facebookapplicaties heeft gezet. Die werken toch wel erg goed en zijn beter dan de meeste software die producenten voor social networking op hun toestellen zetten. Los daarvan is er natuurlijk nog BlinkFeed, waar Twitter, Facebook en Flickr bij elkaar komen. Dat ziet er goed uit en werkt aardig, maar de twee standaardapplicaties werken gewoon beter en met twee applicaties voor alles, en dus ook twee accounts per netwerk die je kunt inloggen, wordt het allemaal niet overzichtelijker. Desondanks is HTC Blinkfeed wel een leuke toevoeging aan het apparaat met een paar tekortkomingen nog.

HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 
HTC One max screenshot 

De HTC One max is een nette uitvergroting van de One, wat al een heel erg goed toestel was. In het daglicht van vandaag betekent dat echter wel dat hij iets achterloopt, en daar is de prijs niet naar.

HTC One max design 
HTC One max design 

Toegegeven, het is misschien wat flauw om de One max te bekritiseren om zijn Snapdragon 600-processor. Die is immers ook nog altijd erg krachtig en zorgt ervoor dat de One max in het dagelijks gebruik ontzettend snel en soepel is. Maar toch zorgt hij er wel voor dat de One max wat achterloopt op zijn grootste concurrenten en dat kan HTC niet gebruiken. Een ander puntje van kritiek is de Ultrapixelcamera, die niet echt indruk weet te maken. Ook voor wat betreft muziek via de headset kan het toestel niet helemaal mee, waar tegenover staat dat de speakers wel erg goed zijn. Tot slot is er de bouw, die er wat op achteruit gegaan is sinds de One. Dat neemt overigens nog niet weg dat de One max erg goed in elkaar zit.

Gelukkig zit de One max voor het grootste deel wel gewoon goed in elkaar. Het toestel heeft een erg mooi scherm, een erg mooie en luxe behuizing en draait ondanks zijn niet helemaal up-to-date processor nog steeds als een zonnetje. Daar komt bij dat de One max dus goede speakers voorop heeft zitten, een prettige en vooral mooie interface heeft en voorzien is van een goede batterij. De toevoeging van uitbreidbaar geheugen tegenover de HTC One is ook een welkome verbetering. De basics zijn dus zeker goed aanwezig, waardoor de One max nog steeds een goed toestel is. De vijf sterren van zijn broer is de One max echter niet waard. Vier sterren wel, hoewel hij ook daarvoor wel dicht tegen het randje kruipt.

HTC One max design 
HTC One max design 
HTC One max design 

In de eerste plaats krijgt de One max natuurlijk concurrentie van de andere phablets die op de markt zijn, met name de Samsung Galaxy Note 3, Sony Xperia Z Ultra en LG Optimus G Pro. Maar ook verschillende wat kleinere smartphones zijn geduchte concurrenten voor de One max.

Samsung Galaxy Note 3

Samsung Galaxy Note 3 hoofdfoto

De Samsung Galaxy Note 3 is een directe afstammeling van het toestel dat de phablet-categorie heeft uitgevonden en dus logischerwijs een belangrijke concurrent voor de HTC One max. De Note 3 is weliswaar net zo oud als de One max, het toestel heeft wel net wat betere specs. Een Snapdragon 800-processor wordt aangevuld met 3GB RAM en een 13-megapixelcamera en dat pakketje wordt nog eens afgemaakt met de S Pen. Het toestel heeft wel zijn plastic behuizing en wat kleinere scherm tegen zich, maar vanwege de erg complete specs zal de One max het zeker moeilijk krijgen met de Galaxy Note 3.

Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra hoofdfoto

Waar de One max en de Galaxy Note 3 groot zijn, is de Xperia Z Ultra gigantisch. Het toestel heeft een scherm met een diameter van maar liefst 6,44 inch en dat maakt hem de grootste telefoon op het moment. De Xperia Z Ultra is verder vrij uniek door zijn waterdichte behuizing en flinterdunne ontwerp opgetrokken uit glas en metaal. Qua specs heeft ook dit toestel een stapje voor op de One max met zijn Snapdragon 800-chip, maar daar tegenover staat wel een slechtere batterijduur en een nog grotere behuizing. Ook de schermkwaliteit van de Xperia Z Ultra moet het afleggen tegen de One max. De Xperia Z Ultra is dan ook vooral een toestel voor iedereen die een scherm wil dat echt gigantisch is, en lijkt zich daarmee een beetje te distantiëren van de grootste strijd in phablet-land.

LG Optimus G Pro

LG Optimus G Pro hoofdfoto

De LG Optimus G Pro is met zijn 5,5″-scherm de kleinste van de echte concurrenten van de One max. Desondanks heeft het toestel grotendeels dezelfde specs. Zo hebben beide toestellen een Snapdragon 800-processor, 2GB RAM en een 1080p LCD-scherm. De One max verliest het wel lichtelijk op cameragebied en de G Pro is tevens een stukje goedkoper op het moment. Wel is de Optimus G Pro van plastic gemaakt en een stuk minder eigenzinnig dan de One max. De keuze tussen de twee is dus een vrij persoonlijke, gebaseerd op schermformaat, behuizing, camera en prijs.

Overigen

Twee interssante phablets die het binnenkort tegen de HTC One max gaan opnemen zijn de Acer Liquid S2 en de Nokia Lumia 1520. Beiden uitgerust met een 6″-scherm zijn ze een fractie groter dan de One max en qua specificaties winnen ze het beiden met hun Snapdragon 800-processor. De Lumia 1520 draait echter op het beperktere Windows Phone 8 en de Liquid S2 komt van een fabrikant die zich nog moet bewijzen in het hogere marktsegment.

Verder heeft de One max te maken met forse concurrentie van wat kleinere toestellen. De LG G2, Google Nexus 5, Sony Xperia Z1, HTC One en Samsung Galaxy S4 zijn allemaal uitgerust met een scherm tussen de 4,7 en 5,2 inch en kunnen zich qua specificaties meten met de One max. Ieder toestel blinkt zo op z’n eigen punt uit en het is dan ook belangrijk om goed te bedenken wat het belangrijkste voor je is als je een keuze maakt tussen al deze smartphones.

Sony Xperia Z1 hoofdfoto 
Samsung Galaxy S4 hoofdfoto 
LG G2 hoofdfoto 
HTC One hoofdfoto 
Onze review score
Pluspunten
  • Mooi premium design
  • Prachtig scherm
  • Prettige Sense 5.5-interface
  • Stevige BoomSound-speakers
  • Goede batterij
Minpunten
  • Bouwkwaliteit minder dan van de One
  • Processor wat gedateerd
  • Ondermaatse camera
  • Muziek klinkt vrij vlak via de headset

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters