Pluspunten
  • Prachtig afgewerkt
  • Betere camera dan grote broer
  • Goed scherm
  • Software goed geoptimaliseerd
Minpunten
  • Aan de dure kant
  • Magere specificaties
  • Erg groot voor 'mini'-toestel
  • Lelijke zwarte randen
Onze score

HTC One mini 2

HTC heeft binnen twee maanden na de lancering van de HTC One M8 de komst van diens minivariant aangekondigd. De HTC One mini 2 is vanaf 412 euro verkrijgbaar, maar beschikt niet over de beste specificaties. Maakt hij zijn prijs waar?

Eerste ervaring met de HTC One mini 2 img 6515 

HTC oogstte eind maart lof met de onthulling van de HTC One M8. Vooral het ontwerp van het toestel leidde tot positieve reacties over het nieuwe vlaggenschip van de Taiwanese fabrikant. Het toestel is enorm netjes en nauwkeurig afgewerkt. De One M8 steekt aan geen enkele kant en heeft dankzij zijn aluminium hoes een hoogwaardig uiterlijk. Omdat de hoes in lagen is opgebouwd is het toestel tevens erg dun. Op dat gebied troefde het haar directe concurrenten, de Samsung Galaxy S5 en de Sony Xperia Z2, af.

Met de HTC One mini 2 kiest de fabrikant opnieuw voor die aanpak. De minivariant van het vlaggenschip is ook voornamelijk gemaakt van aluminium. Bovendien volgt HTC de trend van steeds groter wordende minivarianten van vlaggenschepen. Zo heeft het scherm een grootte van 4,5 inch. Dat is niet mals. Doordat ook op de One mini 2 de BoomSound-boxen zijn gemonteerd, valt het toestel groot uit.

Heeft HTC dat goed gedaan? Daar gaan we in deze review proberen een antwoord op te geven. Naast de specificaties en het formaat verschilt de One mini 2 op een ander vlak wezenlijk van zijn grotere broer. De mini is niet uitgerust met de innovatieve, maar bekritiseerde dubbele camera aan de achterkant. Slaat HTC de plank met de enkele camera in de One mini 2 wel raak?

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 1.16.401.2 en een prijs van 412 euro.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

HTC One mini 2

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op June 2014 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Aluminium

Processor

Qualcomm Snapdragon 400quadcore-processor op 1,2GHzGrafisch: Adreno 305

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 137 gramLengte: 137mmBreedte: 65mmDikte: 10,6mm

Scherm/invoer

4,5″ Super LCD 2 schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)720×1280 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames5MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2110mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 16 uurStandby-tijd van 556 uur

Unboxing

Hier valt op het moment van schrijven nog niets over te zeggen. Wij kregen de HTC One mini 2 niet aangeleverd in een doosje die jij krijgt wanneer je het toestel hebt aangeschaft. Om toch volledig te zijn in informatie: bij het apparaat zat een micro USB-kabel voor je bijgeleverde telefoonoplader en een headset met extra oorkapjes.

Design

HTC heeft bij de bouw van de HTC One mini 2 opnieuw voor een aluminium body gekozen. De kleur van het toestel is hetzelfde als die van het vlaggenschip, namelijk gun grey. Qua kleur en vorm vertoont hij daarom veel overeenkomsten met de One M8. Hij komt ook in het zilver en goud op de markt. Inmiddels is HTC bezig de One M8 in kleuren als blauw en rood op de markt te brengen, dus wellicht komt de One mini 2 ook in deze kleuren nog op de markt.

Net als de M8 is de One mini 2 fraai afgewerkt. Het telefoon zit als een goed geheel in elkaar, zonder vervelende dingetjes die uitsteken. De afwerking is opnieuw subliem. Je kunt je nano SIM-kaart en je microSD met een sleuteltje in een gleufje van het toestel stoppen. De achterkant van het toestel kun je niet loshalen. Nadeel is dat je de batterij van het apparaat niet kunt vervangen. Voordeel is dat de One mini 2 heel netjes is afgewerkt en bovendien niet al te dik is geworden.

Eerste ervaring met de HTC One mini 2 img 6517 
Eerste ervaring met de HTC One mini 2 img 6540 

“De zwarte randen omlijsten het hele scherm, wat wij een misser vinden.”

De ontgrendelknop vind je bij de One mini 2 aan de bovenkant. Het volume kun je daarentegen regelen aan de rechterzijkant van het toestel. De navigatieknoppen zitten, geheel volgens Google’s richtlijnen voor Android-toestellen, softwarematig in het apparaat verwerkt.

Je zou zeggen dat dit ruimte scheelt, aangezien dit ook het geval is bij andere toestellen. Dit gaat helaas niet op voor de HTC One mini 2. Onder de softwarematige navigatieknoppen zit namelijk een grote zwarte rand waarop ‘HTC’ pronkt. Deze grote zwarte randen omlijsten het gehele scherm. Wij vinden dit een qua ontwerpkeuze een misser. Het sluit niet mooi aan op de, in ons geval, gun grey-kleur die de rest van het toestel behelst. Bovendien zien we het nut er niet van in. Haal die zwarte rand weg, zorg voor dunnere bezels en je hebt een veel meer compacte, mooier afgewerkte mini-smartphone. De BoomSound-boxen, een mooi uniek punt aan de HTC-smartphones, nemen al ruimte genoeg in.

HTC One mini 2 img 6801 
HTC One mini 2 img 6822 
HTC One mini 2 img 6811 
HTC One mini 2 img 6816 
HTC One mini 2 img 6825 
HTC One mini 2 img 6834 

De HTC One mini 2 is door de lelijke zwarte randen en de BoomSound-boxen nogal flink aan de maat. Het toestel is 137,43 millimeter hoog. Vooral dat had wat minder gemogen. De breedte van het apparaat valt met 65,04 millimeter wel mee. Wel is het apparaat enigszins aan de dikke kant: 10,6 millimeter. Dit moet wel een beetje genuanceerd worden, aangezien de One mini 2 een holle achterkant heeft. De bezels naast het scherm hebben een acceptabele breedte, maar het had misschien nét wat dunner gekund.

HTC One mini 2 img 6919 
HTC One mini 2 img 6914 
HTC One mini 2 img 6859 
HTC One mini 2 img 6840 

Scherm

Het scherm van de HTC One mini 2 is weliswaar niet full HD, zoals bij de One M8 het geval is: toch zijn we te spreken over de display die de One mini 2 heeft. Met een pixeldichtheid van 341 ppi is het scherm erg helder en het formaat van 4,5 inch is ook zeer aardig.

De resolutie van de One mini 2 is 720p. Iets wat je van de minivariant van een vlaggenschip mag verwachten. Niet dat dat vanzelfsprekend is: de minivariant van de LG G2 had bijvoorbeeld slechts een qHD-scherm. HTC maakt die fout niet en slaat wat betreft het scherm de plank wél raak.

“Het is heel fijn dat het scherm goed zichtbaar blijft onder felle zonlicht.”

Het scherm van de HTC One mini 2 oogt rustig en helder. Games zoals Real Racing 3 worden goed, en zonder schokken, weergeven. HD-clips op YouTube worden ook erg mooi, scherp en realistisch door de HTC weergegeven. Zeker voor een minitelefoon beschikt de HTC over een prima scherm die aan alle voorwaarden voor deze categorie voldoet: scherp, levendige video’s en een rustig startscherm.

Scherm-technisch gezien heeft HTC de One mini 2 op het juiste moment op de markt gebracht, namelijk: in de zomer. Ook wanneer de zon vol op het beeldscherm schijnt blijft, wat je ook open hebt staan, heel goed zichtbaar. Dit is heel fijn. Het enige dat een beetje storend is, is dat je vingerafdrukken opeens duidelijk te zien zijn. Dit beschouwen wij echter als een voetnoot ten opzichte van het fijne gegeven dat je ook op het strand kunt zien wat er op je telefoon staat.

Prestaties

In de HTC One mini 2 zit een Snapdragon 400-processor met vier Cortex A7-kernen. De kloksnelheid is vastgesteld op 1,2 GHz. Dat vinden wij wel heel erg magertjes, gezien de adviesprijs die HTC de One mini 2 heeft meegegeven. Het toestel moet namelijk ruim 400 euro gaan kosten.

Als je niet zoveel geeft om een mooi vormgegeven telefoon, maar puur een snel apparaat wil hebben, raden wij je aan om deze HTC One mini 2 niet aan te schaffen. Er zijn zat andere smartphones met eveneens een vierkernige processor die een hogere kloksnelheid hebben, en bovendien een full HD-scherm hebben. Deze zijn alsnog goedkoper dan de One mini 2. Voorbeelden zijn de Huawei Ascend P7, die vanaf 350 euro verkrijgbaar is, of een LG Nexus 5, die tien euro goedkoper is dan de Huawei. Dit betekent natuurlijk niet dat de One mini 2 qua prestaties een onding is: integendeel.

HTC One mini 2 screenshot 2014 05 20 18 00 19 
HTC One mini 2 screenshot 2014 05 20 18 00 44 
HTC One mini 2 screenshot 2014 05 20 18 00 52 

“De software lijkt goed geoptimaliseerd te zijn. Vooral lichte apps starten snel op.

De One mini 2 presteert goed. Een zwaar programma als Real Racing trekt het toestel aardig. Het een en ander wordt niet heel snel geladen, maar als je eenmaal bezig bent met racen vertoont de HTC One mini 2 geen haperingen. Dat is fijn.

Lichtere applicaties, zoals Facebook of Gmail, starten snel op. De HTC is vlug in zijn gebruik en toont weinig tot geen haperingen. Zeker bij lichte applicaties. De software lijkt goed geoptimaliseerd te zijn. HTC vraagt een high-end prijs en levert geen high-end specificaties, maar wél een snelle telefoon af.

De batterij in de HTC kun je niet verwisselen. Heel veel inhoud heeft hij niet: 2110 mAh. Zolang je niet altijd het scherm zo helder mogelijk aan hebt staan en je zware applicaties afsluit en niet open laat staan vormt dat echter geen probleem om de smartphone een complete dag te gebruiken.

Software

Ook over de One mini 2 heeft HTC haar eigen HTC Sense 6-interface gelegd. Android is dus opnieuw flink onder handen genomen door HTC en aangepast aan de smaak van de fabrikant. Onvermijdelijk is daarbij de komst van BlinkFeed, waarmee je over een gepersonaliseerde nieuwspagina beschikt waar je informatie vanaf websites, maar ook sociale media kunt laten binnenkomen. Hier moet je maar net van houden: de een gebruikt het wel, de ander niet.

Een handig aspect hiervan is dat je bij het ontgrendelscherm aan de hand van in welke richting je veegt kunt bepalen of je naar het hoofdmenu wil of naar BlinkFeed.

HTC One mini 2 screenshot 2014 05 20 17 59 15 
HTC One mini 2 screenshot 2014 06 04 14 48 28 
HTC One mini 2 screenshot 2014 06 04 14 37 30 
HTC One mini 2 screenshot 2014 06 04 14 27 11 

Naast haar eigen userinterface, levert HTC ook wat applicaties mee met de One mini 2. Gelukkig zijn het er niet enorm veel. Van ons hoeft dat niet zo: fabrikanten die smartphones volstampen met hun eigen apps. De meeste hiervan gebruik je in de praktijk toch niet, leert onze ervaring, terwijl je telefoon er wel vanaf het begin vol mee staat.

HTC weet zich gelukkig in te houden. Met HTC Apps en HTC back-up biedt HTC iets aan dat Google al heeft met zijn back-upsysteem voor alle Android-toestellen en in de Play Store van de zoekmachinegigant zoek je eerder naar apps dan in HTC Apps. De HTC-gids kan allerlei aspecten van de gezondheid van je toestel monitoren. Zo kun je kijken of een bepaalde feature, zoals de nabijheidssensor, het nog doet.

Met ‘Auto’ heeft HTC een eigen navigatiesysteem, gebaseerd op Google Maps, meegeleverd. Je moet deze applicatie niet zien als een navigatiesysteem zoals Nokia’s Here Drive. Het is meer een dashboard voor in de auto waarmee je het toestel via grote knoppen eenvoudiger kan bedienen. Auto biedt naast navigatie, via Google Maps – wat dus data kost – nog wat functies voor tijdens het rijden, zoals een snelkoppeling om te bellen of muziek te luisteren.

HTC One mini 2 screenshot 2014 06 04 14 15 05

In al zijn eenvoud is Auto dus best een handige applicatie, al blijft het de vraag hoevaak je zo’n app écht gebruikt. Zeker handig is de kindermodus waarin je het toestel kunt zetten. Hiermee kun je het toestel makkelijk in handen laten van kinderen, die dan spelletjes kunnen spelen die passen bij hun leeftijd, maar meer ook niet. Dit zijn kleine, handige applicaties die altijd wel eens van pas kunnen komen.

Verder zitten de bekende Google-applicaties, zoals YouTube, Gmail en Drive bij het toestel geleverd. Dat is nooit een probleem: de meeste mensen maken sowieso al gebruik van die applicaties.

HTC heeft ook de galerij aangepast naar haar eigen voorkeur. Dit heeft het bedrijf mooi gedaan. Foto’s in de galerij kun je ordenen op de manier waarop ze daar terecht zijn gekomen: door het nemen van een foto met de camera of via het internet of WhatsApp. Ook kun je ze sorteren op datum. De Galerij-applicatie is duidelijk en overzichtelijk. Bovendien is de snelkoppeling naar de camera ook een slimme toevoeging binnen de applicatie.

Bij het toestel is ook een muziekspeler meegeleverd die prima zijn werk doet en zit er ook een FM-radio op de One mini 2. Al deze formaliteiten zitten ‘gewoon’ op de One mini 2 en dat is fijn. De One mini 2 beschikt over twee BoomSound-boxen en daarmee is het luisteren naar muziek voor smartphonebegrippen een feest. Met BoomSound biedt HTC op dit vlak duidelijk wat extra’s ten opzichte van de concurrenten. Een liedje is fijner te beluisteren met een HTC-toestel dan met een willekeurige andere (high-end!) smartphone. Ook met oordopjes in biedt de HTC One mini 2 een prima afspeelkwaliteit. In dit geval is het dus dubbel zo fijn dat het geheugen van de telefoon uit te breiden is met een microSD-kaart!

Camera

HTC baarde met de One M8 opzien door niet een, maar twee camera’s aan de achterkant te plaatsen. Met deze innovatieve dubbele camera is het mogelijk om achter een foto scherp te stellen of een 3D-effect toe te voegen. In de praktijk bleek deze camera echter een groot minpunt van de M8 te zijn: hij schiet maar foto’s in vier megapixels. Voor een vlaggenschip is dat gewoonweg veel te weinig.

De dubbele camera keert bij de One mini 2 niet terug. HTC heeft gekozen voor een camera die foto’s schiet in 13 megapixel. Foto’s worden maximaal in een resolutie van 4128×3096 pixels geschoten.

Foto’s van de One mini 2 zijn voller van kleur en lijken scherper te zijn dan foto’s genomen met de One M8. Wel zijn de opties tot nabewerken dus een stuk beperkter dan bij de gewone M8. Dat nadeeltje vinden wij echter niet opwegen tegen het feit dat er in de One mini 2 een fatsoenlijke camera zit.

HTC One mini 2 imag0006 1 
Foto genomen met de One M8
HTC One mini 2 imag0028 1 
Foto genomen met de One mini 2
HTC One mini 2 screenshot 2014 05 20 17 57 27 
HTC One mini 2 screenshot 2014 05 20 17 57 39 
HTC One mini 2 screenshot 2014 05 20 17 57 58 

“Het is fijn dat je verschillende camera-instellingen kunt opslaan.”

De contrasten van foto’s met de One mini 2 zijn in orde, al overbelicht de foto redelijk snel als de zon schijnt. Als er op een foto weinig wordt beweegt, valt het op dat een kiekje ook aan de zijkanten best scherp blijft. Het blijft een uitdaging om zo stil mogelijk te staan als je een foto maakt met je smartphone, maar als je redelijk stil staat maak je met de One mini 2 al snel foto’s die in zijn geheel aardig scherp zijn. Als je flink inzoomt zie je wel dat de foto’s wat aan de korrelige kant zijn. Het contrast in kleuren, bijvoorbeeld groen met wat donkere groen, is goed te noemen. Kleurrijke foto’s ogen daardoor heel levendig en realistisch.

Aan de voorkant zit nog een selfiecamera. Opnieuw heeft HTC met de voorcamera niet vlug werk geleverd. De camera schiet foto’s in 5 MP en is daarmee dezelfde camera als in de gewone M8 aan de voorkant. De zelfportretjes zijn van goede kwaliteit en – zeker – voor een voorcamera een positieve verrassing.

Een fijn aspect aan de camera op de One mini 2 is dat je de instellingen kunt aanpassen en deze instellingen daarna kunt opslaan in een apart bestand. Zo hoef je niet te onthouden welke instellingen je voor een bepaalde leuke foto in een bepaalde setting wist te maken. Een klein, maar slim handigheidje die het fotograferen met een smartphone een stuk fijner maakt.

De 13 MP-camera van de HTC One mini 2 filmt in full HD. Dit doet het toestel zonder haperingen. Wanneer je beweegt en je camera vervolgens weer stilhoudt, stelt de minismartphone snel weer scherpt, wat een goed punt is aan deze camera. Al filmend in full HD is het contrast in kleuren en verschillende soorten tinten van kleuren opnieuw goed te noemen.

HTC One mini 2 imag0040 
HTC One mini 2 imag0044 
HTC One mini 2 imag0047 

Conclusie

Wanneer je de 412 euro die de HTC One mini 2 ongeveer kost even vergeet, blijft er een goede minivariant van een vlaggenschip over. De One mini 2 opent applicaties snel, maakt goede foto’s en heeft dankzij zijn BoomSound-boxen een goede geluidskwaliteit voor het afspelen van muziek.

HTC One mini 2 img 6884 

Daarnaast is het ontwerp van de kleine HTC opnieuw oogstrelend. De telefoon is mooi afgewerkt en komt totaal niet kwetsbaar over. Enige nadeel is misschien dat het aluminium aan de achterkant enigszins snel al krassen heeft. Daarnaast is het 720p-scherm ook prima.

Menigeen zal veel plezier aan de HTC One mini 2 hebben, ware het niet dat veel mensen – in onze ogen – terecht afknappen op de prijs die HTC voor het toestel rekent. Als andere telefoons, die stukken goedkoper zijn, over betere specificaties beschikken, zoals een snellere processor en een full HD-scherm, moet je wel heel erg van het ontwerp van de HTC One mini 2 houden om alsnog voor de minivariant van de M8 te gaan.

Gezien de prijs biedt de HTC One mini 2 in onze ogen te weinig kwaliteit. Je mag een snellere processor verwachten voor ruim 400 euro en misschien ook wel een beter scherm. Kijk je niet op of om voor flink wat euro’s meer of minder: aan de HTC One mini 2 heb je in dat geval gewoon een prima telefoon. Met de Huawei Ascend P7 en de LG Nexus 5 heb je echter voor minder geld in onze ogen betere alternatieven.

Onze review score
Pluspunten
  • Prachtig afgewerkt
  • Betere camera dan grote broer
  • Goed scherm
  • Software goed geoptimaliseerd
Minpunten
  • Aan de dure kant
  • Magere specificaties
  • Erg groot voor 'mini'-toestel
  • Lelijke zwarte randen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact met ons?

  • Qontent Matters
  • Czaar Peterstraat 159
  • 1018 PJ Amsterdam

Volg ons via