HTC One mini

De HTC One is een subliem topmodel, die we in maart de revue lieten passeren. De afgelopen maanden was de One het enige toestel dat de Taiwanese fabrikant op de Nederlandse markt aanbood. Daar is nu verandering ingekomen met de introductie van een ‘kleinere’ versie; de HTC One mini. Tijd voor een review!

HTC One mini img 9167 

De nieuwe One mini volgt de trend waarbij modellen in het midden segment steeds belangrijker worden voor telefoonfabrikanten. De compactere One mini biedt dezelfde strakke vormgeving, uitzonderlijke bouwkwaliteit en geavanceerde gebruikersinterface van zijn grotere broer.

De One mini verschilt op een aantal onderdelen. Het toestel heeft een kleiner scherm (4.3 inch tegen 4.7 inch), een langzamere processor (1.4 Ghz tegen 1.7 Ghz), minder geheugen (maximaal 16GB en 1GB RAM) en een kleinere batterij (maximaal 1800 mAh). Naast deze punten werden er enkele eigenschappen geschrapt ten opzichte van de One, waaronder de optische beeldstabilisatie in de videocamera, de infraroodpoort en de NFC chip.

De uitbreiding binnen de One-familie zorgt ervoor dat HTC richting het einde van het jaar een uitgebreider aanbod voorhanden heeft en meer concurrentie kan bieden tegen fabrikanten als Sony, Huawei en Samsung.

Eerste ervaring met HTC One mini 
Eerste ervaring met HTC One mini 
Eerste ervaring met HTC One mini 
Eerste ervaring met HTC One mini 

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

HTC One mini

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op August 2013 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Aluminium

Processor

Qualcomm Snapdragon 400dualcore-processor op 1,4GHzGrafisch: Adreno 305

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 122 gramLengte: 132mmBreedte: 63mmDikte: 9,3mm

Scherm/invoer

4,3″ Super LCD 2 schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

4MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,6MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1800mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 20 uurStandby-tijd van 500 uur

Na de ontvangst van het toestel was het voor ons tijd om de One mini eens van dichterbij te bekijken. We namen een kijkje in de doos en bekeken het uithoudingsvermogen van de batterij.

Unboxing

De HTC One mini wordt door de fabrikant met een aantal standaard accessoires geleverd. Allereerst is de standaard gebruiksaanwijzing aanwezig in het toestel en een pinnetje voor de micro-sim. Daarnaast vinden we een micro-usb-kabel in de doos en deze kabel dient ook als oplader dankzij de usb-lader die mee geleverd. Verder vinden we in-ear headset die van goede kwaliteit is. Deze headset is voorzien van extra dikke kabels waardoor ze niet snel in elkaar geknoopt kunnen worden.

Design

Net zoals bij de HTC One, draait het bij de One mini voor een groot gedeelte om het design van het toestel. De One mini past volledig binnen de One-familie. De Android-smartphone heeft een afmeting van 132 x 63,2 x 9,3 mm ten opzichte van 137,4 x 68,2 x 9,3 mm voor zijn grotere broer. Het verschil lijkt misschien niet zo groot, maar je voelt het echt als je de One mini in je hand houdt. Vooral de breedte is een nadrukkelijk verschil. Wat betreft het gewicht, is het verschil 21 gram in het voordeel van de mini..

De HTC One mini is niets anders dan een kleinere versie van de One. Het toestel heeft dezelfde premium aluminium materialen en het solide gevoel van een unibody telefoon. De gewichtsverdeling is goed te noemen en het toestel ligt ook erg lekker in de hand dankzij de dunne randen en het wat verdikte midden van de achterkant. Het toestel heeft een fijne bolling aan de achterkant waardoor hij prettig in je handpalm ligt. Wel kan hij soms wat heet worden als hij heeft opgeladen of je hem intensief gebruikt; metaal geleidt uiteraard niet ideaal warmte.

De voorkant van de HTC One mini is helemaal vlak. Het scherm zelf is 4.3″ groot. Onder aan het scherm vinden we twee knopjes waarbij de optie-toets mist. Deze toets is vervangen door de interface van Android 4.2 en dat werkt best prettig. Wat uiteraard het meest opvalt aan de voorkant, zijn de twee speakers die HTC BoomSound noemt. Volgens de fabrikant moeten deze speakers een harder en beter geluid opleveren, mede doordat de speakers richting je gezicht gericht zijn.

Aan de rechterkant vinden we de volumetoetsen die eveneens van aluminium zijn gemaakt. Aan de bovenkant vinden we de uit/aan-knop die links boven het scherm is gepositioneerd. Voor mensen die rechtshandig zijn is dat niet een handige positie omdat je dan met je wijsvinger het scherm moet vrijgeven. Dit vergt enige gewenning maar daarna zul je er ook amper last van hebben. Naast deze knop vinden we de headset-ingang. Aan de linkerkant van het toestel is alleen het microsim-slot te vinden. Aan de onderkant vinden we nog de micro-usb ingang.

HTC One mini img 9141 
HTC One mini img 9154 
HTC One mini img 9143 
HTC One mini img 9142 
HTC One mini img 9165 
HTC One mini img 9166 
HTC One mini img 9153 
HTC One mini img 9152 

Batterij

De HTC One mini haalt met gemak een dag op een volledige batterijlading. Standaard wordt de smartphone geleverd met een 1800mAh-batterij die voldoende levert voor normaal tot intensief gebruik van het toestel.

De batterij van de HTC One mini heeft is dan ook zonder meer verrast qua uithoudingsvermogen en dat is deze tijd toch wel een dik pluspunt voor veel mensen, en zo ook voor ons. Nadeel lijkt wel dat het opladen van de batterij bijzonder lang duurt; van leeg naar vol ongeveer twee tot drie uur. Echter is dit te overzien als je een hele dag op de batterij normaal kunt werken en het toestel in de lader steekt zodra je naar bed gaat.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij HTC
Capaciteit 1800mAh
Techniek Lithium Polymeer
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De HTC One mini levert een uitstekende beeldweergave die dicht tegen zijn grotere broer aanligt. Het toestel scoort beduidend beter dan zijn voornaamste concurrent, de Samsung Galaxy S4 mini.

Scherm

Het scherm van de HTC One mini is 4.3″ groot en daarmee gelijk aan zijn grootste concurrent de Galaxy S4 mini. De resolutie van het scherm is 720p, oftewel 1280 bij 720 pixels en daarmee groter dan zijn belangrijkste concurrenten.

Het scherm zelf is bijzonder goed te noemen, en veel beter dan die in de S4 mini. Allereerst valt de kijkhoek op; deze is erg goed. Onder nagenoeg elke hoek is het scherm nog steeds goed te zien en af te lezen. Daarnaast is de kleurweergave ook erg goed te noemen. Zwart is diep en diep zwart en dat is wel zo handig aangezien de nieuwe Sense 5-interface voor een groot gedeelte uit donkere kleuren bestaat. Daarnaast is wit ook netjes wit en niet overdadig helder. Kleuren komen waarheidsgetrouw over en zien er gewoon strak uit. Ook is er geen lightleaks te zien aan de randen van het scherm of minder heldere stukken.

De randen van het scherm zijn niet uitgevoerd in gepolierd metaal, maar met een goedkoper materiaal genaamd polycarbonaat. Het scherm ligt op gelijke hoogte met de rest van het toestel en is hij goed te bereiken met je vingers en met namen je duim. Er is geen lag waar te nemen op het scherm en dat is erg fijn.

Een ander voordeel van het scherm is dat hij het nieuwe Corning Gorilla Glass 3 heeft mee gekregen waardoor hij extra stevig zou moeten zijn. Wij hebben op ons testmodel dan ook nog geen krasjes waargenomen na een paar dagen er mee gespeeld te hebben en in onze broek gehad te hebben.

Toetsen

HTC One mini screenshot 2013 08 13 16 24 57

De HTC One mini heeft hetzelfde nieuwe toetsenbord meegeleverd die we zagen in de HTC One. Dit virtuele toetsenbord ziet er net zo sober uit als de rest van de interface en dat is ook hier weer een pluspunt. Allereerst kun je heel makkelijk schakelen tussen twee talen op het toetsenbord, bijvoorbeeld Engels en Nederlands. Het toetsenbord zelf heeft rechthoekige toetsen die lekker groot zijn en die er overzichtelijk uit zien. Je hebt een apart knop voor cijfers, toetsen, instellingen en spraak invoer.

Als je een toets lang ingedrukt houdt dan komen automatisch de speciale teksten op die onder die toets zitten. Typen gaat erg snel en het toetsenbord geeft een nette melding als hij een nieuw woord heeft geleerd dat je zelf vaak gebruikt. Al met al is een prettig standaard toetsenbord dat HTC heeft mee geleverd en het werkt ook nog eens in landscape.

De HTC One mini is het tweede toestel met de Sense 5.0 interface. In de interface is de nadruk gelegd op donkere tonen die een stuk overzichtelijker zijn. Ondanks de kleinere schermresolutie wordt alles op de juiste manier weergegeven. De prestaties van de HTC One mini zijn daarnaast voldoende te noemen.

Homescreen

HTC One mini screenshot 2013 08 13 16 25 32

De grote verandering in Sense 5.0 zit hem in het homescreen genaamd Blinkfeed. Blinkfeed is een lijst van social media updates die netjes verpakt wordt tot een soort tegel die we van Windows Phone 7 kennen. Deze tegels worden gegenereerd door Facebook-updates, Twitter-updates, LinkedIn-updates, Flickr-foto’s, kalander afspraken en TV-programma’s middels de TV-app. Ook worden hier zelf gemaakte Zoe-shares weergegeven, waar we later op terug komen in het volgend hoofdstuk.

Blinkfeed kan ook uitgebreid worden met nieuwsartikelen van verschillende media. Deze media kun je jammer genoeg niet zelf uitbreiden en lokaal is er dan ook weinig nieuws waar je uit kunt kiezen. Alleen ANP, Elle, Quote en Vice zijn door HTC goedgekeurd en toegevoegd aan de app. Een eigen RSS-feed van je favoriete website zoals All About Phones toevoegen zit er dus niet in. Ook bekende websites zoals Telegraaf en Nu.nl missen vooralsnog er in en er is dan ook weinig lokale content beschikbaar. Hierdoor is de app voor Nederlanders nog wat beperkt te noemen.

Blinkfeed haalt al deze data live van het internet en refreshed deze data automatisch om de 15 minuten. Je kunt zelf instellen of hij dit alleen via Wifi mag doen of ook via 3G of 4G. Je kunt via Blinkfeed ook zoeken in de updates die hij heeft binnen gehaald. Daarnaast kun je ook gemakkelijk een Facebook-update of Twitter-update plaatsen via deze app op je homescreen. Ook kun je filteren op nieuws van een bepaalde bron of netwerk zodat alleen deze data wordt weergegeven in Blinkfeed. Overigens geldt de weergegeven tijd en het weergegeven weer ook als snelkoppeling naar de klok en de ingebouwde AccuWeather weer-app.

Blinkfeed werkt in eerste instantie erg goed. De feed update redelijk rap en het scrollen door de feed gaat moeiteloos en bijzonder soepeltjes. De vraag is wel of je er echt iets aan zult hebben aangezien het automatisch updaten niet live gaat om data en de batterij te besparen. Je hebt dus altijd het gevoel dat je een beetje achterloopt en tijdens onze test hebben we vaak een refresh geforceerd van de data door de feed naar beneden te trekken. Desondanks is het een mooi overzicht van al je sociale netwerken, al kan Twitter een beetje overweldigend over komen in de feed als je veel mensen volgt.

Mocht je niet zo gediend zijn van Blinkfeed dan kun je ook een traditioneel homescreen instellen als het standaard homescherm. Je kunt blinkfeed overigens niet uitschakelen of verwijderen, maar je kunt dus wel instellen dat hij niet als standaard homescreen moet fungeren. Hierdoor weet HTC iedereen prima tegemoet. Je kunt meerdere schermen gemakkelijk toevoegen en verwijderen, behalve dus het Blinkfeed-scherm. Je kunt ook hier je eigen widgets weergeven zoals we dat gewend zijn van Android.

Mocht je de oude Sense-interface met de befaamde HTC-klok missen dan heeft HTC ook daar aan gedacht; er de welbekende klok is gewoon als widget aanwezig in het toestel en ook nog een tweetal andere varianten heeft HTC in het toestel verwerkt zodat je geen heimwee hoeft te krijgen.

Menu

Het menu dat HTC heeft vormgegeven op haar One mini is wederom een donker menu dat erg prettig werkt. Het is nu een overzichtelijke lijst die je naar beneden kunt slepen om apps te zien. HTC heeft alle Google-apps en media-apps alvast voor je gegroepeerd in een mapje en deze kun je uiteraard ook zelf aanpassen. Het menu weergeeft 12 apps per scherm en door simpelweg naar benden te scrollen krijg je de overige apps te zien.

Je kunt het menu aanpassen naar je eigen volgorde, naar de meeste recent gebruikte apps of alfabetisch. Daarnaast is er ook een linkje naar de Google Play Store te vinden en een zoekoptie om snel een app te vinden in je lijst. Ook kun je gelukkig apps verbergen die je toch nooit gebruikt. Daarnaast kun je het aantal weergeven apps aanpassen van 3×4 naar 4×5 waardoor er minder ruimte zit tussen de apps. Als je dus helemaal naar boven sleept krijg je ook opnieuw het nette weer/tijds-widget te zien van het lockscreen en Blinkfeed.

HTC One mini screenshot 2013 08 13 16 25 59 
HTC One mini screenshot 2013 08 13 16 25 52 

Multitasking

HTC One mini screenshot 2013 08 13 17 35 10

HTC heeft in Sense 5 opnieuw het multitasken opnieuw vormgegeven en dat vergt enige gewenning maar werkt wel goed en vooral soepel. Door twee keer om het home-knopje te drukken wordt het multitasking menu opgehaald waarna er negen apps weergegeven worden die instant opgestart kunnen worden. De tiende app wordt automatisch afgesloten om werkgeheugen te bewaren en dit komt de soepelheid van het toestel ten goeden.

Je kunt een app aantikken en dan opent deze zich gelijk met een nette animatie, dit gaat vlekkeloos. Het afsluiten van een app doe je simpelweg door hem naar boven te vegen uit het kaartoverzicht. Dit menu ziet er simpel en sober uit net als de overige menu’s van het toestel, maar wederom is dat een pluspunt in onze optiek omdat het niet onnodig afleidt.

Prestaties

De prestaties van de HTC One mini zijn meer dan voldoende ondanks de iets lagere kloksnelheid van de processor. Het toestel beschikt namelijk over een Snapdragon 400 chipset plus twee Krait 300 cores die draaien op 1,4 GHz. Het RAM werkgeheugen is maximaal 1 GB.

In het dagelijks gebruik kwamen we geen enkel probleem tegen met het toestel. Of het nou scrollen is door Blinkfeed, het schakelen tussen een online video, Facebook en weer terug, de HTC One mini deed het allemaal moeiteloos, vloeiend en instant zoals we dat eigenlijk tot nog toe alleen gewend waren van Apple’s iOS.

We zijn aangekomen bij het onderdeel Entertainment. Naast de interessante Ultrapixel camera kijken we in dit gedeelte van de review naar een aantal andere onderdelen in het toestel waaronder de Boomsound audioweergave en het spelen van games.

Foto

HTC One mini screenshot 2013 08 13 17 35 30

De Taiwanese fabrikant heeft net zoals bij de grotere One gekozen voor een camera met de nieuwe techniek genaamd Ultrapixel. Een losse Ultrapixel is nagenoeg drie keer zo groot als een gemiddelde pixel in een andere smartphone met een megapixel camera. Volgens HTC zou de techniek meer licht opvangen waardoor foto’s van betere kwaliteit zouden moeten zijn. Ook in omgevingen met weinig licht zou dat voor betere resultaten moeten leiden. Megapixels zouden niet zo veel uitmaken, maar als je dan toch een vergelijking moet maken qua pixels dan zou deze camera rond de 13-megapixels uit gaan komen.

In essentie is de camera van de HTC One mini gelijk aan de HTC One. De enige wijziging is de afwezigheid van optische beeldstabilisatie. De plaatjes zijn identiek aan elkaar. We zagen amper tot geen verschil tussen de foto’s die door beide toestellen werden gemaakt. Bij grote contrasten vormen zich wel wat lichte randjes om het object heen. In het donker zijn de foto’s goed, maar niet significant beter dan de concurrentie.

De camera start snel op en legt snel het juiste beeld vast. Het ontbreken van de beeldstabilisatie heeft daarop geen invloed. Een fysieke cameratoets ontbreekt in het toestel en werd door ons niet echt gemist. De snelle bediening van de camera is in onze ogen een duidelijk pluspunt van dit Android-toestel.

De Android-smartphone beschikt over een aantal interessante functies waaronder de Zoe-functie. Hierbij wordt in volledige resolutie een drie seconden durende video opgenomen. In totaal worden 15 foto’s in hoge snelheid genomen waardoor het bijna op een korte video lijkt, een soort stop motion video. De galerij van het toestel is aangepast om de video later weer te geven. De kwaliteit van de camera is goed te noemen en nagenoeg identiek aan de kwaliteit van normale foto’s. De 15 afbeeldingen worden overigens apart opgeslagen in het geheugen van het toestel.

Standaard beschikt de camera over de mogelijkheid tot het toepassen van filters op de foto’s. Je hebt de keuze uit een tiental filters om een foto mee te maken en je krijgt hiervan direct een live voorbeeld. Je kunt overigens ook automatisch foto’s delen met Flickr zodra deze geschoten is.

De interface van het camera-menu is erg overzichtelijk en makkelijk. Het toestel schiet automatisch op de hoogste resolutie foto’s en videos en via een dropdown-menu kun je ook nog eens de nodige instellingen wijzigen waar nodig.

HTC One mini imag0011 
HTC One mini imag0004 
HTC One mini imag0002 
HTC One mini imag0005 

Video

De videokwaliteit en weergave is één van de voornaamste verschillen tussen de One en de One mini. Door de afwezigheid van de beeldstabilisatie krijg je een veel mindere opname en weergave. Het toestel heeft duidelijk last van een onstabiele opname als je moeilijk het toestel stil kunt houden. Je zou het in vergelijking tot de HTC One bijna “Shaky” kunnen noemen. De audio-opname is verder uitstekend en erg helder.

De camera beschikt over continue autofocus en je hebt de mogelijkheid om de scherpstelling tijdens video-opname te vergrendelen. De video’s worden opgenomen in MP4-formaat met een bitrate van 20Mbps. Je kunt de camera instellen op HDR waardoor er meer detail op de highlights wordt gelegd.

Muziek

Naast de camera is muziek een belangrijk onderdeel. HTC staat natuurlijk bekend om zijn samenwerking met Beats Audio en ook op de One prijkt het logo van Beats op de achterkant van het toestel. Over het algemeen is de audioweergave prettig om naar te luisteren, al kan het bij dance-nummers wat schel overkomen door de te zwaar aangezette bas. Beats Audio activeert zich zelf zodra je een nummer aan zet die je zowel via de speakers of de headset ten gehore brengt.

De twee speakers aan de voorkant van de One mini, ook wel BoomSound genoemd, leveren een aardige volume. De speakers kunnen niet bijzonder hard, maar het scheelt al een hoop dat ze ten allen tijden naar je gezicht gericht zijn. Hierdoor komt het geluid een stuk beter over dan bij de concurrenten.

De muziekspeler van de HTC One mini is over het algemeen prettig in gebruik en ziet er gelikt uit. Handig is dat de muziekspeler zelf informatie en albumart download voor een album of nummer. Hiervoor heeft hij uiteraard wel internet nodig, maar als het gewoon een bekende artiest is dan weet hij moeiteloos alle informatie te downloaden. Daarnaast kun je ook van sommige nummers de lyrics te zien krijgen, mits beschikbaar.

HTC heeft ook een muziekwinkel van 7digital erop gezet. Deze winkel is niet zo heel spannend en handig in gebruik, maar je kunt desgewenst wel muziek aankopen en downloaden via de app. Overige opties zijn voice recorder, FM-radio, Tune-in radio en Soundhound. SoundHound is het muziekherkenningsapplicatie welke is geïntegreerd in de muziekspeler.

De FM-radio en Tune-in radio maken het mogelijk om radio te luisteren. De FM-radio heeft de headset nodig voor de juiste ontvangst van lokale stations. Tune-in radio maakt gebruik van een draadloze netwerkverbinding om naar radiostations van over de gehele wereld te luisteren.

HTC One mini screenshot 2013 08 13 17 40 49 
HTC One mini screenshot 2013 08 13 17 40 31 
HTC One mini screenshot 2013 08 13 17 40 24 

Games

Standaard meegeleverde games is verleden tijd. Smartphones hebben standaard geen spelletjes meer aan boord. De fabrikanten verwijzen naar de diverse applicatiewinkels. In het geval van de HTC One mini is dat niet anders. De aanwezige processor en het geheugen zijn voldoende om games snel te installeren en te spelen.

Het Aziatische merk heeft een aantal standaardmogelijkheden toegevoegd aan het toestel. We lopen ze even met je door.

Standaard applicaties

HTC heeft aan de One mini een aantal extra apps toegevoegd die in de praktijk nog eens bruikbaar zijn ook. Wel zijn het veel apps, maar ze zijn gelukkig allemaal netjes in folders gestopt en als je ze niet gebruikt kun je ze verwijderen of zelfs verbergen.

Een hele praktische app is de zaklamp. De zaklamp is een applicatie die je LED-flitser activeert zonder dat de camera aan staat, op drie verschillende helderheidsniveaus. Heel handig om even de goede sleutel aan je sleutelbos te zoeken als je ’s avonds laat thuiskomt bijvoorbeeld.

Een andere nieuwe app is Kid Mode. Kids Corner kennen we van Windows Phone 8 en HTC heeft nu ook een app voor Android gebouwd die in weze het zelfde doet. Hij tovert je HTC One mini om tot een smartphone die geschikt is voor kinderen. Als admin kun je instellen welke apps een kind op je toestel wel of niet mag gebruiken en vervolgens activeer je deze modus. Hierna geef je het toestel aan je kind die vervolgens niet bij je data en instellingen kan en alleen de apps te zien krijgt die jij ingesteld hebt. Om eruit te komen moet je een pincode ingeven zodat men niet per ongeluk bij je data kan. Een erg handige app voor menig huisvader en moeder.

Notities maak je met de notities-app of de voice recorder. Vooral die notitie-app is erg handig. Hij biedt integratie met Evernote en je kunt tijdens het noteren geluid opnemen, foto’s maken, tekeningen maken en wat krabbelen. Dat wordt allemaal op tijd aan je audiostream toegevoegd en zo heb je dus potentieel een mooi verslag van je vergadering. Je kunt een notitie ook direct aan een agenda-afspraak koppelen.

Met de applicatie Auto krijg je een dashbord voorgeschoteld met grote knoppen voor applicaties die in de auto handig kunnen zijn. Dat wil zeggen dat je een klok te zien krijgt met daar omheen snelkoppelingen naar je telefoon, navigatie, muziek en internetradio. Door over het scherm te swipen kom je bij tabbladen voor die apps terecht, met grote knoppen zodat je ze in de auto makkelijk kunt bedienen.

HTC heeft ook nog twee kleine apps op de One mini gezet. Allereerst een aandelen-app waarmee je de laatste aandelen kunt bekijken van jouw geselecteerde bedrijven. Dit werkt nagenoeg realtime en zal voor mening zakenlui een handige uitkomst zijn. Daarnaast zit er ook een voice recorder op zodat je gesprekken kunt opnemen. Tot slot wordt ook Dropbox standaard mee geleverd en krijg je zelfs 2 jaar lang 25GB gratis opslag bij de dienst door het aanschaffen van de HTC One mini.

HTC One mini screenshot 2013 08 13 16 45 26 
HTC One mini screenshot 2013 08 13 16 44 34 
HTC One mini screenshot 2013 08 13 16 44 06 
HTC One mini screenshot 2013 08 13 16 43 55 

Extra applicaties

De Play Store is zoals bekend een prima winkel, en ook de plaats waar je je extra apps kan halen op de One mini. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is heel aardig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play Store ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Telefoon

De belkwaliteit van de HTC One mini is gelijk aan de One en opvallend goed te noemen. De andere partij wordt helder weergegeven zonder ruis of verstoring. In een normale omgeving is de belkwaliteit erg goed te noemen en is de speaker lekker helder. De weergave kan lekker hard. Al met al een prima belkwaliteit.

HTC heeft de berichtenanpplicatie gelaten voor wat het is. Je krijgt de standaard Android-app voorgeschoteld, met een aantal grafische aanpassingen binnen Sense. Dat wil zeggen dat het gewoon een grote lijst is met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken.

HTC One mini screenshot 2013 08 13 16 36 56 
HTC One mini screenshot 2013 08 13 16 34 29 
HTC One mini screenshot 2013 08 13 16 39 56 

Email

De integratie met Gmail is op de One mini niet anders dan bij enige andere Android-telefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmail-applicatie die Google bij zijn OS levert. Dat is een erg goede applicatie waarmee je al je mailtjes kunt beheren, lezen, versturen, doorsturen enzovoorts. Ook het toevoegen van bijlagen bij je mails is geen probleem met de app.

Mail over Exchange, Hotmail of andere accounts die je via Pop of Imap kunt benaderen gaat via een eigen applicatie van HTC. Die werkt niet zo goed als die van Gmail omdat die helemaal op de dienst afgesteld is, maar een beetje mailen kan nog altijd prima met de applicatie. En ook de wat meer gevorderde functies zijn in principe gewoon aanwezig. De standaard mail-app werkt best fijn en snel, maar wij prefereren de Gmail-app simpelweg.

HTC One mini screenshot 2013 08 13 17 34 56 
HTC One mini screenshot 2013 08 13 17 34 44 
HTC One mini screenshot 2013 08 13 17 34 08 

Browser

Naast de standaard, weliswaar aangepaste, Android-browser levert HTC ook Google Chrome mee op het toestel. Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden erg rap geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed en de synchronisatie met je desktop is uiteraard erg prettig voor je bookmarks en binnenkort ook je wachtwoorden.

HTC One mini screenshot 2013 08 13 16 41 51 
HTC One mini screenshot 2013 08 13 16 41 23 
Onze review score
Pluspunten
  • Net zo goed als de HTC One
  • Goede batterij
  • Fantastisch scherm
  • Stevige bouwkwaliteit
Minpunten
  • Blinkfeed niet uit te schakelen
  • Shaky video's ten opzichte van HTC One door slechte beeld stabilisatie
  • Geheugen niet uitbreidbaar

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters