HTC One S

HTC zet met de One S een toestel neer dat net onder het echte vlaggenschip van de producent valt, maar eigenlijk bijna net zo geavanceerd is. Misschien wel het grootste verschil met de One X is dan ook niet de snelheid, camera of bouwkwaliteit van het toestel, maar het schermformaat.

HTC One S 01

 

Toen de One S een tijd geleden, in november 2011 al, uitlekte, leek het toestel weinig spannend. De specificaties waren op het eerste gezicht zo ongeveer gelijk met die van de Sensation, en het design dat op de eerste render te zien was leek alles behalve vernieuwend. Toen later een video verscheen werd al duidelijk dat het design toch wat anders ging worden. Maar nog steeds leek het toestel, toen bekend onder de naam Ville, een typisch midrange-toestel dat er vooral op gericht was de levensduur van de Sensation met weinig extra investering te verlengen. Waar HTC had laten weten minder toestellen te gaan uitbrengen en de toestellen die er zijn duidelijker in de markt neer te zetten, leek dit toestel nog volledig binnen de oude strategie van de markt overspoelen met telefoons te vallen. Binnen onze redactie werden de geruchten van de Ville dan ook ontvangen met termen als “HTC is nu echt de weg kwijt” en “waarom zou je zo’n toestel überhaupt uitbrengen?”.

Toen het toestel aangekondigd werd, bleek niets minder waar. Dat bleek ook al uit onze eerste ervaring met het toestel. De One S is bovenal het eerste toestel waar een nieuwe generatie chipsets in verwerkt is die sneller en zuiniger is. Zo kan het apparaat met zijn dualcorechipset met gemak de concurrentie aan met de verschillende quadcoretoestellen die uitgebracht worden. Verder heeft HTC duidelijk gewerkt aan drie pijlers: het scherm, de camera en het design. Dat geldt ook voor de One X die we eerder bekeken hebben en is dus ook op de One S van toepassing. En daar liggen, naast de chipset, ook meteen de grote verbeteringen ten opzichte van de Sensation. De camera is beter maar vooral uitgebreider, het design is een stuk strakker en de bouw is beter en het scherm is ook een stuk beter dan wat we in de Sensation gezien hebben.

En daarmee kunnen we de One S een een beetje als de vervanger van de Sensation zien. De Sensation is inmiddels wat meer richting het budgetsegment geduwd en de One X moet mensen aanspreken die echt alles uit hun toestel willen halen. De One S komt op de plaats van de oude Sensation binnen als goed uitgebalanceerd high-endtoestel, net onder de One X.

HTC One S Mobile World Congress

 

HTC One S Mobile World Congress

 

HTC One S Mobile World Congress

 

HTC One S Mobile World Congress

 

De concurrentie van de One S komt van twee kanten. Enerzijds omdat het toestel het kan opnemen tegen de quadcoretoestellen op de markt. Anderzijds heeft de One S voor de gemiddelde consument ‘gewoon’ een dualcoreprocessor en moet hij het dus ook opnemen tegen alle toestellen die een oudere dualcore hebben.

In de eerste categorie vallen voorlopig nog maar weinig toestellen. Eigenlijk alleen HTC’s eigen One X is op het moment verkrijgbaar met een quadcoreprocessor onder de motorkap. Samsung’s Galaxy S III zal daar binnen afzienbare tijd bijkomen en nog wat later volgen de LG Optimus 4X HD en de Huawei Ascend D Quad.

In de tweede categorie vallen een stuk meer toestellen. De interessantste, die met dezelfde chipset als de One S, zijn de Panasonic Eluga Power en de Acer CloudMobile. Maar die zijn voorlopig nog niet verkrijgbaar. Wel verkrijgbaar is een hele rits toestellen die op oudere chipsets draaien. Zo is er de Galaxy Nexus, Samsung Galaxy S II, HTC Sensation, Motorola Razr, Prada Phone by LG 3.0, Huawei Ascend P1, Panasonic Eluga, Sony Xperia S en Sony Xperia P. Vooral die laatste wordt, ondanks zijn kleinere scherm en minder geavanceerde processor, vaak met de One S vergeleken. Het toestel is net als de One S een allrounder die net onder het vlaggenschip staat, maar is vanwege zijn processor wel wat goedkoper dan de One S.

HTC One S Mobile World Congress

 

HTC One S Mobile World Congress

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type One S
Besturingssysteem Android 4.0
Aangekondigde updates Geen
Updatezekerheid Hoog
Ontwerp
Afmetingen 131x65x7,8 mm
Gewicht 120 gram
Form-factor Slate
Behuizing Aluminium unibody
Kleuren Zwart, grijs
Scherm
Diagonaal 4,3″
Type Amoled
Verbeteringen Super Amoled
Resolutie qHD, 540×960 pixels
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm Snapdragon MSM8260A
CPU 1,5GHz dualcore Qualcomm Krait
GPU Adreno 225
RAM 1GB
Meegeleverd geheugen 16GB (intern)
Energie
Accu Ingebouwd
Accucapaciteit 1650mAh
Verbindingen
3G Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 4.0
Wi-Fi a/b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
NFC Nee
Verbindingspoorten
Netwerkkaartslot MicroSIM
Geheugenkaartslot Geen
Communicatiepoort MicroUSB
Audiouitgang 3,5mm jack
TV-uit Via MHL
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera VGA
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p@30fps
FM Radio Ja, met RDS
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja

Een echte unboxing kunnen we helaas niet doen omdat we geen retailverpakking van de One S hebben gekregen. Maar gelukkig hebben we veel collega’s die dat wel hebben kunnen doen. Hoewel die allemaal uit het buitenland komen, is de kans dat de doos in Nederland anders is heel klein. En zo weten we dat het toestel in een erg opvallend rond doosje komt, met de standaard inhoud. Dat wil zeggen: een netstroomadapter, een USB-kabel en een paar on-ear-oortjes. Een geheugenkaartje kan er niet in, dus die krijg je er ook niet bij.

HTC zet met de One S een geheel nieuw design neer. Niet zozeer qua looks, als wel qua bouw. De telefoon ziet er iets strakker uit dan de gemiddelde HTC, heeft een mooi krom lijntje aan de zijkant en is iets platter, maar heeft verder een typische HTC look. Inclusief de uitstekende camera, helaas. Maar dat is wel meteen het enige dat we aan te merken hebben op de bouw van het toestel.

Die bouw is meteen waar hem het vernieuwende in zit. Er zijn twee versies, namelijk de zwarte en de zilveren. Beiden hebben een ‘echte’ aluminium unibody. Geen uitvergrote batterijklep die je er gewoon vanaf kunt halen dus, maar gewoon een mooi stuk aluminium met een scherm en twee klepjes. Tot zo ver wel een verbetering ten opzichte van de Sensation, maar niets nieuws. Wel nieuw is de finish die de twee toestellen gekregen hebben. De zilveren versie is nog vrij normaal, die heeft ‘gewoon’ geanodiseerd aluminium, zij het met een gradiënt in de kleur. De zwarte versie heeft een productieproces genaamd ‘micro arc oxidation’ ondergaan. Dat proces, ook bekend als ‘plasma electrolytic oxidation’, is een soort van extreme vorm van anodiseren waarbij er niet alleen een oxidelaagje op het aluminium ontstaat, maar dat laagje ook van molecuulstructuur veranderd. Zo wordt een coating die een stuk harder en beter bestand tegen slijtage. In de praktijk voelt het vooral anders, wat stroever, aan. De coating neemt soms helaas wat krassen op, maar die lijken ook weer te verdwijnen na enige tijd. Hoe dat precies zit is ons niet duidelijk, gezien het wegpoetsen van die krassen niet mogelijk is.

Qua formaat zijn we redelijk tevreden over de HTC One S. Hij is vrij flink, maar nog wel redelijk handzaam. Alleen vinden we het toestel persoonlijk iets te dun, waardoor hij wat minder lekker in de hand ligt.

De voorkant van de One S is typisch HTC. Een beetje afgerond, een lange speaker grill boven het scherm en een aantal capacitieve knopjes onder het scherm. Dat zijn gewoon de virtuele Android 4.0 knoppen maar dan in fysieke vorm. Een handige keuze, want zoveel ruimte extra kost het niet en het scheelt wel weer ruimte op het scherm. Boven het scherm zitten ook nog de bekende secundaire camera, notificatieled, proximitysensor en lichtsensor.

HTC One S design

 

HTC One S design

 

HTC One S design

 

De achterkant is net zo typisch HTC helaas. Dat betekent niet dat hij lelijk is, maar wel dat de camera uitsteekt ten opzichte van de rest van de body. Niet zo erg als bij de One X, maar toch een redelijk stukje. De lens zal er misschien niet snel van beschadigen, maar de mooie rode of blauwe afwerking wellicht wel. En daarbij is het gewoon onhandig om zo’n uitstekend ding te hebben. Verder is de achterkant erg net van aluminium met aan beide kanten een plastic klepje om het een en ander aan straling door te laten. Verder zitten hier een speaker, de camera inclusief flits, het HTC-logo en het Beatslogo.

HTC One S design

 

HTC One S design

 

HTC One S design

 

De zijkanten hebben net als bij de One X een kromme lijn over zich heen, wat er mooi uitziet. Qua functionele onderdelen zijn ze erg leeg: rechts zit een volumeknop en links de MicroUSB-ingang en that’s it.

HTC One S design

 

HTC One S design

 

Boven en onder is het wat drukker. Aan beide kanten zit een microfoontje, één voor bellen en de ander voor stereogeluid tijdens het filmen en noise cancellation. Verder zit aan de bovenkant een powerknop en de 3,5mm-jackingang. Daar komt nog een klein sleufje om het simklepje los te trekken bij, de batterij kan niet uit de One S dus een batterijklep is er niet. Ook een MicroSD-slot kun je niet in dit toestel vinden. Die laatste twee dingen zijn met het oog op vervanging en geheugenuitbreiding of gegevensuitwisseling best jammer.

HTC One S design

 

HTC One S design

 

De One S heeft voor het eerst sinds tijden bij HTC weer een Amoledscherm. Dat is er wel eentje met een PenTile-matrix, maar dat probleem lijkt groter dan het is. Het toetsenbord van de One S doet het ook prima.

Scherm

Het scherm van de One S is nogal wat kritiek op geweest omdat het gebruikt maakt van de zogenaamde PenTile-matrix. Dat betekent dat er per pixel niet drie subpixels – een rode, een groene en een blauwe – zijn, maar dat alle pixels twee halve groen subpixels met hun buren delen. Dat zorgt effectief voor een lagere resolutie en zorgt er tevens voor dat tekst een beetje vreemde paarse en groene randjes krijgt. Dat eerste is in de One S geen probleem: het toestel heeft een relatief hoge qHD-resolutie en de resulterende resolutie is nog hoog genoeg. Dat tweede is een klein beetje irritant. Veel mensen zullen het niet merken, maar sommigen zullen zich hieraan ergeren. Mocht je dat van jezelf weten, dan is het misschien een goed plan om het scherm in ieder geval even van tevoren te bekijken. Zo niet, dan zal er hoogstwaarschijnlijk ook geen probleem zijn zolang je er niet teveel op let.

Los van het hele Pentile-verhaal, heeft de One S gewoon een erg mooi scherm. Het gaat om een Super amoledpaneel, wat sowieso al betekent dat de contrasten erg goed zijn. Ook de kleuren zijn lekker levendig, zij het niet heel realistisch, maar toch zeker mooi. De helderheid is gewoon prima van het scherm dat in de One S zit en hetzelfde geldt voor de inkijkhoek. De tint van de kleuren verandert een klein beetje als je het scherm draait, maar alles blijft perfect zichtbaar.

Toetsen

Screenshot HTC One S

Het 4.3”-scherm van de One S is ruim voldoende om een lekker groot toetsenbord te herbergen en de One S heeft dan ook knoppen die groot genoeg zijn. Ook qua precisie en gevoeligheid zit het toetsenbord van de One S wel goed en al met al heeft het toestel dus gewoon een erg net toetsenbord aan boord. De spellingscontrole werkt zoals het hoort en dat is dus geen probleem.

Ook Swype is aanwezig op dit toestel. Je moet het wel zelf aanzetten en het is een eigen versie van HTC die men ‘volgtoetsenbord’ noemt, maar het idee is hetzelfde. Ook deze Swype-variant werkt erg prettig op de One S. Als je er even aan gewend bent is het een stuk prettiger dan het standaard toetsenbord.

De fysieke knopjes op de One S zijn aangepast naar de Ice Cream Sandwich-standaarden. HTC heeft besloten deze drie knoppen niet op, maar onder het scherm te plaatsen maar het idee is hetzelfde. Overigens wordt in veel applicaties nog een balk met de menuknop erin weergegeven waardoor het voordeel van meer ruimte op het scherm in veel gevallen niet opgaat, maar het blijft een voordeel. Verder zitten er nog een volumetoets en een powerknop op het toestel, maar daar valt weinig over te zeggen.

Net als de One X, maakt de HTC One S gebruik van Android 4.0 met de vernieuwde Sense 4.0-interface van HTC. Die werkt erg prettig en daarnaast zijn de prestaties van de One S ook niet verkeerd. Het toestel heeft weliswaar een dualcoreprocessor, maar het gaat hier om een Qualcomm Snapdragon S4-chip die zich kan meten met de nVidia Tegra 3 quadcorechip.

Lockscreen

Screenshot HTC One S

Het lockscreen is erg informatief bij de One S. De tijd, datum en je provider worden er sowieso weergegeven en je kunt nog kiezen om extra content weer te geven. Je kunt een viertal iconen onder het scherm weergeven, dezelfde als in de balk onder je homescreen. Die kun je in de ‘unlockring’ slepen en dan wordt het bijbehorende programma direct gestart. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om extra content op het lockscreen weer te geven. Dat kunnen rondvliegende foto’s uit je galerij zijn, een overzichtje van je mails, agenda en dergelijken, de actuele beurskoerzen, updates van sociale media en nog wat van dat soort dingen. Dat kan een handige toevoeging zijn, maar ziet er bovenal leuk uit.

Homescreen

Het homescreensysteem van de One S bestaat uit een aantal schermen die je zelf helemaal kunt indelen en is daarmee in principe gelijk aan alle andere Androidtelefoons. Een verschil is wel de manier waarop het indelen van die schermen werkt. Als je het scherm ingedrukt houdt komt er een menu met alle inhoud tevoorschijn en worden er miniaturen van de schermen boven weergegeven. Een nadeel hiervan is dat alle widgets naast elkaar worden weergegeven, en dat zijn er nogal wat. Je kunt boven wel een categorie kiezen, maar ook dat zijn er veel en omdat die niet geïllustreerd zijn is dat minder handig. Dus in de praktijk is de kans groot dat je langs drie pagina’s vol klokken en dergelijken gaat bladeren om een widget die je wilt hebben te vinden.

De overzichtsweergave die altijd al aanwezig is geweest, is nu uitgebreid. Nu kun je schermen daar van volgorde veranderen en ook meteen schermen toevoegen of verwijderen in die weergave. En dat maakt het werken met de schermen toch weer een stukje makkelijker.

Zoals we gewend zijn van Sense zijn er weer scènes aanwezig, die je nu alleen via de instellingen kunt aanpassen. Die scènes zijn beginschermindelingen aangepast op je situatie, zo kun je bijvoorbeeld een scène voor op je werk en een scène voor thuis maken. Op zich een mooi concept, maar omdat het te omslachtig is om te wisselen zal het weinig gebruikt worden in de praktijk. Daarbij zou iets met NFC-tags zoals Sony die gebruikt of een mogelijkheid om gebaseerd op je locatie scènes te wisselen kunnen werken, maar helaas heeft HTC die functionaliteit nog altijd niet toegevoegd.

Maar desondanks werken de homescreens van de One S prima en kun je het menu via een goed ingesteld homescreen grotendeels ontwijken.

Screenshot HTC One S

 

Screenshot HTC One S

 

Screenshot HTC One S

 

Menu

Screenshot HTC One S

Dat menu is gelukkig wel een stuk beter dan wat het ooit was, maar is nog steeds niet heel ideaal. Het grootste nadeel is dat je applicaties niet zelf kunt indelen in het menu van de One S. Je kunt alleen sorteren op datum of alfabetisch. Wel handig is dat er meerdere tabbladen zijn voor je downloads, je frequent gebruikte apps en een lijst met alles. Binnen die tabbladen werkt het menu met horizontaal scrollbare pagina’s, dat werkt prima.

Vanuit het menu kun je een toepassing ingedrukt houden om hem op je homescreen te plaatsen, en tevens is er de mogelijkheid om een applicatie met iemand te delen. Ook een een snelkoppeling naar je applicatiebeheer is in het menu, via een submenu, aanwezig.

Instellingen

Conform de wijzigingen in Android Ice Cream Sandwich is de instellingenstructuur van de One S flink aangepast ten opzichte van eerdere HTC’s. De instellingen zijn echter grotendeels hetzelfde als bij de eerdere HTC-telefoons. De interessantste toevoegingen komen dan ook van Android Ice Cream Sandwich zelf.

De belangrijkste is waarschijnlijk de datameter waarmee je een datalimiet van je provider met het toestel gemakkelijk kunt managen. Zo kun je een limiet instellen en een waarschuwing. Daarnaast kun je overzichtelijk zien welke apps veel data verbruiken en ze desnoods een limiet opleggen. Ook kun je een verwachting zien van hoe hoog je dataverbruik deze maand zal uitkomen.

Een andere nieuwe instelling is Face Unlock. Je kunt het toestel instellen dat hij aan de hand van jouw gezicht de telefoon vrij geeft. Deze techniek is nieuw en werkt niet altijd optimaal en kan daarnaast met een foto worden bedrogen. Maar leuk is het zeker wel.

Screenshot HTC One S

 

Screenshot HTC One S

 

Screenshot HTC One S

 

Multitasking

Screenshot HTC One S

Ook multitasking is vanwege de nieuwe Androidversie van de HTC One S op de schop gegaan. Het multitasken werkt erg prettig en eenvoudig. Één van de knoppen onder het scherm, de meest rechter, is helemaal voor de functie gereserveerd. Door erop te drukken krijg je een lijst met een miniaturen te zien van je recent gebruikte applicaties. Dat zijn dus nog altijd niet de apps die open staan, maar het is wel beter dan het lijstje van zes applicaties die je eerst te zien kreeg. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Je kunt ook een applicatie uit de lijst weg vegen, maar dan sluit de app niet zelf af.

Notificaties van achtergrondprocessen en openstaande applicaties gaan nog altijd via de statusbalk, die je uit kunt klappen. Daar komen dingen als nieuwe mails, maar ook bijvoorbeeld de voortgang van applicaties die je aan het downloaden bent of downloads uit de browser. Ook je muziek kun je er bedienen, mits die aan staat natuurlijk. Dat werkt prima.

Prestaties

Screenshot HTC One S

De HTC One S wordt eigenlijk op de markt gezet als inferieur aan de One X, en één punt daarbij zijn de prestaties. Het toestel heeft ‘maar’ een dualcoreprocessor en sommigen zijn dan ook van mening dat het toestel niet écht high-end kan zijn. Los van het feit dat we het daar sowieso al niet mee eens zijn, zien we ook dat de chipset van de One S zelfs net wat beter presteert dan die van de One X.

Het gaat hier om de Qualcomm MSM8260A, ook wel bekend als Snapdragon S4. Bijzonder aan deze chip is, dat hij gebaseerd is op de nieuwe Krait-kern van Qualcomm die een stuk krachtiger is dan de Scorpion-kern die in de eerder Qualcommchipsets zat en ook krachtiger is dan de ARM Cortex A9 uit andere chipsets. Tevens is de processor een van de eerste die gebouwd is met details tot 28nm, waardoor hij efficiënter is. Tot slot zit er een nieuwere GPU in deze chip: een Adreno 225.

Hoewel we de One S niet direct naast de One X hebben kunnen testen, hebben we wel beide telefoons met de Galaxy Nexus vergeleken en hebben we het idee dat de snelheidswinst van de One S ten opzichte van de Galaxy Nexus hoger is dan die van de One X. Dat zou dus betekenen dat de One S zelfs wat sneller is dan de One X met zowel browsen als applicaties opstarten. Tijdens het bladeren door de interface zijn beide toestellen gewoon razendsnel.

De benchmarks ondersteunen die conclusie. Waar de One X nog aan de onderkant van de 5000 punten uitkwam in Quadrant, zit de One S juist aan de bovenkant van dat getal. Kortom, de One S is zowel theoretisch als in de praktijk net wat krachtiger dan de One X.

De stabiliteit van de One S laat een aantal steekjes vallen. Sense gaat nog wel eens onderuit en het toestel heeft nog weleens de neiging om flink trager te worden en een reboot nodig te hebben om weer up to speed te zijn. Twee op zich niet heel storende problemen, maar bij een toestel als deze zou dat toch eigenlijk niet moeten gebeuren.

Op het gebied van entertainment doet de One S het heel goed. Het toestel heeft een prima camera die vooral uitblinkt in zijn mogelijkheden en heeft ook een muziek- en videospeler waar we niets op aan te merken hebben.

Foto

Screenshot HTC One S

Net als de One X, heeft de One S een camerainterface waarbij de foto- en videofunctie samengevoegd zijn. Dat is best handig omdat je dan altijd de goede functie bij de hand hebt, maar aan de andere kant wordt het er qua instellingen niet overzichtelijker op.

Als we ons even focussen op de foto’s dan zien we een flink aantal mogelijkheden. Ten eerste is het mogelijk om de sluitertoets ingedrukt te houden, dan gaat de telefoon over op een burstmodus zoals we bij een spiegelreflex gewend zijn. Dan komen er ontzettend veel sluitergeluidjes uit de speaker van het toestel, in de praktijk neemt de telefoon ongeveer de helft van de foto’s. Maar dat is nog steeds indrukwekkend. Als je klaar bent kom je in een menu waar je kunt kiezen welke foto’s je wilt houden en welke je wilt wegdoen.

Ook mooi is de mogelijkheid om foto’s te schieten terwijl je aan het filmen bent. Dat doe je door simpelweg de fotoknop in te drukken terwijl de filmcamera loopt. Dat zijn geen heel mooie 8-megapixelfoto’s helaas. Het gaat om plaatjes van zo’n 5 megapixels in resolutie. Voor Twitter of Facebook ruim voldoende dus. Over die diensten gesproken: je kunt instellen om foto’s automatisch te uploaden naar Facebook of Flickr en via de meegeleverde Dropbox-app kun je ook nog instellen dat je foto’s en filmpjes automatisch in je Dropbox verschijnen.

Tot slot is de HDR-functie het vermelden waard. Die kennen we van de iPhone en is nu dus ook in een Androidtoestel te vinden. Het houdt in dat de telefoon drie foto’s maakt, waarvan één goed belicht, één overbelicht en één onderbelicht. Daaruit stelt de telefoon vervolgens één foto samen, die dus zowel in lichte als in donkere gebieden goed belicht is. Dat werkt opvallend goed, hoewel het resultaat soms niet bepaald realistisch meer is. Een ander nadeel is dat er wat ‘ghosting’ ontstaat, omdat de drie foto’s door de beweging van je hand nooit helemaal gelijk zijn. Als je bewegende objecten in je foto hebt zitten is dat uiteraard erger. Om aan te geven wat HDR inhoudt hieronder een plaatje waarvan de rechterkant een HDR is terwijl de linkerkant een gewone foto is. Overigens is de ghosting in deze foto vrij extreem om aan te tonen wat het is, normaal zal die veel minder duidelijk aanwezig zijn.

HTC One S HDR sample

 

In tegenstelling tot de cameramogelijkheden en -interface van de One S, zijn de foto’s wat minder. De kleuren zijn erg mooi en de scherpe is goed, maar foto’s hebben last van een vrij agressief anti-ruisalgoritme waardoor er een licht schildereffect optreedt en details wegvallen. Ook ontstaat er een randje op gebieden met een hoog contrast. Het laatste, bij cameratelefoons erg bekende, probleem is dat de foto’s snel bewogen zijn. Het zijn echter wel allemaal problemen die je vooral bij ver inzoomen ziet en als je dat niet doet dan zien de foto’s er over het algemeen erg goed uit.

Camerasample HTC One S

 

Camerasample HTC One S

 

Camerasample HTC One S

 

Camerasample HTC One S

 

Camerasample HTC One S

 

Camerasample HTC One S

 

HTC heeft een eigen galerij gemaakt en is dus één van de weinig producenten die geen gebruik maakt van de standaardgalerij van Android. Dat is geen groot voordeel, maar de galerij van HTC heeft wel degelijk meer mogelijkheden. Zo is er integratie met niet alleen Picasa, maar ook met Dropbox, Facebook, Flickr, SkyDrive en DLNA. Ook grafisch is alles opgeleukt en er zijn mogelijkheden om met één druk op de knop een diashow te starten. Ook een simpele bewerker is in de galerij verwerkt.

Screenshot HTC One S

 

Video

Screenshot HTC One S

De videospeler van de HTC One S heeft een aantal interessante mogelijkheden. Ten eerste is er de mogelijkheid om Beats Audio en andere geluidseffecten in te stellen bij het afspelen van een video. Ook kun je direct in de speler de helderheid aanpassen. Het leukste is echter nog wel de mogelijkheid om met één druk op de knop een frame uit de video als foto op te slaan. Daarvoor is een knop die je aan en uit kunt zetten die op het beeld staat als je erop tikt.

Ook is er de mogelijkheid om filmpjes te maken van je foto’s. Dat is een simpele slideshow die je als video kunt opslaan, in verschillende thema’s. Het ziet er best leuk uit en je kunt er muziek onder te zetten om het nog wat interessanter te maken, maar een ontzettend spannende feature is het zeker niet.

Interessanter is HTC Watch. Het programma is als het ware een digitale videotheek waar je films kunt huren en kopen om op je toestel te kijken. Dat werkt helaas alleen met creditcards, maar is verder een leuke winkel waar je het nodige vermaak kunt kopen. Overigens werkt Watch alleen via Wi-Fi.

YouTube-ondersteuning mag uiteraard niet ontbreken. Die is toegevoegd via de eigen applicatie van Google, die eigenlijk op elke Androidtelefoon staat. Die is gewoon erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

Video’s opnemen kan niet alleen in normale modus, maar ook in slow motion. Dan wordt de kwaliteit erg slecht, maar het is wel een leuke toevoeging die we al lang niet meer gezien hebben in telefoons. Verder neemt het toestel gewoon video’s op in 1080p HD die er goed uitzien. Het geluid is wel wat minder, maar overall zijn we niet slecht te spreken over de video’s die uit de One S komen.

Screenshot HTC One S

 

Screenshot HTC One S

 

Screenshot HTC One S

 

Muziek

Screenshot HTC One S

De muziekfunctie van de HTC One S is vrij uitgebreid. Onder het kopje muziek kun je terechtkomen in de muziekspeler, bij SoundHound, bij TuneIn Radio en bij 7digital. SoundHound is een programma waarmee je muziek die op staat kunt herkennen. Vervolgens kun je het gevonden nummer delen, kopen, op YouTube zoeken enzovoorts. TuneIn Radio is een internetradio die als aanvulling op de gewone radio op het toestel staat en 7digital is een online muziekwinkel.

Het belangrijkst is natuurlijk de gewone muziekspeler op het toestel. Die werkt met verschillende tabbladen voor albums, artiesten, nummers en dergelijken. Ook is er een recent afgespeeld-afspeellijst die ook in de homescreenwidget en het startscherm van de muziekfunctie terugkomt. Het afspeelscherm is prima vormgegeven en biedt alle belangrijke functies. Ook hier is een mogelijkheid om via SoundHound het nummer te herkennen en tevens kun je via de database van Gracenote automatisch je albumarts updaten.

Screenshot HTC One S

De FM radio is niets speciaals, behalve dat ook hier een SoundHound-knopje beschikbaar is. Je zult met de One S dus in ieder geval nooit meer niet weten hoe een nummer heet.

Op de achterkant van de One S prijkt een heel mooi Beats-logo, wat wil zeggen dat het toestel is uitgerust met Beats Audio. Dat is wat minder spannend dan het klinkt. De verbetering is in het hele toestel beschikbaar. Het klinkt niet slecht, maar heel veel meer dan een equalizer is het niet. Neemt niet weg dat de One S erg goede muziek weet te produceren als je er een headset in plugt. De speakers zijn wat minder, die kraken vooral zodra het volume wat hoog wordt.

Screenshot HTC One S

 

Screenshot HTC One S

 

Screenshot HTC One S

 

Games

Wie HTC zegt, zegt Teeter. Dat spelletje staat al sinds de komst van de bewegingssensor naar de telecommarkt op HTC’s en was toen heel hip. Inmiddels is het spelletje, waarbij je een balletje door een doolhof moet begeleiden door je telefoon te bewegen, wat minder hip. Maar dus nog steeds aanwezig op alle HTC’s waaronder deze One S.

Serieuzer gamen doe je via de Google Play Store. Daar is een groot aantal games te downloaden, waar voor ieder wat wils bij zit. Er zitten diepgaande games tussen voor de wat serieuzere gamer, maar ook simpele spelletjes waarmee je je even vijf minuten kunt vermaken als je op de bus staat te wachten.

Op het gebied van productiviteit heeft de One S vanwege zijn snelle processor, uitgebreide voorgeïnstalleerde software en relatief grote scherm genoeg te bieden. In de Google Play Store kun je van alles makkelijk downloaden en de standaardfuncties zijn prima vertegenwoordigd.

Agenda

De agenda van de One S is bijna gelijk aan de standaard Androidagenda, maar heeft wel een paar aanpassingen. Wat vooral opvalt, is dat de weekweergave weggehaald is. Jammer, want die is toch best handig in sommige gevallen. De maandweergave, dagweergave en agendaweergave blijven over, en die werken allemaal prima. Wel jammer is dat je in de maandweergave allen kunt zien op welke dagen je een afspraak hebt, en niet wat die afspraken inhouden.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Facebook en Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt. Handig is een nieuw tabblad met uitnodigingen. Als je via Exchange of Google Calender een afspraak toegestuurd krijgt, dan komt hij daar terecht en kun je hem zo accepteren of niet.

Screenshot HTC One S

 

Screenshot HTC One S

 

Office

Screenshot HTC One S

Polaris Office, de standaard Officesoftware van de One S, is een prima programma. Je kunt Word-, Excel- en Powerpointdocumenten bekijken en bewerken. Alle bestanden die je kunt bewerken kun je vanzelfsprekend ook aanmaken, en dat werkt allemaal prima. Bladeren door grote spreadsheets is misschien niet ideaal op een touchscreen, maar met deze software is het nog best te doen. Onderaan staat een balkje, waar je afhankelijk van het soort document dingen mee kan veranderen, toevoegen enzovoorts. Zo kun je bij Excelbestanden formules invoegen met een knop in de onderbalk en bij een Powerpointpresentatie kun je bijvoorbeeld een diashow starten met een dergelijke knop. Overigens moet je die werkbalk wel even zelf aanzetten.

Handig is ook dat Polaris integratie heeft met Dropbox en SkyDrive. Zo kun je dus niet alleen makkelijk bij je locale bestanden, maar kun je ook online bestanden bekijken en bewerken. Overigens kun je ook bestanden maken en vervolgens op één van deze twee servers opslaan.

Browser

Screenshot HTC One S

Het browsen is wat minder prettig dan bij veel telefoons op de One S. Niet door de performance van de browser, maar omdat de interface niet helemaal handig is. Om bij je tabbladen of bladwijzers te komen moet je door je menu heen, wat eerst niet zo was. Soms komt er onder in beeld nog een balkje met een direct knopje naar je tabbladen en bladwijzers, maar die duikt eigenlijk zo wienig op dat hij niet erg handig is.

Wel handig is de lees-modus. Bij sommige artikelen met meerdere pagina’s, komt er een knopje naast de navigatiebalk waarmee je die modus kan aanzetten. Dat betekent simpelweg dat de browser de overbodige ballast eruit gooit, zodat je lekker door kunt lezen. Overigens is die functie onder andere bij dit artikel niet aanwezig en is het ons niet echt duidelijk waar de selectie op gemaakt wordt.

Verder gaat het browsen wel prima. Pagina’s worden snel geladen en goed weergegeven, en over het algemeen heeft het toestel ook geen problemen met ingesloten video’s mits je verbinding het toelaat. Ook de elementaire navigatie gaat prima. Pinch to zoom werkt goed, dubbeltikken om in- en uit te zoomen zodat de tekst zich aanpast aan het scherm ook.

Locatieservices

De locatieservices die Google zelf levert zijn al top-of-the-bill. Maar, zoals de traditie voorschrijft, heeft HTC daar ook nog eigen software aan toegevoegd. De One S wordt geleverd met Google Maps, Google Maps Navigation, Google Latitude, Google Places en HTC Locations.

HTC Locations is redelijk uitgebreid en biedt verkeersinformatie, flitsers en offline kaarten. Daar tegenover staat wel dat je moet betalen om ermee te kunnen navigeren terwijl Google gratis navigatie aanbiedt op de One S.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

De GPS-ontvanger van de One S werkt probleemloos en krijgt vrij snel een fix.

Screenshot HTC One S

 

Screenshot HTC One S

 

Standaardapplicaties

Screenshot HTC One S

HTC en Google hebben er samen voor gezorgd dat de One S met de nodige applicaties is uitgerust als je hem uit zijn doosje trekt. Daar zit wat rommel bij, maar in veel gevallen zijn het toch wel handige apps. En het is een stuk minder dan op bijvoorbeeld de Sensation, waar je omkwam in de bloatware.

Twee heel praktische apps zijn de zaklamp en de spiegel. De zaklamp is een applicatie die je LED-flitser activeert zonder dat de camera aan staat, op drie verschillende helderheidsniveaus. Heel handig om even de goede sleutel aan je sleutelbos te zoeken als je ’s avonds laat thuiskomt bijvoorbeeld. Het spiegeltje is een app die de secundaire camera van de One S inschakelt en het beeld ervan op het scherm weergeeft, wat een soort spiegeleffect geeft. Daarmee kun je bijvoorbeeld even je haar doen als er geen spiegel in de buurt is.

Notities maak je met de notities-app of de voice recorder. Vooral die notitie-app is erg handig. Hij biedt integratie met Evernote en je kunt tijdens het noteren geluid opnemen, foto’s maken, tekeningen maken en wat krabbelen. Dat wordt allemaal op tijd aan je audiostream toegevoegd en zo heb je dus potentieel een mooi verslag van je vergadering. Je kunt een notitie ook direct aan een agenda-afspraak koppelen.

Natuurlijk is ook de nieuws en weer-applicatie van Google van de partij. Daarmee kun je de Google News-stream bijhouden in de door jou geselecteerde categorieën en daarnaast is de app ook in staat het weerbericht te checken. Al met al een handige applicatie.

Met de applicatie Auto krijg je een dashbord voorgeschoteld met grote knoppen voor applicaties die in de auto handig kunnen zijn. Dat wil zeggen dat je een klok te zien krijgt met daar omheen snelkoppelingen naar je telefoon, navigatie, muziek en internetradio. Door over het scherm te swipen kom je bij tabbladen voor die apps terecht, met grote knoppen zodat je ze in de auto makkelijk kunt bedienen.

Extra applicaties

Bij Google Play kun je terecht voor extra applicaties. Het beginscherm van Play biedt legio lijstjes met applicaties, bijvoorbeeld een lijstje met uitgelichte apps, de populairste betaalde apps, de populairste gratis apps, de best verdienende apps en apps die in populariteit toenemen op dit moment. Daarnaast kun je natuurlijk gewoon door de categorieën van de market bladeren, of een applicatie zoeken via de zoekfunctie.

In het applicatiescherm vindt je veel informatie, bijvoorbeeld screenshots, een video, een beschrijving, een uitgebreid rapport over de beoordeling van gebruikers en verwante applicaties. Los daarvan biedt Google Play ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Het aanbod van de Play Store is dan wel in aantal niet zo groot als dat van Apple’s App Store, de market beschikt over honderdduizenden applicaties en alles wat je nodig hebt kun je er wel vinden. Voordeel is ook dat de prijzen van Play over het algemeen vrij laag liggen, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Google heeft ook een speciale website voor Google Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Screenshot HTC One S

 

Screenshot HTC One S

 

Communiceren met de One S is geen probleem. Het toestel heeft een prima telefoonapplicatie, een prima contactenapplicatie en ook de nodige sociale netwerken voorgeïnstalleerd staan. Ook mailen kan goed met het toestel.

Bellen

Screenshot HTC One S

Bellen gaat erg handig op de One S, vooral omdat het toestel ondersteuning biedt voor smart- en voicedialing. Dat laatste werkt niet perfect, maar omdat smartdialing wel erg goed werkt is dat ook helemaal niet nodig. Tijdens het bellen kun je, zoals we gewend zijn, gewoon alles doen met je toestel.

De contactenapplicatie heeft integratie met Twitter en Facebook en laat zo ook van je contacten die tevens op Facebook actief zijn profielfoto’s zien. Ook Facebookupdates kun je tegenkomen in je contactenapplicatie en als je wilt kun je zelfs al je Twitter- en Facebookvrienden in de app weergeven. Behalve deze sociale media kun je ook contacten synchroniseren met Exchange of Google.

De belkwaliteit en de ontvangst van de One S valt niets over te klagen.

Screenshot HTC One S

 

Screenshot HTC One S

 

Berichten

Screenshot HTC One S

HTC heeft de berichtenanpplicatie lekker gelaten voor wat het is en dus krijg je de standaard Androidapp voorgeschoteld, met een aantal grafische aanpassingen om binnen Sense te passen. Dat wil zeggen dat het gewoon een grote lijst is met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

In het sms-scherm zit een knopje waarmee je media aan je sms’je kan toevoegen. Het bericht wordt dan automatisch een mms en dat betekent dat je er dus ook meer voor gaat betalen. Er wordt dan ook een melding gegeven dat je berichtje geconverteerd wordt naar een mms-bericht, maar het blijft toch even oppassen geblazen

Email

Screenshot HTC One S

Integratie met Gmail is op de One S is niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Overigens is die wel vernieuwd in Android Ice Cream Sandwich, dus hij is wel wat anders dan bij de meeste concurrenten op het moment. Feit blijft dat het een erg goede applicatie is waarmee je al je mailtjes kunt beheren, lezen, versturen, doorsturen enzovoorts. Ook het toevoegen van bijlagen bij je mails is geen probleem met de app.

Mail over Exchange, Hotmail of andere accounts die je via Pop of Imap kunt benaderen gaat via een eigen applicatie van HTC. Die werkt niet zo goed als die van Gmail omdat die helemaal op de dienst afgesteld is, maar een beetje mailen kan nog altijd prima met de applicatie. En ook de wat meer gevorderde functies zijn in principe gewoon aanwezig.

Chatten

Screenshot HTC One S

Standaard staat er op de One S Google Talk als enige chatprogramma. Dat is een soort WhatsApptegenhanger van Google, die misschien nog wel het meest bekend is uit de PC-versie van Gmail. Mobiel kun je er ook mee videobellen mits het toestel van de ontvanger een frontcam en Android 2.3.4 of hoger heeft en dat werkt zonder veel problemen en ook over 3G. Een groot nadeel van Google Talk is echter is dat je vrienden zelf moet toevoegen en het ook zelf moet activeren. Dat bijna niemand in Nederland het gebruikt, helpt ook niet mee. Als gevolg kun je niet bepaald veel met de applicatie op het moment. En dat is heel jammer eigenlijk omdat er met de software an sich niets mis is.

Gelukkig kan je natuurlijk ook gewoon een msn-programma of WhatsApp op je telefoon installeren. Via Google Play zijn genoeg chatprogramma’s te vinden om toch makkelijk via internet berichtjes te versturen.

Sociale media

Waar we erg tevreden over zijn, is dat HTC op de One S de standaard Twitter- en Facebookapplicaties heeft gezet. Die werken toch wel erg goed en zijn beter dan de meeste software die producenten voor social networking op hun toestellen zetten. Los daarvan is er nog FriendStream, waar Twitter, Facebook en Flickr bij elkaar komen. Dat ziet er goed uit en werkt aardig, maar de twee standaardapplicaties werken gewoon beter en met twee applicaties voor alles, en dus ook twee accounts per netwerk die je kunt inloggen, wordt het allemaal niet overzichtelijker. Het zou dan ook beter zijn als HTC haar eigen app gewoon achter wegen laat.

Twitter is een erg net ontworpen applicatie met boven twee balken waarmee de hele navigatie door de app verzorgd wordt. Met de onderste kun je schakelen tussen je timeline, mentions, berichten en een lijstje met wat andere functies. De bovenste balk herbergt knopjes voor de zoekfunctie en om een nieuwe tweet te plaatsen. Je kunt gewoon alles met de applicatie, ook foto’s uploaden, je locatie bijvoegen, retweeten en profielen bekijken. Een handige extra is dat als je een @-teken toevoegt tijdens het schrijven van een tweet en vervolgens een aantal letters begint te typen, dat je dan een lijstje krijgt met mensen die je volgt die binnen die letters passen. Zo kun je dus makkelijk iemand noemen in je tweet.

De Facebook-applicatie is bijna net zo functioneel als de website van Facebook. Je kunt niet alleen updates plaatsen en je nieuwsoverzicht bekijken, maar ook bijvoorbeeld naar groepen gaan, profielen van vrienden bekijken, foto’s delen enzovoorts. Dat werkt een beetje traag, maar wel heel goed verder. Waar de Twitterapp nog makkelijk te vervangen is met iets als TweakDeck, is de Facebookapp qua functionaliteit echt ongeëvenaard.

Screenshot HTC One S

 

Screenshot HTC One S

 

De batterij van de One S zou vanwege de efficiëntere processor relatief lang mee moeten gaan. Dat blijk helaas niet helemaal waar te zijn: de telefoon gaat niet langer mee dan de gemiddelde smartphone. Dat wil zeggen dat hij het ongeveer een dag volhoudt, waarbij hij wel aan de veilige kant zit. Overigens is het ons één keer overkomen dat de batterij in één klap van een procent of twintig helemaal leeg was. Waarschijnlijk betekent het verder niets, maar opmerkelijk is het wel.

Jammer is wel dat de batterij ingebouwd zit. Dat wil zeggen dat je een eventueel kapotte batterij niet kunt vervangen zelf en als je toestel een duik neemt is het onmogelijk om de stroom er af te halen om hem zo proberen te redden. En ook extra batterijen meenemen kun je uit je hoofd zetten.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1650mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score
Pluspunten
  • Goede bouw, mooi design
  • Relatief compact
  • Goede interface, ontzettend snel
  • Veel opties op multimediagebied
  • Goede integratie Dropbox met 23GB gratis ruimte
Minpunten
  • Geheugen is niet uitbreidbaar en ‘maar’ 16GB
  • Stabiliteit valt tegen
  • Batterij is niet vervangbaar

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters