HTC One V

De HTC One V is het instapmodel van de nieuwe One-serie waarmee de Taiwanese telefoonmaker klanten probeert terug te winnen na een teleurstellend halfjaar. Dat doet HTC door het versnipperde aanbod te stroomlijnen en slechts enkele aantrekkelijke modellen op de markt te zetten. Onderaan de nieuwe One-lijn vinden we de One V, die vanwege zijn ontwerp sterk doet denken aan de HTC Legend, of nog iets verder terug in de tijd, de HTC Hero.

HTC One V hoofdfoto

 

Het dunne toestel is opgebouwd uit een metalen unibody met een 3,7 inch scherm en een kinnetje. De kin die we na de Legend ineens niet meer zagen bij HTC-telefoons. Er wordt dus teruggegrepen op een beproefd concept. HTC durft andermaal een afwijkend product naar de winkels te brengen.

De positionering van de One V is wel wezenlijk anders dan die van zijn voorgangers. De HTC Hero was het topmodel van 2009, de Legend het midrangemodel van 2010. De met een singlecore processor uitgeruste One V is nog net te scharen in de midrange categorie, maar zit wel helemaal onderaan de One-lijn, die verder de dualcore One S en de quadcore One X omvat.

De One V is zo beschouwd een beetje een verwarrend product in de portfolio van HTC. Het toestel ziet eruit als de midrange HTC Legend, is net zo groot als de high-end HTC Desire en biedt op de hedendaagse markt de prestaties van een midrangemodel, maar wel aan de onderkant van die categorie. En gelijktijdig is het ook weer niet te vergelijken met de instapmodellen van Samsung en LG, daar steekt de One V weer ver bovenuit.

Als we de verwarring van ons afschudden, hebben we echter een prima telefoon in handen die heel aardige prestaties neerzet en goed kan meekomen met de concurrentie in zijn segment. Net onder de 300 euro is het aardig druk in de telecommarkt, maar de One V valt in dat segment op door het bijzondere design van het toestel en de meer dan redelijke specificaties.

HTC One V MWC 2012

 

HTC One V MWC 2012

 

HTC One V MWC 2012

 

Concurrentie in de winkelschappen krijgt deze HTC One V van midrangetelefoons van LG (Optimus L7), Samsung (Galaxy S Plus, Galaxy S Advance), Sony (Xperia U) en Nokia (Lumia 710). En van de oudere modellen van HTC zelf die nog altijd te koop zijn, en nu in prijs zijn verlaagd. Zoals de HTC Desire S, die feitelijk de laatste voorganger is van de One V.

Met het design van de HTC One V wordt teruggegrepen op een oud concept. Het kinnetje. Maar de doos waar het toestel uit komt, is juist heel anders dan de ‘bakstenen’ die we gewend zijn. Het lijkt nu meer op een soort eierdoos. Oud en nieuw door elkaar dus.

HTC One V MWC 2012

 

HTC One V MWC 2012

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk HTC
Type One V
Besturingssysteem Android 4.0
Aangekondigde updates Geen
Updatezekerheid Middel
Ontwerp
Afmetingen 120x60x9,2 mm
Gewicht 115 gram
Form-factor Slate
Kleuren Grijs
Scherm
Type LCD
Diagonaal 3,7″
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 4GB
Chipset 1GHz Qualcomm MSM8255
Accu 1500mAh
3G Ja
Wi-Fi Ja
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Frontcamera Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Videouitgang Nee
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Bluetooth Bluetooth v4.0 met A2DP
Applicatiewinkel Play Store
Exchange Ja

Unboxing

De verpakking van de One V is weer eens iets heel anders dan de witkartonnen ‘bakstenen’ waarin HTC zijn telefoons van 2010 en 2011 leverde. Dat waren simpele rechthoekige dozen. Nu krijgen we een soort eierdoosje, met een bolle vorm en het voelt wat zachter aan. In die eierdoos vinden we het toestel, boekjes, een headset, een usb-kabel met laadstekker en géén sd-kaart.

Dat laatste vinden we een opmerkelijke keus, want om de gratis Dropbox-account van 23 GB te activeren die bij alle HTC One-telefoons zit, is het noodzakelijk om een sd-kaart geïnstalleerd te hebben. Gelukkig hebben we nog ergens een microSD-kaartje liggen en kunnen we aan de slag, maar HTC had beter zelf zo’n kaartje in de verpakking kunnen steken, al was het maar een 2GB-exemplaar.

Design

Het design van de One V doet anders, en toch weer heel vertrouwd aan. Wie ooit een HTC Hero of Legend in handen heeft gehad, of zelfs de allereerste Androidtelefoon, de G1, weet wat we bedoelen met het ‘kinnetje’. Hèt designkenmerk van HTC van 2010, mogen we wel zeggen. Voordat HTC een beetje de weg kwijtraakte in 2011, waren de telefoons met de kinnetjes onderscheidend.

Het kinnetje had een functie op de Hero, waar een trackball en twee van de toen nog zes besturingsknoppen op dat onderdeel onder het scherm zaten. Op de Legend was er alleen nog een trackpoint achtergebleven op die plek. Op de One V is het kinnetje helemaal leeg. Daarmee doet het nogal overbodig aan. Haal je het weg, dan maak je het toestel een dikke centimeter kleiner. Recht boven het kinnetje treffen we, net onder het scherm, de drie eveneens tamelijk overbodige Android besturingsbuttons aan. Hadden die nou op dat kinnetje gezeten, dan had dit onderdeel nog enig nut gehad. Nu is het alleen maar een designstatement en of dat handig is, zal door velen worden betwist. Wij vinden in ieder geval dat HTC het beter had kunnen weglaten, of de knoppen erop had moeten verwerken.

Bekijken we de rest van het toestel, dan zien we aan de voorkant een fijn helder 3,7 inch scherm. Dat lijkt misschien klein tegen het geweld van de grotere One-telefoons met hun 4,3 en 4,7 inch schermen, maar vergeet niet dat het 3,7 formaat in 2010 nog voorbehouden was aan de HTC Desire, het topmodel toen.

Het glas van het scherm ligt duidelijk een millimeter boven het toestel. Dat is niet zo riskant als het lijkt, want als je het toestel ondersteboven neerlegt zal het kinnetje het scherm beschermen tegen krassen.

HTC One V design

 

HTC One V design

 

HTC One V design

 

De achterkant heeft helemaal linksboven de camera en de LED-flitser. De achterkant is van metaal gemaakt en dat voelt fijn aan. Alleen het klepje aan de onderkant is van soft plastic geproduceerd. Achter dat klepje kan de simkaart en de microSD-kaart worden gestoken. De batterij kan er niet uit. Die is letterlijk onvervangbaar. Het klepje bevat de tekst Beats Audio en midden in het metaal zijn de letters HTC ingestanst, in dezelfde kleur als de rest van de achterkant. Geen schreeuwerige glimletters. Dat maakt het toestel een stijlvol geheel.

HTC One V design

 

HTC One V design

 

HTC One V design

 

Kijken we aan de bovenkant van het toestel, dan komen we daar de 3,5 headphone jack tegen en de aanuitknop. Links is onderaan alleen de microUSB-ingang te vinden, wat jammer is voor degenenen die dit toestel voor navigeren in de auto willen gebruiken: dat wordt weer een hele toer om een carkit te vinden waar de kabel aan de linkerkant uit kan steken. Liever hadden we de microUSB-ingang aan de onderkant gezien.

Aan de onderkant vinden we alleen een gaatje voor de telefoonmicrofoon en rechts is een langwerpige volumeknop te vinden. Het is duidelijk dat dit toestel zo minimaal mogelijk is uitgerust, en dat alle actie op het scherm plaatsvindt, als het eenmaal is aangezet natuurlijk.

HTC One V design

 

HTC One V design

 

HTC One V design

 

HTC One V design

 

Scherm

Hoewel de HTC One V in tegenstelling tot de high-end modellen One S en One X geen bijzonder scherm heeft, maar een ‘gewoon’ lcd-exemplaar, is het wel goed. Goed genoeg voor de middencategorie waarin het toestel is gepositioneerd. Het scherm meet 3,7 inch in diameter en het is daarmee een stuk kleiner dan dat van zijn grotere broers. Toch is het helemaal niet klein; de HTC Hero had bijvoorbeeld een 3,2 inch scherm en dat toestel was een heel stuk dikker.

Het scherm biedt een resolutie van 480 x 800 pixels, en met een omvang van 3,7 inch is dat goed voor pakweg 252 pixels per inch. Die resolutie is ruim voldoende en best scherp. In direct zonlicht is het scherm nog goed zichtbaar.

Het scherm is uiteraard capacitief. De gevoeligheid is goed. De telefoon reageert direct op elke aanraking.

Toetsen

HTC One V toe6sen

Het toetsenbord van de HTC One V werkt best goed, maar inmiddels zijn er betere manieren van tekstinvoer verzonnen en het is jammer dat die hun intrede nog niet hebben gedaan bij dit toestel. Samsung en Sony stellen de gebruiker in staat om met makkelijke swype-bewegingen hun tekstjes te produceren. Bij de HTC One V blijft het moeizaam letter voor letter tikken op een bijzonder krap onscreen toetsenbord. Het is voor ons onbegrijpelijk dat het swype-achtige ‘volgtoetsenbord’ van de One S en de One X niet in dit model is gezet. Hopelijk komt HTC bij de eerste de beste firmware-update tot inkeer en wordt het er alsnog aan toegevoegd.

Wel helpt de autocorrectie enigszins. Als je een woord fout tikt, wordt het overigens niet automatisch gewijzigd in een woord dat het toestel wel herkent, maar het wordt rood onderstreept. Dat is een sympathiekere manier dan het automatische veranderen, wat grote misverstanden tot gevolg kan hebben als je je e-mails niet naleest voordat je ze verzendt. Je kunt dit aan of uitzetten. Wij vinden dit een goede manier om tekst te corrigeren en laten het aan staan.

HTC heeft wel wat eigen tweaks aan het onscreen toetsenbord toegevoegd, zoals het makkelijk invoeren van letters met accenten – wat langer drukken op een letter geeft de mogelijkheden weer – en de correctie van woorden werkt best goed, althans voor bestaande woorden. Tik je namen of andere termen die niet in het ingebouwde woordenboekje staan, dan zul je correctiesuggesties krijgen.

De fysieke knopjes op de One S zijn aangepast naar de Ice Cream Sandwich-standaarden. HTC heeft besloten deze drie knoppen niet op, maar onder het scherm te plaatsen. Verder zitten er nog een volumetoets en een powerknop op het toestel, maar daar valt weinig over te zeggen.

Batterij

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij Standaard batterij
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Hoewel de One V als enige van de One-serie is uitgerust met een singlecore processor, is die wel heel rap en we hebben niet meegemaakt dat er taken voorkwamen die het toestel niet aan kon. Ook is het redelijk beperkte ramgeheugen van 512 mb niet te krap voor het uitvoeren van taken. En de Sense 4.0 interface biedt een verfrissende update voor wie de HTC’s van 2010 en 2011 kent; de interface geeft een vertrouwd gevoel, maar is toch weer wat leuker geworden.

Homescreen

HTC One V 1

Het lockscreen is al redelijk informatief; dat geeft reeds informatie over de tijd, de provider en de gebruikte verbindingen zoals WiFi. Ook het batterijvermogen wordt in de balk bovenaan het scherm weergegeven. Door een halve ring naar boven te trekken maak je het lockscreen ‘los’ en kom je in het homescreen.

Daarvan zijn er vijf. Standaard sta je in de middelste, zodat je niet ver naar rechts hoeft te scrollen om in het laatste homescreen te komen. Het eerste homescreen is voorzien van het HTC-flipklokje, waarvan het uiterlijk enigszins is opgefrist, met het weer, de datum en de temperatuur van je huidige locatie. Daaronder vinden we maar twee icoontjes, die natuurlijk naar hartelust nog kunnen worden aangevuld met eigen apps en widgets: die van Google Play en een icoontje dat veel andere overbodig maakt, genaamd ‘favoriet’. In dat icoontje kun je andere icoontjes opslaan. Veelgebruikte programma’s kun je zo met slechts een extra tik benaderen zonder de homescreens overvol te plempen.

HTC heeft het makkelijker gemaakt om widgets toe te voegen aan de homescreens. Geen eindeloze lijst met tientallen widgets meer, waarvan je niet goed wist of die überhaupt wel op het scherm van je keuze zouden passen. Nu krijg je allevijf de homescreens in miniatuur te zien, met daaronder de widgets en hun ruimtebeslag. Daardoor is direct duidelijk welke widget op welk homescreen kan worden geplaatst.

Zoals we gewend zijn van Sense zijn er weer scènes aanwezig, die je nu alleen via de instellingen kunt aanpassen. Die scènes zijn beginschermindelingen aangepast op je situatie, zo kun je bijvoorbeeld een scène voor op je werk en een scène voor thuis maken. Op zich een mooi concept, maar omdat het te omslachtig is om te wisselen zal het weinig gebruikt worden in de praktijk. Daarbij zou iets met NFC-tags zoals Sony die gebruikt of een mogelijkheid om gebaseerd op je locatie scènes te wisselen kunnen werken, maar helaas heeft HTC die functionaliteit nog altijd niet toegevoegd.

Maar desondanks werken de homescreens van de One V prima en kun je het menu via een goed ingesteld homescreen grotendeels ontwijken.

Screenshot HTC One V

 

Screenshot HTC One V

 

Menu

Het menu is gelukkig wel een stuk beter dan het ooit was, maar is nog steeds niet perfect. Het grootste nadeel is dat je applicaties niet zelf kunt indelen in het menu van de One V. Je kunt alleen sorteren op datum of alfabetisch. Wel handig is dat er meerdere tabbladen zijn voor je downloads, je frequent gebruikte apps en een lijst met alles. Binnen die tabbladen werkt het menu met horizontaal scrollbare pagina’s, dat werkt prima.

Vanuit het menu kun je een toepassing ingedrukt houden om hem op je homescreen te plaatsen, en tevens is er de mogelijkheid om een applicatie met iemand te delen. Ook een een snelkoppeling naar je applicatiebeheer is in het menu, via een submenu, aanwezig.

HTC One V htc one v 2

 

HTC One V htc one v 28

 

Multitasking

HTC One V htc one v 7

Ook multitasking is vanwege de nieuwe Androidversie op de schop gegaan. Het multitasken werkt erg prettig en eenvoudig. Één van de knoppen onder het scherm, de meest rechter, is helemaal voor de functie gereserveerd. Door erop te drukken krijg je een lijst met een miniaturen te zien van je recent gebruikte applicaties. Dat zijn dus nog altijd niet de apps die open staan, maar het is wel beter dan het lijstje van zes applicaties die je eerst te zien kreeg. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Je kunt ook een applicatie uit de lijst weg vegen, maar dan sluit de app niet zelf af.

Notificaties van achtergrondprocessen en openstaande applicaties gaan nog altijd via de statusbalk, die je uit kunt klappen. Daar komen dingen als nieuwe mails, maar ook bijvoorbeeld de voortgang van applicaties die je aan het downloaden bent of downloads uit de browser. Ook je muziek kun je er bedienen, mits die aan staat natuurlijk. Dat werkt prima.

Prestaties

De 1Ghz Qualcomm MSM8255 Snapdragon singlecore processor is al wat gedateerd, maar doet zoals al gememoreerd zijn werk goed. Het toestel hapert niet, bij geen enkele taak die wij er op loslieten. De Quadrant benchmark geeft een score van 1966 aan, net boven de Desire HD en net boven de Samsung Nexus S. We merken wel op dat de zware grafische taken in deze benchmark het toestel wel geregeld laten haperen. De Adreno 205 GPU die in de processor is verwerkt heeft hier kennelijk een hele kluif aan. Maar bij de dagelijkse taken hebben we dat dus niet zien gebeuren.

HTC One V htc one v 13

 

Foto

HTC One V htc one v 6

De camerainterface van de One V is net als bij de andere One-telefoons van HTC een samenvoeging van foto- en videofuncties. Waarbij je, ook weer net als bij de grotere broers, tijdens het filmen een foto kunt maken. Een aardige oplossing, maar wel eentje die ten koste gaat van de resolutie. Die is geen 5 megapixel meer, maar een stuk minder,

Als we ons even focussen op de foto’s dan zien we een flink aantal mogelijkheden. Ten eerste is het mogelijk om de sluitertoets ingedrukt te houden, dan gaat de telefoon over op een burstmodus zoals we bij een spiegelreflex gewend zijn. Dan komen er ontzettend veel sluitergeluidjes uit de speaker van het toestel, in de praktijk neemt de telefoon ongeveer de helft van de foto’s. Als je klaar bent kom je in een menu waar je kunt kiezen welke foto’s je wilt houden en welke je wilt wegdoen.

Tot zover de camerasoftware. De foto’s zelf vinden we maar zozo. De kleuren worden goed weergegeven, maar ietwat bewegende objecten zijn ondanks de burst-mogelijkheid niet echt mooi in beeld te krijgen, tenzij je van vegerige foto’s houdt. Er valt natuurlijk niet al te veel te verwachten van een 5-megapixelcamera op een midrange smartphone, maar HTC moet wel beseffen dat de camera tegenwoordig een van de belangrijkste onderdelen van een telefoon is.

Foto’s in het donker genomen met de ingebouwde flitser geven op de korte afstand wel aardig beeld, tenzij je het object van te dichtbij kiekt, dan wordt de foto te licht. Voor de in de software ingebouwde glimlachdetectie moet dit toestel helaas ook nog even doorstuderen; de One V bakt hier niet zoveel van. Of je nou chagrijnig of glimlachend in de lens kijkt, die foto wordt toch wel genomen na een paar seconden.

En dan tot slot de mogelijkheid om screenshots te maken door op de powerknop en de homeknop tegelijk te drukken. Die doet het op ons testtoestel eenvoudig niet. De screenshots worden opgeslagen als een leeg bestand in de galerij, met een waarschuwingsteken erin. We hebben geen idee of dat aan ons testtoestel ligt of dat het algemeen is bij de One V. Bij de One S en de One X hadden we er in ieder geval geen last van. Ook de standaardwijze om screenshots te nemen in Android 4.0, powerknop en volume-down tegelijk indrukken, werkt niet. Wat we vrij vervelend vinden.

Dat er geen frontcamera op het toestel zit, is voor de midrange categorie wel te begrijpen. Wil je gebruikmaken van mogelijkheden als Skype, de face-unlock die in Android Ice Cream Sandwich zit ingebakken of gewoon een foto van jezelf maken, dan ben je bij de HTC One V aan het verkeerde adres. In dat soort zaken voorzien de grotere broers One S en One X weer.

HTC heeft een eigen galerij gemaakt en is dus één van de weinig producenten die geen gebruik maakt van de standaardgalerij van Android. Dat is geen groot voordeel, maar de galerij van HTC heeft wel degelijk meer mogelijkheden. Zo is er integratie met niet alleen Picasa, maar ook met Dropbox, Facebook, Flickr, SkyDrive en DLNA. Ook grafisch is alles opgeleukt en er zijn mogelijkheden om met één druk op de knop een diashow te starten. Ook een simpele bewerker is in de galerij verwerkt.

HTC One V imag0033

 

HTC One V imag0025

 

HTC One V imag0026

 

HTC One V imag0027

 

HTC One V imag0032

 

Video

Geinig aan de nieuwe video-app is dat je ook foto’s kunt maken tijdens het filmen. De sluiterknop staat in beeld en als je tijdens het schieten van je filmpje een fotomoment ziet, druk je er geoon op. Dat werkt goed en levert best aardige plaatjes op, al lijkt de resolutie van de op deze manier genomen foto’s iets lager te zijn dan foto’s die je op de ‘gewone’ manier neemt. Het is in ieder geval een nuttige toevoeging.

De videokwaliteit is goed. Er kan op HD-kwaliteit (1280x720p) gefilmd worden, maar ook op een paar lagere resoluties en op breedbeeld. Het is mogelijk om de filmpjes (en ook de foto’s) automatisch te laten uploaden naar je favoriete clouddienst, waarbij de ruimbedeelde Dropboxruimte die bij het toestel wordt geleverd voor de hand ligt.

Grappig is ook dat de foto-effecten die in de camera-app zitten, ook van toepassing zijn op de video’s. Dus die kun je ook in allerlei vervormende en kleurige effecten schieten.

Muziek

Op deze plek eerst waarderende woorden voor de ingebouwde speaker van de HTC One V. Wat een stevig geluid komt daaruit! Daar kan menige smartphonemaker nog een punt aan zuigen. Uit de minuscule gaatjes bij het Beats Audio-beeldmerk op de achterkant van het toestel komt muziek waar een standaard klokradio zich niet voor hoeft te schamen. Natuurlijk is het niet te vergelijken met geluid uit echte speakers, maar voor een telefoon is dit echt een van de betere.

Hier bewijst zich het enige echte nut van het kinnetje van de One V. Omdat die enigszins omhoog staat als je het toestel op zijn rug legt, blijft de speaker aan de achterkant vrij en kan die ook in die positie het geluid goed weergeven.

De Beats Audio stelt je in staat om het geluid te verbeteren, maar dat geldt nou weer net niet voor de luidsprekeruitgang. Alleen voor de koptelefoon. Er zit geen Beats Audio-oortelefoon bij het toestel. Wel standaard-oortjes.

De muziek-app brengt een aantal andere apps samen. De tune-in radio, Soundhound voor de herkenning van liedjes die je ergens hoort, en de online muziekwinkel 7Digital.

Pas op met die Tune-in radio. Dit is geen FM-ontvanger, maar een internetradio. De streaming audio kan een aardige slok van je data-abonnement nemen. Er zit ook nog een FM-radio in het toestel. In tegenstelling tot de Tune-in radio heeft die wel een headset nodig om geluid te produceren, want de draad van de oortjes vormen dan de antenne.

Dat gezegd hebbende, vinden we de Tune-in app wel een hele aardige toevoeging. Het biedt een overzicht van honderden radiostations, ook lokale Nederlandse, en het geluid is prima als je op WiFi aan het luisteren bent. Bij de radiostations krijg je ook in het overzicht al te zien welk nummer dat station draait. Al klopt dat soms niet helemaal. Als je een station even zat bent, hoef je alleen maar even met het toestel te schudden om naar een willekeurig ander radiostation gebracht te worden.

Screenshot HTC One V

 

Screenshot HTC One V

 

Screenshot HTC One V

 

Telefoon

Hoewel het steeds minder met smartphones wordt gedaan, moet er natuurlijk wel behoorlijk mee gebeld kunnen worden. Over het bellen en het geluid kunnen we kort zijn. Dat zit wel goed.

We gaan wel even dieper in op de mogelijkheden die te voorschijn komen als je nietsvermoedend op het telefoonhoorntje tikt om te gaan bellen. Dan ontvouwt zich niet alleen een numeriek toetsenbordje op het scherm, maar ook – handig – een lijstje met de laatst gebelde nummers daarboven. Het nummertoetsen in een HTC is altijd wat wennen als je het nog niet eerder gedaan hebt. HTC heeft er een handigheidje in gestopt: toets een paar nummers van het telefoonnummer en hij vult het zelf aan met een nummer uit je contactenlijst. Smartdialing, noemt HTC het, en het werkt doorgaans goed. Maar als je niet oplet, heb je ineens heel iemand anders aan de telefoon met een nummerreeks die lijkt op wat je wilde intoetsen. Je kunt op die manier ook op namen zoeken, maar dat vinden we wat omslachtig. Even goed opletten wat er op je scherm gebeurt als je een nummer intoetst is geen overbodige zaak, totdat je er na verloop van tijd gewoon mee kunt lezen en schrijven.

Je kunt ook nog via voicedialing proberen een nummer te bellen uit je contactlijst door de naam in te spreken, maar dit is ons eigenlijk nog nooit gelukt. De spraakherkenning van Google is hier nog niet echt geschikt voor.

Screenshot HTC One V

 

E-mail

Screenshot HTC One V

Over de e-mail is niet zo vreselijk veel te vertellen. Het apparaat heeft er standaard twee, zoals de meeste Androidtoestellen: eentje waarmee je Exchange- en pop-accounts kunt instellen, en eentje voor Gmail. Beiden doen hun werk goed, hoewel we de standaard mailapplicatie wel overzichtelijker vinden dan die van Gmail. Maar dat is een standaard-app die elke Androidtelefoon heeft.

Als je eenmaal je mailaccounts hebt ingesteld, kun je heel makkelijk foto’s en andere bestanden versturen. Vanuit de galerij wordt de mogelijkheid om een foto of video te delen, standaard aangeboden en zo zijn er meer applicaties waarin de mail-app onzichtbaar is verwerkt.

Browser

Screenshot HTC One V

De HTC-browser vinden we nog steeds een van de beste die op Androidtoestellen te vinden is, vooral vanwege de makkelijke manier om in te zoomen op tekst. Die past zich in alle gevallen aan het venster aan, zodat je altijd kunt lezen met de gewenste lettergrootte. Dit ontbreekt in de standaard Androidbrowser en ook in veel andere mobiele browsers.

Locatieservices

De One V wordt geleverd met met Google Maps, Google Maps Navigation, Google Latitude, Google Places en HTC Locations.

HTC Locations is redelijk uitgebreid en biedt verkeersinformatie, flitsers en offline kaarten. Daar tegenover staat wel dat je moet betalen om ermee te kunnen navigeren terwijl Google gratis navigatie aanbiedt. We vragen ons af of Locations veel zal worden gebruikt, met al het snoepgoed op dit gebied dat Google zelf al levert.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wilt navigeren en je hebt een bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

Overige applicaties

Screenshot HTC One V

HTC levert niet zoveel eigen apps bij de One V. Kennelijk vindt de fabrikant, terecht overigens, dat er genoeg te vinden is in de Google Play Store. De telefoon is wel standaard alvast uitgerust met de apps van Facebook en Twitter, aangevuld met Friend Stream waarin van alles samenkomt.

Er is een automodus, waarin de eigen locatieservice de hoofdrol speelt. Het scherm wordt in die modus ingedeeld met grote iconen die niet zijn te missen tijdens een rit over hobbelig terrein. Dropbox, Soundhound, en het aloude spelletje Teeter – met een balletje dat je op een tafel rond de gaten moet zien te rollen – het staat er allemaal op, plus Polaris Office, wat handig is voor het inzien en bewerken van documenten.

Onze review score
Pluspunten
  • 23 GB opslaggeheugen in Dropbox bijgeleverd, voor twee jaar
  • Apart design
  • Foto en video tegelijk nemen
  • Goede browser
Minpunten
  • Geen sd-kaart meegeleverd
  • Geen frontcamera
  • Kin heeft geen functie
  • USB-aansluiting aan de zijkant en niet onderaan

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters