HTC One X+

De HTC One X+ is een verbeterde versie van het paradepaardje van HTC van dit jaar. Bedoeld om de levensduur van de HTC One X nog wat te verlengen, heeft de One X+ meer geheugen, een snellere processor en een dikkere batterij.

HTC One X+ hoofdfoto 

“De One X zit op het moment nog flink in het vaarwater van het nieuwe toestel.”

Het is in de smartphonemarkt steeds gebruikelijker aan het worden om voordat een toestel met pensioen gaat zijn levensduur nog te verlengen met een update. Dat begon met toestellen als de Samsung Galaxy S Plus. Sony voert hetzelfde trucje uit met toestellen als de Arc S en de Xperia SL. En ook HTC is geen onbekende van deze strategie met een update van de HTC Sensation: de HTC Sensation XE. De HTC One X+ is net zo’n update, met een iets ander kleurschema, een aantal kleine updates en meegeleverde Beats-oordopjes. Voor bezitters van de One X een totaal oninteressant toestel, maar voor mensen die de One X willen kopen een leuke verbetering.

Dat het toestel een update is over de One X, zorgt er ook voor dat de positionering van de One X+ op termijn hetzelfde zal zijn als die van de One X nu. Alleen dat is nu nog niet het geval, wat een enigszins rare situatie oplevert. De One X+ is namelijk veel duurder dan de One X, terwijl die laatste ook nog goed verkrijgbaar is. Die zit op het moment dus nog flink in het vaarwater van het nieuwe toestel.

Wat inmiddels ook duidelijk is geworden, is dat HTC op Androidgebied eigenlijk nog maar twee toestellijnen aanhangt: de Desire-lijn en de One-lijn. Die eerste beslaat het low-end- en midrangesegment, en ergens halverwege dat midrangesegment komt de One-lijn met de One V om de hoek zetten. Daarboven zitten dus de One S, One X en One X+.

HTC One X+ hands-on 
HTC One X+ hands-on 
HTC One X+ vs One X hands-on 
HTC One X+ vs One X hands-on 
HTC One X+ hands-on 
HTC One X+ vs One X hands-on 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

HTC One X+

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2012 Draait op Android 4.1 Jelly BeanBehuizing van Plastic unibody

Processor

Nvidia Tegra 3+ (ARM Cortex A9)quadcore-processor op 1,7GHzGrafisch: ULP GeForce

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)64GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 129 gramLengte: 135mmBreedte: 70mmDikte: 9,3mm

Scherm/invoer

4,7″ Super LCD 2 schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2100mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 11 uurStandby-tijd van 450 uur

De HTC One X+ wordt, voorlopig in ieder geval, geleverd met een goede headset van Beats. Maar los daarvan is de inhoud van de doos niet anders dan anders. De 2100mAh-batterij van het toestel houdt het redelijk lang vol, maar zit wel ingebouwd.

Unboxing

“De meegeleverde iBeats-headset is waarschijnlijk waar een groot deel van de meerprijs van de One X+ vandaan komt.”

Een echte unboxing kunnen we helaas niet doen omdat we geen retailverpakking van de One X+ hebben gekregen. Maar gelukkig hebben we veel collega’s die dat wel hebben kunnen doen. Hoewel die allemaal uit het buitenland komen, is de kans dat de doos in Nederland anders is heel klein. En zo weten we dat het toestel in een erg opvallend rond doosje komt, met de standaard inhoud. Dat wil zeggen: een netstroomadapter, een USB-kabel en een paar oortjes.

Tot het einde van dit jaar zul je bij de One X+ de iBeats-headset krijgen. Die headset hebben wij al eerder mogen gebruiken en die klinkt heel goed. De bas is misschien wat te aanwezig, maar overall klinkt de headset meer dan prima. Dat is waarschijnlijk ook waar een groot deel van de meerprijs van de One X+ op het moment vandaan komt.

Batterij

De batterij van de One X+ is iets groter geworden ten opzichte van de One X en houdt het dan ook redelijk lang vol. De telefoon gaat ruim een dag mee en zit daarmee iets boven het gemiddelde. Op zich geen bijzondere prestatie, maar toch een leuke upgrade gezien de One X nog een redelijk slechte batterijduur had.

Wel vervelend is dat de One X+ een ingebouwde batterij heeft. Als hij na een jaar of twee gebruik slechter wordt zul je hem dus niet kunnen vervangen en een tweede accu meedragen zit er ook niet in.

Intensief gebruik Normaal gebruik Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) >1 ~2 ~4
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 2100mAh
Techniek Lithium Ion

Het ontwerp van de One X+ is nagenoeg gelijk aan dat van de One X. Grootste verschil is dat deze plus-versie mooie rode accenten heeft meegekregen en in plaats van donkergrijs zwart is. Dat is hetzelfde als wat HTC met de Sensation XE gedaan had en is wat ons betreft erg mooi.

“De unibody zorgt ervoor dat het toestel erg robuust aanvoelt.”

Net als de One X en de Nokia Lumia-lijn, heeft de One X+ een polycarbonaat unibody. Polycarbonaat is in principe niet zo spannend, daar worden bijna alle telefoons van gemaakt. Maar de unibody zorgt ervoor dat het toestel erg robuust aanvoelt. Daar zijn we erg over te spreken. In dit toestel is de unibody in mat zwart uitgevoerd met een soft-touch-coating er overheen. Dat zorgt ervoor dat de One X+ prettig in de hand ligt, nog wat prettiger dan zijn glanzende concurrenten.

Door zijn 4,7″-scherm is de One X+ aan de forse kant. Het is niet vergelijkbaar met een Galaxy Note of iets dergelijks, maar los van dat soort toestellen is de One X+ wel één van de grootste smartphones. Dat heeft als voordeel dat het scherm erg groot is, maar als nadeel dat de telefoon moeilijk goed met één hand te bedienen is en in sommige broekzakken misschien wat lastig zal passen. Of het toestel te groot voor je is of niet, dat zul je echt zelf moeten voelen.

De voorkant van de One X+ valt vooral op door de bolling in het scherm. Het scherm is als het ware naar de buitenkant een beetje omgevouwen en ligt daardoor wat hoger dan de rest van de body. Dat ziet er mooi uit. Boven het scherm zit de speaker met daarnaast een meldingsledje en de secundaire camera.

HTC One X+ design 
HTC One X+ design 
HTC One X+ design 

Helaas heeft HTC de uitstekende cameramodule ook in de One X+ aangehouden. Dat is iets waar wij nog altijd niet echt fan van zijn. Enerzijds omdat er een rare bobbel in het toestel zit en anderzijds omdat de camera zo een stuk makkelijker beschadigd raakt. Verder is de achterkant voorzien van een aantal rare rondjes. Dat zijn pinnetjes waarmee de One X+ verbinding kan maken met een dock en zo onder andere kan opladen en muziek afspelen. Verder is de achterkant voorzien van een aantal logo’s maar that’s it.

HTC One X+ design 
HTC One X+ design 
HTC One X+ design 

De zijkanten van de One X+ zijn heel clean. Links zit een gaatje waar je de MicroUSB-kabel in kwijt kunt en rechts zit een volumetoets. Verder zin de zijkanten helemaal wit en enigszins gebogen.

Aan de onderkant zit alleen een gaatje voor de microfoon, de bovenkant is wat voller. Daar zit de powerknop, de 3,5mm-ingang, een tweede microfoon en de simlade. Die werkt hetzelfde als bij de iPhone: je moet er een pinnetje insteken om hem los te maken. Dat pinnetje krijg je bijgeleverd, maar ideaal is het niet. Ergens onderweg je sim even uit het toestel halen gaat hem niet worden. Een geheugenkaart kun je helaas niet in het toestel kwijt.

HTC One X+ design 
HTC One X+ design 
HTC One X+ design 
HTC One X+ design 

Het Super LCD 2-paneel dat in de One X+ zit weet zeker indruk te maken. Het is allemaal niet zo levendig als een Amoledscherm, maar de hoge resolutie en prima prestaties maken dit scherm toch beter dan menig scherm met een Amoledpaneel. Het toetsenbord is ook prima, vooral omdat het scherm van de One X+ zo groot is.

Scherm

“Het scherm van de HTC One X+ heeft een 720p-resolutie en is dus ontzettend scherp”

Het scherm in de One X+ heeft een 720p-resolutie en is dus ontzettend scherp. Afzonderlijke pixels zijn bijna niet te onderscheiden en er past ook nog eens een flinke hoeveelheid content op het scherm. De kleuren die de One X+ weergeeft zijn erg mooi en vol, met goede contrasten en ook een flinke helderheid. Ook in het directe zonlicht is het scherm nog goed te lezen en tevens is de inkijkhoek erg groot. Al met al is het één van de beste schermen die op de markt is op het moment.

Toetsen

HTC One X+ screenshot

Het scherm van de HTC One X+ heeft een doorsnede van 4,7″ en dat brengt ook een flink toetsenbord met zich mee. Dat zorgt ervoor dat de knopjes groter zijn en het geheel dus lekkerder typt. Ook qua precisie en gevoeligheid zit het toetsenbord van de One X+ wel goed en al met al heeft het toestel dus gewoon een erg net toetsenbord aan boord. De spellingscontrole werkt zoals het hoort en dat is dus geen probleem.

Ook Swype is aanwezig op dit toestel. Je moet het wel zelf aanzetten en het is een eigen versie van HTC die men ‘volgtoetsenbord’ noemt, maar het idee is hetzelfde. Ook deze Swype-variant werkt erg prettig op de One X+, hoewel we meer fan zijn van de Swype-software van Samsung en Sony. Als je er even aan gewend bent is het een stuk prettiger dan het standaard toetsenbord.

Onder het scherm zitten de drie bekende Androidknoppen. Ze nemen dus geen ruimte meer in op het scherm. Handig is dat je kunt instellen of de multitaskknop alleen als multitaskknop dienst moet doen, of ook als menuknop. Daardoor zit er niet alsnog een menuknop op het scherm. Verder zitten er nog een volumetoets en een powerknop op het toestel, maar daar valt weinig over te zeggen.

De One X+ heeft een interface die enigszins aangepast is ten opzichte van de One X. Waar het oude toestel nog met HTC Sense 4 werkte, zit op dit toestel Sense 4.1 in combinatie met het nieuwe Android Jelly Bean. Dat uit zich vooral in de toevoeging van Google Now en een nieuwe galerij. Als geheel is de interface nog altijd heel goed, mooi en uitgebreid. De presataties van de One X+ zijn iets beter dan die van de One X en daarmee ontzettend goed.

Lockscreen

HTC One X+ screenshot

Het lockscreen is erg informatief bij de One X+. De tijd, datum en je provider worden er sowieso weergegeven en je kunt nog kiezen om extra content weer te geven. Je kunt een viertal iconen onder het scherm weergeven, dezelfde als in de balk onder je homescreen. Die kun je in de ‘unlockring’ slepen en dan wordt het bijbehorende programma direct gestart. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om extra content op het lockscreen weer te geven. Dat kunnen rondvliegende foto’s uit je galerij zijn, een overzichtje van je mails, agenda en dergelijken, de actuele beurskoerzen, updates van sociale media en nog wat van dat soort dingen. Dat kan een handige toevoeging zijn, maar ziet er bovenal leuk uit.

Een interessante extra is dat je ook kun kiezen om het lockscreen helemaal uit te zetten. Dan zit je sneller in je startscherm, maar aan de andere kant is je telefoon meteen beschikbaar als je de powerknop aanraakt en dat kan met een beetje pech voor broekzakgesprekken zorgen.

Homescreen

HTC One X+ screenshot

Het aantal homescreens kun je zelf kiezen en zelf helemaal indelen. Als je het scherm ingedrukt houdt komt er een menu met alle inhoud tevoorschijn en worden er miniaturen van de schermen boven weergegeven. Een nadeel hiervan is dat alle widgets naast elkaar worden weergegeven, en dat zijn er nogal wat. Je kunt boven wel een categorie kiezen, maar ook dat zijn er veel en omdat die niet geïllustreerd zijn is dat minder handig. Dus in de praktijk is de kans groot dat je langs drie pagina’s vol klokken en dergelijken gaat bladeren om een widget die je wilt hebben te vinden.

De overzichtsweergave die altijd al aanwezig is geweest, is nu uitgebreid. Nu kun je schermen daar van volgorde veranderen en ook meteen schermen toevoegen of verwijderen in die weergave. En dat maakt het werken met de schermen toch weer een stukje makkelijker.

Zoals we gewend zijn van Sense zijn er weer scènes aanwezig, die je nu alleen via de instellingen kunt aanpassen. Die scènes zijn beginschermindelingen aangepast op je situatie, zo kun je bijvoorbeeld een scène voor op je werk en een scène voor thuis maken. Op zich een mooi concept, maar omdat het te omslachtig is om te wisselen zal het weinig gebruikt worden in de praktijk. Daarbij zou iets met NFC-tags zoals Sony die gebruikt of een mogelijkheid om gebaseerd op je locatie scènes te wisselen kunnen werken, maar helaas heeft HTC die functionaliteit nog altijd niet toegevoegd.

Maar desondanks werken de homescreens van de One X+ prima en kun je het menu via een goed ingesteld homescreen grotendeels ontwijken.

HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 

Menu

Het menu van de One X+ is niet ideaal. Het grootste nadeel is dat je applicaties niet zelf kunt indelen in het menu van de telefoon. Je kunt alleen sorteren op datum of alfabetisch. Wel handig is dat er meerdere tabbladen zijn voor je downloads, je frequent gebruikte apps en een lijst met alles. Binnen die tabbladen werkt het menu met horizontaal scrollbare pagina’s, dat werkt prima.

Vanuit het menu kun je een toepassing ingedrukt houden om hem op je homescreen te plaatsen, en tevens is er de mogelijkheid om een applicatie met iemand te delen. Ook een een snelkoppeling naar je applicatiebeheer is in het menu, via een submenu, aanwezig.

Instellingen

“Ondanks dat Samsung veel meer instellingen toevoegt, valt er genoeg aan te passen bij de One X+.”

HTC One X+ screenshot

Sense brengt een heel aantal instellingen met zich mee, die bovenop de standaard instellingen in Android 4.1 komen. Een van de toegevoegde instellingen die wij erg handig vinden, is dat je kunt kiezen om de multitaskknop weer ouderwets als menuknop dienst te laten doen. Je kunt instellen dat hij bij kort aanraken als menuknop werkt en bij lang aanraken als multitaskknop, of juist andersom. En dat is toch handiger dan steeds naar de drie puntjes op het scherm zoeken.

Iets anders handigs is dat je een aantal slimme dingen kunt instellen met betrekking tot geluiden. Bijvoorbeeld dat je telefoon harder afgaat als hij detecteert dat hij in je broekzak zit, of dat hij de beltoon zachter maakt zodra je hem oppakt.

Wat we wel moeten zeggen, is dat het aantal instellingen bij de HTC een stuk minder uitgebreid is dan bij de laatste Samsungs. Dingen als smart stay en smart rotate hoef je niet te verwachten, maar ook basale instellingen zijn wat minder uitgebreid. Desondanks valt er genoeg aan te passen bij de One X+.

Multitasking

HTC One X+ screenshot

Multitasken werkt erg prettig en eenvoudig. Één van de knoppen onder het scherm, de meest rechter, is helemaal voor de functie gereserveerd. Door erop te drukken krijg je een lijst met een miniaturen te zien van je recent gebruikte applicaties. Dat zijn dus niet de apps die open staan, maar diegene die je recent gebruikt hebt. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Je kunt ook een applicatie uit de lijst weg vegen, maar dan sluit de app niet zelf af.

Notificaties van achtergrondprocessen en openstaande applicaties gaan nog altijd via de statusbalk, die je uit kunt klappen. Daar komen dingen als nieuwe mails, maar ook bijvoorbeeld de voortgang van applicaties die je aan het downloaden bent of downloads uit de browser. Ook je muziek kun je er bedienen, mits die aan staat natuurlijk. Dat werkt prima.

Prestaties

“Hoe dan ook, de One X+ is een razendsnel toestel.”

HTC One X+ screenshot

De processor in de HTC One X+ is iets beter dan die in zijn voorganger. Het gaat hier niet meer om de Tegra 3-chip, maar de zogenaamde Tegra 3+-chip. Die is wat hoger geklokt dan zijn voorganger en heeft tevens sneller geheugen. Maar hij draait nog steeds op dezelfde ARM Cortex A9-kernen, vier stuks in totaal. De chipset is geklokt op 1,7GHz en daarmee de hoogst geklokte quadcorechip op de markt. Dat betekent niet dat hij de snelste is: de Samsung Galaxy S III draait sneller en waarschijnlijk zal de One X+ binnenkort uit het water geblazen worden door de Nexus 4 van Google en LG. Hoe dan ook, de One X+ is een razendsnel toestel. Bladeren door de interface gaat zonder hapering en ook zware apps en games werken goed.

Dat wordt ook gereflecteerd door de score die de One X+ in Quadrant neerzet. Met zo’n 7400 punten is dat de hoogste die we tot nu toe uit een telefoon hebben zien komen.

De stabiliteit van de One X+ zit wel goed. Het toestel vertraagt heel soms wat, maar dat geldt voor alle Androidtelefoons. Echt vastlopen hebben we niet meegemaakt met de One X+.

Hoewel HTC beweert dat de camera van de One X+ beter is geworden, waren de resultaten bij de One X beter. Te agressieve camerasoftware lijkt hier schuldig aan te zijn. De muziekkwaliteit is wel verbetert, en zeker in combinatie met de meegeleverde Beats headset klinkt de One X+ erg goed. De video- en gamemogelijkheden zijn prima. En met het uitgebreide geheugen van 64GB kun je genoeg op je toestel kwijt.

Foto

HTC One X+ screenshot

De fotocamera van de HTC One X+ heeft een groot aantal mogelijkheden. Ten eerste is het mogelijk om de sluitertoets ingedrukt te houden, dan gaat de telefoon over op een burstmodus zoals we bij een spiegelreflex gewend zijn. Het toestel schiet dan een groot aantal foto’s per seconde, meer dan de originele One X. Als je klaar bent kom je in een menu waar je kunt kiezen welke foto’s je wilt houden en welke je wilt wegdoen. De One X+ is net als zijn voorganger uitgerust met en HDR-functie.

“Hoewel de One X+ een betere camera zou moeten hebben dan de One X, is het tegendeel waar.”

Ook mooi is de mogelijkheid om foto’s te schieten terwijl je aan het filmen bent. Dat doe je door simpelweg de fotoknop in te drukken terwijl de filmcamera loopt. Dat zijn geen volledige 8-megapixelfoto’s helaas. Het gaat om plaatjes van zo’n 5 megapixels in resolutie. Voor Twitter of Facebook ruim voldoende dus. Over die diensten gesproken: je kunt instellen om foto’s automatisch te uploaden naar Facebook of Flickr en via de meegeleverde Dropbox-app kun je ook nog instellen dat je foto’s en filmpjes automatisch in je Dropbox verschijnen.

Maar het belangrijkste, de kwaliteit van de foto’s, valt een beetje tegen. Hoewel de One X+ een betere camera zou moeten hebben dan de One X, is het tegendeel waar. Dat heeft te maken met de software. De foto’s worden wat te scherp gemaakt door de software en daarnaast doet de software teveel moeite om de ruis weg te poetsen. Dat heeft een averechts effect: de foto’s gaan er geschilderd uitzien. In goede lichtomstandigheden valt dat nog wel mee en zien de foto’s er redelijk uit, maar in het donker ziet het er niet uit. Details missen en het schildereffect is overaanwezig. En daarmee kan de One X+ niet op tegen zijn voorganger, laat staan tegen zijn concurrenten.

HTC One X+ testfoto 
HTC One X+ testfoto 
HTC One X+ testfoto 
HTC One X+ testfoto 
HTC One X+ testfoto 
HTC One X+ testfoto 
HTC One X+ testfoto 
HTC One X+ testfoto 

HTC heeft een eigen galerij gemaakt, die flink is geüpdatet in Sense 4.1. Zo zijn er heel wat extra mogelijkheden toegevoegd. Een belangrijke daarvan is de integratie van Dropbox in je galerij. Zo kun je al je Dropbox-foto’s ook in je galerij openen. Overigens is het ons alleen gelukt om ons camera-upload-album te laden, met een pre-release versie van de firmware pakte hij nog alle foto’s. Maar blijkbaar heeft HTC dat geschrapt omdat het te zwaar werd. Ook Picasa, Facebook, Flickr en SkyDrive zijn van de partij in de galerij, trouwens.

Je locale foto’s worden nu standaard per ‘gebeurtenis’ weergegeven. Daarvoor combineert het toestel locatiegegevens, datums en mappen. Zo zijn al onze screenshots een aparte gebeurtenis, en zijn alle foto’s gemaakt op een bepaalde locatie op dezelfde datum een aparte gebeurtenis. Maak je dus foto’s op een feestje in Den Haag terwijl je thuis in Amsterdam ook nog wat foto’s schiet dezelfde dag, dan worden die dus automatisch als aparte gebeurtenis gegroepeerd. Ook nieuw is de mogelijkheid om foto’s op de kaart weer te geven. Zo kun je bijvoorbeeld foto’s van je vakantie in Spanje makkelijk in één keer vinden.

Los van dat alles kun je foto’s nog steeds bijsnijden, draaien of voorzien van een filter en makkelijk delen via de galerij. En als je al die fancy weergavemogelijkheden niet wilt, dan kun je je foto’s nog altijd gewoon per map weergeven. En daarmee heeft de One X+ al met al een erg goede galerij.

HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 

Video

De videospeler van de HTC One X+ heeft een aantal interessante mogelijkheden. Ten eerste is er de mogelijkheid om Beats Audio en andere geluidseffecten in te stellen bij het afspelen van een video. Ook kun je direct in de speler de helderheid aanpassen. Het leukste is echter nog wel de mogelijkheid om met één druk op de knop een frame uit de video als foto op te slaan. Daarvoor is een knop die je aan en uit kunt zetten die op het beeld staat als je erop tikt.

Ook is er de mogelijkheid om filmpjes te maken van je foto’s. Dat is een simpele slideshow die je als video kunt opslaan, in verschillende thema’s. Het ziet er best leuk uit en je kunt er muziek onder te zetten om het nog wat interessanter te maken, maar een ontzettend spannende feature is het zeker niet.

Interessanter is HTC Watch. Het programma is als het ware een digitale videotheek waar je films kunt huren en kopen om op je toestel te kijken. Dat werkt helaas alleen met creditcards, maar is verder een leuke winkel waar je het nodige vermaak kunt kopen. Overigens werkt Watch alleen via Wi-Fi.

YouTube-ondersteuning mag uiteraard niet ontbreken. Die is toegevoegd via de eigen applicatie van Google, die eigenlijk op elke Androidtelefoon staat. Die is gewoon erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

Video’s opnemen kan niet alleen in normale modus, maar ook in slow motion. Dan wordt de kwaliteit erg slecht, maar het is wel een leuke toevoeging. Verder neemt het toestel gewoon video’s op in 1080p HD die er goed uitzien. Het geluid is wel wat minder, maar overall zijn we niet slecht te spreken over de video’s die uit de One X+ komen.

HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 

Muziek

HTC One X+ screenshot

De muziekfunctie van de HTC One X+ is vrij uitgebreid. Onder het kopje muziek kun je terechtkomen in de muziekspeler, bij SoundHound, bij TuneIn Radio en bij 7digital. SoundHound is een programma waarmee je muziek die op staat kunt herkennen. Vervolgens kun je het gevonden nummer delen, kopen, op YouTube zoeken enzovoorts. TuneIn Radio is een internetradio die als aanvulling op de gewone radio op het toestel staat en 7digital is een online muziekwinkel.

Het belangrijkst is natuurlijk de gewone muziekspeler op het toestel. Die werkt met verschillende tabbladen voor albums, artiesten, nummers en dergelijken. Ook is er een recent afgespeeld-afspeellijst die ook in de homescreenwidget en het startscherm van de muziekfunctie terugkomt. Het afspeelscherm is prima vormgegeven en biedt alle belangrijke functies. Ook hier is een mogelijkheid om via SoundHound het nummer te herkennen en tevens kun je via de database van Gracenote automatisch je albumarts updaten.

“Door die combinatie produceert de One X+ goede muziek”

De FM radio is niets speciaals, behalve dat ook hier een SoundHound-knopje beschikbaar is. Je zult met de One X+ dus in ieder geval nooit meer niet weten hoe een nummer heet.

Op de achterkant van de One X+ prijkt een heel mooi Beats-logo, wat wil zeggen dat het toestel is uitgerust met Beats Audio. Daar is wat in toegevoegd over de One X: de headphonejack heeft een hogere spanning gekregen dan bij zijn voorganger. Dat wil zeggen dat er een groter vermogen naar je oortjes gaat en de muziek dus harder kan. En daarnaast is Beats Audio een prima equalizer. Door die combinatie produceert de One X+ goede muziek, en is daarin één van de beteren op de markt.

HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 

Games

HTC One X+ screenshot

Gamen op een HTC is al tijden onlosmakelijk verbonden met Teeter. Dat spelletje staat al sinds de komst van de bewegingssensor naar de telecommarkt op HTC’s en was toen heel hip. Inmiddels is het spelletje, waarbij je een balletje door een doolhof moet begeleiden door je telefoon te bewegen, wat minder hip. Maar dus nog steeds aanwezig op alle HTC’s waaronder deze One X+.

Wie wat serieuzer wil gamen kan, zeker met de Tegra 3+-processor in de One X+, zeker uit de voeten. In de Google Play Store kun je talloze games kopen. Gratis en betaald, simpel en ingewikkeld, oppervlakkig en diepgaand, mooi en lelijk, alles is in de winkel te vinden. Via de Tegra Zone kun je zelfs nog exclusieve Tegra-spelletjes downloaden, die overigens wel vaak geld kosten.

Op het gebied van productiviteit heeft de One X+ heel wat te bieden. Via Polaris Office kun je officebestanden maken, bewerken en bekijken en via de agenda kun je afspraken plannen en checken. Ook navigeren, het nieuws checken en dergelijken zijn geen probleem voor dit toestel. Een mooie toevoeging is integratie van Dropbox, inclusief 23GB aan gratis Dropbox-ruimte voor twee jaar.

Agenda

HTC One X+ screenshot

De HTC One X+ heeft een iets vernieuwde agenda. Wat vooral opvalt, is dat de weekweergave weggehaald is. Jammer, want die is toch best handig in sommige gevallen. De maandweergave, dagweergave en agendaweergave blijven over, en die werken allemaal prima. Wel jammer is dat je in de maandweergave allen kunt zien op welke dagen je een afspraak hebt, en niet wat die afspraken inhouden.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Facebook en Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt. Handig is een nieuw tabblad met uitnodigingen. Als je via Exchange of Google Calender een afspraak toegestuurd krijgt, dan komt hij daar terecht en kun je hem zo accepteren of niet.

Office

HTC One X+ screenshot

Polaris Office, de standaard Officesoftware van de One X+, is een prima programma. Je kunt Word-, Excel- en Powerpointdocumenten bekijken en bewerken. Alle bestanden die je kunt bewerken kun je vanzelfsprekend ook aanmaken, en dat werkt allemaal prima. Bladeren door grote spreadsheets is misschien niet ideaal op een touchscreen, maar met deze software is het nog best te doen. Onderaan staat een balkje, waar je afhankelijk van het soort document dingen mee kan veranderen, toevoegen enzovoorts. Zo kun je bij Excelbestanden formules invoegen met een knop in de onderbalk en bij een Powerpointpresentatie kun je bijvoorbeeld een diashow starten met een dergelijke knop. Overigens moet je die werkbalk wel even zelf aanzetten.

Handig is ook dat Polaris integratie heeft met Dropbox en SkyDrive. Zo kun je dus niet alleen makkelijk bij je locale bestanden, maar kun je ook online bestanden bekijken en bewerken. Overigens kun je ook bestanden maken en vervolgens op één van deze twee servers opslaan.

Browser

HTC One X+ screenshot

Naast de standaard, weliswaar aangepaste, Androidbrowser levert HTC ook Google Chrome mee op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Blijkbaar was het niet mogelijk om de standaardbrowser te verwijderen uit Android, maar die is gelukkig makkelijk te negeren. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden vrij snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed.

HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 

Locatieservices

HTC One X+ screenshot

De locatieservices die Google zelf levert zijn al top-of-the-bill. Maar, zoals de traditie voorschrijft, heeft HTC daar ook nog eigen software aan toegevoegd. De One X+ wordt geleverd met Google Maps, Google Maps Navigation, Google Latitude, Google Places en HTC Locations.

HTC Locations is redelijk uitgebreid en biedt verkeersinformatie, flitsers en offline kaarten. Daar tegenover staat wel dat je moet betalen om ermee te kunnen navigeren terwijl Google gratis navigatie aanbiedt op de One X+.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

De GPS-ontvanger van de One X+ werkt probleemloos. Wel is hij wat minder nauwkeurig dan veel concurrerende smartphones omdat het toestel niet overweg kan met de Russische GPS-concurrent Glonass. Het verkrijgen van een fix gaat ook iets minder snel dan bij sommige concurrenten.

HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 

Standaard applicaties

HTC en Google hebben er samen voor gezorgd dat de One X+ met de nodige applicaties is uitgerust als je hem uit zijn doosje trekt. Daar zit wat rommel bij, maar in veel gevallen zijn het toch wel handige apps.

Nieuw is de zogenaamde Rescue-app, die iets anders doet dan de naam doet vermoeden. De applicatie biedt hulp op afstand die door de helpdesk van HTC geboden kan worden. Een functie die in principe best handig kan zijn, maar je liever niet nodig wilt hebben.

Twee heel praktische apps zijn de zaklamp en de spiegel. De zaklamp is een applicatie die je LED-flitser activeert zonder dat de camera aan staat, op drie verschillende helderheidsniveaus. Heel handig om even de goede sleutel aan je sleutelbos te zoeken als je ’s avonds laat thuiskomt bijvoorbeeld. Het spiegeltje is een app die de secundaire camera van de One X+ inschakelt en het beeld ervan op het scherm weergeeft, wat een soort spiegeleffect geeft. Daarmee kun je bijvoorbeeld even je haar doen als er geen spiegel in de buurt is.

HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 

“Google Now is een ‘hulpje’ dat probeert je relevante informatie te bieden”

HTC One X+ screenshot

Ook leuk is Google Now. Door de homeknop ingedrukt te houden wordt die app geopend. Google Now is een ‘hulpje’ dat probeert je relevante informatie te bieden. Het is mogelijk om Google Now zo in te stellen dat die informatie weergeeft op de momenten waarop je die nodig hebt. Als je de telefoon gebruikt voor navigatie, zal ’s ochtends de route naar je werk in beeld komen, en ’s middags de route naar huis. Dat gaat verder: op wekelijkse regelmatige momenten dat je een tocht onderneemt naar een vast adres, bijvoorbeeld de kroeg, komt de route daarheen ook in beeld. Compleet met verkeersinformatie. En voor afspraken in je agenda waar een adres bij staat zul je gewaarschuwd worden als je weg moet.

Google Now heeft het in het begin echter nogal vaak bij het verkeerde eind en zal informatie weergeven waar de gebruiker niets aan heeft. Deze software is echter zo ontworpen dat het zichzelf leert op welke momenten het welke informatie te voorschijn moet toveren. Het is dus een kwestie van geduld voordat je er wel wat aan hebt.

HTC One X+ screenshot

Notities maak je met de notities-app of de voice recorder. Vooral die notitie-app is erg handig. Hij biedt integratie met Evernote en je kunt tijdens het noteren geluid opnemen, foto’s maken, tekeningen maken en wat krabbelen. Dat wordt allemaal op tijd aan je audiostream toegevoegd en zo heb je dus potentieel een mooi verslag van je vergadering. Je kunt een notitie ook direct aan een agenda-afspraak koppelen.

Met de applicatie Auto krijg je een dashbord voorgeschoteld met grote knoppen voor applicaties die in de auto handig kunnen zijn. Dat wil zeggen dat je een klok te zien krijgt met daar omheen snelkoppelingen naar je telefoon, navigatie, muziek en internetradio. Door over het scherm te swipen kom je bij tabbladen voor die apps terecht, met grote knoppen zodat je ze in de auto makkelijk kunt bedienen.

Extra applicaties

HTC One X+ screenshot

De Play Store is zoals bekend een prima winkel, en ook de plaats waar je je extra apps kan halen op de One X+. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is heel aardig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play Store ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Communiceren gaan probleemloos met de One X+. De belapplicatie werkt goed, de ontvangst en belkwaliteit zijn goed genoeg en berichtjes sturen gaat ook makkelijk. Handig is verder de integratie van sociale netwerken.

Bellen

Bellen gaat erg handig op de One X+, vooral omdat het toestel ondersteuning biedt voor smart- en voicedialing. Dat laatste werkt niet perfect, maar omdat smartdialing wel erg goed werkt is dat ook helemaal niet nodig. Tijdens het bellen kun je, zoals we gewend zijn, gewoon alles doen met je toestel.

De contactenapplicatie heeft integratie met Twitter en Facebook en laat zo ook van je contacten die tevens op Facebook actief zijn profielfoto’s zien. Ook Facebookupdates kun je tegenkomen in je contactenapplicatie en als je wilt kun je zelfs al je Twitter- en Facebookvrienden in de app weergeven. Behalve deze sociale media kun je ook contacten synchroniseren met Exchange of Google.

De belkwaliteit en de ontvangst van de One X+ valt niets over te klagen. De tegenpartij is goed te horen en de ontvangst van het toestel is niet anders dan anders. Wel gaat het switchen tussen 3G, GPRS en Wi-Fi niet altijd even snel, maar dat merk je alleen bij het internetten en is niet vaak hinderlijk.

HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 

Berichten

HTC One X+ screenshot

HTC heeft de berichtenanpplicatie lekker gelaten voor wat het is en dus krijg je de standaard Androidapp voorgeschoteld, met een aantal grafische aanpassingen om binnen Sense te passen. Dat wil zeggen dat het gewoon een grote lijst is met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

In het sms-scherm zit een knopje waarmee je media aan je sms’je kan toevoegen. Het bericht wordt dan automatisch een mms en dat betekent dat je er dus ook meer voor gaat betalen. Er wordt dan ook een melding gegeven dat je berichtje geconverteerd wordt naar een mms-bericht, maar het blijft toch even oppassen geblazen.

Email

“De Gmailapp is een erg goede app waarmee je al je mailtjes kunt beheren, versturen, doorsturen enzovoorts”

HTC One X+ screenshot

Integratie met Gmail is op de One X+ is niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat is een erg goede applicatie waarmee je al je mailtjes kunt beheren, lezen, versturen, doorsturen enzovoorts. Ook het toevoegen van bijlagen bij je mails is geen probleem met de app.

Mail over Exchange, Hotmail of andere accounts die je via Pop of Imap kunt benaderen gaat via een eigen applicatie van HTC. Die werkt niet zo goed als die van Gmail omdat die helemaal op de dienst afgesteld is, maar een beetje mailen kan nog altijd prima met de applicatie. En ook de wat meer gevorderde functies zijn in principe gewoon aanwezig.

Chatten

HTC One X+ screenshot

Op de One X+ staan standaard heel wat chatprogramma’s: er is Facebook Messenger, Google+ Messenger en Google Talk. Over welke netwerken die applicaties werken moge duidelijk zijn. Leuk aan Google Talk is dat je er ook mee kunt videobellen. Nadeel is dan wel weer dat het netwerk van de app door weinig mensen gebruikt wordt.

Natuurlijk kun je voor Android, en dus voor deze One X+, ook het populaire WhatsApp downloaden. Die applicatie is gratis en stelt je in staat om met iedereen via hun telefoonnummer te chatten. En dat is erg handig.

Sociale netwerken

Waar we erg tevreden over zijn, is dat HTC op de One X+ de standaard Twitter- en Facebookapplicaties heeft gezet. Die werken toch wel erg goed en zijn beter dan de meeste software die producenten voor social networking op hun toestellen zetten. Los daarvan is er nog FriendStream, waar Twitter, Facebook en Flickr bij elkaar komen. Dat ziet er goed uit en werkt aardig, maar de twee standaardapplicaties werken gewoon beter en met twee applicaties voor alles, en dus ook twee accounts per netwerk die je kunt inloggen, wordt het allemaal niet overzichtelijker. Het zou dan ook beter zijn als HTC haar eigen app gewoon achter wegen laat.

Twitter is een erg net ontworpen applicatie met boven twee balken waarmee de hele navigatie door de app verzorgd wordt. Met de onderste kun je schakelen tussen je timeline, mentions, berichten en een lijstje met wat andere functies. De bovenste balk herbergt knopjes voor de zoekfunctie en om een nieuwe tweet te plaatsen. Je kunt gewoon alles met de applicatie, ook foto’s uploaden, je locatie bijvoegen, retweeten en profielen bekijken. Een handige extra is dat als je een @-teken toevoegt tijdens het schrijven van een tweet en vervolgens een aantal letters begint te typen, dat je dan een lijstje krijgt met mensen die je volgt die binnen die letters passen. Zo kun je dus makkelijk iemand noemen in je tweet.

De Facebook-applicatie is bijna net zo functioneel als de website van Facebook. Je kunt niet alleen updates plaatsen en je nieuwsoverzicht bekijken, maar ook bijvoorbeeld naar groepen gaan, profielen van vrienden bekijken, foto’s delen enzovoorts. Dat werkt een beetje traag, maar wel heel goed verder. Waar de Twitterapp nog makkelijk te vervangen is met iets als TweakDeck, is de Facebookapp qua functionaliteit echt ongeëvenaard.

HTC One X+ screenshot 
HTC One X+ screenshot 

De One X+ is een leuke upgrade over de al zo goede HTC One X. Niet interessant voor bezitters van de HTC One X, maar wel voor alle anderen die op zoek zijn naar een toptoestel met Android. Het grootste bezwaar is de prijs: die ligt nu nog te hoog.

“Wel is de telefoon bedoeld om de One X weer relevant te maken, waar HTC goed in geslaagd is”

HTC One X+ zwart 
HTC One X+ zwart 

Een plusversie is meestal niet bedoelt als volgende toestel voor de bezitters van de eerste versie. En dat is iets dat ook voor deze One X+ geldt. Wel is de telefoon bedoeld om de One X weer relevant te maken, waar HTC goed in geslaagd is. De One X+ doet het op veel fronten net wat beter dan zijn voorganger. Hij is wat sneller, de batterij gaat nu wel lekker lang mee en het mogelijke geheugenprobleem dat de One X had is opgelost: 64GB is voor bijna iedereen wel genoeg. Ook is de muziek die uit het toestel komt erg sterk en zien de nieuwe rode accenten er goed uit. Alleen de camera is slechter dan eerst, en dat is vreemd.

Maar dan de prijs: die ligt op het moment ruim honderd euro hoger, en dat is een flink bedrag. Nou lukt het Apple steevast ook om voor 32GB extra geheugen honderd euro meer te vragen, maar dat is maar voor een kleine doelgroep ook echt voordelig. En zelfs de extra snelheid en batterijduur zijn die €100 niet echt waard wat ons betreft. Het enige dat de meerprijs wel kan rechtvaardigen, is het feit dat HTC high-end oordopjes meelevert met dit toestel. Maar als je al een goed paar oortjes hebt, dan heb je daar niets aan. Kortom, als je die oortjes niet zo nodig hoeft is het misschien een goed idee om toch nog even naar de originele One X te kijken totdat deze wat goedkoper is.

Helemaal los van zijn oudere broer is deze One X+ één van de beste Androidtelefoons. De Galaxy Note II van Samsung is misschien wat beter, maar valt in een heel andere categorie. De tussen de Galaxy S III en deze spant het erom en zijn vooral je persoonlijke voorkeuren belangrijk. Bij ons liggen die bij het prachtige scherm en design van de One X+ en wint dat toestel dus. Maar de S III is wat sneller, heeft een betere camera en een softwarepakket met meer opties.

“Wil HTC met de One X+ dus echt een topper in handen hebben, dan moet de prijs flink omlaag”

Maar ook in vergelijking tot de rest van de smartphonemarkt valt vooral op dat de One X+ overpriced is. Alleen de verschillende iPhones zijn duurder, verder kun je voor de prijs van de One X+ iedere smartphone die je wilt uitkiezen. En bij de directe concurrenten zoals de Galaxy S III en LG Optimus 4X HD houdt je vaak zelfs ruim honderd euro over. Tevens komen de toestellen met een nieuwe generatie processoren er alweer aan en die zullen zeker niet meer gaan kosten dan deze One X+ op het moment.

Wil HTC met de One X+ dus echt een topper in handen hebben, dan moet de prijs flink omlaag. Zodra dat gebeurt is, heeft HTC wat ons betreft een winnaar in handen, die het op de meeste vlakken net wat beter doet dan zijn voorganger. En als je nu al bereid bent €580 voor het toestel uit te trekken, of hem voor weinig geld bij je abonnement kunt krijgen, dan hoef je dat zeker niet te laten.

HTC One X+ zwart 
HTC One X+ zwart 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Door zijn hoge plaatsing in de markt neemt de One X+ het simpel gezegd tegen alle high-end-telefoons op. Daar zitten natuurlijk wat Androids tussen, maar ook een aantal Windows Phones en de iPhone. Maar er zijn een aantal concurrenten in het bijzonder interessant voor deze One X+: de Samsung Galaxy S III, de Sony Xperia T en de LG Optimus 4X HD.

Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III hoofdfoto

De Samsung Galaxy S III is misschien wel dé Androidsmartphone van het moment. De telefoon is razendsnel, sneller dan de One X+. En ook het amoled-scherm van de S III is erg mooi, hoewel wel die van de One X+ wat mooier vinden. Verder heeft de Galaxy S III een wat minder goede bouw en een design dat over het algemeen wat minder gewaardeerd wordt. De telefoon heeft wel weer een betere camera dan de One X+. Kortom: de een is op het ene vlak iets beter, de andere op het andere vlak. Het is dus maar net wat je wilt. Alleen de prijs is een groot verschil: de S III kost met €450 ruim honderd euro minder dan de One X+.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia T

Sony Xperia T hoofdfoto

De Xperia T van Sony heeft dan wel geen quadcoreprocessor, hij is wel uitgerust met een erg snelle dualcorechip. Die wint het niet van de chip in de One X+, maar kan redelijk goed meekomen. En dat geldt eigenlijk voor het grootste deel van de Xperia T. Het scherm is ook erg goed, maar net wat minder dan de One X+ en ook qua bouw en design kan de Xperia T zich niet met de HTC meten. Alleen de camera wint het wel duidelijk: de 13-megapixelcamera van de Xperia T maakt duidelijk betere foto’s dan de 8-megapixelcamera van de One X+. En daarnaast heeft de Xperia T zijn prijs mee.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG Optimus 4X HD

LG Optimus 4X HD

LG’s Optimus 4X HD zit een beetje in een vreemde positie. Hoewel het toestel bijna net zo geavanceerd is als de One X+, kost hij ruim €200 minder. Het toestel heeft de trager geklokte Tegra 3-processor, maar voert de meeste taken bijna net zo snel uit. Ook is de camera beter van de 4X HD, terwijl het scherm ongeveer net zo goed is. De 4X HD heeft als grote voordelen ten opzichte van de One X+ dat de batterij uitneembaar is en dat er een geheugenkaartje in kan, de One X+ wint het met zijn design, interface en muziekspeler. Maar dat is die €200 wat ons betreft niet waard.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Overigen

Verder zijn er nog een aantal toestellen die interessant zijn voor deze One X+. Niet in de laatste plaats is dat de veel goedkopere maar bijna net zo capabele HTC One X. En ook de grotere Samsung Galaxy Note II kan op Androidgebied nog wat betekenen.

Verder komt de concurrentie vooral uit andere hoeken: op iOS is er de iPhone 5 en ook de Windows Phonevlaggenschepen van de verschillende fabrikanten staan klaar om het tegen deze One X+ op te nemen. De HTC 8X ligt al in de schappen en de Nokia Lumia 920 en Samsung Ativ S staan op het punt de retailkanalen te overspoelen.

HTC One X hoofdfoto 
Samsung Galaxy Note II hoofdfoto 
Apple iPhone 5 hoofdfoto 
HTC 8X hoofdfoto 
Onze review score
Pluspunten
  • Mooi design en goede bouw
  • Prachtig scherm
  • Grafisch mooie Sense 4-interface draait snel
  • Muziek klinkt vooral door de headset lekker
Minpunten
  • Ingebouwde batterij
  • Camera presteert niet best
  • Te duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters