HTC One X

HTC wil met de One-series een rentree maken in de smartphonemarkt. De producent verloor het vorig jaar tegen Samsung in de smartphonemarkt, maar beweert nu weer helemaal terug te zijn. De One X is het vlaggenschip van HTC voor dit jaar, die de naam van de producent hoog moet houden.

HTC One X hoofdfoto

 

De meeste vlaggenschepen zijn al lang voor de aankondiging in het geruchtencircuit te vinden, en dat was bij de HTC One X niet anders. Maar bij dit toestel ging het wel net wat anders dan normaal. Het toestel lekte voor het eerst onder de naam Edge, met specificaties die vrij dicht bij de waarheid lagen. Even later dook een nieuw toestel op: de Endeavor. Dat toestel had specificaties die wel verdacht veel op die van de Edge leken en later bleek het dan ook om een naamsverandering te gaan. Lange tijd circuleerde al één plaatje van het toestel rond, en toen het toestel de productienaam One X opgeplakt kreeg, was dat nog steeds het meest recente plaatje. Maar achter de schermen had HTC het toestel helemaal opnieuw ontworpen, zo bleek. Aluminium maakte plaats voor polycarbonaat, er zaten niet meer vier maar drie knoppen onder het scherm en het toestel had een vernieuwde look. En even later werd de One X ook met die nieuwe behuizing aangekondigd.

Dat HTC met de One X een nieuwe weg in geslagen is, is op verschillende manieren te merken. Zo is HTC zich veel meer gaan richten op de camera in dit toestel en heeft de Beats Audio nu een vaste plek in het toestel ingenomen. Geen dure meegeleverde headset en optimalisatie in de muziekspeler meer, maar optimalisatie door het hele toestel waar je het nodige aan kan aanpassen. Daarnaast is Sense met Sense 4.0 opnieuw opgebouwd en heeft het wat minder toeters en bellen gekregen.

Ook niet onopmerkelijk is de processor van de One X. Waar HTC eigenlijk altijd gebruik heeft gemaakt van chipsets die afkomstig zijn van Qualcomm, is de producent voor deze One X overgestapt op een nVidia-chipset. Vermoedelijk omdat HTC vorig jaar met de Sensation gewacht heeft omdat de eerste dualcore-chipset van Qualcomm nog niet klaar was, wat niet goed is bevallen. Daarom heeft men dit jaar gekozen om wel in de race te blijven en de eerste beschikbare quadcoreprocessor gekozen. En dat maakt HTC zelfs meteen de eerste producent die een quadcoretelefoon op de markt zet.

One, dat staat voor “the one device to do it all”, als we HTC mogen geloven. En dat is ook een opvallende stap in de ontwikkeling van HTC. Natuurlijk heeft men in het verleden ook lineups gehad, zo was er de Desire, Desire HD, Desire Z en Desire S, maar die werden nooit tegelijkertijd op de markt gezet en ook daadwerkelijk als een specifieke lijn aan het publiek voorgesteld. Vorig jaar, in onze review van de Incredible S spraken we nog de verwachting uit dat HTC verschillende lijnen voor verschillende segmenten ging handhaven, met de Incredible-lijn voorop. Inmiddels moge duidelijk zijn dat daar niets van waar is, en met de One-lijn heeft HTC juist een lijn neergezet die zich over alle marktsegmenten uitstrekt. En de lijn is dan ook het enige waar HTC zich op dit moment op focust. Hoe dat zich zal ontwikkelen kan alleen de tijd uitwijzen.

HTC One X MWC 2012

 

HTC One X MWC 2012

 

HTC One X MWC 2012

 

Tegenover de concurrentie heeft HTC met de One X de komende tijd het voordeel vanwege de extra processorkernen. Een quadcoreprocessor klinkt nou eenmaal beter dan een dualcoreprocessor en wat dat betreft is de One X voorlopig second to none. Natuurlijk zal daar met toestellen als de LG Optimus 4X HD, Huawei Ascend D Quad en Samsung Galaxy S III binnenkort verandering in komen.

Een ander toestel dat binnenkort op de markt komt en de concurrentie aan gaat met de One X, is HTC’s eigen One S. Die heeft dan wel twee processorkernen, hij heeft wel een processor van een nieuwere generatie en is qua specificaties helemaal niet zo anders dan de One X. Het grootste verschil tussen de twee is nog wel de schermgrootte. En over de schermgrootte gesproken, de enige concurrenten die wat dat betreft bij de One X in de buurt komen zijn de HTC Sensation XL, Galaxy Nexus en Samsung Galaxy Note.

De andere concurrenten van de One X hebben allemaal een 4,3″-scherm en zijn daarmee een stukje kleiner dan de One X. Dat groepje wordt aangevoerd door Samsung’s vorige vlaggenschip: de Galaxy S II. Bij die oude garde hoort ook HTC’s vorige vlaggenschip de Sensation en daarnaast zijn er nog wat nieuwkomers: de Sony Xperia S, Motorola Razr en Prada Phone by LG 3.0.

HTC One X MWC 2012

 

HTC One X MWC 2012

 

HTC One X MWC 2012

 

HTC One X MWC 2012

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type One X
Besturingssysteem Android 4.0
Aangekondigde updates Geen
Updatezekerheid Hoog
Ontwerp
Afmetingen 134x70x8,9 mm
Gewicht 130 gram
Form-factor Slate
Behuizing Polycarbonaat unibody
Kleuren Bruin, wit
Scherm
Diagonaal 4,7″
Type LCD
Verbeteringen Super LCD 2
Resolutie 720p HD, 720×1280 pixels
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset nVidia Tegra 3
CPU 1,5GHz quadcore ARM Cortex A9
GPU GeForce ULP
RAM 1GB
Meegeleverd geheugen 32GB (intern)
Energie
Accu Ingebouwd
Accucapaciteit 1800mAh
Verbindingen
3G Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 4.0
Wi-Fi a/b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
NFC Ja
Verbindingspoorten
Netwerkkaartslot MicroSIM
Geheugenkaartslot Geen
Communicatiepoort MicroUSB
Audiouitgang 3,5mm jack
TV-uit Via MHL
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 1,3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p@30fps
FM Radio Ja, met RDS
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja

Een echte unboxing kunnen we helaas niet doen omdat we geen retailverpakking van de One X hebben gekregen. Maar gelukkig hebben we veel collega’s die dat wel hebben kunnen doen. Hoewel die allemaal uit het buitenland komen, is de kans dat de doos in Nederland anders is heel klein. En zo weten we dat het toestel in een erg opvallend rond doosje komt, met de standaard inhoud. Dat wil zeggen: een netstroomadapter, een USB-kabel en een paar on-ear-oortjes.

De One X heeft een redelijk vernieuwd design ten opzichte van de rest van HTC’s portfolio. Het is nog steeds onmiskenbaar een HTC, maar hij is wat strakker dan de eerdere toestellen, heeft een mooi gebogen scherm en is tevens van een nieuw materiaal gemaakt. De One X heeft namelijk een unibody van polycarbonaat, een stevig soort plastic. Die kennen we ook van de Nokia Lumia 800, waar we er erg tevreden over waren. De uitwerking bij deze HTC One X is net wat minder en het toestel voelt iets minder robuust aan dan de Lumia, maar is nog steeds erg goed gebouwd.

Het formaat van de One X zijn we iets minder over te spreken: het toestel is best wel groot. Het succes van de Galaxy Note van Samsung heeft wel aangetoond dat dat voor velen geen belemmering is, maar wij zijn er nog steeds niet echt over te spreken. Door zijn 4,7″-scherm is het toestel gewoon zo groot dat makkelijk alles met één hand bedienen er niet bij is. Omdat hij wel lekker dun is, is het toestel geen probleem in de meeste zakken.

Het toestel is in wit en zwart verkrijgbaar. De witte versie is, met uitzondering van de ruimte rond het scherm, helemaal wit. Dat is ook de versie die wij hebben en waar HTC het meeste mee doet. Wat wel opvalt aan deze versie, is dat hij ontzettend besmettelijk is. We hebben al meerdere keren flinke vlekken op de achterkant gehad die maar nauwelijks weg te poetsen waren. De zwarte versie is net niet helemaal zwart, maar meer heel donkergrijs. Ook in het geval van de zwarte versie geldt die kleur voor de hele body.

De voorkant van de One X valt vooral op door de bolling in het scherm. Het scherm is als het ware naar de buitenkant een beetje omgevouwen en ligt daardoor wat hoger dan de rest van de body. Dat ziet er mooi uit. Boven het scherm zit de speaker met daarnaast een meldingsledje en de secundaire camera.

HTC One X design

 

HTC One X design

 

HTC One X design

 

De achterkant van de One X valt op omdat hij, zoals veel andere HTC’s ook, een uitstekende cameramodule heeft. Dat is iets waar wij nog altijd niet echt fan van zijn. Enerzijds omdat er een rare bobbel in het toestel zit en anderzijds omdat de camera zo een stuk makkelijker beschadigd raakt. Verder is de achterkant voorzien van een aantal rare rondjes. Dat zijn pinnetjes waarmee de One X verbinding kan maken met een dock en zo onder andere kan opladen en muziek afspelen. Verder is de achterkant voorzien van een aantal logo’s maar that’s it.

HTC One X design

 

HTC One X design

 

HTC One X design

 

De zijkanten van de One X zijn heel clean. Links zit een gaatje waar je de MicroUSB-kabel in kwijt kunt en rechts zit een volumetoets. Verder zin de zijkanten helemaal wit en enigszins gebogen. Opvallend is dat de zijkanten glanzend zijn, terwijl de rest van het toestel mat is.

Aan de onderkant zit alleen een gaatje voor de microfoon, de bovenkant is wat voller. Daar zit de powerknop, de 3,5mm-ingang, een tweede microfoon en de simlade. Die werkt hetzelfde als bij de iPhone: je moet er een pinnetje insteken om hem los te maken. Dat pinnetje krijg je bijgeleverd, maar ideaal is het niet. Ergens onderweg je sim even uit het toestel halen gaat hem niet worden. Een geheugenkaart kun je helaas niet in het toestel kwijt.

HTC One X design

 

HTC One X design

 

HTC One X design

 

HTC One X design

 

Het Super LCD 2-paneel dat in de One X zit weet zeker indruk te maken. Het is allemaal niet zo levendig als een Amoledscherm, maar de hoge resolutie en prima prestaties maken dit scherm toch beter dan menig scherm met een Amoledpaneel. Het toetsenbord is ook prima, vooral omdat het scherm van de One X zo groot is.

Scherm

Het scherm in de One X is zoals gezegd een Super LCD 2-paneel. Dat is een first voor HTC en betekent dat het bedrijf eindelijk weer goede schermen gaat gebruiken in zijn telefoons. Sinds HTC bij de Desire en de Legend van de Amoledschermen is afgestapt, zijn de schermen van HTC-telefoons niet erg denderend. Inmiddels gebruikt de producent ook weer Amoledpanelen, maar dus ook eindelijk echt goede LCD’s. Dat betekent realistische kleuren die wel iets minder sprekend zijn dan bij de Amoledschermen.

Het scherm in de One X heeft een 720p-resolutie en is dus ontzettend scherp. Afzonderlijke pixels zijn bijna niet te onderscheiden en er past ook nog eens een flinke hoeveelheid content op het scherm. De kleuren die de One X weergeeft zijn erg mooi en vol, met goede contrasten en ook een flinke helderheid. Ook in het directe zonlicht is het scherm nog goed te lezen en tevens is de inkijkhoek erg groot. Al met al is het één van de beste schermen die op de markt is op het moment, misschien zelfs wel de beste.

Toetsen

Screenshot HTC One X

Het scherm van de HTC One X heeft een doorsnede van 4,7″ en dat brengt ook een flink toetsenbord met zich mee. Dat zorgt ervoor dat de knopjes groter zijn en het geheel dus lekkerder typt. Ook qua precisie en gevoeligheid zit het toetsenbord van de One X wel goed en al met al heeft het toestel dus gewoon een erg net toetsenbord aan boord. De spellingscontrole werkt zoals het hoort en dat is dus geen probleem.

Ook Swype is aanwezig op dit toestel. Je moet het wel zelf aanzetten en het is een eigen versie van HTC die men ‘volgtoetsenbord’ noemt, maar het idee is hetzelfde. Ook deze Swype-variant werkt erg prettig op de One X. Als je er even aan gewend bent is het een stuk prettiger dan het standaard toetsenbord.

De fysieke knopjes op de One X zijn aangepast naar de Ice Cream Sandwich-standaarden. HTC heeft besloten deze drie knoppen niet op, maar onder het scherm te plaatsen maar het idee is hetzelfde. Overigens wordt in veel applicaties nog een balk met de menuknop erin weergegeven waardoor het voordeel van meer ruimte op het scherm in veel gevallen niet opgaat. Verder zitten er nog een volumetoets en een powerknop op het toestel, maar daar valt weinig over te zeggen.

De HTC One X is als een van de weinige smartphones uitgerust met Android 4.0 en heeft daaroverheen een vernieuwde versie van de Sense-schil. Het gaat om Sense 4.0 die volgens HTC een stuk eenvoudiger is geworden. Dat valt helaas tegen, maar de software is nog steeds gewoon erg goed. De prestaties van de One X zijn ook heel erg goed, maar niet zo goed als we van een quadcoreprocessor verwacht hadden.

Lockscreen

Screenshot HTC One X

Het lockscreen is erg informatief bij de One X. De tijd, datum en je provider worden er sowieso weergegeven en je kunt nog kiezen om extra content weer te geven. Je kunt een viertal iconen onder het scherm weergeven, dezelfde als in de balk onder je homescreen. Die kun je in de ‘unlockring’ slepen en dan wordt het bijbehorende programma direct gestart. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om extra content op het lockscreen weer te geven. Dat kunnen rondvliegende foto’s uit je galerij zijn, een overzichtje van je mails, agenda en dergelijken, de actuele beurskoerzen, updates van sociale media en nog wat van dat soort dingen. Dat kan een handige toevoeging zijn, maar ziet er bovenal leuk uit.

Homescreen

Het homescreen is in principe hetzelfde gebleven op de One X. Het is een carrousel van schermen, die je helemaal zelf kunt indelen en ook kunt weghalen of bijvoegen. Een verschil is wel de manier waarop het indelen van die schermen werkt. Als je het scherm ingedrukt houdt komt er een menu met alle inhoud tevoorschijn en worden er miniaturen van de schermen boven weergegeven. Een nadeel hiervan is dat alle widgets naast elkaar worden weergegeven, en dat zijn er nogal wat. Je kunt boven wel een categorie kiezen, maar ook dat zijn er veel en omdat die niet geïllustreerd zijn is dat minder handig. Dus in de praktijk is de kans groot dat je langs drie pagina’s vol klokken en dergelijken gaat bladeren om een widget die je wilt hebben te vinden.

De overzichtsweergave die altijd al aanwezig is geweest, is nu uitgebreid. Nu kun je schermen daar van volgorde veranderen en ook meteen schermen toevoegen of verwijderen in die weergave. En dat maakt het werken met de schermen toch weer een stukje makkelijker.

Zoals we gewend zijn van Sense zijn er weer scènes aanwezig, die je nu alleen via de instellingen kunt aanpassen. Die scènes zijn beginschermindelingen aangepast op je situatie, zo kun je bijvoorbeeld een scène voor op je werk en een scène voor thuis maken. Op zich een mooi concept, maar omdat het te omslachtig is om te wisselen zal het weinig gebruikt worden in de praktijk. Daarbij zou iets met NFC-tags zoals Sony die gebruikt of een mogelijkheid om gebaseerd op je locatie scènes te wisselen kunnen werken, maar helaas heeft HTC die functionaliteit nog altijd niet toegevoegd.

Maar desondanks werken de homescreens van de One X prima en kun je het menu via een goed ingesteld homescreen grotendeels ontwijken.

Screenshot HTC One X

 

Screenshot HTC One X

 

Screenshot HTC One X

 

Menu

Screenshot HTC One X

Dat menu is gelukkig wel een stuk beter dan wat het ooit was, maar is nog steeds niet heel ideaal. Het grootste nadeel is dat je applicaties niet zelf kunt indelen in het menu van de One X. Je kunt alleen sorteren op datum of alfabetisch. Wel handig is dat er meerdere tabbladen zijn voor je downloads, je frequent gebruikte apps en een lijst met alles. Binnen die tabbladen werkt het menu met horizontaal scrollbare pagina’s, dat werkt prima.

Vanuit het menu kun je een toepassing ingedrukt houden om hem op je homescreen te plaatsen, en tevens is er de mogelijkheid om een applicatie met iemand te delen. Ook een een snelkoppeling naar je applicatiebeheer is in het menu, via een submenu, aanwezig.

Instellingen

Conform de wijzigingen in Android Ice Cream Sandwich is de instellingenstructuur van de One X flink aangepast ten opzichte van eerdere HTC’s. De instellingen zijn echter grotendeels hetzelfde als bij de eerdere HTC-telefoons. De interessantste toevoegingen komen dan ook van Android Ice Cream Sandwich zelf.

De belangrijkste is waarschijnlijk de datameter waarmee je een datalimiet van je provider met het toestel gemakkelijk kunt managen. Zo kun je een limiet instellen en een waarschuwing. Daarnaast kun je overzichtelijk zien welke apps veel data verbruiken en ze desnoods een limiet opleggen. Ook kun je een verwachting zien van hoe hoog je dataverbruik deze maand zal uitkomen.

Een andere nieuwe instelling is Face Unlock. Je kunt het toestel instellen dat hij aan de hand van jouw gezicht de telefoon vrij geeft. Deze techniek is nieuw en werkt niet altijd optimaal en kan daarnaast met een foto worden bedrogen. Maar leuk is het zeker wel.

Screenshot HTC One X

 

Screenshot HTC One X

 

Multitasking

Screenshot HTC One X

Ook multitasking is vanwege de nieuwe Androidversie van de HTC One X op de schop gegaan. Het multitasken werkt erg prettig en eenvoudig. Één van de knoppen onder het scherm, de meest rechter, is helemaal voor de functie gereserveerd. Door erop te drukken krijg je een lijst met een miniaturen te zien van je recent gebruikte applicaties. Dat zijn dus nog altijd niet de apps die open staan, maar het is wel beter dan het lijstje van zes applicaties die je eerst te zien kreeg. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Je kunt ook een applicatie uit de lijst weg vegen, maar dan sluit de app niet zelf af.

Notificaties van achtergrondprocessen en openstaande applicaties gaan nog altijd via de statusbalk, die je uit kunt klappen. Daar komen dingen als nieuwe mails, maar ook bijvoorbeeld de voortgang van applicaties die je aan het downloaden bent of downloads uit de browser. Ook je muziek kun je er bedienen, mits die aan staat natuurlijk. Dat werkt prima.

Prestaties

Screenshot HTC One X

De One X is de eerste telefoon met een quadcoreprocessor en dus hadden we hoge verwachtingen van de prestaties van het toestel. De vier, nee, zelfs vijf, kernen van de nVidia Tegra 3-chipset hebben twee belangrijke functies: het toestel razendsnel laten werken en de batterij flink ontlasten. Dat laatste komen we later op terug, maar dat eerste maakt het toestel maar deels waar.

De One X is zeker niet traag, in tegendeel. Maar stiekem hadden we wel verwacht dat de twee extra kernen de One X significant sneller zouden maken dan de concurrentie met maar twee processorkernen. En dat blijkt niet waar te zijn. Bij het bladeren door menu’s en dergelijken is er sowieso überhaupt geen verschil te merken. Bij zwaardere taken, zoals het opstarten van en flinke applicatie en het openen van een webpagina, is het verschil marginaal. Vergeleken met de Galaxy Nexus is de One X iets sneller in het opstarten van applicaties. In de browser ontlopen de toestellen elkaar bijna niets en is de Galaxy Nexus zelfs sneller met het openen van filmpjes op onze website.

In Quadrant scoort de One X met zo’n 5000 punten wel veel hoger dan zijn concurrentie. De winnaar tot nu toe was de Galaxy Note met zo’n 4000 punten en de gemiddelde dualcoretelefoon komt niet verder dan de 3000. Maar in real life heb je natuurlijk weinig met die benchmarks te maken.

Hoewel de One X zeker één van de snelste smartphones op de markt is, moge het dus duidelijk zijn dat je hem om die snelheid niet hoeft te kopen. Wellicht dat je met sommige applicaties in de nabije toekomst iets van de quadcoreprocessor zal merken, maar zelfs dat valt te betwijfelen.

HTC heeft in de One-series vooral gewerkt aan de camera naar eigen zeggen. Dat is deels gelukt. De interface van de camera en een aantal opties zijn briljant, maar de kwaliteit van de foto’s worden we niet erg enthousiast van. De muziek is verbetert met de bekende Beats Audio-equalizer en die biedt goede kwaliteit en veel mogelijkheden. De opgenomen filmpjes is niets mis mee.

Foto

Screenshot HTC One X

Het meest opvallende aan de camerainterface van de One X is nog wel dat de foto- en videocamera in één scherm zijn samengevat. Het zoekerscherm van de camera heeft simpelweg een fototoets en een videotoets waarmee je de bijbehorende media kan vastleggen.

Als we ons even focussen op de foto’s dan zien we een flink aantal mogelijkheden. Ten eerste is het mogelijk om de sluitertoets ingedrukt te houden, dan gaat de telefoon over op een burstmodus zoals we bij een spiegelreflex gewend zijn. Dan komen er ontzettend veel sluitergeluidjes uit de speaker van het toestel, in de praktijk neemt de telefoon ongeveer de helft van de foto’s. Maar dat is nog steeds indrukwekkend. Als je klaar bent kom je in een menu waar je kunt kiezen welke foto’s je wilt houden en welke je wilt wegdoen.

Ook mooi is de mogelijkheid om foto’s te schieten terwijl je aan het filmen bent. Dat doe je door simpelweg de fotoknop in te drukken terwijl de filmcamera loopt. Dat zijn geen heel mooie 8-megapixelfoto’s helaas. Het gaat om plaatjes van zo’n 5 megapixels in resolutie. Voor Twitter of Facebook ruim voldoende dus. Over die diensten gesproken: je kunt instellen om foto’s automatisch te uploaden naar Facebook of Flickr en via de meegeleverde Dropbox-app kun je ook nog instellen dat je foto’s en filmpjes automatisch in je Dropbox verschijnen.

Tot slot is de HDR-functie het vermelden waard. Die kennen we van de iPhone en is nu dus ook in een Androidtoestel te vinden. Het houdt in dat de telefoon drie foto’s maakt, waarvan één goed belicht, één overbelicht en één onderbelicht. Daaruit stelt de telefoon vervolgens één foto samen, die dus zowel in lichte als in donkere gebieden goed belicht is. Dat werkt opvallend goed, hoewel het resultaat soms niet bepaald realistisch meer is. Een ander nadeel is dat er wat ‘ghosting’ ontstaat, omdat de drie foto’s door de beweging van je hand nooit helemaal gelijk zijn. Als je bewegende objecten in je foto hebt zitten is dat uiteraard erger. Hieronder kun je links een niet-HDR-versie van en foto zien en rechts dezelfde foto in de HDR-versie.

Camerasample HTC One X non HDR

 

Camerasample HTC One X HDR

 

In tegenstelling tot de cameramogelijkheden en -interface van de One X, zijn de foto’s dus wat minder. Ten eerste hebben ze vaak een wat paarse waas over zich heen. Daarnaast zijn ze niet heel scherp en hebben ze redelijk wat last van gekleurde ruis, ook onder goede omstandigheden. Bij foto’s die binnen gemaakt zijn, is die ruis grappig genoeg weer minder aanwezig en die lijken ook qua kleuren en scherpte wat beter te zijn. Maar daar zijn wel heel duidelijk sporen van een flink agressief ruisreductie-algoritme aanwezig. Ook niet ideaal dus.

Camerasample HTC One X

 

Camerasample HTC One X

 

Camerasample HTC One X

 

Camerasample HTC One X

 

https://www.allaboutphones.nl/nieuws/8655/Huawei-ve

 

camerasample HTC One X

 

camerasample HTC One X

 

camerasample HTC One X

 

camerasample HTC One X

 

Camerasample HTC One X

 

HTC heeft een eigen galerij gemaakt en is dus één van de weinig producenten die geen gebruik maakt van de standaardgalerij van Android. Dat is geen groot voordeel, maar de galerij van HTC heeft wel degelijk meer mogelijkheden. Zo is er integratie met niet alleen Picasa, maar ook met Dropbox, Facebook, Flickr, SkyDrive en DLNA. Ook grafisch is alles opgeleukt en er zijn mogelijkheden om met één druk op de knop een diashow te starten. Ook een simpele bewerker is in de galerij verwerkt.

Video

Screenshot HTC One X

De videospeler van de HTC One X heeft een aantal interessante mogelijkheden. Ten eerste is er de mogelijkheid om Beats Audio en andere geluidseffecten in te stellen bij het afspelen van een video. Ook kun je direct in de speler de helderheid aanpassen. Het leukste is echter nog wel de mogelijkheid om met één druk op de knop een frame uit de video als foto op te slaan. Daarvoor is een knop die je aan en uit kunt zetten die op het beeld staat als je erop tikt.

Ook is er de mogelijkheid om fimmpjes te maken van je foto’s. Dat is een simpele slideshow die je als video kunt opslaan, in verschillende thema’s. Het ziet er best leuk uit en je kunt er muziek onder te zetten om het nog wat interessanter te maken, maar een ontzettend spannende feature is het zeker niet. Hieronder een filmpje dat gemaakt is via deze software.

Screenshot HTC One X

Interessanter is HTC Watch. Het programma is als het ware een digitale videotheek waar je films kunt huren en kopen om op je toestel te kijken. Dat werkt helaas alleen met creditcards, maar is verder een leuke winkel waar je het nodige vermaak kunt kopen. Overigens werkt Watch alleen via Wi-Fi.

YouTube-ondersteuning mag uiteraard niet ontbreken. Die is toegevoegd via de eigen applicatie van Google, die eigenlijk op elke Androidtelefoon staat. Die is gewoon erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

Video’s opnemen kan niet alleen in normale modus, maar ook in slow motion. Dan wordt de kwaliteit erg slecht, maar het is wel een leuke toevoeging die we al lang niet meer gezien hebben in telefoons. Verder neemt het toestel gewoon video’s op in 1080p HD die er goed uitzien. Het geluid is wel wat minder, maar overall zijn we niet slecht te spreken over de video’s die uit de One X komen.

Muziek

Screenshot HTC One X

De muziekfunctie van de HTC One X is vrij uitgebreid. Onder het kopje muziek kun je terechtkomen in de muziekspeler, bij SoundHound, bij TuneIn Radio en bij 7digital. SoundHound is een programma waarmee je muziek die op staat kunt herkennen. Vervolgens kun je het gevonden nummer delen, kopen, op YouTube zoeken enzovoorts. TuneIn Radio is een internetradio die als aanvulling op de gewone radio op het toestel staat en 7digital is een online muziekwinkel.

Het belangrijkst is natuurlijk de gewone muziekspeler op het toestel. Die werkt met verschillende tabbladen voor albums, artiesten, nummers en dergelijken. Ook is er een recent afgespeeld-afspeellijst die ook in de homescreenwidget en het startscherm van de muziekfunctie terugkomt. Het afspeelscherm is prima vormgegeven en biedt alle belangrijke functies. Ook hier is een mogelijkheid om via SoundHound het nummer te herkennen en tevens kun je via de database van Gracenote automatisch je albumarts updaten.

De FM radio is niets speciaals, behalve dat ook hier een SoundHound-knopje beschikbaar is. Je zult met de One X dus in ieder geval nooit meer niet weten hoe een nummer heet.

Op de achterkant van de One X prijkt een heel mooi Beats-logo, wat wil zeggen dat het toestel is uitgerust met Beats Audio. Dat is wat minder spannend dan het klinkt. De verbetering is in het hele toestel beschikbaar. Het klinkt niet slecht, maar heel veel meer dan een equalizer is het niet. Neemt niet weg dat de One X erg goede muziek weet te produceren. Ook door de speaker klinkt de One X niet slecht. De speaker is niet heel hard, maar wel helder en met een redelijke beat.

Screenshot HTC One X

 

Screenshot HTC One X

 

Screenshot HTC One X

 

Gaming

Wie HTC zegt, zegt Teeter. Dat spelletje staat al sinds de komst van de bewegingssensor naar de telecommarkt op HTC’s en was toen heel hip. Inmiddels is het spelletje, waarbij je een balletje door een doolhof moet begeleiden door je telefoon te bewegen, wat minder hip. Maar dus nog steeds aanwezig op alle HTC’s waaronder deze One X.

Wie wat serieuzer wil gamen kan, zeker met de Tegra 3-processor in de One X, zeker uit de voeten. In de Google Play Store kun je talloze games kopen. Gratis en betaald, simpel en ingewikkeld, oppervlakkig en diepgaand, mooi en lelijk, alles is in de winkel te vinden. Via de Tegra Zone kun je zelfs nog exclusieve Tegra-spelletjes downloaden, die overigens wel vaak geld kosten.

Screenshot HTC One X

 

Op het gebied van productiviteit heeft de One X heel wat te bieden. Via Polaris Office kun je officebestanden maken, bewerken en bekijken en via de agenda kun je afspraken plannen en checken. Ook navigeren, het nieuws checken en dergelijken zijn geen probleem voor dit toestel. Een mooie toevoeging is integratie van Dropbox, inclusief 23GB aan gratis Dropbox-ruimte voor twee jaar.

Agenda

De HTC One X heeft een iets vernieuwde agenda, maar de verschillen zijn niet heel groot. Wat vooral opvalt, is dat de weekweergave weggehaald is. Jammer, want die is toch best handig in sommige gevallen. De maandweergave, dagweergave en agendaweergave blijven over, en die werken allemaal prima. Wel jammer is dat je in de maandweergave allen kunt zien op welke dagen je een afspraak hebt, en niet wat die afspraken inhouden.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Facebook en Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt. Handig is een nieuw tabblad met uitnodigingen. Als je via Exchange of Google Calender een afspraak toegestuurd krijgt, dan komt hij daar terecht en kun je hem zo accepteren of niet.

Screenshot HTC One X

 

Screenshot HTC One X

 

Office

Screenshot HTC One X

Polaris Office, de standaard Officesoftware van de One X, is een prima programma. Je kunt Word-, Excel- en Powerpointdocumenten bekijken en bewerken. Alle bestanden die je kunt bewerken kun je vanzelfsprekend ook aanmaken, en dat werkt allemaal prima. Bladeren door grote spreadsheets is misschien niet ideaal op een touchscreen, maar met deze software is het nog best te doen. Onderaan staat een balkje, waar je afhankelijk van het soort document dingen mee kan veranderen, toevoegen enzovoorts. Zo kun je bij Excelbestanden formules invoegen met een knop in de onderbalk en bij een Powerpointpresentatie kun je bijvoorbeeld een diashow starten met een dergelijke knop. Overigens moet je die werkbalk wel even zelf aanzetten.

Handig is ook dat Polaris integratie heeft met Dropbox en SkyDrive. Zo kun je dus niet alleen makkelijk bij je locale bestanden, maar kun je ook online bestanden bekijken en bewerken. Overigens kun je ook bestanden maken en vervolgens op één van deze twee servers opslaan.

Browser

Screenshot HTC One X

De indeling van de browser is nogal op de schop gegaan. Er zit bovenaan een menuknopje die een flinke balk met opties uitklapt. Daar kun je alles instellen, pagina’s afdrukken, pagina’s delen en je geschiedenis in duiken. Wat wel jammer is, is dat je ook voor je favorieten en je tabbladen langs dit balkje moet. En dat maakt het browsen er niet makkelijker op.
Wel handig is de lees-modus. Bij sommige artikelen met meerdere pagina’s, komt er een knopje naast de navigatiebalk waarmee je die modus kan aanzetten. Dat betekent simpelweg dat de browser de overbodige ballast eruit gooit en alle pagina’s achter elkaar plakt, zodat je lekker door kunt lezen. Overigens is die functie onder andere bij dit artikel niet aanwezig en is het ons niet echt duidelijk waar de selectie op gemaakt wordt.

De browservaring verder is prima. De browser is snel genoeg om behoorlijk over het internet te kunnen surfen, geeft de pagina’s goet weer en elementaire navigatie gaat prima. Pinch to zoom werkt goed, dubbeltikken om in- en uit te zoomen zodat de tekst zich aanpast aan het scherm ook. Daarnaast biedt het hoge resolutie scherm van de One X zeker een voordeel bij het browsen omdat er meer op past.

Locatieservices

De locatieservices die Google zelf levert zijn al top-of-the-bill. Maar, zoals de traditie voorschrijft, heeft HTC daar ook nog eigen software aan toegevoegd. De One X wordt geleverd met Google Maps, Google Maps Navigation, Google Latitude, Google Places en HTC Locations.

HTC Locations is redelijk uitgebreid en biedt verkeersinformatie, flitsers en offline kaarten. Daar tegenover staat wel dat je moet betalen om ermee te kunnen navigeren terwijl Google gratis navigatie aanbiedt op de One X.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

De GPS-ontvanger van de One X werkt probleemloos. Wel is hij wat minder nauwkeurig dan veel concurrerende smartphones omdat het toestel niet overweg kan met de Russische GPS-concurrent Glonass. Het verkrijgen van een fix gaat ook iets minder snel dan bij sommige concurrenten.

Screenshot HTC One X

 

Screenshot HTC One X

 

Screenshot HTC One X

 

Standaardapplicaties

Screenshot HTC One X

HTC en Google hebben er samen voor gezorgd dat de One X met de nodige applicaties is uitgerust als je hem uit zijn doosje trekt. Daar zit wat rommel bij, maar in veel gevallen zijn het toch wel handige apps. En het is een stuk minder dan op bijvoorbeeld de Sensation, waar je omkwam in de bloatware.

Twee heel praktische apps zijn de zaklamp en de spiegel. De zaklamp is een applicatie die je LED-flitser activeert zonder dat de camera aan staat, op drie verschillende helderheidsniveaus. Heel handig om even de goede sleutel aan je sleutelbos te zoeken als je ’s avonds laat thuiskomt bijvoorbeeld. Het spiegeltje is een app die de secundaire camera van de One X inschakelt en het beeld ervan op het scherm weergeeft, wat een soort spiegeleffect geeft. Daarmee kun je bijvoorbeeld even je haar doen als er geen spiegel in de buurt is.

Notities maak je met de notities-app of de voice recorder. Vooral die notitie-app is erg handig. Hij biedt integratie met Evernote en je kunt tijdens het noteren geluid opnemen, foto’s maken, tekeningen maken en wat krabbelen. Dat wordt allemaal op tijd aan je audiostream toegevoegd en zo heb je dus potentieel een mooi verslag van je vergadering. Je kunt een notitie ook direct aan een agenda-afspraak koppelen.

Natuurlijk is ook de nieuws en weer-applicatie van Google van de partij. Daarmee kun je de Google News-stream bijhouden in de door jou geselecteerde categorieën en daarnaast is de app ook in staat het weerbericht te checken. Al met al een handige applicatie.

Met de applicatie Auto krijg je een dashbord voorgeschoteld met grote knoppen voor applicaties die in de auto handig kunnen zijn. Dat wil zeggen dat je een klok te zien krijgt met daar omheen snelkoppelingen naar je telefoon, navigatie, muziek en internetradio. Door over het scherm te swipen kom je bij tabbladen voor die apps terecht, met grote knoppen zodat je ze in de auto makkelijk kunt bedienen.

Tot slot is er Android Beam. Dat is een standaard Androidapplicatie voor toestellen die Ice Cream Sandwich of hoger hebben en NFC ondersteunen. Dat werkt erg simpel. Je moet het één keer aanzetten en dan kun je webpagina’s, contactgegevens, kaarten en dergelijken makkelijk oversturen. Het enige dat je hoeft te doen is een ander toestel dat het ondersteunt, op het moment de Galaxy Nexus, Nexus S en deze One X, aan te raken. Dan komt de content die je kunt versturen, mits je die op dat moment in het scherm hebt staan, als miniatuur op het scherm te staan. Één tik op het scherm en de content beland bij de andere telefoon.

Screenshot HTC One X

 

Screenshot HTC One X

 

Screenshot HTC One X

 

Extra applicaties

Screenshot HTC One X

De Play Store is de voormalige Android Market, en dus de place to be om extra apps te downloaden. Hij zit vol met zowel gratis als betaalde applicaties. Daar kun je eigenlijk voor alles wel terecht en het werkt gewoon prima.

Het beginscherm van Play biedt legio lijstjes met applicaties, bijvoorbeeld een lijstje met uitgelichte apps, de populairste betaalde apps, de populairste gratis apps, de best verdienende apps en apps die in populariteit toenemen op dit moment. Daarnaast kun je natuurlijk gewoon door de categorieën van de market bladeren, of een applicatie zoeken via de zoekfunctie.

In het applicatiescherm vindt je veel informatie, bijvoorbeeld screenshots, een video, een beschrijving, een uitgebreid rapport over de beoordeling van gebruikers en verwante applicaties. Los daarvan biedt Google Play ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Het aanbod van de Play Store is dan wel in aantal niet zo groot als dat van Apple’s App Store, de market beschikt over honderdduizenden applicaties en alles wat je nodig hebt kun je er wel vinden. Voordeel is ook dat de prijzen van Play over het algemeen vrij laag liggen, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Google heeft ook een speciale website voor Google Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Sms’en, bellen, mailen, WhatsAppen, Twitteren en Facebooken, alles kan met de One X. Dat is natuurlijk niets nieuws boven andere Androidtoestellen. Om zich wat te onderscheiden heeft HTC de eigen applicatie Friend Stream toegevoegd en is er integratie met vooral Facebook binnen onder andere de contacten. Al met al werkt het prima, maar is het niets bijzonders.

Bellen

Screenshot HTC One X

Bellen gaat erg handig op de One X, vooral omdat het toestel ondersteuning biedt voor smart- en voicedialing. Dat laatste werkt niet perfect, maar omdat smartdialing wel erg goed werkt is dat ook helemaal niet nodig. Tijdens het bellen kun je, zoals we gewend zijn, gewoon alles doen met je toestel.

De contactenapplicatie heeft integratie met Twitter en Facebook en laat zo ook van je contacten die tevens op Facebook actief zijn profielfoto’s zien. Ook Facebookupdates kun je tegenkomen in je contactenapplicatie en als je wilt kun je zelfs al je Twitter- en Facebookvrienden in de app weergeven. Behalve deze sociale media kun je ook contacten synchroniseren met Exchange of Google.

De belkwaliteit en de ontvangst van de One X valt niets over te klagen.

Berichten

Screenshot HTC One X

HTC heeft de berichtenanpplicatie lekker gelaten voor wat het is en dus krijg je de standaard Androidapp voorgeschoteld, met een aantal grafische aanpassingen om binnen Sense te passen. Dat wil zeggen dat het gewoon een grote lijst is met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

In het sms-scherm zit een knopje waarmee je media aan je sms’je kan toevoegen. Het bericht wordt dan automatisch een mms en dat betekent dat je er dus ook meer voor gaat betalen. Er wordt dan ook een melding gegeven dat je berichtje geconverteerd wordt naar een mms-bericht, maar het blijft toch even oppassen geblazen.

Email

Screenshot HTC One X

Integratie met Gmail is op de One X is niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Overigens is die wel vernieuwd in Android Ice Cream Sandwich, dus hij is wel wat anders dan bij de meeste concurrenten op het moment. Feit blijft dat het een erg goede applicatie is waarmee je al je mailtjes kunt beheren, lezen, versturen, doorsturen enzovoorts. Ook het toevoegen van bijlagen bij je mails is geen probleem met de app.

Mail over Exchange, Hotmail of andere accounts die je via Pop of Imap kunt benaderen gaat via een eigen applicatie van HTC. Die werkt niet zo goed als die van Gmail omdat die helemaal op de dienst afgesteld is, maar een beetje mailen kan nog altijd prima met de applicatie. En ook de wat meer gevorderde functies zijn in principe gewoon aanwezig.

Chatten

Screenshot HTC One X

Standaard staat er op de One X Google Talk als enige chatprogramma. Dat is een soort WhatsApptegenhanger van Google, die misschien nog wel het meest bekend is uit de PC-versie van Gmail. Mobiel kun je er ook mee videobellen mits het toestel van de ontvanger een frontcam en Android 2.3.4 of hoger heeft en dat werkt zonder veel problemen en ook over 3G. Een groot nadeel van Google Talk is echter is dat je vrienden zelf moet toevoegen en het ook zelf moet activeren. Dat bijna niemand in Nederland het gebruikt, helpt ook niet mee. Als gevolg kun je niet bepaald veel met de applicatie op het moment. En dat is heel jammer eigenlijk omdat er met de software an sich niets mis is.

Gelukkig kan je natuurlijk ook gewoon een msn-programma of WhatsApp op je telefoon installeren. Via Google Play zijn genoeg chatprogramma’s te vinden om toch makkelijk via internet berichtjes te versturen.

Sociale netwerken

Waar we erg tevreden over zijn, is dat HTC op de One X de standaard Twitter- en Facebookapplicaties heeft gezet. Die werken toch wel erg goed en zijn beter dan de meeste software die producenten voor social networking op hun toestellen zetten. Los daarvan is er nog FriendStream, waar Twitter, Facebook en Flickr bij elkaar komen. Dat ziet er goed uit en werkt aardig, maar de twee standaardapplicaties werken gewoon beter en met twee applicaties voor alles, en dus ook twee accounts per netwerk die je kunt inloggen, wordt het allemaal niet overzichtelijker. Het zou dan ook beter zijn als HTC haar eigen app gewoon achter wegen laat.

Twitter is een erg net ontworpen applicatie met boven twee balken waarmee de hele navigatie door de app verzorgd wordt. Met de onderste kun je schakelen tussen je timeline, mentions, berichten en een lijstje met wat andere functies. De bovenste balk herbergt knopjes voor de zoekfunctie en om een nieuwe tweet te plaatsen. Je kunt gewoon alles met de applicatie, ook foto’s uploaden, je locatie bijvoegen, retweeten en profielen bekijken. Een handige extra is dat als je een @-teken toevoegt tijdens het schrijven van een tweet en vervolgens een aantal letters begint te typen, dat je dan een lijstje krijgt met mensen die je volgt die binnen die letters passen. Zo kun je dus makkelijk iemand noemen in je tweet.

De Facebook-applicatie is bijna net zo functioneel als de website van Facebook. Je kunt niet alleen updates plaatsen en je nieuwsoverzicht bekijken, maar ook bijvoorbeeld naar groepen gaan, profielen van vrienden bekijken, foto’s delen enzovoorts. Dat werkt een beetje traag, maar wel heel goed verder. Waar de Twitterapp nog makkelijk te vervangen is met iets als TweakDeck, is de Facebookapp qua functionaliteit echt ongeëvenaard.

Screenshot HTC One X

 

Screenshot HTC One X

 

Screenshot HTC One X

 

De batterij van de HTC One X zou door de extra processorkern die weinig energieslurpende processen opknapt lekker zuinig moeten zijn. De theorie is dat een vijfde, laaggeklokte CPU het werk van de vier hoofdkernen overneemt zodra die niet nodig zijn, bijvoorbeeld als je telefoon ongebruikt in je broekzak zit. Dat werkt redelijk en de One X houdt het na de update redelijk goed uit. Daarvoor moet je de One X wel even updaten, gezien hij met de eerste firmware erg snel leeg was. Dat gaat nu echter beter en het toestel houdt het nu ongeveer net zo lang uit als de gemiddelde smartphone.

Accutijd (dagen) ~1 ~1,5 ~2,5
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1800mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score
Pluspunten
  • Goede bouw
  • Geweldig scherm
  • Fijne interface, super prestaties
  • Goede multimediamogelijkheden
  • Goede integratie met Dropbox en 23GB gratis ruimte
Minpunten
  • Geen uitbreidbaar geheugen
  • Groot
  • Camerakwaliteit kan zich niet meten met de top
  • Ingebouwde batterij

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters