HTC One

Het jaar 2013 wordt voor HTC ontzettend belangrijk. De fabrikant zet al zijn geld op één toestel; de HTC One. De One moet weer groei bij HTC gaan brengen en wij testen dit nieuwe paradepaardje stevig uit in onze review.

HTC One review hand 

“Waar de HTC One zich echt op onderscheidt is echter het design.”

De HTC One was misschien wel HTC’s slechtst bewaarde geheim in de geschiedenis. Zo lekten vooraf niet alleen de specificaties uit, maar ook de functionaliteit, diens bijzondere camera en zelfs hele persafbeeldingen. Desondanks wist HTC moeiteloos de wereldpers te halen toen het de One aankondigde. Opvallend aan deze introductie van HTC was dat de fabrikant met geen enkel woord tijdens de persconferentie het over de specificaties heeft gehad. Dit is een teken van de tijd waarin we leven; het gaat immers steeds meer om de gebruikerservaring van een toestel dan om diens specificaties.

HTC koos overtuigend voor deze aanpak tijdens de persconferentie en focuste zich op een drietal belangrijke elementen. Allereerst de nieuwe Blinkfeed. Met de nieuwe HTC One wordt ook Sense 5.0 geïntroduceerd, HTC’s bekende interface die overigens ook naar de One X(+) en de One S zal gaan komen. De interface is een stuk soberder weergegeven en legt nadruk op zwart en wit elementen. Het homescreen zelf is een lange feed van al je sociale netwerken en een paar voor geselecteerde nieuwsbronnen. Daarnaast is de nieuwe ultrapixel-camera een grote “unique selling proposition” voor de One. Ook de twee speakers die aan de voorkant van het toestel geplaatst zijn werden aandacht besproken.

Waar de HTC One zich echt op onderscheid is echter het design. HTC heeft gekozen voor een nagenoeg volledige aluminium behuizing die er bijzonder strak en verfijnd uit ziet. Volgens de fabrikant is het ’s werelds eerste telefoon die van zowel de voorkant als de achterkant uit aluminium is gemaakt. Hier en daar is nog plastic te zien voor de antennes, maar HTC heeft veel werk gestoken in het design van het toestel en dat moet zich volgens de fabrikant gaat uitbetalen in vergelijking met plastic telefoons van menig concurrent.

“Het is dan ook HTC er alles aan gelegen om de One tot een succes te maken.”

De HTC One symboliseert alles waarvoor HTC staat; het bedrijf heeft altijd een eigen aanpak gekend, een eigen interface en gaf alle toestellen een eigen draai. Zo ook de One, maar de vraag is of dit voldoende zal zijn. HTC heeft een bijzonder lastig jaar achter de rug en de pijn is vooralsnog niet over. De HTC One ligt vanaf half april in de Nederlandse winkels, na de vermoedelijke releasedatum van de Samsung Galaxy S IV. HTC heeft in een jaar tijd flinke klappen gekregen waardoor de afzet met bijna de helft is teruggelopen. Mocht de HTC One niet aanslaan dan wordt het voorbestaan van HTC bedreigd op korte termijn. HTC heeft slechts een enkel business model en dat is simpelweg het verkopen van toestellen.

Het is dan ook HTC er alles aan gelegen om de One tot een succes te maken. De fabrikant heeft zich ingekocht in de befaamde Champions League en adverteert al driftig met het toestel tijdens menig topduel tussen grote voetbalclubs. Ook lokaal zal HTC flink van leer trekken en daarnaast zal het in haar uitingen een wat grotere mond gaan hebben om zo van de daken te schreeuwen dat ze een top toestel hebben gemaakt. Wij nemen de proef op de soms met de HTC One en testen de smartphone op zijn kunnen en vormgeving.

HTC One ervaring 
HTC One ervaring 
HTC One ervaring 

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor de HTC One. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

HTC One

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op April 2013 Draait op Android 4.1 Jelly BeanBehuizing van Aluminium

Processor

Qualcomm 600-series APQ8064Tquadcore-processor op 1,7GHzGrafisch: Adreno 320

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)32GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 143 gramLengte: 137mmBreedte: 68mmDikte: 9,3mm

Scherm/invoer

4,7″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)1920×1080 schermresolutie

Camera

4MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2300mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 9 uurStandby-tijd van 420 uur

Een grote troef van de HTC One is zijn batterijduur; deze gaat met gemak een dag mee en daarmee weet hij veel concurrenten naar de kroon te steken.

Unboxing

De HTC One wordt door de fabrikant met een aantal standaard accessoires geleverd. Allereerst is de standaard gebruiksaanwijzing aanwezig in het toestel en een pinnetje voor de micro-sim. Daarnaast vinden we een micro-usb-kabel in de doos en deze kabel dient ook als oplader dankzij de usb-lader die mee geleverd. Verder vinden we in-ear headset die van goede kwaliteit is. Deze headset is voorzien van extra dikke kabels waardoor ze niet snel in elkaar geknoopt kunnen worden.

Veel meer kunnen we niet in de doos van de HTC One vinden. In de onderstaande video nemen we nog even alles met je door.

Batterij

HTC One review batterij

Een groot pluspunt van de HTC One is toch wel de batterij. Ondanks dat er een relatief normale 2300mAh-batterij in het toestel te vinden is gaat deze opvallend lang mee. Wij haalden tijdens onze test met gemak een dag op een batterijlading en hadden vaak zelfs nog rond de 10 a 20 procent over toen we het bed in stapte in de avond. Dit was met normaal tot intensief gebruik waarbij we uiteraard veel op wifi zaten, maar ook onderweg waren, foto’s en video’s schoten voor onze review en veel aan het Facebook en WhatsAppen waren.

De batterij van de HTC One heeft is dan ook zonder meer verrast qua uithoudingsvermogen en dat is deze tijd toch wel een dik pluspunt voor veel mensen, en zo ook voor ons. Nadeel lijkt wel dat het opladen van de batterij bijzonder lang duurt; van leeg naar vol ongeveer drie tot vier uur. Echter is dit te overzien als je een hele dag op de batterij normaal kunt werken en het toestel in de lader steekt zodra je naar bed gaat.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 2300mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Design; daar draait het allemaal om bij de HTC One. Maakt het nieuwe design van deze high-end smartphone daadwerkelijk een wereld voor verschil, dat is de vraag die we in dit hoofdstuk zullen beantwoorden.

“De persafbeeldingen doen het toestel in de verste verte geen eer aan.”

Toen wij voor de eerste keer met de HTC One speelden viel ons gelijk iets op; de persafbeeldingen doen het toestel in de verste verte geen eer aan. En dat is gelukkig alleen maar positief aangezien het toestel op de persafbeeldingen er redelijk standaard uit ziet. Immers, elke moderne smartphone beschikt over een touchscreen aan de voorkant met enkele knoppen eronder. Daar is weinig vernieuwends aan en dat moet HTC ook gedacht hebben aangezien ze gelijk maar twee grote speakers aan de voorkant van het toestel geplaatst hebben; een fijn design statement in de markt waar eenheidsworst de standaard is. Het design van de One staat ons dan ook zeker aan.

In de speaker aan de bovenkant is achter de grill een klein ledje verwerkt die bijzonder fel kan schijnen. Wat verder opvalt is dat onder het scherm groot het HTC-logo prijkt op een nette positie, maar dat dit wel ten kosten gaat van de Android optie-knop. Deze is niet meer nodig dankzij Android 4.1 die op het toestel draait. Je kunt nog altijd wel een stapje terug gaan en naar het homescherm dankzij de twee overige knoppen. Als je de home-knop twee keer achter elkaar indrukt krijg je netjes een multitasking-overzicht te zien. Wat verder opvalt is dat de randen van het toestel netjes bewerkt zijn en dat geeft een erg fijne en dure feel aan het toestel. Deze zijn volgens de fabrikant met een diamantlsijper geslepen waardoor ze ook extra glanzen.

De telefoon zelf voelt niet bijzonder zwaar aan, maar door het aluminium voelt hij wel net wat zwaarder aan dan een Xperia Z van Sony bijvoorbeeld. De gewichtsverdeling is goed te noemen en het toestel ligt ook erg lekker in de handen dankzij de dunne randen en het wat verdikte midden van de achterakant. Het toestel heeft een fijne bolling aan de achterkant waardoor hij prettig in je handpalm ligt. Wel kan hij soms wat heet worden als hij heeft opgeladen of je hem intensief gebruikt; metaal geleidt uiteraard niet ideaal warmte.

“Zelf vinden we 4.7″ een ideaal formaat omdat het toestel daardoor net wat compacter is.”

De voorkant van de HTC One is helemaal vlak. Het scherm zelf is 4.7″ groot en daarmee net wat kleiner dan de nieuwe standaard voor vlaggenschepen, namelijk 5″. Zelf vinden we 4.7″ een ideaal formaat omdat het toestel daardoor net wat compacter is en je desondanks meer dan voldoende ruimte op het scherm hebt om je content waar te nemen op een redelijke afstand. HTC noemt het scherm overigens infinity glass; dit moet ervoor zorgen dat er minder licht weerkaatst van buitenaf op het scherm en dat het minder snel krast. Of dat ook daadwerkelijk werkt, lees je in het volgende hoofdstuk.

Onder aan het scherm vinden we twee knopjes waarbij de optie-toets mist. Deze toets is vervangen door de interface van Android 4.1 en dat werkt best prettig. Wat uiteraard het meest opvalt aan de voorkant, zijn de twee speakers die HTC BoomSound noemt. Volgens de fabrikant moeten deze speakers een harder en beter geluid opleveren, mede doordat de speakers richting je gezicht gericht zijn. Daarnaast zouden ook de tonen scherper zijn en een rijker geluid produceren. Of dat daadwerkelijk zo is lees in het zevende hoofdstuk van deze review genaamd entertainment.

Onder de speakergril bovenaan vinden we ook nog een klein ledje dat opvallend helder kan schijnen maar zodra hij uit staat kun je hem niet waarnemen. Daarnaast vinden we een grote frontcamera en twee sensor nog aan de voorkant. Al met al een erg strak geheel waar we zeker van gecharmeerd zijn.

HTC One review voorkant 
HTC One review voorkant top 
HTC One review voorkant bottom 

“Op het dikste punt is de One 9.3mm dik en richting de randen loopt hij af naar een plezante 4mm.”

De achterkant van het toestel is de belangrijkste design-triomf van HTC, aldus de fabrikant zelf. Voor het eerst is het volgens HTC een fabrikant gelukt om zowel een voorkant, als achterkant helemaal uit metaal op te trekken. Dit kon tot nog toe niet omdat aluminium het antennesignaal verstoort. HTC heeft dit weten op te lossen door zeer dunne strookjes plastic over de achterkant te trekken. Zo is het hele kleine strookje plastic van de camera naar de bredere rand plastic verantwoordelijk voor de NFC-chip die in het toestel zit. Hierdoor zou er geen deathgrip mogen ontstaan bij het toestel.

In de praktijk hebben we hier dan ook niets van gemerkt. Het signaal, zowel telefoon als wifi, was altijd prima en op plekken waar we met andere toestellen ook volbereik hebben was dat met de One niet anders. Ook als je het toestel stevig beetpakt en klemt dan zul je hier weinig tot niets van merken.

De achterkant van het toestel loopt bol; op het dikste punt is de One 9.3mm dik en richting de randen loopt hij af naar een plezante 4mm. Deze bolling zorgt ervoor dat het toestel erg fijn in je handen ligt aangezien hij zich vormt naar je handen. De lens van de camera aan de achterkant van het toestel is overigens opvallend groot te noemen en aanwezig. Voordeel is wel dat deze lens niet uitsteekt en op het gelijke hoogte ligt met de rest van de body waardoor je er niets van voelt als je hem in je handen hebt. Uiteraard is ook nog het HTC logo groot te zien dat in de body gevreesd is.

HTC One review achterkant 
HTC One review achterkant top 
HTC One review achterkant bottom 

De randen van de HTC One zijn van plastic gemaakt. We moeten overigens twee soorten randen even omschrijven. Allereerst zijn er de randjes van het aluminium zelf; deze zijn zoals gezegd geslepen en zien er erg netjes uit, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Tussen deze randjes vinden we rondom het toestel wit plastic, en bij de zwarte variant van het toestel, zwart plastic. Dit plastic ziet er niet heel erg mooi uit en kan relatief snel deuken omdat het wat zachter is. Desondanks is het toestel naadloos te noemen en steekt het prima in elkaar.

Aan de rechterkant vinden we de volumetoets die eveneens van aluminium is gemaakt. Deze toets is gemakkelijk in te drukken. Aan de bovenkant vinden we de uit/aan-knop die links boven het scherm is gepositioneerd. Voor mensen die rechtshandig zijn is dat niet een handige positie omdat je dan met je wijsvinger het scherm moet vrijgeven. Dit vergt enige gewenning maar daarna zul je er ook amper last van hebben. Naast deze knop vinden we de headset-ingang. Aan de linkerkant van het toestel is alleen het microsim-slot te vinden. Aan de onderkant vinden we nog de micro-usb ingang en daarmee hebben we alle fratsen besproken die het toestel rijk is.

HTC One review top 
HTC One review right side 
HTC One review bottom 
HTC One review left side 

Het scherm van de HTC One ziet er erg goed uit. De zwartwaarden zijn bijzonder goed en daarnaast kun je er ook prima mee typen met het vernieuwde toetsenbord.

Scherm

“Het scherm zelf is bijzonder goed te noemen.”

Het scherm van de HTC One is allereerst 4.7″ groot en daarmee net wat kleiner dan die van de Sony Xperia Z en vermoedelijk ook van de Samsung Galaxy S IV. Voordeel hiervan is dat het toestel wat compacter is en dat het aantal pixels per inch een stukje hoger ligt dan bij zijn concurrenten. Het aantal PPI komt uit op 468 en is daarmee de hoogste van de markt momenteel. De resolutie van het scherm is Full HD, oftewel 1920×1080 pixels en daarmee gelijk met zijn belangrijkste concurrenten voor dit jaar.

Het scherm zelf is bijzonder goed te noemen, wellicht zelfs het beste scherm op de markt. Allereerst valt de kijkhoek op; deze is erg goed. Onder nagenoeg elke hoek is het scherm nog steeds goed te zien en af te lezen, iets waar bijvoorbeeld de Xperia Z van Sony meer moeite mee heeft. Daarnaast is de kleurweergave ook erg goed te noemen. Zwart is diep en diep zwart en dat is wel zo handig aangezien de nieuwe Sense 5-interface voor een groot gedeelte uit donkere kleuren bestaat. Daarnaast is wit ook netjes wit en niet overdadig helder. Kleuren komen waarheidsgetrouw over en zien er gewoon strak uit. Ook is er geen lightleaks te zien aan de randen van het scherm of minder heldere stukken. Al met al dus een indrukwekkend LCD3 paneel dat naar ons inziens een stuk prettiger oogt dan een Mobile Bravia Engine 2 of een Super Amoled HD-scherm.

Het scherm is aan de randen geslepen, net als de rest van het toestel. Ook ligt hij op gelijke hoogte met de rest van het toestel en is hij goed te bereiken met je vingers en met namen je duim. Er is geen lag waar te nemen op het scherm en dat is erg fijn. Een ander voordeel van het scherm is dat hij het nieuwe Corning Gorilla Glass 2 heeft mee gekregen waardoor hij extra stevig zou moeten zijn. Wij hebben op ons testmodel dan ook nog geen krasjes waargenomen na een paar dagen er mee gespeeld te hebben en in onze broek gehad te hebben.

HTC One review voorkant bottom 

Toetsen

HTC heeft met haar nieuwe paradepaardje ook een nieuw toetsenbord mee geleverd. Dit virtuele toetsenbord ziet er net zo sober uit als de rest van de interface en dat is ook hier weer een pluspunt. Allereerst kun je heel makkelijk schakelen tussen twee talen op het toetsenbord, bijvoorbeeld engels en Nederland. Het toetsenbord zelf heeft rechthoekige toetsen die lekker groot zijn en die er overzichtelijk uit zien. Je hebt een apart knop voor cijfers, toetsen, instellingen en spraak invoer.

Als je een toets lang ingedrukt houdt dan komen automatisch de speciale teksten op die onder die toets zitten. Typen gaat erg snel en het toetsenbord geeft een nette melding als hij een nieuw woord heeft geleerd dat je zelf vaak gebruikt. Al met al is een prettig standaard toetsenbord dat HTC heeft mee geleverd en het werkt ook nog eens in landscape.

HTC One review toetsenbord 
HTC One review toetsenbord 
HTC One review toetsenbord 
HTC One review toetsenbord 

HTC heeft Sense 5.0 stevig weten te verbeteren en heeft de nadruk gelegd in de interface op donkere tonen die een stuk overzichtelijker zijn. De prestaties van de HTC One zijn indrukwekkend te noemen.

Lockscreen

Het lockscreen van de nieuwe Sense 5.0-interface die op de HTC One te vinden is, is eveneens sober te noemen. Je ziet je ingesteld wallpaper in het groot en onderaan zie je het weerbericht voor vandaag. Dit weerbericht is weergegeven in een clean wit icoontje met en wolkje, de tijd en de graden. Uiteraard wordt ook de datum en je locatie weergegeven. Hieronder vinden we een rijtje apps die 1 op 1 overgenomen worden door het toestel van de apps die je op je launcher hebt ingesteld in het homescreen.

Je kunt een app gemakkelijk activeren door hem naar boven te vegen. Hierna opent deze app zich gelijk in het menu waar je het laatst gebleven was. Om het toestel vrij te geven veeg je het weer/tijds-icoontje naar boven waarna blinkfeed wordt weergegeven. Dit is overigens een klein leuk effectje aangezien je het weer/tijds-icoontje naar boven sleept en hij in Blinkfeed uiteraard bovenaan ook blijft plakken. Oftewel, leuk uitgedacht door HTC.

Jammer is wel dat je allen een beperkt aantal notificaties kunt weergeven op het lockscreen. Dit is iets dat niet standaard in Android 4.1 is ingebouwd en ook HTC heeft daar dan ook beperkt de moeite voor genomen. Alleen Mail, sms’jes en telefoontjes worden eventueel in het lockscreen weergegeven. Dit moet je overigens wel handmatig aanzetten. Wel kun je in apps pop-ups acitveren voor ondermeer WhatsApp en sms. Al met al een erg clean lockscreen dat prima functioneert maar qua functionaliteit redelijk basaal is.

HTC One review lockscreen 
HTC One review lockscreen 

Homescreen

“Blinkfeed werkt in eerste instantie erg goed.”

De grote verandering in Sense 5.0 zit hem in het homescreen genaamd Blinkfeed. Blinkfeed is een lijst van social media updates die netjes verpakt wordt tot een soort tegel die we van Windows Phone 7 kennen. Deze tegels worden gegenereerd door Facebook-updates, Twitter-updates, LinkedIn-updates, Flickr-foto’s, kalander afspraken en TV-programma’s middels de TV-app. Ook worden hier zelf gemaakte Zoe-shares weergegeven, waar we later op terug komen in het volgend hoofdstuk.

Blinkfeed kan ook uitgebreid worden met nieuwsartikelen van verschillende media. Deze media kun je jammer genoeg niet zelf uitbreiden en lokaal is er dan ook weinig nieuws waar je uit kunt kiezen. Alleen ANP, Elle, Quote en Vice zijn door HTC goedgekeurd en toegevoegd aan de app. Een eigen RSS-feed van je favoriete website zoals All About Phones toevoegen zit er dus niet in. Ook bekende websites zoals Telegraaf en Nu.nl missen vooralsnog er in en er is dan ook weinig lokale content beschikbaar. Hierdoor is de app voor Nederlanders nog wat beperkt te noemen.

Blinkfeed haalt al deze data live van het internet en refreshed deze data automatisch om de 15 minuten. Je kunt zelf instellen of hij dit alleen via Wifi mag doen of ook via 3G of 4G. Je kunt via Blinkfeed ook zoeken in de updates die hij heeft binnen gehaald. Daarnaast kun je ook gemakkelijk een Facebook-update of Twitter-update plaatsen via deze app op je homescreen. Ook kun je filteren op nieuws van een bepaalde bron of netwerk zodat alleen deze data wordt weergegeven in Blinkfeed. Overigens geldt de weergegeven tijd en het weergegeven weer ook als snelkoppeling naar de klok en de ingebouwde AccuWeather weer-app.

Blinkfeed werkt in eerste instantie erg goed. De feed update redelijk rap en het scrollen door de feed gaat moeiteloos en bijzonder soepeltjes. De vraag is wel of je er echt iets aan zult hebben aangezien het automatisch updaten niet live gaat om data en de batterij te besparen. Je hebt dus altijd het gevoel dat je een beetje achterloopt en tijdens onze test hebben we vaak een refresh geforceerd van de data door de feed naar beneden te trekken. Desondanks is het een mooi overzicht van al je sociale netwerken, al kan Twitter een beetje overweldigend over komen in de feed als je veel mensen volgt.

HTC One review blinkfeed 
HTC One review blinkfeed 
HTC One review blinkfeed 
HTC One review blinkfeed 

“Mocht je niet zo gediend zijn van Blinkfeed dan kun je ook een traditioneel homescreen instellen.”

Mocht je niet zo gediend zijn van Blinkfeed dan kun je ook een traditioneel homescreen instellen als het standaard homescherm. Je kunt blinkfeed overigens niet uitschakelen of verwijderen, maar je kunt dus wel instellen dat hij niet als standaard homescreen moet fungeren. Hierdoor weet HTC iedereen prima tegemoet. Je kunt meerdere schermen gemakkelijk toevoegen en verwijderen, behalve dus het Blinkfeed-scherm. Je kunt ook hier je eigen widgets weergeven zoals we dat gewend zijn van Android.

Mocht je de oude Sense-interface met de befaamde HTC-klok missen dan heeft HTC ook daar aan gedacht; er de welbekende klok is gewoon als widget aanwezig in het toestel en ook nog een tweetal andere varianten heeft HTC in het toestel verwerkt zodat je geen heimwee hoeft te krijgen.

HTC One review homescreen 
HTC One review homescreen 
HTC One review homescreen 
HTC One review homescreen 

Menu

Het menu dat HTC heeft vormgegeven op haar One is wederom een donker menu dat erg prettig werkt. Het is nu een overzichtelijke lijst die je naar beneden kunt slepen om apps te zien. HTC heeft alle Google-apps en media-apps alvast voor je gegroepeerd in een mapje en deze kun je uiteraard ook zelf aanpassen. Het menu weergeeft 12 apps per scherm en door simpelweg naar benden te scrollen krijg je de overige apps te zien.

Je kunt het menu aanpassen naar je eigen volgorde, naar de meeste recent gebruikte apps of alfabetisch. Daarnaast is er ook een linkje naar de Google Play Store te vinden en een zoekoptie om snel een app te vinden in je lijst. Ook kun je gelukkig apps verbergen die je toch nooit gebruikt. Daarnaast kun je het aantal weergeven apps aanpassen van 3×4 naar 4×5 waardoor er minder ruimte zit tussen de apps. Als je dus helemaal naar boven sleept krijg je ook opnieuw het nette weer/tijds-widget te zien van het lockscreen en Blinkfeed.

HTC One review menu 
HTC One review homescreen 
HTC One review homescreen 

Instellingen

“Het aantal instellingen is overigens beperkt te noemen.”

HTC One review settings

Het instellingenmenu van de HTC One bereik je door simpelweg de dropdown-balk bovenin naar beneden te slepen en op het instellingen icoontje te klikken. Wat overigens opvalt is dat de dropdown-balk bijzonder sober is; concurrenten van HTC hebben hier kleine knopjes ingebouwd om bijvoorbeeld het geluid uit te zetten of om gemakkelijk de wifi aan en uit te zetten. HTC heeft daar niet voor gekozen en biedt alleen een notificatie-overzicht daar en een knop richting het instellingenmenu.

Het instellingenmenu zelf is overzichtelijk en heeft veel weg van Sense 4. Sense brengt een heel aantal instellingen met zich mee, die bovenop de standaard instellingen in Android 4.1 komen. Iets handigs is dat je een aantal slimme dingen kunt instellen met betrekking tot geluiden. Bijvoorbeeld dat je telefoon harder afgaat als hij detecteert dat hij in je broekzak zit, of dat hij de beltoon zachter maakt zodra je hem oppakt.

Het aantal instellingen is overigens beperkt te noemen, minder dan in Sense 4 en de concurrerende smartphones. HTC wil klaarblijkelijk consumenten niet te veel keuzes bieden omdat ze dat vaak toch niet zullen gebruiken. Sommige hardcore-users zullen dat jammer vinden maar alle essentiële opties zijn aanwezig, al kan erg gediscuteerd worden over wat essentieel is en niet.

Multitasking

HTC One review multitasking

HTC heeft in Sense 5 opnieuw het multitasken opnieuw vormgegeven en dat vergt enige gewenning maar werkt wel goed en vooral soepel. Door twee keer om het home-knopje te drukken wordt het multitasking menu opgehaald waarna er negen apps weergegeven worden die instant opgestart kunnen worden. De tiende app wordt automatisch afgesloten om werkgeheugen te bewaren en dit komt de soepelheid van het toestel ten goeden.

Je kunt een app aantikken en dan opent deze zich gelijk met een nette animatie, dit gaat vlekkeloos. Het afsluiten van een app doe je simpelweg door hem naar boven te vegen uit het kaartoverzicht. Dit menu ziet er simpel en sober uit net als de overige menu’s van het toestel, maar wederom is dat een pluspunt in onze optiek omdat het niet onnodig afleidt.

Prestaties

“De HTC One is de meeste vloeiende Android-smartphone die we tot nog toe in onze handen gehad hebben.”

HTC One review benchmark

Laten we gelijk met de deur in huis vallen; de HTC One is de meeste vloeiende Android-smartphone die we tot nog toe in onze handen gehad hebben. Het toestel weet werkelijk elke animatie, applicatie en menu moeiteloos en ‘instant’ op te roepen waardoor wij tot de dag van vandaag nog geen enkele keer iets te klagen hebben gehad over snelheid, blijven haperen van het toestel of een applicatie. Ondanks dat ons toestel nog niet op van de definitieve software was voorzien, ons reviewmodel van de HTC One draaide op Android 4.1.2 met softwareversie 1.28.401.3 erop, hebben we niets te klagen over de prestaties van het toestel.

Sommige mensen hechten veel waarden aan een benchmark en ook hierin weet de HTC One haar concurrenten moeiteloos achter zich te laten. Zo weet het toestel in GL Benchmark 2.5 – Egypt HD een FPS te halen van 31 FPS. Ter vergelijking, een iPhone 5 haalt rond de 39 FPS en een HTC One X+ rond de 18 FPS. De hoge score van de iPhone 5 is te verklaren door de lagere schermresolutie van het toestel in vergelijking tot de HTC One. In Quadrant weet het toestel een indrukwekkende score van 12506 punten neer te zetten, twee keer zo veel als de One X+.

Wat wij echter zelf veel belangrijker vinden is hoe het toestel van dag tot dag presteert en hier weten we simpelweg niets slechts over te zeggen. Of het nou scrollen is door Blinkfeed, het schakelen tussen een online video, Facebook en weer terug, de HTC One doet het allemaal moeiteloos, vloeiend en instant zoals we dat eigenlijk tot nog toe alleen gewend waren van Apple’s iOS.

We kunnen hier een lang verhaal van maken maar we zouden de HTC One tekort doen als we niet simpelweg stellen dat het de meest vloeiende-smartphone tot nog toe is, en dat voorzien van een clean Android OS.

Een belangrijke eigenschap van de HTC One is de nieuwe Ultrapixel-camera. Daarnaast moet BoomSound zorgen voor indrukwekkende audio op het toestel. Wij nemen de proef op de som.

Foto

“De camera van de HTC One is niet bijzonder goed.”

HTC heeft bij de One gekozen voor een nieuwe techniek genaamd Ultrapixel. Een losse Ultrapixel is nagenoeg drie keer zo groot als een gemiddelde pixel in een ander high-endtoestel. Het voordeel daarvan is dat er meer licht opgevangen kan worden door de pixels waardoor foto’s van betere kwaliteit zouden moeten zijn. Ook in omgevingen met weinig licht zou dat voor betere resultaten moeten leiden. HTC zegt dat de megapixels niet zo veel uitmaken, maar als je dan toch een vergelijking moet maken qua pixels dan zou de camera rond de 13-megapixels uit gaan komen.

De vraag natuurlijk of dit in de praktijk ook daadwerkelijk werkt. Tot op bepaalde hoogte wel, maar de camera van de HTC One is niet bijzonder goed. De foto’s hebben dus niet zo’n hoge resolutie, maar op die resolutie zijn ze wel mooi. Alleen ontstaan er bij grote contrasten soms wat te lichte randjes om het contrasterende object heen. In het donker, waar deze camera uit moet blinken, zijn de foto’s goed, maar niet significant beter dan veel concurrenten.

De camera is overigens niet slecht te noemen, maar hij springt er ook niet bijzonder boven de concurrenten uit, wat ons betreft. De kleuren komen wel goed over en close-ups lijkt hij ook voldoende lichtopbrengst te genereren. De ruis met close-ups is een stuk lager dan bij foto’s die een groot gebied bestrijken. Wat overigens ook het vermelden waard is, is dat de camera erg snel opstart en nagenoeg instant te gebruiken is zodra de knop wordt ingeduwd. Een klein nadeeltje voor sommige zal misschien het missen van een camera-knop aan de zijkant zijn, echter konden wij hier niet wakker van liggen.

HTC One review camera sample 
HTC One review camera sample 
HTC One review camera sample 
HTC One review camera sample 
HTC One review camera sample 
HTC One review camera sample 
HTC One review camera sample 
HTC One review camera sample HDR 
HTC One review camera 
HTC One review camera 
HTC One review camera 
HTC One review camera 
HTC One review camera sample panorama 
HTC One review camera 
HTC One review camera 
HTC One review camera 
HTC One review camera 
HTC One review cameragallerij

HTC heeft een aantal toffe functies ingebouwd in de camera van de HTC One. De telefoon kan een zogenaamde Zoe-foto maken. Hierbij wordt in volledige resolutie een 3 seconden durende video opgenomen. In totaal worden 15 foto’s in hoge snelheid genomen waardoor het bijna op een korte video lijkt, een soort stop motion video. De galerij van het toestel is aangepast om dit goed te kunnen weergeven. Als je dus een Zoe-foto hebt genomen en je gaat de galerij in dan worden deze automatisch afgespeeld als je door je eigen galerij heen bladert. Dat ziet er uiteraard altijd leuk en vooral vrolijk uit. De kwaliteit van de camera is goed te noemen en nagenoeg identiek aan de kwaliteit van normale foto’s. De 15 afbeeldingen worden overigens apart opgeslagen in het geheugen van het toestel.

HTC heeft ook de mogelijkheid ingebouwd om filters toe te passen op foto’s. Iedereen kent Instagram wel en HTC heeft ervoor gekozen om dit simpelweg direct in de camera in te bouwen. Je kunt een tiental filters kiezen om een foto mee te maken en je krijgt hiervan een live voorbeeld. Je kunt overigens ook automatisch foto’s delen met Flickr zodra deze geschoten is.

De interface van het camera-menu is erg overzichtelijk en makkelijk. Het toestel schiet automatisch op de hoogste resolutie foto’s en videos en via een dropdown-menu kun je ook nog eens de nodige instellingen wijzigen waar nodig.

HTC One review camera 
HTC One review camera 
HTC One review camera 
HTC One review camera 

Video

“De video-kwaliteit van de HTC One is goed tot erg goed te noemen.”

De video-kwaliteit van de HTC One is goed tot erg goed te noemen. Met namen de audio-kwaliteit valt op van de opnames. Als je dit in een normale omgeving doet, zonder wind, dan is het geluid erg helder en is de kwaliteit erg goed te noemen. De video-kwaliteit zelf is ook prima te noemen; het toestel weet voldoende licht op te vangen en weet daarnaast ook prima de ruis te onderdrukken. Ook de kleuren van de opnamen zijn goed te noemen, al waren ze bij ons wederom een beetje donker door de omgeving waarin we stonden.

We filmden vanaf een donker stuk naar een licht stuk waar de zon op stond. Echter als je bijvoorbeeld naar de grond wijst dan zijn de opnames opeens een stuk beter omdat de camera dan meer licht binnen wil laten uit de omgeving. Het toestel schiet standaard video’s in 1080p formaat en deze kunnen gemakkelijk met YouTube en Facebook gedeeld worden.

Muziek

“HTC BoomSound is dus niet wereldschokkend meer wel prima om naar te luisteren.”

Naast de camera is muziek een erg belangrijk onderdeel van de HTC One. HTC staat natuurlijk bekend om zijn samenwerking met Beats Audio en ook op de One prijkt het logo van Beats weer rijkelijk op de achterkant van het toestel. Beats Audio staat standaard aan in het toestel en dit kan eventueel uitgezet worden via het instellingenmenu. Wat deze instelling doet is de bas wat steviger maken en het geluid is helder omvormen. Over het algemeen is dit prettig om naar te luisteren, al kan het bij dance-nummers wat schel overkomen door de te dikke bas. Beats Audio activeert zich zelf zodra je een nummer aan zet die je zowel via de speakers of de headset ten gehore brengt.

De twee speakers aan de voorkant van de One, ook wel BoomSound genoemd, leveren een aardige muziekkwaliteit op en volume. De speakers kunnen niet bijzonder hard, maar het scheelt al een hoop dat ze naar je gezicht ten allen tijden gericht zijn. Hierdoor komt het geluid een stuk beter over dan bij de concurrenten. Het geluid over het algemeen is goed te noemen van de speakers, al is de best niet best. Het geluid vervormt gelukkig niet en is wel een stuk beter dan het geluid dat uit een Sony Xperia Z komt of een Apple iPhone 5. HTC BoomSound is dus niet wereldschokkend meer wel prima om naar te luisteren en prettig dat HTC dit ingebouwd heeft.

De muziekspeler van de HTC One is over het algemeen prettig in gebruik en ziet er gelikt uit. Handig is dat de muziekspeler zelf informatie en albumart download voor een album of nummer. Hiervoor heeft hij uiteraard wel internet nodig, maar als het gewoon een bekende artiest is dan weet hij moeiteloos alle informatie te downloaden. Daarnaast kun je ook van sommige nummers de lyrics te zien krijgen, mits beschikbaar. Wij hebben het bijvoorbeeld met Adele getest en dat werkte moeiteloos, inclusief lyrics. Dit is een handige gratis dienst die standaard in de muziekspeler van het toestel verwerkt zit.

HTC heeft ook een muziekwinkel van 7digital erop gezet. Deze winkel is niet zo heel spannend en handig in gebruik, maar je kunt desgewenst wel muziek aankopen en downloaden via de app. Ook staat HTC’s eigen video dienst Watch op het toestel. Via deze app kun je films bekijken en aankopen. Er staan alleen jammer genoeg niet echt moderne films in en het repertoire is dan ook minstens 6 maanden oud.

HTC One review muziek 
HTC One review muziek 
HTC One review  
HTC One review  
HTC One review muziek 

Games

“Gamen is op het lijf geschreven van de HTC One dankzij zijn snelle processor.”

Daar waar HTC vroeger nog wel eens een spelletje mee leverde op haar smartphones, is dat al enige tijd verleden tijd. Op de HTC One is dan ook geen game te bekeken. Ook de alom bekende HTC-game Teeter is niet meer op de One terug te vinden waardoor je toegewezen bent op de goed gevulde Google Play Store.

In de Google Play Store kun je talloze games kopen. Gratis en betaald, simpel en ingewikkeld, oppervlakkig en diepgaand, mooi en lelijk, alles is in de winkel te vinden. Gamen is op het lijf geschreven van de HTC One dankzij zijn snelle processor en zijn 2GB aan ram. Niet alle games werken overigens op het toestel doordat de schermresolutie dermate hoog is dat sommige apps en games nog niet aangepast zijn hiervoor. Mocht je een game tegen komen die dat wel is, dan werkt deze erg soepel en ziet hij er erg gelikt uit op het Full HD scherm.

HTC heeft met de One ook gedacht aan de zakelijke gebruikers en heeft het toestel dan ook voorzien van een Office viewer en een handige agenda-app die erg overzichtelijk is.

Agenda

Met de standaard Google Agenda, die tegenwoordig ook in de Play Store te vinden is, is op zich weinig mis mee. Echter heeft HTC haar eigen agenda op de One erg handig weten uit te breiden met nette overzichten voor afspraken. In totaal kun je kiezen uit een maand-overzicht, een week-overzicht, een dag-overzicht, een afspraken-overzicht en je uitnodigingen voor een afspraak.

Vooral deze laatste twee zijn bijzonder handig. Je afspraken-overzicht somt gewoon simpelweg alle aankomende afspraken onder elkaar op. Je ziet alle afspraken van de dag dat je ze hebt en de tijd ervoor. Lekker overzichtelijk en geen toeters en bellen. De uitnodigingen-overzicht laat daarnaast zien voor welke afspraken je een uitnodiging hebt gekregen zodat je deze kunt accepteren of weigeren, wel zo handig.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Facebook en Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt. Handig is een nieuw tabblad met uitnodigingen. Als je via Exchange of Google Calender een afspraak toegestuurd krijgt, dan komt hij daar terecht en kun je hem zo accepteren of niet.

HTC One review agenda 
HTC One review agenda 
HTC One review agenda 

Office

“Handig is ook dat Polaris integratie heeft met Dropbox en SkyDrive.”

Polaris Office, de standaard Officesoftware van de One, is een prima programma. Je kunt Word-, Excel- en Powerpointdocumenten bekijken en bewerken. Alle bestanden die je kunt bewerken kun je vanzelfsprekend ook aanmaken, en dat werkt allemaal prima. Bladeren door grote spreadsheets is misschien niet ideaal op een touchscreen, maar met deze software is het nog best te doen. Onderaan staat een balkje, waar je afhankelijk van het soort document dingen mee kan veranderen, toevoegen enzovoorts. Zo kun je bij Excelbestanden formules invoegen met een knop in de onderbalk en bij een Powerpointpresentatie kun je bijvoorbeeld een diashow starten met een dergelijke knop. Overigens moet je die werkbalk wel even zelf aanzetten.

Handig is ook dat Polaris integratie heeft met Dropbox en SkyDrive. Zo kun je dus niet alleen makkelijk bij je locale bestanden, maar kun je ook online bestanden bekijken en bewerken. Overigens kun je ook bestanden maken en vervolgens op één van deze twee servers opslaan.

HTC One review office 
HTC One review office 
HTC One review office 

Browser

Naast de standaard, weliswaar aangepaste, Androidbrowser levert HTC ook Google Chrome mee op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Blijkbaar was het niet mogelijk om de standaardbrowser te verwijderen uit Android, maar die is gelukkig makkelijk te negeren. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden erg rap geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed en de synchronisatie met je desktop is uiteraard erg prettig voor je bookmarks en binnenkort ook je wachtwoorden.

HTC One review browser 
HTC One review browser 
HTC One review browser 

Locatieservices

“De locatieservices die Google zelf levert zijn al top-of-the-bill.”

De locatieservices die Google zelf levert zijn al top-of-the-bill. De One wordt geleverd met Google Maps, Google Maps Navigation, Google Latitude, Google Places. Wat hierbij opvalt is dat HTC zijn eigen betaalde navigatie-app, HTC Locations, achterwegen heeft gelaten op het toestel. De kans is groot dat we voorlopig deze app niet meer terug zullen zien.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

De GPS-ontvanger van de One werkt probleemloos. Ook ondersteunt hij de Russische GPS-concurrent Glonass. Het verkrijgen van een fix gaat lekker rap en het toestel heeft dan ook geen moeite om je locatie over de gehele wereld te bepalen, waar nodig.

HTC One review car 
HTC One review car 
HTC One review maps 
HTC One review maps 

Standaard applicaties

“De leukste en handigste op de nieuwe One is HTC TV.”

HTC, en in mindere maten Google, heeft de One volgepropt met extra apps die in de praktijk nog eens bruikbaar zijn ook. Wel zijn het veel apps, maar ze zijn gelukkig allemaal netjes in folders gestopt en als je ze niet gebruikt kun je ze verwijderen of zelfs verbergen.

De leukste en handigste op de nieuwe One is HTC TV. Deze tv is naast een persoonlijke tv-gids ook nog eens je afstandbediening voor je tv. In de aan/uit-knop van het toestel zit een infrarood-poort verwerkt en deze kan moeiteloos bijna alle televisies die tussen nu en 10 jaar geleden gemaakt zijn besturen. Wij hebben dit getest met een tien jaar oude Panasonic tv en een moderne Samsung-tv en de app wist de tv’s moeiteloos te bedienen en het instellen was zo gepiept.

We hadden wat meer moeite om UPC-box in te stellen. Dit werkte jammer genoeg niet aangezien deze niet standaard in de lijst van HTC voorkomt. Je kunt vervolgens een apparaat handmatig instellen en de tv-app hem laten leren. Bij de UPC-box werkte dit eveneens niet bij ons en we houden het er maar op dat dit aan UPC ligt in plaats van de app; immers, onze tv’s werkte probleemloos met de app.

De app zelf is ook nog eens erg handig want naast je tv bedienen kun je ook aangeven welke kabelaar je hebt en welke zenders je kunt kijken. Vervolgens weet de app welke programma’s nu op tv zijn en je hebt zo dus een handige tv-gids. Ook kun je reminders instellen dat zodra een programma begint hij een notificatie geeft. Daarnaast geeft hij aan wat je misschien op een avond interessant vind aan de hand van jouw voorkeuren.

HTC One review TV app 
HTC One review TV app 
HTC One review TV app 
HTC One review TV app 
HTC One review TV app 
HTC One review TV app 
HTC One review TV app 
HTC One review TV app 

“Een andere handige nieuwe app is Kid Mode.”

Ook nieuw is de zogenaamde Rescue-app, die iets anders doet dan de naam doet vermoeden. De applicatie biedt hulp op afstand die door de helpdesk van HTC geboden kan worden. Een functie die in principe best handig kan zijn, maar je liever niet nodig wilt hebben.

Een hele praktische app is de zaklamp. De zaklamp is een applicatie die je LED-flitser activeert zonder dat de camera aan staat, op drie verschillende helderheidsniveaus. Heel handig om even de goede sleutel aan je sleutelbos te zoeken als je ’s avonds laat thuiskomt bijvoorbeeld.

Een andere nieuwe app is Kid Mode. Kids Corner kennen we van Windows Phone 8 en HTC heeft nu ook een app voor Android gebouwd die in weze het zelfde doet. Hij tovert je HTC One om tot een smartphone die geschikt is voor kinderen. Als admin kun je instellen welke apps een kind op je toestel wel of niet mag gebruiken en vervolgens activeer je deze modus. Hierna geef je het toestel aan je kind die vervolgens niet bij je data en instellingen kan en alleen de apps te zien krijgt die jij ingesteld hebt. Om eruit te komen moet je een pincode ingeven zodat men niet per ongeluk bij je data kan. Een erg handige app voor menig huisvader en moeder.

HTC One review kid mode 
HTC One review rescue 
HTC One review lamp 
HTC One review lamp 

“Google Now is een ‘hulpje’ dat probeert je relevante informatie te bieden.”

Ook leuk is Google Now. Door de homeknop ingedrukt te houden wordt die app geopend. Google Now is een ‘hulpje’ dat probeert je relevante informatie te bieden. Het is mogelijk om Google Now zo in te stellen dat die informatie weergeeft op de momenten waarop je die nodig hebt. Als je de telefoon gebruikt voor navigatie, zal ’s ochtends de route naar je werk in beeld komen, en ’s middags de route naar huis. Dat gaat verder: op wekelijkse regelmatige momenten dat je een tocht onderneemt naar een vast adres, bijvoorbeeld de kroeg, komt de route daarheen ook in beeld. Compleet met verkeersinformatie. En voor afspraken in je agenda waar een adres bij staat zul je gewaarschuwd worden als je weg moet.

Google Now heeft het in het begin echter nogal vaak bij het verkeerde eind en zal informatie weergeven waar de gebruiker niets aan heeft. Deze software is echter zo ontworpen dat het zichzelf leert op welke momenten het welke informatie te voorschijn moet toveren. Het is dus een kwestie van geduld voordat je er wel wat aan hebt.

Notities maak je met de notities-app of de voice recorder. Vooral die notitie-app is erg handig. Hij biedt integratie met Evernote en je kunt tijdens het noteren geluid opnemen, foto’s maken, tekeningen maken en wat krabbelen. Dat wordt allemaal op tijd aan je audiostream toegevoegd en zo heb je dus potentieel een mooi verslag van je vergadering. Je kunt een notitie ook direct aan een agenda-afspraak koppelen.

HTC One review google now 
HTC One review google now 
HTC One review apps 
HTC One review stocks 

Met de applicatie Auto krijg je een dashbord voorgeschoteld met grote knoppen voor applicaties die in de auto handig kunnen zijn. Dat wil zeggen dat je een klok te zien krijgt met daar omheen snelkoppelingen naar je telefoon, navigatie, muziek en internetradio. Door over het scherm te swipen kom je bij tabbladen voor die apps terecht, met grote knoppen zodat je ze in de auto makkelijk kunt bedienen.

HTC heeft ook nog twee kleine apps op de One gezet. Allereerst een aandelen-app waarmee je de laatste aandelen kunt bekijken van jouw geselecteerde bedrijven. Dit werkt nagenoeg realtime en zal voor mening zakenlui een handige uitkomst zijn. Daarnaast zit er ook een voice recorder op zodat je gesprekken kunt opnemen. Tot slot wordt ook Dropbox standaard mee geleverd en krijg je zelfs 2 jaar lang 25GB gratis opslag bij de dienst door het aanschaffen van de HTC One.

Extra applicaties

HTC One review Google Play Store

De Play Store is zoals bekend een prima winkel, en ook de plaats waar je je extra apps kan halen op de One. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is heel aardig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play Store ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

De belkwaliteit van de HTC One is bijzonder goed te noemen; de speaker is erg helder en het geluid kan lekker hard.

Bellen

Bellen gaat erg handig op de One, vooral omdat het toestel ondersteuning biedt voor smart- en voicedialing. Dat laatste werkt niet perfect, maar omdat smartdialing wel erg goed werkt is dat ook helemaal niet nodig. Tijdens het bellen kun je, zoals we gewend zijn, gewoon alles doen met je toestel.

De contactenapplicatie heeft integratie met Twitter en Facebook en laat zo ook van je contacten die tevens op Facebook actief zijn profielfoto’s zien. Ook Facebookupdates kun je tegenkomen in je contactenapplicatie en als je wilt kun je zelfs al je Twitter- en Facebookvrienden in de app weergeven. Behalve deze sociale media kun je ook contacten synchroniseren met Exchange of Google.

De belkwaliteit van de HTC One is opvallend goed te noemen. De andere partij wordt erg helder ten gehore gebracht zonder ruis of verstoring. Mocht je slecht bereik hebben dan kan hij uiteraard wel eens wegvallen, maar dit hebben we zelden mee gemaakt. In een normale omgeving is de belkwaliteit erg goed te noemen en is de speaker lekker helder en daarnaast kan hij ook nog lekker hard. Al met al een prima belkwaliteit.

HTC One review bellen 
HTC One review bellen 
HTC One review bellen 
HTC One review bellen 

Berichten

HTC One review sms

HTC heeft de berichtenanpplicatie lekker gelaten voor wat het is en dus krijg je de standaard Androidapp voorgeschoteld, met een aantal grafische aanpassingen om binnen Sense te passen. Dat wil zeggen dat het gewoon een grote lijst is met al je laatste conversaties, met bovenaan een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

In het sms-scherm zit een knopje waarmee je media aan je sms’je kan toevoegen. Het bericht wordt dan automatisch een mms en dat betekent dat je er dus ook meer voor gaat betalen. Er wordt dan ook een melding gegeven dat je berichtje geconverteerd wordt naar een mms-bericht, maar het blijft toch even oppassen geblazen.

Email

Integratie met Gmail is op de One is niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat is een erg goede applicatie waarmee je al je mailtjes kunt beheren, lezen, versturen, doorsturen enzovoorts. Ook het toevoegen van bijlagen bij je mails is geen probleem met de app.

Mail over Exchange, Hotmail of andere accounts die je via Pop of Imap kunt benaderen gaat via een eigen applicatie van HTC. Die werkt niet zo goed als die van Gmail omdat die helemaal op de dienst afgesteld is, maar een beetje mailen kan nog altijd prima met de applicatie. En ook de wat meer gevorderde functies zijn in principe gewoon aanwezig. De standaard mail-app werkt best fijn en snel, maar wij prefereren de Gmail-app simpelweg.

HTC One review gmail 
HTC One review gmail 
HTC One review gmail 

Chatten

Op de One staan standaard heel wat chatprogramma’s: er is Facebook Messenger, Google+ Messenger en Google Talk. Over welke netwerken die applicaties werken moge duidelijk zijn. Leuk aan Google Talk is dat je er ook mee kunt videobellen. Nadeel is dan wel weer dat het netwerk van de app door weinig mensen gebruikt wordt.

Natuurlijk kun je voor Android, en dus voor deze One, ook het populaire WhatsApp downloaden. Die applicatie is gratis en stelt je in staat om met iedereen via hun telefoonnummer te chatten. En dat is erg handig.

Sociale netwerken

Waar we erg tevreden over zijn, is dat HTC op de One de standaard Twitter- en Facebookapplicaties heeft gezet. Die werken toch wel erg goed en zijn beter dan de meeste software die producenten voor social networking op hun toestellen zetten. Los daarvan is er nog FriendStream, waar Twitter, Facebook en Flickr bij elkaar komen. Dat ziet er goed uit en werkt aardig, maar de twee standaardapplicaties werken gewoon beter en met twee applicaties voor alles, en dus ook twee accounts per netwerk die je kunt inloggen, wordt het allemaal niet overzichtelijker. Desondanks is HTC Blinkfeed wel een leuke toevoeging aan het apparaat met een paar tekortkomingen nog.

Twitter is een erg net ontworpen applicatie met boven twee balken waarmee de hele navigatie door de app verzorgd wordt. Met de onderste kun je schakelen tussen je timeline, mentions, berichten en een lijstje met wat andere functies. De bovenste balk herbergt knopjes voor de zoekfunctie en om een nieuwe tweet te plaatsen. Je kunt gewoon alles met de applicatie, ook foto’s uploaden, je locatie bijvoegen, retweeten en profielen bekijken. Een handige extra is dat als je een @-teken toevoegt tijdens het schrijven van een tweet en vervolgens een aantal letters begint te typen, dat je dan een lijstje krijgt met mensen die je volgt die binnen die letters passen. Zo kun je dus makkelijk iemand noemen in je tweet.

De Facebook-applicatie is bijna net zo functioneel als de website van Facebook. Je kunt niet alleen updates plaatsen en je nieuwsoverzicht bekijken, maar ook bijvoorbeeld naar groepen gaan, profielen van vrienden bekijken, foto’s delen enzovoorts. Dat werkt een beetje traag, maar wel heel goed verder. Waar de Twitterapp nog makkelijk te vervangen is met iets als TweakDeck, is de Facebookapp qua functionaliteit echt ongeëvenaard.

HTC One review facebook 
HTC One review twitter 

HTC heeft met de One een zeer indrukwekkend toestel ontwikkeld en naar de markt gebracht. De One kenmerkt zich door een unieke bouw, zeer goede prestaties en een bijzonder mooi scherm. Al met al een toestel dat vooralsnog zijn concurrenten achter zich laat.

HTC One review on black 

HTC heeft al haar kennis en kunnen in de One samengebracht en dat is nagenoeg aan elk aspect van het toestel af te zien. Wat allereerst opvalt is de goede bouwkwaliteit van de One die het woord “premium” uitstraalt. Het aluminium van de One voelt erg stevig en solide aan. Daarnaast is de bolling op de achterkant van het toestel prettig zodra je hem in de handen neemt. De afwerking is simpelweg erg goed te noemen.

Wat vooral voor ons in het oog springt zijn drie belangrijke aspecten; scherm, snelheid en de batterijduur. Het Super LCD3-scherm van de HTC One is niet alleen erg scherp, maar heeft een zeer goede kijkhoek, helderheid en de kleuren zien er eveneens erg realistisch en mooi uit. De Full HD-resolutie zorgt ervoor dat je geen pixels waarneemt en dat alles haarscherp over komt. Daarnaast heeft HTC een nette anti-glare laag ingebouwd waardoor je amper weerkaatsingen in het scherm ziet en vingerafdrukken. Het scherm is wat ons betreft momenteel de beste op de markt.

Een ander belangrijk punt van de One is zijn performance; deze is bijzonder goed en het toestel was altijd vloeiend tijdens onze tests en liet nooit en te nimmer lag zien. Alle applicaties starten instant op zodra je ze aan wist te tikken en ook het browsen over een pagina gaat moeiteloos. De camera start daarnaast ook lekker snel op en Blinkfeed schakelt ook soepel tussen de verschillende tegels.

Tot slot is de batterijduur van de HTC One bijzonder goed. Het toestel hield het bij ons moeiteloos een dag uit, met zelfs nog wat batterijtijd over op de klok. Dit was met normaal tot intensief gebruik aangezien we het toestel zaten te testen. Veel concurrenten weten met moeite 8 uur te halen, maar de HTC One lijkt moeiteloos anderhalve dag te halen bij normaal gebruik en dat is erg fijn. Nadeel is wel dat de batterij flink wat tijd nodig heeft om op te laden.

Heeft de HTC One dan helemaal geen mankementen? Jawel, het toestel is niet perfect maar komt akelig dicht in de buurt. Zo is Sense 5 een erg net en clean UI maar is de nieuwe Blinkfeed-interface nog erg beperkt. Je kunt alleen content bronnen selecteren die HTC heeft goed gekeurd en daarnaast update de feed veel te langzaam waardoor je altijd het gevoel hebt dat je niet tegen de meest recente Facebook-berichten zit te kijken. Daarnaast mist de One een Micro-SD kaart slot, al hoor je ons niet klagen met 32GB interngeheugen. Ook was de camera van het toestel niet zo goed als wij hadden gehoopt, maar dat betekent niet dat hij te kort schiet in vergelijking tot concurrenten. Allemaal kleine puntjes van aandacht die niet wegnemen dat het toestel moeiteloos 5 sterren verdient in onze review.

De HTC One is dus al met al een zeer goed toestel dat het aanschaffen zeker waard is. Nadeel is wel dat HTC de hoofdprijs voor haar paradepaardje, maar dat is in onze optiek wel te verantwoorden omdat je veel waar krijgt voor je geld. De HTC One is simpelweg de beste Android-smartphone van dit moment.

Ons reviewmodel van de HTC One draaide op Android 4.1.2 met softwareversie 1.28.401.3 erop.

HTC One review black top 
HTC One review black bottom 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
 • Erg goede bouw en afwerking
 • Bijzonder goede prestaties
 • Mooi scherm
 • Goed geluid
 • Goede belkwaliteit
 • Fijn formaat
 • Prima batterijduur
 • Strakke Android-interface
 • Handige TV-app
Minpunten
 • Duur in de aanschaf
 • Geen micro-sd slot
 • Blinkfeed is nog te beperkt

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters