HTC Radar

De HTC Radar is de eerste Windows Phone Mango-telefoon en daarmee ook de eerste Windows Phone die fatsoenlijk ondersteund wordt in Nederland, inclusief Nederlandse taal en toegang tot de Marketplace. In deze review bekijken we of het toestel en OS nu wel een kans maken in Nederland.

HTC Radar hand

 

De Radar is tegelijk gepresenteerd met zijn grotere broer, de Titan, die een veel groter 4,7 inch scherm heeft en iets later op de markt is gekomen. De Radar is duidelijk lager gepositioneerd met zijn nog altijd keurige 3,7 inch scherm. De Radar valt op door een paar zaken waar we later in deze review uitgebreid op terugkomen. Het toestel heeft een aluminium unibody, een vaste batterij en een vast 8GB groot geheugen. Er kan geen MicroSD-kaartje met extra geheugen bij worden geprikt, en ook kan de batterij niet worden verwisseld.

Het toestel is daarnaast voorzien van eigenlijk nogal gedateerde hardware. De 1Ghz processor van Qualcomm is niet de allernieuwste, maar dat zit de prestaties van het toestel niet in de weg. Als instapmodel voor mensen die Windows Phone 7.5 eens willen proberen, kunnen we het toestel ook weer niet zien, want daarvoor is het veel te hoog geprijsd. We hebben qua prijs te maken met een high-end toestel, maar qua hardware schaart het zich wel een beetje onderaan in die categorie.

Daarom is het interessant om te zien hoe deze HTC Radar het straks doet tegenover de concurrentie. Nokia heeft met zijn Lumia 710 al direct een concurrent die met hetzelfde besturingssysteem is uitgerust en Samsung komt binnenkort met de Omnia W, maar beide toestellen zijn nog niet op de markt. Dus moeten we op dit moment kijken naar de concurrenten met andere besturingssystemen.

HTC Radar handson

 

HTC Radar handson

 

Zoals gezegd heeft de HTC Radar vooralsnog weinig concurrentie te duchten van toestellen met Windows Phone Mango, maar wel is er veel concurrentie in zijn prijssegment. Windows Phone 7.5 als besturingssysteem is dus wel onderscheidend, maar die situatie zal niet al te lang duren als ook andere fabrikanten – vooral Nokia – meer WP7.5-toestellen uit de fabrieken gaan pompen. De Radar krijgt het dan op dat vlak moeilijk, en het is lastig om aan te geven wat er dan zo bijzonder is aan het toestel. Behalve dan zijn tijdelijke voorsprong op de rest.

Die voorsprong is des te tijdelijker omdat ook de oude garde Windows Phones, zoals de HTC 7 Trophy, LG Optimus 7 en Samsung Omnia 7 ook updates naar Mango krijgen, of al hebben. Daarmee is die voorsprong snel verdampt. Deze oude garde WP7-toestellen is nu des te interessanter omdat ze veel goedkoper zijn dan bij hun introductie, een jaar geleden.

Kijken we naar mogelijke concurrerende toestellen met Android erop, dan struikelen we over een hele berg telefoons. Teveel om op te noemen, dus we laten het bij een paar telefoons die wij hier onlangs hebben gereviewd. De hele midrange-lijn van Sony Ericsson Xperia kan goed meekomen met de prijs en prestaties van de Radar, zoals de Xperia neo, ray en Pro. Dan zijn er nog de legio Androidmodellen uit de eigen HTC-stal, waarbij de Desire S er nog het meest op lijkt, en mogen we ook de oudere garde eigenlijk niet vergeten, want die worden ook nog steeds verkocht: de oorspronkelijke Desire, bijvoorbeeld. Qua prestaties doet die weinig onder voor de Radar, hoewel dat toestel al bijna twee jaar oud is.

HTC Radar handson

 

HTC Radar handson

 

HTC Radar handson

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Radar
Besturingssysteem Windows Phone Mango
Ontwerp
Afmetingen 121x62x10,9 millimeter
Gewicht 137 gram
Form-factor Slate
Behuizing Metalen unibody
Kleuren Zilver, wit
Scherm
Diagonaal 3,7″
Type TFT
Verbeteringen Super LCD
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm MSM8255
CPU 1GHz Qualcomm Scorpion
GPU Adreno 205
RAM 512MB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 8GB
Energie
Gesprekstijd 600 minuten
Standby-tijd 535 uur
Accu 1520mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
NFC Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1
Wi-Fi b/g/n
DLNA Nee
Wi-Fi hotspot Ja
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit Nee
Multimedia
Primaire camera 5MP
Secundaire camera VGA
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 720p@30fps
FM Radio Ja
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Bing Maps
Navigatie Nee
Internetservices
Applicatiewinkel Windows Phone Marketplace
Muziekwinkel Zune
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Ja

Zoals gebruikelijk kregen wij de HTC Radar geleverd in een witte reviewdoos. Wie hem in de winkel bestelt, zal waarschijnlijk een doos krijgen die daar weinig van afwijkt; het enige verschil zal zijn dat er een levensgroot plaatje van het toestel op staat. In de doos treffen we de gebruikelijke items aan: een usb-kabel, een stekker en geen oortelefoon. Plus het toestel zelf natuurlijk.

De HTC Radar mag dan op een heel ander besturingssysteem draaien dan alle Android-HTC’s, het ontwerp van het toestel ademt wel op en top HTC uit. Het ietwat industriële design herken je meteen als een product van deze Taiwanese fabrikant.

Erg stijlvol kun je het niet noemen, functioneel wel. Waarbij veel zaken bij de Radar toch net even wat leuker zijn geregeld dan sommige andere HTC-toestellen. Zo zijn de knopjes en de camera geheel in de body weggewerkt, wat we weleens anders hebben gezien, en is de unibody van aluminium geheel symmetrisch vormgegeven.

Hoewel het aluminium het toestel wat zwaarder maakt dan zijn concurrenten, valt dat bezwaar geheel weg vanwege de stevigheid van het toestel; het voelt niet goedkoop aan (wat hij ook niet is, trouwens). Voor de plastic onderdelen is gebruikgemaakt van softplastic en het scherm is tamelijk stevig, van Gorilla Glass, wat overigens allerminst betekent dat je er geen krassen op kunt maken. Maar dat gebeurt wel wat minder snel dan bij schermen van de vorige generaties telefoons van de fabrikant.

HTC Radar front

 

HTC Radar front

 

HTC Radar front

 

We lopen eens om het toestel heen. Ditmaal beginnen we aan de achterkant. Daar treffen we een voor HTC heel stijlvol vormgegeven unibody aan van aluminium, met twee delen van plastic. Bovenaan is een deel plastic waarin de camera, de flitser en de luidspreker zijn weggewerkt. Het andere stuk plastic zit helemaal onderaan en is een klep. Die bedekt de gleuf voor de simkaart. Haal je die klep weg, dan gaat het toestel direct uit, waarschijnlijk om te voorkomen dat je simkaarten verwisselt terwijl het toestel nog aan staat. Een ‘hot swap’ is dus niet mogelijk.

De voorkant van het toestel is niet zo spannend, want die is zoals bij alle smartphones: een scherm en verder niet zoveel anders. Achter de bovenrand van dat scherm zit de frontcamera weggewerkt plus de sensoren. Aan de onderkant treffen we drie touchbuttons aan, waarmee je het toestel bedient: van links naar rechts terug, Windows Home en zoeken.

Aan de bovenkant van het toestel vinden we de aanuitknop, die evenals de andere fysieke knoppen erg smal is uitgevoerd. Ook zit daar een keurig in de kast weggewerkte 3,5 mm headphone ingang.

HTC Radar back

 

HTC Radar back

 

HTC Radar back

 

De micro-USB-ingang vinden we aan de linkerkant van het toestel, wat wij een erg ongelukkige keuze vinden. Er is bijna geen universele carkit te vinden die het toestel op die manier tijdens een autorit kan laden. Dat wordt dus weer een dure Brodit, voor wie het toestel tijdens de rit voor bijvoorbeeld navigatie wil gebruiken.

De rechterkant van het toestel heeft twee knoppen: een langwerpige, erg smalle volumeknop, die goed aanvoelt.Rechtsonder is de voor Windows Phone verplichte cameraknop, even smal en ook ietwat langwerpig en even goed bedienbaar. Wij worden altijd blij van camerakoppen, maar met deze hebben we wel een probleem: je drukt hem snel ongewild in als je met het toestel bezig bent en dan start de camera. Omdat de cameraknop het toestel ook aanzet als het uitstaat en dan de camera start, hebben wij inmiddels heel wat broekzakfoto’s in het interne geheugen staan.

Aan de onderkant niets spannends, alleen een gaatje waar waarschijnlijk de telefoonmicrofoon achter schuilgaat.

HTC Radar left

 

HTC Radar right

 

HTC Radar bottom

 

HTC Radar top

 

Scherm

Het scherm van de Radar is Super LCD. Dat lijkt erger dan het is, want het is een uiterst helder scherm dat de zwarte kleur ook erg goed weergeeft. Het legt het wel af tegen de Super Amoledschermen, maar het is toch zeer goed van kwaliteit en het is een genot om naar te kijken.

Het Gorilla Glass zou het scherm tegen krassen moeten beschermen, maar tijdens onze reviewperiode zagen we er ineens toch eentje op verschijnen. Dus dat supersterke scherm moet je kennelijk met een korrel zout nemen. Een screenprotector is dus de eerste verplichte aanschaf bij deze telefoon.

Het scherm is gevoelig genoeg voor heen en weer geveeg, wat je met Windows Phone voortdurend doet in alle richtingen. Maar voor het preciezere werk liet het ons weleens in de steek. Soms tikten wij een foto aan in de galerij, en kwam een andere foto in beeld, die er boven stond. En niet een keer, maar herhaaldelijk. Het is niet mogelijk om het scherm te kalibreren. Een herstart verhielp bovenstaand probleem echter; of dat tijdelijk of permanent gebeurde, konden we niet vaststellen.

HTC Radar screen

 

Toetsenbord

Screenshot HTC Radar

Het toetsenbord lijkt als twee druppels water op dat van Android. Evenals bij Android en de iPhone kan het ook groter worden gemaakt door het toestel in liggende positie te brengen. Qua design dus weinig nieuws.

Maar als we het toetsenbord gaan gebruiken, is dat ineens heel anders. Tot dusver was er altijd een groot verschil in kwaliteit tussen de toetsenborden voor Android en de iPhone. Die laatste stond wat ons betreft nog altijd ver bovenaan wat betreft nauwkeurigheid en gebruiksgemak.

Nu we het Windows Phone Mango-toetsenbord op deze HTC Radar mochten proberen, mogen we vaststellen dat er een nieuwe rangorde is ontstaan in de kwaliteit van de onscreen toetsenborden. De iPhone staat nog altijd bovenaan, maar vlak daaronder komt nu dat van Windows Phone. En op enige afstand komt de nummer drie, het toetsenbord van Android.

Het toetsenbord valt dus qua gevoeligheid en nauwkeurigheid allerminst tegen; het is van goede kwaliteit en we vragen ons af wat er toch fout is gegaan met die Androidtoetsenbordjes. Dat zo onnauwkeurig is dat fabrikanten daarvoor de Swype, de spraakherkenning of zelfs in sommige gevallen een fysiek toetsenbord aan hun toestellen toevoegen om dit gebrek te verbergen.

Het toetsenbord heeft twee knoppen waarmee je naar achterliggende borden kunt komen, eentje met cijfers en leestekens en eentje met smileys. Dat is een nuttige toevoeging.

Enigszins irritant is het wel dat je moeilijk een paar stappen terug kunt gaan in de tekst om een tikfout te verbeteren. Vaak wordt dan een woord of een reeks woorden geselecteerd en ben je die kwijt zodra je wat tikt. Dan kun je dus helemaal opnieuw beginnen. Een manier om door de tekst te navigeren zonder die meteen te wissen is er dus niet, of je moet heel precies met je vinger tussen twee letters in weten te komen. Een lastige opgave en wat ons betreft een verbeterpuntje voor de volgende versie van Windows Phone.

Screenshot HTC Radar

 

Lockscreen

Je komt in het lockscreen door de aanuitknop bovenop het toestel te gebruiken. Wil je dat overslaan, dan kan dat met de cameraknop aan de zijkant. Een stevige langdurige druk daarop brengt je direct naar de camera-app, en het lockscreen wordt dan helemaal overgeslagen.

Kiezen we de koninklijke weg, dan is er dus wel een lockscreen. Het ontwerp daarvan kun je naar believen veranderen. Je kunt er een foto of een andere afbeelding op zetten. Standaard projecteert Windows Phone daar de tijd overheen, plus de datum en de eerstvolgende afspraak in de agenda. Bovenaan het scherm is een klein menubalkje te ontwaren waarop te zien is welke verbindingen actief zijn, zoals 3G, de telefoonverbinding en WiFi. Ook is een balkje voor de accu weergegeven. Als je het scherm even aanraakt, wipt het een beetje naar boven, om zo aan te geven dat je het lockscreen naar boven moet trekken om de functies van de telefoon te voorschijn te halen. Dit werkt erg logisch en natuurlijk.

Screenshot HTC Radar

 

Homescreen en menu

Screenshot HTC Radar

De Metro user interface van Windows Phone 7.5 is al vele malen beschreven, ook door onszelf. Het navigeren door de telefoon is een genot en de HTC Radar doet het heerlijk snel. De mooie schermanimaties van Windows Phone komen op dit toestel volledig tot zijn recht.

Microsoft staat de fabrikanten van Windows Phone-toestellen weinig vrijheden toe om het homescreen te wijzigen. Er mogen wel wat apps aan worden toegevoegd, maar ook dat moet niet al te gek worden. Dus we hebben bij elk Windows Phone-toestel te maken met ongeveer hetzelfde homescreen. Althans, als je hem koopt.

Want zodra je het toestel eenmaal bezit, kun je er als gebruiker zelf wel van alles aan veranderen. De kleur van de tegels bijvoorbeeld; er is een vijftal kleuren voorgeselecteerd die je kunt kiezen. Je kunt helaas niet zelf een kleur ‘maken’. De achtergrond van het homescreen kun je wijzigen van wit in zwart en omgekeerd, wat handig is voor mensen die de keuze willen hebben tussen betere zichtbaarheid van de tegels en apps, of liever een zwarte achtergrond om de accu te sparen.

Standaard heeft Microsoft de belfunctie in de tegel linksboven gezet, met pal daarnaast de tegel voor ‘personen’. Dat is erg handig. Je kunt zo snel bellen en de contactenlijst benaderen. Die contactenlijst bevat bovendien meer functies dan alleen maar een lijst namen en telefoonnummers: je ziet er ook je twitter- en facebookfeeds in terug. Het instellen van accounts van Google, Exchange en Windows Live is een peuleschil en brengt al je contactpersonen samen met die van de simkaart in deze lijst.

De tegel van de contactenlijst is ook een vermelding waard. Die bestaat uit een soort mozaïek waarin de mini-tegeltjes voortdurend veranderen. Je krijgt in die ene tegel steeds miniprofielfoto’s van andere contacten te zien. Het toestel stelt je op die manier niet in staat om te vergeten dat je oma weer eens moet bellen; haar gezicht komt regelmatig langs, helemaal vanzelf.

Standaard staat een stuk of twintig tegels in twee rijen voorgeïnstalleerd. Daar zitten er ook wat van HTC tussen. Die vinden we een beetje irritant gepositioneerd; de Internet Explorer staat bijvoorbeeld onder de HTC Hub. Het is gelukkig een peulenschil om tegels van plek te verwisselen en dat hebben we dan ook snel gedaan. Druk lang op een tegel, en je kunt die verwijderen of verplaatsen.

De tegels kun je zien als een verzameling snelkoppelingen. Wil je alle beschikbare apps zien, dan veeg je naar rechts. Dan komt een uitputtende lijst te voorschijn die op alfabet is gerangschikt. We vinden daar ook de instellingen tussen, plus nog wat HTC-apps die kennelijk niet in de lijst tegels passen. Het navigeert lekker, maar als je een hele lijst apps hebt geïnstalleerd, kunnen we ons voorstellen dat het opzoeken ervan wat lastig wordt in die steeds langere lijst. Echter: de meestgebruikte apps kun je dus in de tegellijst kwijt. De ruimte daarin is echter beperkt.

Screenshot HTC Radar

 

Screenshot HTC Radar

 

Multitasking

Screenshot HTC Radar

Multitasking is nu wel onderdeel van Windows Phone, maar nog altijd geen specialiteit van dit OS. Dat is nauwelijks te merken als je tussen apps switcht, want dat gaat supersnel. Alleen: als je dat doet, sluit de eerste app wel af als je dat niet op de juiste manier doet, en dat kan weleens vervelend zijn. Ben je bezig een tweet op te stellen, maar maak je die niet af omdat je even snel in de contactenlijst moet kijken, dan kun je weer opnieuw beginnen met die tweet, want de app is afgesloten tijdens je korte afwezigheid en je halve tweet is gewist. Dat soort dingen. Bij het spelen van spelletjes moet je eraan denken om af en toe te saven om je voortgang niet te verliezen.

Multitasking is echter wel degelijk aanwezig, maar het werkt allerminst vlekkeloos en erg omslachtig. Zodra je een applicatie verlaat zonder die expliciet af te sluiten blijft hij open staan en kun je er in principe dus direct weer bij zonder gegevens te verliezen. Tot zo ver niets raars, maar de manier waarop je vervolgens verder moet gaan naar de app is niet ideaal. Dat moet je doen door de terugknop even ingedrukt te houden, dan krijg je een overzicht met alle open applicaties.

Doe je dat niet en open je een applicatie vanuit het menu of je homescreen, dan zal hij weer opnieuw opstarten met de nodige wachttijd tot gevolg. Ben je bijvoorbeeld aan het WhatsAppen met iemand en doe je tussendoor iets anders, dan staat de applicatie nog wel open. Maar als je op de tegel op je homescreen ziet dat je een nieuw bericht hebt en via die tegel de applicatie opent, dan opent hij wel weer opnieuw en moet je dus wachten. Hetzelfde geldt voor berichten die je aan het typen bent. Mocht je tijdens het typen van een bericht WhatsApp, of welke andere app dan ook, even verlaten, dan blijft je halve bericht gewoon staan. Maar daarvoor moet je wel via je ‘taakbeheerder’ de app openen. Doe je dat niet, dan wordt de app opnieuw opgestart en je halve bericht gewist. Erg onhandig dus.

Voor eventuele meldingen heeft Windows Phone geen uitklapbare statusbalk zoals Android en iOS Meldingen als gemiste gesprekken komen via de tegels op je homescreen terecht, en als je een sms’je of iets dergelijks binnenkrijgt komt daar kort een melding over bovenaan het scherm. Die verdwijnt op een gegeven moment, en dan kun je op je homescreen aan de sms-tegel zien dat je een nieuw bericht hebt.

Het is wel mogelijk om muziek te draaien en iets anders te doen, en een belletje tussendoor kan ook nog wel. Deze standaardfuncties zitten de andere apps niet in de weg.

Sommige apps die op de achtergrond moeten blijven werken, doen dat wel, zoals de sociale netwerkprogramma’s Facebook en Twitter en rss-readers die je uit de Windows Phone Marketplace kunt halen. Op een apart tabblad in de instellingen kun je ervoor kiezen om die programma’s aan of uit te zetten.

Prestaties

De Qualcomm processor is een 1Ghz-exemplaar van een al wat oudere generatie. De hele Xperia-lijn van Sony Ericsson is er ook mee uitgerust, om maar een vergelijking te geven. Hoewel HTC hiermee op het minimum is gaan zitten van wat Windows Phone van de hardware vereist, werkt het toestel toch bijzonder soepel en is er van enige vertraging op geen enkel vlak wat te merken. Apps starten snel op, reageren goed en soepel (ook door de Adreno GPU) en de user interface voelt heel soepel en vloeiend aan. Geen enkele klacht op dit gebied dus.

We hebben een demoversie van Need for Speed uit de Windows Phone Marketplace gehaald om eens te proberen hoe de processor en vooral de GPU hiermee omgaan. We kunnen hier kort over zijn: het racespel is geweldig te spelen op de Radar. Ook andere snelle spellen die we probeerden, laten geen enkele stotter of vertraging zien. De Radar kan zich meten met de beste draagbare spelconsoles.

De enige app die ons qua snelheid -of liever gezegd traagheid – verbaasde, was WhatsApp. Dat progamma start op de Radar onder Windows Phone veel langzamer op dan op een iPhone of een Androidtoestel. We concluderen hieruit dat het per app verschilt hoe goed zo’n programma overweg kan met de architectuur van Windows Phone.

Om de prestaties objectief te testen hebben we er eens een benchmark op losgelaten, de Benchmark Free 2.1 uit de Windows Marketplace. Daarin scoort de HTC Radar licht boven de andere toestellen in het rijtje. En raar genoeg zelfs veel hoger dan zijn voorganger, de HTC 7 Trophy. Wat niet echt wonderlijk is, omdat dat allemaal WP7.0 toestellen zijn. De totaalscore die het toestel bij ons behaalde, is 22,1. Iets meer dan de rest, die rond de 20 scoort.

Foto

Je kunt aardige foto’s maken met de 5-megapixelcamera van de HTC Radar, maar je moet wel even weten hoe. Anders krijg je vage plaatjes van bewogen objecten. Ook doet de autofocus het niet altijd als wij dat willen. Enige oefening is dus vereist.

Je kunt de camera starten door de app op te snorren in de lijst apps, maar makkelijker is het om gewoon de cameraknop aan de zijkant van het toestel in te drukken. Dan worden lock- en homescreen overgeslagen en zit je direct in de camera. Je kunt binnen enkele seconden beginnen met fotograferen. Overigens is dit ook uit te zetten, zodat je voorkomt dat het toestel ongewild aan gaat en dan foto’s gaat maken.

Hoewel er een cameraknop aan de zijkant van het toestel zit, is het beter om de foto te maken door het scherm aan te tikken op de plek waar je wilt dat de camera op scherpstelt. Dan wordt niet onmiddellijk afgedrukt, maar zoekt de camera eerst de beste focus en daarna volgt de klik. Je kunt natuurlijk ook de cameraknop gebruiken, maar dat levert dus vaak die vage plaatjes op als je geen geduld hebt bij het afdrukken. Door het knopje half in te drukken stel je scherp, druk je verder, dan maak je een foto. Het knopje voelt overigens erg lekker aan, het is precies groot genoeg.

De foto’s worden tamelijk snel genomen, sneller dan wij van vergelijkbare toestellen gewend zijn. De standaard afdrukvertraging die je nu eenmaal altijd wel hebt bij telefoons, is tot een minimum teruggebracht en dat is fijn. Zo mis je de mooie momenten niet snel. Al levert het wel vaak bewogen en vage foto’s op. Maar zoals gezegd is dat een kwestie van om leren gaan met het toestel. Na een tiental mislukte foto’s gebeurde het ons niet meer.

De foto’s zijn van een redelijk goede kwaliteit; de camera is aanzienlijk beter dan die in veel HTC-Androidapparaten. We merken wel dat het toestel moeite heeft met de scherpe herfstzon, die soms een deel van de foto in het licht doet baden en het andere deel in volstrekt duister. In dergelijke situaties is het dus zaak om te kiezen waar je de camera op richt: licht of donker. Anders snapt ‘ie het niet.

De flitser werkt erg goed op de korte, maar ook op de middellange afstand. De flitser is overigens ook als zaklamp te gebruiken; HTC heeft zijn eigen zaklamp-app die we van Android kennen bijgeleverd.

Heel aardig is de toevoeging van panorama- en burstfoto’s. Druk je op burst, dan maakt de camera in twee seconden tijd vijf foto’s. Dit is bedoeld om snelle bewegingen te registreren, maar erg lekker werkt dat niet. Als we snelrijdend verkeer willen vastleggen, krijgen we vijf vegen in plaats van foto’s. De ‘burst’ is dus wel aardig bedacht, maar heeft een beperkte functionaliteit.

Panoramafoto’s kun je ook maken met de HTC Radar. Dat gaat iets anders dan bij de meeste andere toestellen, waarbij je meestal slechts van links naar rechts hoeft te bewegen om een brede opname te krijgen. Bij de Radar wordt ons verzocht om drie punten te fotograferen op een lijn, waarbij het toestel helpt om het recht te houden door een stippellijn te projecteren. Op drie punten maakt de camera dan zelf een foto, die later aan elkaar worden geplakt. De panoramafoto’s die zo worden geproduceerd, zijn soms erg mooi, maar vaak mislukken ze ook. Het vergt echt wat oefening om deze prachtige mogelijkheid van de camera in de Radar goed te benutten, maar als je het eenmaal gewend bent, wil je niets anders meer.

Screenshot HTC Radar

 

HTC Radar foto

 

HTC Radar foto

 

HTC Radar foto

 

HTC Radar foto

 

HTC Radar foto

 

Galerij

Screenshot HTC Radar

Tussen de tegels op het homescreen treffen we een fototegel aan die twee tegels breed is. De foto’s die zijn gemaakt met het toestel circuleren daar voortdurend op, wat een mooi effect geeft aan het toestel. Tik je op die fototegel, dan opent de galerij zich. En dan kun je, zoals we van Windows Phone gewend zijn, het scherm weer een paar keer naar rechts vegen om diverse mogelijkheden te benutten.

De eerste mogelijkheid is camera-album: die laat de foto’s zien die met het toestel zijn gemaakt. Daaronder vind je nog meer albums, die je zelf kunt aanmaken, en nog verder in de toepassing tref je de foto’s aan van de contacten in je sociale netwerkfeeds. Zoals Twitter, LinkedIn en Facebook. En ga je nog verder naar rechts, dan keer je weer terug in het eerste scherm, want zo werkt dat in Windows Phone: als de mogelijkheden met al die schermen zijn uitgeput, begin je gewoon weer opnieuw. Dat werkt intuïtief en de opzet is helder.

De foto’s zijn op datum en personen te rangschikken. Profielfoto’s van Facebook en andere sociale netwerken verschijnen ook. De foto’s aantikken betekent dat ze groot in beeld verschijnen. Tik je lang op een foto, dan kun je kiezen die foto te delen met een emailcontact, met Facebookvrienden of je kunt hem als achtergrond gebruiken, verwijderen of aan een lijstje favoriete foto’s toevoegen die zich dan weer tussen die schermen nestelt. Mooi is de mogelijkheid ‘automatisch verbeteren’, waardoor de plaatjes wat helderder worden gemaakt of juist donkerder, en kleurechter.

Video

Screenshot HTC Radar

De Radar kan DivX en Xvid video’s afspelen, wat best goed werkt vanwege het grote scherm. Het nadeel is wel dat je die via Zune op het toestel moet zetten, omdat directe bestandsoverdracht niet mogelijk is met Windows Phone 7.

De video’s die het toestel opneemt zijn in 720p resolutie en zien er best goed uit. Het toestel kan zich goed aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden en de kleuren van de video’s zijn redelijk mooi. Ook de scherpte is goed te doen en we hebben dan ook weinig te klagen over de video’s van de Radar.

Muziek

Screenshot HTC Radar

Muziek op de Radar zetten moet via de Zune-software. Die snort zelf de muziek op je pc op zodat je die makkelijk naar de telefoon kunt overzetten. Dat werkt makkelijk.

Er zit geen headset bij de Radar. Heel erg vinden we dat niet, want de headsets die we gewend zijn bij de Android-apparaten van HTC waren meestal toch van niet al te goede kwaliteit. Behalve natuurlijk bij de toestellen met het Beats-merk, maar de Radar hoort daar niet bij.

Sluiten we er een eigen headset op aan, dan horen we keurig muziekgeluid, niet heel erg bijzonder maar zeker niet slecht. Via de luidspreker klinkt de muziek blikkerig; geen wonder. Dat is bij bijna alle telefoons het geval.

De interface voor het afdraaien van muziek werkt intuïtief en makkelijk, zoals bijna alles met Windows Phone 7.5. Je kunt weer naar alle kanten scrollen om diverse mogelijkheden in beeld te krijgen.

Games

Screenshot HTC Radar

Spelletjes staan niet op het toestel; die moet je zelf binnenhalen via de downloadwinkel. Wel staat prominent op een groene tegel op het homescreen de XBox Live-applicatie, die direct toegang geeft tot het deel van de Windows Marketplace waar die spellen te vinden zijn. Daar kun je ze direct aankopen of een testversie downloaden.

Als we spellen spelen op de Radar, merken we dat die bijzonder vloeiend en levendig op het scherm verschijnen. We hebben testversies van Angry Birds, Need for Speed Underground en Jet Car Stunts WP gespeeld. Vooral Need for Speed is geweldig om te spelen op de telefoon. De beelden van het racespel lopen vloeiend over het scherm en het spel reageert goed op de besturing die door beweging van het hele toestel wordt geactiveerd. Angry Birds speelt ook lekker. De HTC Radar kan wat ons betreft goed meekomen als gametelefoon.

Screenshot HTC Radar

 

Downloadwinkel

Screenshot HTC Radar

De Windows Marketplace is de downloadwinkel die bij elk Windows Phonetoestel hoort. Daar zijn inmiddels enkele tienduizenden apps te vinden. Maar sommige apps die je wel bij iOS of Android kunt krijgen, zijn er nog niet voor Windows Phone. Zoals de Google Reader, die we node misten, totdat we een heleboel klonen tegenkwamen in de Marketplace; keuze genoeg als je maar even zoekt. Dat geldt ook voor de originele Twitterapplicatie. Die staat niet in de Marketplace, maar met een app als Motweets kun je bijna hetzelfde doen als met Twitter zelf.

Downloaden gaat snel, rap en inzichtelijk. Het viel ons op dat de apps en games in de Marketplace nogal duur zijn vergeleken met die in de Android Market of de App Store van Apple. De goedkoopste apps en games die we vonden, kostten nog altijd 2,99 euro. Dat is niet om vrolijk van te worden.

De kwaliteit van sommige apps is twijfelachtig. De WhatsApp voor Windows Phone staat wel keurig in de Marketplace, maar die app is beretraag met opstarten en er missen veel functies die de broertjes in de Android Market of de App Store wel hebben, zoals de vele smileys die je in de tekst kan plakken. Windows Phonegebruikers moeten het zonder doen.

De Marketplace laat zich indelen in apps, games, en HTC-apps. Apps staan overzichtelijk gerubriceerd in categorieën. Er zijn echt handige apps bij die speciaal worden uitgelicht door Microsoft onder het kopje aanbevolen. Zoeken naar bepaalde apps op naam is net zo makkelijk als in de andere downloadwinkels, hoewel apps die parasiteren op die namen dan ook wel allemaal in beeld komen.

Agenda

Screenshot HTC Radar

Het is mogelijk om diverse agenda’s te voeren op de Radar. De eerstvolgende agenda-afspraak staat alvast groot genoteerd op je lockscreen. Op het homescreen is een dubbele tegel ingeruimd voor de agenda waar die afspraak nog een keer op staat.

Druk je op die tegel, dan verschijnt een mooie strak vormgegeven agenda in beeld met de eerstvolgende afspraken. Door naar rechts te scrollen kom je in de lijst taken, het dagoverzicht, en dat was het dan, want nog een keer vegen en je bent weer in de agenda.

Een menuutje verschijnt onder de agenda met drie iconen erop. De eerste brengt je terug naar de dag van vandaag. De tweede is er om een afspraak aan de agenda toe te voegen. En de derde geeft een maandkalender in beeld.

Bij de takenlijst is ook een klein menuutje van twee knoppen. Een om een taak toe te voegen, en een om een lijst van taken in beeld te krijgen. Je kunt taken weergeven op prioriteit, en het is mogelijk om kleuiren in te stellen en de diverse agenda’s te kiezen die je wilt weergeven. De agenda’s van Google, Windows Live en facebook komen broederlijk bij elkaar in de agenda-applicatie.

Screenshot HTC Radar

 

Screenshot HTC Radar

 

Office

Screenshot HTC Radar

Er staat een volledige Office-suite op het toestel. En dat werkt ontzettend goed. Eens te meer merken we dat de Microsoft-software op het toestel goed is geïntegreerd. (Met uitzondering van Zune, maar daarover later meer.) Het is een peuleschil om op het toestel Powerpoint-, Word-, en Excelbestanden te openen of zelf aan te maken. En daarmee kan de Radar ook goed meekomen als zakelijke telefoon.

Via de office-applicatie kun je ook in de clouddienst van Microsoft komen, de Skydrive waar bestanden in de cloud kunnen worden aangemaakt en opgeslagen. Maar ook is het eenvoudig om een account bij Office 365 of bestanden op de telefoon zelf te benaderen.

Browser

Screenshot HTC Radar

De browser doet zijn werk snel en goed, maar het is wel jammer dat er niet makkelijk op tekst ingezoomd kan worden. De door HTC aangepaste browser in diens Androidapparaten brengt de tekst precies in beeld, ongeacht het zoomniveau. Met een pinchbeweging op de HTC Radar kun je wel eenvoudig inzoomen, maar de tekst loopt dan aan de zijkanten uit het beeld. Daardoor blijf je heen en weer scrollen en dat is jammer.

Navigatie

Screenshot HTC Radar

Er is geen navigatie-app op de HTC Radar. Wel staat er de app Kaarten op, en als tegeltje worden we verblijd met HTC Locations. Dat zijn geen navigatie-apps, maar ze bieden wel kaarten (gebaseerd op Bing Maps van Microsoft) en satellietbeelden die aangeven waar je bent met behulp van de ingebouwde gps-functie.

Wil je met de HTC Radar navigeren, dan moet je naar de Windows Marketplace om daar Navigon te downloaden. De Europese kaartvariant is voor 43 euro te krijgen. Er zijn ook apps die voor een euro of twee turn-by-turn navigatie zeggen te bieden met online maps. We hebben daar een paar van geprobeerd, maar waren niet erg onder de indruk. Sommige apps werken gebrekkig en andere brengen de kaarten veel te langzaam in beeld om fijn mee te navigeren vanachter een autostuur. Kortom: een stevige investering in Navigon is broodnodig voor wie met deze telefoon wil navigeren.

Bellen

De geluidskwaliteit van de HTC Radar is erg goed, beide zijden van een telefoongesprek verstaan elkaar prima. Maar we moeten er wel wat over kwijt. Het telefoongeluid komt uit een zeer smalle spleet aan de bovenkant van het scherm. Aan die spleet is niet te zien waar de luidspreker nu eigenlijk precies zit. In het midden? Houden we de telefoon met het midden van de spleet tegen ons oor, dan horen we weinig. Schuiven we hem een stukje naar rechts, dan verbetert de geluidskwaliteit aanzienlijk. We vermoeden dat de luidspreker niet in het midden zit, maar ietwat naar rechts. Geen halszaak, maar wel wat vreemd: als telefoongebruiker verwacht je dat zoiets gewoon in het midden zit.

Bellen doe je met de meest prominente tegel in het homescreen: die met een telefoonhoorn erop. Daar kun je kiezen voor het raadplegen van de contactenlijst of het onscreen numerieke toetsenbord. Ook kun je de tegel rechtsboven gebruiken, de ‘people’-tegel. Daarachter zit de contactenlijst en bellen van daaruit kan natuurlijk ook, net als sms-en. Het werkt vrij intuïtief.

Screenshot HTC Radar

 

Screenshot HTC Radar

 

SMS

Screenshot HTC Radar

Een derde tegel die tamelijk prominent in het homescreen staat, bevat de tekst ‘berichten’. Daar komen niet alleen de smsjes binnen, maar ook berichten die via Facebook worden verstuurd. Wat voor bericht je precies hebt gekregen, weet je pas als je de tegel hebt aangetikt.

In die tegel kun je ook zelf een sms opstellen, maar we vinden het makkelijker om dat te doen via de people-tegel. Daar kun je bij elk contact met een telefoonnummer kiezen voor bellen of sms-en. Een sms is zo opgesteld met het lekker werkende onscreen toetsenbord. De berichtengeschiedenis wordt in chat-vorm op het scherm weergegeven, met een soort tekstballonnetjes boven elkaar. Dat is handig.

E-mail

Op de Radar kun je makkelijk een veelheid aan e-mailaccounts installeren. Hotmail, Windows Live en Exchange hebben natuurlijk de voorkeur van het op Microsoft-software gebaseerde apparaat. Maar een Gmailaccount kun je ook snel instellen.

Elke e-mailaccount krijgt een eigen tegel zodat de e-mailboxen niet door elkaar gaan lopen. Tik op een tegel en je krijgt de inbox te zien. Scroll diverse keren naar rechts, en je krijgt naar keuze de ongelezen mails in beeld, de gemarkeerde mails, de urgente; het is erg handig ingedeeld allemaal. Met handige menuknoppen kun je meerdere mails selecteren om ze te verwijderen of te markeren, en het opstellen van een nieuwe e-mail werkt erg makkelijk: druk op een plus en je kunt beginnen.

Screenshot HTC Radar

 

Sociale netwerken

De sociale netwerken zijn volledig geïntegreerd met het toestel. Zowel de ik-tegel, de people-tegel als de berichtentegel geven voordurend allerlei updates van de sociale netwerken waarbij je bent aangesloten. Twitter, Facebook, Windows Live, LinkedIn: alle belangrijke netwerken zijn beschikbaar en makkelijk in te stellen, waarbij het een pluspunt is dat je ook meerdere accounts per netwerk kunt instellen. Bij de Windows Live-accounts moet je wel even oppassen, omdat het toestel in de war kan raken als je het aan een pc hangt, en de Zune-software heeft het daar toch al zo moeilijk mee (zie hieronder).

Zune

Hoe goed alles op de telefoon ook werkt, alles gaat mis zodra je het toestel aan een pc hangt. Terwijl we op de HTC Radar tijdens de hele reviewperiode geen enkel ‘blue screen of death’ waarnamen, waar Windows zo berucht om is, ging het faliekant verkeerd op het moment dat we wat foto’s en muziek wilden overzetten tussen de telefoon en de pc.

De telefoon verplicht je dan om de Zune-software te installeren, maar daar komt het toestel niet meteen mee; eerst wordt getracht om een stuurprogramma te installeren. Als de pc na een paar minuten doorheeft dat er een Windows Phone aan hangt, wordt eindelijk de mogelijkheid geboden om Zune te downloaden (101 mb) en te installeren. En daarna kregen we foutmelding na foutmelding, zagen we ons gedwongen om de pc twee of drie keer te herstarten, werkte het nog niet, moesten we via taakbeheer allerlei applicaties en stuurprogramma’s uitzetten, enzovoorts, enzovoorts.

Om een lang verhaal kort te maken: na anderhalf uur knoeien kregen we eindelijk een werkende verbinding tussen de pc en de telefoon. Maar eenvoudig liedjes en foto’s overslepen tussen beide apparaten: niks ervan. Dat staat Zune niet toe, die er een eigen applicatie tussen schuift die volop gebruik maakt van allerlei Windows Live-toestanden. Na veel vijven en zessen mochten we eindelijk wat foto’s en liedjes van de een naar de ander overslepen. Waarbij Zune ons ook nog ongevraagd te pas en te onpas probeerde te verleiden om tussendoor nog wat online aankopen te verrichten voor het toestel.

Het is onbegrijpelijk dat Microsoft inmiddels zulke goede software voor telefoons maakt, maar het met de desktopsoftware zo laat afweten. Zune werkt, althans bij ons, ontzettend op de zenuwen en werkt nog vervelender dan iTunes met een iPhone onder Windows. Hier valt een groot verbeterpunt te noteren.

De accu kan niet worden verwisseld. Dat is nadelig, want met een extra batterij op zak is het wel zo makkelijk om het toestel wat langer in leven te houden als je langdurig onderweg bent en geen stopcontacten bij de hand hebt. Maar de accu stelt ons niet teleur. De 1520 mAh blijkt voldoende om ons ruimschoots de dag door te helpen, zelfs bij redelijk intensief gebruik. Aardig is dat de software niet alleen aangeeft hoeveel procent ‘juice’ je nog hebt, maar ook de verwachte tijd aangeeft waarop het toestel ermee ophoudt. Die schatting blijkt niet altijd te kloppen, want als je het toestel ineens intensiever gaat gebruiken zal die tijd verkorten.

Met de accu kunnen we dus ongeveer anderhalve dag vooruit bij intensief gebruik. Een zeer goede score in het smartphonelandschap dat wij nu kennen. Er zijn maar weinig telefoons die het 24 uur lang volhouden, laat staan 36. De Radar haalt dat dus wel, en dan hebben we de mogelijkheden die de software aanbiedt voor accubesparing nog niet eens benut.
Accutijd (dagen) ~1,5 ~3 ~4
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1520mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters