HTC Sensation

De HTC Sensation is de eerste dualcore-telefoon van HTC, met een geheel vernieuwde Sense-interface. En dat wekt, zeker bij een telefoon van HTC, nogal wat verwachtingen. Maakt de Sensation die ook waar?

HTC Sensation hoofdfoto

 

De HTC Sensation kan gezien worden als een nieuwe stap in het portfolio van HTC en heeft daarom uiteraard een flinke voorgeschiedenis. Begin februari, net voor het Mobile World Congress, hoorden we voor het eerst van de Sensation. Toen nog onder de codenaam Pyramid. Een aantal specs van het toestel werden bekend en die bleken precies te kloppen. Toen het toestel tijdens het Mobile World Congress niet aangekondigd werd, daar liet HTC alleen singlecore-toestellen zien, was het gevoel van teleurstelling duidelijk te merken bij sommige beursbezoekers. En daarna is het meteen een hele tijd stil geweest rond de Pyramid.

Half maart kwamen de volgende geruchten over het toestel naar buiten, beginnend met een render en het gerucht dat het apparaat op Android Honeycomb zou lopen. Erg onwaarschijnlijk, en een aantal dagen later ook alweer afgedaan als onzin. Even dachten we ook dat er een 3D-scherm in de Pyramid zou zitten, maar daar was wat verwarring ontstaan met de Evo 3D. Later werden enige specs bevestigd aan de hand van wat nieuwe plaatjes en werd ook duidelijk dat het toestel de naam Sensation opgedrukt zou krijgen.

Het toestel draait op een dualcore Snapdragon-processor van Qualcomm, en daar was de chipfabrikant zo trots op dat ze dat alvast naar buiten brachten voordat de Sensation officieel was. En even voor de aankondiging van het apparaat lekte zelfs alle informatie erover al uit.

Enfin, de HTC Sensation was geboren. Volgens HTC een geheel nieuwe toestellijn, gezien de specs de opvolger van de Desire HD en volgens de positie van het toestel op de markt eindelijk de ware opvolger van de Desire. Maar die taak had HTC al voor de Desire S weggelegd. Hoe dan ook, de Sensation is het nieuwe vlaggenschip van HTC en wordt helemaal bovenaan de smartphonemarkt geplaatst door de producent.

HTC Sensation handson

 

HTC Sensation handson

 

HTC Sensation handson

 

En daarmee is de echt directe concurrentie van het toestel terug te brengen tot maar twee toestellen: de Samsung Galaxy S II en de LG Optimus 2X Speed. Dat zijn de enige twee Nederlandse toestellen die ook een dualcore-processor hebben en daarmee echt helemaal bovenaan de markt staan.

Het gat met de overige high-end-smartphones zal in de toekomst vanwege extra software groter worden, maar is nu nog opvallend klein. Dat betekent dus dat de Sensation eigenlijk heel veel concurrentie heeft op het moment, niet in de laatste plaats van HTC zelf. Die zet met de Desire HD en Incredible S namelijk twee relatief scherp geprijsde toestellen neer die nog niet eens zoveel onderdoen voor de Sensation.

Maar vooral andere Android-producenten proberen ook met hun singlecore-telefoons wat marktaandeel van de Sensation in te pikken. Zo is er de Samsung Galaxy S die inmiddels gedegradeerd is tot een uitgebreid midrange-toestel maar nog steeds erg capabel is. En de wat nieuwere Google variant ervan, de Nexus S, doet ook enthousiast mee. En tot slot zijn er nog wat nieuwe toestellen, namelijk de Xperia arc van Sony Ericsson en de Optimus Black van LG.

De enige serieuze concurrent die niet op Android draait is de iPhone 4 van Apple. Het toestel is weliswaar wat ouder en haalt het technisch gezien niet bij de Sensation, toch is het nog steeds de smartphone die met de scepter zwaait in Nederland. Bedreiging vanuit Symbian en Windows Phone is er op dit moment nauwelijks, maar als we dan toch toestellen moeten aanwijzen voor die systemen, dan zijn het wel de N8-00 van Nokia en de Omnia 7 van Samsung.

HTC Sensation handson

 

HTC Sensation handson

 

HTC Sensation handson

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Sensation
Besturingssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 126x65x11,3 mm
Gewicht 148 gram
Form-factor Slate
Behuizing Voornamelijk aluminium
Kleuren Bruin
Scherm
Diagonaal 4,3″
Type LCD
Verbeteringen Super LCD
Resolutie qHD, 540×960 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm Snapdragon MSM8260
CPU Dualcore 1,2GHz ARM Cortex A9
GPU Adreno 220
RAM 768MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 1GB
Energie
Gesprekstijd 740 minuten
Standby-tijd 400 uur
Accu 1520mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit Geen
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 0,3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p HD, 1080×1920 pixels @30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Geen
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Ja
YouTube Ja

De Sensation komt in een standaard HTC-doosje, maar dit keer in het zwart. Maar nog even stijlvol en ook simpel als altijd. Die is natuurlijk gewoon open te schuiven en dan krijg je de telefoon gepresenteerd. Daaronder zit een grote bak met accessoires, met daarin niet meer dan een standaard setje accessoires. De telefoon wordt geleverd met een headset, een USB-kabel en een netstroomadapter om die kabel in een lader om te toveren. Wel fijn is dat er een 8GB-geheugenkaartje bij aankoop al in het toestel zit.

Over het algemeen zijn de designs van HTC enigszins inspiratieloos en lijken ze allemaal op elkaar. Maar soms zit er eentje tussen die wel iets unieks heeft. Zo was er de Incredible S met zijn aparte achterkant en de Desire Z met zijn unieke slider. En ook de Sensation heeft zo’n uniek element: de glasplaat over het scherm vormt een soort kuiltje. En ook de driekleurige achterkant is niet erg alledaags. Je hebt er helemaal niets aan, maar het geeft de Sensation wel net dat beetje eigen identiteit.

De body van de Sensation zou een unibody moeten zijn, maar dat is zeker niet het geval. Wel is de telefoon grotendeels van metaal gemaakt. Maar hij heeft gewoon een batterijklep die je eraf kunt halen. Die is dan wel weer erg groot en omvat zelfs een deel van de voorkant van de Sensation, maar een unibody mag het niet heten. Zeker niet omdat er ook twee flinke stukken plastic in de batterijklep verwerkt zitten.

De grote aluminium batterijklep zorgt er wel voor dat de Sensation redelijk goed gebouwd is. Perfect is het niet, omdat de plastic stukken van de batterijklep niet erg goed verlijmd zitten met het aluminium wat voor de nodige klikgeluiden kan zorgen als je erop drukt. En uiteraard zit er ook een beetje speling, die die geluiden veroorzaakt.

De Sensation heeft een 4,3″-scherm en is dan ook een flinke jongen. De telefoon is wel redelijk plat gehouden en je hebt er dan ook niet zoveel last van in je broekzak, maar iets kleiner was wel prettig geweest. De telefoon is erg netjes afgerond, dus ligt wel lekker in de hand.

De voorkant is opgebouwd uit twee delen: glas over het scherm heen en aluminium van de batterijklep. Dat glas vormt zoals gezegd een soort kuiltje en dat voel je ook een beetje als je het toestel gebruikt. Onder het scherm zitten vier knoppen, die allemaal aanraakgevoelig zijn. Boven het scherm zit zoals altijd een variëteit aan sensoren, een secundaire camera en een speaker.

HTC Sensation design

 

HTC Sensation design

 

HTC Sensation design

 

HTC Sensation design

 

HTC Sensation design

 

Dat is niet de primaire speakers waar muziek, ringtones en dergelijken mee afgespeeld worden. Dat gaat namelijk via een tweede speaker die aan de achterkant van de Sensation zit. Naast die speaker zit de camera met een dubbele led-flitser ernaast. Dat zit allemaal op het lichtgrijze plastic deel van de achterkant. Daaronder zit een bruine aluminium band, waar alleen het HTC-logo opstaat. Nog lager zit weer een plastic deel, dit keer donkergrijs. Daar staat de tekst “With HTC Sense” op, en that’s it.

Over de hele achterkant verspreid zitten een aantal kleine gaatjes, maar die lijken geen doel te hebben als je eronder kijkt wat daar zit.

HTC Sensation design

 

HTC Sensation design

 

HTC Sensation design

 

HTC Sensation design

 

De zijkanten van de Sensation zijn erg leeg. Links zit de volumeknop, die stijlvol uitgevoerd is als een lange chromen streep, en de MicroUSB-poort. Die laatste is niet afgedekt of anderszins weggewerkt in het design en dat is jammer. Rechts zit helemaal niets.

HTC Sensation design

 

HTC Sensation design

 

Onder zit alleen een klein knopje die je nodig hebt om de batterijklep te kunnen los trekken. Ook hier zit weer, net als op de achterkant, een klein gaatje. Die heeft wel nut, daar zit namelijk de microfoon van het toestel achter verborgen. De bovenkant is iets drukker zoals altijd, met in dit geval de 3,5 mm jackingang en de power-knop. Die eerste is opnieuw niet afgedekt, maar minder storend in het design omdat het gewoon een gaatje is. Die tweede is opnieuw een net chromen streepje, alleen dit keer wat kleiner.

HTC Sensation design

 

HTC Sensation design

 

HTC Sensation design

 

HTC Sensation design

 

HTC Sensation design

 

Scherm

Schermen in telefoons worden steeds beter en daar gaat de Sensation lekker in mee. Het scherm heeft een hogere resolutie dan de gemiddelde smartphone, namelijk 960×540 pixels tegenover 800×480 pixels. Dat heeft als voordeel dat het scherm wat scherper is, maar als je gewoon een foto bekijkt of iets dergelijks dan merk je dat nauwelijks. Alleen bij het lezen van tekst zie je duidelijk dat het scherm scherper is en dan kan dat wel prettig zijn. Maar er kleven meer nadelen aan de hoge resolutie van het scherm op het moment: het is minder energiezuinig, de processor krijgt het een stuk zwaarder waardoor het toestel wat trager werkt en sommige apps kunnen niet op het volledige scherm gedraaid worden.

Los van de resolutie is het scherm een redelijk standaard Super LCD-scherm. De kleuren zijn mooi en realistisch, alleen een klein beetje flets als je het vergelijkt met de topschermen op de markt. Doe je dat niet dan heeft de Sensation gewoon een erg goed scherm met één nadeel: de inkijkhoek is erg klein.

Toetsen

De fysieke knoppen op de Sensation kunnen we zoals altijd bij HTC weer kort over zijn: de knoppen die er zijn zijn prima, maar we missen wel een fysieke cameratoets. En we zijn nog steeds niet zo’n fan van de aanraakgevoelige knopjes onder het scherm, maar dat is zeker geen probleem van de Sensation opzich. De enige high-end Android-telefoon met alleen fysieke knoppen is de Sony Ericsson Xperia arc op het moment.

Het onscreen-toetsenbord is in dit geval interessant, zoals we voordat we de Sensation überhaupt gezien hadden al ter oren kregen. HTC heeft namelijk een eigen variant van Swype ingebouwd, die in het Engels heel hip HTC Trace heet. In een Nederlands toestel noemt HTC het gewoon ‘volgtoetsenbord’, een functie die je in de instellingen moet aanzetten. Daarbij valt niet, zoals bij Swype, van alles in te stellen over de gevoeligheid en snelheid. Het enige dat je kunt veranderen is de kleur van het spoor, maar dat is nou niet bepaald belangrijk. Hoewel we het idee van een Swype-achtig toetsenbord volledig ondersteunen, werkt het bij de HTC gewoon nog niet lekker.

Over het algemeen gaat het ‘Swypen’ wel goed, maar het aantal missers dat gemaakt wordt is echt vele malen groter dan bij het originele Swype en de spellingscorrectie werkt met de bekende balk boven het toetsenbord en doet het altijd. Het is dus niet duidelijk wanneer er verwarring over een woord is. Dus moet je er altijd op letten, of gaat het altijd mis. En dat is beiden niet echt ideaal.

Gelukkig heeft HTC een erg goed eigen toetsenbordje wat het hele volgtoetsenbord overbodig maakt. Alleen hadden we liever gezien dat het volgtoetsenbord het ‘gewone’ toetsenbord overbodig maakt, want Swype werkt gewoon zoveel beter als het goed geïmplementeerd is en je bent eraan gewend.

Het toetsenbord is verder precies hetzelfde als bij elk HTC-toestel. Dat betekent dat het erg accuraat is en een aantal handige opties heeft. Onder elke knop zit wel een cijfer of teken verborgen. Door die letter lang ingedrukt te houden kun je dat speciale teken oproepen, en ook letters met accenten en dergelijken kun je op die manier invoeren. En natuurlijk is er ook een speciaal toetsenbordje met alternatieve tekens, maar dat heb je maar zeer zelden nodig. Eventueel is er ook een half-qwerty-toetsenbord en een numeriek toetsenbord aanwezig.

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

De Sensation komt met weer een nieuwe versie van HTC Sense, dit keer uitgevoerd in 3D. Dat ziet er erg mooi uit en zit vol met details, en daarbij heeft HTC een handig en mooi lockscreen toegevoegd. En er zijn weer nieuwe widgets beschikbaar. Het is allemaal erg mooi, maar het staat wel de snelheidsboost die je van een dualcore-processor zou verwachten in de weg. De Sensation is namelijk erg snel, maar zeker niet uitzonderlijk snel.

Lockscreen

Het is een onderdeel dat we nooit meenamen bij onze reviews, maar dat toch wel steeds belangrijker wordt. En met de Sensation is het helemaal belangrijk geworden. Het lockscreen van de telefoon heeft meer features dan ooit tevoren en dat is zeker geen slechte zaak wat ons betreft.

Behalve de unlock-functie, zitten er nog een aantal handige features in het scherm. Boven de cirkel die je omhoog moet schuiven om het toestel te deblokkeren kun je vier programma’s kwijt, die je in de ring kan slepen waarna ze meteen geopend worden. Erg handig voor bijvoorbeeld de camera, die je zo snel mogelijk bij de hand wilt hebben in sommige gevallen.

Ook de achtergrond van het lockscreen is geen statische afbeelding meer. Je kunt voor een aantal verschillende achtergronden kiezen. Zo kun je het weer weergeven op het lockscreen, kun je foto’s rond laten vliegen op het scherm of kun je er de laatste tweets van je vrienden kwijt.

En ook als je muziekspeler bijvoorbeeld aan staat krijgt het lockscreen een handige functie. Dan komt er namelijk een tegel te staan waarmee je je muziek kunt bedienen. Of eentje met je gemiste oproepen, of een andere notabele gebeurtenis.

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Homescreen

Het idee van de homescreens is hetzelfde gebleven, maar de grafische uitvoering is wat anders geworden. Er zijn nog steeds zeven homescreens, door jou als gebruiker zelf in te delen. Maar die zitten nu in een carrousel die je naar believen kunt rondraaien. En daar hoort een erg mooie animatie bij. De widgets van het ene scherm vallen als het ware in lagen uiteen terwijl ze wegdraaien. De widgets van het andere scherm draaien het scherm in, waarbij de verschillende lagen op elkaar vallen.

De schermen zijn in te delen met een grote variëteit aan inhoud. Allereerst zijn er de standaard Android-items, waaronder een aantal widgets, snelkoppelingen en mappen. Daarnaast kun je gewoon je programma’s op het homescreen plaatsen. HTC heeft zelf een flinke hoeveelheid widgets toegevoegd. Die variëren van paginagrote virtuele boekenkasten tot kleine knopjes om bijvoorbeeld je Wi-Fi-verbinding aan of uit te zetten. Ben je even het overzicht kwijt? Geen probleem! Met een simpele pinch-beweging kun je een duidelijk overzichtje van je zeven schermen tevoorschijn toveren.

Een andere functie die HTC voor de homescreens heeft toegevoegd zijn de zogenaamde scènes. Je kunt een ‘set’ homescreens, een scène genaamd, opslaan en op die manier voor verschillende situaties verschillende scènes creëren. Nog steeds een mooi concept, maar na die twee jaar ook nog steeds niet goed uitgewerkt. Tot overmaat van ramp zijn de scènes aangevuld door skins, die de homescreenstructuur in takt laten, maar wel de stijl veranderen. Dat doen scènes namelijk ook, en daar wordt het niet overzichtelijker op.

Al met al is het hele homescreensysteem van de Sensation erg goed en flexibel. Je kunt er echt van maken wat je wilt en hebt als je het een beetje slim aanpakt helemaal geen menu meer nodig. En het ziet er nog mooi uit ook. Mooier dan het al was zelfs.

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Menu

Screenshot HTC Sensation

Net als bij de Desire S, is er bij de Sensation iets meer structuur aangebracht in het menu. En dat is erg welkom. Het is allemaal nog niet heel erg spannend, maar je kunt wel de applicaties op verschillende manieren ordenen en de lijst is opgedeeld in pagina’s. Zo kun je niet meer de hele lijst doorscrollen, maar scrol je steeds één pagina verder.

Je kunt je menu sorteren op datum of op alfabetische volgorde. Daarnaast zijn er twee extra tabbladen. Eentje met een pagina waar de apps die je het meest gebruikt op te vinden zijn, en eentje met al je zelf gedownloade applicaties.

Een andere extra is dat je een applicatie kunt delen vanuit je menu. Via de menuknop kun je delen kiezen en dan een applicatie, volledig met link, via Twitter, Facebook, email of iets dergelijks te delen. Dat kan uiteraard alleen met applicaties die je zelf geïnstalleerd hebt.

Al met al is het menusysteem van de Sensation een stuk beter van de eerdere telefoons van HTC. Echt ideaal is het echter nog niet en de systemen van Samsung, Sony Ericsson en LG vallen bij ons toch nog beter in de smaak.

Multitasking

Screenshot HTC Sensation

Multitasken is inmiddels vaste prik voor Android-telefoons, en zo ook de Sensation. Een applicatie blijf standaard openstaan na gebruik, tenzij je hem echt speciaal via het menu of iets dergelijks afsluit. Zo’n applicatie blijft op de achtergrond actief en kun je dus ten alle tijden weer oproepen om verder te gaan waar je gebleven was. Door de homeknop lang ingedrukt te houden, of door de statusbalk naar beneden te trekken, kun je de zes laatstgebruikte applicaties zien om makkelijker te schakelen.

Die zes apps staan er ongeacht of ze nog actief zijn of niet, en dat was voorheen altijd een probleem. HTC heeft daar eindelijk iets voor ontwikkeld in de vorm van een mooie taakbeheerder. Die vind je gewoon in het menu. Het is eigenlijk een simpele lijst met applicaties met een sluit-knopje erachter. Maar boven is hij iets opgeleukt met informatie over hoeveel RAM-geheugen in gebruik is, wat zoals we van HTC mogen verwachten mooi weergeven wordt. Er zit wel een optie om alle programma’s te sluiten in de taakbeheerder, maar vreemdgenoeg kun je een app niet vanuit de taakbeheerder openen. Als je erop klink kom je uit in een schermpje met applicatieinfo, in plaats van in de applicatie zelf. Het is niet essentieel, maar was toch wel leuk geweest.

Mocht een app om de een of andere reden je aandacht nodig hebben, denk aan een nieuw bericht in een chatapplicatie, dan komt dat in het notificatiescherm binnen. Dat kun je oproepen door de statusbalk naar beneden te trekken en daar vind je tevens nieuwe mailtjes, nieuwe sms’jes, gemiste gesprekken of agenda-reminders. HTC heeft dit notificatiescherm zelf wat verrijkt met extra functies. Zoals gezegd zijn de laatste zes gebruikte applicaties hier te vinden, en daarnaast is er een tweede tabblad aanwezig dat heet ‘snel instellen’. Daar kun je zaken als Wi-Fi, bluetooth, tethering en GPS aan- en uitzetten. Ook een snelkoppeling naar de instellingen en de taakbeheerder vind je hier.

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Prestaties

Screenshot HTC Sensation

De HTC Sensation is HTC’s eerste dualcore-telefoon, en ook meteen de eerste telefoon met een dualcore Snapdragon-chip van Qualcomm erin. Het gaat om de MSM8260, die opgebouwd is uit onder andere 2 op 1,2GHz geklokte ARM Cortex A9 CPU’s en een Adreno 220 GPU. Dat pakketje wordt gebundeld met 768MB aan RAM-geheugen en daarmee zet de Sensation aardige prestaties neer.

Maar wonderen verricht de Sensation zeker niet, en de snelheid van de Samsung Galaxy S II haalt de Sensation niet. Dat laat de benchmark ook goed zien, voor zover je daar veel waarde aan moet hechten. De Sensation blijft in Quadrant steken op zo’n 2200 punten, een prestatie die overigens bijna geëvenaard werd door de Desire HD. De Galaxy S II komt met ongeveer 3300 punten de helft hoger uit. Het snelheidsverschil tussen de HTC Sensation en bijvoorbeeld de HTC Incredible S is ook minimaal.

Het grootste voordeel van de dualcore-processor is in het geval van de Sensation dan ook dat hij in de toekomst de mogelijkheid zal bieden om applicaties die voor een dualcore-toestel zijn ontworpen te draaien. Die apps scharen zich nu nog vooral rond de nVidia Tegra 2-chip, dus daar kan de Sensation niets mee.

De stabiliteit van de Sensation zijn we niet helemaal tevreden over. Het toestel is niet onstabiel, maar de stoppen vliegen er toch vaker uit dan bij een gemiddelde smartphone en dat is jammer.

De Sensation is een echte allrounder en dus ook best wel een entertainer. De telefoon heeft uiteraard een muziekspeler, een radio, een videospeler en ook de nodige mogelijkheden om content te delen of op te nemen. Zo kun je via DLNA je Wi-Fi-TV voorzien van content en kun je met de camera van de Sensation 8-megapixelfoto’s en 1080p HD-video’s maken.

Foto

Screenshot HTC Sensation

Op fotogebied heeft de Sensation het nodige in huis, met als kroonjuweel de 8-megapixelcamera. Die wordt bediend via de maar al te bekende camerainterface van Sense, zonder fysieke cameratoets. Dat wil zeggen dat focussen en afdrukken via het scherm gaat. Het voordeel daarvan is dat je touchfocus hebt en zo kunt focussen op elk punt in de foto dat je wilt. Het nadeel is dat het een stuk onnatuurlijker is en je de telefoon ook minder goed stil kunt houden tijdens het maken van een foto via het scherm.

Qua functies zit het wel goed met de camera van de Sensation. Je kunt van alles aanpassen, zoals effecten op de foto, het contrast, de verzadiging, de helderheid, de witbalans en de iso. Ook zijn er scenes aanwezig en kun je kiezen om breedbeeld foto’s te maken of foto’s in normaal formaat.

Er is ook een functie aanwezig die automatisch verbeteren heet. Wat daar precies het nut van is wordt nergens uitgelegd. Een praktijktest wijst uit dat de dynamische range van de foto, het gebied waarin de foto niet onder- en niet overbelicht is, wat groter wordt. Erg veel veranderingen zijn er echter niet, zoals je hieronder kunt zien. De foto links is gemaakt zonder de functie, de foto rechts met. De rest van de camerasamples in deze review zijn gemaakt met de automatisch verbetering aan.

Camerasample HTC Sensation

 

Camerasample HTC Sensation

 

Die foto’s zijn redelijk goed, maar kunnen zeker niet meekomen met de top van de markt. Speciale cameratelefoons zoals de Nokia N8 zijn natuurlijk sowieso een stuk beter dan de Sensation, maar ook de Android-telefoons met de beste camera’s, namelijk de Samsung Galaxy S II en de Sony Ericsson Xperia arc, zijn een stuk beter dan de Sensation. Het toestel heeft vooral last van een grote hoeveelheid ruis. En ook zijn de foto’s niet heel erg detailrijk. De kleuren en vooral ook de dynamische range van de foto’s zijn wel erg mooi. En aangezien je als je de foto’s niet al te groot bekijkt geen last hebt van de bovengenoemde problemen, doet de Sensation het toch best goed als cameratelefoon.

Camerasample HTC Sensation

 

Camerasample HTC Sensation

 

Camerasample HTC Sensation

 

Camerasample HTC Sensation proefopstelling

 

Camerasample HTC Sensation vergelijking

 

De galerij waarin je foto’s getoond worden op de Sensation is flink geüpdatet ten opzichte van de eerdere HTC-toestellen en hoewel de galerij in die toestellen ook al heel goed was, heeft die update hem zeker niet slecht gedaan. Mapjes waarin foto’s zitten zien er wat mooier uit dan voorheen en ook de sociale kant is een beetje gepimpt: het toestel ondersteunt nu meer services. Inmiddels kun je ook terecht bij Picasa met de galerij van Sense. En daarnaast worden foto’s van Facebook en Flickr weergegeven, en kun je via DLNA foto’s van allerlei andere apparaten trekken.

Met locale foto’s kun je wat meer dan alleen bekijken: je kunt bijvoorbeeld een diavoorstelling beginnen of één of meerdere foto’s delen op talloze manieren. Zo kun je ze op Facebook of Picasa zetten, delen via Twitter, mailen of delen via bluetooth. En ook direct printen op een printer die met Wi-Fi uitgerust is kan. Nieuw is dat je foto’s kunt bewerken. Dat is wat basaal, maar het kan je foto’s wel net een beetje opleuken. Je kunt bijsnijden, draaien en effecten toevoegen. Vooral dat laatste is wel leuk.

Camerasample HTC Sensation

 

Camerasample HTC Sensation

 

Camerasample HTC Sensation

 

Video

De HTC Sensation heeft een groot en scherp scherm, en dat is dus ideaal om je favoriete films en series onderweg op te kijken. Softwarematig gaat dat niet helemaal probleemloos, maar toch wel aardig. Je kunt via de galerij filmpjes in mp4-formaat tot 1080p HD afspelen en ook DivX en Xvid trekt de telefoon. Dat gaat alleen wel tot 720p HD in plaats van 1080p HD.

Het afspelen van een 720p .mkv-bestandje bleek erg lastig te zijn, ook met externe software. We hebben drie spelers geprobeerd en kregen bij geen van allen goed resultaat. Bij de ene liep het beeld traag en schokkerig, dan weer werd alleen het geluid afgespeeld, en bij weer een andere speler werd alleen het beeld afgespeeld. Kortom, dat hoef je niet te proberen.

Mocht je het schermpje van de Sensation nou niet groot genoeg vinden om je films op af te spelen, dan kun je ze ook via DLNA op een ander scherm afspelen. Dat gaat via een applicatie die ‘verbonden media’ heet, waar je ook muziek en foto’s mee kunt delen. Het werkt heel simpel: je selecteert een bestand vervolgens selecteer je een externe speler die zich in hetzelfde Wi-Fi-netwerk bevindt en ook met DLNA uitgerust is. Dan wordt het bestand als het goed is naar de andere speler gestreamd. Erg handig als je bijvoorbeeld bij vrienden vakantiefilmpjes- of foto’s wilt laten zien, of als je op een feestje een film wilt kijken. Nadeel is nog dat er niet bepaald veel apparaten in omloop zijn die het ondersteunen.

Een nieuwe feature die de HTC Sensation biedt is HTC Watch. Daarmee kun je films en TV-programma’s kopen of huren. Die kun je op je telefoon of op een TV bekijken en daar kun je tevens vanaf vijf HTC-toestellen met Watch erop bij. Alle video’s worden gestreamd vanaf de servers van HTC. Helaas werkt de dienst nog niet in Nederland, dus kunnen we er verder weinig over kwijt. Het enige dat ons nu opvalt, je kunt al wel trailers kijken, is dat je alleen via Wi-Fi kunt streamen. Begrijpelijk als je een beetje kwaliteit wilt hebben, maar toch wel jammer als je bijvoorbeeld in de trein een film wilt kijken.

Je kunt uiteraard ook zelf filmpjes maken. Daarvoor heeft de Sensation een camera die kan filmen in 1080p HD. Het geluid van de filmpjes, dat in stereo wordt opgenomen, is nogal beroerd. Het beeld is redelijk goed. Wonderen blijven echter uit en er zitten nog steeds niet heel veel details in de video. Een grote vooruitgang ten opzichte van 720p-filmpjes van concurrenten is het dan ook niet.

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Muziek

Op muziekgebied heeft de Sensation heel wat te bieden. Naast de hierboven beschreven deelmogelijkheden heeft het toestel nog een flink aantal apps die aan muziek gerelateerd zijn.

De belangrijkste daarvan is natuurlijk de muziekspeler. Dat is nagenoeg dezelfde als in de oudere HTC’s, maar dan met een iets andere layout van het afspeelscherm. Daar vind je een album art, een aantal knoppen en een voortgangsbalk. Natuurlijk is er ook wat meer informatie te vinden over het nummer, direct onder de album art. In het balkje onderaan zijn vijf knoppen te vinden, één voor je muziekbibliotheek, één voor de huidige afspeellijst en drie knoppen voor de bediening. Er is één nieuwe knop, waarmee je een speler kunt selecteren. Je kunt muziek namelijk zowel via DLNA als via bluetooth streamen vanaf de Sensation. De coverflow-achtige weergave die je vroeger kreeg als je het toestel op zijn kant draaide is er in de Sensation uitgesloopt door HTC.

Via de menutoets kun je je muziek ook delen. Dat wil zeggen versturen in plaats van streamen. Dat gaat via mail, mms of bluetooth, hoewel nummers voor die eerste twee vaak te groot zullen zijn. Als je externe programma’s installeert waarmee je muziek kunt delen, zoals Dropbox, dan kun je die ook in dit overzicht vinden. In het menu is ook een optie waarmee je gerelateerde YouTube-filmpjes kunt zoeken.

Twee leuke functies van de Sensation, die je overigens beiden ook in het menu vindt, zijn een equalizer en een album art download-functie. De equalizer is aardig uitgebreid en biedt naast een standaard equalizer ook de optie tot SRS-verbetering. Daarmee wordt je muziek wat ruimtelijker weergegeven. Leuker is de mogelijkheid om album arts te downloaden. Je kunt ervoor kiezen dat de covers automatisch voor al je muziek gedownload worden, of je kunt voor afzonderlijke nummers de album art ophalen. Dat werkt via de database van Gracenote en werkt aardig goed.

De muziekbibliotheek kun je binnengaan via een knopje in het afspeelscherm en bestaat uit een aantal tabbladen. De verschillende tabbladen representeren verschillende filters voor je muziek, namelijk artiesten, albums, afspeellijsten, alle nummers, genres, componisten en gekochte muziek. Door deze lijsten kun je bladeren door met je vingers naar boven en naar beneden te schuiven en aan de zijkant is ook een schuifje te vinden waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan. Je kunt ook wisselen naar een mediaserver in plaats van je locale bibliotheek. Dat werkt via DLNA.

De radio in de Sensation biedt weinig meer dan standaardmogelijkheden, maar hij ziet er wel cool uit. Centraal staat een scherm waar je de frequentie en de ontvangst kunt zien en de naam van de zender. Daaronder is een balkje waar je de frequentie handmatig kunt veranderen en nog wat lager zijn knoppen om de volgende zender te zoeken. Natuurlijk kun je ook zenders opslaan en via de speaker afspelen, maar daar houden de functies wel zo’n beetje op.

De muziek die uit de Sensation komt is echt des HTC’s. Door de koptelefoon is de boel een beetje dof maar kun je er met de equalizer best wel wat van maken, en het is sowieso niet heel slecht. Je kunt het toestel zonder problemen als primaire mp3-speler gebruiken. De speakers zijn redelijk hard en helder, maar missen wat diepte.

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

Soundhound is een programmaatje dat HTC voorgeïnstalleerd heeft, waarmee je muziek kunt herkennen. In de basis hetzelfde als het bekende Shazam dus. Het programma is wel wat uitgebreider dan Shazam, zo kun je ook een nummer zingen of fluiten of gitaarspelen. Als je dat een beetje goed doet, wordt het ook herkend.

Een andere leuke toevoeging is dat je door de hele database kunt bladeren vanuit het programma. Herken je bijvoorbeeld, zoals wij tijdens onze test, het nummer Koko van Sander van Doorn, dan kun je vanuit daar doorklikken naar de pagina over Sander van Doorn. Daar kun je alle albums en nummers van de artiest vinden. Ook is er een knopje ‘similar artists’ aanwezig waarmee je weer verder kunt bladeren. In ons geval toevallig niet, maar bij sommige artiesten wel. Ook kun je een tag delen of bookmarken en kun je via YouTube het nummer opzoeken. Ook het nummer kopen via Amazon behoort tot de mogelijkheden en je kunt de songteksten opzoeken. Mogelijkheden zat dus.

Het idee van het programma is dat je, als je een nummer hoort dat je niet kent, snel de naam kunt achterhalen. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld radio aan het luisteren bent. In een club of tijdens een concert werkt het wat minder goed vanwege het vele omgevingsgeluid en de harde muziek die moeilijk opgepakt wordt door het toestel.

Games

Screenshot HTC Sensation

Voordat je de Android Market in duikt om games op de kop te tikken zul je het met één spelletje moeten doen: het bekende en inmiddels oeroude Teeter. Een simpel spelletje waarbij je via de accelerometer van het toestel een balletje door een doolhof moet leiden. Doodsimpel en niet erg hoogstaand, maar wel leuk om een paar loze minuutjes door te komen.

Wil je wat serieuzer gaan gamen op je Sensation dan zul je de Android Market in moeten duiken. De winkel zelf zullen we in het volgende hoofdstuk bespreken, het gameaanbod komt hier aan bod. Er zijn steeds meer kwalitatief steeds betere games verkrijgbaar in de Android Market. Dingen als Asphalt, Dungeon Defenders, Sims en The Settlers zijn best diepgaand en daar kun je wel de nodige uren aan kwijt zijn als je een beetje fanatiek bent. De kracht van Android-games ligt echter meer bij de simpele spelletjes als Flight Control, Angry Birds, Fruit Ninja en Tower Defense.

Voor de wat serieuzere gamers komt er wellicht binnenkort wat meer aanbod via Qualcomm’s Game Pack, waar de Sensation als het goed is gebruik van moet gaan maken. Hoe dan ook zit je dankzij de dualcore-processor in de Sensation wel goed met toekomstige games die er grafisch wat beter uit gaan zien, die moet de Sensation allemaal gaan ondersteunen.

De HTC Sensation mag dan geen zakelijke telefoon zijn, het is toch wel prettig om een beetje productief te kunnen zijn met je telefoon. Het gaat immers niet alleen om bellen en entertainment bij een smartphone. En productief is de Sensation zeker, met een prima agenda, voorgeïnstalleerde Office-suite, navigatiemogelijkheden en één van de beste browsers die we in een telefoon gezien hebben.

Agenda

De agenda van de HTC Sensation lijkt natuurlijk sterk op de standaard Android-agenda, maar heeft wat kleine veranderingen ondergaan. Ook ten opzichte van de vorige HTC-toestellen. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Nieuw en erg handig is dat beneden een balkje zit waarmee je snel kunt wisselen tussen dag-, week-, maand- en agendaweergave. Daar kun je ook naar de afspraken die via iemand anders binnengekomen zijn, de uitnodigingen, gaan.

Een andere feature van de agenda, die meer leuk is ter decoratie dan echt handig, is het feit dat je het weer boven de dagweergave van de komende paar dagen ziet. Dat zou misschien handig kunnen zijn voor het plannen van een afspraak, maar in de praktijk zul je dat nauwelijks gebruiken. Maar dat neemt niet weg dat het er mooi uitziet.

Leuk is dat echt al je agenda’s in de applicatie samenkomen. Dus niet alleen een lokale agenda, een exchange-agenda en je Google-agenda, maar ook je Facebook-agenda. Als er dus iemand jarig is van je Facebook-vrienden zul je dat meteen zien en ook evenementen waar je je via Facebook op inschrijft komen in je agenda terecht. Bovenaan kun je eventueel agenda’s aan- en uitzetten.

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Office

Screenshot HTC Sensation

Het Office-pakket dat met de Sensation komt heet Polaris Office en is redelijk compleet. Je kunt Word-, Excel- en Powerpoint-documenten bekijken en bewerken. De eerste twee kun je ook maken. Word- en Powerpoint-bestanden bewerken en bekijken gaat prima, bij Excel gaat dat wat minder lekker. Sowieso is bladeren door grote spreadsheets met alleen een touchscreen niet ideaal, en daar komt nog eens bij dat je geen invoerhulp hebt als je een formule wilt invoeren. En ook cellen selecteren voor je formule gaat niet geweldig, omdat het toetsenbord steeds weer inklapt.

Voor PDF-bestanden heeft de Sensation een apart programma: Adobe Reader. Bestanden lezen met dat programma gaat erg goed en er zijn een aantal weergavemodi beschikbaar. Meer functies heeft het programma niet, maar dat is natuurlijk ook precies de bedoeling van een dergelijk programma.

Browser

Screenshot HTC Sensation

De browser die in de Sensation te vinden is, is sterk gebaseerd op de standaard Android-browser, maar is vooral grafisch hier en daar wat aangepast. De browser werkt erg goed en is zeker één van de snelste browsers die we in telefoons hebben gezien. Navigeren over een pagina gaat prima met het toestel en werkt zelfs al voordat de pagina echt goed geladen is. Zoomen gaat door twee keer op het scherm te tikken of middels de bekende pinch-beweging en dat werkt ook prima op het toestel. Handig is dat tijdens het zoomen de tekst direct schaalt naar je zoomniveau. Tenzij je dat anders instelt natuurlijk.

Want instellingen heeft de browser genoeg. Zo kun je bijna alles, namelijk afbeeldingen, javascript en popups uitzetten om kosten te sparen in het buitenland. Of omdat je popups gewoon irritant vind natuurlijk. En ook geavanceerde functies zoals het onthouden van formulierdata en wachtwoorden zijn aanwezig; er worden zelfs beveiligingswaarschuwingen gegeven als je dat wilt.

Ondersteuning voor flash en HTML5 is aanwezig, en dat werkt eigenlijk heel goed. Zelfs pagina’s met actieve flash-elementen draaien nog lekker en je kunt er naar hartenlust en bijna zonder lag over scrollen. Het wordt een beetje tricky als je het flash-element over het volledige scherm probeert te krijgen, dan werkt scrollen namelijk niet altijd even goed omdat het toestel het soms als bediening van het flash-element ziet. Maar los van dat werkt het allemaal erg goed eigenlijk.

Er is de afgelopen weken op het internet het een en ander gezegd en geschreven rond een mogelijke ‘death grip’ waar de Sensation last van zou hebben. Als je de bovenkant van het toestel zou bedekken met je hand zou vooral de Wi-Fi ontvangst flink achteruit gaan. Die wordt inderdaad flink wat minder als je de hand over de hele bovenkant van het toestel legt, maar het is de vraag hoe erg dat nou is. Als je het apparaat in portretmodus vasthoudt dan zal het sowieso niet vanzelf gebeuren. Als je hem op z’n kant houdt dan kan het zijn dat je hem wel zo vasthoudt dat de Wi-Fi-ontvangst achteruit gaat. Dat ligt een beetje aan de manier waarop je je telefoon in zo’n geval vasthoudt. Dat kan vervelend zijn, maar echt een groot probleem is het niet omdat je hem ook op z’n kant makkelijk zo kunt vasthouden dat er geen problemen optreden.

Navigatie

Google biedt al sinds jaar en dag haar eigen kaartensoftware, waar een jaar geleden ook nog turn-by-turn navigatie aan toegevoegd is. Deze Google Maps-software, die inmiddels bij versie 5 aanbeland is, werkt eigenlijk heel goed. Daar vormt de combinatie met de HTC Sensation, waarop de software standaard aanwezig is, geen uitzondering.

De kaartenapplicatie is bijzonder uitgebreid, met bijvoorbeeld integratie van Google Latitude, waarmee je je vrienden kunt laten zien waar je bent en ook bij plekken kun inchecken. En ook zonder Latitude zijn er nog veel handige functies aanwezig bij alle POI’s. Zo’n POI kun je makkelijk zoeken via een knopje bovenin het scherm en bij zo’n POI kun je bijvoorbeeld het telefoonnummer en het adres zoeken, maar ook gewoon direct ernaartoe bellen of navigeren. En je kunt plekken ook beoordelen of beoordelingen van andere gebruikers bekijken. Dat is bijvoorbeeld handig bij restaurants.

Enfin, als je eenmaal gekozen hebt waar je heen wilt, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent.

En als je onderweg even moet tanken en je ziet geen POI in de buurt, dan kun je ook een zoekopdracht inspreken. Daarvoor moet je op het zoekknopje onder het scherm drukken en dan op het microfoontje dat in beeld verschijnt. Dat werkt prima zolang je tekst niet te lang of ingewikkeld wordt en kan zowel een speciale locatie als een adres of zelfs een bepaalde winkel zijn. Termen als “Ikea Duivendrecht”, “Rokin 7 Amsterdam”, “Albert Heijn” en dus ook “tankstation” zijn allemaal probleemloos, hoewel je soms een keuzemenu voorgeschoteld krijgt.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden.

Een nadeel is dat je kaarten altijd van het internet moet halen en dat de navigatiefunctie in het buitenland dus eigenlijk waardeloos is. Daar zullen zuinige Nederlanders immers hun dataverbinding uitzetten, omdat mobiele data in het buitenland kapitalen kost. Voordeel van de online kaarten is natuurlijk wel dat je met de Google Maps-kaarten werkt, die zeer goed up-to-date gehouden worden. Je hoeft dus geen moeite te doen om kaartupdates te downloaden. Overigens schijnt er over een tijdje een offline-modus van Google Maps Navigatie te komen, maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Tools

Screenshot HTC Sensation

De Sensation komt met een flinke toolbox erop uit de fabriek rollen. Uiteraard zijn standaard tools als een rekenmachine en een wekker aanwezig, maar HTC gaat iets verder dan dat.

Twee heel praktische apps zijn de zaklamp en de spiegel. De zaklamp is een applicatie die je LED-flitser activeert zonder dat de camera aan staat, op drie verschillende helderheidsniveaus. Heel handig om even de goede sleutel aan je sleutelbos te zoeken als je ’s avonds laat thuiskomt bijvoorbeeld. Het spiegeltje is een app die de secundaire camera van de Sensation inschakelt en het beeld ervan op het scherm weergeeft, wat een soort spiegeleffect geeft. Daarmee kun je bijvoorbeeld even je haar doen als er geen spiegel in de buurt is.

De lijst handige apps gaat verder met een dobbelsteen-applicatie. Daarmee kun je een aantal verschillende dobbelstenen in het beeld slepen en dobbelen door je telefoon te schudden. Ook een muntje kun je in het beeld slepen om kop of munt te doen, en vooral dat laatste kan nog weleens handig zijn. Veel meer dan een gimmick is de app echter niet.

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Er zijn ook wat serieuzere tooltjes aanwezig op de HTC Sensation. Bijvoorbeeld een voicerecorder, waarmee je gesproken tekst kunt opnemen. Om even snel een memo te maken, of om bijvoorbeeld een interview op te nemen zodat je later nog even kunt terugluisteren wat er nou precies gezegd is. De kwaliteit is niet zo goed dat je het ook als spraak bij een filmreportage of iets dergelijks kunt gebruiken, maar om voor jezelf wat dingen op te nemen is het wel handig.

Een erg handige tool is te vinden onder het kopje ‘overdragen’. Daarmee kun je, afhankelijk van de mogelijkheden van je oude telefoon, contacten, sms’jes en kalenderitems overzetten naar je Sensation. Dat werkt via bluetooth en is dankzij de instructies die je in de app krijgt kinderspel.

Tot slot is er nog een handige zoektool genaamd Snel zoeken. Daarmee kun je zoeken in Google, Wikipedia, YouTube, het Google woordenboek of je kunt woorden vertalen via Google Translate.

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Extra apps

Screenshot HTC Sensation

De Sensation zit nog volgepropt met een flinke hoeveelheid aan extra apps die HTC geïnstalleerd heeft voor je, maar daar zit ook veel rommel bij. Veel applicaties zijn op zich niet slecht, maar zijn simpelweg overbodig. Zo is Nieuws nagenoeg overbodig omdat er ook een standaard Google News-applicatie op zit die toch even wat handiger werkt. Nieuws biedt alleen wat toegevoegde waarde omdat je er je eigen RSS-feeds in kunt toevoegen. Maar al je echt een serieuze RSS-lezer wilt kun je er beter eentje downloaden. Locations is compleet overbodig omdat het minder goed werkt dan Google Maps en als enige voordeel offline kaarten biedt, maar daar moet je extra voor betalen en als je dan toch wilt betalen voor je navigatie, dan kun je beter een echt goede app kopen.

De weer-applicatie van HTC verdient wel even een vermelding. Functioneel is het niet heel speciaal, maar grafisch des te specialer. Er is één handige functie aanwezig die niet in elke weer-app zit, namelijk de mogelijkheid om een temperatuurgrafiek per uur op te roepen. Verder kun je grafisch mooi de globale weersverwachtingen zien en kun je doorklikken naar de site van AccuWeather voor meer details. Erg goed uitgevoerd is de pagina waar je het huidige nieuws te zien krijgt. Die bestaat voor het grootste deel uit een indrukwekkende animatie die laat zien wat voor weer het wordt. Bovenin staat in een simpel lijstje wat informatie over het weer. Overigens zul je de weer-applicatie niet echt nodig hebben, omdat het weer ook door de rest van de Sense-interface een belangrijke rol speelt. Er zijn uitgebreide widgets voor, het zit verwerkt in de standaard klokwidget, het zit verwerkt in de agenda en je kunt het zelfs op het lockscreen zetten of als live-achtergrond instellen.

Voor uitbreidingen voor de Sense-interface, dat wil zeggen nieuwe widgets, geluiden, scènes, achtergronden en skins, kun je bij de HTC Hub terecht. Daar moet je wel een HTC Sense-account voor aanmaken, maar dan kun je er vanalles gratis downloaden dat HTC niet op de telefoon zelf wilde zetten. Die zit immers al vol genoeg met HTC-content.

Andere apps kun je natuurlijk uit de Android Market plukken. De Market is een strak vormgegeven applicatie die alle waar die je kunt downloaden overzichtelijk weergeeft. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Erg handig dus al je je telefoon wilt uitrusten met wat applicaties, maar geen idee hebt wat er allemaal voor moois beschikbaar is.

Het applicatiescherm bevat als de ontwikkelaar ervoor kiest alle relevante informatie, maar het gebeurt vaak dat de screenshots weggelaten worden wat jammer is. Desondanks kun je wel alles wat je echt nodig hebt over de applicatie meteen hier vinden. De Market heeft ook een speciaal scherm voor al je downloads, waar je deze kunt bekijken, openen, verwijderen of eventueel updaten. Dat updaten kan ook automatisch gebeuren.

De Android Market is op het moment van schrijven gevuld met ongeveer 250.000 applicaties en hoewel vooral op game-gebied sommige titels ontbreken, is het aanbod zeker mooi. Daarnaast groeit dit assortiment nog steeds lekker door en is er dus genoeg om je mee te vermaken, ook als je die ene applicatie net even niet kunt vinden. De prijzen van de Android Market zijn gewoon normaal.

Een nadeel van de Android Market is dat je een probleem hebt als je geen creditcard hebt en toch apps aan wilt schaffen. Betalen via PayPal is niet mogelijk en andere alternatieven die per land geregeld moeten worden, zoals premium sms of iDEAL, kun je helemaal vergeten.

Sinds kort heeft Google ook een speciale website voor de Market waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Communiceren is het hoofddoel van een telefoon en gaat tegenwoordig al lang niet meer alleen door te bellen of sms’en. Zo kun je met de Sensation ook mailen, chatten, of contact houden via sociale netwerken. Dat gaat allemaal erg goed, hoewel je voor het laatste wel het beste aparte software kunt installeren. De Friend Stream van HTC is namelijk niet de beste social networking-software die er is.

Bellen

Screenshot HTC Sensation

De telefoonapplicatie van de HTC Sensation is een klein beetje vernieuwd. De smart-dialing-feature, die al lang bij de HTC-toestellen aanwezig is, is een beetje vernieuwd. Je kunt nu niet alleen de naam invoeren via het toetsenbord, maar ook inspreken. Daarvoor is een klein knopje toegevoegd. Verder kun je natuurlijk gewoon een nummer invoeren of snelkeuze nummers instellen, waarmee je kunt bellen door een knop lang ingedrukt te houden.

Bijzonder is dat de telefoon je in staat stelt om ook contacten die via Facebook, Flickr of Twitter zijn opgeslagen, te benaderen via de telefoonfunctie. Als een persoon die je via Twitter volgt, ook onder dezelfde naam in je telefoonboek is opgeslagen, suggereert het toestel je om die twee items samen te voegen. Zo kun je vanuit Twitter, Flickr of Facebook iemand bellen, als je tenminste het telefoonnummer hebt. Via je contacten-applicatie kun je ook direct satusupdates via de genoemde sociale netwerken zien. Behalve deze sociale media kun je ook contacten bellen via Exchange of natuurlijk gewoon via lokaal opgeslagen contacten of sim-contacten.

De belkwaliteit van de Sensation is niets mis mee en ook de ontvangst is niet verkeerd. Ringtones zijn redelijk, maar hadden wat harder gemogen.

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Sms

Screenshot HTC Sensation

Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen, een bericht naar een groep contacten sturen en naar de instellingen gaan, waar trouwens niets bijzonders tussen zit. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek.

Via een knopje naast het invoerscherm kun je vanalles bijvoegen bij je bericht. Daarbij kun je denken aan een plaatje, een geluidsfragmentje of een kort filmpje. Maar ook bijvoorbeeld een app-aanbeveling, een contact of een agenda-item. Bij de meeste dingen wordt je sms’je automatisch in een mms’je geconverteerd. Alleen een app-aanbeveling bestaat uit louter tekst, dus die past binnen een sms’je.

Email

Screenshot HTC Sensation

Het is mogelijk om twee verschillende mailapplicaties te gebruiken op de Sensation: die van Gmail en een universele mail-applicatie. In die laatste kun je naast je Gmail-account bijvoorbeeld ook Exchange-mail en imap-accounts kwijt. Aangezien de Gmail-applicatie automatisch gaat werken als je een Google-account koppelt aan het toestel, zul je eigenlijk bijna altijd beide applicaties gebruiken. Tenzij je alleen een Gmail-account hebt natuurlijk.

Beide mailapplicaties zijn prima. Het is makkelijk om je mail te managen met verschillende mappen, en mits je server het ondersteunt kun je ook gewoon mailtjes verwijderen, archiveren of verplaatsen via je telefoon. Er zijn in de universele mail-applicatie verder vele filters mogelijk, om je inbox wat overzichtelijker te houden. Zo kun je mailtjes filteren op bijlagen, kun je conversaties weergeven en berichten als favoriet toevoegen. Ook een speciale knop voor je ongelezen mailtjes is aanwezig.

Een handige optie in de universele mailapp is dat je een auto-reply kunt instellen als je niet aanwezig bent. Daarvoor moet je naar het menu gaan en vervolgens naar de optie niet aanwezig. Dan kun je de tekst van de auto-reply bewerken en ook instellen van wanneer tot wanneer hij verstuurd moet worden.

Ook het schrijven van een email gaat prima en het is geen enkel probleem om meerdere ontvangers of bijlagen toe te voegen, en de emailfuncties van de Sensation zijn dan ook prima.

Chatten

Screenshot HTC Sensation

Chatten met de Sensation kan standaard via Google Talk, een soort tegenhanger van WhatsApp van Google. Een groot probleem met die applicatie is dat je vrienden zelf moet toevoegen en het ook zelf moet activeren, en bijna niemand het in Nederland gebruikt. Dus kun je niet bepaald veel met de applicatie op het moment. Het gerucht gaat dat de functionaliteit uitgebreid wordt zodat het standaard op elke Android-telefoon aan staat en dat je vrienden aan de hand van hun telefoonnummers worden toegevoegd.

Als dat gebeurt dan wordt de applicatie wel heel interessant. Voorlopig kun je er op de Sensation alleen mee chatten, maar dat werkt wel goed. Je wordt automatisch aangemeld als je je telefoon aanzet en je berichtjes komen door zonder dat je de applicatie eerst hoeft op te starten.

Binnenkort, zodra de Sensation een update naar Android 2.3.4 of hoger krijgt, krijgt de applicatie een update waarmee je ook via 3G of Wi-Fi kunt videobellen.

In de toekomst wordt Google Talk dus misschien een erg goede chat-applicatie, maar voorlopig kun je beter uitwijken naar applicaties uit de Android Market. Met Ebuddy kun je chatten via MSN, Facebook en Hyves en via WhatsApp kun je op een sms-achtige-manier chatten met andere WhatsApp-gebruikers, tegenwoordig bijna iedereen met een smartphone dus.

Sociale netwerken

De Sensation heeft meerdere social networking-applicaties standaard geïnstalleerd staan. Het gaat om Facebook, Twitter, Peep en Friend Stream. Die eerste twee zijn de officiële applicaties voor de twee sociale netwerken en die werken eigenlijk ook het beste. Peep is een Twitter-applicatie van HTC en Friend Stream een overkoepelende app waar Twitter, Facebook en Flickr in terecht komen. Het ziet er goed uit en werkt aardig, maar de twee standaardapplicaties werken gewoon beter en met twee applicaties voor alles, en dus ook twee accounts per netwerk die je kunt inloggen, wordt het allemaal niet overzichtelijker. Het zou dan ook beter zijn als HTC haar eigen apps gewoon achter wegen laat.

Twitter is een erg net ontworpen applicatie met boven twee balken waarmee de hele navigatie door de app verzorgd wordt. Met de onderste kun je schakelen tussen je timeline, mentions, berichten en een lijstje met wat andere functies. De bovenste balk herbergt knopjes voor de zoekfunctie en om een nieuwe tweet te plaatsen. Je kunt gewoon alles met de applicatie, ook foto’s uploaden, je locatie bijvoegen, retweeten en profielen bekijken. Een handige extra is dat als je een @-teken toevoegt tijdens het schrijven van een tweet en vervolgens een aantal letters begint te typen, dat je dan een lijstje krijgt met mensen die je volgt die binnen die letters passen. Zo kun je dus makkelijk iemand noemen in je tweet.

De Facebook-applicatie heeft een mooi hoofdscherm met onderaan een aantal recente foto’s van je vrienden en bovenaan knopen voor alle functies van de app. Als je in het nieuwsoverzicht bent, waar je in begint als je de applicatie opent, krijg je gewoon een lijst met updates, foto’s en links van je vrienden te zien en is er een knopje aanwezig om zelf een update te plaatsen. Maar je kunt ook bijvoorbeeld naar je Facebook-agenda gaan, je vriendenlijst bekijken, je eigen albums bekijken of zelfs chatten. Dat werkt allemaal prima en ziet er mooi uit, waarmee we de Facebook-applicatie met recht een prima app kunnen noemen.

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

Screenshot HTC Sensation

 

De batterij van de Sensation is, zoals die van bijna elke andere smartphone op het moment, uitgerust met een capaciteit van ongeveer 1500mAh. 1520 in dit geval. Die gaat in de Sensation iets langer mee dan in de gemiddelde smartphone lijkt het, maar je zult hem nog steeds elke dag moeten opladen bij intensief gebruik.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij BG58100
Capaciteit 1520mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
HTC Sensation batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters