HTC Shift X9500

Wij zijn de eerste telecomsite in Nederland die de HTC Shift X9500 kon previewen. Zie dit niet als een uitgebreide review, want ik had het toestel slechts één dag in mijn bezit, omdat het hierna weer snel door moest naar de volgende reviewer.

shift1

 

Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk screens te maken in het toestel zelf en foto’s van de buitenkant. Alle plaatjes zijn klikbaar zodat je ze ook in het groot kunt bekijken. In de dag dat ik met het toestel mocht spelen heb ik een goed idee gekregen wat het toestel wel en niet kan. Ik heb een goed beeld gekregen hoe het toestel in het dagelijks gebruik is en waaraan je moet denken als je dit toestel wilt kopen.

Dus kijk met ons mee naar deze exclusieve preview van de nieuwe HTC Shift!

In onze recensie zullen we de volgende onderdelen behandelen:

  1. Uitpakken, ontwerp en specificaties
  2. Scherm en toetsenbord
  3. Batterij en geheugen
  4. Verbindingsmogelijkheden
  5. Besturingssysteem, prestaties en software
  6. Conclusie

Uitpakken

De doos waarin de X9500 bij me kwam aanzetten was werkelijk overweldigend. De doos had iets weg van een laptopdoos, dat kan natuurlijk ook goed kloppen aangezien het hier gaat om een UMPC. De doos ziet er, net als die van zijn kleinere Touch-broertjes, erg strak uit. Een zilveren sleeve waarin een grote zwarte doos zit met HTC erop. Je weet nu al dat je met een kwaliteitsproduct te maken hebt! Het toestel zit in een dikke lederen hoes die op zijn beurt weer in een dikke foamlaag zit. Naast het toestel zie je de oordopjes van de headset zitten. Over het scherm zit natuurlijk een folie. Verder zit er een extra stylus bij en een grote laptopoplader. Jammer genoeg geen mini-usb-oplader dus. Verder zit er ook een HTC usb-hub in, die ruimte biedt aan drie usb-poorten. Toch erg netjes van HTC. Verder zit er natuurlijk nog de batterij in en de gebruiksaanwijzing die opvallend dun is.

shift2

 

shift3

 

Specificaties
De volgende specificaties komen rechtstreeks van de website van HTC.

 • Processor: Intel® Processor A110, 800MHz
 • Besturingssysteem: Windows Vista® Business & Windows Mobile® 6 Professional
 • Geheugen:
  -HD: 1.8-inch 40 GB hard disk met G-Sensor shock protectie
  -RAM: 1024mb DDR2
 • Afmetingen: 207 mm (L) x 129 mm (W) x 25 mm (T)
 • Gewicht: 800g inclusief batterij
 • Scherm: 7-inch, 800 x 480 TFT-LCD met achtergrond LEDs, aanraakgevoelig
 • Netwerken:
  -HSDPA/UMTS: 2100 MHz
  -HSDPA: Tot 384kbps voor upload en 3.6Mbps voor download
  -UMTS: Tot 384kbps voor upload en download
  -GSM/GPRS/EDGE: Quad-band 850, 900, 1800, 1900 MHz
 • Besturingsmogelijkheden:
  -HTC TouchFLO%u2122
  -5-Way touch controle mouse
  -Slide-out full QWERT-toetsenbord
 • Connectiviteit:
  -Bluetooth® 2.0
  -HTC USB%u2122 USB 2.0
 • Camera
  -Hoofdcamera: 0.3 megapixel color CMOS camera
  -Audio: Built-in microphone en dual speakers (Realtek HD)
 • Batterij:
  -2700 mAh herlaadbare Li-polymer batterij
  -Stand-by tijd: tot 10 dagen SnapVUE standby (zonder pushmail aan)
  -Stand-by tijd: tot 53 uur SnapVUE standby (met pushmail aan)
  -Werktijd: tot 2 uur in Vista
 • Geheugenuitbreiding: SDIO

shift4

 

shift5

 

Uiterlijk

Het toestel voelt erg solide aan. Het plastic ziet er goed uit en ziet er niet goedkoop uit. Jammer genoeg gaat het kantelen van het scherm moeizaam waardoor je soms het gevoel heb dat je iets forceert. Ook maakt het een kraakgeluid als je het scherm wilt kantelen waardoor je toch altijd even slikt, dit voelt niet prettig aan. Het toestel ziet er verder goed uit. Het toetsenbord is groot en stevig en de toetsen staan prettig los van elkaar en kunnen diep ingedrukt worden. Ideaal voor mensen met grote handen.

Het toestel voelt wel wat zwaar aan, maar dit mag aangezien het hier niet om een normale telefoon gaat. De simkaart moet achter de batterij erin gestopt worden en dat gaat prima aangezien hier genoeg ruimte voor is. De stylus is verstopt bij het batterijklepje en is erg moelijk uit zijn positie te verwijderen. De kop van de stylus sluit namelijk perfect aan bij de ronding van het toestel waardoor het haast onmogelijk is om de stylus eruit te nemen zonder het batterijklepje er ook af te halen.

shift6

 

shift7

 

shift8

 

shift9

 

shift10

 

shift11

 

shift12

 

shift13

 

Het scherm

Het scherm is werkelijk reusachtig en kan een resolutie aan van 1152×864 pixels. Als je het op deze resolutie zet dan is alles wel erg klein en onwerkbaar. Ik had het scherm eerst op 800×600 staan maar heb het vervolgens op 1024×768 gezet wat voor mijn ogen prima was. Het scherm ziet er erg scherp uit en alle kleuren komen goed overeen met de werkelijkheid. Zwart is dus gewoon zwart en wit is dus gewoon wit.

De helderheid van het scherm is ook goed, in fel zonlicht is het scherm lastig zichtbaar. Dit is echter met de meeste schermen. In fel zonlicht is het dan ook aan te raden de schermhelderheid maximaal te zetten. Dit heeft helaas wel negatieve effecten op de batterij, in plaats van twee uur werken in Vista wordt dit krap anderhalf uur.

shift14

 

shift15

 

shift16

 

Toetsenbord:

Het toetsenbord is erg prettig zoals gezegd. Bijna alle toetsen die je op een normaal toetsenbord vindt zitten ook op de Touch Shift. De toetsen kun je lekker diep indrukken en de tactiele feedback is ook prettig. Er zit veel ruimte tussen de toetsen waardoor ze bij mensen met grote vingers ook tot hun recht kunnen komen. Het is een volledig qwerty-toetsenbord met alle F-toetsen erbij. De kun je doormiddel van de Fn-toets activeren. Het schermtoetsenbord van Vista werkt ook prima en is natuurlijk ook een volledig qwerty-toetsenbord met alle toeters en bellen.

Kort samengevat is het toetsenbord gewoon heerlijk!

shift17

 

Batterij

Het toestel is uitgerust met een 2700mAh herlaadbare Li-polymer batterij. De batterijcapaciteit is wat aan de hoge kant vergeleken met andere HTC-toestellen. Tijdens het testen van het toestel bleek de batterij zich ondanks de hoge capaciteit toch niet zo goed te gedragen. Het toestel gaat maximaal twee uur mee op zijn batterij en aan de oplader hangen is ook geen pretje omdat die lader een nogal groot ding is. Hij laadt relatief snel op maar is dan ook weer snel leeg. De standby-tijd is wel prima maar met één dag testen kon ik daar dus geen goede kijk op krijgen.

Windows Mobile 6 Professional staat ook op de HD weggeschreven, echter is dit een uitgeklede versie waarbij je letterlijk een twintigtal dingen kunt instellen en meer ook niet. We zijn benieuwd wat de rommakers van xda hierop gaan vinden.

shift18

 

Geheugen

HTC heeft de Shift een 1,8-inch 40 GB harddisk gegeven die met G-Sensor shockprotectie is beveiligd. Na de installatie van Vista heb je ongeveer 32gb over aan vrije ruimte. De geheugenkaart die erin zit is een beetje apart, die ben ik nog nooit tegengekomen op een toestel, maar HTC zal daar wel het nut van inzien.

Op de Shift zit natuurlijk een hele verzameling mogelijkheden. Als je je simkaart in het toestel steekt en je start hem op dan moet eerst Windows Mobile opgestart worden door het toestel, waarna je je pincode moet ingeven. Vervolgens start hij Vista op waarna je na een tijdje een bericht krijgt van het Mobile-gedeelte dat hij je internet wil klaarmaken en dat doet hij dan ook keurig. Vervolgens ziet Vista een nieuwe modem die vanuit het Mobile-gedeelte is opgestart en maakt daar automatisch verbinding mee. De integratie is dus perfect te noemen en een kind kan de was doen.

Het toestel is verder voorzien van de modernste verbindingsmogelijkheden. Het toestel kan probleemloos verbinden met de volgende netwerken:

 • HSDPA/UMTS: 2100 MHz
 • HSDPA: Tot 384kbps voor upload en 3,6Mbps voor download
 • UMTS: Tot 384kbps voor upload en download
 • GSM/GPRS/EDGE: Quad-band 900, 1800, and 1900, 2100 MHz

In Nederland wordt GSM 900 en 1800 gebruikt. GSM 1900 is te gebruiken in de Verenigde Staten.
Naast GSM hebben in Nederland de providers UMTS- en HSDPA-netwerken. HSDPA en UMTS is nog niet overal in Nederland te gebruiken, maar het toestel schakelt snel over tussen GSM en UMTS/HSDPA. In de telefooninstellingen is op te geven met welk netwerk je wilt verbinden. Standaard staat deze op “auto” waarbij het toestel de voorkeur geeft aan UMTS/HSDPA. Indien je geen gebruik maakt van UMTS of HSDPA kan het verstandig zijn je toestel te zetten op alleen GSM-netwerken. Dit bespaart in batterijverbruik.

Het toestel heeft ook bluetooth 2.0. Het toestel ondersteunt de meest voorkomende bluetoothprofielen. Ook zit er Wi-Fi B/G op dat voor de zakelijke klanten natuurlijk een must is.

shift19

 

shift20

 

shift21

 

shift22

 

Besturingssysteem en prestaties

De prestaties, altijd een leuk onderwerp als je het mij vraagt. Als eerste heb ik het welbekende tooltje CPU-Z erop gemikt waarop goed te zien is welke chipset er precies in zit en hoe snel de processor is. Ook heb ik een benchtool gebruikt, genaamd Fibench. Ik heb dit programma gekozen omdat het lekker licht is en een goede indicatie geeft van zijn prestaties.

“Fi-Bench 4 is een CPU benchmarkapplicatie speciaal ontwikkeld voor SMP (Pentium 4 met HT, Dual CPU) systemen. Het belast elke (virtuele) processor tot het uiterste en berekent de totaaltijd die nodig is om een serie berekeningen te voltooien.”

Eerst eens even kijken wat Vista zegt over zijn eigen hardware:

shift23

 

shift24

 

Een magere 2,1 uit de 6 dus. Dit waar 1 het laagst gemeten is en 6 het hoogst gemeten is. Vervolgens gaan we even kijken wat CPU-Z ons allemaal weet te vertellen. Ik ga hier geen commentaar bij leveren, de cijfers spreken voor zich denk ik.

shift25

 

shift26

 

shift27

 

shift28

 

shift29

 

shift30

 

Vervolgens gaan we kijken naar Fibench en hoe snel die zijn werk doet.

shift31

 

shift32

 

71,433 seconden dus, dit is niet bepaald snel maar aangezien ik geen referentiemateriaal heb kunnen vinden trek ik de conclusie dat het prima is voor een UMPC. Het zal niet de snelste zijn, maar ik denk een gemiddelde speler in deze categorie. De gekozen 800Mhz-processor is snel genoeg om alle software te draaien. Alle standaard geleverde software draait probleemloos. Ook Origami 2.0 werkt er perfect mee. Spelletjes heb ik er niet op getest wegens tijdgebrek.

Software

De software die meegeleverd wordt door HTC en Microsoft is goed en leuk te noemen. Het meest in het oog springende is toch Microsoft Origami 2.0. Deze shell voor Vista is helemaal toegespitst op het UMPC-verhaal en doet zijn werk dan ook goed. Het is vooral grafisch ingesteld en het is dan ook een lust voor het oog.

Oordeel zelf:

shift33

 

shift34

 

shift35

 

shift36

 

shift37

 

shift38

 

shift39

 

shift40

 

shift41

 

shift42

 

shift43

 

shift44

 

shift45

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters