HTC Smart

HTC lanceert met de Smart ironisch genoeg haar eerste feature-phone. Het toestel draait op het ‘domme’ Brew OS van Qualcomm en moet met de Sense UI voor een zacht prijsje de low-end-markt veroveren. In deze review onderzoeken we of HTC een goede stap heeft gemaakt of gewoon alleen high-end-smartphones moet blijven maken.

HTC Smart hoofdfoto

 

HTC is al sinds jaar en dag een smartphone-producent. Eerst produceerde het bedrijf vooral smartphones als OEM en sinds een aantal jaar is HTC erg succesvol op de smartphonemarkt onder eigen merk. Een deel van de telecomwereld keek dan ook raar op toen vorig jaar de Touch.B, ook wel bekend onder de codenaam HTC Rome, uitlekte, het toestel zou namelijk een heuse feature-phone worden. Inmiddels is de telefoon al even aangekondigd en heeft het apparaat ironisch genoeg de naam HTC Smart met zich meegekregen. Even later werd ook duidelijk dat de HTC Smart niet zomaar een release van HTC was en dat de telefoon een flinke marketingcampagne met zich mee zou krijgen. Inmiddels is de HTC Smart verkrijgbaar en is het dus de hoogste tijd om het toestel eens onder de loep te nemen en te bekijken of HTC ook in staat is goede feature-phones neer te zetten.

Zoals we al even noemden, is uitgerekend de enige niet smartphone in het assortiment van HTC beland onder de naam HTC Smart, wat natuurlijk erg interessant is. Volgens HTC heeft dit ermee te maken dat ze eigenlijk qua positie in de markt geen verschil meer willen maken tussen smartphones en feature-phones, iets dat ook op de slimme HTC Wildfire van toepassing zou zijn. Nou zijn we het er in princiepe wel mee eens dat deze lijn steeds vager wordt, maar opvallend genoeg is de Smart juist wel tussen de feature-phones gepositioneert en ligt de prijs op dit moment nog wat te laag voor een smartphone, waardoor de vlieger voor deze HTC Smart dus niet helemaal op gaat. Wat ons betreft is de Smart dus ook meer een eerste serieuze aanval op het low-end-touch-segment, dat op het moment vooral door Samsung en LG overheerst wordt.

HTC Smart live MWC 2010

 

HTC Smart live MWC 2010

 

HTC Smart live MWC 2010

 

Hoewel de prijs van de Smart hem dus lager dan de full-touch-smartphones ligt, zijn er twee slimme touchscreentelefoons die het wel voor elkaar gekregen hebben om hun prijs zo laag te krijgen dat ze interfereren met de markt van de Smart. Dit zijn de Nokia 5530 XpressMusic, die net zoveel kost als de Smart maar op Symbian^1 draait en de Nokia 5230, die zelfs nog minder kost dan de HTC Smart. Ook dit toestel draait op Symbian^1 en ligt qua specificaties zelfs flink voor op de HTC Smart. Een andere smartphone die weliswaar duurder is dan de HTC Smart maar toch erg verwant is en wellicht wat consumenten van de Smart wegtrekt, is de HTC Touch2.

Hoewel ze eigenlijk juist niet in de markt van de Smart liggen, zijn ook de HTC Tattoo en de Samsung Galaxy Spica het overwegen waard. Deze Android-telefoons, waarvoor HTC met de Smart een goedkoop alternatief voor wil brengen, zijn wat duurder dan de Smart, maar hebben wel een veel geavanceerder besturingssysteem en betere specs inclusief Wi-Fi en GPS.

Verder zijn het wel allemaal ‘soortgenoten’ van de HTC Smart die iets met het toestel te maken hebben, waarbij dus vooral Samsung en LG het toestel flink in de weg zitten. Van beide bedrijven zijn het eigenlijk weer een beetje de usual suspects, zoals bijvoorbeeld de Samsung Monte en de Samsung Jét. Die eerste is echt een directe concurrent van de Smart, terwijl de laatste nog wat duurder is maar wel een stuk geavanceerder is dan de telefoon van HTC. Verder zijn er van Samsung nog de TouchWiz, de Diva, de Marvel, de Lindy en de Blue Earth, die allemaal wat meer op een specifieke doelgroep gericht zijn maar zeker overlap vertonen met de Smart.

LG heeft eigenlijk maar twee echte concurrenten van de Smart op de markt op dit moment, waarvan eentje al heel lang in omloop is. We hebben het hier natuurlijk over de Viewty die inmiddels voor ongeveer €160 verkrijgbaar is maar nog steeds een prima camera heeft en de Smart met de meeste specificaties redelijk weet bij te houden. Daarnaast is er de gloednieuwe Cookie Plus, die zowel qua prijs als qua features erg veel op de Smart lijkt.

HTC Smart live MWC 2010

 

HTC Smart live MWC 2010

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Smart
Besturingssysteem Qualcomm Brew OS
Ontwerp
Afmetingen 104x55x12,8mm
Gewicht 108 gram
Form-factor Tablet
Kleuren Zilver; zwart; roze
Scherm
Diagonaal 2,8″
Type TFT
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Aantal kleuren 262.144
Touchscreen Ja, resistief
Processor en Geheugen
Processor 300MHz
RAM 256MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 256MB
Energie
Gesprekstijd 450 minuten
Standby-tijd 600 uur
Accu 1100mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 3,6Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Nee
DLNA Nee
Communicatiepoort MiniUSB
Multimedia
Camera 3,2MP
Flitser LED
Videocamera QVGA, 320×240 pixels @15fps
Radio FM-radio met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, wmv
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Nee
Digitaal kompas Nee
Google Maps Nee
Navigatie Nee
Internetservices
Applicatiewinkel Nee
Muziekwinkel Nee
Exchange Nee
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Nee
Blogger Nee

HTC Smart unboxing

Zoals we gewend zijn van HTC komt de Smart in een langerekt doosje die strak vormgegeven is. De binnenkant van het doosje kan er naar beneden uitschuiven waarna je direct met de telefoon geconfronteerd wordt. Deze ligt zoals altijd op een kartonnen verhoging en als je die eraf haalt kom je in een grote bak met accessoires terecht. Hier bevinden zich naast een aantal boekjes een USB-lader en een headset, die van matige kwaliteit is. Dat is meteen alles wat je bij de Smart kunt verwachten, een sober pakket dus. Nou is dat voor een telefoon in dit segment helemaal niet zo erg, want via de USB-lader kun je hem wel aan de computer aansluiten en alle basisbenodigdheden zijn dus in het pakket aanwezig. We kunnen dus niet zeggen dat de Smart in een groots pakket zit, maar hij is wel gewoon naar z’n prijs uitgerust en we zijn dan ook zeker tevreden.

De HTC Smart is een goedkoop toestel en dat is goed te merken aan de bouw. Hoewel het toestel niet slecht in elkaar zit, afgezien van het wat ongelukkige batterijmechanisme dan, voelt hij wel goedkoop aan en het design ziet er ook op de een of andere manier wat onverfijnt uit. Dat is echter helemaal niet erg, want het toestel valt nou eenmaal binnen een goedkoop segment. Het formaat van de Smart is wel goed en hij ligt ook zeker lekker in de hand door de combinatie van soft-touch-plastic en flink afgeronde hoeken.

De Smart is beschikbaar in drie kleuren, namelijk zilver, zwart en roze. Alle versies zijn met chromen accenten afgewerkt, iets dat natuurlijk bij de zwarte het meeste opvalt. De roze versie is redelijk fel roze en dus alleen weggelegd voor een bepaalde vrouwelijke doelgroep, maar het maakt het toestel voor deze doelgroep ook wel meteen een stuk aantrekkelijker. De zwarte en de zilveren versie zien er redelijk neutraal uit en de kleuren zijn wat ons betreft dan ook prima gekozen.

De voorkant van de Smart wordt voor de verandering eens niet door een groot scherm gedomineerd, hoewel die natuurlijk wel aanwezig is. Boven en onder het scherm zijn echter ook relatief grote ruimtes waarbij vooral de onderste erg opvalt. Hier zijn een aantal grote knoppen te vinden en één heel klein knopje. Dit kleine knopje is in de overgang van het glanzende laagje over het scherm en het matte toetsenbord te vinden en steekt wat uit waardoor hij makkelijk te vinden is.

HTC Smart voorkant

 

HTC Smart voorkant detail

 

HTC Smart voorkant detail

 

HTC Smart voorkant detail

 

De achterkant van de Smart is echt in HTC-stijl, met middenboven in een rechthoekig stukje de cameralens en de flits en daaronder groot en glanzend het logo van HTC. Naast de camera vinden we nog de speaker van de Smart en helemaal onder is, zoals we dat inmiddels gewend zijn, de tekst “With HTC Sense” te vinden. Verder is de achterkant van mat zwart soft-touch-plastic met glittertjes erin, wat zeker bijdraagt aan het informele karakter van de telefoon.

HTC Smart achterkant

 

HTC Smart achterkant detail

 

HTC Smart achterkant detail

 

De zijkanten van de Smart zijn zoals altijd bij HTC simpel en strak. In het midden loopt een chromen streep, waar ook alle knopjes in verwerkt zitten. Aan de rechterkant gaat het om een cameratoets helemaal onderaan en links zit de volumetoets, die over een redelijk groot deel van de zijkant gerekt is.

HTC Smart rechterkant

 

HTC Smart linkerkant

 

De onderkant bevat een MiniUSB-poort, wat redelijk apart is aangezien de standaard tegenwoordig MicroUSB is en dat ook verplicht wordt. Dit is wat ongelukkig als je een aantal accessoires met een MicroUSB-aansluiting hebt en je weet ook zeker dat als je die koopt dat ze bij je volgende telefoon niet meer bruikbaar zijn aangezien dan wel alles met een MicroUSB-poort werkt. Iets boven deze poort zit een gaatje voor de microfoon en verder is er weinig te beleven aan de onderkant. Boven vinden we de 3,5mm jackingang en een klein gleufje waarmee je de batterijklep kunt lostrekken.

HTC Smart onderkant

 

HTC Smart bovenkant

 

HTC Smart zijkant detail

 

HTC Smart zijkant detail

 

HTC Smart zijkant detail

 

Scherm

Het scherm van de HTC Smart is een QVGA-exemplaar met een doorsnede van 2,8 inch en dat betekent ook meteen dat de pixels niet helemaal vloeiend in elkaar overgaan. Los van dat is het scherm van de Smart wel redelijk goed. Het scherm is erg helder en de kleuren zijn redelijk mooi en daarnaast zijn de contrasten van het scherm voor deze klasse erg goed te noemen. Waar het wel misgaat is bij de inkijkhoek, maar dat is gelukkig bij telefoon niet heel belangrijk. Onder direct licht is het scherm van de Smart relatief goed zichtbaar.

De Smart is nog uitgerust met een resistief touchscreen en daarmee is hij meteen al een stuk minder gevoelig dan veel moderne touchscreentelefoons. Daarnaast behoort de touch-laag van de Smart niet tot de beste onder de resistieve digitizers. Een lichte aanraking zal de Smart dan ook niet registreren, maar het is zeker niet zo slecht dat je er niet goed mee kunt werken. Hoewel het scherm dus niet zo heel gevoelig is, doet hij prima z’n ding en heb je er in de praktijk niet zo veel last van.

Toetsen

De HTC Smart heeft voor tekstinvoer zowel een qwerty-toetsenbordje als een numeriek toetsenbord, waarbij de eerste alleen in landschapsmodus beschikbaar is en de tweede alleen in portretmodus. Hierbij is het jammer dat de Smart geen accellerometer heeft en dus ook niet in staat is om automatisch tussen de twee toetsenbordjes te wisselen. Als je berichtjes graag met het qwerty-toetsenbord typt en lijsten, die overigens alleen verticaal beschikbaar zijn, gewoon in dezelfde oriëntatie en dus met het numerieke toetsenbordje wilt invullen dan moet je constant handmatig wisselen. Gezien de relatief kleine schermgrootte van de Smart zijn we erg tevreden met beide toetsenbordjes, de knoppen zijn zelfs bij het qwerty-toetsenbord groot genoeg en de kans dat je een misklik maakt is gezien het schermformaat verbazingwekkend klein. Daarnaast doet de T9-functie goed z’n ding dus eventuele foutjes worden er eenvoudig uitgefilterd. Ook haptic feedback is aanwezig en je voelt het dus meteen als je aanslag mislukt is.

De fysieke toetsen van de Smart zijn, behalve eentje, erg groot. Dit maakt ze ook meteen makkelijk in gebruik en doordat de knop tussen de bel- en ophangtoets onder het scherm, de terugtoets, van een ander materiaal gemaakt is zijn de knoppen ook blindelings makkelijk uit elkaar te houden. Het enige kleine knopje op de Smart is de menutoets, die als klein chromen streepje boven de beltoets zit. Hoewel het knopje door de kleine verhoging die hij vormt ten opzichte van de rest van het toestel makkelijk te vinden is, gebeurt het redelijk vaak dat je de beltoets samen met de menutoets indrukt en dat geeft uiteraard niet het gewenste resultaat. De knoppen aan de zijkant, de cameratoets rechts en de volumetoets links, werken gewoon goed. Ze zijn groot genoeg en geven goede feedback.

Screenshot HTC Smart

 

De HTC Smart is de eerste feature-phone van HTC en dat betekend uiteraard een nieuwe interface, maar HTC heeft dit wel zo beperkt mogelijk geprobeerd te houden door haar Sense UI op het toestel te installeren. In dit hoofdstuk zullen we de interface van de Smart van top tot teen doornemen en daarbij natuurlijk vooral even de verschillen met de Sense UI van Android en Windows Mobile highlighten.

Standby

De Smart heeft net als de Android-toestellen met Sense erop maximaal zeven standby-schermen, die qua indeling meer lijken op de Windows Mobile-versie van Sense. Ze bestaan stuk voor stuk uit één widget en er is geen statusbalk of iets dergelijks. Het hoofdscherm is net als bij de Sense-versie die we kennen van onder andere de HD2 opgebouwd uit een klok en daaronder drie snelkoppelingen, die je kunt uitklappen door naar boven te schuiven met je vinger. Verder zijn de schermen “Foto’s”, “Friend Stream”, “Berichten”, “Contacten”, “Mail”, “Weer”, “Internet”, “Agenda” en “Muziek” beschikbaar waaruit je er zes kunt kiezen, die overigens niet te sorteren zijn. Deze schermen, of widgets, zijn precies in de stijl die we kennen van HTC en zien er dan ook gelikt uit. Het is wel jammer dat je dus wat minder kunt aanpassen dan bij de smartphones van HTC, maar de interface is nog steeds erg goed.

Net als bij de Android-versie van Sense heeft de Smart ook de zogenaamde ‘scènes’. Het volledige scala aan scènes kun je uitklappen door in het hoofdscherm op de menuknop te drukken en vervolgens scènes te selecteren, maar door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te schuiven in één van de schermen kun je de standaard scènes van HTC direct selecteren en ook naar de volledige lijst gaan. De scènes zijn eigenlijk complete indelingen van het standby-scherm, inclusief de achtergrond. Zo kun je dus een scène met meer ontspannings gerelateerde widgets en een scène met zakelijke widgets maken, zodat je thuis en op je werk precies bij de hand hebt wat je nodig hebt. Het is wel jammer dat je niet automatisch kunt wisselen tussen de scènes met een tijdschema of gebaseerd op je locatie, maar het concept is wel erg mooi.

Screenshot HTC Smart

 

Screenshot HTC Smart

 

Screenshot HTC Smart

 

Menu

Het menu van de smart bestaat uit drie pagina’s van 3 bij 3 icoontjes. Hier kun je alle programma’s op het toestel direct vinden met icoontjes in de stijl die we kennen van de andere toestellen van HTC. Vreemd genoeg bereik je het menu door vanuit het primaire standby-scherm op de terug-toets te drukken, wat even wennen kan zijn. Helaas kun je het menu niet aanpassen, maar er zijn zo weinig programma’s aanwezig dat het niet echt onoverzichtelijk zal worden en je alles redelijk snel kunt vinden.

Screenshot HTC Smart

 

Applicatiemenu

Screenshot HTC Smart

Het is duidelijk dat HTC met de interface van de Smart zoveel mogelijk een soort versimpelde en goedkope versie van Android wil maken en één van de elementen die duidelijk van Android geleend is is het applicatiemenu. Hier kom je in de meeste applicaties en ook in het standby-scherm door op het kleine knopje onder het scherm te drukken. Dan komt er over het onderste deel van de applicatie een zwarte pop-up waar enkele knoppen in verstopt zijn. Welke knoppen dit zijn en hoeveel het er zijn verschilt per applicatie, maar ze zijn altijd simpel weergegeven in een zwarte balk met blauwe icoontjes en tekst die uitlegt waar de knop voor dient, wat er redelijk saai uitziet maar wel functioneel is. Hoewel dit als je het gewend bent erg handig werkt, is het soms redelijk verwarrend omdat je niet op het scherm kunt zien dat er nog een menu is in de applicatie.

Prestaties

De HTC Smart heeft met een kloksnelheid van 300MHz niet echt een grootse processor. Dit is echter geen probleem omdat HTC het toestel goed geoptimaliseerd heeft en het toestel niet te ingewikkeld is. De Smart draait dan ook erg snel en zeker in simpele navigatiehandelingen loopt hij ontzettend soepel. De telefoon is ook erg stabiel en we hebben geen vastlopers met de Smart meegemaakt.

De HTC Smart is natuurlijk ook voorzien van de nodige muciekfaciliteiten en naast muziek afspelen kun je er ook radio mee luisteren en filmpjes spelen. In dit hoofdstuk zullen we al deze functies even langslopen zoals je van ons gewend bent.

Muziekspeler

De muziekspeler lijkt op die van andere Sense-toestellen, maar is net als de rest van het toestel flink versimpeld. Het afspeelscherm is eigenlijk een grote album-art met boven en onder een balkje. Onder bestaat die uit een aantal bedieningsknoppen en boven bevindt zich een voortgangsbalkje en informatie over het nummer, samen met een interactief suffle- en herhaalicoontje. Het beginscherm van de muziekspeler is overigens niet het afspeelscherm maar een lijstje met verschillende filters en bovenaan het laatst afgespeelde nummer. Het aantal filters is niet bepaald om over naar huis te bellen. Je kunt kiezen uit artiesten, albums, afspeellijsten en alle nummers. De muziekspeler werkt, zeker in combinatie met de widget, echter wel makkelijk en we zijn er dan ook zeker tevreden over.

Screenshot HTC Smart

 

Screenshot HTC Smart

 

Screenshot HTC Smart

 

Iets waar we minder tevreden over zijn is de geluidskwaliteit en dan met name die van de speaker. Deze klinkt namelijk heel erg schel en het geluid dat eruit komt is ook niet bepaald hard. Via de meegeleverde headset is de kwaliteit ook niet erg verblijdend, maar door een goede headset klinkt de Smart redelijk goed en kun je er als muziekspeler goed mee overweg.

FM radio

Screenshot HTC Smart

De interface van de radio is in tegenstelling tot de rest van de telefoon redelijk vol en niet heel overzichtelijk. Boven staat de frequentie waar je radio op afgesteld staat met een eventuele RDS-tekst eronder en aan de zijkanten balkjes die de ontvangst aangeven. Daaronder is een balkje waarmee je de frequentie kunt veranderen gevolgd door een aantal knoppen met hetzelfde doel. De knoppen die je daar weer onder vindt zijn om de muziek door de speaker te laten klinken, op mono te zetten en te muten. Tot slot zijn er nog sneltoetsen naar de eerste zes opgeslagen kanalen. Via het menu kun je de rest van de opgeslagen kanalen zien en eventueel meer kanalen opslaan. Daarmee zijn alle functies van de radio meteen aan bod geweest en iets als muziekherkenning of radio-opname is dus niet aanwezig. Voor de muziekkwaliteit van de radio geldt hetzelfde als voor die van de muziekspeler en de ontvangst is prima.

Videospeler

Zoals wel vaker zit de videospeler van de HTC Smart in de galerij van het toestel. Dat is natuurlijk opzich niet erg, maar het is wel jammer dat de galerij onder de naam “Foto’s” in het menu te vinden is dus het niet erg duidelijk is dat je hier ook moet zoeken voor video’s. Er is wel een apart video-mapje in de galerij waarmee je een overzicht van al je filmpjes met nette thumbnails en een knopje om de camera te openen voorgeschoteld krijgt. Je krijgt hier trouwens wel fotocamera voor je kiezen, wat niet erg goed aansluit bij de inhoud van het mapje. In de speler zit direct een mogelijkheid om je filmpjes te delen via mail, bluetooth of mms en verder zijn er weinig boeiende opties beschikbaar. Tot zover prima dus, maar bij de video-ondersteuning gaat het wel enigszins mis. Het toestel ondersteund alleen mp4- en wmv-filmpjes tot een qvga-resolutie. Als de bitrate daarbij een beetje hoog is gaat hij ook nog haperen tijdens het afspelen en al met al kunnen we dus absoluut niet tevreden zijn over de ondersteunde videoformaten.

Screenshot HTC Smart

 

De camera van de HTC Smart is uiteraard niet de belangrijkste feature van het toestel, maar het zou toch wel leuk zijn als de 3,2-megapixelcamera van het toestel aardige foto’s weet te schieten. In dit hoofdstuk zullen we dit tot op de bodem uitzoeken en ons ook even bezighouden met de galerij van de telefoon.

Foto

De camerainterface van de Smart heeft wat weg van oudere HTC-telefoons, maar is toch wel duidelijk wat anders dan de Android en Windows Phones die we tot nu toe gezien hebben van de Taiwanezen. Standaard staan er twee knopjes in beeld: eentje om naar de videocamera te wisselen en eentje om de flits aan te zetten. De menutoets brengt meer opties tevoorschijn en via een knopje in de balk die verschijnt kom je in een compleet menu. Het aantal opties is niet erg uitgebreid en de grootste gemissen liggen bij de autofocus, geo-tagging en iso-instellingen, die allemaal niet aanwezig zijn. Witbalans, helderheid en contrast kun je wel instellen, maar daar is het wel zo’n beetje mee gezegd.

Screenshot HTC Smart

 

Screenshot HTC Smart

 

De kwaliteit van de camera van de Smart is helaas teleurstellend. Het toestel kan totaal niet met contrasten omgaan en de kleuren zijn niet erg mooi. Daarnaast zijn de foto’s een beetje schilder-achtig als je inzoomt en zijn er niet erg veel details te vinden. Ook binnen doet het toestel het niet zo goed en is er redelijk wat gekleurde ruis. Wat ook jammer is, is dat de flits eigenlijk onbruikbaar is. Het toestel kan namelijk niet focussen en dus geen objecten dichtbij fotograferen en de flitser heeft een bereik van niet veel meer dan anderhalve meter, dus dat schiet niet op.

Camerasample HTC Smart

 

Camerasample HTC Smart

 

Camerasample HTC Smart

 

Video

Net als de gewone camera zijn de video’s van de Smart niet erg goed. De problemen van de fotocamera blijven grotendeels bestaan en daar komt nog eens bij dat de filmpjes soms een beetje schokkerig zijn en last hebben van de bekende blokjes in het beeld.

Galerij

Screenshot HTC Smart

De galerij van de Smart hebben we in het vorige hoofdstuk al even besproken. De werking van video’s is ongeveer hetzelfde als die van foto’s, alleen kun je hier ook foto’s naar Facebook uploaden. Dat gaat soepel en is een mooie extra voor een dergelijk low-end-toestel. Verder heb je dezelfde rasterweergave als bij de video’s en kun je een diashow maken van je foto’s, waar overigens niets in te stellen valt. Veel extra functies zijn verder niet beschikbaar en je kunt foto’s van je Facebook-vrienden niet bekijken. Je kunt wel een foto direct instellen als een plaatje bij een contact of een achtergrond, zoals we dat eigenlijk van elke telefoon gewend zijn. We zijn dan ook dik tevreden met de galerij van de Smart, hoewel hij niet erg bijzonder is.

De HTC Smart is de eerste telefoon van HTC die niet binnen de smartphone-markt valt en ook de eerste telefoon sinds tijden zonder applicatiewinkel. Dat wil echter niet zeggen dat er niet al het een en ander aan applicaties op de Smart staat en daarnaast kun je natuurlijk wel Java-applicaties draaien. In dit hoofdstuk zoeken we uit of de app-mogelijkheden van de Smart ook goed genoeg zijn.

Agenda

Uiteraard heeft de HTC Smart een agenda, die uitgerust is in een soort kalender-weergave met een mooie ringband boven. Opvallend is dat de weekweergave mist, maar met alleen een maand- en dagweergave kom je ook een heel eind. Vervelender is het gebrek aan over the air-synchronisatiemogelijkheden. Als je je agenda wilt synchroniseren dan zal dat via de PC moeten en je kunt het alleen via Outlook of Outlook Express doen, wat tegenwoordig zelfs in dit segment een beetje beperkt is. De opties bij een afspraak zijn ook niet heel uitgebreid, maar het is te doen. Het gebrek aan goede synchronisatie is echter het knelpunt hier en we zijn dan ook niet heel tevreden over de agendafunctie van de Smart.

Screenshot HTC Smart

 

Screenshot HTC Smart

 

Screenshot HTC Smart

 

Friend Stream

Screenshot HTC Smart

De HTC Smart heeft net als de recente smartphones van HTC een alles-in-één social-networking-applicatie, namelijk FriendStream. Hiermee kun je in het geval van de Smart Twitter en Facebook in één applicatie lezen, maar ook updaten. Dit is dus een stuk minder uitgebreid dan bij de Android- en Windows Phone-toestellen van HTC en gezien de aard van de Smart is dat ook helemaal niet erg. Wel jammer is dat je foto’s alleen naar Facebook kunt uploaden en dat foto’s via Twitter delen niet standaard tot de mogelijkheden behoort bij het toestel van HTC. Daarnaast is het bekijken van conversaties en je DM-inboxen niet mogelijk, terwijl er wel weer mogelijkheden zijn om op een bericht te reageren, het leuk te vinden of een direct bericht te sturen naar aanleiding van een tweet of update van Facebook. Verder is de applicatie dus wel redelijk uitgebreid voor het segment waar de Smart in valt en kunnen we er zeker niet ontevreden over zijn.

Screenshot HTC Smart

 

Screenshot HTC Smart

 

Verkenner

In de meeste opzichten is de Smart een versimpelde Android-telefoon, maar in ééntje zeker niet: de verkenner. Hoewel deze bij elke Android-telefoon standaard ontbreekt, is hij bij de Smart gewoon aanwezig. De interface van dit kleine maar uiterst handige stukje software is heel simpel, je krijgt een no-nonsense lijst met mappen voorgeschoteld en die kun je openen door erop te drukken. Via de opties kun je het geheel nog op verschillende criteria sorteren en bestanden verplaatsen, kopiëren of verwijderen. Tot slot is verzenden van bestanden mogelijk via bluetooth, mail of mms en hiermee is de verkenner niet zo ontzettend geavanceerd, maar wel gewoon heel handig en makkelijk in gebruik en dat is wat telt bij een dergelijk toestel.

Screenshot HTC Smart

 

Games

Qua games heeft de Smart ook de nodige ingrediënten in de vorm van Memory, Rings en Whac’Em. Alledrie oeroude concepten in een mooi jasje gestoken. Bij Memory gaat het erom dat je twee dezelfde kaartjes bij elkaar zoekt, nadat je alle kaartjes heel even open hebt gezien. Rings is een spelletje waarbij je ringen om een paal moet gooien door goed te richten, de snelheid doet er niet toe. Hierbij is een clown met een magneet in het spel die je ringen een afwijking geeft, waardoor het wat moeilijker wordt. Dit spelletje is redelijk verslavend en ook leuker dan Memory. Whac’Em draait om het neerslaan van mollen die uit hun holen omhoog komen, waarbij je geen mol mag missen anders raak je een leven kwijt. Ook dit spelletje is redelijk verslavend en wat ons betreft is de Smart op game-gebied dus goed uitgerust standaard.

Screenshot HTC Smart

 

Screenshot HTC Smart

 

Screenshot HTC Smart

 

Zeker in het segment waar we de Smart in vinden is bellen en sms’en erg belangrijk. Internet wat minder, maar ook dat wordt steeds belangrijker. In dit hoofdstuk zullen we deze zaken bespreken.

Bellen

Bellen met de HTC Smart gaat, zoals met de meeste toestellen, erg gemakkelijk. Er zijn ruwweg twee manieren om een gesprek te starten. De eerste gaat via de telefoonapplicatie, waar je een nummer in kunt toetsen of een gesprek uit je logboek kunt plukken. Dingen als smart-search en snelkeuze zijn hier aanwezig. Snelkeuze activeer je door de toets waaraan het desbetreffende nummer gekoppeld is lang ingedrukt te houden. Je kunt natuurlijk ook beginnen met bellen via je contacten, waar je via een speciaal tabblad in Sense of via het menu bij kunt komen. Bij contacten zijn de gebruikelijke velden aanwezig, in de meest basale vorm weliswaar, maar dat is verder prima. Je komt ook bij de contacten via het menu in de telefoonapplicatie, waar je ook een logboek kunt vinden.

Tijdens het bellen met de Smart kun je weinig doen. Via een menuutje kun je de speaker aanzetten, het gesprek in de wacht zetten, het gesprek dempen en naar het toetsenbordje gaan. Ook iemand aan het gesprek toevoegen is hier mogelijk en tot slot kun je je contactenlijst bekijken, maar daar blijft het bij. Een notitie maken of info uit een mailtje ophalen tijdens je gesprek is er dus niet bij. Bellen doet het toestel prima en de ontvangst van de Smart is gewoon goed. De beltonen spelen niet heel hard af, maar het is genoeg en het trilalarm is redelijk hard.

Screenshot HTC Smart

 

Screenshot HTC Smart

 

Screenshot HTC Smart

 

Berichten

De sms-applicatie van de Smart is erg duidelijk en doet z’n werk gewoon goed. Je krijgt een lijst met je berichten voorgeschoteld en als je een bericht aanklikt krijg je hem te zien. Een nieuw bericht maken gaat via het menu en ook beantwoorden op een bericht kun je via het menu doen. Natuurlijk is doorsturen ook mogelijk, hoewel dat via een knopje onder het bericht gaat. Het enige dat een beetje jammer is, is dat er geen chat-weergave beschikbaar is.

De mail-app is ook erg simpel en goed. Een mail-account instellen gaat makkelijk, hoewel er niet veel standaard accounts aanwezig zijn en het dan ook meestal via imap of pop3 moet. Mailtjes worden mooi weergegeven en erg handig is een zoombalkje dat onder in beeld komt als je aan de bovenkant van het bericht zit. Alle basale functies, zoals mappen bekijken en berichten doorsturen of iedereen beantwoorden kan en ook bijlagen bekijken of toevoegen kan. We zijn dan ook erg tevreden over de applicatie van de Smart, die niet heel uitgebreid is maar wel prima bruikbaar en goed aansluit bij de doelgroep.

Screenshot HTC Smart

 

Screenshot HTC Smart

 

Browser

De browser van de Smart is er wel duidelijk eentje van low-end-afkomst. Er is geen flash aanwezig, browsen gaat redelijk langzaam en ook navigatie over de pagina gaat een beetje schokkerig. Het goede nieuws is dat er net als bij de mail-app een mooi zoombalkje is dat prima werkt. Autorotate is uiteraard ook niet aanwezig, maar je kunt via het menu redelijk eenvoudig de pagina draaien. Wat wel weer goed is, is dat er een downloadmanager aanwezig is en dat je wachtwoorden kan laten opslaan. Tabbladen zijn helaas weer niet aanwezig en al met al kunnen we niet erg tevreden zijn over de browser van de Smart, hoewel we dit HTC vergeven aangezien de telefoon niet in het segment van de goede browsers valt.

De batterij van de Smart presteert over het algemeen gewoon goed. Hij houdt het met zijn 1100mAh-batterij langer uit dan de gemiddelde touchscreentelefoon en dat is natuurlijk erg mooi. Hieronder zie je onze schattingen overzichtelijk in een tabel.

Accutijd (dagen) ~2 ~3 ~4
Batterij TOPA160
Capaciteit 1100mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
HTC Smart batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters