HTC Tattoo

De HTC Tattoo is de vierde Android-telefoon van de Taiwanese smartphonefabrikant. In plaats van te vernieuwen richt HTC zich met de Tattoo op iets anders. Het toestel moet de budgetmarkt bedienen. De specificaties zijn daarom minder dan zijn succesvolle voorganger, de HTC Hero. Wel wordt de Tattoo standaard geleverd met Android 1.6 Donut, wat het een van de weinige telefoons met de nieuwste versie van het Android-OS maakt. Met een verwachtte retailprijs van rond de 300 euro zet de Tattoo een scherpe prijs neer. Maar kan het toestel qua prestaties ook meekomen met de rest van de Android-telefoons? All About Phones zoekt het uit.

HTC Tattoo review

 

Met de Tattoo slaat HTC duidelijk een andere weg in dan voorheen. In plaats van constant betere specificaties in haar Android-telefoons te duwen, mikt het bedrijf nu op een budgettelefoon. Het toestel werd voor het eerst door ons gespot op 28 juli. De namen van enkele nieuwe HTC-telefoons lekten toen uit, en de Tattoo is de eerste daarvan die uitgekomen is. HTC maakte dit op 8 september bekend. Het bedrijf liet daarbij weten dat de naam afkomstig was van het feit dat de covers te verwisselen zijn. Gebruikers kunnen als het ware hun telefoon naar eigen smaak tatoeëren. Verder is het bijzonder dat Android versie 1.6 standaard meegeleverd wordt. Dit is HTC’s eerste Android-telefoon waarop de Donut-release van het opensource-besturingssysteem staat.

De Tattoo wordt HTC’s vierde Android-telefoon. Na de Dream (ook bekend onder de naam T-Mobile G1), Magic en Hero moet nu de Tattoo voor het succes gaan zorgen. Met een laag prijskaartje probeert de fabrikant klanten te trekken die wel een Android-telefoon willen, maar het geld er niet voor over hebben. Op moment van schrijven is het toestel voor rond de 300 Euro te bestellen, wat het verreweg de goedkoopste Android-telefoon tot nu toe maakt. Er is overigens wel concurrentie op komst van de T-Mobile Pulse. Net als de Tattoo moet deze binnenkort uitkomen, en is deze op de budgetmarkt gericht. Met een lage prijs en goede specificaties gaat de Tattoo hier nog een flinke kluif aan hebben. In deze review zullen we bekijken of HTC’s nieuwste Android-toestel meekan met de rest en of het een volwaardige speler is op de Android-markt.

HTC Tattoo

 

HTC Tattoo

 

HTC Tattoo

 

HTC Tattoo

 

HTC Tattoo

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Tattoo
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Android versie 1.6
Schermafmeting 2,8″
Schermtype TFT
Schermresolutie QVGA, 240×320 pixels
Aantal kleuren 65.000
Touchscreen Ja, resistief
Processor en Geheugen
Processor Qualcomm MSM7225 528 MHz
RAM 256MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 512MB
Kleur
Kleuren Zilver, verwisselbare covers
Energie
Gesprekstijd 342 minuten
Standby-tijd 520 uur
Accu 1100mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0, EDR, A2DP
Wi-Fi Wifi 802.11 b/g
GPS Aanwezig
Communicatiepoort Mini-USB
Multimedia
Camera 3,2MP, autofocus
Videocamera Ja
Radio Ja
Audio Mp3, AAC(AAC, AAC+, AAC-LC), AMR-NB, Wav, Midi, WMA9
Videospeler MPEG-4, H.263, H.264, WMV9
Audiouitgang 3,5mm jackplug
Extra’s Android Market, Sense UI, verwisselbare covers

HTC Tattoo Unboxed

All About Phones kreeg een reviewdoos, welke vrij saai is. Het is niet veel meer dan een standaard witte doos met een paar streepjescodes en “made in Taiwan”. De retaildoos zal waarschijnlijk wat spannender worden. In de doos zelf is het eveneens weinig spannend. Uiteraard is het eerste wat we zien de telefoon zelf. De Tattoo zit verpakt in een kleine en zachte cover die het scherm en het toestel moet beschermen tegen krassen tijdens het transport. Verder zien we goed ingepakte oordopjes die HTC meelevert met de Tattoo. Deze oordopjes zijn verder weinig bijzonders. Wel worden er foampjes meegeleverd zodat de oordoppen beter in je oren blijven zitten. Daarnaast is er een clipje waarmee je de oordopjes aan je kleren vast kunt clippen. Klein, maar handig voor wie niet van rondslingerende audiokabeltjes houdt.

Uiteraard ontbreekt ook een oplader niet. Het ding is vergezeld van een opzetstukje welke compatible is met ons stroomnetwerk. Het is mogelijk om de USB-kabel hierin te stoppen, waardoor de oplader eigenlijk een USB-adapter is. Dit zal waarschijnlijk betekenen dat het opladen niet zo snel is, aangezien USB vaak wat langzamer oplaadt dan gewoon via het stroomnetwerk. Wel is het zo gemakkelijker om je Tattoo-accessoires mee te nemen, aangezien de USB-kabel ook meteen de kabel voor de stroomnetadapter is.

Verder levert HTC een 2GB SD-kaartje mee, die zich bij ons al in de telefoon bevond. Wie overigens een Tattoo koopt zal ook vouchers meegeleverd krijgen waarmee je korting kan krijgen op de verwisselbare covers die verkocht worden. Een handleiding is bij onze versie niet meegeleverd, maar zal waarschijnlijk in de retailversie wel te vinden zijn.

HTC Tattoo Unboxing

 

HTC Tattoo Unboxing

 

HTC Tattoo Unboxing

 

Het eerste wat opvalt aan het design is dat de telefoon geen opstaande onderkant heeft, zoals bij de rest van de Android-telefoons van HTC wel het geval was. De Tattoo is gewoon plat van onderen, waardoor je in ieder geval geen gekke vormen in je broekzak tegen zult komen. Wel betekent dit waarschijnlijk dat het niet mogelijk was om een trackball op het toestel te zetten. De Tattoo heeft enkel een D-pad in het midden.

Qua afmetingen is het toestel kleiner dan de rest. De Tattoo past daardoor gemakkelijk in ieders hand, wat het een erg draagbaar model maakt. Dit heeft echter wel consequenties voor de schermgrootte. Waar de meeste andere Android-telefoons een scherm van 3,2″ meegeleverd krijgen, moet de Tattoo het doen met slechts 2,8″. Onder het scherm zijn een aantal toetsen zichtbaar. Zoals al gezegd bevindt zich daar het D-pad. Links naast het D-pad zit een menu-knop en een knop om extra opties op het scherm te toveren. Rechts van het D-pad vinden we een terug-knop en een zoek-knop. Links- en rechtsonder vinden we nog een opnemen- en ophangen-toets. De voorkant is verder geheel in het zilver en is strak afgewerkt. Net als de rest van het toestel. Het voelt aan als een geheel en geeft daarmee een stevige indruk. Gevoelsmatig is het echter anders. Als je de telefoon in je handen hebt, is het duidelijk voelbaar dat het plastic is. Daardoor voelt het een beetje goedkoop aan. De bouwkwaliteit lijkt wel robuus en de onderdelen lijken goed in elkaar te zitten.

HTC Tattoo voorkant

 

HTC Tattoo voorkant detail

 

Op de achterkant kijkt een Android-poppetje ons aan. Deze is in een iets lichtere zilveren kleur gegoten en valt daardoor niet echt op. Het geeft het toestel een beetje een speels imago. Tevens vinden we camera achterop. De lens is niet mooi weggewerkt in het toestel, en valt daardoor in negatieve zin op. De camera komt ook iets uit de behuizing en maakt het toestel daardoor minder egaal. Dit maakt het er niet mooier op, en lijkt een beetje goedkoop. Net onder de camera staat HTC geschreven.

Onder het Android-mannetje is een lijn zichtbaar wat er op wijst dat de cover te vervangen is. Dat blijkt het geval. Dit had wat mooier weggewerkt kunnen worden door de cover de hele achterkant te laten beslaan. Waarschijnlijk was het gemakkelijker om het slechts gedeeltelijk te doen.

De zijkant is vrij strak afgewerkt. Wel is het duidelijk zichtbaar waar de cover losgehaald kan worden. De volumetoetsen die zich aan de zijkant bevinden zijn netjes in het toestel opgenomen en lijken van buiten een geheel. Aan de bovenkant is nog een 3,5mm-koptelefoonaansluiting zichtbaar, en aan de onderkant vinden we de mini-USB-ingang die de connectie met de pc en de oplader verzorgt.

HTC Tattoo achterkant onder

 

HTC Tattoo achterkant boven

 

HTC Tattoo linkerkant

 

HTC Tattoo rechterkant

 

HTC Tattoo onderkant

 

HTC Tatoo bovenkant

 

Scherm

Zoals al gezegd is het scherm opvallend. Het beslaat slechts 2,8″ en heeft een relatief kleine resolutie van 240×320. Dat is goed terug te zien in het gebruik van het toestel. Eigenlijk is het scherm net wat te klein, zodat veel knopjes, bijvoorbeeld op het onboard toetsenbord wat te klein zijn om lekker gebruik van te kunnen maken. Dit levert vrij veel frustratie op als er iets ingetypt moet worden. Vaak is het het handigst om gebruik te maken van je nagel als je iets in wil typen. Mensen die nagelbijten en dikke vingers hebben, zullen waarschijnlijk moeite hebben om delen van het toestel fatsoenlijk te kunnen bedienen.

Het feit dat de nagel gebruik komt doordat het scherm van de Tattoo resistief is. In tegenstelling tot de capacitieve schermen die op voorgaande Android-telefoons gebruikt werden, heeft HTC er hier voor gekozen om het scherm drukgevoelig te maken. Dat heeft dus als voordeel dat er van nagels en styli gebruikgemaakt kan worden. Aan de andere kant moet er veel harder gedrukt worden voor het scherm reageert. Op het Android-OS, waarbij er veel scrollbewegingen gedaan worden om door het OS heen te navigeren, is dat niet erg handig. Een capacitief scherm is gevoeliger en zorgt voor een meer vloeiendere bediening van het besturingssysteem. Met het resistieve scherm voelt de Tattoo wat log en goedkoop aan.

De kleuren die het toestel produceert zijn niet erg indrukwekkend. Het is erg mat en het lijkt er niet op dat het toestel in staat is om de kleuren natuurgetrouw weer te geven. In vergelijking met de HTC Hero zijn de kleuren minder mooi. Tegenover een toestel met een Amoled-scherm zoals de Samsung Galaxy is de Tattoo helemaal nergens. Bij normaal gebruik is de kleurkwaliteit niet storend, maar het is zeker niet het beste wat we ooit gezien hebben.

Qua resolutie valt het scherm ook negatief op. Zoals gemeld heeft de Tattoo een schermresolutie van 240×320, waarbij de vorige toestellen op 320×480 draaiden. Het verschil is duidelijk zichtbaar. In vergelijking met andere Android-toestellen is het scherm een stuk korreliger. Zeker bij tekst valt op dat de resolutie eigenlijk gewoon te laag is, ondanks het wat kleinere scherm. Ook dit draagt bij aan het goedkope gevoel wat we bij de Tattoo hebben.

HTC Tattoo screen

 

Toetsen

In totaal heeft de HTC Tattoo acht hardwarematige knoppen. Op de zijkant zit een volumeknop die eigenlijk uit twee delen bestaat. Onder het scherm vinden we een home-knop en een menu-knop welke met elkaar verbonden zijn. Hetzelfde geldt voor de terug-knop en de zoek-knop. Daarnaast vinden we op het toestel nog een opnemen- en ophangen-knop. Tenslotte is er het D-pad waarmee je door het besturingssysteem kunt navigeren, wanneer je dit niet met het touchscreen wil doen. Alle knoppen reageren goed en direct. Wel lijkt de middelste knop van het D-pad een beetje los te zitten. Het geeft in ieder geval geen stabiel gevoel. Verder zitten de knoppen goed in de behuizing, en zijn ze op de volumeknop en het D-pad allemaal voorzien van een led zodat ook in het donker duidelijk is wat hun functie is.

De zoek-knop is in combinatie met versie 1.6 van het Android-OS behoorlijk handig. Het stelt je in staat om waar dan ook in het besturingssysteem de quicksearch-bar tevoorschijn te toveren. Hiermee kun je dan zoeken op bijvoorbeeld contacten, Twitterberichten, emails, of wat er maar binnen een applicatie gezocht kan worden. De zoek-knop vonden we ook al op eerdere modellen, maar met de toegevoegde zoekfunctionaliteit in Android 1.6 maakt dit de knop extra handig.

Met de menuknop kun je waar dan ook in het besturingssysteem terugkeren naar je homescreen. Hiermee is het gemakkelijk om snel te switchen tussen applicaties of bezigheden. De rest van de toetsen spreken eigenlijk voor zich en doen wat ze moeten doen. De functies van de toetsen kunnen echter ook overgenomen worden door het touchscreen.

Wie tekst in wil voeren op de Tattoo door middel van het touchscreen, heeft verschillende mogelijkheden. HTC levert drie verschillende vormen van toetsenborden mee. De eerste heeft de standaard-interface zoals je die op de meeste simpele telefoons ziet. Het tweede is een half Qwerty-toetsenbord, met twee letters per knop. En tot slot de standaard Qwerty-interface zoals je die ook op desktop-toetsenborden ziet. Uiteraard geldt, hoe meer letters per knop, hoe groter de knop, en hoe makkelijker de knop in te drukken is. Zeker met het Qwerty-toetsenbord gaat het typen van berichten niet zonder fouten. Vaak worden de verkeerde letters geraakt. Met name de backspace-knop wordt vaak gemist. Als het toestel in landscape-mode gezet wordt, is het gemakkelijker om tekst te typen. Het blijft echter allesbehalve ideaal op zo’n klein scherm. Met een beetje gewenning en het gebruik van landscape-mode zal het waarschijnlijk op den duur best gaan. Zeker omdat vanwege het resistieve scherm de nagel gebruikt kan worden. Toch blijkt duidelijk dat het 2,8″-scherm eigenlijk te klein is voor een Android-toestel.

Sense-UI

Alhoewel de HTC Tattoo een budgettoestel is, heeft het wel HTC’s eigen interface meegekregen. Deze heet Sense, en voegt extra functionaliteit toe aan de interface. Meest opvallende is de extra homescreens die een gebruiker tot zijn beschikking heeft. In plaats van de gebruikelijke drie, kun je met Sense gebruik maken van zeven homescreens. Deze komen goed van pas, want HTC levert een aantal grote widgets mee welke zo ongeveer een geheel homescreen in beslag nemen. Een totaal van zeven homescreens is dus geen overbodige luxe. Verder ziet Sense er grafisch gezien net even wat anders uit dan de standaard Android-interface. Of de Sense-UI beter is dan de standaardinterface is persoonlijk, maar Sense voelt net even wat strakker aan dan de standaard Android-interface, welke overigens ook vrij goed is. Wie niet van Sense houdt kan het altijd nog uitzetten.

Wie zijn homescreens wil personaliseren kan dat doen met de bijgeleverde widgets en programma’s van HTC. Natuurlijk zijn er ook widgets te downloaden voor de telefoon. HTC levert zelf widgets mee voor email, ontvangen berichten, Twitter, bookmarks, het weer, een aantal gemodificeerde Android-widgets en een aantal widgets voor de HTC-applicaties die bijgeleverd zijn. Deze applicaties zijn Footprints, waarmee je kunt geotaggen, en Peep, wat een Twitterclient is. Natuurlijk zijn ook de standaard Google-applicaties meegeleverd.

HTC Tattoo locked screen

 

HTC Tattoo homescreen

 

HTC Tattoo bookmarks

 

Menustructuur

Ondanks de Sense-UI die HTC over de telefoon heeft gelegd, blijft de structuur van het toestel hetzelfde. Daardoor werkt de Tattoo min of meer hetzelfde als de andere Android-toestellen. Er is een algemeen homescreen, en daarnaast vind je nog zes andere homescreens waar je doorheen kunt scrollen. De softwarematige knoppen onderaan het scherm zijn er om de applicatielijst tevoorschijn te toveren, de telefoonapplicatie te starten, en om elementen toe te voegen aan het homescreen waar je je op dat moment bevindt. Hierdoor kun je altijd gemakkelijk een applicatie opstarten, een telefoongesprek starten, of je homescreens aanpassen naar je eigen smaak. Gedownloade applicaties komen allemaal in de applicatielijst te staan, maar kunnen ook op de verscheidene homescreens geplaatst worden. Iets lang indrukken brengt net als op andere Android-telefoons extra opties tevoorschijn. Voorbeelden zijn het toevoegen van een widget op de plaats waar je drukt op het homescreen. Het is niet altijd meteen duidelijk waar een lange druk extra opties met zich meebrengt en wat dit precies inhoudt. Dit vereist wat gewenning, maar na een tijdje raak je daar aan gewend en werkt het bijzonder prettig.

HTC Tattoo add to homescreen

 

HTC Tattoo select a widget

 

Prestaties

Over het algemeen is de snelheid van het toestel als aangenaam te beschouwen. Bij het navigeren reageert de Tattoo vlot op wat je van hem vraagt. Het switchen tussen de verschillende homescreens gaat zonder noemenswaardige vertraging. Het aanpassen van homescreens, openen van de applicatielijst, het starten van een telefoongesprek en het typen van emails of berichten gaat allemaal behoorlijk vlot. Alhoewel de Tattoo een budgettelefoon is, heeft de processor wel evenveel snelheid als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy of HTC Hero. Ook heeft het toestel voldoende RAM-geheugen aan boord om zich te kunnen redden met het Android-OS. Wat dat betreft zijn de prestaties prima. Het wordt echter wat anders als we zwaardere dingen van de Tattoo vragen. Bij multitasken krijgt de telefoon het al gauw zwaar en is er geregeld vertraging op te merken. Ook bij het laden van websites merken we dat het niet altijd even soepel gaat. Zolang er niet teveel van het toestel gevraagd wordt werkt het allemaal prima, maar het draaien van zware applicaties of multitasken is niet erg prettig op de Tattoo.

Bijgeleverde applicaties

Op de HTC Tattoo zit standaard al een vrij groot aantal applicaties, zodat je meteen met je telefoon aan de slag kunt. Op het toestel vind je meteen al een homescreen waarmee je je mailaccount kunt opzetten. Verder is er toegang tot een browser, is er een Gmail-applicatie, een camera, alarm, rekenmachine, agenda, fotoalbum, muziekapplicatie, en is er toegang tot YouTube en het weer.

Om zijn toestellen een eigen smaakje mee te geven, levert HTC een aantal eigen applicaties voorgeïnstalleerd mee. Eentje hiervan is Peep, waarmee je kunt Twitteren. Het werkt vrij gemakkelijk. Je kunt je accountgegevens invoeren waarna tweets opgehaald worden en overzichtelijk op een rijtje gezet worden. Ook kun je de Twitter-applicatie als een widget op je homescreen zetten. Een andere applicatie is Footprints. Hiermee is het mogelijk om foto’s te geotaggen.

HTC Tattoo Footprints HTC Tattoo Twitter 

Android Market

Wie een smartphone koopt wil graag zelf bepalen wat voor applicaties er op de telefoon staan. Hiervoor is er de Android Market. Elke Android-telefoon heeft toegang tot deze applicatiewinkel via een bijgeleverde applicatie. Ook de Tattoo kan meteen applicaties uit de Android Market downloaden. Met een druk op het scherm worden de geselecteerde applicaties gedownload en geïnstalleerd. Omdat op de Tattoo versie 1.6 van het Android-OS meegeleverd wordt, bevat de telefoon een nieuwe versie van de applicatiewinkel. Deze is vergeleken met de oude versie een stuk overzichtelijker. De voorpagina van de Market laat een aantal featured applicaties zien. Met drie knoppen bovenaan is het mogelijk om te kiezen tussen applicaties, games en je eigen downloads. Bij de applicaties is het mogelijk om uit een groot aantal categorieën te kiezen, zodat je gemakkelijker vindt wat je zoekt. Tevens staan per categorie de meest prominente features genoemd. Het is daarbij mogelijk om onderscheid te maken tussen gratis en betaalde applicaties. Ook kunnen de nieuwste applicaties eruit gevist worden.

Alhoewel de Android Market gemakkelijk werkt en precies doet wat het moet doen, is er een groot nadeel bij het gebruik van de Market. De applicatiewinkel bevat inmiddels al meer dan 10.000 applicaties, maar er zijn maar weinig geschikt voor de 240×320-resolutie welke op de Tattoo draait. Zo ongeveer alle bekende en populaire applicaties kunnen niet gevonden worden in de het assortimet voor de Tattoo. Dit doet behoorlijk afbreuk aan het smartphone-karakter van de Tattoo. Misschien dat het verbetert wordt zodra alternatieve resoluties wat meer ingeburgerd zijn in het Android-platform, maar vooralsnog is de Tattoo in zijn functionaliteit drastisch beperkt door de incompatibiliteit van de meeste applicaties. Wie een Tattoo aan wil schaffen doet er dan ook verstandig aan om eerst te bekijken of de gewenste applicaties wel geschikt zijn voor het toestel.

HTC Tattoo Market HTC Tattoo Market (teletekst search) 

Wie niet de gezochte applicatie kan vinden in de Android Market kan altijd nog handmatig software downloaden. Via files met de .apk-extensie kunnen Android-applicaties gemakkelijk uitgewisseld en van websites gedownload worden. Ook is het mogelijk om een zogenaamde barcodescanner te installeren die overweg kan met QR-codes. Dit zijn een soort streepjescodes die je toestel automatisch doorlinken naar de downloadlocatie van de desbetreffende applicatie. Al met al zijn er voldoende mogelijkheden om aan je applicaties te komen. Dit maakt het installeren van software op je Android-telefoon vrij gemakkelijk.

Browser

Net als alle andere Android-telefoons heeft de Tattoo een ingebouwde browser waarmee op het internet gesurft kan worden. De browser op het toestel is weinig anders dan bij de vorige Sense-telefoon; de Hero. Bovenin vinden we de URL-balk waar je met het standaard HTC-toetsenbord het adres in kan tikken. Eerderbezochte sites worden automatisch aangevuld door de browser. In tegenstelling tot de Hero heeft de Tattoo geen multitouch in de browser. Dit komt omdat het resistieve scherm van de Tattoo geen multitouch ondersteunt. In- en uitzoomen moet met de knoppen die je op het scherm vindt. Dit werkt overigens ook gewoon afdoende.

Sites laden niet bijster snel, maar traag is het ook niet. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de internetverbinding die je op de telefoon hebt. Via een snelle Wi-Fi-verbinding duurt het een aantal seconden voordat uberhaubt iets van de site waar je naartoe wilde op het scherm verschijnt. Al met al wordt de site wel binnen acceptabele tijd op het scherm getoverd. Het navigeren op sites gaat over het algemeen soepel. Soms is er een klein hikje, maar erg hinderlijk is het niet. De Tattoo doet het hiermee zeker niet slechter dan de concurrentie. Alleen multitouch kan een gemis zijn ten opzichte van de Hero. Wij zijn echter van mening dat de functionaliteit er niet al teveel onder te lijden heeft.

Met de menu-knop kun je switchen tussen de verschillende schermen die je open hebt, bookmarks plaatsen, en de verscheidene extra opties raadplegen. Zo is het mogelijk om te zoeken op een pagina, tekst te kopiëren, je downloads en historie te bekijken en pagina’s te delen via mail, sms of Twitter.

Codec-ondersteuning

De Tattoo heeft standaard de ondersteuning voor een groot aantal verschillende codecs. De meest populaire audiocodecs zoals mp3 en WMA worden ondersteund, net als het populaire H.264-formaat voor video. Een uitgebreide opsomming van de codecs is in de specificaties terug te vinden. Door de ondersteuning van de meest gangbare formaten zouden vele videofiles zonder te converteren afgespeeld moeten kunnen worden, ware het niet dat er geen geschikte videospeler aanwezig is. De hardcore audio- en videoliefhebbers zullen echter nog het nodige missen. Zo is er geen ondersteuning voor de ogg- en FLAC-codec welke door audiofielen geprefereerd wordt boven mp3. Ook qua videosupport zou het nog beter kunnen. Een gemiddelde gebruiker zal met de beschikbare opties echter prima uit de voeten kunnen.

Audio afspelen

Om je muziek af te kunnen spelen er is een audiospeler bijgeleverd. Deze navigeert op de ID3-tags van je muziekfiles. In de applicatie kun je gemakkelijk zoeken op artiest of album. Op het scherm krijg je netjes te zien wat je afspeelt, inclusief bijbehorende album-art. Op het scherm vind je pauze, vorige en volgende-knoppen. Teven zitten er knoppen om de afspeellijst en de volledige lijst met muziek te openen. Met je vinger kun je snel vooruit- en achteruitspoelen. De muziekspeler voert alle basale taken prima en snel uit. De interface is overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken. Wie op zoek is naar uitgebreide mogelijkheden om de audio in te stellen komt echter bedrogen uit. Een zelf in te stellen equalizer ontbreekt. Tevens is het met de standaard muziekspeler niet mogelijk om je folders te doorzoeken.

HTC levert zelf oordopjes mee met de Tattoo. Het zijn standaard oordopjes met een stopknop bevestigd aan het koord. Deze doet wat hij moet doen, ware het niet dat de knop wat traag reageert. Het geluid wat de oordopjes produceren is niet geweldig. Dat mag echter ook niet verwacht worden. Het komt zelden voor dat er ergens goede oordoppen bijgeleverd worden. Er wordt in ieder geval acceptabel geluid geproduceerd wat voor de gebruiker die niet teveel verwacht waarschijnlijk wel afdoende zal zijn. Geluidsliefhebbers zullen het geluid dof vinden. De bas is slap en de hoge tonen zijn niet scherp. Met een Koss KSC75-koptelefoon is het geluid een stuk helderder. Met name de hoge tonen komen er een stuk beter uit. De bas is nog steeds onder de maat. Het is duidelijk dat de HTC Tattoo bij lange na niet kan tippen aan fatsoenlijke mediaspelers. Wie echter niet teveel verwacht zal met plezier muziek kunnen luisteren op het toestel. Een handigheidje van de telefoon is nog dat het registreert of de oordopjes nog in het toestel zitten zodra er muziek afgespeeld. Als de oordopjes ontplugd worden stopt de muziek automatisch met spelen.

Uiteraard is het ook mogelijk om muziek af te spelen met de ingebouwde speaker. Dit produceert echter zeer slecht geluid en lijkt ons alleen geschikt om spraak mee te beluisteren. De kwaliteit is dermate slecht dat het onplezierig wordt om er muziek mee af te spelen.

Video afspelen

De meeste video zal waarschijnlijk afgespeeld worden met de ingebouwde YouTube-applicatie die meegeleverd wordt. Deze werkt net als op andere Android-telefoons erg gemakkelijk. De voorpagina geeft een overzicht van de meest bekeken, bediscussieerde, recente en hoogst beoordeelde video’s. Ook is er een zoekfunctie ingebouwd.

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf video’s op de Tattoo te zetten en af te spelen. Daarvoor moet eerst wel een videospeler gedownload worden vanuit de Market. En zoals we al eerder melden zijn er maar heel weinig applicaties te vinden die werken op de HTC Tattoo. Wij konden geen compatibele videospeler vinden. Hiermee lijkt het dus vooralsnog onmogelijk om op een fatsoenlijke manier video’s af te spelen op het toestel. Het toestel herkent namelijk alleen zijn zelf opgenomen filmpjes. Wij konden geen andere mogelijkheden vinden om de Tattoo een video af te laten spelen. Alhoewel er ongetwijfeld straks video-applicaties beschikbaar komen voor de Tattoo blijft dit een grote misser. Het is nu afwachten wanneer er een compatibele video-speler zal verschijnen. Tot die tijd moet deze smartphone dus een basale functionaliteit ontberen. Dit is toch wel een vrij kwalijke zaak voor een Android-telefoon.

Radio

Een functie die we nog niet eerder zagen op Android-telefoons is de FM-radio. HTC levert deze bij de Tattoo, tesamen met een applicatie die prima binnen de Sense-interface past.

HTC Tattoo radio 

Bij het opstarten van de applicatie start de telefoon meteen met het scannen van de beschikbare frequenties. Daarna kun je gemakkelijk door de gescande radio-zenders heen scrollen. Ook zien we een balkje waarmee je door het gehele frequentie-spectrum heen kunt scrollen wanneer de telefoon niet de zenders vindt waar je naar wilt luisteren. De gescande radiozenders worden automatisch als presets opgeslagen, waarna je er nog een naam aan kunt geven. Hiermee doet de radio-applicatie precies wat het moet doen. Het stelt je in staat om gemakkelijk radio te luisteren en daar gaat het tenslotte om

Qua kwaliteit valt het niet tegen. De ontvangst is over het algemeen vrij helder. Vergeleken met het afspelen van muziek welke je op de telefoon hebt gezet is er weinig verschil op te merken. Daarmee doet de radio-applicatie alles wat we er van zouden verwachten. Tenminste, zolang je genoeg hebt aan FM-frequenties.

Op de Tattoo zit een ingebouwde 3,2Mp-camera. Verder is er geen flitser of lichtbron aanwezig. Hierdoor is het lastig om foto’s met weinig licht te maken. Video’s neemt het toestel op in het 3G2-formaat. De resolutie is met 320×240 net zo groot als de resolutie van het scherm.

Foto’s

De camera-applicatie kan opgestart worden vanuit de applicatielijst. Ook is het mogelijk om het camera-icoontje op je homescreen te plaatsen. Met Android 1.6 draaiend start de camera-applicatie vrij vlot op. 1.6 Donut bevatte een aantal verbeteringen voor de camera-functionaliteit, en dit is goed terug te zien. Het toestel reageert veel vlotter dan in telefoons met 1.5 Cupcake. Ook het nemen van een foto gaat een stuk vlotter. Opgeslagen foto’s kunnen gemakkelijk teruggevonden worden in de vernieuwde gallerij.

De kwaliteit van de foto’s is wisselend. De kleuren zijn redelijk acceptabel, maar het ontbreekt behoorlijk aan de scherpte. Ook lijkt het bij het nemen van foto’s bij weinig licht net of het middernacht is zonder enige lichtbron. Alhoewel foto’s met weinig licht bijna nooit goed zijn op smartphones valt het hier wel heel erg tegen. Dat de telefoon geen flitser bezit helpt ook niet mee. Met de Tattoo is nog wel een aardig kiekje te maken in het licht, maar daarmee is ook alles gezegd.

HTC Tattoo review foto 1

 

HTC Tattoo review foto 2

 

HTC Tattoo review foto 3

 

HTC Tattoo review foto 4

 

Video

De video-opname valt nog mee voor een budget-telefoon. Alhoewel de video’s niet scherp zijn, is er op de opname wel duidelijk te zien wat er precies opgenomen is. Met de Tattoo kan best een video’tje geschoten worden, er moet alleen niet teveel van verwacht worden. Zelfs YouTube-kwaliteit is nog te hoog gegrepen.

De camera- en camcorderfunctionaliteit is niet om over naar huis te schrijven. Een gebruiker welke weinig eisen stelt zal er waarschijnlijk wel mee uit de voeten kunnen. Echter, de meeste toestellen doen het beter in het schieten van foto’s en video’s.

Bellen

Het onderdeel van de Tattoo om mee te bellen is door HTC aangepast met de Sense-interface. De bel-interface is te openen door de applicatie Phone te openen vanaf het homescreen of de applicatielijst. Met de opnemen-toets kan echter op elk moment de bel-applicatie opgeroepen worden. De interface is vrij simpel. Er zijn twaalf toetsen voor alle cijfers plus het haakje en het sterretje, zoals je deze op simpele telefoons vindt. Tevens is er een knop om de contacten die je opgeslagen hebt op te roepen. Zo kun je snel diegene selecteren die je wilt bellen. HTC heeft ook “smart dial”-functionaliteit toegevoegd. Daarmee kun je snel de persoon opzoeken die je wilt bellen door het telefoonnummer of de naam van degene naar wie je op zoek bent gedeeltelijk in te typen.

HTC Tattoo call screen HTC Tattoo Smart Dial 

De belkwaliteit is verder prima. Degene met wie je belt is prima te verstaan. Er is geen ruis op te merken. Hiermee doet de Tattoo precies wat er van het toestel verlangd wordt.

Berichten

Sms’en kan met de bijgeleverde HTC-applicatie. Deze staat automatisch al op je homescreen. De applicatie is vrij standaard en kaal ingericht. Op het scherm kun je een nieuw bericht beginnen, een contact selecteren, en je berichten opslaan als concept. De sms-applicatie doet daarmee wel wat het moet doen. Wie de behoefte heeft aan meer functionaliteit kan altijd nog een alternatieve sms-applicatie downloaden. Met de bijgeleverde applicatie valt weinig aan te passen.

Berichtjes tikken kan weer met het ingebouwde HTC-toetsenbord. Wie een ander toetsenbord wil kan deze selecteren in de settings. Net zoals op andere Android-telefoons zit er ingebouwde tekstvoorspelling op, welke automatisch je woorden aan kan vullen. Daarmee is het ook mogelijk om zelf woorden toe te voegen aan het ingebouwde woordenboek. Dit werkt vrij gemakkelijk en snel. Het typen van een smsje kan zo een stuk sneller. De woordenvoorspeller houdt rekening met het feit dat je een toets wel eens verkeerd raakt en daarbij per ongeluk een naburige toets aanslaat. Ook is het mogelijk om de spelling automatisch te checken. Als je wilt kun je instellen dat de telefoon licht trilt als je een toets aanslaat, wat het typen een wat natuurlijker gevoel geeft. Om de kans op foute aanslagen te verkleinen zit er een ingebouwde kalibratie-tool op het toestel.

Omdat de HTC Tattoo op Android 1.6 draait is het batterijverbruik erg goed bij te houden. Je kunt precies zien welke applicaties er stroom zitten te slurpen, en je kunt je gedrag daar op aanpassen. Dit is erg handig, aangezien een smartphone doorgaans veel stroom verbruikt en besparing waar mogelijk welkom is. Bij licht gebruik valt op dat het standby staan van de telefoon en de GSM-verbinding de meeste stroom kost. In dat geval houdt de telefoon het met gemak een aantal dagen uit. Opvallend is dat het display erg weinig stroom verbruikt. Dit kan komen doordat het scherm op de Tattoo wat kleiner is dan concurrerende Android-telefoons.

Wanneer er applicaties gebruikt worden kan het stroomverbruik erg snel omhoogschieten. Een beetje browsen, YouTube-filmpjes bekijken en muziek luisteren laat de batterijduur drastisch afnemen. Ook widgets die constant hun informatie moeten verversen kosten veel stroom. Net als de meeste smartphones houdt de Tattoo het dan nog maar enkele uren uit voordat er weer opgeladen moet worden.

Al met al is de batterij vrij goed. Bij gemiddeld gebruik is er gemakkelijk een dag of twee mee te werken zonder dat er echt problemen met de batterijduur te merken zijn. Daarmee doet de Tattoo eigenlijk wat er van verwacht wordt. Er zijn eigenlijk geen smartphones die vele dagen kunnen zonder opgeladen te kunnen worden, en de Tattoo is geen uitzondering. Omdat het vaak mogelijk is om de Tattoo dagelijks aan de lading te leggen, zou de batterijduur geen problemen op moeten mogen leveren voor de gemiddelde gebruiker.

HTC Tattoo battery use 
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters