HTC Titan

De HTC Titan is de reus onder de Windows Phones, zeker qua formaat, maar ook wel qua specificaties. Het toestel heeft de snelste processor onder de Windows Phones, het grootste scherm en één van de beste camera’s. Maar of het toestel ook de allure van Nokia’s Lumia 800 heeft, dat is maar de vraag. Een vraag die we in deze review zullen beantwoorden.

HTC Titan hoofdfoto

 

De HTC Titan, ontwikkeld onder de naam Eternity, dook in mei al een keertje op als de volgende Windows Phone van HTC. Het toestel zou een 4,7″ beeldscherm krijgen en uitgerust zijn met een 1,5GHz singlecoreprocessor, zo meldde het gerucht. Spot on, zo bleek later. Later lekte ook een render met de volledige specificaties erbij, en toen de Titan eenmaal aangekondigd werd hoorden we dan ook vrij weinig nieuws.

De Titan vervult een vrij duidelijke rol in HTC’s verder wat rommelige portfolio, namelijk die van Windows Phone vlaggenschip. En die titel die is bij de HTC Titan wel terecht. Het toestel heeft een 1,5GHz-processor en daarmee één van de hoogst geklokte processoren op de markt. Daarbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat de Titan maar met één processorkern werkt. Ook het scherm is één van de grootste exemplaren in de telecommarkt en de camera rondt dit lijstje met specificaties mooi af. Aan de andere kant zijn de verschillen met de goedkopere Windows Phones vanwege de standaardspecificaties van Microsoft ook niet gigantisch. Of de meerprijs dan toch geoorloofd is, dat zullen we in deze review uitzoeken.

De concurrentie die de HTC Titan direct te verduren krijgt is niet zo groot, simpelweg omdat het scherm van de telefoon zo enorm is. En dat houden maar weinig toestellen bij, dus de niche waar de Titan in valt is erg klein. Als je echter het grote scherm als een extra feature ziet en de Titan gewoon als een highend-telefoon die voor zijn plekje in de duurdere prijsklasse vecht, dan is de concurrentie wat omvangrijker. Maar laten we eerst even kijken wat de Titan te verduren krijgt qua grote telefoons.

De meest directe concurrent op dat vlak, en ook meteen het broertje van de Titan, is de HTC Sensation XL. Dat is in essentie een Titan met Android en Beats Audio. Het design is ongeveer gelijk, de specs lijken erg veel op elkaar en het schermformaat is precies hetzelfde. Naast deze HTC, heeft Samsung nog twee telefoons te bieden: ten eerste is er de net nieuwe Galaxy Nexus en ten tweede heeft Samsung de gigantische Galaxy Note, die zelfs nog een maatje groter is dan de HTC Titan.

De Windows Phones zijn behalve deze Titan nog niet in het territorium van grote schermen toegetreden. De enige Windows Phone die de Titan echt beconcurreert is dan ook de Nokia Lumia 800. Niet vanwege het scherm; dat is veel kleiner. Maar wel omdat het de enige andere highend Windows Phone is. De HTC Radar en de Samsung Omnia W zijn toch wel een beetje van een andere klasse, en dat geldt zeker ook voor de Windows Phones van de vorige generatie.

De andere grote concurrenten van de Titan komen dan ook weer uit de Androidhoek, en wel in de vorm van de toppers op dat gebied. En dan hebben we het natuurlijk over toestellen als de Samsung Galaxy S II, Motorola Razr en HTC Sensation XE. En ook tegen de iPhone 4S zal de Titan moeten opboksen.

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Titan
Besturingssysteem Windows Phone 7.5
Ontwerp
Afmetingen 132x71x9,9 mm
Gewicht 160 gram
Form-factor Slate
Behuizing Metalen semi-unibody
Kleuren Grijs
Scherm
Diagonaal 4,7″
Type LCD
Verbeteringen Super LCD
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm MSM8255
CPU 1,5GHz Qualcomm Scorpion
GPU Adreno 205
RAM 1GB
Geheugenkaart Nee
Intern geheugen 16GB
Energie
Gesprekstijd 11 uur 50 min
Standby-tijd 460 uur
Accu 1600mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Communicatiepoort MicroUSB
HDMI-uit Nee
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 1,3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 720p@30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Bing Maps
Navigatie Nee
Internetservices
Applicatiewinkel Windows Phone Marketplace
Muziekwinkel Zune
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Nee

Helaas kwam onze HTC Titan in een ontwikkelaarsdoosje zoals we dat wel van HTC gewend zijn, en dus kunnen we het toestel niet uitpakken. Tenminste, dat kan wel, maar heeft vanwege het verschillende doosje weinig zin. Wel kunnen we raden wat er in de retailverpakking zit: dat zal ongetwijfeld een netstroomadapter, een USB-kabel en een paar matige oortjes zijn. Een geheugenkaart slikt de Titan niet eens, dus die zal je sowieso niet in de doos aantreffen. En de kans op een hoesje is erg klein.

De HTC Titan is voorzien van het bekende ‘unibodydesign’ van HTC. Dat hebben we expres tussen haakjes gezet, omdat we van mening zijn dat de Titan eigenlijk helemaal geen unibody heeft. Het toestel is, zoals ook bijvoorbeeld de Sensation, uitgerust met een batterijklep die het hele toestel, tot aan het scherm, omvat. Dat wil zeggen dat de zijkanten geen apart stukje kunststof of metaal meer bevatten, maar het blijft wel gewoon een batterijklep die je ook van het toestel af kunt halen. Nou is dat niet perse iets slechts, want het voelt nog steeds erg solide aan en heeft als voordeel dat je de batterij gewoon makkelijk uit het toestel kan halen mocht dat nodig zijn. Maar een echte unibody is het niet.

Het design van de Titan is helaas weinig inspiratievol. Het heeft veel weg van eigenlijk zo’n beetje elke telefoon die HTC dit jaar uitgebracht heeft. Een redelijk plat apparaat met een strakke voorkant en een achterkant die volgebouwd is met klepjes en, helaas, nog steeds een uitstekende camera. Er is maar één kleurvariant van de Titan beschikbaar op het moment, die metallic grijs is.

Zoals we dat ook wel gewend zijn van HTC inmiddels, is de Titan grotendeels vervaardigd uit metaal. De hele batterijklep is, met uitzondering van twee kapjes om de antenne goed zijn werk te laten doen, gemaakt van metaal. En dat geeft het toestel een premium look and feel, maar ook een flink gewicht. Verder is de telefoon natuurlijk vooral groot, wat niet zo vreemd is gezien het schermformaat. Het formaat is trouwens nog wel binnen de perken gehouden. Waar we van mening zijn dat Samsung’s Galaxy Note zich niet meer onder de normale telefoons kan scharen, valt de HTC Titan duidelijk nog wel binnen die grens. Dat neemt niet weg dat we ons kunnen voorstellen dat veel mensen het toestel gewoonweg te groot vinden, dus als je de Titan wilt gaan aanschaffen is het raadzaam om hem in ieder geval een keertje vastgehouden te hebben.

De voorkant van de HTC Titan is zoals gezegd strak. Het grote scherm wordt vergezeld door een drietal touchknoppen aan de onderkant en een secundaire camera aan de bovenkant. Natuurlijk zijn daar ook een aantal sensoren geplaatst, maar die zijn maar lastig te zien. Boven de glasplaat van het scherm zit maar een klein randje, met de secundaire speaker erachter.

HTC Titan design

 

HTC Titan design

 

HTC Titan design

 

De achterkant van de Titan is wat voller. De onderkant bestaat uit een plastic klepje met een viertal gaatjes erin, waarvan we niet precies weten waar die voor zijn. Op dat klepje kun je ook het Windows Phonelogo vinden. De rest van de achterkant is bijna helemaal van metaal. Daar vind je het logo van HTC, samen met een uitstekend rondje met de cameralens erin. Aan beide zijden daarvan zit ook nog wat: links een dubbele led die als flitser dient, rechts een aantal gaatjes met de speaker erachter.

HTC Titan design

 

HTC Titan design

 

HTC Titan design

 

De zijkanten van de Titan zijn weer erg strak. Links zit alleen een MicroUSB-poort, rechts zitten twee knoppen. Dat zijn de door Microsoft verplichte knoppen, namelijk een cameratoets en een volumeknop, gesitueerd op de bekende plaatsen.

HTC Titan design

 

HTC Titan design

 

De boven- en onderkant zijn beide uitgerust met een gaatje waar een microfoon achter zit, waarvan de onderste voor gesprekken dient. De onderkant is verder uitgerust met een knopje om de achterkant los te klikken, terwijl de bovenkant de powerknop huisvest. Verder is de bovenkant uitgerust met een 3,5mm jackingang.

HTC Titan design

 

HTC Titan design

 

Scherm

Het scherm van de Titan is een voor HTC gebruikelijk Super LCD-scherm. Die is ook uitgerust met de van HTC bekende fletse kleuren. En daar zijn we niet zo’n fan van. Hoewel ze realistischer zijn dan de kleuren van de Super amoledschermen die Samsung vaak gebruikt, zien ze er simpelweg minder mooi uit. De kleuren zijn ook minder levendig dan die van LCD-schermen van concurrerende merken, en dat is jammer, omdat die schermen een veel betere mix tussen kleurechtheid en eye candy bieden. De contrasten van de HTC zijn ook niet zo groot, en zwart is een beetje grijzig. De helderheid van het scherm is redelijk, net als de daarmee samenhangende zichtbaarheid onder direct zonlicht.

Toetsen

HTC Titan toetsen

Het toetsenbord van de Titan is het voor Windows Phone 7 bekende toetsenbordje, maar dan in maatje XXL. En dat zorgt ervoor dat het toch al fijne toetsenbord nog prettiger typt, omdat de knoppen gewoon groter zijn. Het toetsenbord is uitgerust met prima mogelijkheden om alternatieve tekens te maken, daar hoef je een teken alleen maar voor ingedrukt houden. Leestekens zijn wat lastiger, omdat die op een andere pagina staan. Maar ook dat gaat eigenlijk wel prima. Leuk is dat er ook een hele pagina met smileys aanwezig, waardoor het invoegen van zo’n teken extra makkelijk wordt.

De spellingscontrole van Windows Phone 7 werkt ook prima. Woorden worden redelijk goed gecorrigeerd en mocht je het niet met de aangebrachte correctie eens zijn, dan kun je het woord achteraf aantikken om hem alsnog te veranderen in één van de andere opties of het woord dat je origineel getypt had. Dat kun je dan ook meteen aan het woordenboek toevoegen. Dat werkt allemaal prima dus.

De fysieke knoppen op de Titan zijn we iets minder over te spreken. De knopjes onder het scherm is niets mis mee, dat zijn gewoon simpele tiptoetsen. Maar de knoppen aan de zijkanten van de Titan zijn redelijk onprettig in gebruik. Ze zijn langwerpig, smal en liggen niet heel hoog. Daardoor zijn ze niet heel makkelijk in te drukken en evenmin makkelijk te vinden zonder te kijken. Maar gelukkig gebruik je die knoppen toch niet voortdurend.

Hoe de interface van de HTC Titan eruit ziet, laat zich goed raden. Het is immers een Windows Phone, en dus gebruikt hij de alom geprezen Metro UI. En hoe graag HTC daar ook iets aan had willen toevoegen, dag mag nou eenmaal niet. En dat is dus ook niet gebeurd. Ook de prestaties zijn, zoals we dat van WP7 gewend zijn, goed.

Lockscreen

HTC Titan lockscreen

Het lockscreen van de HTC Titan is een mooi en redelijk informatief scherm. Met op de achtergrond een zelfgekozen foto wordt daar de tijd en de datum getoond. Daarnaast vind je er interessante informatie, zoals je komende agenda-afspraak en informatie over eventuele nieuwe mailtjes, berichten of gemiste oproepen.

Dit scherm is het opstapje naar je telefoon waar je altijd langs zult moeten en toont ook precies de handige informatie. Om het scherm te ontgrendelen moet je het lockscreen omhoog slepen, waarmee je het homescreen tevoorschijn tovert.

Homescreen

Dat homescreen is, zoals je niet zal verbazen als je enigszins iets van Windows Phone 7 afweet, gevuld met maximaal acht tegels, met de mogelijkheid om naar beneden te scrollen en zo nog meer tegels te gebruiken. Die tegels kun je helemaal zelf indelen door ze even ingedrukt te houden en in de tegels kun je eigenlijk alles kwijt. Dat kan een statische snelkoppeling naar een programma zijn, maar ook een volledige widget waar bijvoorbeeld je eerstvolgende agenda-afspraak opstaat.

Daarnaast kunnen alle programma’s hun eigen ‘live tile’ meeleveren wat al tot een aantal handige tegels geleidt heeft. Zo heeft Buienradar een tegel waar je het huidige radarbeeld op kunt zien, en dus in één oogopslag weet of er kans op regen is. En er zijn natuurlijk verschillende nieuwsapps die het laatste nieuws op hun tegel laten zien.

We zijn erg te spreken over dit concept van tegels. Het is een stuk overzichtelijker dan de, afhankelijk van hoe je hem ingedeeld hebt, veel drukkere startschermen van Androidtelefoons en biedt je toch voldoende flexibiliteit. Daarnaast is het uniek voor Windows Phone 7 en weet Microsoft zich er echt mee te onderscheiden.

HTC Titan homescreen

 

HTC Titan homescreen

 

Menu

HTC Titan menu

Alles wat je niet op het homescreen kwijt kunt, kun je terugvinden in het menu. Daar staan overigens ook de apps die wel een plekje op je homescreen gekregen hebben. Het menu past qua vormgeving erg mooi in de rest van Windows Phone 7, maar we zijn er toch wat minder blij mee. Het is eigenlijk niet meer dan één grote lijst met al je apps erin en die is zoals je je misschien wel kunt voorstellen niet extreem overzichtelijk. Zeker niet als je veel content op je telefoon geïnstalleerd hebt.

Om die pijn iets te verlichten is er een zoekfunctie aanwezig in het menu, zodat je de eerste paar letters van een app kunt invoeren en zo sneller bij een app kunt komen. Maar dat is natuurlijk ook niet de meest snelle manier om een app te vinden.

Instellingen

HTC Titan instellingen

Alle instellingen van de HTC Titan vind je overzichtelijk bij elkaar onder het kopje instellingen in het menu. Dan kom je in een venster met twee tabbladen, één voor de algemene instellingen en eentje voor de instellingen die applicatiespecifiek zijn. Daar kun je vanuit de applicaties zelf ook bij, maar daar is dus ook een centrale plek voor.

Een van de instellingen die hier standaard te vinden is, is erg handig. Het gaat hier om de functie ‘mijn telefoon zoeken’. Omdat de telefoon gekoppeld is aan je Live-account, kun je er op afstand bij. Via de website windowsphone.com kun je je toestel bijvoorbeeld op afstand vergrendelen, opbellen of op een kaart weergeven waar hij zich bevindt. Dat is natuurlijk iets dat je liever niet moet doen, maar in het vervelende geval dat je je telefoon kwijt bent is het zeker niet onhandig.

Een andere handige instelling die je hier kunt tegenkomen is de functie ‘attente telefoon’. Dat is misschien een beetje een vreemde naam, maar wel voor een erg handige functie. Het houdt in dat je je telefoon zo kunt instellen dat hij reageert op bepaalde situaties of handelingen. Zo kun je instellen dat het volume van je beltoon verlaagd wordt als je het toestel oppakt, of dat de beltoon harder gaat als je je toestel in je broekzak hebt zitten.

Multitasking

HTC Titan multitasking

Multitasking is niet iets waar Windows Phone 7 erg goed in is, maar de functie is sinds de vorige versie van Windows Phone 7 wel sterk verbetert. Toen was het eigenlijk zo goed als niet aanwezig, nu is het wel aanwezig maar op een beetje een vreemde manier. Je kunt open, of eigenlijk gepauzeerde, applicaties wel benaderen, maar slechts op één manier. En dat is via een overzichtje dat je kunt openen door de terugknop ingedrukt te houden. Niet dat daar nou iets mis mee is, maar het vervelende is dat het alleen zo kunt. Als je een app opent door hem gewoon op je homescreen of in het menu aan te tikken, dan wordt hij weer opnieuw geopend. Zo kun je dus een Tweet die je aan het schrijven bent terugroepen via het overzicht van geopende apps, maar als je via je menu weer naar Twitter gaat, dan is hij weg.

Eventuele meldingen die programma’s geven komen op je homescreen terecht. Er wordt eerst een melding bovenin het scherm gegeven, maar die verdwijnt als je er niets mee doet. Daarna zal je alleen in het homescreen nog kunnen zien aan de tegel van een programma of er een melding is of niet.

Prestaties

De prestaties van de Titan zouden in theorie de beste van alle Windows Phones op het moment moeten zijn. Waar toestellen als de Lumia 800 van Nokia en de Omnia W van Samsung geklokt zijn op 1,4GHz, komt de Titan tot 1,5GHz. Met dezelfde processor erin overigens. In de praktijk merk je weinig tot geen verschil tussen de Titan en de andere twee genoemde toestellen.

Nou is dat eigenlijk prima, omdat de andere Windows Phones erg snel en stabiel zijn. En datzelfde geldt voor de Titan, waar de interface ook over het scherm vliegt en waarbij we nog nooit een crash hebben meegemaakt. En dus hebben we niets te klagen over de prestaties van het toestel.

Vanwege zijn grote scherm is de HTC Titan ideaal voor entertainment. Video’s, die je in de videospeler prima kunt weergeven, zijn extra goed te bekijken vanwege het grote scherm. Hetzelfde geldt eigenlijk voor foto’s en ook het spelen van games wordt er niet slechter op. De camera hebben we ook niets over te klagen. Die maakt foto’s met een resolutie van 8 megapixels, en voor een HTC zijn die eigenlijk erg goed. Daarmee staat het toestel zeker gelijk met Nokia’s Lumia 800 en dus behoort hij tot de beste cameratelefoon op Microsoft’s besturingssysteem.

Foto

HTC Titan camera

De camerainterface van de Titan is niet zo geweldig helaas. Het is allemaal erg strak en simpel, maar in onze ogen iets te strak en simpel. Er zijn helemaal geen instellingen aan de rand van het sluiterscherm aanwezig en voor elke instelling moet je dan ook het menu openen. Een andere irritatie is dat je instellingen moet opslaan om ze meerdere keren te gebruiken. Dat is als je het gewend bent niet zo erg, maar als je het niet weet dan kan het zomaar zijn dat je foto’s opeens allemaal met een instelling gemaakt zijn die je eigenlijk helemaal niet wilt hebben. Ook blij zijn we met het feit dat de Titan een aparte cameraknop heeft.

Het aantal instellingen in de Titan is wel goed. Er zijn redelijk standaarddingen zoals scènes, de resolutie, de witbalans, het contrast en de verzadiging, maar ook bijvoorbeeld een gezichtsherkenningsfunctie en een trillingsaanpassing.

De foto’s die de Titan maakt zijn snel bewogen. Jammer, want verder is er niet zo gek veel aan te merken op de camera van de Titan. Foto’s zijn scherp, hebben de nodige details en hebben vrij weinig ruis. Wel heeft het toestel lichtelijk last van een paarse vlek in het midden, zoals we dat al bij talloze HTC’s hebben gezien. Zo erg als bij andere toestellen is het overigens gelukkig niet. Al met al is de Titan gewoon een erg goede cameratelefoon.

Camerasample HTC Titan

 

Camerasample HTC Titan

 

Camerasample HTC Titan

 

Camerasample HTC Titan

 

Camerasample HTC Titan

 

Camerasample HTC Titan

 

HTC Titan gallerij

De galerij van de Titan is ook een mooi stukje software, waarin sociale netwerken prima geïntegreerd zitten. Naast je lokale albums, bevat de galerij ook je Facebookalbums en je albums op SkyDrive, wat in ieder geval de foto’s die je met een Windows Phone naar Twitter geüpload hebt zijn. Onder het kopje personen kun je ook albums van je vrienden op Facebook zien, die je desgewenst kunt opslaan op je toestel. Er is ook een kopje met de nieuwste afbeeldingen van je Facebookvrienden, waar je ook kunt reageren of taggen.

Foto’s basaal bewerken hoort ook tot de mogelijkheden. Je kunt met een programmaatje genaamd fotoverbetering allerlei effectjes aan foto’s toevoegen, of gebruik maken van de functie auto verbeteren. Dat is misschien iets dat niet iedereen snel zal gebruiken, maar de mogelijkheid is er in ieder geval.

Tot slot heb je de mogelijkheid om foto’s via DLNA te delen. Via het programma verbonden media kun je foto’s selecteren en vervolgens naar een ‘Wi-Fi-speler’ sturen. Dat zijn dus apparaten in hetzelfde Wi-Fi-netwerk die ondersteuning hebben voor DLNA. Andersom kun je ook bestanden van een mediaserver, bijvoorbeeld een PC of een NAS, plukken en die op je telefoon weergeven of zelfs naar een ander DLNA-apparaat sturen. Dezelfde mogelijkheden zijn er overigens voor muziek en video’s.

Video

De Titan is niet in staat om DivX- en Xvid-video’s af te spelen, maar daar merk je eigenlijk weinig van. De enige manier om video’s op het toestel te zetten is via de Zune PC-software, en die converteert de filmpjes automatisch zodat je ze wel kunt spelen. Dat spelen gebeurt via de prima Zune-software op het toestel en is extra fijn vanwege het grote scherm.

Vreemde afwezige op het toestel is YouTube. Er is standaard geen software daarvoor beschikbaar in Windows Phone 7. Je kunt natuurlijk wel via de browser naar YouTube gaan en daar video’s afspelen, maar dat is niet ideaal. Overigens kun je wel gewoon YouTube-software downloaden in de Marketplace.

Een toevoeging van HTC zelf is HTC Watch. Daarmee kun je video’s huren en/of kopen met het toestel. Daarvoor is een shop ingericht waar je informatie over de beschikbare films kunt krijgen, meestal een trailer kunt bekijken en vervolgens een film kunt huren of kopen. De huurprijzen beginnen vanaf €2,99 en de koopprijzen vanaf €8,99. Het aanbod is niet gigantisch, maar er zitten zeker een aantal goede titels tussen. Een nadeel van HTC Watch is dat je alleen met een creditcard of waardebon kunt betalen.

Filmpjes opnemen gaat in 720p HD-resolutie en dat ziet er wel redelijk goed uit. Daarbij moet wel gezegd worden dat de filmpjes niet heel scherp lijken te zijn, zoals je in onze opgenomen video hieronder kunt zien.

Muziek

HTC Titan muziek

Muziek op de Titan zetten moet via de Zune-software. Die snort zelf de muziek op je pc op zodat je die makkelijk naar de telefoon kunt overzetten. Dat werkt makkelijk. Maar dat betekent dus wel dat je niet gewoon de gewenste bestanden op het toestel kunt slepen, en dat is dan weer wat minder positief.

Het afspeelscherm in de muziekspeler is ontzettend minimalistisch en er is ook maar een klein aantal opties aanwezig. Als je op de album-art, die niet te missen is, drukt dan krijg je de shuffle- en herhaaltoetsen te zien en kun je je track als favoriet markeren. En natuurlijk is er informatie over het nummer beschikbaar op de pagina. Leuk is dat als je op de naam van de artiest klikt, dat je dan een pagina over die artiest te zien krijgt mits die beschikbaar is. Verder is de bibliotheekstructuur gewoon prima

De FM Radio zit net als de muziekspeler in de Zune-hub. Ook die heeft een erg minimalistische en mooie interface, en werkt gewoon prima. Het is wel jammer dat de mogelijkheid om muziek via de speaker af te spelen niet geboden wordt in de FM Radio.

Dat is bij de Titan helemaal jammer, want het toestel is gezegend met best een aardige speaker. Het geluid dat eruit komt is hard en nog redelijk vol voor een mobiele speaker. De meegeleverde oortjes zijn niet veel soeps, maar als je zelf een goed paar oortjes in de telefoon steekt dan kun je hem prima als muziekspeler gebruiken.

HTC Titan

 

HTC Titan

 

HTC Titan muziek

 

Games

HTC Titan games

Spelletjes staan niet op het toestel; die moet je zelf binnenhalen via de downloadwinkel. Wel staat prominent op een groene tegel op het homescreen de Xbox Live-applicatie, die direct toegang geeft tot het deel van de Windows Marketplace waar die spellen te vinden zijn. Daar kun je ze direct aankopen of een testversie downloaden.

De integratie van Xbox Live zorgt voor een aantal kwalitatief goede games waar je ook, net als op de echte Xbox, archievements kunt bijhouden, die je op je Xbox Live-profiel terecht komen. Sommige games werken zelfs ook samen met de Xbox-versie ervan. Al met al is gaming dan ook erg goed geregeld op de HTC Titan.

Games download je in de Marketplace, waar een speciale categorie voor games is. De meeste kwalitatief goede games vallen onder de Xbox Live-software en zijn daardoor wel wat aan de prijs. Het mooie van die games is wel dat ontwikkelaars daar verplicht een demo bij moeten stoppen, dus je kunt ze altijd eerst proberen voordat je tot een aankoop overgaat. Gratis games zijn ook aanwezig in de Marketplace, maar die zijn vaak niet zo heel denderend en hebben ook geen Xbox Live-integratie.

De Titan is qua productiviteit niet de minste, wat niet in de laatste plaats komt door de goede Office-integratie en prima agenda. Ook het grote scherm helpt een handje, want op zo’n groot display is het gewoon makkelijker om webpagina’s te lezen, documenten te overzien of tekst in te voeren. Het applicatieaanbod blijft helaas, zoals dat nou eenmaal met Windows Phone 7 het geval is, wat achter bij de concurrentie.

Agenda

De agenda van de Titan maakt net als de rest van het toestel gebruik van veel zwart en wit en slechts enkele kleurtjes. Die zijn in dit geval voor je verschillende agenda’s. Het maandoverzicht is een beetje rommelig omdat je alle afspraken uitgeschreven te zien krijgt, maar wel zo klein dat je het niet kunt lezen. Aan de andere kant zie je zo natuurlijk wel snel wanneer je hoeveel afspraken hebt. Het dagoverzicht ziet er wel prima uit en laat met verschillende kleurtjes zien welke afspraak in welke agenda thuishoort.

En dat brengt ons meteen op het volgende punt: je kunt meerdere agenda’s bijhouden via de Titan. Zo is er de Google Agenda, wordt je Facebookagenda ondersteund en is er een agenda van Exchange te integreren. En natuurlijk ook die van je Windows Live-account. De eerstvolgende agenda-afspraak staat alvast groot genoteerd op je lockscreen, ongeacht van welke agenda die is. Daarbij worden alleen afspraken van vandaag en morgen meegenomen trouwens.

Kortom, een prima agendafunctie waar we weinig op aan te merken hebben.

HTC Titan agenda

 

HTC Titan agenda

 

Office

De Office-hub is één van de unieke features van Windows Phone 7 die natuurlijk ook overgewaaid is naar de reus van HTC. In deze hub kun je Officedocumenten maken, bewerken, bekijken en delen. De bijzondere feature van de applicatie is dan ook de SharePoint-integratie. Als je een SharePoint-server hebt dan kun je bestanden op die server openen, wat een hoop moeite scheelt als je met zo’n server werkt. Ook One Note is van de partij, compleet met synchronisatiemogelijkheden met je SkyDrive. Handig is ook dat je een notitie op je standby-scherm kwijt kunt.

De belangrijkste features van de Office Hub zijn natuurlijk de wat minder spannende functies, namelijk de ondersteuning van Exel, Powerpoint en Word. Naast de standaard bewerk-features kun je daar ook commentaar toevoegen.

Overigens is er ook een opvallende afwezige: PDF-ondersteuning. Hoewel PDF-bestanden natuurlijk niet binnen het Microsoft Office-pakket vallen, zijn het wel bestanden die net zo veel gebruikt worden in het dagelijks leven. Maar Adobe Reader of een vervanging daarvan is niet te vinden op het toestel. Dat is wel redelijk netjes opgelost door de eerste keer dat je een pdf’je probeert te openen meteen een link naar de downloadpagina van Adobe Reader te tonen.

HTC Titan office

 

HTC Titan office

 

Browser

HTC Titan browser

De browser die Microsoft tegenwoordig met zijn OS meelevert navigeert erg snel en soepel en ondersteunt ook de gemiddelde webpagina. Wat wel opvallend is, is dat zowel Flash als Silverlight niet ondersteund worden. Die eerste is begrijpelijk, maar de tweede dienst is nota bene van Microsoft. HTML5 wordt overigens wel ondersteunt. Als handigheidje kun je een webpagina als paneel aan je homescreen toevoegen en op die manier krijg je uiteraard snelle toegang tot die pagina.

De mogelijkheid om een tekstkolom te schalen naar je zoomniveau is niet aanwezig. Wel kun je door dubbel te tikken zoomen naar de breedte van de tekstkolom, iets dat vanwege het grote scherm van de Titan meestal voldoende is. En als dat niet zo is, dan moet je dus heen en weer gaan scrollen om de tekst te kunnen lezen.

Locatieservices

HTC Titan locatie

Er is geen navigatie-app op de HTC Titan. Wel kun je gebruik maken van het, overigens erg matige, Bing Maps en is er een Locations-hub toegevoegd door HTC. Die hub is eigenlijk niets meer dan het van HTC bekende Footprints, waarmee je locaties kunt opslaan en er foto’s, memo’s, spraakmemo’s en andere informatie aan kunt toevoegen. Daarmee combineert HTC een soort kleinschalig POI-systeem met een reisdagboekje, maar het resultaat is niet zo spannend.

Routebeschrijvingen kun je krijgen via het eerder genoemde Bing Maps. Dat is een erg matig programma dat het niet haalt bij de concurrerende software van Nokia en Google. Vooral de zoekfunctie is teleurstellend en weet niet erg vaak een nuttig resultaat te produceren, en extra’s zoals je daar tientallen van hebt bij Google Maps en Nokia Maps kun je vergeten. En navigeren kan dus niet, je kunt alleen routebeschrijvingen waarin je zelf moet verderklikken om de juiste aanwijzingen op het scherm te krijgen tevoorschijn toveren.

Wel te spreken zijn we over de GPS-ontvanger van de Titan. Die weet zelfs binnenshuis redelijk snel en accuraat een je locatie te bepalen en als je buiten bent dan heeft het apparaat gewoon een goede fix doorgaans.

HTC Titan locatie

 

HTC Titan locatie

 

Standaard applicaties

De apps die standaard op de Titan geïnstalleerd zijn komen deels van Microsoft en deels van HTC. Nou zijn die van Microsoft als het goed is wel bekend bij iedereen die zich een beetje in Windows Phone heeft verdiept of vaker reviews leest op All About Phones, dus we zullen vooral ingaan op de HTC-applicaties.

Maar eerst even het assortiment aan apps dat Microsoft zelf heeft toegevoegd. Dat is niet bepaald ruim als je de voorheen besproken applicaties buiten schot laat en bestaat uit twee simpele apps: rekenmachine en wekkers. Wat die doen spreekt natuurlijk voor zich. Met de rekenmachine kun je simpele sommetjes oplossen, de wekkerapplicatie zorgt ervoor dat je elke dag op tijd uit bed komt.

HTC heeft zelf wel het nodige aan zijn Titan toegevoegd. In de eerste plaats is er de HTC Hub. Daar kun je het weer bekijken, op de plek waar je op dat moment bent en in een aantal ingestelde steden. Dat ziet er, zoals we wel van HTC gewend zijn, erg mooi uit. AccuWeather verzorgt daarvoor de data en HTC is verantwoordelijk voor de grafische layout. Dat is allemaal prima in orde. Ook bevat de HTC Hub een aandelenapplicatie gebaseerd op Yahoo! Finance, die wederom erg mooi is. Tot slot is het nieuws dat Yahoo! brengt verwerkt in de HTC Hub, op een iets minder flitsende manier. Ook aanbevolen applicaties kun je terugvinden in de speciale hub van HTC, waarbij veel apps door HTC zelf gratis ter beschikking gesteld zijn alleen niet voorgeïnstalleerd zijn. En de voorgeïnstalleerde apps zijn er ook aanwezig, zodat je applicaties die je al dan niet per ongeluk verwijderd hebt weer kunt terugkrijgen.

Één van die apps, die je zomaar van het toestel af zou kunnen gooien, is de applicatie Notities. Die ziet er erg mooi uit, maar is vooral onnodige ballast voor iets simpels als het opslaan van notities, wat je net zo goed in het veel uitgebreidere meegeleverde OneNote kunt doen.

Verder heeft HTC een zaklamp-app op het toestel gezet, waarmee je de LED op de achterkant van de Titan in drie sterktes aan kunt zetten. En dat is dan wel weer heel handig voor het geval je in het donker bijvoorbeeld je sleutelgat niet kunt vinden of iets hebt laten vallen.

HTC Titan htc apps

 

HTC Titan htc apps

 

HTC Titan htc apps

 

Extra applicaties

HTC Titan Marketplace

Extra applicaties haal je met de Titan in de Windows Phone Marketplace. De interface van de Marketplace past mooi binnen de rest van Windows Phone 7 en ziet er erg goed uit. Er zijn aparte hubs voor games en applicaties, die weer onderverdeeld zijn in categorieën. Misschien niet de meest praktische indeling, maar vanwege de vele lijstjes aanbevolen apps en populaire apps is het redelijk makkelijk de weg te vinden tussen het app-aanbod.

Dat aanbod is niet geweldig, maar je komt er een heel eind mee. Windows Phone 7 is zeker nog niet op het niveau van iOS of Android, maar heeft toch wel enkele tientallen duizenden apps en omvat inmiddels de belangrijksten onder hen wel. Zo is er WhatsApp, Buienradar, een OV-planner, Angry Birds en binnenkort ook WordFeud. Wel jammer is dat de apps over het algemeen wat duurder zijn dan bij Android.

Om je alvast aan de slag te kunnen laten gaan met je toestel, hebben we een lijstje samengesteld van een aantal applicaties die de moeite waard zijn.

 • SoundHound
 • Treinplanner
 • Adobe Reader
 • WhatsApp
 • Rocket Riot
 • IMDb
 • YouTube
 • Jet Car Stunts WP
 • Penguin

Communiceren is met de HTC Titan geen probleem. Niet via spraak, niet via mail, niet via sms en niet via sociale netwerken. Alleen het kan er wel een beetje gek uitzien om zo’n grote ‘tablet’ tegen je hoofd te houden als je aan het bellen bent. Maar daar heb je, als je je zinnen hebt gezet op de Titan, waarschijnlijk totaal geen moeite mee.

Bellen

Helemaal bovenaan je standby-scherm staat een tegel met een telefoontje en je provider erop, wat uiteraard je uitgangspunt voor al je telefoongesprekken is, of in ieder geval kan zijn. Deze tegel leidt je naar je logboek, met knopjes voor het toetsenbordje en je contacten. Een slimme vondst hier is een snelkoppeling naar je voicemail, die je na één keer het nummer ingesteld te hebben met één druk op de knop kunt bellen. Helaas is er geen smartdialing aanwezig, maar je kunt gelukkig wel redelijk snel zoeken in je contacten. Voicedialing zit in principe wel in Windows Phone, maar niet in de Nederlandse versie. Dus je zult moeten overschakelen op Engels om dat te kunnen activeren.

De contactenapplicatie is één van de mooiere dingen van Windows Phone. Deze ‘people hub’ is namelijk meer dan alleen een contactenapplicatie. Facebook, Twitter en LinkedIn zitten hier door en door geïntegreerd. Bovenaan kun je je eigen Live-profielafbeelding met daarnaast je laatste status-update vinden en door daarop te klikken kom je bij je eigen statusupdates terecht. Als je dan op je laatste update klikt kun je je status meteen updaten. In de contact-applicatie zelf is een tabblad te vinden met de laatste updates van je vrienden, waarbij je ook direct kunt reageren en reacties bekijken. Als er twee profielen met dezelfde naam zijn op verschillende netwerken worden die direct samengevoegd op het toestel, en zo komen ook je sociale netwerken samen met je gewone telefoonboek.

De kwaliteit van gesprekken op de Titan hebben we niets over te klagen, en hetzelfde geldt voor de ringtones en het trilalarm. Hoewel: bij de ringtones, of eigenlijk de hele volumeregeling van het toestel, zit een irritatiepuntje. Er is maar één volumeniveau voor het hele toestel. Dus als je het volume van je muziek omlaag gooit, dan gaat je beltoon mee. En dat is gewoon irritant. Overigens staat je wekker hier als enige los van. Een ander dingetje tijdens het bellen is dus het formaat van de Titan, die staat een beetje vreemd tegen je oor omdat hij zo groot is. Maar daar zal de doelgroep niet mee zitten.

HTC Titan bellen

 

HTC Titan

 

Sms

HTC Titan sms

De sms-, of eigenlijk berichtenapplicatie van Windows Phone 7 is erg uitgebreid. Naast je sms’jes en mms’jes, krijg je hier namelijk ook Facebookberichten en MSN-gesprekken binnen. Tenminste, in principe. Want de ervaring leert dat zeker de Facebookberichten nog weleens laat doorkomen, waarmee je de indruk wekt dat je beschikbaar bent om te chatten terwijl dat dus eigenlijk helemaal niet zo is.

De corefuncties van de app, het sms’en en mms’en, zijn wel prima. Berichtjes worden overzichtelijk weergegeven in chatstijl en het is ook erg makkelijk om bijlagen toe te voegen en berichten te beantwoorden.

Email

HTC Titan e-mail

Erg handig aan de mailfunctie van de Titan is dat je verschillende mailboxen bij elkaar kunt voegen, en zo één mailbox kunt maken voor al je mailtjes als je meerdere adressen hebt. Qua mailservers worden de belangrijkste spelers natuurlijk gewoon gewoon ondersteund. Zo kun je Yahoo! Mail en Gmail toevoegen, waar Live mail en Exchange natuurlijk vanzelf spreken bij een toestel van Microsoft. En verder kun je via een pop- of imapserver andere mailboxen toevoegen.

Mailboxen kun je kwijt op het homescreen in tegels, los of dus gecombineerd. Tik op een tegel en je krijgt de inbox te zien. Scroll diverse keren naar rechts, en je krijgt naar keuze de ongelezen mails in beeld, de gemarkeerde mails, de urgente; het is erg handig ingedeeld allemaal. Met handige menuknoppen kun je meerdere mails selecteren om ze te verwijderen of te markeren, en het opstellen van een nieuwe e-mail werkt erg makkelijk: druk op een plus en je kunt beginnen.

Chatten

Chatten gaat zoals gezegd primair via de berichtenapplicatie, maar werkt niet ideaal. MSN gaat nog wel aardig, Facebook chat wat minder. Verder kun je natuurlijk ook WhatsApp downloaden voor de Titan. Dat is wel gewoon goed te gebruiken, hoewel het een beetje traag is vooralsnog en meldingen niet altijd doorkomen. Het is dus raadzaam om je eventuele WhatsApp tegel op je homescreen goed bij te houden.

Sociale netwerken

De sociale netwerken zitten bij Windows Phone primair in de eerder besproken people hub. Daar kun je je status updaten, je timeline checken, reageren en je meldingen bijhouden. Maar de integratie gaat dieper, zoals eerder in deze review ook al langsgekomen is. Zo is de galerij bijvoorbeeld uitgerust met Facebookfoto’s en kun je met twee drukken op het scherm een net gemaakte foto op een voorkeursnetwerk plaatsen. De integratie van de sociale netwerken is over het algemeen dan ook erg goed.

De accu van de Titan is niet om over naar huis te schrijven. Het toestel houdt het over het algemeen wel een dagje uit, maar veel langer wordt het niet als je hem een beetje intensief gebruikt. Bij minder intensief gebruik lijkt het toestel wel wat meer pit te hebben en dan zul je er wel twee à drie dagen batterijduur uit kunnen persen.

Accutijd (dagen) ~1 ~2,5 ~4
Batterij HTC BI39100
Capaciteit 1600mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score
Pluspunten
 • Groot scherm
 • Strakke en mooie interface
 • Snel en stabiel
 • Één van de betere cameratelefoons
Minpunten
 • Geen geheugenkaartingang
 • Groot
 • Multitasking niet goed uitgedacht
 • Windows Phone heeft nog wat rariteiten
 • Navigatie ontbreekt

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters