HTC Touch Cruise II

Na een periode van geruchten begin dit jaar over een toestel dat onder de naam HTC Iolite door de wereld ging, kondigde HTC op 22 januari uit het niets het vervolg op haar Touch Cruise uit 2007 aan: de HTC Touch Cruise II a.k.a. HTC Iolite was officieel geboren. Deze relatief goedkope smartphone moet een vervolg vormen op de populaire HTC Touch Cruise en brengt een nieuwe functie genaamd Footprints in HTC’s portfolio. All About Phones bekijkt alle ins en outs van het toestel.

HTC Touch Cruise II vergelijking

 

HTC begon op 5 juni 2007 haar Touch line-up met de toen revolutionaire HTC Touch. Het toestel had als taak de smartphone naar de ‘gewone consument’ te brengen, iets wat later het kernpunt van een hele line-up bleek te zijn. Om dit te bereiken had de HTC Touch een minimalistisch design en een uniek user interface genaamd TouchFlo. Deze UI werkte goed mee om het lelijke, onhandige Windows Mobile zowel mooier als gebruiksvriendelijker te maken. De Touch was een groot succes en heeft ook daadwerkelijk de eerste stap gezet om smartphones gebruiksvriendelijker en toegankelijker voor de gewone consument te maken. Later volgde de Touch Dual, die standaard een uitschuifbaar toetsenbord had als verbetering op de originele Touch. Op 12 november 2007 werd het pas echt interessant, toen HTC een geheel nieuwe Touch liet zien: de Touch Cruise. Dit toestel was gericht op navigatie en had een futuristischer design dan de Touch en de Touch Dual. De echte doorbraak kwam echter op 6 mei 2008, toen HTC de Touch Diamond lanceerde. Dit toestel bouwde verder op het succes van de originele Touch en introduceerde een nog mooier design en een vervolg op TouchFlo, namelijk TouchFlo3D. Deze interface is volgens velen nog steeds de beste interface voor Windows Mobile. Sindsdien is de Touch line-up steeds verder vergroot en kwamen ook mid-range smartphones in de lijn gekropen. Op 22 januari jongstleden liet HTC zien een geheel nieuwe weg in te slaan met haar Touch line-up met het aankondigen van de Touch Cruise II, die officieel gewoon Touch Cruise heet, maar om verwarring te voorkomen Touch Cruise II wordt genoemd. Dat is het toestel dat wij vandaag onder handen zullen nemen. Voortaan zou de Touch line-up allemaal sub-lijnen krijgen, waaronder de Cruise-lijn die gericht is op navigatie, de Diamond-lijn die gericht is op goede allround functies, de Pro-lijn die bedoeld is voor veeleisende zakenlui en de HD-lijn die gericht is op multimedia.

De Touch Cruise II behoort, zoals wel uit de naam blijkt, tot de Cruise-lijn. Het toestel is dan ook geheel gericht op navigatie, met alles in de doos om overal in de Benelux de weg te vinden. Het toestel komt onder andere met TomTom Mobile 7 inclusief Beneluxkaart voorgeïnstalleerd en de doos bevat een autolader en een autohouder, waardoor je in combinatie met de ingebouwde gps-ontvanger alles hebt om meteen op reis te gaan. Een andere functie die de Touch Cruise II naar HTC’s portfolio brengt is Footprints. Met deze functie is het mogelijk om foto’s te geotaggen en van allerlei andere informatie te voorzien, zodat je een gedetailleerd verslag kan maken van je vakantie of dat ene leuke feestje. Verder is de Touch Cruise II voorzien van de standaard smartphone-functionaliteiten en heeft het toestel TouchFlo3D zodat je niet constant tegen die saaie Windows Mobile-interface hoeft aan te kijken.

HTC Touch Cruise II vergelijking achterkant

 

HTC heeft haar nieuwe navigatiepareltje de volgende specificaties meegegeven:

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Touch Cruise (II)
Telefoon model Tablet
Besturingssysteem Windows Mobile 6.1 Professional
Scherm afmeting 2,8″
Scherm resolutie QVGA, 320×240 pixels
Aantal kleuren 262.144 kleuren
Processor en Geheugen
Processor Qualcomm MSM7225, 528 MHz
Geheugenkaart Type Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Intern geheugen ROM 512MB
Ram geheugen RAM 256MB
Kleur
Kleuren Zilver/zwart
Energie
Gesprekstijd 400 minuten
Stand-by tijd 330 uur
Accu 1100 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0
Wifi Wifi 802.11 b/g
GPS (A-)gps
USB Usb 2.0
Multimedia
Camera 3,2MP, video opname
Radio Internetradio
Audio Aac, aac+, eaac+, amr, awb, qcp, mp3, wma, wav, midi
Videospeler wmv, asf, mp4, 3gp, 3g2, m4v, avi

De HTC Touch Cruise II komt in een sobere doos, met een geweldige inhoud. De doos is helemaal zwart, met een specificatielijst en wat informatie achterop en een foto van het toestel voorop. Erin zitten twee doosjes, waarvan het ene voorzien is van het toestel en de reguliere accessoires. Het andere doosje bevat een autolader en een autohouder. Over het totaalpakket zijn we erg tevreden, het pakket is een van de compleetste die we ooit gezien hebben, met de volgende accessoires: een autolader, een reislader/datakabel, een hoesje, een autohouder, een licentie voor TomTom met Beneluxkaarten, een 1GB MicroSD-kaartje, een headset en een extra stylus.

HTC heeft met haar Touch Cruise II geprobeerd de principes van het design van de oude Touch Cruise te behouden, maar dan in een wat moderner jasje. Dat heeft geresulteerd in een erg strak ontworpen no-nonsense toestel, in de kleur zwart met zilveren accenten. Het toestel is daarbij lekker compact en zeker niet zwaar voor een smartphone, waardoor hij lekker in je zak zit. Het toestel voelt gewoon stevig aan en over de bouwkwaliteit hebben we dan ook niets te klagen.

Ons standaard rondje om het toestel beginnen we zoals altijd met de voorkant, die gedomineerd wordt door enerzijds het scherm in het midden en aan de bovenkant en anderzijds het navigatietoetsenbord aan de onderkant. Centraal in dat navigatietoetsenbordje staat de grote ronde navigatietoets, die tevens dienst doet als scrollwieltje. Als laatste object op de voorkant van het toestel zit er nog een speakertje boven het scherm.

TC Touch Cruise II met stylus

 

HTC Touch Cruise II toetsenbord

 

HTC Touch Cruise II detail

 

HTC Touch Cruise II detail

 

De achterkant van de Touch Cruise II is gemaakt van mat zwart soft-touch plastic met gouden glittertjes erin. Dit doet ons een beetje denken aan een kermisattractie en dat is wat ons betreft niet zo gepast in een zakelijke telefoon, maar hulde aan HTC voor het proberen van wat anders dan normaal zwart of zilver plastic. De enige plaats op de achterkant die echt opvalt is de lens, omdat deze omgeven is door een metalen plaatje. Ernaast zit een klein gaatje voor de speaker en het laatste opvallende puntje op de achterkant is een gaatje waar koordjes doorheen kunnen.

HTC Touch Cruise II achterkant

 

HTC Touch Cruise II camera

 

HTC Touch Cruise II achterkant detail

 

De zijkanten van de Touch Cruise II zijn erg leeg gelaten door HTC, wat zeker meewerkt aan het strakke uiterlijk van het toestel. De rand van het toestel bestaat uit één grote glanzend zwarte band, met daarin aan de linkerkant een lange toets waarmee het volume aangepast kan worden. Aan de rechterkant is net naast het glanzend zwarte deel de stylus te vinden, die redelijk kort en dik is.

HTC Touch Cruise II rechterkant

 

HTC Touch Cruise II linkerkant

 

De onder- en bovenkant zijn net als de zijkanten erg neutraal. Aan de bovenkant is alleen de powerknop te vinden en onder vinden we slechts een micro usb-poort. Helaas is deze niet afwerkt met een klepje, maar dat is dan ook meteen het laatste puntje dat we aan te merken hebben op de afwerking. Het geheugenkaartslot is mooi verborgen onder de batterijklep, hoewel dat het verwisselen van de geheugenkaart iets lastiger maakt.

HTC Touch Cruise II bovenkant

 

HTC Touch Cruise II onderkant

 

De HTC Touch Cruise II heeft met een scherm van 2,8 inch, voor de huidige begrippen een redelijk klein scherm, aangezien het een full-touchscreen-toestel is. Met een resolutie van 240×320 is het scherm ook niet erg scherp te noemen, maar verder zijn we redelijk tevreden over het scherm. De kleuren zijn goed en ook de helderheid van het scherm is dik in orde. Het touchgedeelte is ook prima, het scherm is lekker gevoelig en de reactiesnelheid is top. De glaslaag ligt echter een stuk hoger dan het echte scherm, waardoor het werken met het scherm een beetje een vreemde ervaring is. De stylus is naar onze mening een beetje kort en hij had ook wat dunner gemogen, maar hij is zeker goed bruikbaar.

HTC Touch Cruise II screenshot qwerty

De HTC Touch Cruise II is natuurlijk een full-touch-telefoon en heeft daarom geen echt toetsenbord, maar er zijn wel enkele navigatietoetsen en sneltoetsen aanwezig onder het scherm. Deze zijn erg groot en drukken daardoor ook makkelijk in. De feedback die je krijgt na het indrukken is precies goed en de toetsjes zijn ook niet te stijf. Leuk is dat de ronde navigatietoets niet alleen als gewone vijfrichtingnavigatietoets dient, maar ook als scrollwieltje zoals we dat kennen van de iPod. Dit werkt erg prettig en het is een leuke toevoeging van HTC. Op het gebied van onscreen-toetsenbordjes heb je met de Touch Cruise II genoeg keuze. Natuurlijk is het standaard Windows Mobile qwerty-toetsenbordje aanwezig, maar je kan ook kiezen voor een drietal toetsenborden van HTC. Deze zien er alledrie een stuk mooier uit en hebben ook grotere toetsen, waardoor ze makkelijker te bedienen zijn. Er is een volledig qwerty-toetsenbord aanwezig, dat weliswaar niet zonder stylus te bedienen is, maar toch wat makkelijker typt dan dat van Microsoft. De andere twee toetsenbordjes zijn een gewoon numeriek toetsenbordje en een zogenaamd half-qwerty-toetsenbord, waarbij elke toets twee letters vertegenwoordigt. Deze twee toetsenborden hebben zulke grote toetsen dat ze wel met je vingers te bedienen zijn en dat is een goede prestatie van HTC op zo’n klein scherm.

HTC Touch Cruise II screenshot Comm Manager

De HTC Touch Cruise II draait op het standaard Windows Mobile 6.1 Professional besturingssysteem, voorzien van een aantal verbeteringen. Het toestel heeft bijvoorbeeld een aangepaste Comm. Manager en een mooiere volumebeheerder. De grootste verbetering die HTC heeft aangebracht is echter wel de TouchFlo 3D-interface die het bedrijf op het toestel heeft geïnstalleerd, maar daarover hieronder meer.

De HTC Touch Cruise II heeft een Qualcomm msm7225-processor met een snelheid van 528MHz. Hoewel de snelheid dus hetzelfde is gebleven als bij de HTC Touch HD, is het toestel duidelijk sneller geworden. Dit heeft waarschijnlijk als oorzaak dat de schermresolutie een stuk kleiner is en de software minder zwaar is dan die van de Touch HD, onder andere door de lichtere versie van TouchFlo 3D. Vastlopers hebben we ook nog niet meegemaakt met de Touch Cruise II, in tegenstelling tot onze ervaring met toestellen als de Sony Ericsson XPERIA X1. Op het gebied van de softwareprestaties scoort de Touch Cruise II dus prima.

TouchFlo 3D

Over het Windows Mobile-besturingssysteem heeft de HTC Touch Cruise II een interface van HTC, namelijk TouchFlo 3D. Dit is niet de versie die we in de HTC Touch HD zagen, maar een gedowngrade versie met minder animaties en een aantal andere tabbladen. We zien hier meteen weer terug dat de Touch Cruise II gericht is op navigatie, er zitten namelijk twee nieuwe tabbladen bij die iets met plaatsbepaling te maken hebben. De eerste is de Footprints tab, waarmee je stijlvol door al je ‘footprints’ heen kan bladeren. Het tweede navigatiegerichte tabblad is een Google Maps-tabblad. Hiermee kun je makkelijk iets opzoeken via Google maps, zoals in het filmpje hieronder gedemonstreerd wordt. Verder komen ook nog de vertrouwde home-, contacten-, berichten-, e-mail-, internet-, foto’s-, muziek-, weer-, programma’s- en instellingentabbladen terug. Wat ons opviel is dat de submenu’s van de tabbladen niet in TouchFlo-stijl zijn uitgevoerd, iets wat bij de Touch HD, Pro en Diamond wel zo was. Daarnaast kunnen tabbladen niet meer geordend worden, wat erg vervelend kan zijn. Zo kun je bijvoorbeeld niet meer het weer-tabblad snel bereiken, omdat deze ergens middenin zit en dus niet meer vooraan te zetten is. Een demonstratie van hoe TouchFlo 3D werkt is hieronder te vinden.

De naam Touch Cruise zegt het al: navigatie is waar het allemaal om draait in de HTC Touch Cruise II. Zoals in de vorige hoofdstukken al naar voren is gekomen, is het onderwerp navigatie goed genesteld in het toestel, maar nu gaan we ook daadwerkelijk de navigatiemogelijkheden van het toestel bespreken. Navigeren met de HTC Touch Cruise II kan op twee manieren, namelijk met TomTom Mobile 7 of via Google Maps. Natuurlijk kun je zelf nog programma’s installeren, maar die optie zullen we in deze review niet bespreken. Eventueel kan je hier terecht voor een review van Route 66 Mobile 8, een ander navigatieprogramma dat op de Touch Cruise II kan draaien.

TomTom Mobile 7

TomTom Navigator Mobile 7 splash

TomTom Navigator is tegenwoordig een bekend programma, vooral van de stand-alone navigatie-apparaten. Er is echter ook een versie voor Windows Mobile, die ook voorgeïnstalleerd is op de Touch Cruise II. Hierbij krijgt de gebruiker de Beneluxkaarten, andere kaarten zijn tegen betaling te downloaden. TomTom Mobile 7 is een erg uitgebreid turn-by-turn-navigatieprogramma voor de telefoon, met onder andere verkeersinformatie, points of interest, een ingebouwd weerbericht en mogelijkheden tot kaartcorrecties. Daarnaast is het mogelijk om complete routes in te plannen en zijn er tal van andere mogelijkheden beschikbaar. Iets wat ook mogelijk is, is het navigeren via een wandel- of fietsroute. Helaas werkt dit niet goed en wordt bij het selecteren van wandelroute vaak toch nog een route over autowegen gekozen. Voor meer informatie over TomTom Mobile 7, kan je terecht bij onze preview van deze software.

TomTom Mobile 7 hoofdmenu

 

TomTom Mobile 7 stad zoeken

 

TomTom Mobile 7 route overzicht

 

Google Maps Mobile 2.2.0.23

Naast TomTom is op de HTC Touch Cruise II natuurlijk ook nog Google Maps voorgeïnstalleerd. Deze software is niet anders dan de versie die je kunt downloaden via Google, wat wil zeggen dat het een redelijk complete kaartensoftware is met natuurlijk de mogelijkheid om routes te vinden en je eigen locatie weer te geven via gps of CellID. Wat erg leuk is, is de integratie van Google Maps in TochFlo 3D, waar met behulp van een speciaal tabblad direct gezocht kan worden in Google Maps. Hierbij worden recente zoekopdrachten in een lijstje weergegeven, waardoor het makkelijk wordt recente opdrachten te herhalen Google Maps blijft een leuke en handige applicatie voor iedereen die een internetverbinding heeft, maar de integratie ervan is zo standaard geworden dat we de aanwezigheid van Google Maps niet als pluspunt van de Touch Cruise II in het bijzonder zien.

Touch Cruise II screenshot Google maps

 

Touch Cruise II screenshot Google maps

 

Touch Cruise II screenshot Google maps

 

Een nieuwe feature van HTC die zijn debuut maakt in de Touch Cruise II is het zogenaamde HTC Footprints. Deze functie wordt door HTC in advertenties gebracht als een manier om een soort ansichtkaarten op je telefoon op te slaan. Het komt er in de realiteit op neer dat het een uitgebreide tag-applicatie voor je telefoon is. Dingen als locatie, een memo en een adres kunnen bij je foto opgeslagen worden. Hiermee kun je volgens HTC al je vakantieherinneringen nog intenser terugbeleven dan met alleen foto’s. Wij denken er echter wat anders over, in onze ogen is Footprints niets meer dan een leuke dienst om je favoriete foto’s wat uitgebreider te kunnen archiveren.

Touch Cruise II screenshot Footprints

Footprints werkt heel eenvoudig. Je opent het programma door op de speciale Footprints-knop onder het scherm te drukken en vervolgens selecteer je via het menu ‘nieuwe footprint’. Je kunt hierna direct een foto maken voor je footprint. Daarna moet je voor de geotag even wachten tot het toestel een gps-fix heeft, wat overigens redelijk snel gaat. Je kunt eventueel ook een plaats selecteren op de kaart als je dat liever wilt. Nadat je een foto gemaakt en gegeotagd hebt, kun je diverse andere informatie toevoegen die uitleg geven over de foto. Je kunt bijvoorbeeld een stukje tekst bij je foto inspreken, een notitie erbij schrijven of zelfs een adres eraan koppelen, wat ervoor zorgt dat je er later direct naartoe kunt navigeren. Ook kan je een contact aan je footprint koppelen zodat je de betreffende persoon kan bellen. Als je een Footprint wilt bekijken kan je er heel simpel naartoe gaan via de Footprints-tab in TouchFlo 3D. Door erop te klikken kan je alle toegevoegde informatie lezen, bekijken en afluisteren en er zijn knoppen aanwezig om de Footprint te bellen, ernaartoe te navigeren of het punt op de kaart te bekijken. Al met al zit Footprints dus goed in elkaar, maar is het niet meer dan leuk.

Touch Cruise II screenshot Footprints

 

Touch Cruise II screenshot Footprints

 

Touch Cruise II screenshot Footprints

 

De HTC Touch Cruise II heeft buiten de navigatie-applicaties en Footprints, die we beide al eerder besproken, ook nog een groot aantal andere applicaties geïnstalleerd staan. Natuurlijk zijn er de standaard Windows Mobile-applicaties zoals Internet Explorer, Verkenner en Zip Mobile. Daarnaast heeft HTC nog een aantal specifieke applicaties geïnstalleerd, zoals bijvoorbeeld Opera Mobile en Bluetooth Explorer. Ook voor wat entertainment is gezorgd met de spelletjes Bubble Breaker en Patience. Hieronder zullen we de interessante applicaties kort bespreken.

Standaard Windows Mobile Applicaties

Touch Cruise II screenshot Messenger

We beginnen met een korte bespreking van de applicaties die standaard in Windows Mobile zitten. We zullen hier niet te uitgebreid op in gaan, omdat deze voor elk Windows Mobile toestel hetzelfde zijn. Ten eerste is Windows Live Mobile aanwezig op de Touch Cruise II. Hiermee kunnen standaard twee dingen gebeuren: er een synchronisatiemogelijkheid, waarmee je contacten, agenda etc. gesynchroniseerd worden met je Windows Live account en er is een MSN-dienst aanwezig in Windows Live, waarmee zoals op een gewone pc MSN-gesprekken gevoerd kunnen worden. Dit ziet er strak uit en werkt prima, zoals je dat ook van de pc thuis gewend bent.

Touch Cruise II screenshot modem

Wat ook aanwezig is op de Touch Cruise II is het programma genaamd ‘Gedeelde internetverbinding’. Zoals de naam al zegt, is het mogelijk om je telefoon als modem te gebruiken met deze software. Dit is echt ontzettend eenvoudig, het enige dat gedaan hoeft te worden is je telefoon in Active Sync-modus aan je laptop of pc aansluiten en vervolgens op verbinden drukken. Als dit gebeurd is, zou er binnen tien seconden verbinding moeten zijn, waarna je telefoon als modem voor de computer dient. Let hierbij wel op dat je een onbeperkt internetabonnement hebt en dat je provider echt geen datalimiet heeft en het gebruik van je telefoon als modem niet verbiedt. Als dit wel zo is, dan kunnen de kosten erg hoog oplopen.

Een andere applicatie is de java-emulator. Hiermee kun je java-programma’s gebruiken op je Touch Cruise II, wat in sommige gevallen handig kan zijn. Let er wel op dat je programma’s voor een QVGA-scherm hebt, anders gaat het niet lukken met je Touch Cruise II. Natuurlijk ontbreekt ook Internet Explorer niet, maar gelukkig heeft HTC ook Opera geïnstalleerd, dat veel prettiger werkt naar onze mening. De standaard programma’s Zip Mobile en Verkenner ontbreken ook niet. Hiermee kun je zip-bestanden openen en door je geheugen bladeren en bestanden beheren. Ook is de Zoek-applicatie geïnstalleerd, voor het geval je iets niet meer kan vinden met verkenner. Tot slot zijn er nog programma’s die onder de organizer vallen, zoals Notities, Taken, Rekenmachine en Agenda. Deze zijn precies hetzelfde als in andere Windows Mobile-toestellen en hebben dus ook geen verdere uitleg nodig.

Touch Cruise II screenshot Internet Explorrer

 

Touch Cruise II screenshot Verkenner

 

Touch Cruise II screenshot agenda

 

Office Mobile

De HTC Touch Cruise II is ook voorzien van Office Mobile, waaronder de programma’s Excel Mobile, OneNote Mobile, PowerPoint Mobile en Word Mobile vallen. Los is nog Adobe Reader LE te vinden, die wij voor het gemak ook maar even onder Office rekenen. Alle programma’s zijn net als de pc-versies, alleen natuurlijk grafisch wat ingekrompen. Daarnaast werkt het toch een stuk minder lekker op zo’n klein schermpje. Voor de echte zakenman is het echter zeker handig om Office-documenten ook op de telefoon te kunnen openen en bewerken en ook voor andere gebruikers kan het een groot pluspunt zijn. De programma’s beginnen in een kleine verkenner, waar het goede bestand geselecteerd kan worden. Na selectie van het gewenste bestand kan je naar hartelust beginnen te bewerken, waarna het bestand door ‘ok’ te klikken automatisch opgeslagen wordt. Een groot pluspunt is dat ook de nieuwe 2007 bestanden (.docx, .xlsx, .pptx) geopend kunnen worden en dus geen converters nodig zijn.

Touch Cruise II screenshot Adobe Reader

 

Touch Cruise II screenshot Excel

 

Touch Cruise II screenshot One Note

 

Touch Cruise II screenshot Word

 

Bluetooth Explorrer

Touch Cruise II screenshot Bluetooth Explorrer

Een andere leuke applicatie die op de Touch Cruise II staat, is Bluetooth Explorrer. Dit is eigenlijk een uitgebreide versie van Verkenner, waarmee je niet alleen je eigen telefoon kan verkennen, maar ook toestellen die via Bluetooth gekoppeld zijn met je telefoon. Uiteraard is het ook mogelijk om bestanden van de andere telefoon naar je Touch Cruise te kopiëren of andersom. Deze applicatie is erg handig en was een groot gemis in sommige andere telefoons, zoals de Sony Ericsson XPERIA X1. Erg goed dus dat HTC de functionaliteit wel in dit toestel heeft gestopt.

Opera

Opera Mobile 9.5, de versie die op de Touch Cruise II staat, is de webbrowser die zijn intrede deed met de HTC Touch Diamond. De browser is een hele verademing vergeleken met Internet Explorer Mobile. Alle pagina’s worden goed weergegeven en daarbij kan je snel een overzicht krijgen van de gehele pagina en inzoomen op het gewenste gedeelte. Door middel van FlashLite 3.1, kun je ook Flash-sites zoals YouTube moeiteloos bekijken. De browser kan filmpjes vervolgens ook in fullscreen weergeven, wat we een erg mooie functie vinden. De browser werkt gewoon erg goed en vooral snel. Daarbij wordt alles prima weergegeven en is alles goed af te lezen van het scherm. Helaas moet hiervoor wel ingezoomed worden, omdat het scherm van de Touch Cruise II dusdanig klein is dat het niet goed mogelijk is om informatie direct uit het overzicht te lezen.

Touch Cruise II screenshot Opera

 

Touch Cruise II screenshot Opera

 

Touch Cruise II screenshot Opera

 

YouTube

De laatste applicatie die we zullen bespreken is de YouTube-applicatie van de Touch Cruise II. Deze ziet er net als bij een aantal eerdere HTC-toestellen erg strak uit en heeft alle basis functies van YouTube in zich. Het programma bestaat uit vier tabbladen, waartussen onderin het scherm gewisseld kan worden. De eerste is een lijst met video’s, in het volgende tabblad kan je favorieten opslaan en de laatste twee representeren je geschiedenis en een zoekfunctie. Iets wat we missen in de applicatie is het managen van je eigen account. Leuke functies zoals YouTube insight zijn hierdoor niet beschikbaar en ook snel even je inbox checken is er niet bij. Desalniettemin vinden we dat de YouTube-applicatie erg geslaagd is en we hopen dat op den duur alle Windows Mobile-toestellen uitgerust gaan worden met een soortgelijke mooie applicatie.

Touch Cruise II screenshot YouTube

 

Touch Cruise II screenshot YouTube

 

Touch Cruise II screenshot YouTube

 

De HTC Touch Cruise II is uitgerust met alle gangbare verbindingsmogelijkheden. Zo kan het toestel thuis je Wi-Fi-netwerk ontvangen en ga je buitenshuis razendsnel online via het HSDPA-netwerk. Voor mensen die minder snelheid nodig hebben is er natuurlijk ook de mogelijkheid om via GPRS te internetten zodat je je batteriij en wellicht je gezondheid een beetje spaart. Hoe goed internetten gaat hebben we in het vorige hoofdstuk al besproken, in dit hoofdstuk zullen we ons dan ook richten op bellen, sms’en en mailen.

Bellen

Bellen met de HTC Touch Cruise II gaat, zoals met eigenlijk elke andere telefoon, erg makkelijk. Er zijn ruwweg twee manieren om een gesprek te starten. De eerste gaat via de telefoonapplicatie, waar je een nummer in kan toetsen of een gesprek uit je logboek kan plukken. Handig is dat deze applicatie ook een zogenaamde smart search-mogelijkheid bevat, waarmee je meteen een contact kan vinden door de eerste cijfers van zijn nummer of de eerste letters van zijn naam in te toetsen. De tweede mogelijkheid om een gesprek te starten is via je contacten, waar je via TouchFlo 3D, dan wel via de contacten applicatie bij kunt komen. De belkwaliteit van de Touch Cruise II is prima en ringtones zijn goed te horen. Ook het trilalarm en de ontvangst zijn prima, hoewel wij de laatste hier in de Randstad niet echt aan een zware test kunnen onderwerpen, omdat de ontvangst hier overal wel goed is.

HTC Touch Cruise II screenshot bellen

 

HTC Touch Cruise II screenshot bellen

 

HTC Touch Cruise II screenshot bellen

 

HTC Touch Cruise II screenshot contacten TF3D

 

HTC Touch Cruise II screenshot contacten

 

Berichten

Sms’en met de HTC Touch Cruise II is niet erg makkelijk, doordat het onscreen toetsenbord redelijk klein is en er geen echt toetsenbord aanwezig is. Dit is echter met alle touchscreentelefoons zonder gewoon toetsenbord een probleem. De berichtenapplicatie zelf zit wel goed in elkaar. Grafisch is de applicatie lelijk, maar erg handig is dat je sms en e-mail in één applicatie bij elkaar komen en qua interface zijn de applicaties dan ook precies hetzelfde. De berichtenapplicatie is erg simpel en heeft weinig opties. Jammer is dat de instellingen die er zijn niet echt opvallend zijn en redelijk ver verstopt zitten. Wel erg prettig is de goede integratie met TouchFlo 3D, waar een tabblad voor sms’jes is te vinden en een tabblad voor e-mails. Deze tabbladen zien er goed uit en zijn uitstekend geschikt voor het bekijken of er nieuwe mail is of niet, maar verder is het managen en lezen van je berichten niet echt makkelijk met TouchFlo 3D, hiervoor moet je naar de berichtenapplicatie gaan.

HTC Touch Cruise II screenshot sms TF3D

 

HTC Touch Cruise II screenshot mail TF3D

 

HTC Touch Cruise II screenshot berichten

 

HTC Touch Cruise II screenshot berichten

 

HTC Touch Cruise II screenshot mail

 

De HTC Touch Cruise II is niet alleen een zakelijk navigatietoestel. Er zijn ook nog wat multimediafuncties ingebouwd zodat de gebruiker niet snel verveeld zal raken als hij even niets te doen heeft, bijvoorbeeld wachtend op de trein. Allereerst heeft de Touch Cruise II een mediaspeler, waarmee mp3- en videobestanden afgespeeld kunnen worden. Daarnaast is er een camera met een resolutie van 3,2 megapixels aanwezig, zodat al je spontane fotomomenten ook daadwerkelijk vastgelegd kunnen worden. Iets wat we missen is een FM-radio, maar in een toestel gericht op navigatie vergeven we HTC dat.

Camera

HTC Touch Cruise II camera

 

HTC Touch Cruise II screenshot camera

We beginnen bij de camera, die met een resolutie van 3,2 megapixels en zonder autofocus niet echt veel goeds belooft. Een led-flitser is ook niet aanwezig en het is ons dan ook wel duidelijk dat dit toestel alleen maar een camera heeft omdat de concurrentie die ook heeft. Desondanks zijn we benieuwd wat de camera ons te bieden heeft en testen we deze graag even. We openen de camera met de snelkoppeling die op het homescreen staat en bekijken eerst de interface eens even.

HTC Touch Cruise II screenshot camera

Onderaan het zoekerscherm van de camera is een balk met drie icoontjes. De eerste is een snelkoppeling naar de galerij, waar we later op terugkomen. De tweede is een knop waarmee je de vastlegmodus kan veranderen, zoals hiernaast te zien. De derde is een snelkoppeling naar het instellingenscherm, dat hieronder te zien is. Er zijn een aantal vastlegmodi, waaronder foto, video, afbeelding contactpersoon, panorama en gps-foto. De eerste drie spreken wel voor zich, de gps-foto is gewoon een foto met geotagging en afbeelding contactpersoon is een foto die precies in de resolutie voor een afbeelding in je telefoonboek gemaakt is.

De instellingen zijn voor zo’n simpele camera redelijk uitgebreid, met onder andere instellingen voor de resolutie, helderheid, witbalans, sluitergeluid, effecten en nog veel meer kleine instellingen. Ook erg leuk is dat je direct de beeldeigenschappen kan instellen, een verzamelnaam voor contrast, verzadiging en scherpte.

HTC Touch Cruise II screenshot camera

 

HTC Touch Cruise II screenshot

 

De fotokwaliteit van de camera is niet echt geweldig. De kleuren zijn een beetje flets en de foto’s zijn redelijk wazig. Ook is er zelfs met mooi weer redelijk wat ruis in de foto’s aanwezig, waardoor de foto’s er niet echt mooi uitzien. Voor snelle snapshots, waarvoor de camera bedoeld is, is de kwaliteit echter genoeg en de foto’s zijn op het scherm van de telefoon wel mooi, dus al je foto’s onderweg aan je vrienden laten zien gaat prima. Hieronder staan een aantal voorbeelden, zodat je zelf een oordeel kunt vellen over de kwaliteit van de foto’s. Ook de filmpjes zien er niet heel goed uit, maar dat zijn we van wel meer telefoons gewend. Het beeld blijft in ieder geval niet soms hangen, iets wat we ook wel eens zien bij telefoons.

Camera sample HTC Touch Cruise II

 

Camera sample HTC Touch Cruise II

 

Camera sample HTC Touch Cruise II

 

Camera sample HTC Touch Cruise II

 

Galerij

HTC Touch Cruise II screenshot galerij

De galerijsoftware van de HTC Touch Cruise II kennen we al van een aantal oudere HTC-toestellen, zoals de Touch HD. Het programma heet gewoon ‘Album’ en is verrassend prettig in gebruik. Als je een foto aanklikt in bijvoorbeeld de verkenner of in TouchFlo 3D, komt hij direct horizontaal over het hele scherm in beeld. Door nog een keer op het scherm te tikken komt er een bescheiden menubalkje onderaan het scherm, dat erg lijkt op dat van de cameramodus. Het balkje bevat een terugknop, een diavoorstellingknop, een verzendknop en een menuknop. De eerste drie spreken voor zich, de laatste brengt je in een onscreen menuutje waarmee je dingen kan doen als je afbeelding in Footprints gebruiken, als achtergrond instellen of de eigenschappen van de foto bekijken. Filmpjes worden in hetzelfde programma geopend, maar dan met een grote playknop over het scherm.

HTC Touch Cruise II screenshot galerij

 

HTC Touch Cruise II screenshot galerij

 

HTC Touch Cruise II screenshot galerij

 

HTC Touch Cruise II screenshot galerij TF3D

 

Muziek

HTC Touch Cruise II screenshot muziek TF3D

De HTC Touch Cruise II heeft als muziekspeler twee mogelijkheden. Ten eerste kan je via TouchFlo 3D muziek afspelen, iets wat we wat uitgebreider zullen bespreken. De tweede mogelijkheid is Windows Media Player, waar we eveneens wat later op terug zullen komen. TouchFlo 3D heeft zijn eigen muziektabblad, waar je direct je muziek kan afspelen. Het tabblad ziet er netjes uit, met aan de zijkant enkele bedieningstoetsen en onderin een balkje dat de tijd dat je nummer nog speelt aangeeft. In het midden wordt de albumart weergegeven mits deze aanwezig is. De bibliotheek is ook simpel, met de mogelijkheid afspeellijsten te maken en verschillende andere filters zoals artiesten, genre en album. Het menu is in de normale Windows Mobile-stijl en dus niet echt mooi. Er zijn een aantal functies aanwezig, zoals herhalen en shuffle. Een leuke andere functie is de ‘Audio-booster’, die je geluidskwaliteit wat opschroeft.

HTC Touch Cruise II screenshot muziekspeler

 

HTC Touch Cruise II screenshot muziek-bibliotheek

 

HTC Touch Cruise II screenshot wmp

De tweede muziekspeler van de Touch Cruise II is de Windows Media Player, goed bekend van andere Windows Mobile-telefoons. Deze is iets uitgebreider dan de speler die in TouchFlo 3D ingebouwd zit, maar is wel minder mooi en minder gebruiksvriendelijk. De geluidskwaliteit van de Touch Cruise II is gewoon gemiddeld, de speakers produceren niet echt hard geluid en klinken wat hol. Door de meegeleverde headset klinkt de muziek ook niet geweldig, maar slecht is het ook niet. De audio-booster, die trouwens alleen via de headset werkt, helpt wel iets, maar is ook zeker niet perfect. Al met al zijn we wel tevreden over het muziekonderdeel van de Touch Cruise II, vooral de TouchFlo 3D-speler en de audio-booster zijn leuke extra’s.

Zoals met elke telefoon, valt of staat veel met de batterijduur van een toestel. De Touch Cruise II is zeker voor een Windows Mobile-telefoon vrij goed als het gaat om het uithoudingsvermogen, in veel gevallen is dit voldoende. Tijdens onze testperiode hebben we het toestel niet heel intensief gebruikt, maar de batterij hield het met iets minder dan gemiddeld gebruik rond de vier dagen uit. Als je je telefoon intensief gebruikt met veel internetten en navigeren, is hij natuurlijk eerder leeg, maar mits je hem niet een aantal uur als TomTom gebruikt in de auto houdt het toestel het zeker een dag vol.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters