HTC Touch Diamond

6 Mei lanceerde HTC de HTC Touch Diamond. De Nederlandse lancering was 8 mei. AllAboutPhones was ook aanwezig bij de Nederlandse lancering en had toen al de kans het toestel te bezichtigen. Nu ongeveer een maand later zijn we in bezit van een HTC Touch Diamond voor een uitgebreide review.

De HTC Touch Diamond is het nieuwste model in de Touch-serie. Persoonlijk beschouw ik de HTC Touch Diamond als de opvolger van de HTC Touch. De HTC Touch was destijds de eerste echte compact PDA-telefoon met TouchFlo interface. De HTC Touch Diamond is wederom een zeer compacte PDA-telefoon met een vernieuwde TouchFlo 3d.

HTC Touch Diamond

 

Uitpakken

Het thema “diamant” van de HTC Touch Diamond is over het gehele product doorgevoerd. De doos moet de vorm van een diamant voorstellen. Het is een compacte doos. Op de voorkant van de doos staat een afbeelding van het toestel en aan de onderkant de specificaties.

Doos HTC Touch Diamond

 

Na het openen van de doos komt er een zwarte plastic doos te voorschijn. Het oogt en voelt allemaal erg degelijk. Op de bovenkant staat niet veel meer dan de naam van het toestel “Touch Diamond”. Na het verwijderen van de bovenkant komt het toestel te voorschijn. Naast de telefoon is de headset zichtbaar.

n de verwijderde bovenkant zitten CD-Roms en een informatie blaadje voor toestelondersteuning (HTC Care). Onder het toestel zit de lader, USB-kabel, batterij, reserve stylus en een screenprotector. Helemaal onderin de doos is een accessoires-flyer, touchflo-3D-flyer en een verkorte handleiding te vinden.

Doos HTC Touch Diamond

 

Inhoud van de doos

 

HTC levert de HTC Touch Diamond minder compleet dan ik gewend ben. Meestal voegt HTC ook een beschermhoes bij. Deze is niet aanwezig. Daarnaast is de usb-kabel ook nodig voor de lader (deze bezit een USB-slot), waarbij voorheen de lader een eigen kabel had.

Specificaties

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Touch Diamond
Telefoon model Tabblet
Besturingssysteem Java
Scherm 2,8″
TFT touchscreen, 480 x 640 pixels
65.144 Kleuren
Geheugen
Intern geheugen 8GB
Kleur
Kleuren Zwart
Gewicht en omvang
Gewicht (gram) 110 gram
Lengte 102 millimeter
Breedte 51 millimeter
Hoogte / Diepte 11,5 millimeter
Energie
Accu Standaard batterij, Li-Ion 900 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM
GPRS
UMTS
HSDPA, 7.2 Mbps
Bluetooth 2.0
Wifi 802.11 b/g
(A-)GPS
miniUSB, USB 2.0
Multimedia
Camera 3.2 MP
Autofocus
Secundaire VGA Camera
Video 352 × 288 pixels, 30 fps
Radio FM-radio met RDS
Audio MP3, WAV, WMA
Videospeler 3gp, MP4, verder uitbreidbaar

Uiterlijk

Ik ga het uiterlijk van de HTC Diamond bespreken door alle zijden van het toestel langs te gaan. Het toestel heeft rond het scherm een metalen frame. De achterkant is van plastic bedekt met een luxe pianolak. Dit alles zorgt ervoor dat het gehele toestel zeer degelijk aanvoelt en er luxe uit ziet. Vaak vind ik een toestel goedkoop aanvoelen, maar dit is bij de HTC Touch Diamond zeker niet het geval.

HTC Touch Diamond

 

De voorkant is licht spiegelend. Gelukkig is het spiegelende niet heel hinderlijk. De voorkant ziet er heel eenvoudig en kaal uit. Bovenin is een video-telefonie camera te vinden, met in het midden bovenin een speaker voor tijdens het bellen. Daaronder is het 2,8″ VGA (640×480) scherm te vinden. Onderin zitten vier knoppen en een navigatie-dpad. Het navigatie-dpad zijn vijf knoppen (links, omlaag, rechts, boven en bevestigen). Daarnaast is het navigatie-dpad ook aanraakgevoelig. Door met een draaide beweging over het navigatie-dpad te gaan is het mogelijk om te zoomen in applicaties. De bevestigingsknop heeft een verlichting welke verschillende toestel statussen kan weergeven.

HTC Touch Diamond

 

Aan de linker zijkant zitten twee knoppen. Geluid harder en geluid zachter. Door langdurig de knop geluid zachter in te duwen, is het mogelijk het toestel op trillen of geluid uit te zetten. De rechter zijkant is helemaal leeg, hiervan heb ik ook geen foto gemaakt.

HTC Touch Diamond

 

De powerknop van het toestel is aan de bovenkant te vinden. Ook zit aan de bovenkant de speaker. Persoonlijk vind ik het handig dat de speaker aan de bovenkant zit. Meestal ligt mijn toestel plat op de tafel waardoor het geluid niet goed doorkomt als de speaker aan de onderkant zit. Door de speaker aan de bovenkant de plaatsen klinkt het geluid in de meeste gevallen goed en onvervormd.

HTC Touch Diamond

 

De achterkant moet de structuur van een diamant hebben. De achterkant is niet vlak, maar heeft een reliëf. Hierdoor ligt het toestel nooit helemaal stabiel plat op de tafel. Dit is erg onhandig wanneer je het toestel op een tafel hebt liggen en met de stylus een verhaal wilt typen. Bovenin is een 3,2 megapixel camera met autofocus te vinden.

HTC Touch Diamond

 

Aan de onderkant van het toestel zit enkel een usb-aansluiting. De USB-aansluiting is bedoeld voor bestandsoverdracht, synchronisatie en headset. Links van de USB-aansluiting zit een gat welke te gebruiken is voor een key-cord.

HTC Touch Diamond

 

Na verwijdering van de batterijdeksel is het mogelijk de batterij te plaatsen en een simkaart. Om een simkaart te plaatsen moet je eerst de batterij verwijderen. Helemaal links is de stylus goed zichtbaar.

Na het verwijderen van de stylus is de resetknop zichtbaar. De resetknop is te gebruiken als de deksel op het toestel zit. Echter is dit wel priegelen. In de stylus zit een magneet waardoor deze zichzelf goed vastklemt. De magneet zorgt ook dat de stylus naar binnen schiet bij het opbergen van de stylus na gebruik.

HTC Touch Diamond

 

De HTC Diamond is zeer compact. Op de bovenstaande afbeeldingen is dit mogelijk niet goed zichtbaar. Om de afmetingen beter te demonstreren heb ik het toestel naast een Nokia N82 en HTC Tytn2 geplaatst. Indien je hierna nog steeds twijfels hebt of het toestel compact is, raad ik je aan langs de winkels te gaan (zoals BelCompany) om het toestel zelf eens te bekijken en te vergelijken met je huidige toestel.

Vergelijking HTC Touch Diamond en Nokia N82

 

Vergelijking HTC Touch Diamond en Nokia N82

 

Vergelijking HTC Touch Diamond en Nokia N82

 

Vergelijking HTC Touch Diamond en HTC Tytn

 

Vergelijking HTC Touch Diamond en TyTn

 

HTC Touch Diamond en TyTn

 

Scherm en Toetsenbord

De HTC Diamond heeft een 2,8″ VGA-scherm met een resolutie van 480×640. Door het kleine formaat en hoge resolutie is het scherm haarscherp. Op een VGA-scherm is vier keer zoveel zichtbaar vergeleken met een QVGA (320×240) scherm. De kleuren en helderheid zijn zeer goed. De helderheid past zich automatisch aan naar de lichtintensiteit. Indien het fel licht buiten is, zal de helderheid hoog zijn. Indien het donker is, zal het scherm de helderheid dimmen. Dit is een handige feature om batterijverbruik te besparen.

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

e HTC Diamond heeft geen extern toetsenbord. Het invoeren van teksten moet via het scherm. Om de tekstinvoer te verbeteren heeft HTC drie softwarematige toetsenborden ontwikkeld. De drie toetsenborden zijn goed te gebruiken met de vingers in vergelijking met de oude standaard Windows Mobile scherm toetsenborden.
De eerste variant is het vertrouwde abc-toetsenbord zoals op de meeste telefoons beschikbaar is. De tweede variant is een combinatie tussen het abc-toetsenbord en een volledig toetsenbord. Iedere knop bedient twee knoppen. De laatste optie is een volledig toetsenbord. De knoppen zijn groot genoeg om met de vingers te bedienen. Indien je een knop aanraakt verkleurd de ingedrukte knop. Hierdoor zie je snel of je de juiste toets hebt aangeslagen. Indien je lang de knop in duwt komt het teken symbool of getal boven de letters te voorschijn.
Bij het invoeren van een paar letters gaat T9 raden welk woord je wilt gebruiken. Het toetsenbord werkt goed en snel. Zelf heb ik nogal grote vingers, maar kan toch probleemloos het volledige toetsenbord gebruiken.

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

Batterij

In de HTC Diamond zit een 900 mAh batterij. Dit lijkt weinig vergeleken met andere Windows Mobile toestellen. Ik kan lastig een goede uitspraak doen over het batterij verbruik aangezien ik het toestel daarvoor te kort in bezit heb. De batterij gaat in ieder geval een hele dag mee met zeer intensief gebruik.

Onder zeer intensief gebruik versta ik:
– 1 uur bellen
– hele dag 3g-verbinding actief met pushmail
– ruim een half uur navigeren
– circa 4 uur het spel teeter spelen met collega’s
– half uur internetten via wifi
– veel programma’s uitproberen

Persoonlijk maak ik me niet veel zorgen over de batterij. Ik ben gewend de batterij iedere avond op te laden. Voor mensen die veel onderweg zijn en weinig kunnen opladen, kan het zijn dat de batterij capaciteit te laag is.

De lader die HTC meelevert is een USB-lader. In de lader kan je een usb-kabel stoppen welke vervolgens naar het toestel gaat. De lader heeft ook het thema van de Diamond. Zodra je de lader in het stopcontact stopt gaat er een HTC logo oplichten. Tijdens het laden wordt de Touch Diamond wel erg warm.

Oplader HTC Touch Diamond 

Geheugen

Het toestel is voorzien van 192mb RAM geheugen. Hiervan is gemiddeld 60mb beschikbaar om programma’s uit te voeren. Door de hoge resolutie vragen programma’s gemiddeld meer geheugen. Het is daardoor ook verstandig dat HTC het toestel heeft uitgerust met 192mb RAM. Tijdens het gebruik heb ik meerdere malen gemerkt dat er programma’s zijn welke geheugen verbruiken maar niet terug geven na het afsluiten. Hierdoor heb ik meerdere malen gehad dat het toestel na intensief gebruik en afsluiten van alle programma’s nog maar 20mb vrij geheugen had. Hopelijk kan HTC dit probleem oplossen met behulp van een ROM update.

Het toestel heeft 256mb ROM geheugen voor opslag van programma’s. Hiervan is circa 86mb beschikbaar. Over het algemeen is dit ruim voldoende. Naast het ROM geheugen is 4gb geheugen aanwezig voor muziek, video’s, afbeeldingen, spellen etc. Het geheugen is vergelijkbaar met een geheugenkaart en gedraagt zich ook hetzelfde als een geheugenkaart. Voor veel mensen is 4gb ruim voldoende, al was het beter geweest als HTC de klant de optie had gegeven te kiezen tussen 4gb, 8gb en 16gb.

Zodra je een USB-kabel in het toestel stopt verschijnt de vraag wat je met de USB-kabel wilt doen. De keuze is uit ActiveSync en DiskDrive. ActiveSync is nodig om het toestel te synchroniseren. Indien je kiest voor DiskDrive gedraagt de telefoon zich als geheugenstick. Achteraf is het via de instellingen mogelijk om te schakelen tussen ActiveSync en DiskDrive. Zodra je kiest voor DiskDrive is het geheugen op het toestel zelf onzichtbaar en niet meer te benaderen totdat je de USB-kabel loskoppelt.

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

Verbindingsmogelijkheden

Het toestel is voorzien van de modernste verbindingsmogelijkheden. Het toestel kan omgaan met de volgende netwerken:

  • HSDPA/UMTS: 2100 MHz
  • HSDPA: Tot 384kbps voor upload en 7.2Mbps voor download
  • UMTS: Tot 384kbps voor upload en download
  • GSM/GPRS/EDGE: Tri-band 900, 1800, and 1900 MHz

In Nederland wordt GSM 900 en 1800 gebruikt. GSM 1900 is te gebruiken in de Verenigde Staten.
Naast GSM hebben in Nederland de providers UMTS en HSDPA netwerken. HSDPA en UMTS is nog niet overal in Nederland te gebruiken, maar het toestel schakelt tussen GSM en UMTS/HSDPA. In de telefooninstellingen is op te geven met welk netwerk je wilt verbinden. Standaard staat het toestel op “automatisch” ingesteld. Het toestel zoekt eerst naar een UMTS netwerk. Indien UMTS niet beschikbaar is verbindt het toestel met het GSM netwerk. Indien je geen gebruik maakt van UMTS of HSDPA kan het verstandig zijn je toestel te zetten op alleen GSM netwerken. Dit bespaard in batterij verbruik.

Het instellen van de netwerkinstellingen om mobiel internet op te kunnen, gaat heel gemakkelijk. Op het toestel zit een programma welke automatisch de juiste netwerk gegevens instelt. De instellingen zijn zowel voor internet als MMS.

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

Het toestel heeft bluetooth 2.0 met ondersteuning voor A2DP (draadloos stereo geluid). In de bovenstaande afbeelding is te zien welke bluetooth profielen de Touch Diamond ondersteund. Dit zijn de meest gebruikelijke profielen. A2DP klinkt goed en heeft weinig haperingen. Naast A2DP zware programma’s draaien is echter af te raden. Het geluid gaat dan wel stotteren.

Naast UMTS is het ook mogelijk om internet op te gaan via WiFi. Het WiFi signaal is goed. Het batterij verbruik bij gebruik van WiFi viel mij heel erg mee. WiFi verbruikt in verhouding wel veel vermogen van de batterij. Het beste is om WiFi alleen te gebruiken indien het echt nodig is. Zodra je WiFi aanzet volgt een scherm waarbij je kunt kiezen met welk netwerk je wilt verbinden. Indien een bekend netwerk in bereik is, zal het toestel zich direct aanmelden op het beschikbare netwerk.

Infrarood ontbreekt op het toestel. Over het algemeen vervangt bluetooth de functie van infrarood. Persoonlijk vind ik het ontbreken van infrarood geen nadeel.

Om alle verbindings mogelijkheden compleet te maken bezit het toestel ook GPS. GPS is noodzakelijk voor positiebepaling. HTC levert geen navigatie software mee. Wel zit op het toestel Google Maps waarmee je kunt bekijken waar je zit. De eerste GPS-fix (cold fix) duurde circa twee minuten. De keren daarna was de GPS verbinding binnen 20 seconde actief. De GPS ontvanger ontvangt relatief veel satellieten. Binnen in huis kon ik tot 11 satellieten ontvangen. De Tytn2 bleef steken bij 7 satellieten en de Nokia N82 bij 6 satellieten.

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

Om snel Bluetooth, WiFi en de telefoon aan en uit te zetten levert HTC een CommManager mee. Via de CommManager is het mogelijk om met een simpele klik een communicatie service aan of uit te zetten.

Telefonie

De HTC Touch Diamond is geschikt voor normale mobiele telefonie en video telefonie. Video telefonie heb ik niet getest. Met behulp van extra programma’s is het ook mogelijk om VoIP (Voice over IP) te gebruiken.

Via TouchFlo 3d kun je snel je gewenste contact selecteren om te bellen. Op TouchFlo 3d kom ik later terug. Een andere mogelijkheid is om de Dialer te openen. Dit is snel te doen door op de belknop te duwen. De dialer heeft grote knoppen. Bovenin staan de laatste twee gesprekken om snel opnieuw te bellen.

Je kunt de gewenste contactpersoon vinden door de naam van de persoon in te toetsen (Alex = 2539). Het toestel zoekt de bijbehorende contactpersonen.

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

Een andere methode om contacten te vinden is het adresboek. Aan de rechterkant van het adresboek is een balk van a-z zichtbaar. Door met je vinger er overheen te bewegen kun je snel naar de gewenste letter in het adresboek gaan. Het adresboek laat zowel simcontacten als telefooncontacten zien. Via de opties is het eventueel mogelijk om in een exchange adresboek te zoeken. Door op een contact te klikken verschijnt informatie over een contactpersoon met de opties de contactpersoon te bellen, sms-en of te mailen.

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

De telefonie kwaliteit is goed. Het is niet beter of slechter dan de meeste andere toestellen. Zodra je belt verschijnt de mogelijkheid de speaker te gebruiken, notities te maken, het geluid te dempen etc.
De netwerk ontvangst is voor mijn gevoel minder goed dan andere toestellen (Nokia N82, HTC P3600). Ik had thuis gemiddeld één streepje minder ontvangst dan gebruikelijk.

De telefoon kent een paar leuke extra’s. Indien je tijdens het bellen de stylus pakt, gaat de telefoon automatisch naar een nieuwe notitie toe. Op deze manier kun je snel notities maken tijdens het bellen.
Een andere leuke extra is als je wordt gebeld tijdens een vergadering. Door de telefoon met het scherm richting de tafel te draaien gaat het geluid uit.
Wat ik minder fijn vond is dat de telefoon na circa 4 seconden het beeld op zwart zet. Je kunt weer terug komen bij de telefoon functies door de powerknop te gebruiken. Dit is vooral erg onhandig als je een telefonie menu door moet.

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

Voor SMS beschikt het toestel over threaded SMS. Bij threaded SMS wordt SMS weergegeven als een chat bericht. Bij het openen van een bericht zie je de voorgaande berichten. Voornamelijk bij een late reactie kan dit handig zijn om een sms te begrijpen.

Besturingssysteem en processor

De HTC Touch Diamond is uitgerust met Windows Mobile 6.1 Professional. Dit is op moment van schrijven het meest moderne Microsoft besturingssyteem voor mobiele telefoons.

HTC heeft gekozen om de HTC Touch Diamond uit te rusten met een 528Mhz Qualcomm msm7201A processor. Het volgende stuk tekst gaat wat dieper op de gebruikte processor in.

De Qualcomm msm7201A processor is ontwikkeld door Qualcomm in samenwerking met HTC. Doordat HTC betrokken is geweest bij de ontwikkeling kan de Touch Diamond optimaal gebruik maken van de processor.
Het grote voordeel van de Qualcomm msm7201A processor is dat de processor niet alleen te gebruiken is voor standaard rekentaken (ARM-processor), maar ook rekenkernen heeft voor GSM/UMTS aansturing en video aansturing. In voorgaande toestellen waren vaak verschillende processoren nodig (een processor, een communicatie processor (voor GSM en UMTS) en een video processor). Door gebruik te maken van één processor is het energiebeheer eenvoudiger te regelen wat zorgt voor een beter batterij verbruik. Ook neemt een enkele processor minder ruimte in dan drie afzonderlijke processoren wat het ontwerpproces vereenvoudigd en ruimte bespaard. Met de compacte lay-out van de Touch Diamond is dat een grote winst. In vrijwel alle gevallen is een gecombineerde processor ook goedkoper dan drie losse processoren.

Prestaties

De prestaties van het apparaat zijn goed. Het apparaat reageert vlot en voelt snel aan. Indien er veel programma’s open staan kan het apparaat af en toe wat trager aanvoelen, maar doorgaans reageert alles zeer snel. De Tytn2 vond ik persoonlijk traag reageren, bij de Touch Diamond heb ik dit niet ervaren.

Naar mijn mening geeft SPB Benchmark geen correct score beeld van het toestel. Het programma is oud en maakt geen onderscheid tussen VGA en QVGA apparaten. Om de prestaties te tonen heb ik gekozen voor CorePlayer. Dit is een videospeler met een ingebouwde benchmark. De score geeft een algemeen beeld van de grafische snelheid en processor snelheid. Als test heb ik de film Cars afgespeeld. Deze film heb ik omgezet naar een resolutie van 320×240 in xVid formaat.

Links is de score van een Nokia N82, rechts van de Touch Diamond. Een HTC P3600 scoort 120% in deze test.

Nokia N82 screenshot Benchmark results 

HTC Touch Diamond screenshot Benchmark results

 

De Touch Diamond is de snelste van de drie telefoons. Het verschil met de Nokia N82 is niet heel groot, het verschil met de HTC P3600 is wel duidelijk merkbaar.

Vervolgens heb ik ook de snelheid van het interne geheugen gemeten.
Dit is gedaan door een bestand van 200mb naar het interne geheugen te schrijven en terug te lezen.

Schrijfsnelheid: 2,55 MB/sec
Leessnelheid: 4,33 MB/sec

De prestaties vielen mij tegen. Ik had het sneller verwacht. Ter vergelijking doet mijn 8GB micro-SD kaart 9 MB/sec schrijven en 20 MB/sec lezen. Indien je grote bestanden naar de Diamond gaat kopiëren, kan je het beste tegelijkertijd wat te drinken gaan halen.

Software

Op de HTC Diamond is de gebruikelijke Microsoft Windows Mobile software aanwezig. Dit zijn: Word, Excel, Powerpoint, OneNote, Pocket Internet Explorer, Live Messenger en Gedeelde internet verbinding.
Naast de Microsoft software zitter er nog een hoop extra applicaties op het toestel. Dit zijn: FM Radio, Adobe Reader LE, Google Maps, Java, Opera Browser, YouTube, Teeter (spel) en Cyberon Voice Speed Dialer.

Ik ga niet alle software hier uitvoeren behandelen. Enkele zal ik wel toelichten.
Hiervoor begin ik met Opera Mobile. Dit is de webbrowser die in de HTC Touch Diamond zit geïntegreerd. De browser is een hele verademing vergeleken met Pocket Internet Explorer. Alle pagina’s worden goed weergegeven. Daarbij kan je snel een overzicht krijgen van de gehele pagina en inzoomen op het gewenste gedeelte. Om de browser te demonstreren refereer ik aan een filmpje dat AllAboutPhones tijdens de lancering heeft gemaakt.

De HTC Touch Diamond beschikt over een FM-radio met RDS. Voor de radio is de headset vereist. Na het aansluiten van de headset werkt de radio. De radio interface is simpel maar effecitief. Je kunt snel de zes meest favoriete zenders bereiken. Met één knop kun je schakelen tussen speaker en headset. Ook is het geluid met één knop te dempen. Bovenin is de RDS zichtbaar.

HTC Touch Diamond screenshot Radio

 

HTC Touch Diamond screenshot Radio

 

Het volgende programma waar ik op in ga is het spel Teeter. De reden dat ik hier op in ga is dat het spel gebruik maakt van de tilt-sensor in de Touch Diamond. Een tilt-sensor kan de orientatie van het apparaat waarnemen. In het spel is het de bedoeling de bal naar het groene gat te brengen. Dit doe je door het apparaat te kantelen. De tilt-sensor is extreem gevoelig en nauwkeurig waardoor je goede beheersing over de bal hebt. De bal mag niet komen in de overige gaten. Als je tegen een rand botst voel je een kleine trilling wat het spel heel natuurgetrouw doet overkomen. Het spel bestaat uit circa 30 levels. Tijdens de levels wordt een totaalscore van de tijd en pogingen bijgehouden. Na het uitspelen wordt score deze bewaard. Indien je het spel afsluit en opnieuw opstart kun je verder gaan waar je gebleven was.

HTC Touch Diamond screenshot Spel

 

HTC Touch Diamond screenshot Spel

 

TouchFlo 3D

De grootste verbetering en natuurlijk het meest opvallend van de HTC Diamond is TouchFlo 3D, ook wel bekend als “Manila”. De Diamond is eigenlijk om de TouchFlo heen ontworpen want het is de bedoeling dat je via TouchFlo de hele pda bestuurd. Dit werkt overigens prima en soepel. Soms kan hij het even niet aan maar nog vaker levert hij een prima prestatie en loopt deze prachtige UI als een zonnetje. Het geheel is opgebouwd uit tien verschillende tabjes die je hieronder allemaal kunt zien.

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot weer

 

Je gaat simpelweg met je vinger horizontaal schuivend over het scherm naar het tabje dat je moet hebben. Vervolgens wordt automatisch het juiste programma geopend en kun je verder doen wat je wilt. Het geheel heeft wat weg van de iPhone, vooral het fotoalbum en de muziekspeler, echter heeft HTC er een positieve eigen draai aan gegeven en ziet het er prima uit. Dankzij deze Manilla wordt de Diamond op een heel nieuw niveau neergezet en is hij prima opgewassen tegen de iPhone en andere pda’s uit haar klassen. Hieronder zie je twee video’s die op de Diamond staan. De tweede krijg je te zien als je het toestel voor het eerst opstart, en de eerste is een algemene rondleiding. Deze video’s hebben we van het toestel gehaald en voor jullie online gezet.

Google maps

Jammer genoeg heeft HTC geen TomTom Mobile 7 meegeleverd met de Diamond, terwijl wij toch zeker weten dat deze al klaar ligt. Na een gesprekje met een TomTom devver blijkt dat Mobile 7 misschien later zal worden uitgebracht via een teaser bij HTC, echter was dit nog onduidelijk. HTC heeft in plaats van TomTom gekozen voor Google maps. Google maps is erg leuk maar het grootste nadeel is dat je een actieve internetverbinding nodig hebt om het programma te gebruiken.

Via Google maps kun je wel een route uitstippelen, echter is dit niet prettig om ermee te navigeren aangezien je geen gewezen instructies krijgt van straat tot straat. Het programma is makkelijk te bedienen en kan ook je locatie op de kaart bepalen door middel van de ingebouwde GPS ontvanger.

HTC Touch Diamond screenshot Google maps

 

HTC Touch Diamond screenshot Google maps

 

HTC Touch Diamond screenshot Google maps

 

HTC Touch Diamond screenshot Google maps

 

Verder kun je er ook gegevens opzoeken, zoals adressen en andere nuttige plekken in de buurt. Het is een leuk programma, echter is het zeer zeker niet bedoeld om ermee te navigeren want daar slaat Google de plank helemaal mis. Je kunt ook satelietweergeve kiezen waardoor je een echt beeld krijgt van de omgeving. De kwaliteit hiervan is goed te nemen en het geheel ziet er netjes uit.

HTC Touch Diamond screenshot Google maps

 

HTC Touch Diamond screenshot Google maps

 

Camera en multimedia

De HTC Touch Diamond P3700 heeft een prachtige 3 megapixel camnera. Het toestel is uitgerust met een camera en multimedia toepassingen. Onder de multimedia toepassingen valt een muziekspeler, video en foto camera en foto en video album. De P3700 heeft geen flits, volgens HTC zou dit geintje te veel ruimte innemen en was daardoor overbodig.

De camera op het toestel is snel te activeren door met je vinger over het Touch 3D balkje te schuiven en naar de camera button te gaan. Vervolgens activeer je daar de camera die binnen een mum van tijd is opgestart. Al snel is duidelijk hoe mooi de camera wel niet is. Een foto maak je door je vinger op de navigatie-dpad te leggen, vervolgens gaat het toestel de foto scherp te stellen. Na het scherpstellen duw je de knop in om een foto te maken. Door gelijk de knop helemaal in te duwen zal de camera eerst scherpstellen en direct daarna een foto nemen.

HTC Touch Diamond screenshot foto galerij

 

HTC Touch Diamond screenshot foto galerij

 

In de camera software is zeer veel in te stellen. De onderstaande afbeeldingen laten een groot deel van de instellingen zien. De meeste instellingen zijn ook terug te vinden op digitale camera’s. Software is ook hier weer erg gelikt en het thema van de Diamond is tot op de puntjes doorgevoerd. Als je een foto neemt dan gooit de Diamond je scherm om naar horizontale resolutie zodat je het toestel een slag moet draaien. Dit is verder niet vervelend en goed te doen want zo kun je met je duim een foto nemen en dat is wel zo prettig.

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

HTC Touch Diamond screenshot interface

 

Als je een foto maakt of hebt genomen zie je opnieuw hoe mooi het VGA-scherm wel niet is. Alle kleuren komen levendig over en zien er prachtig uit. Ook is er bijna geen verzadiging te zien en is alles helder met genoeg contrast weergegeven. Door één keer met je duim op het scherm te drukken krijg je het menu naar voren waarin je alles kunt instellen. Hieronder hebben we een vergelijking gemaakt voor foto’s tussen de nieuwe LG Secret, deze heeft een 5 megapixel camera overigens, en de Touch Diamond. De linker foto’s zijn van de LG Secret en rechts van de HTC Touch Diamond.

LG KF750 Secret camera sample

 

HTC Touch Diamond camera sample

 

LG KF750 Secret camera sample

 

HTC Touch Diamond camera sample

 

LG KF750 Secret camera sample

 

HTC Touch Diamond camera sample

 

De bovenstaande foto’s geven misschien een wat vertekend beeld. De LG heeft een 5 megapixel camera daar waar de Touch Diamond slechts een 3 megapixel camera heeft. Echter staat de Diamond wonderbaarlijk goed zijn mannetje en zijn de foto’s erg goed te noemen. Het nemen van de foto’s gaat op beide toestellen zeer snel. Ik denk dat de Diamond op dit moment één van de beste camera’s heeft als het gaat om pda’s. Vergeleken met een Nokia N82 zijn ze van de Diamond net niet even goed, echter scheelt het niet bijzonder veel.

Foto galerij

De gemaakte foto’s zijn terug te vinden in de camera album. Het laden van het camera album is snel, net als de rest van het toestel. Vervolgens kun je snel en overzichtelijk door alle foto’s bladeren. Ook als je in TouchFlo 3D zit kun je door de foto%u2019s heen bladeren, alleen is het overzicht dan wat minder. De foto galerij geeft alle afbeeldingen op het toestel weer zoals het hoort.

 HTC Touch Diamond screenshot foto galerij

 

 HTC Touch Diamond screenshot foto galerij

 

Video

De video kwaliteit van de Diamond is niet bijzonder goed. De camera afbeeldingen zijn beter, waarschijnlijk komt dit doordat de video software niet goed getuned is. Je kunt er wel alles netjes op zien maar echt een film wil je er niet mee maken. Hieronder is een korte demo van ons te zien.

Youtube

Naast een nauwe samenwerking met Opera heeft HTC ook goed samengewerkt met Google’s YouTube. Zo hebben ze samen een applicatie ontwikkeld speciaal voor de Diamond die uitmuntend werkt. De applicatie is snel, het beeld is verbluffend en vooral van erg hoge kwaliteit zonder haperingen. De interface is even makkelijk te gebruiken als de rest van de Diamond en je kunt alles wat los en vast zit managen binnen YouTube. De interface is prima ontwikkeld en makkelijk te gebruiken. Het lijkt opnieuw wel wat van de iPhone echter is dit netjes omgezet naar Diamond “style”.

 HTC Touch Diamond screenshot Youtube

 

 HTC Touch Diamond screenshot Youtube

 

 HTC Touch Diamond screenshot Youtube

 

Zodra je een video gaat zoeken komt het toetsenbord naar boven knallen en kan je beginnen met zoeken. Als je de video hebt gevonden die je graag af wilt spelen dan selecteer je de video, vervolgens gooit de Diamond het beeld weer horizontaal om de video fullscreen te bekijken. Ideaal op het VGA scherm is dit een ware lust voor het oog!

De muziekspeler werkt heel eenvoudig. Vooral dit gedeelte heeft erg veel weg van de muziekspeler van de Apple iPhone. HTC heeft deze keer de optie toegevoegd dat je Album art kunt toevoegen aan een nummer of album, waardoor je puur op het beeld af kunt gaan als je iets zoekt. De muziekspeler werkt makkelijk, prettig en is compleet. Ook heeft HTC een extra programma erop gezet genaamd Audio Booster die fungeert als een uitgebreide equalizer voor je headset. Dit programma werkt alleen als de headset is aangesloten en hiermee kun je de muziek nog beter uit de oortjes laten komen.

Muziekspeler

 HTC Touch Diamond screenshot Muziekspeler

 

 HTC Touch Diamond screenshot Muziekspeler

 

Het geluid is af te spelen via de speaker, deze zit bovenaan de telefoon, de meegeleverde headset of via A2DP (draadloos stereo). De meegeleverde headset heb je ook nodig indien je radio wilt beluisteren. De geluidskwaliteit is prima en vooral dankzij de Audio Booster is dit naar eigen wens in te stellen en is het erg prettig muziekluisteren. De geluidskwaliteit uit de speakers van de Diamond vond ik zeer acceptabel voor een pda. Lage tonen waren hoorbaar, dit is iets wat bij veel telefoon speakers ontbreekt. Een minpuntje aan dit prachtige toestel is wel dat HTC weer zijn eigen aansluiten heeft gebruikt voor de headset. Dit is een mini-usb aansluiting met een extra randje waardoor HTC een HTC koptelefoon als verplichting stelt. De koptelefoon ziet er wel strak uit aangezien deze ook in een Diamant vorm is uitgesneden.

 HTC Touch Diamond screenshot Muziekspeler

 

 HTC Touch Diamond screenshot Muziekspeler

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters