HTC Touch Dual

Twee weken geleden kregen we van HTC de HTC Touch Dual opgestuurd om een recensie over te schrijven. De HTC Touch Dual is een uitbreiding op de populaire HTC Touch serie.

Van de HTC Touch zijn ruim twee miljoen toestellen wereldwijd verkocht.
De HTC Touch serie is te positioneren als concurrent voor de iPhone. Het doel van de HTC Touch serie is een optimaal touchscreen (aanraakscherm) ervaring te geven.
De HTC Touch Dual moet volgens HTC een nog betere Touch ervaring geven dan de HTC Touch. Om dit te bereiken is het toestel uitgerust met een numeriek toetsenbord, snellere processor en meer geheugen. Het uiterlijk is vrijwel onveranderd gebleven vergeleken met de HTC Touch.

dual1 

Uitpakken
De HTC Touch Dual kwam binnen in een luxe zwarte doos. Bij het openen van de doos zie je direct het toestel zitten. Het toestel zit in een dikke foamlaag. Naast het toestel zie je de oordopjes van de headset zitten. Over het scherm zit een folie met enkele aanwijzingen voor TouchFlo (komen we later deze recensie nog op terug). Verder zie je op de foamlaag een contactpersoon, envelop, camera en muzieknoot. Deze iconen symboliseren de veelzijdigheid van het apparaat (telefoneren, berichten verzenden en multimedia).

dual2 

Onder het toestel bevinden zich de volgende onderdelen in de doos:
Een telefoonhoesje, misschien is het beter om telefoonsok te noemen. De telefoonsok past netjes nauw om het toestel. Het maakt het toestel nauwelijks dikker en houd het toestel netjes. Een nadeel is dat het toestel redelijk lastig uit de sok is te halen op het moment dat iemand je belt. De sok is door middel van twee touwtjes af te sluiten. Persoonlijk vond ik de telefoonsok een fijne manier om het toestel bij me te hebben.

De batterij zit (zoals gebruikelijk) los geleverd bij het toestel. Via de onderkant van het toestel kan je eenvoudig de achterkant van het toestel losmaken om de batterij te plaatsen. Meer informatie over de batterij en verbruik komt later deze recensie te spraken.

Verder is in de doos een usb-kabel, CD-Rom, lader, screenprotector en enkele documentatie te vinden. Helaas was ons demo exemplaar niet compleet, waardoor we geen foto%u2019s van de gehele inhoud hebben. Op de CD-Rom is ActiveSync (Windows XP) en Windows Mobile Device Center (Windows Vista) te vinden voor het synchroniseren. Ook staat een demoversie van Outlook 2007 op de CD-Rom.

Standaard levert HTC geen geheugenkaartje met het toestel mee. Het aparte is dat er wel een uitsparing in de foamlaag is gemaakt voor een geheugenkaartje. Ik vind het jammer dat HTC niet standaard een 1gb of 2gb geheugenkaartje meelevert. Het maakt het toestel net wat completer.

Ondanks het ontbreken van een geheugenkaart, levert HTC de HTC Touch Dual zeer compleet.

Specificaties
De volgende specificaties komen rechtstreeks van de website van HTC.

 • Processor: Qualcomm® MSM 7200, 400MHz
 • Besturingssysteem: Windows Mobile® 6 Professional
 • Geheugen:

-ROM: 256MB
-RAM: 128MB SDRAM

 • Afmetingen: 107 mm (L) X 55 mm (B) X 15.8 mm (D)
 • Gewicht: 120g inclusief batterij
 • Scherm: 2.6-inch TFT-LCD met achtergrond LEDs, aanraakgevoelig
 • Netwerken:

-HSDPA/UMTS: 2100 MHz
-HSDPA: Tot 384kbps voor upload en 3.6Mbps voor download
-UMTS: Tot 384kbps voor upload en download
-GSM/GPRS/EDGE: Tri-band 900, 1800, and 1900 MHz

  Besturingsmogelijkheden:

-HTC TouchFLO%u2122
-5-Way navigation control
-Slide-out 16-knoppig numeriek toetsenbord

  Connectiviteit:

-Bluetooth® 2.0
-HTC ExtUSB%u2122 (11-pin mini-USB en headset in één), USB 2.0

  Camera

-Hoofdcamera: 2 megapixel color CMOS camera
-Videotelefoniecamera: CIF CMOS color camera

  Batterij:

-1120 mAh herlaadbare Li-polymer batterij
-Stand-by tijd: tot 250 uur voor UMTS
-Stand-by tijd: tot 180 uur voor GSM
-Spreektijd: tot 3 uur voor UMTS
-Spreektijd: tot 5 uur voor GSM
-Spreektijd: tot 1.78 uur voor videotelefonie

 • Geheugenuitbreiding:

microSD%u2122 (ondersteund ook micro SDHC)

In de specificaties staat dat de stand-by tijd voor UMTS langer is dan voor GSM. Waarschijnlijk is dit een fout van HTC en moeten de waardes andersom zijn.

Uiterlijk
Het toestel oogt zeer compact vergeleken met andere Windows Mobile 6 Professional telefoons. Dit komt grotendeels doordat het toestel naar verhouding smaller is. Het scherm is hierdoor ook kleiner.
Het toestel heeft betreft uiterlijk zeer veel weg van de HTC Touch. De HTC Touch Dual is iets langer en dikker, verder is er een camera op de voorkant te vinden. Aan de hand van de onderstaande afbeeldingen bespreek ik het uiterlijk van de HTC Touch Dual.

Het toestel heeft een zwarte voor en achterkant. In het midden zit een rand van chroom. Het toestel heeft een luxe uitstraling. Persoonlijk vond ik het een erg mooi toestel voor het oog. Het toestel voelt zeer degelijk. Het toestel voelt niet zwaar aan.

dual3

 

dual4

 

dual5

 

Aan de voorkant van het toestel is een groot 2.6%u201D aanraakscherm te vinden. Het mooie van het scherm is dat deze niet verzonken ligt in het toestel, maar op gelijke hoogte ligt als de behuizing. Boven het scherm is een camera te vinden voor videotelefonie. De camera zit mooi weggeborgen en valt nauwelijks op. Ook is bovenin een speaker te vinden voor het bellen. Onder het scherm is een d-pad te vinden om door menu%u2019s te navigeren. De d-pad kent vijf richtingen (boven, rechts, onder, links en induwen). Naast de d-pad is aan de linkerkant een knop om te bellen en aan de rechterkant een knop om een gesprek op te hangen (ook te gebruiken om terug te keren naar basisscherm vanuit software). De knoppen om te bellen en op te hangen zijn er klein. Ook lichten de knoppen nauwelijks op. De d-pad is fijn in gebruik, vooral de middelste knop is erg groot en makkelijk in te duwen.

dual6

 

dual7

 

Aan de achterkant van het toestel is niet veel te zien. Het is een egaal zwarte achterkant met een twee megapixel camera en een speaker. De speaker is bedoeld om muziek te luisteren en apparaatgeluiden te horen. Onder de twee megapixel camera is een spiegel te vinden om een foto van jezelf te kunnen maken. Het apparaat heeft geen flits of led om foto%u2019s in het donker te maken.

dual8

 

Aan de bovenkant van het apparaat is een powerknop te vinden om het toestel aan te zetten. Verder zijn er twee gaten te vinden waaraan je een koordje kan vastmaken om het toestel bij je te dragen.
De powerknop is wat lastig te bedienen. Indien je de powerknop induwt gebeurd het al snel dat het je het toetsenbord uitschuift. Het is dan zeer lastig bij de powerknop te komen. Het gebruik van de powerknop indien het toetsenbord is uitgeschoven is vrijwel onmogelijk. Ik had het persoonlijk handiger gevonden als de powerknop aan de zijkant had gezeten.

De powerknop zet standaard het toestel in stand-by. Indien je de powerknop vijf seconden induwt is het mogelijk het toestel volledig af te sluiten. Je bent dan ook niet meer bereikbaar.

dual9 

Aan de linkerkant van het toestel (indien je naar het scherm kijkt) is een volume regelaar te vinden. Dit zijn twee knoppen, één knop voor geluid harder en een knop voor geluid zachter. Aan de onderkant van de linkerzijkant is een mini-USB port te vinden. Deze USB-port is te gebruiken voor het laden van het toestel, aansluiten aan de computer en het aansluiten van de headset. De keuze om de USB-port aan de zijkant te plaatsen vind ik niet slim. Indien je een headset aansluit kan je niet meer de meegeleverde telefoonsok gebruiken. Ook is het toestel moeilijk in een autohouder met stroomaansluiting te plaatsen.
Nog verder naar onderen is de geheugenkaart ingang te vinden om microSD kaarten te plaatsen. Het plaatsen van microSD kaartjes gaat erg lastig met dikke vingers. Normaal gesproken vervang je niet dagelijks je geheugenkaart dus is het niet een groot probleem. Gelukkig zit de aansluiting voor geheugenkaarten wel aan de buitenkant van het toestel. Het schermrubbertje past goed al is het wel een kwetsbaar onderdeel.

Aan de andere zijkant is de stylus te vinden. Met de stylus kun je nauwkeurig het aanraakscherm bedienen. Ik ben blij dat HTC heeft besloten de stylus aan de bovenkant van het toestel te plaatsen. De stylus is hierdoor snel en gemakkelijk te pakken. Onderin aan de rechterzijkant is een knop voor de camera te vinden.

Het toestel heeft een slider systeem, hier kom ik in het hoofdstuk scherm en toetsenbord op terug.

dual10

 

dual11

 

Om bij de batterij, sim-kaart en softreset knop te komen is het noodzakelijk de achterkant los te halen. Het losmaken van de achterkant gaat erg makkelijk door aan de onderkant het klepje omhoog te duwen. Na het verwijderen van de achterkant zien we direct de batterij en simkaart zitten. Om de simkaart te plaatsen moet eerst de batterij er uit. Dit is waarschijnlijk voor de veiligheid gedaan om te voorkomen dat je de simkaart vervangt terwijl het toestel aan staat.
Achter de batterijklep is ook de softreset knop te vinden. Deze zit rechts naar de USB-port (dat kleine ronde gaatje). De softreset knop is niet via de buitenkant bereikbaar. De keuze om de softreset niet via de buitenkant toegankelijk te maken vind ik een zeer slechte keuze van HTC. Het komt wel eens voor dat er een softreset nodig is. Hiervoor moet je iedere keer de achterkant losmaken. De achterkant is niet ontworpen om met grote regelmaat los te maken. Het kan er voor zorgen dat de achterkant op gegeven moment minder goed klemt of zelfs niet meer houd.

dual12

 

Tenslotte heb ik de HTC Touch Dual nog naast mijn andere toestellen geplaatst om een idee te geven van de grote in verhouding met andere toestellen. Het toestel lijkt naast andere toestellen niet veel kleiner. Indien je het toestel los voor je hebt oogt het toestel wel een stuk kleiner. Het toestel is voornamelijk smaller (op de Sony Ericsson k800i na) en dunner dan de andere toestellen. Ook in de lengte is het toestel iets kleiner dan de andere toestellen.

dual13

 

dual14

 

dual15

 

Het scherm
Het toestel heeft een 2.6%u201D scherm. Het scherm is kleiner dan bij de HTC Touch en bij de meeste Windows Mobile 6 Professional telefoons. Ondanks het kleinere scherm heb ik er geen nadelen van ondervonden.
In tegenstelling tot de meeste touchscreen telefoons ligt het scherm op gelijke hoogte als de behuizing. Het scherm heeft een aanraak gevoelige laag waardoor je het toestel via het scherm kan bedienen. Doordat het scherm niet omringd is door randen maar op gelijke hoogte met de behuizing ligt is het scherm erg goed te bedienen.
De helderheid van het scherm is ook goed, in fel zonlicht is het scherm lastig zichtbaar. Dit is echter met de meeste schermen. In fel zonlicht is het dan ook aan te raden de schermhelderheid maximaal te zetten. Dit heeft helaas wel negatieve resultaten op de batterij.
De resolutie van het scherm is 240×320 pixels. Deze resolutie is voor de meeste programma%u2019s en dagelijks gebruik voldoende. Indien je veel internet kan een hogere resolutie gewenst zijn.

Toetsenbord:
De HTC Touch Dual is uitgerust met een numeriek toetsenbord. Het toetsenbord heeft een 16 toetsen. Het toetsenbord bevat de standaard 0 tot en met 9 toetsen inclusief * en #. Er zijn nog vier extra toetsen te vinden. Dit zijn de Windows knop, berichtenknop, Vorige knop en Internetknop. De Windows knop is om snel het Windows startmenu te openen. Met de berichtenknop kom je in een menu waarin je snel kan kiezen voor sms, mms of e-mail. De vorige knop heeft de werking van een backspace knop om tekst te verwijderen. Met de Internetknop is het mogelijk snel Pocket Internet Explorer te starten.

Het toetsenbord is te benaderen door het scherm omhoog te schuiven. Het schuifmechanisme voelt degelijk aan. Als het toestel is gesloten is er vrijwel geen speling. Zodra je het scherm omhoog schuift komt er een menu tevoorschijn waarop je snel kunt kiezen uit:

 • Nieuw e-mailbericht
 • Nieuwe sms
 • Nieuwe mms
 • Nieuwe afspraak
 • Nieuwe taak
 • Nieuwe notitie
 • Nieuw contact

Indien je niet invoert zal het scherm automatisch verdwijnen na drie seconden. Soms is het vervelend dat het snelkeuze menu verschijnt zodra je het toestel open schuift. Vooral als je in een programma zit en snel iets wilt invoeren, dan krijg je eerst het keuze menu. Ik heb geen optie gevonden om het keuze menu uit te schakelen.

dual16

 

dual17

 

dual18

 

De knoppen van het toetsenbord zijn groot en makkelijk in te duwen. In het donker ligt het toetsenbord op. Persoonlijk vond ik het toetsenbord erg prettig aanvoelen.
Het toestel is uitgerust met een Engels en Nederlandstalige T9. De gebruikte software heet XT9. Indien je een nieuwe sms start en een paar letters van de contactpersoon in toetst helpt XT9 met het snel selecteren van de gewenste contactpersoon. Door op de middelste knop van de d-pad te klikken selecteer je de contactpersoon.
Standaard heeft XT9 erg de neiging om de tekst invoer op ABC te zetten. Als de tekstinvoer op ABC staat moet je alle letters één voor één intoetsen (voor de letter c, drie keer op de knop 2 duwen). Het zou makkelijker zijn geweest als het toetsenbord standaard XT9 Nederlands kiest bij tekstvelden. Door langere tijd op de * knop te duwen verschijnt een menu waarbij je de tekstinvoer wijze kan selecteren. De T9 is erg uitgebreid en werkt erg goed.

dual19

 

dual20

 

dual21

 

Batterij
Het toestel is uitgerust met een 1120 mAh herlaadbare Li-polymer batterij. De batterij capaciteit is wat aan de lage kant vergeleken met andere HTC toestellen. Tijdens het testen van het toestel bleek de batterij zich ondanks de lage capaciteit zeer goed te gedragen.
Het omschrijven hoe lang de batterij mee gaat is erg lastig. Dit hangt er geheel vanaf hoe je het toestel gebruikt. Zelf heb ik een kleine vergelijkbare test uitgevoerd tussen de HTC Touch Dual, HTC P3600 en MDA Vario 3 (HTC Tytn2).

Bij deze test heb ik de apparaten om half 8 in de ochtend van de lader gehaald. Gedurende de hele dag heb ik de apparaten verbonden via UMTS om continu mijn mail op te halen (pushmail). Met alle drie de telefoons zijn er een paar telefoontjes gemaakt en wat e-mail berichten bekeken. Om 18:00 heb ik de batterij standen vergeleken.

Ik heb hieruit de volgende resultaten verkregen:
HTC Touch Dual van 100% naar 70% (1120 mAh batterij)
HTC P3600 van 100% naar 80% (1500 mAh batterij)
HTC Tytn2 van 100% naar 50% (1350 mAh batterij)

Persoonlijk ben ik erg verrast door de goede batterij prestaties van de HTC Touch Dual. Ondanks de kleinere batterij gaat het apparaat aanzienlijk langer mee dan de HTC Tytn2. Ook gaat de batterij van de HTC Touch Dual in verhouding langer mee dan de batterij van de HTC P3600. Indien je het toestel niet continu met internet verbindt moet het toestel makkelijk twee dagen mee kunnen op de batterij.

Geheugen
Het toestel is voorzien van 128mb RAM geheugen en 256mb ROM geheugen. De RAM geheugen wordt gebruikt om programma%u2019s te draaien. Ieder programma dat opstart verbruikt geheugen. De 128mb RAM is ruim voldoende om moderne en zware programma%u2019s te draaien. Ook is het goed mogelijk meerdere programma%u2019s tegelijk te laten draaien. De kans op te weinig geheugen is erg klein. Het ROM geheugen wordt gebruikt om gegevens in op te slaan. Windows Mobile 6 Professional staat ook op het ROM geheugen waardoor je niet de volle 256mb te besteden hebt. Standaard is er rond de 130mb vrij om programma%u2019s op te installeren en documenten, muziek, etc op te slaan.

dual22 

Naast het interne geheugen is het mogelijk om het geheugen uit te breiden met een geheugen kaart. In het toestel passen microSD geheugenkaarten. Het toestel kan omgaan met standaard microSD en microSDHC kaarten. microSDHC kaarten gaan op dit moment tot een capaciteit van 8gb. Ik heb zelf in het toestel een 8gb microSDHC kaart geplaatst en deze werkte probleemloos.

Het toestel is voorzien van de modernste verbindingsmogelijkheden. Het toestel kan probleemloos verbinden met de volgende netwerken:

 • HSDPA/UMTS: 2100 MHz
 • HSDPA: Tot 384kbps voor upload en 3.6Mbps voor download
 • UMTS: Tot 384kbps voor upload en download
 • GSM/GPRS/EDGE: Tri-band 900, 1800, and 1900 MHz

In Nederland wordt GSM 900 en 1800 gebruikt. GSM 1900 is te gebruiken in de Verenigde Staten.
Naast GSM hebben in Nederland de providers UMTS en HSDPA netwerken. HSDPA en UMTS is nog niet overal in Nederland te gebruiken, maar het toestel schakelt snel over tussen GSM en UMTS/HSDPA. In de telefooninstellingen is op te geven met welk netwerk je wilt verbinden. Standaard staat deze op %u201Cauto%u201D waarbij het toestel de voorkeur geeft aan UMTS/HSDPA. Indien je geen gebruik maakt van UMTS of HSDPA kan het verstandig zijn je toestel te zetten op alleen GSM netwerken. Dit bespaard in batterijverbruik.

Het instellen van de netwerk instellingen om mobiel internet op te kunnen gaat heel gemakkelijk. Het toestel herkent het netwerk en komt na de eerste keer opstarten met de vraag of de juiste instellingen ingesteld moeten worden. Bij het plaatsen van een andere simkaart komt de HTC Touch Dual opnieuw met de vraag of het toestel de juiste instellingen moet instellen. Het is ook mogelijk handmatig de instellingen in te voeren of een andere provider te selecteren.

Het toestel heeft ook bluetooth 2.0. Het toestel ondersteunt de meest voorkomende bluetooth profielen. Bluetooth heb ik niet uitgebreid getest en ga ik verder ook niet op in.

In het toestel ontbreekt WiFi (draadloos internet). Voor sommige zal dit mogelijk een groot gemis zijn. Zelf gebruik ik het zelden en vind ik UMTS/HSDPA een goede vervanger voor WiFi. Bij alle Nederlanderse providers valt tegen een schappelijke prijs een internet abonnement af te sluiten.
Infrarood ontbreekt ook op het toestel. Over het algemeen vervangt bluetooth de functie van infrarood. Persoonlijk vind ik het ontbreken van infrarood geen nadeel.

Het toestel heeft geen GPS. Standaard heeft de processor/chipset in de telefoon wel ondersteuning voor GPS. HTC heeft alleen geen GPS antenne geplaatst. Zelf vind ik het jammer dat HTC niet de moeite heeft genomen GPS te plaatsen in het toestel. Via bluetooth is het wel mogelijk een externe GPS ontvanger aan te sluiten, al is een ingebouwde ontvanger prettiger in gebruik.

Tenslotte is het mogelijk een USB-kabel aan het toestel aan te sluiten. Om het toestel te benaderen via de USB kabel is het noodzakelijk dat op een computer Active Sync (Windows XP) of Windows Mobile Device Center (Windows Vista) staat geïnstalleerd. Deze programma%u2019s levert HTC op CD mee. Via de USB-kabel is het mogelijk om het toestel snel en eenvoudig te synchroniseren, bestanden naar het toestel te kopiëren en software te installeren.

Besturingssysteem en prestaties
De HTC Touch Dual is uitgerust met Windows Mobile 6 Professional. Dit is op moment van schrijven het meest moderne Microsoft besturingssyteem voor mobiele telefoons.

HTC heeft gekozen om de HTC Touch Dual uit te rusten met een 400Mhz Qualcomm msm7200 processor. Het volgende stuk tekst gaat wat dieper op de gebruikte processor in en kan mogelijk lastig te volgen zijn.

Het grote voordeel van de Qualcomm msm7200 processor is dat de processor niet alleen te gebruiken is voor standaard rekentaken (ARM-processor), maar ook rekenkernen heeft voor GSM/UMTS aansturing en video aansturing. In voorgaande toestellen waren er altijd verschillende chips nodig (een processor, een communicatie processor (voor GSM en UMTS) en een video processor). Door gebruik te maken van één processor is het energiebeheer eenvoudig te regelen wat kan zorgen voor beter batterij verbruik. Ook neemt een enkele chip minder ruimte in dan drie afzonderlijke chips wat het ontwerpproces vereenvoudigd en ruimte bespaard. In vrijwel alle gevallen is een gecombineerde chip ook goedkoper dan drie losse chips.

De gekozen 400Mhz processor is snel genoeg om alle software te draaien. Alle standaard geleverde software draait probleemloos. Op internet is er echter ook kritiek te lezen over de gekozen processor.
Zie hier: Video problemen HTC

In het dagelijks gebruik heb ik geen last gehad van de genoemde problemen. De problemen zijn echter wel aanwezig. Het grootste probleem doet zich voor als je het aanraakscherm gebruikt in combinatie met spellen of video. Ik heb een klein filmpje opgenomen om het probleem weer te geven. De video speelt soepel af totdat ik het aanraakscherm gebruik.

Indien je graag zeer grafische spellen in combinatie met het aanraakscherm speelt zou ik het toestel niet nemen. Echter zullen maar heel weinig mensen echt hinder van dit probleem ondervinden.

Software
De HTC Touch Dual is uitgerust met een grote hoeveelheid software. De meeste software is allemaal aangepast aan het zwarte thema dat standaard op het toestel aanwezig is. De standaard zwarte thema komt goed overeen met het uiterlijk van het toestel.

Na het opstarten van het toestel komt als eerst de vraag om de pincode van de simkaart in te voeren.

dual23 

Door op de groene belknop te duwen of een getal via het numerieke toetsenbord in te duwen kom je direct in het belscherm. Je kunt eenvoudig de persoon vinden door de naam van de persoon in te typen. Voor mijn eigen naam (Alex) moet ik bijvoorbeeld 2, 5, 3, 9 intoetsen. Vervolgens selecteer ik mezelf en duw op de groene belknop. Een andere mogelijkheid is de contactlijst te openen en daar de juiste persoon te selecteren. Persoonlijk vind ik dit een lastigere manier.

Tijdens het bellen kan je eenvoudig een notitie maken of informatie op je apparaat opzoeken. Ook is het mogelijk om het gesprek op de luidspreker te zetten. De belkwaliteit is goed, ik heb geen grote verschillen gemerkt met andere toestellen.

Bij de telefooninstellingen zijn nog een paar handige extra%u2019s instellingen. De beschikbare extra instellingen op de HTC Touch Dual ben ik niet op andere HTC toestellen tegen gekomen. De meeste extra opties spreken voor zichzelf. Vooral een sms bij een geweigerde oproep kan handig zijn als je een vergadering of iets dergelijks hebt.

dual24 dual25 

De HTC Touch serie heeft als extra%u2019s TouchFlo. TouchFlo is een stuk software wat het gebruik van het aanraakscherm moet bevorderen en beter toegankelijk moet maken. De HTC Touch Dual beschikt over TouchFlo versie 2.

Op het begin scherm van de HTC Touch Dual is HTC Home te vinden. HTC Home is onderdeel van TouchFlo. Op het beginscherm heb je direct een grote klok. Onder de klok zie je het aantal nieuwe e-mailberichten, nieuwe sms en gemiste oproepen. Onderaan HTC Home bevinden zich vier grote knoppen. De linkerknop is voor de klok, de tweede knop voor het weer (stad is naar eigen keuze in te stellen, al zijn lang niet alle Nederlandse steden aanwezig). De derde knop is een manier om snel programma%u2019s te starten. Op dit scherm kun je de 9 meest gebruikte programma%u2019s plaatsen. Onder de laatste knop kun je snel het geluid aanzetten, uitzetten of op trillen zetten.

dual26 dual27 
dual28 dual29 

Een ander onderdeel van TouchFlo is de CubeControl. De CubeControl activeer je door met de vinger van onder naar boven te bewegen. Door de Cube kan je bewegen door met je vinger van links naar rechts of van rechts naar links te bewegen. Bij de Cube zijn er drie schermen. Eén van de schermen is om snel je favoriete contacten te bellen. Bij de contacten staat een foto indien je in het adresboek een foto aan de contacten hebt toegekend. Het volgende scherm toont zes knoppen om snel te gaan naar de E-mail, Sms-inbox, Internet Explorer, Taken, Comm Manager en Agenda. In het laatste scherm is de keuze tussen Muziek, Foto%u2019s en Video%u2019s. Indien je kiest voor muziek start AudioManager om muziek te beluisteren. Via de Cube kun je snel naar een volgend of vorig nummer gaan. Ook kan je zien wel welk nummer aan het afspelen is. Via de knop Foto%u2019s ga je snel naar het foto album, ditzelfde geldt voor Video%u2019s.

dual30

 

dual31

 

dual32

 

Het standaard startmenu van Windows Mobile 6 Professional is ook aangepast door HTC. Het startmenu laat bovenin de vijf laatst gestarte programma%u2019s zien. Daaronder staan vaste menu onderdelen. De bovenste balk met iconen zijn altijd lastig met de vinger te veranderen. Om dit te verbeteren heeft HTC software gemaakt die de bovenste balk vergroot op het moment dat je er op klikt. Vervolgens kun je eenvoudig op het gewenste icoontje klikken.

dual33 dual34 

TouchFlo biedt nog meer opties welke lastig door middel van afbeeldingen weer te geven zijn. Zo is het mogelijk eenvoudig door lijsten te scrollen met je vinger. Ook in het email en sms programma kun je eenvoudig met je vinger door de verschillende berichten en mailboxen bewegen.

Om een goed idee van de TouchFlo mogelijkheden te geven heb ik een paar filmpjes gemaakt. Persoonlijk heb ik CubeControl meer als een leuke extra ervaren om je vrienden jaloers te maken, dan dat het echt een zinvolle toevoeging is.

In de CubeControl had ik het kort over de Comm Manager. De Comm Manager is bedoeld om snel diensten als Bleutooth, Telefoon, enzovoort in en uit te schakelen. De Comm Manager heeft grote knoppen en is eenvoudig met de hand te bedienen.
Indien je lang op de Eindgesprek knop duwt komt er een scherm te voorschijn waarin je het toestel snel in Vliegtuigmodus kan plaatsen, het toestel kan blokkeren, GPRS/UMTS verbinding kan verbreken of het toestel in trilstand kan plaatsen. De vliegtuigmodus is bedoeld om Bluetooth en het telefoon gedeelte van het toestel uit te schakelen. Deze stand is handig voor in een vliegtuig waarin het gebruik van GSM meestal niet is toegestaan.

dual35 dual36 

Naast TouchFlo is het toestel uitgerust met allerlei extra software. Windows Live Messenger is onder andere aanwezig op het toestel. Ook is het mogelijk om flashbestanden via flash lite af te spelen en is er de mogelijkheid Java programma%u2019s en spellen te spelen.

dual37 

Bij het uitpakken van de doos stond er op het foam een muziek en camera teken. Het toestel is uitgerust met een camera en multimedia toepassingen. Onder de multimedia toepassingen valt een muziekspeler, video en foto camera en foto en video album.

Camera
De camera op het toestel is snel te activeren via de camera knop op het toestel. Het toestel beschikt over een twee megapixel camera. Voor de camera zijn er verschillende instel mogelijkheden.

dual38

 

dual39

 

Er is te kiezen tussen video en foto camera. Verder zijn er nog een paar verschillende camera types. Ook is er te kiezen tussen de voor en achter camera. Andere opties zijn de foto afmetingen, witbalans, helderheid, opslag locatie, kwaliteit en timer.

Om de foto camera van de HTC Touch Dual te testen vergelijk ik de camera met de HTC P3600 en Sony Ericsson K800i.

Van links naar rechts: HTC Touch Dual, HTC P3600 en Sony Ericsson k800i

dual40 dual41 dual42 
dual43 dual44 dual45 
dual46 dual47 dual48 
dual49 dual50 dual51 
dual52 dual53 dual54 
dual55 dual56 dual57 

Macro Foto’s

dual58 dual59 dual60 
dual61 dual62 dual63 

Het mag duidelijk zijn dat de Sony Ericsson K800i verreweg de beste foto’s maakt. Dit had ik persoonlijk al van te voren verwacht. Wel is zichtbaar dat de HTC Touch Dual iets scherpere foto’s maakt als de HTC P3600. Het is jammer dat een macrofunctie om foto’s van dichtbij te maken ontbreekt. De camera op de HTC Touch Dual is leuk om snel een foto te maken, maar verwacht geen hoge kwaliteit. De HTC Touch Dual maakt wel heel snel de foto’s.

Video
Ik heb zowel met de HTC Touch Dual als HTC P3600 twee korte video’s opgenomen. Beide zijn hieronder te downloaden. Ik heb ze niet op YouTube gezet om kwaliteit verandering te vermijden.
Het beeld van de Touch Dual komt rustiger en prettiger over dan de video van de HTC P3600.

Camera album
Na het maken van de foto kan je direct naar het foto album. Ook via de CubeControl kun je snel naar het foto album. Het foto album geeft alleen de foto’s uit de afbeeldingen map weer, niet van andere mappen van het toestel. Persoonlijk vind ik het jammer dat het camera-album niet alle foto’s weergeeft.

In het camera-album is het mogelijk door met enkele vinger bewegingen snel te wisselen tussen foto’s, foto’s te draaien en in te zoom. Het camera-album werkt erg prettig en kent ook een slideshow mogelijkheid.

dual64

 

dual65

 

dual66

 

Audiobeheer
Met Audiobeheer is het eenvoudig om je favoriete muziek af te spelen. Bij het opstarten van Audiobeheer zoekt het apparaat zelf naar alle muziek op het toestel. In het hoofdscherm kan je snel zoeken naar het gewenste nummer. Ook de muziekspeler is makkelijk te bedienen met de vingers. Persoonlijk vind ik Audiobeheer geweldig werken en doet me denken aan de besturing van een iPod Mini.

Audiobeheer kan omgaan met mp3 en wma muziek. Ook is het mogelijk via Audiobeheer snel een nummer als ringtone in te stellen. Een andere optie is om je eigen afspeellijsten aan te maken.

dual67

 

dual68

 

dual69

 

Het geluid is af te spelen via de speaker, de meegeleverde headset of via A2DP (draadloos stereo). Van de meegeleverde headset moet je niet al te hoge kwaliteit verwachten. Helaas is het niet makkelijk om je favoriete oordopjes of koptelefoon aan te sluiten. Hiervoor heb je een verloop van USB naar 3,5mm female plug nodig. De speaker in het apparaat is ook niet van geweldige kwaliteit, maar niet minder andere toestellen als de HTC P3600 of de HTC Tytn2.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters