HTC Touch HD

Op 25 augustus 2008 kreeg de redactie van All About Phones een telefoontje over een nieuw HTC toestel dat gehuld ging onder de naam “BlackStone”.

De bron wist naast de naam ook te melden dat het toestel puur bedoeld was om als iPhone killer te fungeren en dat hij zou beschikken over een 3.5mm headset en ergens in Oktober gelanceerd zou gaan worden tijdens een feestje van HTC. De volgende dag publiceerde we dit bericht als eerste site in de wereld en zowaar een maand later op 16 september werd de HTC Touch HD “BlackStone” aankondigt door HTC. Vervolgens konden we in oktober op het beloofde feestje even spelen met de HD en we waren gelijk onder de indruk van het mega grote scherm van het toestel.

Inmiddels is het toestel in de winkels te vinden en hebben wij ons zelf de taak toebedeeld om te kijken of de Touch HD werkelijk zo goed toestel is, of dat het slechts een opgeschroefde versie is van de Touch Diamond. In deze review zullen we kijken naar de camera kwaliteit, het scherm en natuurlijk naar de bekende interface van HTC.

HTC Touch HD

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Touch HD
Telefoon model Bar
Besturingssysteem Windows Mobile 6 Professional
Scherm 3.8″
WVGA, 800x480pixels
65.000 kleuren
Processor en Geheugen
Processor MSM7200A 400 MHz
Geheugenkaart Type Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Intern geheugen 512mb
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 10u
Stand-by tijd 833u
Accu HTC 311
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
Umts/hsdpa
Bluetooth 2.0
Wifi 802.11 b/g
Upnp (universal plug ’n play)
(A-)gps
Usb 2.0
Multimedia
Camera 5MP
Video 640×480 pixels, 30 fps
Radio FM-radio met rds, Visual Radio, internetradio
Audio Mp3, Aac, eaac , wma, podcasts
Videospeler mp4, 3gp

De HTC Touch Diamond staat bekend om zijn diamant-vormig uiterlijk. HTC heeft de doos van het toestel eruit laten zien als een geslepen diamant, net als de headset, oplader en datakabel welke eveneens deze terugkerende eigenschap hebben. De HTC Touch HD onderscheid zich in dit opzicht van zijn voorganger, want de HD komt in een mooi vierkant doosje waarop het toestel is afgebeeld en de specificaties op de achterkant genoemd staan. Je neemt de sleef van het doosje af en vervolgens zit daar een klein ander doosje in waarvan je de klep af kunt nemen en daar zie je dan de Touch HD liggen in volle glorie. Het toestel voelt goed aan en is een beetje zwaar in de hand. Het is gemaakt van prima materialen en hij hangt ook goed aan je oor. Wel is het grote scherm even wennen maar dit is alleen maar een voordeel aangezien het adembenemend is om naar te kijken.

In de doos zit een usb kabel in de vorm van een diamant wat toch wel opmerkelijk is aangezien HTC er dus voor gekozen heeft om de zelfde accessoires van de Diamond te gebruiken. De kabel is via een verlengstuk te gebruiken als normale oplader zoals we eerder al bij de Diamond zagen. Daarnaast zit er een 3.5mm headset in die wederom geslepen is in een diamant vorm. De headset is van prima kwaliteit en het geluid is goed te noemen. We hebben ook geprobeerd om de usb-headset van de Diamond erin te gooien echter weigerde het toestel dat met een nette melding dat de usb-headset niet werkt op de Touch HD. Verder zit er in de doos een extra stylus en een screenprotector die het gehele scherm bedekt. De screenprotector is van prima kwaliteit en voldoet de eerste paar maanden voldoende als bescherming voor het scherm. Tot slot zit er in de doos ook een 8gb Micro-SD kaart waarop je een hoop bestanden en muziek kwijt kunt. Dit is wederom een teken dat de Touch HD tegenover de iPhone 3G wordt geplaatst aangezien de iPhone 3G ook over 8gb intern geheugen beschikt.

HTC Touch HD

 

Het toestel ziet er op het eerste gezicht erg mooi uit en het scherm is echt groot. Hij ligt prima in je hand echter is het soms wel wat lastig om alles via je vingers te besturen op het scherm. Dit om de simpele reden dat het scherm zo groot is en het toestel wat hoekig is waardoor je soms je hand moet verplaatsen om ergens bij te komen. De camera module is duidelijk zichtbaar en verder ook netjes vormgegeven. Wel verstoort het een beetje het uiterlijk van de achterkant van het toestel maar het is verder niet hinderlijk. Naast de 5 megapixel camera module vind je het boxje waaruit een prima geluid komt. Verder kun je ook een paar knoppen op de buitenkant van het toestel vinden. Zo is er aan de linkerkant een geluidsknop bevestigd waarmee het belgeluid en systeemgeluid harder en zachter gemaakt kan worden. Aan de voorkant van het toestel vinden we vier touchscreen knoppen waarmee je kun bellen en ophangen, terug kunt naar je home tab van TouchFLo 3D HD en een pagina terug kunt op je browser. Deze knoppen werken niet altijd even goed want het komt wel eens voor dat je de softkey op het scherm wilt induwen maar per ongeluk op de belknop klikt en dat kan erg frustrerend zijn. Tot slot is onder de motorkap nog een micro-sd kaartslot te vinden die tot 16gb kan slikken.

HTC Touch HD

 

Ook heeft HTC een lampje verwerkt in het toestel om zo de status van het toestel aan te geven. Het lampje vinden we aan de bovenkant die in de aan en uitknop verwerkt zit. Het lampje geeft aan als het toestel aan het laden is en wanneer het vol zit. Daarnaast zit er naast de speaker aan de voorkant ook een lichtsensor die de helderheid van je scherm automatisch aanpast. Tot slot vinden we aan de onderkant een mini-usb uitgang met een extra hoekje zoals we dat van HTC kennen. Dit hoekje is bedoeld voor de headset echter kan deze smartphone daar geen gebruik van maken.

HTC Touch HD

 

Toen ik voor het eerst de Touch HD in mijn handen had op het HTC feest viel het scherm mij gelijk op. Het had een aparte afmeting voor een pda aangezien het zo groot was en hiervoor nog niet te vinden was op een telefoon. Een 3.8 inch scherm kom je namelijk niet elke dag tegen op een telefoon. Na een tijdje intensief met het toestel gespeeld te hebben ben ik alleen maar vol lof over het scherm. De helderheid is uitstekend, de resolutie hoog en de details zijn erg goed leesbaar. Het is een groot scherm dat 3.8 inch meet op een WVGA resolutie. Dit is dan ook goed terug te zien want het kijken naar een film of iets anders is werkelijk een genot. Je ziet de kleuren erg mooi overlopen in elkaar en er is nergens een pixel te bekennen. Het scherm is zelfs zo groot dat je relatief grote handen nodig hebt om alles te kunnen bedienen zonder je hand constant te moeten verplaatsen op de telefoon. De helderheid van het scherm is in te stellen via het menu en de calibratie gaat via de stylus. Het scherm is overigens goed te bedienen met de vinger doordat hij zo groot is. JJe hoeft namelijk niet hard te drukken om iets bevestigd te krijgen en het onscreen toetsenbord is voldoende groot om met de vinger te bedienen. Ook zijn de letters op het scherm dusdanig groot dat het prettig kan zijn voor mensen die wat slechter zien.

HTC Touch HD

 

De Touch HD heeft onder de speaker aan de voorkant ook een lichtsensor zitten waarmee de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast naar de ideale lichtsterkte in de omgeving waarin je je bevindt. Het scherm wordt dus automatisch donkerder en lichter als je in en uit een donkere ruimte loopt en dat is erg prettig te noemen. Ook zit er een mooi fade out effect in het uitgaan van het licht waardoor je ogen toch net dat beetje meer tijd krijgen om zich aan te passen aan de helderheidsveranderingen.
. Overigens gaat het draaien van het scherm als je het toestel omgooit vlekkeloos. Bij HTC’s is vaak een kleine vertraging merkbaar maar bij de Touch HD opvallend genoeg niet en hij voert het commando dan ook perfect uit.

HTC Touch HD

 

Besturingsysteem

De HTC Touch HD is uitgerust met Windows Mobile 6.1 Professional. HTC heeft ervoor gekozen om de Touch HD uit te rusten met een 528Mhz Qualcomm msm7201A processor. Deze processor werd geïntroduceerd met zijn voorganger de Touch Diamond en voldoet prima. De Qualcomm msm7201A processor is ontwikkeld door Qualcomm in samenwerking met HTC. Doordat HTC betrokken is geweest bij de ontwikkeling kan de Touch HD optimaal gebruik maken van de processor. Het grote voordeel van de Qualcomm msm7201A processor is dat de processor niet alleen te gebruiken is voor standaard rekentaken (ARM-processor), maar ook rekenkernen heeft voor GSM/UMTS aansturing en video aansturing. In voorgaande toestellen waren vaak verschillende processoren nodig (een processor, een communicatie processor (voor GSM en UMTS) en een video processor). Door gebruik te maken van één processor is het energiebeheer eenvoudiger te regelen wat zorgt voor een beter batterij verbruik. Ook neemt een enkele processor minder ruimte in dan drie afzonderlijke processoren wat het ontwerpproces vereenvoudigd en ruimte bespaard. Met de compacte lay-out van de Touch HD is dat een grote winst. In vrijwel alle gevallen is een gecombineerde processor ook goedkoper dan drie losse processoren.

TouchFLo 3D HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

Prestaties:

De prestaties van het apparaat zijn goed. Het apparaat reageert vlot en voelt met vlagen snel aan. Indien er veel programma’s open staan kan het apparaat af en toe wat trager aanvoelen, maar doorgaans reageert alles zeer snel. De snelheid is vergelijkbaar met die van de Touch Diamond wat op zich jammer is. Zo was uit de review van de Xperia X1 gebleken dat met de zelfde processor een aanzienlijke snelheidswinst was behaald in het gebruik echter is dit niet terug te vinden in de Touch HD. Zo heb ik ook de snelheid van het interne geheugen gemeten om te kijken of het toestel sneller is dan de Touch Diamond. Dit heb ik gedaan door een bestand van 200mb naar het interne geheugen te schrijven en terug te lezen. De gemeten tijden waren het zelfde als die van de HD namelijk Schrijfsnelheid: 2,55 MB/sec en Leessnelheid: 4,33 MB/sec.

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

De prestaties vielen mij tegen. Ik had het sneller verwacht. Ter vergelijking doet de bijgeleverde 8GB micro-SD kaart 9 MB/sec schrijven en 20 MB/sec lezen. Indien je grote bestanden naar de HD gaat kopiëren, kan je het beste tegelijkertijd wat te drinken gaan halen.

TouchFLo 3D HD

Het is de bedoeling dat je via TouchFlo 3D HD de hele pda kunt besturen. Dit werkt overigens prima en soepel. Soms kan hij het even niet aan maar nog vaker levert hij een prima prestatie en loopt deze prachtige UI als een zonnetje. Het geheel is opgebouwd uit zes verschillende tabjes die je hieronder allemaal kunt zien. In TouchFlo 3D HD is er een extra aandelen tab bijgekomen zodat je altijd je favoriete aandelen bij de hand hebt. De interface is overigens erg prettig om mee te werken aanzien alles lekker duidelijk is. Je gaat simpelweg met je vinger horizontaal schuivend over het scherm naar het tabje dat je moet hebben. Vervolgens wordt automatisch het juiste programma geopend en kun je verder doen wat je wilt. Het geheel heeft wat weg van de iPhone, vooral het fotoalbum, de muziekspeler en natuurlijk de nieuwe aandelen tab.

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

De HTC Touch HD heeft een opvallend goede 5 megapixel camera. Het toestel is uitgerust met een camera en geschikt voor multimedia toepassingen. Onder de multimedia toepassingen valt een muziekspeler, video en foto camera en foto en video album. De Touch HD heeft geen flits wat eeuwig zonde is want hierdoor is het maken van een foto in het donker onmogelijk geworden. De camera op het toestel is snel te activeren door met je vinger over het Touch 3D HD balkje te schuiven en naar de camera button te gaan. Vervolgens activeer je daar de camera die binnen een mum van tijd is opgestart. Al snel is duidelijk hoe mooi de camera kwaliteit is. Je ziet het camera frame fullscreen op het scherm terug en doordat het scherm zo groot is, is het een genot om een foto te nemen doordat alles haarscherp overkomt op het beeld. Een foto maak je door je vinger op de touchscreen te leggen, vervolgens gaat het toestel de foto scherp te stellen. Je kunt met je vinger een punt aanwijzen op het scherm waarop het toestel gaat scherpstellen. Na het scherpstellen maakt hij automatisch een foto en deze zien er prima uit.

Links: Sony Ericsson Xperia X1 | Rechts: HTC Touch HD

Xperia X1

 

HTC Touch HD

 

Xperia X1

 

HTC Touch HD

 

Xperia X1

 

HTC Touch HD

 

De video kwaliteit van de Touch HD is niet bijzonder goed. De camera afbeeldingen zijn beter, waarschijnlijk komt dit doordat de video software niet goed getuned is. Je kunt er wel alles netjes op zien maar echt een film wil je er niet mee maken. Wel is wederom het opnemen van video’s fullscreen waardoor wederom de kwaliteit van het scherm naar voren komt en deze is gewoon uitstekend te noemen.

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

In de camera software is zeer veel in te stellen. De software is afkomstig van de HTC Diamond en is bijna identiek, echter heeft HTC het wel een beetje opgefleurd door er een paar dingen in te wijzigen. De onderstaande afbeeldingen laten een groot deel van de instellingen zien. De meeste instellingen zijn ook terug te vinden op digitale camera’s. Software is ook hier weer erg gelikt en het thema van de Touch HD is tot op de puntjes doorgevoerd. Als je een foto neemt dan gooit de HD wel je scherm om naar horizontale resolutie zodat je het toestel een slag moet draaien. Dit is verder niet vervelend en goed te doen want zo kun je met je duim een foto nemen en dat is wel zo prettig.

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

Multimedia

De Touch HD is via TouchFlo 3D HD voorzien van een nieuw interface als het gaat om het afspelen van video’s en plaatjes. De muziek is ook te benaderen via deze interface. Bij de muziektab zie je de albumhoezen, welke overigens zelf zijn toe te voegen. Het geheel geeft een beetje een iPhone gevoel maar desondanks ziet het er erg leuk uit en is het ook nog eens functioneel. Je kunt door de verschillende liedjes en albums heen scrollen door simpelweg met je vinger over het toestel te swipen en dan zal het volgende liedje zich aandienen. Video’s kunnen worden afgespeeld via het camera menu en worden fullscreen weergegeven net als foto’s. Jammer genoeg gaat het afspelen van video’s niet altijd even soepel doordat het toestel het dan net niet kan bijbenen echter via programma’s als coreplayer gaat dit al een stuk beter en kunnen ook meerdere formaten worden afgespeeld via de Touch HD.

De gemaakte foto’s zijn terug te vinden in de camera album. Het laden van het camera album gaat snel en je kunt door zowel je foto’s als video’s heen bladeren door met je vinger over het scherm te gaan. Ook als je in TouchFlo 3D zit kun je door de foto’s heen bladeren, alleen is het overzicht dan wat minder. De foto galerij geeft alle afbeeldingen op het toestel weer zoals het hoort. Je kunt door het overzicht van de foto’s rustig heen bladeren en dit gaat allemaal erg vloeiend.

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

Het geluid is af te spelen via de speaker, deze zit bovenaan de telefoon, de meegeleverde headset of via A2DP (draadloos stereo). De meegeleverde headset heb je ook nodig indien je radio wilt beluisteren. De geluidskwaliteit is prima en vooral dankzij de Audio Booster is dit naar eigen wens in te stellen en is het erg prettig muziek luisteren. De geluidskwaliteit uit de speakers van de HD vond ik zeer acceptabel voor een pda. Lage tonen waren hoorbaar, dit is iets wat bij veel telefoon speakers ontbreekt. Een groot pluspunt is natuurlijk de 3.5 mm headset aansluiting om mee muziek te luisteren. De koptelefoon ziet er wel goed uit en is afkomstig uit de Diamond serie waardoor er een diamant vorm aan meegeven is door HTC. Uiteraard kun je ook gewoon een normale iPod headset gebruiken en deze werkt er prima op. Je kunt dan alleen niet gesprekken weigeren en opnemen.

HTC Touch HD

 

Op de Touch HD is de gebruikelijke Microsoft Windows Mobile software aanwezig. Dit zijn: Word, Excel, Powerpoint, OneNote, Pocket Internet Explorer, Live Messenger en Gedeelde internet verbinding. Naast de Microsoft software zit er nog een hoop extra applicaties op het toestel. Dit zijn: FM Radio, Adobe Reader LE, Google Maps, Java, Opera Browser en Cyberon Voice Speed Dialer. Ook zit er een printer applicatie op waarmee de Touch HD gelijk kunt laten verbinden met een netwerk printer en documenten kunt laten uitprinten. Dit werkt overigens erg goed en het opzetten van een netwerk printer ging dan ook moeiteloos.

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

Opera Mobile 9.5 is de webbrowser die zijn intrede deed met de HTC Touch Diamond. De browser is een hele verademing vergeleken met Pocket Internet Explorer. Alle pagina’s worden goed weergegeven. Daarbij kan je snel een overzicht krijgen van de gehele pagina en inzoomen op het gewenste gedeelte. Om de browser te demonstreren kun je hieronder een video en plaatjes ervan vinden. Door middel van FlashLite 3.1, wederom te vinden in ons downloads area, kun je ook flashsites moeiteloos weergeven zoals YouTube. De browser kan filmpjes vervolgens ook in fullscreen weergeven waardoor je feitelijk een betere browser hebt dan die van de iPhone 3G. De browser werkt gewoon erg goed en vooral snel. Daarbij wordt alles prima weergegeven en is alles goed te lezen van het scherm af. Mede dankzij het grote scherm hoef je niet vaak in te zoomen op tekst omdat het oppervlakte zo groot is dat het vaak al leesbaar is als je op de pagina aankomt. Als je de pda omgooit dan draait het scherm verticaal mee en heb een nog bredere browser tot je beschikking wat erg prettig is.

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

Jammer genoeg heeft HTC geen TomTom Mobile 7 meegeleverd met de Touch HD, deze hebben we er wel op uitgeprobeerd in het volgende hoofdstuk. De producent heeft in plaats van TomTom gekozen voor Google maps. Google maps is erg leuk maar het grootste nadeel is dat je een actieve internetverbinding nodig hebt om het programma te gebruiken. Via Google maps kun je wel een route uitstippelen, echter is het geen fijn navigatieprogramma door het ontbreken van spraakgestuurde aanwijzingen. Het programma is makkelijk te bedienen en kan ook je locatie op de kaart bepalen door middel van de ingebouwde GPS ontvanger.

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

Verder kun je er ook gegevens opzoeken, zoals adressen en andere nuttige plekken in de buurt. Het is een leuk programma, echter is het zeer zeker niet bedoeld om ermee te navigeren want daar slaat Google de plank helemaal mis. Je kunt ook satelietweergeve kiezen waardoor je een echt beeld krijgt van de omgeving. De kwaliteit hiervan is goed te nemen en het geheel ziet er netjes uit. De GPS fix is snel echter zal dit ook blijken tijdens onze test met TomTom 7.

Tot slot zitten er nog twee programma’s op de Touch HD die zeker de moeite waard zijn. De eerste is MP3 trimmer die bedoeld De eerste is MP3 trimmer die bedoeld is om liedjes uit elkaar te knippen en zo gedeeltelijke liedjes te maken. Een erg handig applicatie die prima werkt. Daarnaast zit er ook een YouTube applicatie op waarmee je video’s van de populaire site gelijk op je toestel kunt bekijken. De applicatie werkt erg goed en stamt nog uit de tijd dat FlashLite 3.1 niet beschikbaar was voor Opera 9.5, overigens draait de YouTube applicatie soepeler dan de YouTube website. Tot slot zit er nog een leuke applicatie op in de vorm van G-Sensor. G-Sensor staat in contact met de interne motion sensor van de HD en laat zien hoe waterpas het toestel op dat moment ligt. De applicatie voegt verder weinig toe behalve dat je het toestel kunt ijken zodat hij op een bepaald punt waterpas is.

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

Telefonie

De Touch HD is geschikt voor normale mobiele telefonie en video telefonie. Met behulp van extra programma’s is het ook mogelijk om VoIP (Voice over IP) te gebruiken. Via de contactenlijst tab van TouchFlo 3D kun je snel je gewenste contact selecteren om te bellen. Een andere mogelijkheid is om de Dialer te openen. Dit is snel te doen door op de belknop te duwen. De dialer heeft grote knoppen. Bovenin staan de laatste vier gesprekken om snel opnieuw te bellen. Je kunt de gewenste contactpersoon vinden door de naam van de persoon in te toetsen. Het toestel zoekt de bijbehorende contactpersonen. Een andere methode om contacten te vinden is het adresboek. Het adresboek laat zowel simcontacten als telefooncontacten zien. Via de opties is het eventueel mogelijk om in een exchange adresboek te zoeken. Door op een contact te klikken verschijnt informatie over een contactpersoon met de opties de contactpersoon te bellen, sms-en of te mailen.

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

De telefonie kwaliteit is goed. Het is niet beter of slechter dan de meeste andere toestellen. Zodra je belt verschijnt de mogelijkheid de speaker te gebruiken, notities te maken, het geluid te dempen etc.
De netwerk ontvangst is voor mijn gevoel beter dan andere toestellen (HTC Diamond). el was de Xperia X1 van Sony Ericsson nog wat beter echter is het verschil minimaal. Tegenover de iPhone 3G was het ontvangst sowieso sterker en dat is natuurlijk een pluspunt. Ik had thuis altijd volbereik en dit terwijl ik bijvoorbeeld met een iPhone 3G nauwelijks bereik thuis heb. Wat ik minder fijn vond is dat de telefoon na circa 4 seconden het beeld op zwart zet. Je kunt weer terug komen bij de telefoon functies door de powerknop te gebruiken. Dit is vooral erg onhandig als je een telefonie menu door moet.

Voor SMS beschikt het toestel over threaded SMS. Bij threaded SMS wordt SMS weergegeven als een chat bericht. Bij het openen van een bericht zie je de voorgaande berichten. Voornamelijk bij een late reactie kan dit handig zijn om een sms te begrijpen.

UMTS, HSDPA en Wifi

Het toestel is voorzien van de modernste verbindingsmogelijkheden. Het toestel kan omgaan met de volgende netwerken:
• HSDPA/UMTS: 2100 MHz
• HSDPA: Tot 384kbps voor upload en 7.2Mbps voor download
• UMTS: Tot 384kbps voor upload en download
• GSM/GPRS/EDGE: Tri-band 900, 1800, and 1900 MHz

In Nederland wordt GSM 900 en 1800 gebruikt. GSM 1900 is te gebruiken in de Verenigde Staten.
Naast GSM hebben in Nederland de providers UMTS en HSDPA netwerken. HSDPA en UMTS is nog niet overal in Nederland te gebruiken, maar het toestel schakelt tussen GSM en UMTS/HSDPA. In de telefooninstellingen is op te geven met welk netwerk je wilt verbinden. Standaard staat het toestel op “automatisch” ingesteld. Het toestel zoekt eerst naar een UMTS netwerk. Indien UMTS niet beschikbaar is verbindt het toestel met het GSM netwerk. Indien je geen gebruik maakt van UMTS of HSDPA kan het verstandig zijn je toestel te zetten op alleen GSM netwerken. Dit bespaard in batterij verbruik.

Het instellen van de netwerkinstellingen om mobiel internet op te kunnen, gaat heel gemakkelijk. Op het toestel zit een programma welke automatisch de juiste netwerk gegevens instelt. De instellingen zijn zowel voor internet als MMS. Het toestel heeft Bluetooth 2.0 met ondersteuning voor A2DP (draadloos stereo geluid).

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

Naast UMTS is het ook mogelijk om internet op te gaan via WiFi. Het WiFi signaal is erg goed echter viel de snelheid wel tegen via Wifi. Zo was de snelheid via HSDPA van Vodafone beter dan via een Wifi netwerk waarachter een glasvezel verbinding zat. Het batterij verbruik bij gebruik van WiFi viel mij heel erg mee. WiFi verbruikt in verhouding wel veel vermogen van de batterij. Het beste is om WiFi alleen te gebruiken indien het echt nodig is. Zodra je WiFi aanzet volgt een scherm waarbij je kunt kiezen met welk netwerk je wilt verbinden. Indien een bekend netwerk in bereik is, zal het toestel zich direct aanmelden op het beschikbare netwerk.

Om alle verbindings mogelijkheden compleet te maken bezit het toestel ook GPS. GPS is noodzakelijk voor positiebepaling. HTC levert geen navigatie software mee. Wel zit op het toestel Google Maps waarmee je kunt bekijken waar je zit. De eerste GPS-fix (cold fix) duurde circa een drie minuten wat normaal is. De keren daarna was de GPS verbinding binnen een minuut actief. De GPS ontvanger ontvangt relatief veel satellieten. Binnen in huis kon ik tot 8 satellieten ontvangen.

HTC Touch HD

 

Het grootste hekelpunt tot nu toe was bij HTC altijd de drivers en de batterij. Zo ging een gemiddeld HTC toestel ongeveer een dag mee en dat vonden gebruikers gewoon te kort. Over het algemeen ben ik positief over de batterij en gaat deze langer mee dan zijn voorgangers. Ik heb het toestel een dag lang intensief gebruikt door Wifi constant aan te hebben en gebruik te maken van HSDPA via Vodafone. Daarnaast is er ook nog even genavigeerd om TomTom 7 te testen met als resultaat dat aan het eind van de dag nog één streepje over was. Je kunt het toestel onder normaal gebruik prima twee dagen gebruiken zonder op te laden echter kan het wel zo zijn dat hij aan het eind van de tweede dag wel al op is. Dit is een prima prestatie vooral als je nagaat hoe groot het scherm wel niet is.

HTC Touch HD

 

Om te kijken of TomTom 7 overweg kan met de resolutie van de HTC Touch HD hebben we een trial op het toestel gezet met de gratis kaart van Amsterdam. De eerste problemen waren er al tijdens het installeren want het programma gaf aan dat het niet overweg kon met het toestel. Jammer genoeg kregen we het maar niet geïnstalleerd op onze Nederlandse versie en uit nood hebben we op het laatste moment nog een Engelse variant kunnen regelen waar het wel op geïnstalleerd kon worden. Als TomTom 7 eenmaal aanstaat dan werkt het perfect en komt wederom de resolutie van het scherm naar voren wat echt fenomenaal is. Alles ziet er prima uit en wordt prachtig weergegeven door TomTom. De GPS fix is voldoende vlot, binnen eentwee minuten, en het programma werkt ook erg snel. Het is zonde dat HTC heeft besloten om het programma niet met de HD mee te leveren. Dat had het toestel een echte meerwaarde gegeven.

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

HTC Touch HD

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters