HTC Touch

De eerste review van All About phones moet natuurlijk wel een goeie en interessante zijn! Daarom hebben ik besloten om al eerste toestel de HTC Touch uit de doos te pakken en op onze net aangeschafte pijnbanken te leggen.

Het is de bedoeling dat in de toekomst meer telefoons kennis met onze pijnbanken gaan krijgen en daarom kan je de komende maand een review verwachten van de Nokia N76 en E90, om maar iets te noemen want er komt natuurlijk nog veel meer!

De HTC Touch is de nieuwste telg uit de HTC familie en draagt een paar opmerkelijke feutures mee zoals Touch Flo en Windows Mobile 6 pro. De HTC Touch kan je vanaf vandaag in de winkels vinden voor een prijs ronde de 450 euro, dat verschilt natuurlijk per winkel. Ik zal eerst even kort de specs met je doorlopen en daarna vertel ik hoe we het allemaal gaan aanpakken in deze review.

Ik wensen je alvast veel plezier met de eerste review van All About Phones met de HTC Touch!

De Touch is geen killer PDA met erg goeie specs en een opvolger van een HTC P3600 of iets anders. Het is een nieuwe lijn binnen de HTC Familie die het van een paar aparte aspecten moet hebben, maar niet geheel van zijn specs. Zo zit er een relatief trage processor in van 201 Mhz en 64mb ram. De specs zijn dan ook te vergelijken met de bijna 2 jaar oude HTC Wizard waardoor HTC in Nederland op de markt bekend werd, toen nog trouwens onder het merk Qtek. Vernieuwend is de Touch dus niet in dat opzicht, maar de afmetingen zijn wel nieuw, want met zijn 99.9mm (L) X 58mm (W) X 13.9mm (T) is hij een van de dunste pda`s op de markt samen met de Samsung I600. Hij is relatief klein en past prima in je zak en speciaal daarvoor hebben ze dan ook een nieuw beschermhoesje gemaakt waardoor hij niet beschadigd zoals te zien op de foto`s.

Wel nu, de specs:

htc1 

Zoals te zien is heeft hij een 2 megapixel camera, waar ik later op terug kom, en Wifi en Bluetooth ontbreekt ook niet op deze PDA. Verder dus een compleet ding op een paar kleine dingen na eigenlijk. Maar HTC wil ook niet een erg complete PDA op de markt zetten, maar juist een nieuw concept en de prijs staat er dan ook met zijn 450 euro naar!

htc2

 

htc3

 

De batterij van de Touch en de P3600 en de P3600, Touch en de Nokia 6300 naast elkaar

Dat eigenlijk best veel en het ziet er allemaal erg strak uit. HTC heeft speciaal voor de Touch een compleet nieuwe doos ontworpen met een nieuwe stijl voor de cover van de doos. Ook ziet het geheel er erg sjiek uit en oogt het allemaal erg spannend. De benodigde kabels zijn allemaal mee geleverd met een nieuwe headset die ik nog niet eerder ben tegengekomen. Zie de pics voor de doos en de headset.

Hier volgt een lijstje wat je allemaal in de doos kunt aantreffen:

 • De HTC Touch
 • Headset
 • 2x stylus
 • Data kabel (mini-usb)
 • oplader
 • Screenprotector
 • 1gb micro-sd kaart
 • Accu 1100 mAh
 • Hoes voor de telefoon
 • Cd`s met manual en how to`s
 • Gebruiksaanwijzing en andere boekjes over garantie etc

Al met al een hele leuke doos met een prima inhoud. Ik zou verder niet weten wat er zou moeten missen. Misschien ene autolader en GPS muis, maar dat is wat ver gezocht.

htc4

 

htc5

 

De inhoud van de doos van de HTC Touch

Zoals de naam al doet denken heeft deze pda iets met het drukken (touch) van het scherm te maken met je vingers. Je kan namelijk door een simpele beweging met je vinger een heel nieuw menu aanroepen zodat je geen stylus nodig hebt om de pda te bedienen. Het werkt opzich prima, maar de eerste stap is erachter komen hoe het werkt.

Je moet namelijk eerst van onder naar boven je vinger bewegen over het scherm om Touch Flo te activeren. Hierna kan je door een simpele beweging over het scherm door het menu heet floaten en opzoeken wat je nodig hebt. Soms blijft het menu even steken en herkent hij niet gelijk de move die je probeert te maken, maar over het algemeen lukt dat heel aardig.

Echter als je de Touch net opgestart hebt (duurt ongeveer een minuut, zie (filmpje) dan is Flo niet zo snel en blijft hij vaak steken tot ons groot ongenoegen. HTC heeft er wel over na gedacht dat je vaak het scherm met je vingers bediend, daarom hebben ze extra grote pictogrammen gemaakt waardoor je alles met je vingers kunt doen. Zoals gezegd zit er ook een stylus in het pakket die je kan gebruiken om dingen mee te typen en de wat kleinere dingen aan te klikken. HTC heeft het toetsenbord ook wat groter gemaakt voor je vingers, maar dat werkt niet zo lekker als met de stylus omdat je vaak net ernaast zit en dat kan erg frustrerend zijn.

htc6

 

htc7

 

De skin van de Touch en de home screen van de Touch

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: voor de camera hoef je het niet te doen! De 2 megapixel camera is erg onduidelijk en niet scherp te krijgen. Het scherm zit de hele tijd te verversen en en je krijgt een vaag beeld van wat je hebt gefotografeerd. Het eindresultaat is amper te herkennen en erg vaag en onduidelijk. Wel kan je zelf een paar dingen instellen zoals op elk andere telefoon zoals sepia en zwart wit en reliëf.

De video camera is ook niet veel beter. Je haalt niet meer dan 10fps met de camera en het beeld is erg schokkerig en niet vloeiend. Mensen zijn dit keer wel wat beter te herkennen maar niet zoals iedereen het graag zou zien. Inzoomen en uitzoomen raad ik af omdat je daardoor niks meer over houd van je video en daarvoor is hij gewoon niet bedoeld. In de nacht filmen en fotograferen zal wel een ramp zijn omdat hij van zich zelf al erg donker is en er zit geen lampje op de achterkant om wat bij te schijnen `s nachts.

Echter ben ik wel van mening dat PDA`s over het algemeen niet bedoeld zijn voor het nemen van foto`s en video`s. Producenten moeten natuurlijk wel mee gaan in de trend van op elke telefoons een camera, maar ik denk dat het op deze manier weinig toegevoegde waarde heeft voor de consument. Als je een echte fotocamera wilt hebben op een toestel dan neem je geen PDA maar een Sony Ercisson K800i of Nokia N95. Deze zijn daarvoor bedoeld en er zitten prima lenzen in die op de pixel nauwkeurig zijn. PDA`s zijn gewoon voor zakelijk gebruik en om lekker mee te internetten en je agenda bij te houden. De Touch kan er dan ook in mijn mening weinig aan doen dat hij geen goede camera heeft, het is er gewoon niet voor bedoeld en lekker zo laten!

HTC is echter wel van mening dat ze deze twee aspecten kan combineren en daarom zal de HTC Kaiser wel over een 3 megapixel camera beschikken waardoor een PDA een echt mulitmedia apparaat wordt, als het dat al niet was.

htc8

 

htc9

 

htc10

 

htc11

 

Een paar foto`s gemaakt met de HTC Touch, wel verkleind ivm de grote van het forum

Door de brede functionaliteit van Windows Mobile 6 Professional, bevat HTC Touch standaard Outlook Mobile, Office Mobile en Windows Live en biedt daarnaast de mogelijkheid om duizenden applicaties van andere partijen toe te passen. Gebruikers kunnen op het web surfen met Internet Explorer, e-mail verzenden en ontvangen, chatten met MSN messenger en bestanden versturen naar Windows Live. De Touch is de eerste PDA met Windows Mobile 6 Pro erin, de S710 had namelijk standard editon erop zitten.

Maar wat is nou precies het verschil tussen de verschillende Windows Mobile 6 versie? Zie hier:

 • Windows Mobile 5.0 for Smartphone wordt: Windows Mobile 6 Standard
 • Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Phone Edition wordt: Windows Mobile 6 Professional
 • Windows Mobile 5.0 for Pocket PC wordt: Windows Mobile 6 Classic

Verder kan je in ons forum kijken wat er nou zo speciaal is aan Windows Mobile 6. De discussie vindt hier plaats.

htc12

 

htc13

 

De netwerk wizard die gelijk je internet instelt en de splashscreen van Windows Mobile 6

De laatste tijd zwerven er veel roms door de wereld die afgeleid zijn van een originele Windows Mobile 6 rom. In deze roms zit een prog met de naam video streaming. iSP en ik proberen al een hele tijd video`s te laten streamen op onze pda door middel van dat prog, met weinig succes…

Aanvankelijk dachten we dat het aan de roms lag omdat niet alles netjes overgezet is op onze pda en dat daarom het prog niet goed werkt. Echter heb ik vandaag een video stream getest op de Touch en we kregen wederom het zelfde teleurstellende resultaat. Er komen verschillende foutmeldingen zoals server niet gevonden en netwerk onbereikbaar etc en dit terwijl op de pc de zelfde streams het prima doen. Wij denken dan ook dat er nog een paar bugs in het systeem zit van Windows Mobile 6 die ervoor zorgt dat er geen stabiele connectie tot stand kan worden gebracht met het internet en de stream. Hierdoor crashed het prog en is dat verder onbruikbaar.

Hier kan je 2 filmpjes zien waarin ik probeer streaming video aan de gang te krijgen. Jammer genoeg komt er dus alleen geluid en bij de andere niks. Zet wel even je geluid op zacht in verband met de storing van de telefoon en de camera!

Erg jammer want we hadden ons zo verheugd om eens tv te kijken op onze pda. Nou leent GPRS zich niet echt goed voor videostreams, maar dat is overbrugbaar.

htc14

 

htc15

 

Zowel Windows Media Player als video streaming begeven het

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters