HTC Touch2

Begin september 2009 wisten we te melden dat het eerste HTC toestel met de nieuwe windows mobile 6.5 de HTC Touch2 zou zijn. Oktober van het vorige jaar was de release van dit toestel en op dit moment ben je begonnen aan onze mini review over de Touch2.

De HTC Touch2 is met zijn redelijke specificaties het beste te plaatsen als een instapmodel voor de Windows Mobile telefoons. Op het moment van lanceren was dit één van de eerste telefoons die de nieuwe Windows Mobile 6.5 Professional als besturingssysteem had.

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Touch2
Besturingssysteem Windows Mobile 6.5
Scherm resolutie QVGA, 320X240 pixels
Accu 1100mAh
Processor en Geheugen
Processor 528MHz Qualcomm (MSM 7225)
RAM 256 MB
Geheugenkaart Type Micro SD (niet meegeleverd)
Intern geheugen 512MB
Verbindingen
Verbindingstypes Quad-band GSM/GPRS/EDGE
3G HSPA/WCDMA
Bluetooth Bluetooth 2.1 +EDR en A2DP
Wifi Wifi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatie poort Micro-USB
Multimedia
Camera 3.2MP, fixed focus
Audio 3.5 mm audio jack
HTC Touch2 vs. Samsung i5700 Galaxy Spica

 

HTC Touch2 vs. Samsung i5700 Galaxy Spica

 

HTC Touch2 vs. Samsung i5700 Galaxy Spica

 

Design

De HTC Touch2 is een simpel ogend slank toestel wat alleen voorzien is van de knopjes die nodig zijn. De nette afwerking en afgeronde hoeken zorgen er voor dat het toestel degelijk aanvoelt. Door de simpele vorm zijn zowel het touchscreen als de knoppen goed te bedienen en door het lage gewicht ligt het toestel goed in de hand. De bouwkwaliteit van het toestel is goed te noemen.

HTC Touch2 voorkant

 

HTC Touch2 achterkant

 

HTC Touch2 voorkant detail

 

HTC Touch2 voorkant detail

 

HTC Touch2 achterkant detail

 

De linkerkant van het toestel geeft plaats aan een volumeregelaar en een MicroSD slot. De volume regelaar is prima weg gewerkt in het toestel en steekt niet teveel uit. Het MicroSD slot is achter een lipje te vinden wat in eerste instantie niet open te maken lijkt. Om een MicroSD kaartje te plaatsen moet eerst het batterijkapje worden verwijderd en dan kan het MicroSD slot worden ontgrendeld. De rechterzijde van het toestel is op de stylus na leeg gelaten.

HTC Touch2 linkerkant

 

HTC Touch2 rechterkant

 

HTC Touch2 batterij

 

De bovenzijde van het toestel is een 3,5 mm audio jack te vinden waarin de meegeleverde headset kan worden gestoken. Door de goede lengte van de headset kabel kan men prima het toestel in een broekzak stoppen om muziek te luisteren. In tegenstelling tot sommige andere toestellen voelt de jack niet erg fragiel aan, naast de audio jack zit een uitsparing waar men met de stylus het batterij kapje kan halen. De onderzijde van het toestel is uitgerust met MiniUSB-aansluiting waarmee de Touch2 aan de computer of aan het stroomnet kan worden gekoppeld.

HTC Touch2 onderkant

 

HTC Touch2 bovenkant

 

HTC Touch2 onderkant detail

 

Scherm

De HTC Touch2 is voorzien van een 2.8-inch TFT-LCD touchscreen met een QVGA resolutie. Het scherm is precies groot genoeg om het toestel met 1 hand te kunnen bedienen, om in te zoomen op foto’s of websites zit onder het scherm een speciale zoombar welke erg handig werkt bij het kijken van foto’s of het surfen op het internet. De helderheid van het scherm is binnen goed, bij zonlicht is het niet altijd even lekker kijken zoals dit voor de meeste telefoons helaas geldt.

Unboxing

De doos die we aangeleverd kregen bevatte het volgende: Het toestel zelf, een datakabel, een verloopstuk welke in combinatie met datakabel dienst doet als oplader, de standaard HTC headset, een garantiekaart, een snelstartgids, een 15-daagse traial versie van CoPilot 7 en wat reclame voor accessoires. De meegeleverde headset is lang genoeg om het toestel in je broekzak te stoppen en muziek te luisteren.

HTC Touch2 unboxing

 

Interface en toepassingen

Het besturingsysteem van de HTC Touch2 is het nieuwe Windows Mobile 6.5 Professional en de HTC TouchFLO 3D interface. Zoals bij verschillende andere toestellen van HTC is het menu opgedeeld in 10 verschillende tabbladen waarmee het hele toestel te bedienen is. Verschillende social networking-functies als MSN en facebook zijn toegevoegd met daarnaast de Opera internetbrowser is het een telefoon waarbij een internetabonnement aan te raden is.

htc touch2 first page

 

htc touch2 menu structuur

 

htc touch2 menu 2

 

Door het gebruik van een 528Mhz-processor draait het toestel bij normaal gebruik soepel en reageert alles soepel. De 1100 mAh-batterij zorgt voor een aardige levensduur van 2 dagen voor er een infuus nodig is. Uiteraard is dit bij normaal gebruik en niet tijdens het ontdekken van het toestel. In het stand-by scherm zijn de basis functies zoals bereik, tijd, gemiste gesprekken en nieuwe berichten terug te vinden.

touch2 messenger

 

touch2 facebook

 

touch2 office

 

Op het toestel staat standaard Office Word, Excel en Powerpoint geïnstalleerd. Met deze versie is het mogelijk om zowel te lezen als te bewerken. Naast Office is er een pdf-reader aanwezig en ook Google Maps, Live Messenger, Facebook, Opera Browser, CoPilot en vele standaard Windows Mobile- en HTC-programma’s ontbreken niet. Het toestel is dus voorzien van een aardige hoeveelheid programma’s waar de gemiddelde gebruiker prima mee uit de voeten kan.

Multimedia

De Touch2 is een toestel wat volgens HTC alle opties heeft om in contact te blijven met zowel je werk als je sociale leven, verschillende programma’s als Facebook, MSN Messenger en push mail zorgen er voor dat dit mogelijk is. Echte geavanceerde multimedia features zijn op dit toestel niet terug te vinden, de standaard features als een radio, muziekspeler, foto camera en afbeeldingenviewer zijn wel aanwezig, maar blinken niet in het bijzonder uit.

touch2 maps

 

touch2 radio2

 

touch2 afbeeldingv

 

Navigatie

De Touch2 beschikt over een GPS module waardoor het mogelijk is navigatiesoftware te installeren. Om van deze functionaliteit gebruik te kunnen maken heeft HTC een trial van 15 dagen van het programma CoPilot Live 7 vooraf geïnstalleerd. Om te kunnen navigeren is het noodzakelijk om eerst de kaarten van de CoPilot website te downloaden. Na het downloaden zijn de map bestanden net aan weg te zetten op de Touch2 omdat er door HTC geen Micro-SD kaartje mee levert. Dit is erg jammer want het brengt een beperking aan in het gebruik. Navigatie en bijvoorbeeld wat muziek zullen niet samen passen op het interne geheugen. Daarnaast duurt het vrij lang voor de gps module zijn positie heeft gevonden, of dit ligt aan het programma of aan het toestel is niet geheel duidelijk.

htc touch2 copilot

 

htc touch2 copilot 14 dagen trial

 

htc touch 2 co pilot kaart nodig

 

Het gebruik van CoPilot is aardig te noemen, de menu opbouw is helder en duidelijk en goed te gebruiken zonder de stylus nodig te hebben. Wat ons opviel is dat een testroute van Delft naar Kinderdijk een 20 kilometer langer is dan de normale route, wat op een afstand van normaal 40 kilometer vrij veel is, dit lijkt te maken te hebben met een fout in het programma aangezien het bij andere gebruikers van dit programma ook is opgevallen. Wij hadden liever een foutloos programma mee geleverd gezien.

Camera

De 3.2 megapixel camera is geschikt om zowel foto’s als filmpjes te schieten. Het maken van een foto of filmpje is erg eenvoudig, helaas is de kwaliteit van de foto’s binnen en ’s avonds niet heel erg hoog door het ontbreken van een flitser. Na het maken van foto’s en filmpjes zijn deze terug te vinden in de albumviewer. Nadeel van een toestel zonder geheugenkaart is dat met wat navigatiesoftware en een paar muziek nummers er geen ruimte meer over is voor foto’s en al helemaal niet voor een filmpje. Hieronder foto’s die gemaakt zijn met de Touch 2 (links) en de Nokia E75 (rechts). De vergelijking is niet helemaal eerlijk doordat de foto’s van de e75 met flits zijn.

foto touch2 camera

 

foto e75 camera

 

foto2 htc touch2

 

foto2 nokia e75

 

Bellen

De oorspronkelijke mobiele telefoon is ooit ontworpen om mee te kunnen bellen, uit de gebruikelijke contacten lijst is het mogelijk om 12 favoriete contacten te selecteren en deze onder een tabblad te plaatsen zodat hier snel contact mee kan worden gemaakt. Het toestel voelt tijdens het bellen prettig aan en is ook in een wat drukkere omgeving nog prima te gebruiken. Het bijgeleverde headset kan dienst doen voor bellen in de auto. De kwaliteit van de luidspreker laat zich wat te wensen over, maar is tot op zekere hoogte zowel binnen als buiten in de wind goed verstaanbaar.

touch2 tel1

 

touch2 tel2

 

touch2 tel3

 

E-mail & sms

Naast veelvuldig bellen zal de gemiddelde gebruiker toch ook regelmatig een sms versturen en met een data-abonnement is het mogelijk om je e-mail te synchroniseren. Tijdens het ‘indrukken’ van een toets trilt het toestel kortstondig, dit kan ook worden uitgezet als het erg storend wordt bevonden, wij vonden het prettig. Het woordenboek kan worden aangevuld als dit nodig blijkt te zijn, voor normaal gebruik zijn er weinig woorden die niet worden herkend. Het toevoegen van een e-mail adres gaat voor zowel de zakelijke exchange variant als het wat meer persoonlijke hotmail goed.

touch2 email1

 

touch2 email2

 

touch2 email3

 

Internet

Als we HTC mogen geloven is de Touch2 een toestel wat er toe doet, een toestel om je persoonlijke online netwerken bij te houden. Dit is al terug te zien in de applicaties van Facebook die op het toestel geinstalleerd zijn, maar zou ook in de internetbrowser te vinden moeten zijn. Zoals bij meerdere Windows Mobile Phones wordt voor het betere internetwerk de Opera browser gebruikt. Het toestel reageert snel en met behulp van de Wi-Fi mogelijkheid is het internet ook snel. Een nadeel van het Wi-Fi gebruik is dat niet alle kanalen van de router ondersteund worden waardoor de kans bestaat dat je eerst in je router instellingen moet aanpassen om gebruik te kunnen maken van je draadloos netwerk. Bij het openen van een website is het mogelijk om met de zoombar die op het toestel zit in te zoomen op de website.

touch2 internet1

 

touch2 internet2

 

touch2 internet3

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters