HTC U11 Plus preview: paradepaardje verbeterd

HTC kondigt vandaag een update van zijn vlaggenschip aan: de HTC U11 Plus. Met een langer scherm met kleinere randen, een bijzonder nieuw ontwerp en een grotere accu moet de U11 Plus zijn voorganger perfectioneren. We hebben de smartphone kort kunnen proberen en kijken in deze HTC U11 Plus preview of hij de moeite waard is.

HTC U11 Plus preview design

Wie dacht dat HTC na de Google-deal van deze zomer zelf geen smartphones meer gaat maken, heeft het mis. Mogelijk heeft het feit dat de eveneens vandaag aangekondigde U11 Life een Android One-smartphone is te maken met die deal, maar verder doet HTC gewoon zijn eigen ding. In dit geval betekent dat het perfectioneren van HTC’s eerdere vlaggenschip dit jaar. De HTC U11 was een uitstekende smartphone, maar deed door zijn flinke schermranden een beetje ouderwets aan. De U11 Plus lost dat op en introduceert een aantal andere fijne nieuwtjes.

Groot scherm, transparante achterkant

Misschien wel het meest opvallende nieuwtje: een half transparante achterkant. Dat is een idee waar HTC naar eigen zeggen al sinds de One X mee speelt; nu de industriestandaard is geworden om glazen achterkanten te maken heeft HTC eindelijk een elegante oplossing gevonden. Vooral de grote spoel in het midden springt direct in het oog. Dat is geen draadloze lader trouwens, maar de NFC-spoel. Wie wat beter kijkt zal steeds meer details ontdekken in de achterkant. Tenminste, als er geen vette vlekken voor zitten. Daar is het toestel namelijk nogal gevoelig voor.

HTC U11 Plus preview design

Wij vinden het er fraai uitzien, maar voor wie liever een wat traditionelere smartphone heeft is er ook een versie met een zwarte achterkant. Sterker nog: dat is de eerste versie die uit zal komen in december. De transparante U11 Plus komt pas begin 2018.

HTC U11 Plus preview design

Ook de voorkant is op de schop gegaan. Het scherm heeft nu een beeldverhouding van 18:9 en heeft daarom kunnen groeien tot 6 inch. Een vingerafdrukscanner paste niet meer en is dus naar achteren verhuisd. De schermranden zijn voor een dergelijk ontwerp nog steeds relatief groot en de afwerking van de selfiecamera is niet heel netjes. Dat betekent dat de U11 Plus van de voorkant nog steeds een klein beetje achterloopt tegenover sommige concurrenten, maar gelukkig blijft het bij een klein beetje.

De U11 Plus heeft nog steeds zogenaamde Boomsound Hifi-speakers

Het ontwerp van de U11 Plus is gewoon weer waterdicht en heeft nog steeds zogenaamde Boomsound Hifi-speakers. Dat wil zeggen dat de speaker onderop het toestel en de speaker boven het scherm samenwerken om een vol en ruimtelijk geluid te geven, wat indrukwekkend klinkt. Volgens HTC kan de U11 Plus zelfs 30% harder dan de U11. Keerzijde op muziekgebied is dat er geen 3,5mm-jack meer is.

HTC U11 Plus preview design

Multimediawonder

Ook los van die Boomsound-speakers is de HTC U11 Plus een klein multimediawonder. Hoewel we de audiokwaliteit door de headset nog niet hebben kunnen proberen, waren onze ervaringen daarmee in de U11 erg positief. Waarschijnlijk doet de U11 Plus het minstens zo goed.

De 12-megapixelcamera presteert bijzonder goed

Films kijken doe je op het grote 6-inch scherm dat HDR 10-ondersteuning heeft en door zijn beeldverhouding van 18:9 minder grote zwarte randen heeft bij het weergeven van bioscoopfilms. Dat is overigens iets dat voor de meeste high-endsmartphones geldt tegenwoordig, dus echt uitblinken doet de U11 Plus daarin niet.

HTC U11 Plus preview design

Waar het toestel wél in uitblinkt, is de camera. De U11 Plus heeft dezelfde 12-megapixelcamera als de U11, en die presteert bijzonder goed. Dankzij een softwaretrucje genaamd HDR Boost worden verschillende foto’s samengevoegd voor een optimaal resultaat, en dat werkt goed. Of de camera in de praktijk veranderd is tegenover de U11 kunnen we nog niet zeggen, maar hoe dan ook presteert hij goed.

Knijpbediening 2.0

De knijpbediening die we inmiddels kennen van HTC is ook weer aanwezig. Edge Sense heeft inmiddels zelfs wat extra functies gekregen. De werking kan nu aangepast worden aan de app waar je in zit, zodat je in Google Maps bijvoorbeeld kunt inzoomen door te knijpen. Bovendien is er een nieuw menu met snelkoppelingen gekomen dat je activeert door te knijpen; daar kun je bijvoorbeeld apps die je vaak gebruikt neerzetten.

Uitstekende hardware voor een razensnelle werking

Edge Sense heeft ons in het verleden niet echt weten te overtuigen en het is de vraag of deze nieuwe functies dat gaan veranderen. Maar in theorie klinkt het nieuwe snelkoppeling-menu in ieder geval best handig. De tijd zal leren of dat in de praktijk ook het geval is.

Krachtige basis

Dat alles is gebouwd op de krachtige basis die je tegenwoordig van een high-endsmartphone mag verwachten. De U11 Plus heeft een Qualcomm Snapdragon 835-chipset, 6GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte. Uitstekende hardware voor een razendsnelle werking. Dat geheugen is uitbreidbaar, maar je kunt er ook voor kiezen om op de plek van de geheugenkaart een tweede simkaart te plaatsen.

Sense kruipt steeds dichter tegen de standaard van Android aan

De accucapaciteit is gegroeid tot bijna 4000mAh, waarmee de smartphone voorop loopt. In hoeverre de praktijkprestaties net zo indrukwekkend zijn blijft natuurlijk de vraag, dat hebben we tijdens onze korte ontmoeting met het toestel niet kunnen proberen.

HTC U11 Plus preview design

De softwarematige ondersteuning is zoals we kennen van HTC vrij sterk. De Sense-interface ligt dit keer bovenop Android 8.0 Oreo en kruipt steeds dichter tegen de standaard van Android aan. Gecombineerd met een paar handige extra’s zorgt dat er wat ons betreft voor dat het een fijne interface is.

Conclusie: multimediatopper weer bij de tijd

De HTC U11 was vooral op multimediagebied een indrukwekkende smartphone. Maar hij liep vooral qua ontwerp wel een beetje achter. De HTC U11 Plus lost dat probleem op, met dezelfde goede score op multimediavlak. Je zou kunnen zeggen dat het de telefoon is die de HTC U11 in de eerste plaats had moeten zijn. Een bijdetijdse, uitgebreide smartphone met een geweldige camera en goede muzikale skills.

Met een paar leuke extraatjes zoals de knijpbediening en het bijzondere transparante ontwerp onderscheidt de U11 Plus zich nog wat extra van de concurrentie. De HTC U11 Plus zal in de tweede helft van december in de winkels liggen voor een adviesprijs van €799. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

HTC U11 Plus preview design

Onze review score
Pluspunten
  • Bijzonder ontwerp
  • Geweldige camera
  • Krachtige speakers
  • Dualsim
Minpunten
  • Geen audiojack

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters