HTC U11 preview: squeeze it!

HTC heeft een zware tijd achter de rug en leek zelfs even met de U Ultra zijn kruit voor dit jaar al verschoten te hebben. Niets is minder waar gelukkig: vandaag kondigde HTC de U11 aan. Dit nieuwe vlaggenschip heeft een aantal interessante innovaties, maar vooral een heel erg sterke basis. In deze HTC U11 preview lees je alles over de nieuwe topper van HTC.

HTC U11 preview

De HTC U11 is een high-endtelefoon zoals je die anno 2017 mag verwachten. Premium waterdichte behuizing, razendsnelle hardware, mooi scherm en goede camera. En natuurlijk een paar leuke extra’s. In het geval van HTC zijn dat een premium audio-ervaring, Edge Sense en optionele dualsim-ondersteuning. Daar betaal je €750 voor; in lijn met andere high-endtelefoons.

Squeeze it

Om meteen maar te beginnen met dé unieke innovatie van HTC: Edge Sense. Daar heeft HTC de afgelopen weken al flink mee geteased. Het komt erop neer dat je het toestel kunt bedienen door erin te knijpen en moet een nieuwe dimensie toevoegen aan de bediening.

Edge Sense werkt ook onder water of met handschoenen aan

Op het moment is de functie nog wel een beetje beperkt: je kunt een snelkoppeling of instelling koppelen aan kort knijpen en een aan lang knijpen. Bijvoorbeeld het opstarten van je camera, zaklamp of Google Assistant. Deze zomer zal HTC de Edge Sense Companion uitbrengen waarmee je met die acties ook dingen binnen apps kunt doen. En het bedrijf hintte er al op ook te onderzoeken of het aantal verschillende interacties nog uitgebreid kan worden

Een voordeel van Edge Sense is dat het ook onder water of met handschoenen aan werkt. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk onder water een fotootje maken of tijdens het skiën de pistekaart oproepen

De tijd zal leren of knijpen in je toestel écht wat toevoegt

Ik moet zeggen dat het systeem op zich goed werkt en dat de interactie vrij intuïtief is. Maar of het nou echt veel meerwaarde zal bieden in het dagelijks gebruik van de HTC U11 vraag ik me een beetje af. Hoe dan ook is het mooi dat HTC probeert om te innoveren in onze interactie met onze smartphone. De tijd zal leren of knijpen in je toestel écht wat toevoegt.

Glazen ontwerp met bijzonder tintje

Leuk galgje-woord en ongetwijfeld de jackpot waard in scrabble: optical spectrum hybrid disposition. Dat is de naam die HTC heeft gegeven aan het proces om de achterkant van de HTC U11 te maken. Het houdt in dat de achterkant uit verschillende lagen glas is opgebouwd waardoor licht op een bijzondere manier gereflecteerd wordt. Dat zorgt voor steeds weer andere kleuren en ziet er mooi uit.

HTC U11 preview

De glazen achterkant is verder vrij strak met een kleine verhoging voor de camera. Hij loopt bijna naadloos over in de aluminium zijkant, die weer bijna naadloos overloopt in de glazen voorkant. Kortom: de HTC U11 zit goed in elkaar en ziet er mooi uit. Het enige dat mist is een mooi bijna randloos scherm aan de voorkant. Op die trend speelt HTC niet in, wat er samen met het schermformaat van 5,5 inch in resulteert dat de U11 een van de grotere high-endtelefoons van het moment is. Jammer, maar het neemt niet weg dat de U11 mooi en premium ontworpen is.

HTC U11 preview

De vingerafdrukscanner zit aan de voorkant onder het scherm; een fijne positie. Ook fijn is dat de U11 waterdicht is. De IP67-certificering zorgt ervoor dat je hem een half uur lang een meter onder water kunt houden. Of dat erg verstandig is vraag ik me af, maar in ieder geval is de telefoon goed beschermd tegen natte ongelukjes.

Stevige specificaties

Waar LG ervoor koos om zijn topsmartphone snel uit te brengen en wat achter te lopen met de hardware, heeft HTC de kleine vertraging in de release voor lief genomen. Dat betekent dat de HTC U11 gewoon de specs heeft die je van een high-endtelefoon in 2017 mag verwachten. Dat wil zeggen: een Qualcomm Snapdragon 835-chipset, 4GB werkgeheugen en een 5,5-inch quad HD-scherm. De batterij heeft een capaciteit van 3000mAh en de 64GB opslagruimte is uitbreidbaar met een micro sd-kaartje.

De software is de prettige Sense-schil over Android Nougat

Het mag dus geen verrassing zijn dat de prestaties op het eerste gezicht prima zijn. Hetzelfde geldt voor de software: dat is de prettige HTC Sense-schil over Android Nougat. HTC heeft daar de Sense Companion-app aan toegevoegd. Dat is volgens de fabrikant een soort lokale aanvulling op de Google Assistant. Ook het scherm van de U11 ziet er goed uit. Hoewel het geen amoledscherm is, is het contrast vrij hoog en zijn de kleuren levendig. De resolutie is ruim voldoende en de kleurechtheid lijkt ook netjes te zijn.

Focus op multimedia

HTC is traditioneel erg sterk op muziekgebied en pakt daarin met de U11 goed door. Het toestel heeft dezelfde BoomSound Hifi-speakers als we kennen van de HTC 10. Dat wil zeggen dat de speaker boven het scherm samenwerkt met de speaker aan de onderkant van het toestel om stereogeluid te leveren. De speaker aan de bovenkant neemt vooral de hogere tonen voor zijn rekening en de speaker aan de onderkant richt zich op de lagere tonen. Het biedt een net totaalplaatje op het eerste gezicht.

HTC U11 preview

De meegeleverde headset is volgens HTC erg goed en heeft een paar slimme features. Zo kan hij met behulp van ultrasone geluiden de binnenkant van je oor in kaart brengen om zo het geluid op je gehoor aan te passen. Ook is hij voorzien van actieve ruisonderdrukking. Hoe de headset kwalitatief gezien scoort kan ik nog niet zeggen omdat HTC geen werkend exemplaar mee had, maar de aanwezigheid van actieve ruisonderdrukking is in ieder geval heel fijn. Een nadeel is trouwens dat de U11 geen 3,5mm audiojack heeft; HTC levert wel een adapter mee.

HTC U11 preview

HTC zegt ook erg zijn best gedaan te hebben op de camera. Omdat de software daarvan nog geoptimaliseerd wordt mocht ik hem nog niet proberen helaas. Softwarematig heeft HTC een trucje vergelijkbaar met de HDR+ functie van de Google Pixel toegepast; dit keer onder de naam HDR Boost. Google heeft bewezen daar mooie resultaten mee neer te kunnen zetten en als HTC dat weet te evenaren heb ik goede hoop voor de 12-megapixelcamera van de U11. Overigens zit die qua specificaties in ieder geval goed in elkaar: hij heeft een diafragma van f/1.7 en optische beeldstabilisatie.

HTC U11 preview

De selfiecamera van de HTC U11 heeft een resolutie van 16 megapixel en levert volgens HTC UltraPixel prestaties. Filmen kan in 4K, waarbij bijzonder is dat de HTC U11 acoustic focus heeft. Daarmee kun je de audio van een filmpje focussen op en bepaald punt in het beeld, waarvoor de U11 gebruik maakt van een veelheid aan microfoons.

HTC U11 preview voorlopige conclusie

HTC zet met de U11 een toestel neer dat zich goed thuisvoelt onder de topsmartphones van dit jaar. De prestaties, het scherm, het ontwerp: ze zijn allemaal prima. Twee uitblinkers zijn sowieso de audio-ervaring en de beschikbaarheid van een dualsim-versie in Nederland. Vooral met dat laatste onderscheidt de U11 zich tegenover de meeste andere high-endtelefoons.

Ook los van de knijpbediening een solide high-endtelefoon

Daar hoopt HTC nog twee grote pluspunten aan toe te voegen: de camera en de bediening. Die camera ziet er veelbelovend uit, maar ik kan er nog weinig over zeggen omdat het toestel dat ik in handen heb gehad pre-productiesoftware had. De bediening hoopt HTC met Edge Sense sterk te verbeteren. Het idee is leuk en de uitwerking lijkt goed, maar of het in de praktijk echt een voordeel oplevert vraag ik me af.

HTC U11 preview

Gelukkig is de HTC U11 ook los van de knijpbediening een solide high-endtelefoon. Het gebrek aan een bijna randloos scherm is jammer, maar zal zeker niet voor iedereen een probleem zijn. Als HTC de hoge verwachtingen voor de camera waar weet te maken laat de U11 verder weinig punten liggen en heeft hij een aantal mooie voordelen.

De HTC U11 zal vanaf ongeveer 1 juni verkrijgbaar zijn. De adviesverkoopprijs is €750, voor zowel de dual- als singlesimversie.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi waterdicht design
 • Dualsim optioneel
 • Goede audio
 • Aantal unieke functies
Minpunten
 • Geen randloos scherm
 • Camera en Edge Sense moeten zich nog bewijzen
 • Geen 3,5mm jack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Xspirit -

  Vraag me af of jullie straks ook zo objectief zijn :door de nieuwe Iphone te bekritiseren op dezelfde punten als bij de HTC .

  X geen randloos scherm
  X Geen 3,5 mm jack

  !!!!!!!!!!!!!!!!!

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters