HTC U11 review: multimediatopper met knijpbediening

“Squeeze for the brilliant U” is de slogan van de HTC U11. Daarmee legt HTC veel nadruk op de wat gimmicky knijpfunctie van het toestel. Maar gelukkig biedt de smartphone veel meer dan dat. In deze HTC U11 review lees je er alles over.

HTC U11 design

HTC heeft een zware tijd achter de rug en de U-lijn moet daar verandering in brengen. Eerder dit jaar zagen we al de HTC U Ultra en de HTC U Play; nu is de lijn bekroond met de HTC U11. Een topsmartphone pur sang met een aantal leuke extra’s.

HTC zet in op audio en wil graag dat we in onze telefoon gaan knijpen

Een premium waterdichte behuizing, razendsnelle hardware, een mooi scherm en een goede camera. Een goede heeft HTC in ieder geval gelegd voor de U11. Maar om je te onderscheiden in de high-endmarkt moet je tegenwoordig wel wat meer bieden dan dat. Samsung en LG gingen voor een bijna randloos beeldscherm, Motorola koos voor ‘mods’ en Sony zet in op een super slow motion-camera en 4K-scherm. HTC zet in op audio en wil graag dat we in onze telefoon gaan knijpen.

In sommige gevallen komt de knijpbediening zeker van pas

Audio was altijd al een sterk punt van HTC, maar is in de U11 nog een stapje verder doorontwikkeld. Er wordt een geavanceerde noise cancelling headset meegeleverd en de DAC is extra goed. De knijpbediening moet volgens HTC een revolutie ontketenen in de manier waarop we onze smartphones gebruiken. Nou is dat een beetje overdreven, maar in sommige gevallen komt het zeker van pas.

Met zijn prijskaartje van €749 schaart de U11 zich onder de duurste smartphones van dit moment. Of de telefoon voldoende extra’s biedt om die prijs waar te maken lees je in deze review.

Squeeze it

Om meteen maar te beginnen met dé unieke innovatie van HTC: Edge Sense. Het komt erop neer dat je het toestel kunt bedienen door erin te knijpen, een ware revolutie volgens HTC. Om dat maar direct even recht te zetten: dat is het niet.

Het werkt net wat intuïtiever dan een gewoon knopje als snelkoppeling

Dat wil gelukkig niet zeggen dat het niet handig is. Veelgebruikte apps, zoals bijvoorbeeld te camera, kun je door te knijpen eenvoudig en op elk moment opstarten. Bijvoorbeeld als je bezig bent het toestel uit je broekzak te halen, of wanneer je in een compleet andere app zit. Het werkt voor mijn gevoel net wat intuïtiever dan een gewoon knopje als snelkoppeling.

HTC U11 screenshots edge sense

Deze zomer zal HTC de Edge Sense Companion uitbrengen, waarmee de knijpfuncties uitgebreid worden. Je kunt er dan ook dingen mee doen binnen apps. En het bedrijf hintte er al op ook te onderzoeken of het aantal verschillende interacties nog uitgebreid kan worden

Een voordeel van Edge Sense is dat het ook onder water of met handschoenen aan werkt. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk onder water een fotootje maken. Overigens zijn foto’s wel vrij snel bewogen door de knijpbeweging, dat is jammer.

Wel waterdicht, geen kleine schermranden

Er zijn twee grote trends gaande in smartphoneontwerp tegenwoordig: waterdichtheid en kleine schermranden. De HTC U11 speelt in op die eerste, maar slaat de tweede over. Daarmee heeft HTC wel de belangrijkste van de twee gekozen, dat is op zich fijn.

Goed beschermd tegen natte ongelukjes

De IP67-certificering zorgt ervoor dat je het toestel een half uur lang een meter onder water kunt houden. Of dat erg verstandig is vraag ik me af, maar in ieder geval is de telefoon goed beschermd tegen natte ongelukjes.

HTC U11 design

Dat de U11 geen extra kleine schermranden heeft zorgt ervoor dat het met zijn 5,5-inch scherm en van de grotere toestellen van het moment is. Het formaat is vergelijkbaar met dat van de Samsung Galaxy S8+, terwijl die een 6,2-inch scherm heeft. Jammer, want het ziet er enerzijds minder modern uit en zorgt er anderzijds voor dat je gewoon minder kwijt kunt op het scherm.

HTC U11 review design

Gelukkig is de HTC U11 wel gewoon een erg mooi toestel. De achterkant is gemaakt van glas met een speciaal proces dat HTC optical spectrum hybrid disposition noemt. Dat houdt in dat de achterkant uit verschillende lagen glas is opgebouwd waardoor licht op een bijzondere manier gereflecteerd wordt. Dat zorgt voor steeds weer andere kleuren en ziet er mooi uit. Een nadeel is dat het nogal gevoelig is voor vette vingervlekken, waardoor het er snel vies en minder mooi uit gaat zien.

De glazen achterkant is verder vrij strak met een kleine verhoging voor de camera. Hij loopt bijna naadloos over in de aluminium zijkant, die weer bijna naadloos overloopt in de glazen voorkant.

HTC U11 design

De vingerafdrukscanner zit aan de voorkant onder het scherm; een fijne positie. Dat is een van de voordelen van de vrij grote rand onder het scherm. Hij werkt bovendien snel en probleemloos.

HTC U11 design

High-end hardware

De interne hardware van de HTC U11 is in lijn met wat je in het high-endsegment mag verwachten. Dat wil zeggen: een Qualcomm Snapdragon 835-chipset, 4GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte. De batterij heeft een capaciteit van 3000mAh en de opslagruimte is uitbreidbaar met een micro sd-kaartje. Op papier prima, en in de praktijk eigenlijk ook.

Simpelweg een van de krachtigste smartphones van het moment

De U11 werkt consistent snel en soepel. Soms lopen animaties net niet helemaal vloeiend, maar dat is eerder iets dat bij Android hoort dan bij deze U11. De benchmarkscores zijn prima en vergelijkbaar met de andere top-smartphones van het moment. Kortom, de 2,45GHz-octacoreprocessor die bij deze HTC onder de motorkap ligt levert goede resultaten. Het is simpelweg een van de krachtigste smartphones van het moment.

Gezien het schermformaat en de krachtige hardware zou je zeggen dat een 3000mAh-accu aan de krappe kant is. Gelukkig blijkt dat niet zo te zijn; de HTC U11 komt over het algemeen goed de dag door. Heel intensieve gebruikers zullen misschien al voor het einde van de avond richting lader moeten, maar voor de meeste mensen zal het voldoende zijn. Een screen-on-time van ruim 5 uur is vrij makkelijk te halen.

HTC U11 screenshots batterij

Mooi scherm mist contrast

Het scherm van de U11 ligt ook in lijn met wat je mag verwachten van een high-ender. Maar hij zoekt wel de onderkant van die verwachtingen op. Eerst maar even de positieve punten: de kleuren zijn mooi en de witbalans is goed. Ook de scherpte is prima: de resolutie van 1440×2560 zorgt voor een hoge pixeldichtheid op het 5,5-inch scherm. De maximale helderheid is goed, maar de minimale helderheid is aan de hoge kant.

Zwart is net wat te grijzig

Zaken die iets beter gekund hadden, zijn het contrast en de kijkhoek. Zwart is net wat te grijzig, dat doen veel concurrenten wat beter. En dan heb ik het niet alleen over toestellen met een amoledscherm, maar ook over smartphones die net als deze U11 een ips lcd-scherm hebben. Als je het scherm onder een hoek bekijkt komt er een beetje een witte waas tevoorschijn. Dan wordt zwart dus nog grijzer.

Sense stelt niet teleur

HTC levert de U11 met Android 7.1 Nougat met daaroverheen de bekende Sense-schil. Die is qua opzet ongeveer hetzelfde als de standaard Android-interface en heeft vooral wat grafische aanpassingen gekregen. Plus een paar handige apps die verder niet erg in de weg zitten. Dat zorgt voor een goed totaalplaatje en dat zouden meer merken moeten doen.

HTC heeft een aantal apps toegevoegd, zoals Sense Companion. Dat is volgens de fabrikant een soort lokale aanvulling op de Google Assistant, hoewel laatstgenoemde in Nederland nog niet beschikbaar is. Tenminste, niet als je de telefoon op Nederlands instelt. In het Engels is de Assistant er wel. Sense Companion vraagt soms of hij je tips zal geven over bijvoorbeeld het opladen van je telefoon of het weer. Veel zaken zijn echter dubbelop met Google Now en erg nuttig is de Companion dan ook niet.

HTC U11 screenshots INTERFACE

Handiger is HTC Boost+. Dat werd vorig jaar op de HTC 10 al geïntroduceerd en is dus niet echt nieuw. De app laat je eenvoudig het toestel optimaliseren door bijvoorbeeld ongebruikte bestanden te verwijderen en het werkgeheugen te legen. Bovendien kun je apps met een patroon of vingerafdruk vergrendelen.

HTC U11 screenshots boost+

Overtuigende audio

HTC zet, zoals altijd, flink in op audio met de U11. De smartphone wordt geleverd met een vrij goed set oortjes, heeft BoomSound-speakers en is uitgerust met een goede audiochip. Het enige dat mist, is een 3,5mm-jack. Omdat HTC goede usb-c oortjes en een adapter meelevert is dat geen groot probleem, tenzij je hem zoals ik weleens vergeet mee te nemen. Bovendien betekent het dat je muziek luisteren en opladen niet kunt combineren.

HTC U11 design

De oortjes die HTC meelevert hebben een aantal opvallende functies. Zo kunnen ze een scan van de binnenkant van je oor maken om het geluidsprofiel daarvoor te optimaliseren. Als je dat doet klinkt muziek inderdaad beter en helderder, wat mooi meegenomen is.

De speaker klinkt harder, voller en ruimtelijker dan de meeste telefoonspeakers

Ook mooi meegenomen is de actieve ruisonderdrukking. Tenminste, op papier. In de praktijk merk je er namelijk niks van. Het is dat de telefoon aangeeft dat de functie aan staat, anders zou je denken dat je vergeten bent hem te activeren. Het had een mooi voordeel voor de U11 kunnen zijn, maar is dat dus niet.

HTC U11 review muziek

Toch overtuigt het totaalplaatje van de U11 wel op audiogebied. Los van alle extra’s klinkt hij namelijk gewoon goed. De speaker klinkt harder, voller en ruimtelijker dan de meeste telefoonspeakers. De meegeleverde headset is goed, maar niet geweldig. Hij klinkt helder en ruimtelijk maar mist wat bas. Wie optimaal geluid wil doet er goed aan om een eigen headset aan de meegeleverde adapter te hangen. Het goede nieuws is dat de DAC die daarin zit beter is dan die van de meeste smartphones. Ook door je eigen headset klinkt de HTC U11 dus beter dan veel van zijn concurrenten.

De beste camera?

HTC roept trots over de U11 dat hij de beste camera heeft in een smartphone tot nu toe. Die claim onderbouwt het met de score die testlab DxO aan de telefoon geeft. 90 punten; eentje meer dan Google’s Pixel. Die was met 89 punten de vorige recordhouder.

Toch weet de U11 die Pixel in praktijkgebruik niet te overtroeven. In tegenstelling tot de bij Pixel, die vrijwel altijd meteen een goede foto schiet, moet je bij de U11 weleens corrigeren. Dat heeft te maken met de belichting, die helaas standaard wat aan de hoge kant is afgesteld. Vooral in donkerdere situaties leidt dat vaak tot wat overbelichte foto’s. Geen groot probleem, wel net irritant.

Softwarematig heeft HTC een trucje toegepast dat vergelijkbaar is met de HDR+ functie van de Google Pixel. Bij de U11 heet het HDR Boost. Dat doet zo goed als ongemerkt zijn werk en zorgt ervoor dat de dynamische range in de foto’s erg goed is. Maar zo indrukwekkend als bij de Pixel zijn de resultaten helaas niet.

Kleuren zijn mooi, de detailweergave is erg goed en foto’s zijn lekker scherp

De beste camera zou ik die van de HTC U11 dus niet willen noemen. Dat neemt echter niet weg dat hij heel erg goed scoort. Kleuren zijn mooi, de detailweergave is erg goed en foto’s zijn lekker scherp. Focussen gaat dankzij dual pixel-technologie razendsnel en accuraat.

De 12-megapixelcamera heeft een diafragma van f/1.7 en optische beeldstabilisatie, waardoor hij ook in het donker goed presteert. Hij heeft in donkere situaties wat moeite met de witbalans en heeft dus de neiging om foto’s een beetje te overbelichten. Omdat het toestel vaak voor een hoge iso kiest in plaats van een hoge sluitertijd kunnen foto’s een beetje korrelig overkomen, maar zijn ze niet snel bewogen.

Mocht je dat allemaal zelf willen controleren, dan kun je in de pro-modus terecht. Daar kun je de witbalans, belichting, iso, sluitertijd en focus aanpassen. Je kunt er ook RAW-foto’s maken, zodat je helemaal los kunt gaan met de nabewerking.

Je kunt de audio van een filmpje focussen op een bepaald punt

De selfiecamera van de HTC U11 heeft een resolutie van 16 megapixel en maakt mooie plaatjes. Ze zijn soms een beetje bewogen of onscherp, maar wel erg detailrijk. Bovendien weet de U11 huidskleuren over het algemeen goed weer te geven, iets dat zeker niet voor iedere selfiecamera geldt.

HTC U11 review camerasample

Filmen kan in 4K, waarbij bijzonder is dat de HTC U11 acoustic focus heeft. Daarmee kun je de audio van een filmpje focussen op en bepaald punt in het beeld door erop in te zoomen. Als je bijvoorbeeld een groep pratende mensen filmt en inzoomt op iemand zal zijn stem luider worden weergegeven. Op zich handig, maar jammer dat je de audio niet kunt ‘focussen’ zonder te zoomen. Een andere nieuwe functie, 3D audio, zorgt ervoor dat geluid dat je opneemt ruimtelijk en mooi klinkt.

De beeldkwaliteit van de video’s is ook goed. Net als de foto’s hebben de filmpjes die je met de U11 schiet mooie kleuren en veel details. Het enige dat beter had gekund is de beeldstabilisatie, die is soms het beeld een beetje vervormt.

Conclusie: smartphone waar je u tegen zegt

HTC heeft geprobeerd met de U11 een smartphone te maken die zich kan meten met de top van de markt en hier en daar een leuke extra biedt. En dat is gelukt. In de basis is de HTC U11 een high-endtelefoon zoals je anno 2017 mag verwachten, met een aantal uitblinkers.

De U11 is ook als dualsimtelefoon beschikbaar

Een daarvan is de audiokwaliteit, die zowel via de speaker als via de (meegeleverde) headset een streepje voor heeft op zijn concurrenten. Een andere is zeker de camera. Dat is net niet de beste op de markt, maar hij laat de Samsung Galaxy S8 en Apple iPhone 7 net achter zich. Een nette prestatie. De knijpbediening is niet zo briljant als HTC beweert, maar is wel een leuke toevoeging. Nog een pluspunt: de U11 is ook als dualsimtelefoon beschikbaar. In de high-endmarkt is dat redelijk uniek.

HTC U11 design

Natuurlijk staan tegenover al die positieve punten ook een aantal nadelen. De grootste daarvan is het gebrek aan een bijna randloos scherm, zoals de LG G6 en Samsung Galaxy S8 dat wel hebben. Daardoor moet je het doen met een kleiner scherm en ziet de HTC U11 er minder modern uit. Of dat een probleem is valt natuurlijk te betwisten. Wat in ieder geval een nadeeltje is, is de kwaliteit van dat scherm. Die is niet slecht, maar loopt vooral qua contrast net wat achter. Tot slot is het irritant dat er geen 3,5mm-jack aanwezig is.

HTC U11 design

Gelukkig valt de balans voor de U11 erg positief uit. De paar kleine nadelen zullen voor de meeste mensen niet tegen de voordelen opwegen. De U11 is kortom een smartphone waar je u tegen zegt.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi waterdicht design
  • Dualsim optioneel
  • Goede audio
  • Super camera
Minpunten
  • Geen randloos scherm
  • Schermkwaliteit niet top
  • Geen 3,5mm jack

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters