HTC U12+ review: geen knoppen, vier camera’s

Echt mainstream smartphones maakt HTC al een tijdje niet meer, maar dat betekent niet dat het niet meer serieus meedoet. De HTC U12+ probeert indruk te maken met zijn bijzondere ontwerp, knijpbediening en ijzersterke multimediafeatures. In deze HTC U12+ review lees je hoe dat uitpakt.

HTC U12+ review design

Na jaren – met steeds minder succes – topsmartphones gemaakt te hebben die als allemansvriend bedoeld waren, gooide HTC het vorig jaar over een andere boeg. De HTC U11 zette vol in op zijn camera en kwam met een bijzonder bedieningsconcept. Dat had goed resultaat, want de U11 was een indrukwekkend toestel als je het mij vraagt. Niet allround de beste, maar wel een prima keuze voor multimedialiefhebbers.

Bijzondere elementen als de knijpbediening en half doorzichtige achterkant zijn nog aanwezig

Inmiddels zijn we een jaar verder en lijkt het motto meer is beter nog altijd te gelden. Zodoende ligt nu de HTC U12+ in de winkels, die hetzelfde concept volgt maar twee keer zoveel camera’s heeft. En een 18:9-scherm, zodat hij weer helemaal up-to-date is.

Bijzondere elementen als de knijpbediening en half doorzichtige achterkant zijn nog steeds aanwezig. Verder is de U12+ een vlaggenschip zoals je hem tegenwoordig mag verwachten. Waterdicht, een snelle Snapdragon 845-chipset, een groot scherm en moderne software met wat artificial intelligence-invloeden. En helaas geen audiojack. Maar ja. Al die dingen gelden tegenwoordig voor de meeste smartphones. In deze review zoek ik voor je uit of de U12+ zich met zijn unieke features genoeg weet te onderscheiden.

Bijzondere achterkant

Het ontwerp van de HTC U12+ is in principe redelijk standaard. Hij heeft een glazen voorkant met een groot en lang scherm. De rand is van aluminium en de achterkant ook van glas. Het toestel is waterdicht, heeft geen audiojack en een vingerafdrukscanner op de achterkant.

HTC U12+ review design

Als je wilt blijft het daarbij. Maar als je toch een bijzonder ontwerp wilt, kan dat ook. Naast de ‘standaard’ rode en grijze versie, heeft HTC namelijk een speciale blauwe variant in de aanbieding. Die heeft een deels doorzichtige achterkant, waardoor je bijvoorbeeld de aansluiting van de vingerafdrukscanner kan zien zitten. Best tof.

HTC U12+ review design

Knijp voor actie

Het ontwerp van de U12+ heeft nog iets bijzonders. Dat heeft alles met de bediening te maken. Je kunt de smartphone bedienen door erin te knijpen en bovendien heeft hij geen knoppen. Althans, geen echte knoppen. Er zitten wel een powerknop en twee volumeknoppen op de zijkant, maar die kun je niet echt indrukken. In plaats daarvan zijn het aanraakgevoelige verhogingen, die een trilling geven als je ze ‘indrukt’.

Het toestel kan ‘voelen’ of je hem vasthebf

Het idee ervan is dat het toestel wat duurzamer wordt en beter waterdicht te maken. Veel internationale reviews hebben nogal wat kritiek op die knoppen, maar wat mij betreft valt het allemaal wel mee. Het enige probleem dat ik ermee heb is dat ze een korte onbedoelde aanraking soms registreren als toetsaanslag. Dat is een beetje irritant, maar meer dan dat ook niet.

HTC U12+ review design

Belangrijker is de knijpbediening. Of Edge Sense, zoals HTC het noemt. Het toestel kan ‘voelen’ of je hem vasthebt en hoe hard je erin knijpt. Daardoor kun je acties toewijzen die uitgevoerd worden als je in het toestel knijpt; bijvoorbeeld het oproepen van een menu met snelkoppelingen of het inschakelen van de zaklamp.

Dat laatste is nog wel handig, maar los daarvan is de knijpbediening niet echt een groot succes wat mij betreft. Ik kan er in mijn dagelijkse routine in ieder geval geen nuttige toepassing voor vinden, en ik denk dat dat voor de meeste mensen zal gelden.

Scherm mist helderheid

Het scherm van de HTC U12+ is 6 inch groot en heeft een quad HD+ resolutie. Het is geen oledscherm, wat betekent dat de kleuren wat minder flitsend zijn dan bij sommige andere toestellen. Geen probleem, want ze zien er wel mooi uit en de witbalans is goed.

Tekst leest lekker weg, foto’s zien er mooi uit en de kijkhoek is prima

Onder de meeste omstandigheden is het scherm van de U12+ dan ook prima. Tekst leest lekker weg, foto’s zien er mooi uit en de kijkhoek is prima. Alleen als je buiten in de zon komt gaat het mis. Dan merk je dat het scherm wat helderheid tekort komt om nog echt prettig te gebruiken. Het is geen drama, maar ik ben wel beter gewend van een high-end smartphone.

Prestaties anno 2018

De prestaties van de U12+ zijn uitstekend. Net als die van iedere andere high-endsmartphone tegenwoordig. Weinig nieuws wat dat betreft dus. Niet zo gek ook, want net als zijn meeste concurrenten heeft de U12+ een Snapdragon 845-chipset en 6GB werkgeheugen. Daarnaast zegt HTC wat AI-verbeteringen toegepast te hebben in de software om het toestel te optimaliseren. Maar ook dat doen de meeste high-endsmartphones tegenwoordig.

Met intensief gebruik haal ik vaak net niet het einde van de dag

Je zou zeggen dat de U12+ met zijn 3500mAh-accu wel een tijdje mee kan, maar dat valt een beetje tegen. Met intensief gebruik haal ik vaak net niet het einde van de dag, met afhankelijk van het gebruik een screen-on-time van 2,5 tot 4 uur. Nou is dat helaas geen uitzondering bij de high-endsmartphones van de afgelopen tijd, maar het zou toch eigenlijk beter moeten. Ander nadeel is dat het toestel geen draadloos laden ondersteunt.

HTC U12+ screenshot batterij

Software is dubbelop

Net als eerdere HTC-smartphones heeft de U12+ de Sense-interface. Daar heb ik altijd een beetje een zwak voor gehad omdat hij er visueel goed uitziet. Dat geldt ook weer voor de installatie op de U12+, die bovenop Android 8.0 Oreo ligt. Met op het moment van schrijven de beveiligingspatch van 1 maart 2018, trouwens. Dat is nog voordat deze smartphone überhaupt aangekondigd werd. Niet cool, HTC. Niet cool.

HTC U12+ review screenshot

Ook niet zo cool is dat er nogal wat dubbelop is in de software. Het meest in het oog springende geval daarvan is de Sense Companion; een soort kopie van Google’s slimme assistentie in de Google-app. Het is iets meer gefocust op je gebruik van het toestel, maar het is toch vooral meer van hetzelfde. Hetzelfde geldt voor News Republic en het scherm met ‘hoogtepunten’ aan de linkerkant van het homescreen. Die laatste zit ook nog eens vol met advertenties.

De software is zeker niet slecht, maar er valt nog wat winst te halen

Gelukkig is er ook een toevoeging die wel nuttig is. Boost+ is een app waarmee je de batterij en het geheugengebruik van je toestel kunt optimaliseren en bepaalde apps achter een beveiligingslaag kunt zetten. Dat is best handig.

Uiteindelijk is de software van de U12+ niet slecht, maar er valt nog wel wat winst te halen. Geen voordeel; geen nadeel.

Goede headset, geen adapter

Multimedia moet de grote troef zijn van dit toestel. Dat lukt goed, met één grote maar. Het toestel heeft geen audiojack, maar dat zien we tegenwoordig wel vaker. Wat vervelender is, is dat HTC ook geen adapter meelevert en bovendien lang niet alle adapters werken. Om compatibel te zijn moet een adapter volgens HTC een ‘integrated digital audio signal charger’ hebben, iets dat de twee adapters die ik geprobeerd heb blijkbaar niet hebben. Je kunt voor iets meer dan €10 een adapter kopen bij HTC, maar ideaal is dat niet.

De geluidskwaliteit van de meegeleverde headset is behoorlijk goed

Gelukkig levert HTC wel een vrij goede usb-c headset mee. Die zou volgens het merk actieve ruisonderdrukking hebben, maar daar merk je in de praktijk niks van. Jammer, maar gelukkig is de geluidskwaliteit wel behoorlijk goed.

Dat geldt ook voor het geluid dat uit de speakers van de U12+ komt. Een speaker onderop het toestel en boven het scherm werken samen voor een best hard en vol geluid.

Vier camera’s, veel microfoons

Die goede multimediaprestaties worden doorgetrokken naar de camera. Of liever gezegd de camera’s, want daar heeft de HTC U12+ er vier van. Twee voor en twee achter.

HTC U12+ review design

Die camera’s kunnen natuurlijk portretten maken met een vervaagde achtergrond. Aan de voorkant is dat de enige functie van de tweede camera. Aan de achterkant heeft die tweede camera een zoomlens, waardoor je foto’s kunt maken met twee keer optische zoom. Fijn om die extra flexibiliteit te hebben. Overigens moet wel gezegd worden dat die zelfportretten met een geblurde achtergrond er wel erg artificieel uitzien. Jammer.

HTC maakte vorig jaar met de Pixel en later de U11 goed naam op cameragbied. De verwachtingen voor de U12+ waren dan ook hooggespannen. Op zich maakt HTC die verwachtingen waar: de U12+ schiet eigenlijk onder alle omstandigheden erg goede foto’s. Maar waar de U11 het vorig jaar nog beter deed dan zijn concurrenten, heeft de concurrentie HTC dit jaar bijgebeend. De U12+ schaart zich onder de beste cameratelefoons van de markt, samen met bijvoorbeeld de Galaxy S9 van Samsung en de P20 Pro van Huawei.

Filmen doet het toestel natuurlijk in 4K en ook dat ziet er netjes uit. Het grote nieuws is echter niet die videokwaliteit, maar de opties die HTC biedt bij de audio-opname. Je kunt kiezen uit drie modi: hifi, 3D sound en audiofocus. Die tweede neemt geluid extra ruimtelijk op, terwijl de laatste het geluid focust op een bepaald punt in beeld. Op zich klinkt het geluid dat de smartphone opneemt goed, maar ik vind het wel jammer dat hij wat moeite heeft met harde geluiden op bijvoorbeeld een festival. Dat geldt voor veel smartphones, maar dat was nou net een mooi punt geweest voor HTC om zich te onderscheiden.

Conclusie: net niet

Op het eerste gezicht biedt HTC met de U12+ een mooie smartphone met een paar onderscheidende factoren. Geen knaller voor de massa, maar dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet.

In de praktijk heeft de U12+ het helaas lastig

In de praktijk heeft de U12+ het helaas wat lastiger dan dat. De bijzondere bediening is in de praktijk niet echt zinvol en hoewel de telefoon zich op multimediavlak over het algemeen positief onderscheidt, is het ook geen wereld van verschil.

HTC U12+ review design

Dat is op zich nog niet zo’n probleem, ware het niet dat de U12+ met zijn €800 een van de duurste smartphones op het moment is en op sommige vlakken net wat ondergemiddeld scoort. Vooral de batterij en de helderheid van het scherm zijn net niet ideaal. Voordat de U12+ dus echt de moeite waard wordt moet de prijs in ieder geval een stuk omlaag.

Tot die tijd is het toestel voor liefhebbers van het ontwerp, de knijpbediening of de Sense-interface een goed alternatief. Maar mocht je weinig met die toestel-specifieke functies hebben dan is er op het moment helaas weinig reden om voor de U12+ te gaan.

Onze review score
Pluspunten
  • Bijzonder ontwerp
  • Muziekkwaliteit
  • Goede camera's
Minpunten
  • Schermhelderheid
  • Batterij scoort matig
  • Geen audiojack, adapters lastig

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters