HTC Wildfire S

De Wildfire S is ’t kleinste broertje van allemaal binnen HTC’s nieuwste lineup, is wat meer ‘stylish’ uitgevoerd dan de rest met een zilveren randje rondom het scherm en heeft tamelijk magere hardwarespecificaties. In deze review bekijken we of het een waardige opvolger is van de eerste HTC Wildfire.

HTC Wildfire S hoofdfoto

 

Waar de HTC Wildfire S geplaatst is in het portfolio van HTC kan weinig twijfel over bestaan. Het gezegde “it’s all in the name” is hier perfect van toepassing. Wie het laatste jaar een beetje op de mobiele markt heeft gelet, of gewoon weleens om zich heen kijkt welke telefoon mensen hebben, kent de HTC Wildfire en kan dus ook wel raden wat het idee van de Wildfire S is. Precies, het toestel vervangt de Wildfire en verbetert het toestel op de nodige vlakken.

Daarmee is de Wildfire S een smartphone die precies midden in het midrange-segment van de markt valt, een stukje boven de tegenwoordig omnipresente prepaidmodellen en onder de omlaag gevallen high-end-telefoons. De Wildfire S valt vooral op door zijn extreme compactheid en stijlvolle design. Het scherm van de telefoon is wel een HVGA-scherm en de specs maken de Wildfire S prima voor het draaien van de meeste apps. En dat zijn dan ook een beetje de punten waar HTC de Wildfire S vooral op wil richten.

Zo klinkt de Wildfire S misschien als een redelijk unieke telefoon. Wie weet is het dat ook, dat zullen we in deze review uitvinden, maar in zijn positionering is de Wildfire S in ieder geval alles behalve uniek. Het toestel kan op veel concurrentie rekenen, van alle kanten. Binnen HTC begint de ellende al met de oude Wildfire die iets goedkoper is en de Legend die zich nog meer op design toespitst. Los daarvan zijn de belangrijkste Android-concurrenten voor de Wildfire S de LG Optimus One, Motorola Defy en Samsung Galaxy Ace.

Maar ook van andere besturingssystemen komt concurrentie. Windows Phone 7-smartphones worden steeds goedkoper en hebben nu zo’n beetje het prijsniveau van de Wildfire S bereikt, maar dan met een stuk betere hardwarespecs. En ook bij andere systemen zijn er concurrenten: Symbian heeft de Nokia C6-01 en in het Bada-kamp is er de Samsung Wave II.

HTC Wildfire S

 

HTC Wildfire S

 

HTC Wildfire S MWC

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Wildfire S
Besturingssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 101x59x12,4 mm
Gewicht 105 gram
Form-factor Touchscreen candybar
Kleuren Zilver, zwart, paars
Scherm
Type TFT
Diagonaal 3,2″
Resolutie HVGA, 480×320 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 512MB
Processor 600MHz Qualcomm Snapdragon MSM7227
Accu 1230mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Android Market
Exchange Ja

Over de doos waarin de HTC Wildfire S naar ons toe is gekomen, valt weinig te zeggen, want dat is weer een test-exemplaardoos: volledig wit en met de afmetingen van een baksteen. Het valt echter te verwachten dat er op die baksteen straks een afbeelding van het toestel komt. En ook de inhoud van de doos komt als het goed is redelijk overeen. De Wildfire S wordt geleverd met een 2GB geheugenkaart, een matige headset, een USB-kabel en een netstroomadapter. En dat is precies wat we kunnen verwachten van een toestel in dit segment.

Design

Het design van de Wildfire S heeft veel weg van de originele Wildfire, maar ook wel wat van de Desire en de Desire S. Het toestel heeft weer een eigenzinnig kinnetje, al valt dat nauwelijks op. Het wipt een beetje op aan de onderkant, dat is alles wat je ervan merkt. Het is een speelse toevoeging die al teruggaat naar de allereerste Android-telefoon, de G1. Later gevolgd door steeds vager wordende kinnetjes bij de Hero, de Legend en de Desire. Het kinnetje van de Wildfire S onderscheidt het toestel van de andere Android-telefoons op de markt, die talrijk zijn en eigenlijk allemaal wel een beetje op elkaar lijken.

De Wildfire is een van de kleinste toestellen die er met Android te verkrijgen zijn. De telefoon heeft een scherm van maar 3,2 inch, en vindt met dat formaat in hetzelfde marktsegment alleen de Sony Ericsson Xperia mini en Xperia mini pro tegenover zich. Over de handelbaarheid van dat kleine scherm hebben we het later nog.

Een zilverkleurige rand rondom het scherm maakt het design verschillend van alle andere Android-toestellen van HTC. Alleen het Windows Phone-toestel HTC 7 Trophy heeft een dergelijke glimmende rand. De rand ligt verdiept in het toestel en geeft het een stijlvolle allure ten opzichte van de altijd wat rauw vormgegeven HTC-telefoons. Het is niet verrassend dat HTC aan de overkant van de oceaan mikt op een vrouwelijk publiek voor deze telefoon, die ook in Nederland in drie kleuren is te verkrijgen, namelijk zwart, paars en wit. In Amerika is daar zeegroen aan toegevoegd.

HTC Wildfire S design

 

HTC Wildfire S design

 

HTC Wildfire S design

 

HTC Wildfire S design

 

HTC Wildfire S design

 

De Wildfire S beschikt over de bekende designelementen: achterop zitten de camera, de flits en de speaker. De zijkanten zijn gevuld met een aantal knoppen, maar zoals we dat van HTC kennen geen cameraknop. De knoppen die je er wel vindt zijn de powerknop bovenop, en de volumeknop aan de linkerkant. Ook de bekende communicatiepoorten zijn aanwezig: links de MicroUSB-ingang, bovenop de 3,5mm-jackingang en onder de batterijklep de sim- en MicroSD-houders.

HTC Wildfire S design

 

HTC Wildfire S design

 

HTC Wildfire S design

 

HTC Wildfire S design

 

HTC Wildfire S design

 

HTC Wildfire S design

 

HTC Wildfire S design

 

Scherm

De Wildfire S heeft geen werelds scherm, maar voor het segment waar de telefoon in valt is het eigenlijk erg goed. Het scherm van de Wildfire S is niet zo flets als dat van de Desire HD, die van het slechtste scherm van alle recente HTC Android-telefoons is voorzien, maar ook hier loopt het licht wat uit naar naastgelegen pixels. Toch zijn de kleuren redelijk levendig en is de helderheid van het scherm ook niet slecht. De resolutie is ook opgekrikt ten opzichte van de originele Wildfire, van 320×240 pixels naar 480×320 pixels. En dat is vooral handig omdat je zo toegang hebt tot veel meer apps.

Het is alleen in bepaalde lichtomstandigheden – zoals direct zonlicht, maar ook fel kunstlicht – wat minder goed te zien. In donkerder omstandigheden heb je daar geen last van, en anders moet je de helderheid even hoger zetten.

De gevoeligheid van het scherm is puik. Zoals bij alle HTC-schermen reageert het scherm direct op elke aanraking, en is het vrij precies in zijn reacties. De multitouch – pinch en zoom – werkt prima en de bediening van het scherm is dan ook goed te noemen.

Toetsen

Op een klein scherm heb je een klein toetsenbord. E omdat het handiger is om een onscreen-toetsenbord in staande modus te gebruiken, omdat je dan nog een beetje ziet wat je aan het tikken bent, heb je wel erg kleine toetsen. En dan is het best even mikken om de goede letters te vinden. Gelukkig is het HTC toetsenbord ook op deze telefoon weer voorzien van autocorrectie, zodat kleine tikfoutjes er automatisch uit worden gehaald. Het is alleen wel vreselijk oppassen daarmee, want soms maakt ‘ ie er een heel ander woord van. En dan krijg je teksten die je niet hebt getikt.

Het toetsenbord van de HTC’s is wit, in plaats van standaard Android-zwart, en het is handiger: de tweede laag toetsen (cijfers bijvoorbeeld) kan worden benaderd door een letter lang ingedrukt te houden. Dan komt niet alleen een cijfer te voorschijn, als die er ‘achter’ staat, maar bij de klinkers ook een rijtje letters met de verschillende accenten erop. Dat werkt erg prettig en scheelt bij het zoeken naar de juiste letter met het juiste accent op een achterliggend, tweede toetsenbord. Dat er trouwens wel is, voor mensen die het standaard Android toetsenbord gewend zijn. Voor de mensen die er aan moeten wennen, geeft HTC naar keuze bij het instellen van de telefoon een kleine cursus voor het gebruik van het toetsenbord.

Helaas zit er ook een flink irritatiepunt aan het toetsenbord van de Wildfire S: hij herkent je aanslagen simpelweg niet snel genoeg. En dat zorgt ervoor dat als je twee letters snel na elkaar invoert, het toestel alleen de laatste van de twee zal registreren. Zo wordt een simpel woord als ‘hallo’ als je snel typt niet ‘hallo’, maar ‘hllo’, of ‘allo’, of iets dat daarop lijkt. En dat haalt de autocorrectie er niet altijd uit. Wat trager typen is dus nodig bij het toetsenbord van de Wildfire S, dat verder prima is.

Screenshot HTC Wildfire S

 

Screenshot HTC Wildfire S

 

Screenshot HTC Wildfire S

 

Batterij

De batterij is een 1230mAh en die is zo leeg. Net als bij alle andere smartphones op dit moment, gaan ze amper een dag mee. We hebben wat zware toepassingen op het apparaat losgelaten. Twee uur non-stop navigeren met Google Maps is het maximum, dan moet de telefoon snel aan de prik. Zeer regelmatig gebruik van de sociale apps als Twitter en Facebook, en de telefoon geeft na ongeveer vier uren ook al een oranje kleur in de accu-status. Het scheelt bij deze telefoon blijkbaar wel dat het scherm zo klein is, dat slurpt duidelijk minder stroom dan bij de grotere HTC-broers. Dus de Wildfire S gaat toch wat langer mee, maar omdat de batterij weer kleiner is dan die van de grotere HTC-toestellen, zijn ze toch ongeveer tegelijk leeg bij gelijksoortig gebruik.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij BD29100
Capaciteit 1230mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
HTC Wildfire S batterij

 

De interface van de Wildfire S zal eigenaren van andere HTC Android-telefoons niet vreemd voorkomen. De HTC Sense-interface staat natuurlijk ook hier op, en doet de Android-ondergrond bijna verdwijnen. Met een ontzagwekkend pakket aan widgets, skins, achtergronden en ook nog scenes, kan de Wildfire op wel duizend-en-een verschillende manieren worden ingedeeld volgens de wensen van zijn eigenaar.

Lockscreen

Het standbyscherm is gelockt met een balk onderaan het scherm. Trek die naar beneden, en het toestel is te gebruiken. In de balk wordt standaard de provider, de tijd en de datum vermeld. In dit lockscreen is ook de statusbalk bovenaan het toestel te zien. Daarin kunnen icoontjes voor een binnengekomen tweet, sms of gemist telefoontje staan, plus indicatoren voor bluetooth, wifi, de signaalsterkte, de toestand van de accu en nog een keer de tijd. Op de achtergrond kan elk gewenst plaatje worden geladen, en eventueel kan die zelf worden gemaakt met de ingebouwde camera.

Screenshot HTC Wildfire S

 

Homescreen

De zeven homescreens van HTC Sense zijn inmiddels wel bekend voor iedereen die, al is het maar op afstand, wel eens een HTC-Androidtelefoon heeft gezien. Je kunt er lekker veel widgets en apps op kwijt, en naar hartelust scrollen tussen de zeven schermen. Van links naar rechts, steeds weer. Je raakt alleen wel eens de weg kwijt tussen al die schermen. Dan kun je simpelweg op de homeknop links onderaan het scherm drukken, en zo krijg je ze alle zeven in miniatuur in beeld. Zo heb je het overzicht weer terug.

HTC heeft altijd een hoop widgets meegeleverd op zijn telefoons, en hoewel er stevig op de hardware is bezuinigd bij de Wildfire S, is dat niet het geval met de software. Alle widgets die je bij andere HTC’s tegenkomt zitten hier ook weer in. De Friendstream, waarin je alle updates van alle belangrijke sociale media-netwerken behalve Hyves kunt bekijken; de widget waarmee je kunt bellen naar ‘gezichten’; de agenda en een hele reeks klokken en klokjes, waarvan de klapklok met het weer zo’n beetje het uithangbord van HTC is geworden.

Er zijn ook widgets die sms-jes en andersoortige berichten tonen, nieuws en aandelen, van alles is beschikbaar. En voor wie dat nog niet genoeg is, heeft HTC een hele winkel met nóg meer widgets online staan die je kunt downloaden. Het houdt niet op; het is op het toestel zelf soms al zo onoverzichtelijk aan het worden dat je zou wensen dat het wat minder was, af en toe.

Screenshot HTC Wildfire S

 

Screenshot HTC Wildfire S

 

Screenshot HTC Wildfire S

 

Menu

Screenshot HTC Wildfire S

Na een tijdje zo’n telefoon gebruikt te hebben, komt er bij een beetje intensieve gebruiker als vanzelf meer software op te staan. Apps zijn gratis of voor lage prijzen te krijgen in de Android Market en ze zijn in een wip geïnstalleerd. Op een gegeven moment heb je er zoveel dat ze zelfs op de zeven homescreens niet meer passen. Dan is er nog het totale applicatie-overzicht, dat in beeld valt te krijgen door op de linkerknop naast de aanduiding ‘telefoon’ onderaan het scherm te drukken. Zo komen alle programma’s in beeld, op alfabet.

Als je aardig wat apps hebt geïnstalleerd is het wel wat lastig om hier weer de weg in te vinden, zeker als je niet precies weet hoe een app heet. Voorheen bestond het risico dat je te snel door het menu scrollde om alle apps in beeld te krijgen. Met de laatste versie van HTC Sense is er een soort rem ingebouwd, zodat je – ongeacht hoe hard je er doorheen scrollt – elke keer een raster van zestien apps in beeld krijgt en niets overslaat. Dat is een nuttige toevoeging. Ook kan je kiezen om alleen je meest gebruikte apps in te tonen en kan er gekozen worden om alleen de gedownloade apps in beeld te brengen.

Multitasking

Screenshot HTC Wildfire S

Alle Android-toestellen zijn in staat om meerdere taken gelijktijdig uit te voeren, en de Wildfire S is geen uitzondering. Als het ’t apparaat even teveel wordt, is het de bedoeling dat Android zelf een paar applicaties afsluit om de werking van het toestel niet in de weg te zitten. Dit werkt aardig, maar soms kan het toch voorkomen dat er teveel applicaties open staan en het toestel gaat haperen.

Dan is de installatie van een task killer toch geen overbodige zaak. Die zit niet standaard in HTC Sense ingebouwd, maar valt wel uit de Android Market te halen. Zo’n taskmanager is ook beter in staat om direct in beeld te brengen welke applicaties er eigenlijk allemaal open staan en hoeveel geheugen ze opslokken. Bij sommige taskmanagers kun je beslissen welke applicatie je afsluit, bij andere kun je weer alles in één klap uit het geheugen vagen.

Als je de homeknop even ingedrukt houdt, krijg je de de acht laatstgebruikte apps in beeld. Dat is handig als je even overschakelt naar een binnenkomende e-mail of sms, en dan weer terug wilt naar het programma waar je in bezig was. De lijst van acht apps is nadrukkelijk geen lijst van actieve apps. Het lijstje onder de taakbalk geeft slechts aan welke apps het laatst zijn gebruikt. Niet of ze actief zijn of niet. Voor die informatie is een task manager nodig.

Prestaties

Screenshot HTC Wildfire S

De prestaties van de Wildfire S zijn niet indrukwekkend. Om het toestel goedkoop te houden, zit er een processor in die anderhalf jaar geleden nog best modern was, maar nu eigenlijk niet meer mee kan komen. De kloksnelheid van 600Mhz is echt te weinig om een toestel op Android in deze tijd lekker te laten lopen. Tenminste, voor zover het om de applicaties die erbij horen gaat. Want gewoon door het menu browsen of van homescreen wisselen werkt als een zonnetje.

Maar met sommige applicaties gaat het goed mis. Dat is goed te zien als je het spelletje Angry Birds opstart. Dat is een niet al te zwaar spel met niet al te hevige graphics, maar toch stottert en hikt het op het schermpje van de Wildfire S, het toestel heeft er merkbaar moeite mee. Het is niet leuk om op dit toestel Angry Birds te spelen, daarvoor is het spel gewoonweg te zwaar voor de processor. Dit toestel is prima geschikt om te patiencen, maar zwaardere spellen moet je er niet op proberen.

De benchmark bewijst dit, hoewel we hier niet al te veel waarde aan moeten hechten. Als je een paar apps op de achtergrond hebt draaien zonder dat je het weet, valt zo’n benchmark altijd lager uit dan wanneer je het toestel net hebt opgestart.

Android is als besturingssysteem van alle markten thuis, dus moeten telefoons op dat OS dat ook zijn. De Wildfire S is geen uitzondering. Alles zit erop wat nodig is voor gebruik van multimedia-applicaties. Muziek, video, fotografie en een FM-radio worden allemaal keurig aangeboden. Maar werkt dat ook allemaal goed? Dat gaan we hier bekijken.

Camera

Screenshot HTC Wildfire S

HTC heeft standaard geen fysieke knop voor de bediening van de camera. Je moet op een virtuele knop op het scherm drukken. De autofocus doet de rest. Overigens kun je ook op het punt waar je op wilt focussen tikken om een foto te maken. Vreemd, maar wel makkelijk, is dat je wel kunt in-en uitzoomen met een andere hardwareknop: die voor het volume. Dat werkt goed.

De camerasoftware is redelijk uitgebreid en makkelijk in het gebruik. Behalve onscreen knoppen voor in- en uitzoomen en afdrukken (of de opname starten), kun je ook de galerij bereiken, en speciale effecten aan je foto’s toevoegen. De flitser kan desgewenst aan- en uit worden gezet of op de automatische stand. Alle functies werken intuïtief en een kind kan de was doen.

Een tamelijk vast kritiekpunt bij HTC was, behalve de gebrekkige geluidsweergave bij muziek, de kwaliteit van de camera. In de laatste toptoestellen is die aardig bijgewerkt. Nu er een budgetmodel moest komen, is echter weer teruggegrepen naar oude onderdelen, lijkt het. Er zit een 5 megapixelcamera in, wat niet misselijk is voor een goedkope telefoon als de Wildfire S. Er zit ook een led-flitser naast de camera op de achterkant van het toestel. Tot zover is alles prima.

Want als je er foto’s mee gaat maken, blinken die niet uit door kwaliteit. Er zit veel ruis in de plaatjes, en de led-flitser doet erg weinig om de foto in het donker bij te lichten. Maar toch is het stukken beter dan de oude Wildfire en zeker beter dan de eerdere modellen, zoals de Hero en de Magic van HTC. Met de foto’s van toptoestellen als de Desire-reeks en de Incredible S valt het echter niet te vergelijken, en dat komt niet alleen door het grotere aantal pixels van de camera’s in die toestellen. Maar voor eenvoudig point-and-shootwerk: prima.

Camerasample HTC Wildfire S

 

Camerasample HTC Wildfire S

 

Camerasample HTC Wildfire S

 

Camerasample HTC Wildfire S proefopstelling

 

Camerasample HTC Wildfire S proefopstelling

 

Over de videofunctie kunnen we kort zijn: Syrische demonstranten maken nog betere filmpjes met hun telefooncamera’s dan de Wildfire S. De beelden komen schokkerig over, het opgenomen geluid erbij is schel en slecht en snel bewegende beelden worden vegen in het beeld.

De beelden zijn verder wel scherp, als het onderwerp tenminste niet te snel heeft bewogen. De kleuren zien er ook goed uit en de videofunctie stelt ons wat dat betreft niet teleur. Voor het opnemen van filmpjes die alleen maar op het web vertoond hoeven te worden, is het geen slechte filmcamera. Misschien kan dan wel beter de resolutie wat naar beneden worden geschroefd, dan is het haperen van de beelden namelijk afgelopen.

Muziek

Smartphones, of ze nu goedkoop of duur zijn, moeten allemaal multimediataken aankunnen. De muziekspeler hoort daar integraal bij. Na alle kritiek die wij de afgelopen jaren op deze plek hebben geuit op de muziekfunctie van de HTC Android-telefoons, zouden we wensen dat de fabrikant een keertje wilde luisteren. Niet naar ons, maar naar de muziekweergave van hun eigen telefoons. De Wildfire S onttrekt zich namelijk niet van het algemene beeld bij HTC dat de muziek maar een ondergeschoven kindje is. De software ervoor deugt best wel, maar de weergave – toch niet het onbelangrijkste onderdeel van deze functie – is nauwelijks de moeite waard te noemen. Ook voor de weergave van muziek moet je dus niet bij de Wildfire S zijn, en trouwens ook niet bij een hoop andere HTC’s. De muziek klinkt gewoon te vlak om er eens lekker van te genieten.

Tenminste, volgens ondergetekende. Anderen binnen onze redactie vonden de muziek juist wel erg lekker klinken. Dat laat maar weer eens zien hoe subjectief reviews als deze zijn.

De software voor de muziekspeler is juist wel aardig. Je kunt makkelijk een aantal nummers naar een map op de SD-kaart slepen vanaf je computer. Die wordt automatisch gevonden door de muziekspeler.

Je komt bij het openen van de muziekspeler meteen in het afspeelscherm terecht. Daar vind je een overzicht in album art-vorm, een aantal knoppen en een voortgangsbalk. Natuurlijk is er ook wat meer informatie te vinden over het nummer, direct onder de album art. In het balkje onderaan zijn vijf knoppen te vinden, één voor je muziekbibliotheek, één voor de huidige afspeellijst en drie knoppen voor de bediening.

Via de menutoets kom je in een menuutje waar je het huidige nummer kunt instellen als beltoon, de eigenschappen kunt bekijken of het nummer kunt toevoegen aan een afspeellijst. Ook video’s delen of via DLNA afspelen kan via dit menu en je kunt ook nog eens gerelateerde video’s zoeken via YouTube.

De muziekbibliotheek bestaat uit een aantal tabbladen, vormgegeven zoals we dat gewend zijn van Sense. De verschillende tabbladen representeren verschillende filters voor je muziek, namelijk artiesten, albums, afspeellijsten, alle nummers, genres, componisten en gekochte muziek. Door deze lijsten kun je bladeren door met je vingers naar boven en naar beneden te schuiven en aan de zijkant is ook een schuifje te vinden waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan.

Er zit een FM-radio in deze telefoon, die je kunt inschakelen door er een hoofdtelefoon op aan te sluiten. Die doet dienst als antenne. Als wij de bijgeleverde oortelefoon aansluiten, kan de FM-radio gestart worden. Het eerste wat die doet is de hele FM-schaal langs scannen op zoek naar zenders. Op de Wildfire S vindt hij er niet bijster veel. De zenders die wel gevonden worden, hebben over het algemeen een wat slechtere ontvangst dan bij de gemiddelde telefoon.

Dit is een tegenvaller, want als we dezelfde exercitie uitvoeren op de HTC Desire HD krijgen we direct een heel pakket zenders die goed verstaanbaar zijn en zonder ruis worden weergegeven. De FM-ontvangst van de Wildfire S is dus niet ideaal.

Screenshot HTC Wildfire S

 

Screenshot HTC Wildfire S

 

Screenshot HTC Wildfire S

 

Galerij

Screenshot HTC Wildfire S

De galerij van de Wildfire S is helemaal ingericht voor social-networking. Hiervoor is een diepe integratie van Facebook en Flickr aanwezig, waarbij je door simpelweg een ander tabblad van de galerij te openen de Facebook- en Flickr-foto’s van je vrienden kunt zien. Naast de tabbladen Facebook en Flickr, is er ook nog gewoon een tabblad voor je locale foto’s en eentje voor DLNA. Bij de locale foto’s staan al je mappen waar foto’s of videos in staan, bij Flickr en Facebook al je contactpersonen. Als je een map opent krijg je één foto centraal te zien met daaromheen een deel van de vorige en volgende foto’s, net als bij de video’s. Als je zo’n foto aanklikt krijg je hem groot te zien en kun je met twee vingers in- en uitzoomen.

Bij de lokale foto’s kun je diashows maken, ze instellen als achtergrond, contactafbeelding, favoriet of Footprint. Ook is het mogelijk om een locale foto met één klik te delen via Picasa, Twitter, Facebook, Flickr, mms, bluetooth of e-mail, wat erg handig is. Tot slot is er een knop aanwezig om afbeeldingen op een extern display weer te geven, wederom via DLNA. De galerij is dan ook niet voor niets een van de beste galerijen die we tot nu toe in een telefoon tegengekomen zijn, wat trouwens ook een beetje geholpen wordt door de mooie interface.

Videospeler

De Wildfire S kan redelijk wat filmformaten afspelen, waar een speciale app voor aanwezig is. Hier staan al je video’s, die je uiteraard met één klik kan afspelen. De telefoon kan moeiteloos overweg met mp4- en 3gp-bestanden en ook de meeste DivX- en Xvid-versies zijn geen probleem. Alleen HD-filmpjes trekt de Wildfire S niet, alleen het geluid wil soms nog wel lukken, maar daar heb je natuurlijk niets aan. Maargoed, dat kunnen we een telefoon in dit segment niet echt verwijten.

Screenshot HTC Wildfire S

 

Android Market

Het assortiment van de Android Market is erg uitgebreid met zo’n 200.000 beschikbare applicaties op het moment. Daar zit helaas nogal wat troep tussen, waardoor het zoeken naar de goede apps een beetje lastig wordt. Daarvoor zijn een aantal hulpmiddelen, maar eigenlijk niet echt genoeg om helemaal goed op weg te kunnen.

De Android Market maakt onderscheid tussen serieuze toepassingen en spellen. Daarvoor zijn verschillende tabbladen beschikbaar, die allemaal weer subcategorieën hebben. Als je op een app klikt kun je zien hoe andere gebruikers die waarderen. Zo heb je enig houvast in je zoektocht naar goede apps.

Ook HTC biedt een beetje extra houvast in de Wildfire S, met een eigen tabblad. Daarin komen applicaties terecht die HTC aanraad, en dat kan hard nodig zijn. Naast de gebruikersbeoordelingen, een lijstje met top-applicacaties en dus dit tabblad zijn er geen mogelijkheden om goede applicaties te vinden en dat is jammer. Mede daarom hebben wij, net als HTC, een lijstje met aanbevolen apps samengesteld, die je hieronder kunt vinden.

Een ander nadeel van de Android Market, is dat je verplicht bent om met creditcard te betalen. Google is wel bezig met betaling via premium sms, maar dat is in Nederland voorlopig nog ondenkbaar. En ook Paypal was blijkbaar te ingewikkeld voor Google om te integreren, en dat is toch wel enigszins jammer en apart.

Screenshot HTC Wildfire S

 

Screenshot HTC Wildfire S

 

Applicaties

Een aparte vermelding verdient de agenda. De standaard Android agenda is aardig opgeleukt door HTC, met overzichten waardoor je wordt geholpen om afspraken snel terug te vinden per maand, week, dag of een afsprakenlijst. Zelfs in de maandweergave is al goed te zien, met groene streepjes, op welke dagen je het druk hebt. Handig.

Een iets mindere toevoeging is HTC Peep, de eigen twitterapplicatie van HTC. Wij zijn daar geen grote fan van en vinden de standaard twitterapplicatie beter. Die staat er echter niet op en moet je uit de Android Market halen.

HTC Sense.com was tot dusver voorbehouden aan een paar topmodellen uit de HTC Android-lijn, maar ook de Wildfire S mag ervan meegenieten. Met HTC Sense.com kun je vanaf de website van HTC Sense je toestel op afstand dingen laten doen. Ben je ‘m kwijt, dan kun je hem laten rinkelen. Is hij gestolen, dan kun je het toestel op afstand wissen zodat er zowel op de telefoon als op de sd-kaart geen gevoelige gegevens meer staan. HTC Sense.com staat nog een beetje in de kinderschoenen, maar HTC is van plan om deze eigen cloud-dienst flink uit te gaan breiden in de toekomst.

Screenshot HTC Wildfire S

 

Screenshot HTC Wildfire S

 

Screenshot HTC Wildfire S

 

Bellen

Screenshot HTC Wildfire S

Deze situatie is misschien bij menig HTC-bezitter bekend. De telefoon zit in de broekzak en gaat af. Je pakt hem, maar tijdens de beweging om hem uit je zak te halen, doe je iets waardoor de telefoon weer ophangt voordat je goed en wel gezien hebt wie er gebeld heeft. Die ergernis is bij de Wildfire S wat minder aanwezig, omdat het toestel klein genoeg is om het te pakken zonder het scherm aan te raken, want daar gaat het bij de grotere toestellen vaak mis. Een hardwareknop voor het opnemen van de telefoon, die we het laatst tegenkwamen bij de Hero, is misschien niet zo’n slecht idee. Overigens zal dit probleem voornamelijk bij mannen spelen, vrouwen zullen het toestel waarschijnlijk vaker in een tas stoppen dan in een broekzak.

Los van bovenstaande kleine ergernis die bij de Wildfire S dus meevalt, gaat het bellen prima. De stemmen zijn aan beide kanten van de lijn goed te verstaan en telefoongesprekken die wij ermee hebben gevoerd, werden niet onderbroken of door slechte ontvangst gehinderd. Tijdens het gesprek zit de volumeknop aan de zijkant van het apparaat onder je duim, zodat je naar wens het geluid van de ‘andere kant’ harder en zachter kunt zetten. Tijdens het bellen schakelt het scherm zichzelf uit zodat je niet per ongeluk met je oor ophangt of zoiets. Dat moeten ze ook eens met die broekzak doen.

Een nummer kiezen kan desgewenst ‘smart’; druk een paar letters van een naam uit de contactenlijst en goede kans dat de persoon die je wilt bellen, al na twee letters op je scherm staat. Dat scheelt weer. Het numerieke toetsenbord floept te voorschijn als je op de grote telefoonknop drukt die onderaan elk van de zeven homescreens staat. Ook vanuit de contactenlijst zelf kun je natuurlijk bellen. En vanuit de contactenwidget met foto’s, als je die op een van de homescreens hebt staan.

Bijzonder is dat de telefoon je in staat stelt om ook contacten die via Facebook, Flickr of Twitter zijn opgeslagen, te benaderen via de telefoonfunctie. Als een persoon die je via Twitter volgt, ook onder dezelfde naam in je telefoonboek is opgeslagen, suggereert het toestel je om die twee ingangen samen te voegen. Zo kun je vanuit Twitter, Flickr of Facebook iemand bellen, als je tenminste het telefoonnummer hebt. Via je contacten-applicatie kun je ook direct satusupdates via de genoemde sociale netwerken zien. Behalve deze sociale media kun je ook contacten bellen via Exchange of opgeslagen contacten via de HTC Sense Hub.

SMS is op vele manieren te benaderen op de toestellen die met HTC Sense zijn uitgerust. Via de contactenlijst, via een widget van HTC op een homescreen, of via de ‘berichten’-app die standaard op het eerste homescreen staat.

De sms-applicatie is simpel en mooi vormgegeven, zoals de hele Sense UI trouwens. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar trouwens niets bijzonders tussen zit. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek.

Van je sms’je een mms’je maken is ook nog steeds mogelijk en werkt heel eenvoudig. Als je op de menutoets drukt krijg je een menuutje te zien waar je voor ‘bijvoegen’ kunt kiezen. Dan krijg je de mogelijkheid om media bij te voegen, waarna je bericht automatisch in een mms verandert.

Screenshot HTC Wildfire S

 

Screenshot HTC Wildfire S

 

Screenshot HTC Wildfire S

 

Browser

De Wildfire S bouwt voort op de standaard Android-browser, die ons over het algemeen erg goed bevalt. De grafische kant is een beetje gepimpt, maar in essentie is de browser precies hetzelfde. Met het verschil dat hij ondersteuning biedt voor Flash 10.1 dat sinds Android Froyo in het OS is ingebakken. Dat werkt verre van soepel, maar je kunt er wel gebruik van maken en dat is al iets natuurlijk.

Browsen gaat verder erg prettig. Pagina’s worden snel geladen en navigatie gaat redelijk soepel. Daarbij kun je gebruik maken van multi-touch om te zoomen. Het slimme zoomen is erg handig. Tik twee keer achter elkaar op een website, en de tekst waar je op tikt, wordt precies zo ingezoomd dat je het prettig kunt lezen. Met multi-touch kun je verder in- en uitzoomen en de tekst zal zich steeds aan het scherm aanpassen. Erg handig.

Natuurlijk is browsen met tabbladen ook mogelijk en kun je via een knop aan de bovenkant meteen een abonnement op de RSS-feed van een pagina afsluiten als die aanwezig is. Verder zijn er uitgebreide instellingen aanwezig voor bijvoorbeeld Cookies, pop-ups, JavaScript, je startpagina en het onthouden van wachtwoorden.

Screenshot HTC Wildfire S

 

Screenshot HTC Wildfire S

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters