Huawei Ascend G6

De Ascend G6 van Huawei moet een nieuwe bestseller worden in het lagere middensegment. De smartphone is duidelijk gebaseerd op de succesvolle P6, maar dan een stukje goedkoper.

Huawei Ascend G6 hoofdfoto 

“De Ascend G6 kost, in zijn goedkoopste versie, €175 en daarmee is hij erg competitief geprijsd.”

De Huawei Ascend P6 was vorig jaar het eerste grote succesnummer van fabrikant Huawei. Het toestel ging, en gaat nog steeds, als warme broodjes over de toonbank. De fabrikant zou dus wel gek zijn om daar niet op in te spelen. Dat gebeurt in de vorm van de Ascend G6, die veel functies van de P6 overneemt maar in een iets minder hoogwaardig jasje. Het design is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar de G6 is van plastic en wat dikker. Dit alles natuurlijk maar om één reden: de prijs naar beneden krijgen. De Ascend G6 kost, in zijn goedkoopste versie, €175 en daarmee is hij erg competitief geprijsd.

De goedkoopste versie is de 3G-versie, die iets dunner is, uitgerust is met een Snapdragon 200-processor en maximaal hsdpa ondersteunt. De 4G-versie is vier tiende millimeter dikker, heeft een Snapdragon 400-processor en ondersteunt lte. We hebben van Huawei de 4G-versie ontvangen, maar aangezien de verschillen zo klein zijn is deze review van toepassing op beiden. Naast het al dan niet hebben van 4G-ondersteuning is het verschil in grafische chip het grootste: de 3G-versie heeft een Adreno 302-gpu terwijl de 4G-versie een Adreno 305-gpu heeft.

De Ascend G6 is in de basis een vrij standaard telefoon in dit segment. Vooral de 4G-versie kent veel concurrentie die er het nodige van weg heeft. Een 8-megapixelcamera, Snapdragon 400-processor, qHD-scherm en lte-ondersteuning zien we bijvoorbeeld ook in de Sony Xperia M2, LG G2 Mini en HTC Desire 610 die allemaal ongeveer hetzelfde kosten. De G6 moet het vooral hebben van zijn design, dat er erg netjes uitziet. Daarnaast is het hebben van een goedkopere 3G-versie een grote troef: zo kan iedereen die niet per se snel internet wil een mooi bedrag besparen.

Eerste ervaring met Huawei Ascend G6 
Huawei Ascend G6 hands-on 
Eerste ervaring met Huawei Ascend G6 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie G6-L11V100R001C00B112 en een prijs van €175 voor de 3G-versie en €240 voor de 4G-versie.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend G6 4G Huawei Ascend G6

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op March 2014 Draait op Android 4.3Behuizing van plastic, glas Telefoon vergelijken?Uitgebracht op March 2014 Draait op Android 4.3Behuizing van plastic, glas

Processor

Qualcomm Snapdragon 400quadcore-processor op 1,2GHzGrafisch: Adreno 305 Qualcomm Snapdragon 200quadcore-processor op 1,2GHzGrafisch: Adreno 302

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC 1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 115 gramLengte: 131mmBreedte: 65mmDikte: 7,9mm Gewicht: 115 gramLengte: 130mmBreedte: 65mmDikte: 7,5mm

Scherm/invoer

4,5″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouch540×960 schermresolutie 4,5″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouch540×960 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames5MP camera voorkant 8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames5MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE SIM slot: SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorNabijheidssensorDigitaal kompas A-GPSG-SensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2000mAhSpreektijd van 12 uurStandby-tijd van 420 uur Batterijcapaciteit van 2000mAhSpreektijd van 12 uurStandby-tijd van 420 uur

Unboxing

Dat Huawei de Ascend G6 wat hoger ziet dan het gemiddelde toestel in deze Ascend Gold-lijn, blijkt wel uit de doos. Die is afgeleid van de Ascend P6 en komt vrij hoogwaardig over. De inhoud van het pakket is overigens niet zo spannend: de Ascend G6 wordt geleverd met een usb-kabel, lader en headset. Dat is een eenvoudige on-ear-headset en dus weinig om enthousiast over te worden.

Design

“De algehele bouw van de G6 zijn we echter meer dan tevreden over.”

Het ontwerp van de Ascend G6 is duidelijk gebaseerd op de Ascend P6. Over dat ontwerp waren we vorig jaar erg tevreden en dat is bij de G6 niet anders. Hoewel de Ascend G6 niet zo plat is als zijn premium-broertje, is hij nog steeds lekker slank. De 4G-versie is 7,9 millimeter dun en de 3G-versie is nog 0,4 millimeter dunner. Overigens is de 4G-versie ook een millimeter langer dan zijn broertje. Het toestel heeft een 4,5″-scherm waar niet bijzonder dunne randen omheen liggen, maar het formaat is zeker binnen de perken gehouden.

Het aluminium van de Ascend P6 is vervangen door plastic. Dat komt minder hoogwaardig over, maar is wel wat minder glad en voelt nog steeds prima aan. Het toestel zit stevig in elkaar en kraakt niet. De achterkant kan wel los, maar helaas is de batterij niet verwisselbaar. Het achterklepje biedt dan ook alleen toegang tot de geheugenkaart en simkaart. De algehele bouw van de G6 zijn we echter meer dan tevreden over.

Huawei Ascend G6 design 
Huawei Ascend G6 design 
Huawei Ascend G6 design 
Huawei Ascend G6 design 
Huawei Ascend G6 design 
Huawei Ascend G6 design 

Wat minder te spreken zijn we over de plaatsing van sommige elementen. Net als bij de P6 zit de headset-ingang aan de onderkant van de linkerzijkant. De usb-poort zit bovenop. Beiden niet bepaald praktische posities. De power- en volumeknop zitten aan de rechterkant, daar is verder weinig mis mee. De speaker van het toestel zit achterop, dat is niet ideaal. Het is echter wel iets dat we bij meer toestellen in dit segment zien.

Huawei Ascend G6 design 
Huawei Ascend G6 design 
Huawei Ascend G6 design 
Huawei Ascend G6 design 
Huawei Ascend G6 design 

Scherm

“Het display valt dus vooral op door zijn kijkhoek, maar is ook los daarvan meer dan voldoende.”

Het scherm van de Ascend G6 is prima. Het display heeft, net als veel toestellen in dit segment, een qHD-resolutie op een doorsnede van 4,5 inch. Dat houdt niet over, maar is wel voldoende voor een redelijk scherpe weergave. We zijn vooral erg te spreken over de kijkhoek van het scherm. Die is uitmuntend, zeker in deze prijsklasse. Onder sommige hoeken verkleurt het scherm een klein beetje, maar het blijft onder iedere hoek prima leesbaar.

De schermhelderheid van de Ascend G6 is prima, maar niet opvallend hoog. Het contrast had wat beter gekund maar is nog steeds ruim voldoende. De kleuren zien er prima uit. Het display valt dus vooral op door zijn goede kijkhoek, maar is ook los daarvan meer dan voldoende.

Prestaties

“De gpu van de 3G- en 4G-versie verschilt.”

Zoals gezegd kent de Ascend G6 twee verschillende versies: de 3G-versie en de 4G-versie. Deze zijn beiden met een andere chip uitgerust. De 3G-versie heeft de Qualcomm MSM8612-chip uit de Snapdragon 200-serie terwijl de 4G-versie de MSM8926-chip uit de Snapdragon 400-serie heeft. De cpu’s van deze chips zijn gelijk: vier op 1,2GHz geklokte Cortex A7-kernen. De gpu verschilt echter. De 3G-versie heeft een Adreno 302-gpu terwijl de 4G-versie een Adreno 305-gpu heeft. Aangezien wij alleen de 4G-versie in handen hebben durven we niet te zeggen hoe groot de verschillen precies zijn, maar gezien onze eerdere ervaring met de Adreno 302 in bijvoorbeeld de Ascend Y530 gaan we van een duidelijk mindere grafische performance uit. De rest van dit hoofdstuk is gebaseerd op de 4G-versie.

“De Ascend G6 draait gewoon snel en soepel.”

De prestaties van de Ascend G6 4G zijn erg vergelijkbaar met de directe concurrentie. Toestellen als de LG G2 Mini, HTC Desire 610 en Sony Xperia M2 zijn allemaal met dezelfde chip uitgerust en scoren ook in onze benchmarks nagenoeg hetzelfde. In de praktijk is er eveneens weinig snelheidsverschil merkbaar: de Ascend G6 draait gewoon snel en soepel. De Snapdragon 400-chip is ruim voldoende om het dagelijkse gebruik goed te ondersteunen en zal alleen met het opstarten van zware applicaties soms enigszins traag aanvoelen. Ook de stabiliteit van het toestel is prima.

Er is een duidelijke tweesplitsing zichtbaar in dit prijssegment. Aan de ene kant zijn de toestellen als de Ascend G6 die een moderne, energiezuinige en op zich aardige chip hebben. Aan de andere kant staan toestellen die al wat ouder zijn met krachtigere chips, zoals de Huawei Ascend P6, Samsung Galaxy S III en LG Optimus G. Die zullen het in de benchmarks en voor de echte poweruser winnen, maar de Ascend G6 zit met zijn wat zuinigere chip ook zeker niet verkeerd. Voor de gemiddelde smartphonegebruiker zal dit ruim voldoende zijn.

Die energiezuinigheid vertaalt zich in dit geval vooral door in de geringe dikte van de telefoon. De accu is met 2000mAh namelijk niet erg groot en je kunt hem dan ook vrij eenvoudig leegtrekken met een dag intensief gebruik. Het is niet onvoldoende en de meeste mensen zullen er het einde van de dag wel op halen, maar het uithoudingsvermogen van de G6 is wel wat minder dan gemiddeld. Overigens verwachten we dat de 3G-versie het iets beter zal doen vanwege zijn energiezuinigere 3G-chip.

Qua verbindingen is de Ascend G6 compleet. Het toestel heeft nfc-ondersteuning en kan daarnaast met lte overweg, mits je de goede versie kiest. De 3G-versie moet naast lte ook nfc ontberen. Met de ontvangst en belkwaliteit van het toestel hebben we geen problemen gehad.

Software

Huawei Ascend G6 screenshot

De Huawei Ascend G6 heeft net als de andere recente toestellen van Huawei de Emotion UI meegekregen. Versie 2.0 Lite draaiend op Android 4.3 welteverstaan. Deze interface wordt vooral gekenmerkt door het feit dat hij geen apart menu heeft, waar lang niet iedereen erg over te spreken is. Wij vinden het geen echt probleem, maar hadden het menu toch liever wel gezien. Iets dat wel duidelijk in negatieve zin opvalt, is het toetsenbord. Dat werkt raar met het vervangen en aanpassen van woorden, ondersteunt geen swype en is niet erg handig ingedeeld. Het is kortom ronduit waardeloos. Gelukkig kun je in de instellingen het Huawei-toetsenbord verwisselen voor het standaard Google-toetsenbord, wat wel prettig werkt.

De interface biedt een aantal handige toevoegingen, waarvan een het eenvoudige startscherm is. Dat bestaat uit grote knoppen en ziet er leuk uit. Het moet de bediening van de Ascend G6 wat vereenvoudigen en we kunnen ons goed voorstellen dat dat voor een bepaalde doelgroep het geval is. Ook leuk is de mogelijkheid om thema’s in te stellen, hoewel de download-functie die we kennen van de P7 in dit toestel nog ontbreekt.

Een andere handige toevoeging is het ‘telefoon beheer’. Daar kun je bijvoorbeeld kiezen welke apps je toe wilt staan om te blijven draaien als het scherm uit staat en welke apps wifi en/of mobiele data mogen gebruiken. Overigens zijn niet alle apps daar te selecteren vreemd genoeg. Van YouTube kun je bijvoorbeeld niet zeggen welke datatypen hij mag gebruiken. Voorts kun je kiezen welke apps notificaties mogen geven en welke apps samen met je toestel mogen opstarten. Dat laatste lijkt niet altijd goed te werken: onze Drobox-auto-upload start bijvoorbeeld vaak pas nadat het programma handmatig is opgestart ondanks dat de app toestemming heeft om dat automatisch te doen. Dat is wel irritant. Tot slot kun je een do-not-disturb-modus en en zwarte lijst beheren in de app. Allemaal handige toevoegingen wat ons betreft.

Huawei Ascend G6 screenshot 
Huawei Ascend G6 screenshot 
Huawei Ascend G6 screenshot 
Huawei Ascend G6 screenshot 
Huawei Ascend G6 screenshot

Huawei is vrij bescheiden geweest met het toevoegen van extra applicaties aan de Ascend G6, wat in onze ogen een goede zaak is. Zo is het toestel af-fabriek nog redelijk ‘schoon’ en zit je niet met allemaal zinloze software opgescheept. Er zijn wel een aantal toevoegingen gedaan, zoals een weer-applicatie, zaklamp en bestandsbeheerder. Huawei biedt in de vorm van Kingsoft Office een volledige offices suite, dat is mooi meegenomen. Tot slot staan Twitter en Facebook standaard geïnstalleerd.

Natuurlijk heb je ook de beschikking over het volledige pakket aan Google-applicaties. Google Now, Google Maps, Google Chrome en YouTube zijn allemaal aanwezig en bieden veel toegevoegde waarde. Hoewel dat natuurlijk voor iedere Androidtelefoon geldt en geen specifiek pluspunt van de Ascend G6 is. Voor extra apps kun je in de Play Store terecht. Die applicatiewinkel heeft een handige interface en biedt een groot aanbod.

Huawei Ascend G6 screenshot 
Huawei Ascend G6 screenshot 
Huawei Ascend G6 screenshot 
Huawei Ascend G6 screenshot 

“Zowel met als zonder DTS aan klinkt de Ascend G6 door een headset ruim voldoende.”

Op multimediavlak heeft Huawei ook nog zijn eigen apps toegevoegd. Die zijn op zich prima om mee te werken, maar geen grote toevoeging boven Android’s standaardapps. De galerij voegt vooral gezichtsherkenning toe. In de muziekspeler zijn vanuit het startscherm duidelijk verschillende gemoedstoestanden te vinden, waar je overigens zelf nog een afspeellijst bij moet samenstellen. Video’s afspelen gaat via de galerij en daarvoor zijn alle gangbare codecs aanwezig. Een FM radio ontbreekt ook niet op het toestel.

De Huawei Ascend G6 heeft muziekverbetering van DTS meegekregen. Dat kun je via een knopje bovenaan de muziekspeler eenvoudig aanzetten en zorgt ervoor dat je muziek wat ruimtelijker gaat klinken en de bas harder wordt. De muziek gaat er niet natuurlijker op klinken, maar het is wel een van de weinige geluidsverbeteringen voor smartphones die ondergetekende persoonlijk een daadwerkelijke verbetering vindt. Zowel met als zonder DTS aan klinkt de Ascend G6 door een headset ruim voldoende.

De speaker van het toestel zit helaas op de achterkant, maar wordt wel vergezeld door twee kleine verhogingen in de cover waardoor hij nog enigszins hoorbaar is als het toestel op tafel ligt. De kwaliteit van de speaeker is aardig. Het klinkt zoals gebruikelijk allemaal een beetje schel, maar wel hard genoeg en relatief helder.

Huawei Ascend G6 screenshot 
Huawei Ascend G6 screenshot 
Huawei Ascend G6 screenshot 
Huawei Ascend G6 screenshot 

Camera

“Het toestel schiet 8-megapixel-plaatjes die behoorlijk scherp en detailrijk zijn. ”

De camera-interface van de Ascend G6 zit niet echt handig in elkaar, vooral omdat de echte instellingen een beetje ver weggestopt zitten. Om daar te komen moe tje eerst langs de verschillende cameramodi. Die modi zijn overigens wel handig. Er is een ‘slimme’ modus, die automatisch de optimale instellingen gebruikt. Ook kun je de normale modus inschakelen, daar kun je wat meer zelf instellen. Er zijn ook nog modi om wat effectjes toe te voegen of bijvoorbeeld een hdr te maken. Dat zit goed in elkaar. Centraal staat verder de knop om de camera te wisselen en met een goede reden. De frontcamera van de G6 heeft namelijk een resolutie van 5 megapixel om goede selfies te kunnen maken. Daarbij is een functie ingebouwd om je gezicht ‘mooi te maken’, waarbij vooral alle details weggeveegd worden. Die functie zouden we lekker laten voor wat het is.

Huawei Ascend G6 screenshot 
Huawei Ascend G6 screenshot 
Huawei Ascend G6 screenshot 
Huawei Ascend G6 screenshot

De foto’s die de G6 schiet zijn niet verkeerd. Het gaat om 8-megapixelplaatjes die behoorlijk scherp en detailrijk zijn. Wat wel opvalt, is dat het toestel vrij veel moeite heeft met grote verschillen in lichtintensiteit binnen een foto: de dynamische range is niet zo hoog. Daarnaast heeft het toestel de neiging om foto’s wat flets te maken als er plaatsen zijn waar veel licht ‘instraalt’ in de foto. Die kleuren zijn sowieso niet het sterkste punt van de camera, ze zijn redelijk vlak en hebben nog weleens last van een paarse gloed. Wel prettig vinden we dat foto’s ook bij wat minder licht nog redelijk scherp blijven en de ruisniveau’s binnen de perken blijven. Al met al is de camera van de Ascend G6 ruim voldoende voor zijn klasse.

De geschoten selfies van de Ascend G6 zijn nog altijd niet van topkwaliteit, maar het is wel veel beter dan wat de gemiddelde smartphone doet. Dat geldt zeker in dit segment, maar ook menig vlaggenschip weet de Ascend G6 af te troeven met zijn selfies.

Filmpjes kunnen opgenomen worden in full hd-resolutie. Die video’s hebben het nodige weg van de geschoten foto’s: de kleuren zijn wat vlak en de dynamische range is niet erg hoog. Maar de video’s zijn wel scherp en hebben redelijk wat details. Het geluid dat het toestel opneemt is aardig. Al met al zijn we ook hier niet ontevreden over.

Huawei Ascend G6 testfoto 
Huawei Ascend G6 testfoto 
Huawei Ascend G6 testfoto 
Huawei Ascend G6 testfoto 

Conclusie

De Huawei Ascend G6 is al met al een erg prettige telefoon. De smartphone ziet er goed uit en biedt alle basisfuncties op een goede manier. Dat Huawei de keuze tussen een 3G- en 4G-versie aan de consument laat is verder handig.

Huawei Ascend G6 design 
Huawei Ascend G6 design 
Huawei Ascend G6 design 
Huawei Ascend G6 design 

“Als we op zoek gaan naar échte minpunten dan moeten we redelijks ons best doen.”

Er zijn een aantal factoren waarop goedkopere smartphones in ieder geval goed moeten presteren om de moeite waard te zijn: een goed scherm, een snelle processor, degelijke software, een voldoende grote batterij en een mooi ontwerp. Op al die punten scoort de Ascend G6 voldoende en vooral in zijn scherm en ontwerp blinkt hij uit. De resolutie van het display is dan wel niet zo hoog, de kleurweergave en vooral kijkhoek zijn wel erg goed. Software en batterij zijn niet de sterkste punten van de Ascend G6, maar beiden zijn in ieder geval voldoende. De camera, ook geen onbelangrijk punt, is ook ruim voldoende in de G6. De 5-megapixelselfiecamera is daar een leuke toevoeging op.

Als we op zoek gaan naar échte minpunten dan moeten we redelijks ons best doen. Het zijn vooral wat kleinere puntjes waar de Ascend G6 zo nu en dan een steekje laat vallen. De niet verwisselbare batterij is bijvoorbeeld jammer en ook de software is nog niet helemaal optimaal. De schermresolutie hadden we liever net wat hoger gezien, maar dat is in dit segment simpelweg nog geen gemeengoed. Verder valt de plaatsing van de micro usb- en headsetjack op. Deze is niet ideaal.

“De Ascend G6 is een prima smartphone, maar blinkt nergens echt in uit.”

De Ascend G6 is dus al met al gewoon een prima smartphone voor een mooie prijs. De minpuntjes zijn allemaal klein, maar hetzelfde geldt eigenlijk voor de pluspunten van het toestel. Er is niets waar hij echt in uitblinkt en we kunnen geen goede reden bedenken om specifiek dit toestel te nemen boven zijn concurrentie. De volle vijf sterren is de Ascend G6 dan ook niet waard, maar hij komt wel op een nette score van vier sterren.

De concurrentie voor dit toestel is vrij hevig. In het geval van de 4G-versie gaat het vooral om toestellen als de HTC Desire 610, LG G2 Mini en Sony Xperia M2. Die zijn overigens geen van allen duidelijk beter dan de Ascend G6, de Desire 610 is zelfs net wat minder. De 3G-versie moet het vooral gaan opnemen tegen de Motorola Moto G, LG L90 en Acer Liquid E3. Vooral de Moto G is zeker ook het overwegen waard, hoewel het uitendelijk een afweging van camerakwaliteit, schermkwaliteit, design en software zal zijn. Op het vlak van scherm en software wint de Moto G, de G6 is beter met zijn camera en design.

HTC Desire 610 hoofdfoto 
LG G2 Mini hoofdfoto 
Acer Liquid E3 hoofdfoto 
Motorola Moto G hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi ontwerp
  • Prima display
  • 5MP-selfiecamera
  • Zowel in 4G- als 3G-versie
Minpunten
  • Paar kleine bugjes in de software
  • Batterij niet verwisselbaar
  • Schermresolutie had hoger gekund

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters