Huawei Ascend G700

Huawei is met een harde opmars bezig en naast een net vlaggeschip horen daar ook de wat goedkopere toestellen bij. De Ascend G700 is een van die toestellen, die het moet hebben van zijn grote scherm en relatief goede specs.

Huawei Ascend G700 hoofdfoto 

“De G700 heeft een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding en biedt een van de grootste schermen in zijn klasse.”

Toen Huawei vorig jaar serieus de Nederlandse markt betrad met toestellen als de Ascend P1 moesten we nog maar zien wat het zou worden. Dat jaar bestond vooral uit mooie praatjes van Huawei en er gebeurde nog weinig en ook met de Ascend W1, Ascend P2 en Ascend Mate kreeg Huawei begin dit jaar niet echt voet aan de grond. Toen het bedrijf echter de Ascend P6 introduceerde begon het ergens op te lijken en met hulp van de Ascend Y300 behaalde Huawei in augustus in één klap ruim 4% marktaandeel op de Nederlandse markt. Meer dan Sony of HTC in die maand. Nu moet Huawei dat nette getal vasthouden en daarvoor komt de Ascend G700 als geroepen. De G700 heeft een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding en biedt bovenal een van de grootste schermen in zijn klasse.

De Ascend G700 valt in de ‘Gold’ serie die gericht is op een sterke prijs-kwaliteitverhouding. De G700 biedt voor zo’n €250 dan ook een flink 5″-scherm met 720p-resolutie, een quadcoreprocessor en 2GB RAM. De camera is met een 8 megapixel sterke BSI-sensor ook niet verkeerd en als klap op de vuurpijl biedt de G700 een dualsim-functie. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en in deze review zoeken we uit of het dat ook is.

Huawei Ascend G700 hands-on 
Huawei Ascend G700 hands-on 
Huawei Ascend G700 hands-on 
Huawei Ascend G700 hands-on 
Huawei Ascend G700 hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie G700-U10 V100R001C00B115.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend G700

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2013 Draait op Android 4.2

Processor

quadcore-processor op 1,2GHz

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD

Afmetingen

Gewicht: 155 gramLengte: 143mmBreedte: 73mmDikte: 9mm

Scherm/invoer

5″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouch720×1280 schermresolutie

Camera

8MP cameraLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Dual-SIMGSM netwerkbanden: 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2150mAh

Het design van de Ascend G700 zal geen hoofden doen keren. Maar de telefoon zit wel goed in elkaar en voelt prettig aan. De inhoud van de doos waarin de G700 komt is nogal standaard, de batterij van het toestel houdt het lekker lang vol.

Unboxing

Design

“Behalve het randje om de voorkant zijn we erg te spreken over de bouw van de Ascend G700.”

Dat Huawei in staat is om prachtige toestellen te maken heeft het met de P6 wel bewezen. Bij de Ascend G700 heeft de fabrikant er een wat pragmatischere aanpak op nagehouden. De telefoon is van de voorkant een grote glasplaat met een net opstaand randje er omheen. De achterkant is ook strak en van mat en stevig plastic gemaakt. Behalve het randje om de voorkant, wat net irritant is, zijn we erg te spreken over de bouw van de Ascend G700. De telefoon ligt prettig in de hand en voelt solide aan. Wel is de telefoon wat aan de grote kant, ook voor een telefoon met een 5″-scherm. De bezels zijn vrij flink en vooral onder het scherm is een flinke rand te vinden. Er zijn zeker beter gebouwde toestellen verkrijgbaar in dit segment, maar de G700 scoort een ruime voldoende.

Huawei Ascend G700 design 
Huawei Ascend G700 design 
Huawei Ascend G700 design 
Huawei Ascend G700 design 
Huawei Ascend G700 design 
Huawei Ascend G700 design 

De Huawei Ascend G700 heeft zijn knopjes op de grote rand onder het scherm zitten. Daardoor is op het scherm zelf alle ruimte beschikbaar voor content. Op de zijkant zitten een power- en volumeknop en mist helaas een cameraknop. Onderaan vinden we de USB-poort, de audio-uitgang zit bovenop. De hele achterkant kan losgeklikt worden, waarna de flinke batterij en de twee sim-poorten zich tonen. Ook de MicroSD-kaart kun je hier kwijt.

Huawei Ascend G700 design 
Huawei Ascend G700 design 
Huawei Ascend G700 design 
Huawei Ascend G700 design 

Batterij

De Huawei Ascend G700 heeft een 2150mAh-batterij en dat is voor de componenten in dit toestel duidelijk heel veel. De telefoon houdt het met gemak een dag uit, ook met intensief gebruik. We hebben zelfs meerdere malen gehad dat we ’s avonds erg verbaasd waren over hoe vol de batterij nog zat. Een dikke plus voor dit toestel dus.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) >1 ~2 ~4
Batterij HB505076RBC
Capaciteit 2150mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Ascend G700 heeft een erg groot scherm dat ook kwalitatief helemaal niet verkeerd is. Met net geen 300ppi en een IPS-paneel is de weergave best mooi. Het toetsenbord dat Huawei op dit toestel heeft gezet lijkt niet helemaal lekker te werken, maar gelukkig kun je ook kiezen voor het prima standaard Androidtoetsenbordje.

Scherm

De Huawei Ascend G700 is met zijn 5″-scherm momenteel nog een uitzondering in zijn klasse. Meestal mag je blij zijn als je voor €250 een telefoon met een 4,7″-scherm kunt vinden en de G700 doet daar nog een schepje bovenop. Gelukkig is er bij het vergroten van het scherm niet beknibbeld op kwaliteit. Met zijn 720p-resolutie is het paneel scherp zat en de kleurweergave is ook niet verkeerd. Kleuren zijn levendig en het contrast vrij hoog en ook over de kijkhoek zijn we wel te spreken. Het enige pijnpuntje is dat het scherm net wat in de body verzonken ligt waardoor het er allemaal net wat minder luxe uitziet. Maar dat is ook echt het enige dat we op dit scherm kunnen aanmerken.

Toetsen

Huawei Ascend G700 screenshot

Huawei heeft op deze G700 zelf een toetsenbord gezet dat niet helemaal lekker werkt. De knopindeling is niet erg handig en de spellingscontrole werkt ook niet 100%. Gelukkig kun je ook kiezen voor het standaard Google-toetsenbord en daar is prima op te typen. De knopjes zijn groot genoeg, het toetsenbord heeft een prettige spellingscontrole en als leuke extra is er een Swype-achtige invoer ingebouwd. Daarmee kun je dus typen door over de letters die je wilt gebruiken heen te vegen en na wat gewenning werkt dat prettig.

De Ascend G700 heeft versie 1.6 van de Emotion UI van Huawei; de inmiddels bekende Androidschil zonder menu. Die wordt aangedreven door een quadcoreprocessor van MediaTek die alles soepel laat lopen. De twee gigabyte aan RAM die Huawei toegevoegd heeft helpt daar zeker ook aan mee.

Homescreen

“Het grote verschil is echter dat dit homescreen ook al je applicaties moet bevatten: een menu is er niet.”

Het homescreen van de Huawei Ascend G700 is in principe niet anders dan bij andere Androidtelefoons. Het bestaat uit een aantal schermen waar je widgets en snelkoppelingen op kunt plaatsen en mappen kunt maken. Het grote verschil is echter dat dit homescreen ook al je applicaties moet bevatten: een menu is er niet. Dat klinkt misschien onhandig, maar dat valt reuze mee. Het vergt wat meer moeite om je homescreens goed in te delen en alle apps op een goede plek onder te brengen, maar het gebruik van mappen werkt hier erg goed. Een voordeel is het ontbreken van een menu in onze ogen echter niet, iets dat Huawei het natuurlijk wel graag wil doen lijken.

Verder is het toestel voorzien van een aantal eigen widgets van Huawei, met als opvallendste de zogenaamde Me widget. Deze widget bestaat uit een aantal blokjes en kun je zelf instellen. Zo kan hij foto’s contacten, de tijd en het weer weergeven. Op zich wel een leuk idee, maar het is nog een beetje beperkt wat ons betreft. Een andere opvallende toevoeging is de mogelijkheid om thema’s in te stellen. Daarmee kun je best wat aanpassen, zoals alle icoontjes en de indeling van je lockscreen.

Huawei Ascend G700 screenshot 
Huawei Ascend G700 screenshot 
Huawei Ascend G700 screenshot 
Huawei Ascend G700 screenshot 

Multitasking

In het multitask-menu heeft Huawei een tweetal handige toevoegingen gedaan. Er is een knopje gekomen om alle apps te sluiten en bovenaan is een balkje met het geheugengebruik te zien. Verder bestaat het scherm natuurlijk uit een grote lijst met je laatstgebruikte apps waarmee je makkelijk kunt switchen tussen apps. Een losse app sluiten kan door hem weg te vegen.

In het notificatiecentrum heeft Huawei de balk met quicktoggels helaas weer verwijderd, die gebruikte de fabrikant eerst wel. Nu is daar, conform de standaard van Android, een speciale pagina met snelkoppelingen voor in de plaats gekomen. Die is op te roepen via een knopje of door de notificatiebalk met twee vingers uit te trekken. Verder is het notificatiecentrum natuurlijk in staat notificaties door te geven, bijvoorbeeld van apps, nieuwe berichten of gemiste gesprekken. Die notificaties zijn vaak interactief en makkelijk weg te slepen.

Huawei Ascend G700 screenshot 
Huawei Ascend G700 screenshot 

Prestaties

“De chip is ruim snel genoeg om de G700 in het dagelijks gebruik van voldoende power te voorzien.”

Huawei Ascend G700 screenshot

De Ascend G700 maakt gebruik van een quadcoreprocessor van MediaTek met op 1,2GHz geklokte ARM Cortex A7-kernen. Deze MT6589-chip wordt vooral veelvuldig gebruikt door Chinese fabrikanten, maar drijft ook bijvoorbeeld de Sony Xperia C aan. De chip is wat trager dan de quadcoreprocessoren in de topmodellen van vorig jaar en haalt het niet bij de topmodellen van dit jaar, maar is wel ruim snel genoeg om de Ascend G700 in het dagelijks gebruik van voldoende power te voorzien. Zware games en apps draaien over het algemeen ook nog best goed, waar ook de 2GB RAM aan meehelpt. Dat laatste zorgt er eveneens voor dat multitasken goed gaat, waardoor we over de algehele snelheid van dit toestel dik tevreden zijn.

Een aanmerking die we hebben is dat de G700 soms op random momenten even vertraagt, iets waar veel toestellen met MediaTek-chips last van lijken te hebben. Gelukkig gebeurt dat zeker niet zoveel dat het echt hinderlijk is.

De Ascend G700 is vanwege zijn grote scherm op entertainmentgebied niet verkeerd. De videospeler is prima, de videospeler idem en gamen is aardig te doen op het toestel. Alleen de camera is niet erg goed. Nou kun je voor deze prijs niet alles hebben, maar er zijn zeker betere cameratelefoons verkrijgbaar in dit segment.

Foto

“Desondanks is het duidelijk dat de camera niet het sterkste punt van dit toestel is.”

Huawei Ascend G700 screenshot

De 8-megapixelcamera van dit toestel heeft een zogenaamde ‘back-illuminated sensor’. Door deze sensor sensor, die overigens in veel meer smartphones te vinden is, extra veel licht opvangen en heeft verder veel functies. Zo kan hij HDR-foto’s schieten, scènes aanpassen en effecten toevoegen. Verder is de interface van de camera een beetje aangepast door Huawei.

De foto’s die de Ascend G700 schiet zijn niet erg indrukwekkend. Het detailniveau in de plaatjes is erg laag en de kleuren zijn soms enigszins flets. In het donker zijn foto’s nog wel aardig, maar verliezen ze wel nog meer details en zijn ze wat fletser. Echter gaat de kwaliteit minder dan gemiddeld achteruit, dus daar verdient de camera nog een aantal kudos. Desondanks is het duidelijk dat de camera niet het sterkste punt van dit toestel is.

Huawei Ascend G700 camerasample 
Huawei Ascend G700 camerasample 
Huawei Ascend G700 camerasample 
Huawei Ascend G700 camerasample 
Huawei Ascend G700 screenshot

De galerij laat eerst alle albums zien en gebruikt als icoon voor het album de laatst toegevoegde foto. Als je vervolgens een album in gaat dan zie je een overzicht van alle foto’s waar je doorheen kunt scrollen. Je kunt hier ook meerdere foto’s selecteren en versturen of verwijderen. Er is ook een mogelijkheid om foto’s te bewerken, waarbij je kunt kiezen uit een aantal effecten en ook de belichting van de foto wat serieuzer kunt verbeteren. Het is geen ontzettend uitgebreid bewerkingsprogramma, maar mocht je dat wel willen dan kun je dat natuurlijk makkelijk downloaden in de Play Store.

Video

De Ascend G700 speelt video’s via de galerij. Daarbij wordt een groot aantal formaten ondersteund: het toestel ondersteunt alle reguliere videoformaten tot een resolutie van 1080p HD. Verder heeft het toestel natuurlijk een applicatie voor YouTube ingebouwd, namelijk de standaard Google-applicatie. Die ziet er goed uit en heeft alle functies die je wilt hebben heeft. Een prima applicatie om onderweg even een video te pakken dus.

Filmpjes die de G700 opneemt zijn wel gewoon in Full HD en zien er op zich niet slecht uit. Net als bij de foto’s is het detailniveau van de foto’s niet helemaal top, maar verder zijn de filmpjes redelijk oké.

Muziek

Huawei Ascend G700 screenshot

De Ascend G700 is uitgerust met een applicatie voor muziek van Huawei zelf en natuurlijk de Google Play Music-applicatie die je toelaat muziek af te spelen uit je Google Play-bibliotheek. Beide applicaties werken probleemloos en zijn mooi vormgegeven. Tot slot is er nog een FM radio aanwezig.

De applicatie van Huawei speelt muziek af die je op je SD-kaart hebt staan of in het geheugen van de telefoon. De Google Play applicatie is echter ook handig. Je kan op je desktop al je muziek laten analyseren door de Google Music Manager, waarna je al je muziek kan streamen naar je telefoon zodat je geen geheugen moet missen voor je muziekbestanden. Natuurlijk kan je ook gewoon offline naar je muziek luisteren als je dat instelt. Huawei’s app biedt de mogelijkheid om een slaaptimer in te stellen en om korte geluiden uit te sluiten van de bibliotheek, bijvoorbeeld als je een eigen notificatiegeluidje op de telefoon gezet hebt.

De speaker die in de Ascend G700 zit is niet bijzonder hard, maar brengt wel redelijk geluid voort. Het blijft wat oppervlakkig en schel, maar voor een telefoon is het goed te doen. Als je een goede headset in de G700 plugt klinkt hij prima.

Huawei Ascend G700 screenshot 
Huawei Ascend G700 screenshot 

Games

Games spelen is misschien niet de specialiteit van de G700, maar het is goed werkbaar. De telefoon kan de meeste games zonder al te veel problemen aan en is daarin ook snel genoeg. Dankzij de toegang tot de Google Play Store zijn er een groot aantal games beschikbaar, variërend van simpele gratis spelletjes tot uitgebreide grafisch indrukwekkende 3D games.

Huawei Ascend G700 screenshot 

Qua productiviteit en communicatie is de Ascend G700 een redelijk standaard Androidtelefoon, die een aantal toevoegingen heeft gekregen van Huawei. Het is echter allemaal niets spannends en het geheel is gewoon in orde.

Standaard applicaties

“Het toestel heeft een redelijk bescheiden maar compleet softwarepakketje.”

Huawei Ascend G700 screenshot

Er is een redelijk uitgebreid gamma aan apps standaard aanwezig op de Ascend G700. Zo is er een bestandsbeheerder, een Officeprogramma, een backupapp en een zaklamp. Het is een redelijk bescheiden maar compleet pakketje, dat natuurlijk aangevuld wordt door de standaard Google-apps. Google Now, Google+, Google Hangouts, Google Maps en Google Play Books zijn allemaal van de partij.

De navigatiemogelijkheden van deze telefoon zijn niet anders dan andere Androidtelefoons, wat op zich te verwachten valt. Echter zijn er vaak klachten over de GPS-ontvangst in toestellen met een MediaTek-chip, die ook in deze G700 zit. Daar hebben we wat extra naar gekeken en geen problemen mee ondervonden.

Huawei Ascend G700 screenshot 
Huawei Ascend G700 screenshot 
Huawei Ascend G700 screenshot 

Extra applicaties

De Play Store is de bekende applicatiewinkel van Google waar een groot aanbod aan applicaties te vinden is. Er zijn veel handige applicaties en games die je gratis of voor weinig geld op de kop kunt tikken en dat is een van de grote krachten van Android. Handig is ook dat je vanuit je browser de applicaties op al je Androidapparaten kunt managen. Dus nieuwe apps zoeken en installeren kan ook op je PC en apps verwijderen op afstand is tevens mogelijk. Het enige nadeel van de Play Store is dat je alleen met een creditcard kunt betalen.

Huawei Ascend G700 screenshot 
Huawei Ascend G700 screenshot 
Huawei Ascend G700 screenshot 

Telefoon

Huawei Ascend G700 screenshot

Huawei heeft de dialer van het toestel visueel wat aangepast. Een van de betere functies is het aanwezige smart-dialing in onze ogen, waarmee je makkelijk contacten kunt zoeken en bellen. Verder biedt de dialer een sneltoets naar de contactenapplicatie, die opgedeeld is in groepen, favorieten en alle contacten. De app biedt alle bekende mogelijkheden, waaronder synchronisatie met Google of Exchange. Met de belkwaliteit van het toestel hebben we geen problemen gehad.

Wat ook niet onopgemerkt mag blijven is dat de Ascend G700 twee simkaarten kan slikken. Dat gaat met een dual-standby systeem, wat betekent dat je op twee nummers tegelijk bereikbaar kunt zijn. Per activiteit kun je een standaardsimkaart instellen. Helaas is maar één van de twee simsloten voorzien van 3G-ondersteuning.

De sms-applicatie werkt zoals we dat gewend zijn. Hij sorteert berichten als conversaties en biedt de bekende chat-weergave. Het werkt allemaal makkelijk en precies zoals men dat van een smartphone mag verwachten.

Huawei Ascend G700 screenshot 
Huawei Ascend G700 screenshot 

Email

Huawei Ascend G700 screenshot

Als je Gmail gebruikt kan je de gelijknamige applicatie gebruiken voor het lezen van je e-mail, welke zeer prettig werkt. Mails zijn makkelijk te labelen, sorteren en sinds kort biedt Gmail ook postvakken voor verschillende soorten mail. Mails verzenden, beantwoorden, doorsturen en werken met bijlagen werkt ook allemaal prima.

Voor andere mailaccounts kun je terecht in een aparte app. Daar kun je bijvoorbeeld Exchange- en imap-accounts kwijt. Die is niet geoptimaliseerd voor de bijbehorende dienst en werkt daarom misschien wat minder prettig, maar is nog steeds prima te gebruiken.

Browser

Huawei Ascend G700 screenshot

Naast de standaard Androidbrowser staat standaard ook Google Chrome op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden over het algemeen snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder veel haperingen. Ook de weergave van de meeste pagina’s is prima, hoewel volledige flashondersteuning ontbreekt.

Onze review score
Pluspunten
  • Erg stevige batterij
  • Groot en redelijk goed scherm
  • Ruim werkgeheugen
  • Dualsim
Minpunten
  • Niet helemaal stabiel
  • Matige camera

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters