Huawei Ascend Mate 7

De Huawei Ascend Mate 7 is de eerste high-end-smartphone in Huawei’s Mate-serie. Het belangrijkste kenmerk van die lijn, het grote scherm, is nog steeds aanwezig. Los daarvan heeft Huawei alles in het toestel van een flinke upgrade voorzien. In deze review bekijken we de Mate 7.

Huawei Ascend Mate 7 hoofdfoto 

“De Ascend Mate 7 heeft stevige specificaties,”

Huawei heeft zich nooit zo met de top van de markt bezig gehouden: toestellen als de Ascend P6 en Ascend P7 waren altijd net wat onder de concurrentie gepositioneerd. Om nog maar te zwijgen van de Mate-serie, die tot nu toe alleen midrangetoestellen bevatte. Met de Mate 7 wil Huawei zowel zijn Mate-lijn als zijn hele portfolio een stapje hoger tillen. De smartphone heeft stevige specificaties en ook de adviesprijs van 499 euro is hoger dan we van Huawei gewend zijn.

Dat de Ascend Mate 7 op de IFA dit jaar aangekondigd zou worden, was geen verrassing meer. De smartphone verscheen regelmatig in het geruchtencircuit. Waar de 7 in de naam voor zou staan, dat was echter nog niet duidelijk. Velen dachten dat het om een smartphone met een 7-inch scherm zou gaan, maar dat bleek gelukkig niet waar te zijn. De Mate 7 heeft met zijn 6″-scherm nog een enigszins bescheiden ontwerp. De 7 staat in plaats daarvan voor de zeven speerpunten van deze smartphone.

“Een premium smartphone met een groot scherm, een dikke batterij, instant respons en een eenvoudige interface.”

Live Once. Live Life. Met deze slogan probeert Huawei de Mate 7 aan de man te brengen. De zeven pijlers van het toestel zijn daaraan gekoppeld: ieder speerpunt van de telefoon heeft staat voor een levenswijze. Live Large, Live Chic, Live Smart, Live Power+, Live Instant, Live Simple en Live Me. Vreemde marketingwoorden waar je zo doorheen prikt, maar het geeft wel mooi aan hoe Huawei de Mate 7 ziet. Een premium smartphone met een groot scherm, een dikke batterij, instant respons en een eenvoudige interface. Tot slot is het toestel volgens Huawei erg persoonlijk, wat vooral met de vingerafdrukscanner op de achterkant te maken heeft.

Dat klinkt alsof de Mate het moet opnemen tegen toestellen als de Samsung Galaxy Note 4, maar dat is niet helemaal het geval. Je kun hem qua positionering misschien het beste tussen de Note 4 en de Note 3 plaatsen. De Mate 7 is door het ontbreken van bijvoorbeeld een QHD-scherm nét wat minder geavanceerd dan de echte top van de markt en zet ook met zijn adviesprijs van €499 wat lager in.

De Huawei Ascend Mate 7 
De Huawei Ascend Mate 7 
De Huawei Ascend Mate 7 
De Huawei Ascend Mate 7 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie MT7-L09V100R001C00B120SP04 en een prijs van €500.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend Mate 7

Algemeen

Telefoon vergelijken?Verwacht in October 2014 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Aluminium

Processor

Huawei Kirin 925octacore-processor op 1,8GHzGrafisch: Mali-T628

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 185 gramLengte: 81mmBreedte: 157mmDikte: 7,9mm

Scherm/invoer

6″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)1920×1080 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames5MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 4100mAhBatterij is niet vervangbaarStandby-tijd van 648 uur

Unboxing

Het doosje van de Mate 7 sluit mooi aan bij het premium-gevoel dat Huawei de smartphone mee wil geven en komt luxe over. Los daarvan is het niet erg spannend: in de doos zit een eenvoudige headset, een usb-kabel en een lader.

Design

“De Huawei Ascend Mate 7 is vrij strak ontworpen en grotendeels van aluminium gemaakt.”

De Huawei Ascend Mate 7 is vrij strak ontworpen en grotendeels van aluminium gemaakt. Die combinatie kan ons zeker bekoren. Het toestel ziet er goed uit en komt hoogwaardig over. Wel moet gezegd worden dat de Mate 7 nogal lijkt op de HTC One Max, de eerste phablet van HTC die vorig jaar op de markt kwam. Erg origineel is het ontwerp dus niet, maar dat is op zich natuurlijk niet erg. De afwerking van het product is daarnaast een stuk beter dan die van de One Max.

De Ascend Mate 7 is voor een smartphone met een 6 inch-scherm behoorlijk compact. De telefoon heeft behoorlijk kleine bezels, waardoor hij nog enigszins handelbaar is met één hand. Desondanks zul je toch vaak met twee handen aan de slag moeten als je echt wat wilt doen met de Mate 7. Ook de dikte van de Mate 7 is erg netjes. Het apparaat is slechts 7,9 millimeter dun.

De bouwkwaliteit van de Mate 7 is goed. De smartphone is zoals gezegd goed afgewerkt en voelt erg solide. En nadeel is dat de achterkant nogal snel krast, de gebruikte aluminiumsoort is blijkbaar niet echt hard.

Huawei Ascend Mate 7 design 
Huawei Ascend Mate 7 design 
Huawei Ascend Mate 7 design 
Huawei Ascend Mate 7 design 
Huawei Ascend Mate 7 design 
Huawei Ascend Mate 7 design 

“Door de snelle werking is de vingerafdrukscanner in dit toestel echt een toevoeging.”

Aan de achterkant valt één designelement in het bijzonder op: de vingerafdrukscanner. Dit kleine vierkantje ligt net wat dieper in de behuizing en is omgeven door een shiny chromen randje. Huawei heeft voor de vingerafdrukscanner een nieuwe techniek gebruikt en beweert dat hij daardoor de beste is die tot nu toe in een smartphone zit. Twee voordelen zijn dat hij werkt ongeacht vanaf welke kant je je vinger erop legt en dat hij ook met vochtige vingers nog werkt. Bij dat laatste moet wel vermeldt worden dat je vingers niet al te vochtig moeten zijn, want dan doet hij het niet meer.

Ook los van die twee punten werkt de scanner erg goed. Net als bij de scanner in de iPhone moet je je vinger er alleen op leggen, dus niet zoals bij Samsung’s vingerafdrukscanners er overheen vegen. Dat zorgt er ook voor dat de plaatsing aan de achterkant prima is. Bij de HTC One Max zat hij ook op die plek, maar was het soms lastig er recht overheen te vegen als je het toestel vast hield. Bij deze Mate 7 hoeft dat dus niet meer. Verder handig is dat je het toestel direct kunt unlocken door je vinger op de lezer te leggen, je hoeft dus niet eerst het toestel tot leven te wekken. Hierdoor is de vingerafdrukscanner een erg snelle manier om het toestel te ontgrendelen. Hij pakt je vinger niet altijd in één keer, maar zelfs al moet je drie keer scannen dan ben je nog sneller dan wanneer je je wachtwoord moet intypen. Daardoor is de vingerafdrukscanner in dit apparaat echt een toevoeging.

De overige onderdelen van de Mate 7 zitten op de gebruikelijke plaatsen. De micro usb-poort onderop, de audiojack bovenop en de volume- en powerknop rechts. Dat is allemaal prima. De speaker zit helaas aan de achterkant, waardoor hij wat minder klinkt als je toestel op tafel ligt. De achterkant van de Mate 7 kan niet los en dat betekent helaas dat de batterij niet verwisselbaar is.

Huawei Ascend Mate 7 design 
Huawei Ascend Mate 7 design 
Huawei Ascend Mate 7 design 
Huawei Ascend Mate 7 design 

Scherm

“De Huawei Ascend Mate 7 heeft een prachtig display.”

Huawei Ascend Mate 7 screenshot

De Ascend Mate 7 heeft volgens Huawei een nogal speciaal scherm: het toestel is uitgerust met een zogenaamd ‘negative liquid cristal display’. Dat moet volgens Huawei een hogere contrastratio van 1500:1 teweeg brengen. De gebruikte ips-neo-technologie zorgt daarnaast in theorie voor een betere kijkhoek. Verder hebben we het hier over een full hd-display met een doorsnede van 6 inch.

In de praktijk scoort de Mate 7 zeer zeker goed met zijn display. Het apparaat heeft dan wel geen QHD-paneel, het scherm ziet er desondanks erg scherp uit en de pixeldichtheid van 368ppi is ook zeker niet verkeerd. Van alle nieuwe technieken zien we niet heel veel terug als je het vergelijkt met andere top lcd-schermen, maar de Mate 7 behoort zeker tot de besten op de markt. De kijkhoek is prima, het contrast is erg mooi en de helderheid is ook prima. Wel moet gezegd worden dat het scherm nogal reflecteert waardoor hij in de directe zon niet super goed leesbaar is. De kleuren komen mooi en redelijk natuurgetrouw over, de witbalans van het scherm kun je zelf instellen. Kortom: de Huawei Ascend Mate 7 heeft een prachtig display.

Prestaties

“De Ascend Mate 7 is snel, maar sommige dingen gaan net wat trager dan bij andere toptoestellen.”

De Mate 7 heeft een nieuwe eigen processor van Huawei, de Kirin 925. Deze chip maakt gebruik van de big.LITTLE-opzet van ARM, wat betekent dat hij vier ‘grote’ kernen en vier ‘kleine’ kernen heeft. Vier op 1,8GHz geklokte ARM Cortex A15-kernen en vier op 1,3GHz geklokte ARM Cortex A7-kernen in dit geval. Daarnaast is er een companion core aanwezig om de sensoren te monitoren en heeft de Mate 7 een vierkernige Mali T628-GPU. Het geheel is gebakken op 28nm. Daarnaast heeft de Mate 7 2GB, of in het geval van de gouden versie 3GB werkgeheugen.

Het klinkt allemaal indrukwekkend, maar in de praktijk valt het een beetje tegen. De Mate 7 is snel, maar sommige dingen gaan net niet zo rap als bij bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S5. Het openen van het multitaskmenu bijvoorbeeld duurt even. En ook het laden van applicaties of webpagina’s gaat wat trager dan bij de smartphones die uitgerust zijn met een Snapdragon 801-chip. In de benchmarks komt de Mate 7 op een goede dag wel mee met die toestellen, maar de resultaten zijn niet erg stabiel. Over het geheel genomen zijn de prestaties van de Mate 7 dus net wat minder dan die van veel concurrerende smartphones.

“De smartphone maakt gebruik van lte advanced, een netwerktechnologie die datasnelheden tot 300mbit mogelijk maakt.”

Hoewel Huawei het er tijdens de presentatie van de Mate 7 over had dat het een dualsim-telefoon zou zijn waarbij de geheugenkaart-tray ook voorzien kon worden van een tweede nano-sim, blijkt dat helaas niet zo te zijn in de Nederlandse versie. In ons land zal Huawei gewoon een singlesim Mate 7 leveren.

De verbindingsmogelijkheden van het toestel zijn wel erg goed, zoals we dat eigenlijk van Huawei mogen verwachten. De smartphone maakt gebruik van lte advanced, een netwerktechnologie die binnenkort ook naar Nederland zal komen en datasnelheden tot 300mbit mogelijk maakt. Daarnaast zijn alle moderne wifi-standaarden aanwezig en heeft de Mate 7 gewoon bluetooth 4.0 en nfc. Alleen een infrarood-poort ontbreekt.

Huawei Ascend Mate 7 screenshot

De smartphone is voorzien van twee antennes, een boven en een onder. Daardoor zou de ontvangst beter moeten zijn. Hoewel we dat niet direct gemerkt hebben, is de ontvangst van de Mate 7 wel gewoon prima. Ook de belkwaliteit van het toestel is goed.

De Ascend Mate 7 heeft een bijzonder grote 4100mAh-batterij. Dat zorgt voor een stevige batterijduur: de smartphone gaat zonder enig probleem een dag mee met intensief gebruik. Een weekendje weg moet je met een beetje moeite ook wel redden. Het is echter niet zo dat je met gemak twee dagen doorkomt met de Ascend Mate 7. Desondanks is de batterijduur van de Mate 7 erg goed en is dat zeker een van de grote voordelen van het toestel.

Software

“De nieuwe Emotion UI ziet er een stuk beter uit dan zijn voorganger.”

De Huawei Ascend Mate 7 werkt met een vernieuwde vesie van de Emotion UI, versie 3.0. Die interface ziet er een stuk beter uit dan zijn voorganger, hoewel we over het homescreen nog niet zo enthousiast zijn. De Mate 7 draait op Android 4.4 KitKat en is daarmee helemaal up to date.

De interface is nog steeds opgebouwd zonder menu. Dat betekent dat al je apps op het homescreen staan en dat dus vrij vol is. Natuurlijk kun je ze wel over veel schermen verdelen en in mapjes stoppen. Verder vinden we de icoontjes op het homescreen vaak een beetje druk en lelijk, wat voor de meeste voorgeïnstalleerde thema’s geldt. Jammer, want de rest van de interface is juist erg clean geworden en dit past er dus slecht bij. Je kunt overigens wel een groot aantal thema’s downloaden, dus als je er de nodige moeite in steekt kun je over het algemeen wel iets vinden wat bij je past.

Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 

“Er zijn een aantal functies waardoor je het toestel beter met één hand kunt bedienen.”

Huawei heeft een aantal functionele toevoegingen gedaan, zoals de suspend button waarmee je de functietoetsen en nog een paar andere knopjes aan de zijkant van je scherm kunt plakken en een schermpje met wat info en snelkoppelingen dat naar voren komt als je vanaf het lockscreen omhoog veegt. Ook zijn er een aantal functies waarmee je het toestel eenvoudiger met één hand kunt bedienen, zoals de mogelijkheid je toetsenbord te verkleinen en naar één hoek te verplaatsen.

Verder is er nog een universele zoekfunctie. Als je op het homescreen naar beneden veegt krijg je een schermpje met je laatst gebruikte apps en een zoekbalkje. Als je daarin gaat typen zullen er allerlei resultaten verschijnen, bijvoorbeeld contacten, media en apps. Een andere geinige toevoeging is het eenvoudige homescreen. Dat bestaat uit een aantal grote knoppen en een menu met al je andere apps. Handig voor als je nog niet zo gewend bent aan de wat ingewikkeldere standaard interface, hoewel we ons afvragen bij hoeveel Mate 7-gebruikers dat het geval zal zijn.

Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 

“Je kunt via de phone manager allerlei handige instellingen doen.”

Een van de belangrijkste toevoegingen in de software heeft te maken met beheermogelijkheden. Je kunt via de phone manager allerlei handige instellingen doen. Welke applicaties de notificatiebalk mogen gebruiken en welke applicaties internet mogen gebruiken. Je kunt ook per app kiezen tussen wifi en/of mobiele data. Daarnaast is het mogelijk om in te stellen of je apps mogen blijven draaien als het scherm van het toestel uit staat en zal het toestel meldingen geven als apps op de achtergrond energie verbruiken. Dat laatste kan een beetje irritant zijn: je krijgt van iedere app die op de achtergrond draait standaard eerst de vraag of dat mag. Als je apps niet handmatig goedkeurt zul je de eerste weken dus allerlei meldingen om je oren krijgen. Dat is echter een klein nadeel van een verder handig setje opties. Wel irritant is dat het toestel voorkomt dat sommige apps automatisch opstarten, iets dat je niet kunt voorkomen. Zo zal Dropbox bijvoorbeeld niet automatisch opstarten, zodat de camera upload-functie alleen werkt nadat je de app handmatig hebt opgestart.

Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot

Huawei levert een redelijk uitgebreid setje apps mee, waar we deels blij mee zijn. Er zijn wat simpele tools, zoals een spiegeltje, een recorder en een weer-app meegeleverd bovenop de standaard applicaties. Ook een app waarmee je via nfc-tags profielen kan instellen en apps kan openen is aanwezig en Huawei levert een office-suite, uitgebreide todo-app en een uitgebreide bestandsbeheerder mee. Tot zover het goede nieuws. Iets dat men beter had kunnen laten, is het meeleveren van allerlei game-trials. Spelletjes als Dragon Mania, Spider-Man en Bubble Bash Mania zullen sowieso niet veel gebruikers op zitten te wachten. De demoversie die je maar 180 seconden kunt spelen al helemaal niet. Ook de Huawei Hub, een uitgebreide applicatie die uiteindelijk niet meer doet dan een tiental linkjes naar de Play Store weergeven, had de fabrikant wel mogen laten.

Extra apps kun je natuurlijk uit de Play Store halen en daar is voldoende geheugen voor. Deze Mate 7 heeft 16GB intern geheugen, de gouden variant heeft zelfs 64GB. Van die 16GB van de normale variant is zo’n 11,5 beschikbaar en dus kun je heel wat apps op het toestel kwijt.

Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 

De vingerafdrukscanner van de Mate 7 brengt ook in de software een aantal extra’s met zich mee. Je kunt er applicaties mee locken, zodat je die alleen kan openen na je vinger gescand te hebben. Daarnaast kun je bestanden beveiligd opslaan. Binnen de file manager is er een zogenaamde ‘safe’, waar je bestanden naartoe kunt verplaatsen. Ze worden dan gecodeerd en zijn alleen nog maar bereikbaar via je vingerafdruk of een code. Een nadeel is wel dat het toestel ieder beveiligd bestand één voor een moet decrypten als je het wilt openen en dat foto’s ook niet meer in bijvoorbeeld je galerij terecht komen.

Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 

“De speaker is voor een smartphone vrij hard en klinkt enigszins vol.”

Ook de multimedia-apps van Huawei zijn op de schop gegaan. Ze zien er nu goed uit en werken over het algemeen ook prettig. De galerij werkt standaard met een timeline van je camera en als je die naar beneden trekt komt er een miniatuur-camera waarmee je snel een foto kunt schieten in beeld. Overigens schiet het toestel via die camera wel vierkante plaatjes. De muziekspeler is vrij eenvoudig en werkt prettig. Leuk is de mogelijkheid om songteksten te bekijken, hoewel het ons niet lukte om die ook daadwerkelijk in beeld te krijgen.

De muziekkwaliteit die de Mate 7 voortbrengt is prima. De speaker is voor een smartphone vrij hard en klinkt enigszins vol. Door een goede headset klinkt de Mate 7 ook prima. Leuk is dat Huawei in de jack een oplaadmogelijkheid voor zijn eigen UltimoPower-headset heeft ingebouwd. Daarmee kan de noise-cancellation van die headset werken zonder dat je hem ooit aan het stopcontact hoeft te hangen. Overigens is er nog niets bekend over de verkrijgbaarheid van die headset in Nederland.

Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 

Camera

“De camera van deze Mate 7 zet goede resultaten neer.”

De Huawei Ascend Mate 7 maakt gebruik van een goede 13-megapixelsensor van Sony. Dezelfde sensor zorgde in de Xiaomi Mi 4 al voor goede resultaten en doet het ook in deze Mate 7 goed. De foto’s missen wel net een beetje scherpte en daardoor wat details, maar zijn over het algemeen ruim voldoende. De kleuren zien er goed uit en de dynamische range is aardig. Handig is dat het toestel soms automatisch besluit een HDR te schieten, maar dan ook de ‘gewone’ foto opslaat zodat je niet in de problemen komt met bewegende onderwerpen of als de HDR mislukt. Foto’s in het donker verliezen natuurlijk wat detail en scherpte, maar zijn nog heel aardig. Huawei heeft de ruis tot een minimum weten te beperken en foto’s zijn niet zo snel bewogen.

Als we de camera van de Mate 7 ergens in de markt moeten plaatsen, dan is het eigenlijk precies als de rest van het toestel een beetje tussen high-end en midrange in. De camera doet het wel duidelijk wat minder dan die van bijvoorbeeld een Galaxy S5, maar staat ook zeer zeker een stapje boven de meeste middensegmenters. Daar kunnen we alleen maar tevreden mee zijn.

De selfiecamera van de Mate 7 moet behoorlijk goed zijn met zijn 5-megapixelresolutie. Helaas kregen wij het niet voor elkaar om die te schieten: steeds als we dat probeerden crashte de camera. Waarschijnlijk vanwege de pre-release software op het toestel. Je kunt foto’s maken door je vinger op de vingerafdrukscanner te houden, ongeacht of het een geregistreerde vinger is of niet. Dat is vooral voor het maken van selfies erg handig.

Huawei Ascend Mate 7 camerasample 
Huawei Ascend Mate 7 camerasample 
Huawei Ascend Mate 7 camerasample 
Huawei Ascend Mate 7 camerasample 
Huawei Ascend Mate 7 camerasample 
Huawei Ascend Mate 7 camerasample 
Huawei Ascend Mate 7 camerasample 
Huawei Ascend Mate 7 camerasample 

“De indeling van de camera-interface is niet zo handig.”

De camera-interface is helaas niet zo briljant. Ons grootste bezwaar is dat het menu alleen in portretoriëntatie beschikbaar is, terwijl je foto’s toch vaak in landschapsoriëntatie schiet. Dat maakt het snel doen van een instelling dus niet echt makkelijk. Ook de indeling van de interface is niet zo handig. Er zijn een aantal instellingen beschikbaar via een knopje in het sluiterscherm, een aantal via het menuknopje en de rest pas als je in dat menu weer op instellingen gedrukt hebt. Het aantal beschikbare instellingen is wel erg groot en dat is prettig.

Een leuke modus die we even willen uitlichten is de zogenaamde all-focus modus. Daarbij plakt het toestel verschillende foto’s met een verschillende focus aan elkaar, zodat je achteraf nog kunt beslissen waarop je wilt focussen. Op zich een leuke functie, maar helaas werkt hij bij deze Mate 7 niet zo vlekkeloos als bij sommige andere toestellen. De verschillende focuspunten kunnen ook nog weleens qua beeld net verschillen, waardoor het wel heel duidelijk is dat je gewoon steeds een andere foto bekijkt. Alles tegelijk scherpstellen is dan ook niet mogelijk.

Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 
Huawei Ascend Mate 7 screenshot 

De filmcamera van de Ascend Mate 7 is op zich prima, maar kan helaas niet in 4k filmen. Op zich geen ramp, maar het maakt de filmpjes van het toestel wel wat minder scherp dan we inmiddels gewend zijn in het topsegment. Los daarvan ziet het er gelukkig allemaal goed uit. Het toestel maakt vrij scherpe video’s met prima kleuren en ook het geluid is niet verkeerd. Dat hij ook nog HDR-filmpjes kan schieten is daarnaast mooi meegenomen.

Conclusie

Huawei heeft met de Mate 7 een prima toestel neergezet dat in zijn eigen marktsegmentje opereert en dus weinig directe concurrentie heeft. Dat betekent dat de Mate 7 misschien je enige keuze zal zijn, maar daar hoef je niet rouwig om te zijn.

Huawei Ascend Mate 7 design 
Huawei Ascend Mate 7 design 
Huawei Ascend Mate 7 design 
Huawei Ascend Mate 7 design 

“Gelukkig zijn er maar weinig minpunten aan de Mate 7 te ontdekken.”

De smartphone van Huawei positioneert zich duidelijk onder de Galaxy Note 4 en is ook voorzien van een groter display. Het zes inch grote full hd-scherm is een functie waarmee hij zich net weer een beetje onderscheidt van andere top-phablets en ook het prijssegment van de Mate 7 is nog vrijwel leeg. Dus als je op zoek bent naar een grote top-phablet en de Note 4 van Samsung je toch net wat te duur is, kom je al snel bij deze uit.

Gelukkig zijn er maar weinig minpunten aan de Mate 7 te ontdekken. De smartphone had misschien iets sneller gekund, maar is zeker niet zo traag dat het irritant is. Verder kan de interface nog wat aandacht gebruiken, hoewel Huawei daarin al grote stappen heeft gezet met de Mate 7. Een 4K-filmfunctie was mooi meegenomen geweest, maar is geen groot gemis. Wel jammer vinden we dat de batterij niet verwisselbaar is.

Aan de andere kant is die batterij ook wel meteen een van de grote voordelen van de Mate 7. De gigantische capaciteit van 4100mAh zorgt ervoor dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over de batterij. Mits je elke nacht een lader kan vinden. Het scherm van de Mate 7 ziet er erg goed uit en datzelfde geldt voor het ontwerp. De vingerafdrukscanner is in deze smartphone een duidelijk voordeel, en dat valt niet over ieder toestel met een vingerafdrukscanner te zeggen. De extra beheermogelijkheden in de software kunnen in het begin wat irritant zijn, maar het zijn wel nuttige toevoegingen. Tot slot vinden we het indrukwekkend dat Huawei deze batterij en dit schermformaat in zo’n kleine en dunne behuizing heeft gekregen.

Huawei heeft kortom een prima smartphone neergezet waarmee het zichzelf weer een stapje hoger in de markt zet. De smartphone bedient misschien geen heel grote doelgroep, maar is voor die groep zeker een aanrader. De Mate 7 zal naar verwachting rond half oktober in de winkels liggen.

Huawei Ascend Mate 7 design 

Veel echt directe concurrentie heeft de Mate 7 dus niet, maar er zijn wel twee groepen wat minder directe concurrenten aan te wijzen. Enerzijds zijn dat de top-phablets van andere fabrikanten. Die zijn over het algemeen wat duurder en ook functioneel vrij verschillend. Het gaat dan om de Samsung Galaxy Note 4, Apple iPhone 6 Plus en Nokia Lumia 1520. De eerste draait we op Android maar heeft duidelijk betere specs, de andere twee werken met een heel ander besturingssysteem en staan dus nog wat verder van de Mate 7 af.

De tweede groep bestaat uit toestellen die al wat ouder zijn en qua specs redelijk op de Mate 7 lijken. Deze zijn wat goedkoper en interessante alternatieven. We hebben het dan over de Samsung Galaxy Note 3, Sony Xperia Z Ultra, Acer Liquid S2 en LG G Flex.

Sony introduceert WiFi-only variant Xperia Z Ultra sony xperia z ultra hoofdfoto 
Samsung Galaxy Note 3 hoofdfoto 
Acer Liquid S2 hoofdfoto 
LG G Flex hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Hoogwaardig ontwerp
  • Prima display
  • Vingerafdrukscanner werkt goed
  • Gigantische batterij
  • Uitgebreide beheermogelijkheden software
Minpunten
  • Prestaties net niet top
  • Interface niet je van het
  • Batterij niet verwisselbaar

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters