Huawei Ascend P1

Huawei probeert met de Ascend P1 voor het eerst serieus door te breken op de Europese telecommarkt. Het bedrijf heeft wat goedkope toestellen gehad, die in veel landen populair waren. In Europa kwam het echter niet verder dan een beetje experimenteren. Dat is met deze Ascend P1, die in het segment van de Galaxy S II en Xperia P valt, voorbij.

Huawei Ascend P1 hoofdfoto 

Huawei is een speler die waarschijnlijk bijna niemand in Nederland zal kennen. En toch heeft een groot deel van Nederland minimaal één apparaat van de Chinese gigant in huis staan. Vooral modems worden vaak door Huawei in elkaar gezet, bijvoorbeeld de Experia Box van KPN. Ook op de telecommarkt is Huawei al tijden actief: me de Ideos X5 bijvoorbeeld hadden ze een redelijke verkoophit in sommige landen. En ook onder het merk van verschillende providers verkocht Hauwei redelijk wat toestellen, zelfs in Nederland. Maar onder eigen merk is het bedrijf nooit echt actief geweest in Europa. Daar gaat nu verandering in komen met de Ascend-lijn.

De Ascend-lijn, bestaande uit de series Young, Gold, Platinum en Diamond. Het meest indrukwekkende toestel, de Hauwei Ascend D1 Quad, komt binnenkort. Nu moeten we het nog even stellen met de goedkopere Hauwei Ascend P1 in de Platinum series. De eerste Y- en G-toestellen zijn ook al aangekondigd en de G300 is inmiddels verkrijgbaar in sommige webshops. In deze review zullen we ons richten op de op dit moment duurste Huawei-telefoon, de Ascend P1.

Overigens gaat de introductie van Huawei op de Nederlandse markt niet vlekkeloos. De planning was dat de P1 in mei de markt zou bestormen, gevolgd door de D1 Quad aan het eind van deze zomer. Inmiddels is de P1 al wel een maandje verkrijgbaar, maar is er van de D1 Quad nog geen spoor te bekennen. Desondanks lijkt Huawei leuke toestellen te maken en is de P1 ook nu nog het bekijken waard.

Huawei Ascent P1 MWC 
Huawei Ascent P1 MWC 
Huawei Ascent P1 MWC 
Huawei Ascent P1 MWC 

Specificaties

Huawei Ascend P1

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op March 2012 Draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Processor

1.5GHz dualcore TI OMAP 4460

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 110 gramLengte: 127mmBreedte: 64mmDikte: 7mm

Scherm/invoer

4,3″ schermTouchscreenScherm is krasbestendig540×960 schermresolutie

Camera

8MP cameraLED-flitser

Netwerk

GSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

G-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nBluetooth 3.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-out

Batterij

Batterijcapaciteit van 1670mAhSpreektijd van 8 uurStandby-tijd van 290 uur

De Ascend P1 valt vooral op door het feit dat hij erg dun is. Verder is het design van het toestel aardig, maar allerminst spannend. De batterij van de telefoon gaat voldoende lang mee, de inhoud van de doos is zoals bij bijna iedere andere telefoon.

Unboxing

Design

Wat opvalt aan de Ascend P1, is dat hij het nodige weg heeft van de Samsung Galaxy S II. Wel is het toestel wat strakker en in onze ogen mooier. De telefoon is met krap acht millimeter opvallend dun en dat is altijd prettig. Daarmee zijn we over het design van de Ascend P1 opzich niet ontevreden, maar het toestel mist een beetje eigen identiteit.

De bouw van de Ascend P1 is goed. Het toestel is wel helemaal van plastic, maar heeft een prettig soft-touch finish aan de achterkant en voelt stevig aan. Dat heeft er ook mee te maken dat de batterij niet verwijderbaar is. Dat is wel meteen een nadeel aan hoe de telefoon in elkaar zit.

Er zijn drie kleuren van de P1: zwart, wit en roze. Van de zwarte kleur zijn er twee varianten, waar wij er overigens maar een van in Nederland gespot hebben: de egaal mat-zwarte die we zelf in handen hebben. De andere versie heeft aan de achterkant een geruit patroon en een glanzende finish.

Huawei Ascend P1 design 
Huawei Ascend P1 design 
Huawei Ascend P1 design 
Huawei Ascend P1 050 
Huawei Ascend P1 design 
Huawei Ascend P1 design 

De belangrijke designelementen zitten op vrij standaard plaatsen in de P1. De camera en speaker achter, de powerknop bovenaan de rechter zijkant, de volumeknop op dezelfde plek links. De MicroSD-kaart kun je aan de rechterkant kwijt, de simkaart bovenop het toestel. Daar kun je ook de MicroUSB-kabel en de headphonejack inpluggen. Boven het scherm op de voorkant zit een speaker, een camera en wat sensoren; onder het scherm drie knoppen.

Huawei Ascend P1 design 
Huawei Ascend P1 design 
Huawei Ascend P1 design 
Huawei Ascend P1 design 
Huawei Ascend P1 design 
Huawei Ascend P1 design 
Huawei Ascend P1 design 
Huawei Ascend P1 design 

Batterij

De batterij van de Ascend P1 gaat ruim een dag mee. Met intensief gebruik zul je vaak aan het einde van de dag nog een beetje acculading overhebben. Hij moet dus wel elke dag aan de lader, maar je zult het einde van de dag makkelijk redden. En daarmee zit de P1 net iets boven het gemiddelde.

Intensief gebruik Normaal gebruik Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1670mAh
Techniek Lithium Ion

De P1 heeft een redelijk goed scherm, hoewel de aanwezigheid van de PenTile-matrix niet onopgemerkt blijft. Het toetsenbord van het toestel is niet zo best, maar gelukkig kun je hem vervangen voor het standaard Androidbordje.

Scherm

Net als bijvoorbeeld de HTC One S of Motorola Razr heeft de Ascend P1 een 4,3″ qHD-scherm dat gebruikt maakt van de zogenaamde PenTile-matrix. Dat betekent dat er per pixel niet drie subpixels – een rode, een groene en een blauwe – zijn, maar dat alle pixels twee halve groen subpixels met hun buren delen. Dat zorgt effectief voor een lagere resolutie en zorgt er tevens voor dat tekst een beetje vreemde paarse en groene randjes krijgt. Dat is voor velen geen probleem, maar kan door sommigen ook als irritant ervaren worden. Je moet het scherm dus zeker even proberen voordat je de telefoon koopt. In ieder geval is het niet echt meer van deze tijd en jammer dat Huawei het scherm toch gebruikt heeft.

Los van het hele Pentile-verhaal, heeft de Ascend P1 best een mooi scherm. Het gaat om een Super amoledpaneel, wat sowieso al betekent dat de contrasten erg goed zijn. Ook de kleuren zijn lekker levendig, zij het niet heel realistisch, maar toch zeker mooi. De helderheid van het scherm is verder prima.

Toetsen

Huawei heeft op de Ascend P1 een toetsenbord ingevoegd dat erg onhandig ingedeeld is qua speciale tekens. En verder voegt het helaas ook weinig toe. Gelukkig zit het standaard Androidtoetsenbord nog wel ingebakken in het toestel, en die werkt wel goed. Dat is dan ook de beste optie om te gebruiken, of je moet een toetsenbord uit de Play Store downloaden. In beiden gevallen zul je prima kunnen typen.

Een trend die we tegenwoordig zien is dat minder bekende fabrikanten eerder geneigd zijn hun toestellen uit te rusten met de stock Androidinterface. Acer en Asus doen dat bijvoorbeeld, en ook Huawei levert geen schreeuwerige UI bij zijn smartphones. Tenminste, die staat niet standaard aan. En daar zijn we erg blij mee.

Homescreen

Huawei Ascend P1 screenshot

De standaard homescreens van de Ascend P1 zijn nagenoeg hetzelfde als de zogenaamde vanilla Android-interface. Huawei heeft een aantal eigen widgets toegevoegd en er zijn wat instellingen bijgekomen, maar that’s it. Het homescreen bestaat uit vijf schermen die je vol kunt proppen met widgets en snelkoppelingen. Die widgets zijn in sommige gevallen aanpasbaar qua formaat en zijn standaard vrij compleet. Mappen maken is heel simpel mogelijk door twee icoontjes op elkaar te slepen.

Maar dat is niet de enige mogelijkheid die Hauwei je biedt. Ten eerste zijn er andere thema’s, compleet met eigen icoontjes. Dan heb je nog steeds de standaard Android-interface, maar zonder dat dat er vanaf straalt. Het werkt hetzelfde, maar ziet er anders uit.

En er is ook nog de zogenaamde 3D-launcher. Overigens heet de standaard launcher vreemd genoeg Huawei-launcher. Bij de 3D-launcher komen wat andere widgets om de hoek. Die zien er wat druk uit, maar daar is weinig mis mee. Vervelender vinden we het dat Huawei deze launcher volgepropt heeft met cheesy 3D-effectjes. Daar wordt het wat trager van, maar hoofdzakelijk vinden we het gewoon erg lelijk. Er zullen vast mensen te vinden zijn die het mooi vinden en aangezien Huawei standaard de kale Androidinterface biedt is het geen enkel probleem. Maar van ons had die tweede launcher niet gehoeven.

Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 screenshot 

Menu

Met twee verschillende launchers komen ook twee verschillende menu’s. Het standaardmenu is prima en bekend, met subtiele overgangseffecten. In dit menu vind je in een raster van 4×5 icoontjes al je applicaties en op een aparte pagina je widgets. Deze kun je toevoegen aan je startscherm door ze even ingedrukt te houden.

Naast het standaardmenu is er ook nog het 3D-menu. Dat biedt plaats aan 4×4 programma’s, die je vrijelijk kunt indelen. In het standaardmenu staan ze overigens altijd op alfabet. Net als de 3D-launcher, bevat het 3D-menu een overdaad aan effecten. Ook het wisselen tussen menu en homescreen heeft een overdreven effectje gekregen waar wij geen fan van zijn.

Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 screenshot 

Multitasking

Multitasken op de P1 werkt erg prettig en eenvoudig. Door de homeknop ingedrukt te houden krijg je een lijst met een miniatuur te zien van de applicatie die op de achtergrond draait. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen als er nog veel apps open staan en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Je kunt ook een applicatie uit de lijst weg vegen, maar dan sluit de app niet zelf af.

Messaging-applicaties en dergelijken die op de achtergrond actief zijn geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Je kunt hier tevens je muziek bedienen en je verbindingen beheren, wat erg makkelijk werkt. Mocht je een melding niet willen, dan kun je hem simpelweg wegvegen.

Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 screenshot 

Prestaties

Huawei Ascend P1 screenshot

De processor van de Ascend P1 is een oude bekende. Het is dezelfde chipset als in bijvoorbeeld de Galaxy Nexus of de LG Prada 3.0: de TI OMAP 4. Deze Cortex A9-gebaseerde dualcorechip is inmiddels niet meer het nieuwste van het nieuwste, maar doet prima zijn ding. Processoren van dit kaliber zijn in het marktsegment waar de P1 in valt de standaard en de implementatie van Huawei in dit toestel is niet slecht. Het toestel is dus snel zat en kan de meeste games nog aan. Het voorgeïnstalleerde en grafisch indrukwekkende Riptide GP bijvoorbeeld draait het toestel moeiteloos. Ook de stabiliteit van de P1 is ruim voldoende: vastlopers hebben we niet gehad.

In Quadrant scoort de P1 een nette 3500 punten, het hoogste dat we met deze processor hebben gezien. En ook net zo hoog als bijvoorbeeld de quadcore Nexus 7. Overigens zitten alle andere quadcore- en ook nieuwere dualcoretoestellen hoger, zo rond de 5000 punten.

Foto’s die de P1 maakt zijn redelijk, filmpjes eveneens. De muziekspeler is standaard van Android, maar kan niet heel hard en lijkt ook iets minder te klinken dan de gemiddelde telefoon. Desondanks is hij prima te gebruiken. Gamen gaat ook goed op dit toestel.

Foto

Huawei heeft in de fotocamera het een en ander toegevoegd, bijvoorbeeld een HDR-functie, legio effecten en een burst-modus. Ook is de interface enigszins op de schop gegaan. Het resultaat is best handig en de toegevoegde functies zijn in veel gevallen leuk. Alleen de HDR-functie valt ons een beetje tegen. In plaats van dat hij foto’s veel duidelijker maakt, wordt er vaak alleen wat contrast weggenomen door de functie. En daar worden de foto’s vaak juist alleen maar slechter van.

De foto’s die de Ascend P1 schiet hebben potentie, maar komen niet veel verder dan dat. De kleuren zijn goed en de foto’s zijn vaak redelijk scherp en detailrijk. Maar ze worden kapot gemaakt door de nabewerkingssoftware die een schildereffect teweeg brengt en zo een deel van de details weer wegveegt. Wat overblijft is redelijk goed, maar niet zo goed als het had kunnen zijn. Ook valt op dat foto’s vrij snel bewogen zijn.

Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 test foto 
Huawei Ascend P1 test foto 
Huawei Ascend P1 test foto 
Huawei Ascend P1 test foto 
Huawei Ascend P1 screenshot

De galerij laat eerst alle albums zien en gebruikt als icoon voor het album de laatst toegevoegde foto. Als je vervolgens een album in gaat dan zie je een overzicht van alle foto’s waar je doorheen kunt scrollen. Je kunt hier ook meerdere foto’s selecteren en versturen of verwijderen. Je kunt in het overzicht simpelweg inzoomen op een foto door te knijpen met je vingers en een foto delen is ook mogelijk vanuit dit menu, met tientallen services. Al met al zit de galerij er erg strak uit en is het overzicht erg goed.

Video

Huawei Ascend P1 screenshot

De Ascend P1 speelt video’s via de galerij. Daarbij wordt een groot aantal formaten ondersteund, . Het toestel ondersteunt alle reguliere videoformaten tot een resolutie van 1080p HD. DivX, Xvid, mkv, wmv, mp4, het is allemaal geen probleem. Alleen duren hoge resolutie video’s soms wat lang om te laden.

De YouTube-app is de bekende van Google, die mooi binnen de Android 4 interface past en alle functies die je wilt hebben heeft. Een prima applicatie om onderweg even een video te pakken dus.

Filmpjes die de P1 opneemt zien er mooi uit. De maximale resolutie van het toestel is 1080p, waar je hem wel even zelf op moet instellen. De video’s hebben goede kleuren, zijn scherp en het toestel focust snel en kan onderwerpen tijdens het filmen redelijk dichtbij halen. Een geslaagde filmfunctie dus.

Muziek

Huawei Ascend P1 screenshot

De FM radio op de Ascend P1 is door Huawei zelf gebouwd, wat resulteert in een speler die niet helemaal binnen de Android 4-stijl past. Spannende functies heeft hij ook niet, maar hij werkt verder wel prima.

Het toestel heeft twee muziekspelers, waaronder de standaard Androidspeler. Die werkt prima. Handig zijn de zoekfunctie en de slimme afspeellijsten, waarmee je je muziek snel kunt zoeken. Het afspeelscherm is voorzien van een aantal snelkoppelingen om bijvoorbeeld je muziek te shuffelen. De andere speler is qua functionaliteit zo’n beetje hetzelfde, maar het afspeelscherm ziet er wat flitsender uit. En een flink voordeel: hij beschikt over Dolby Mobile.

De muziek die de Ascend P1 afspeelt is een beetje aan de zachte kant en lijkt ook wat minder vol te klinken dan bij de meeste concurrenten van het toestel, ook door een goede headset. Dat is met Dolby Mobile uit de aangepaste muziekspeler overigens grotendeels opgelost. En dus is de Ascend P1 prima als muziekspeler te gebruiken.

Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 screenshot 

Games

Huawei Ascend P1 screenshot

De Ascend P1 heeft, in tegenstelling tot bijna iedere telefoon, wel een game voorgeïnstalleerd staan. Niet dat dat een heel groot voordeel is, maar het is toch wel leuk om meteen van start te kunnen gaan met een spelletje op je telefoon. Het gaat om Riptide GP, een grafisch redelijk indrukwekkende racegame waarmee je met een jetski zo snel mogelijk over verschillende banen heen moet zien te komen. Niet een erg interessante game, maar toch leuk om een verloren uurtje mee te vullen.

Verder kun je gewoon alle games uit de Play Store downloaden. De zwaarsten daarvan zal de P1 niet draaien, maar het toestel kan heel wat hebben op grafisch gebied. Bijna alle games zullen dus wel werken op het toestel.

Op het gebied van productiviteit en communicatie onderscheidt de P1 zich niet echt van andere toestellen. Er staan wat aparte apps op, maar daar houdt het wel mee op. Gezien de prima chipset, gaat het werken met de P1 vlekkeloos. Wel heeft het toestel een onhandige notificatie met betrekking tot de Wi-Fi-verbinding.

Standaard applicaties

De standaard Google-applicaties zijn allemaal van de partij op dit toestel. Dat brengt heel wat handige functionaliteit via bijvoorbeeld Google Maps, Google Maps Navigation en Google News. Ook dingen als een agenda, rekenmachine en wekker zijn beschikbaar.

Huawei heeft bijvoorbeeld een notitie-app toegevoegd, die overigens wel heel standaard is. Er is geen synchronisatie aanwezig en aanvullende opties zijn er ook niet. Je kunt echt alleen tekst opslaan. De toegevoegde bestandsbeheerder is dan wel weer heel handig. Behalve door je mappen bladeren, kun je ook bestanden op type sorteren. Op die manier is het ook mogelijk om via de app al je geïnstalleerde applicaties te beheren. In dezelfde categorie valt de Office-app: Polaris. Dat is de volledige versie inclusief bewerkingsmogeiljkheden, dat is altijd handig.

Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 screenshot 

Minder serieus maar ook handig zijn de weer-app en de zaklamp-app. Met die laatste kun je het ledje achterop de telefoon in verschillende standen laten schijnen. De eerste plukt zijn gegevens van AccuWeather, en geeft mooi gevisualiseerd het weer weer.

Dan zijn er nog twee apps die lang niet iedereen zal gebruiken, maar die op zich niet onhandig zijn. Alleereerst is dat de security guard. Daarmee kun je een zwarte en witte lijst bijhouden, maar ook bijvoorbeeld bestanden versleutelen en informatie achter een wachtwoord opslaan. De andere is total back-up, waarmee je back-ups van je gegevens kan maken.

Ook Facebook en Twitter zijn standaard op het toestel te vinden, die behoeven geen verdere uitleg. Het zijn gewoon de officiële apps van de beide netwerken. Al met al een prima pakket aan extra apps, met weinig zinloze toevoegingen.

Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 screenshot 

Extra applicaties

Huawei Ascend P1 screenshot

In de Google Play Store kun je extra applicaties downloaden of kopen. De Play Store is naast de App Store van Apple de beste applicatiewinkel die de telecomindustrie te bieden heeft. De lay-out van de app is redelijk overzichtelijk en vooral gericht op het ontdekken van nieuwe applicaties. Op een applicatiepagina kun je genoeg informatie vinden om je over de app te informeren, vaak zelfs inclusief video. Het aanbod is daarnaast erg goed, met vooral een heel groot assortiment aan goede gratis applicaties. Handig is ook dat je vanuit je browser de applicaties op al je Androidapparaten kunt managen. Dus nieuwe apps zoeken en installeren kan ook op je PC en apps verwijderen op afstand is tevens mogelijk. Het enige nadeel van de Play Store is dat je alleen met een creditcard kunt betalen. Mocht je die overigens binnenkort krijgen, of even geen geld hebben, dan kun je sinds kort ook een verlanglijstje maken in de Play Store.

Telefoon

Huawei Ascend P1 screenshot

Een van de tekortkomingen van de standaard telefoonapplicatie van Android Ice Cream Sandwich, is dat er geen smart-dialing in verwerkt is. Dat is in deze Huawei opgelost en dat is wel prettig. Dat maakt het snel even bellen van een van je contacten toch wat makkelijker. Verder houdt het toestel ook je vaak gebelde contacten bij, wat ook niet onhandig is. De contactenapplicatie zelf is wat magertjes, integratie met sociale netwerken zit er niet in. Wel handig is dat je een pop-up met wat snelle mogelijkheden krijgt als je de foto van een contact aanklikt.

De sms-app is degene die standaard in Android zit en daar is weinig op aan te merken. Gesprekken worden als chatgesprek weergegeven en dat werkt prima.

Huawei Ascend P1 screenshot 
Huawei Ascend P1 screenshot 

Email

Huawei Ascend P1 screenshot

Gmail is geregeld door Google zoals op elke Androidtelefoon en werkt dan ook prima. Als je de telefoon aanzet word je gevraagd een Google-account in te voeren en dan zal je Gmail automatisch ingesteld worden. De bijbehorende applicatie doet het ook prima en biedt de meest functies die je ook in de browserversie van Gmail kunt vinden. En natuurlijk kun je er ook voor zorgen dat je een notificatie krijgt zodra er een nieuwe mail binnenkomt.

De ‘gewone’ mailapplicatie, waar je je Exchange- en imap-mail in kwijt kunt, is niet helemaal afgesteld op de maildienst die erbij hoort. Dat betekent dat de app niet altijd alle mogelijkheden die je mailserver biedt ook biedt en dat alles net wat minder handig werkt. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een handige applicatie is.

Browser

De Ascend P1 is uitgerust met de standaard Androidbrowser en die is erg goed. Browsen gaat gewoon heel fijn en snel, en ook de interface van de browser is prettig. Browsen met tabbladen is mogelijk via een knopje bovenin het scherm en verder zijn er nog tal van functies. Downloads worden geschaard onder een speciaal kopje en als je ze aan het downloaden bent kun je de voortgang in de notificatiebalk bijhouden. Daarnaast zijn er nog legio instellingen met betrekking tot bijvoorbeeld tekstformaat, cookies, invoegtoepassingen en pop-ups.

Desondanks zouden wij aanraden om even gratis de nieuwe Chrome-browser uit de Play Store te downloaden omdat deze toch wat prettiger zijn werk doet. Met Android 4.1 wordt deze standaard meegeleverd, maar dat staat nog niet op deze Huawei.

Lastig is dat schakelen tussen Wi-Fi en mobiele netwerken niet automatisch gaat. Van mobiel naar Wi-Fi gaat prima, andersom niet. Als je verbinding met een Wi-Fi netwerk verbreekt, zal het toestel vragen of hij op het mobiele netwerk mag internetten. Met de vreemde melding “Toegang tot internet leidt tot overbezetting. Doorgaan?” krijg je de keuze om te bevestigen, of mobiel internet uit te schakelen. Volgens Huawei heeft dat ermee te maken dat mobiel internet in sommige gebieden niet zo goedkoop is als hier. Opzich een prima feature, alleen hij is in geen mogelijkheid uit te zetten. En dus zal het toestel niet met internet verbinden als je een Wi-Fi-netwerk verlaat en hem niet handmatig op het mobiele netwerk inlogt. Automatisch mail ontvangen of je WhatsApp-berichten doorkrijgen, is er dus niet bij als je net overgeschakeld bent en het toestel nog in je zak zit. En los daarvan is het irritant om steeds die melding weg te moeten klikken.

De Ascend P1 van Huawei is een typisch gevalletje 13 in een dozijn. Er is niets mis mee, maar het toestel blinkt nergens in uit. Een leuk toestel, maar niet genoeg om impact op de markt te hebben voor Huawei.

Huawei Ascend P1 zwart 
Huawei Ascend P1 zwart 
Huawei Ascend P1 zwart 

Op YouTube zei een van onze kijkers heel scherp: “Dit soort toestellen staan of vallen met de prijs. Hij valt in dit geval.” En dat is wat ons betreft een erg goede samenvatting van het toestel. Er is absoluut niets mis mee, maar het is wel een gevalletje dertien in een dozijn. En dan kun je je het als onbekende fabrikant niet veroorloven om meer te vragen dan de prijs van soortgelijke toestellen van een gevestigd merk.

Behalve een vervelende netwerkmelding die niet uit kan en het scherm dat nog voorzien is van een verouderde PenTile-matrix heeft de Hauwei Ascend P1 weinig nadelen. De processor is misschien wat langzaam voor de prijs van dit toestel, hij doet wel prima zijn ding. En ook de slechte eigen interface van Huawei is geen probleem omdat het toestel toch standaard de schone Androidinterface heeft.

Maar echte voordelen heeft de P1 ook niet. Hij zit goed in elkaar en is lekker plat, maar wel wat saai ontworpen. De batterij is wat boven gemiddeld, maar springt er niet uit. De camera heeft potentie, maar komt niet tot zijn recht door de beeldverwerkingsalgoritmes die te agressief te werk gaan. Er is wat handige software toegevoegd op de P1, maar met andere software laat hij het weer een beetje afweten.

Kortom, de Ascend P1 roept bij ons gemengde gevoelens op. Het toestel is geen miskoop, maar voor de huidige prijs kunnen we hem ook zeker niet aanraden. Huawei heeft laten zien zeker tot iets in staat te zijn, maar zal meer nodig hebben om een plaatsje te veroveren in de drukke Europese smartphonemarkt. Of dat er op korte termijn komt moeten we nog zien, wellicht dat de Ascend D1 Quad ons binnenkort weet te overtuigen.

Concurrentie

Door de te hoge prijs komt de Ascend P1 qua concurrentie een beetje vreemd terecht. Met zijn prijs van €380 concurreert hij bijna met de verschillende high-end-toestellen op de markt. Zo is er de HTC One S met een veel snellere chip en aluminium behuizing, die maar een tientje meer kost. En ook de LG Optimus 4X HD met zijn quadcoreprocessor en HD-scherm komt gevaarlijk dicht in de buurt van de P1 qua prijs. En die beide toestellen hebben ook nog eens een gevestigde naam op hun naamkaartje staan.

De echte concurrenten van de Ascend P1 kan het toestel zich prima mee meten, maar die zijn allemaal minimaal een aantal tientjes goedkoper. De telefoon heeft opvallend veel overeenkomsten met de Motorola Razr, die al voor €330 te koop is. En ook de Sony Xperia S, Sony Xperia P, Samsung Galaxy S II, Galaxy Nexus en LG Optimus L9 zijn stuk voor stuk goedkoper en soms zelfs wat beter uitgerust op hardwaregebied. Erg veel ruimte voor de P1 is er dan ook niet.

Er zijn meer toestellen die geen bekende naam voeren in telecomland. Maar in tegenstelling tot die van de P1, laat het prijskaartje van die toestellen dat vaak wel zien. Zo is er de Acer CloudMobile, die op de meeste gebieden korte metten maakt met de P1. En ondanks zijn betere specs is de CloudMobile zo’n €80 goedkoper dan de Ascend P1. De Panasonic Eluga heeft ongeveer dezelfde specs als de Ascend P1 en voegt daar waterdichtheid aan toe. En het prijskaartje van de Eluga komt maar liefst €180 lager uit dan die van de Ascend P1.

HTC One S hoofdfoto 
Galaxy Nexus hoofdfoto 
Motorola Razr hoofdfoto 
Sony Xperia S hoofdfoto 
Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.
Onze review score
Pluspunten
  • Dun en redelijk goed gebouwd
  • Kale Androidinterface
Minpunten
  • Scherm heeft PenTile-matrix
  • Vervelende netwerkmelding die niet uit kan
  • Veel te duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters