Huawei Ascend P2

De Huawei Ascend P2 is het nieuwe Nederlandse vlaggenschip van de Chinese fabrikant. De telefoon valt op de grens van het high-end- en midrangesegment en in deze review kijken we ernaar.

Huawei Ascend P2 hoofdfoto 

“Een andere producent die hard bezig is de Nederlandse smartphonemarkt binnen te dringen is Huawei.”

Traditioneel zijn het vooral Samsung, HTC, LG, Nokia, Sony, Apple en BlackBerry die de dienst uitmaken op de Europese smartphonemarkt. Er waren altijd wel wat minder grote aanbieders die ook smartphones aanbieden, maar echte pogingen om de harten van de consument te winnen waren er niet van die partijen. Sinds een jaar of twee komt daar steeds meer verandering in, met zowel partijen die al featurephones of andere consumentenelektronica hadden in Nederland als met volledig nieuwe producenten. En dat begint vaak met vooral beloftes. Een tekenend voorbeeld is Acer, dat al zo lang als Android bestaat belooft de Nederlandse markt over te gaan nemen, maar pas sinds een half jaar echt een serieus en goed beschikbaar portfolio heeft in Nederland.

Een andere producent die hard bezig is de Nederlandse smartphonemarkt binnen te dringen is Huawei. En ook bij Huawei begon het vooral met beloftes. Huawei maakt al langer smartphones onder het merk van bijvoorbeeld Vodafone of T-Mobile in Nederland, maar daar beloofde lang geleden al verandering in te komen. Sinds de Ideos X5 in 2010 zijn er mondjesmaat toestellen onder het Huawei-merk in Nederland verkrijgbaar. Vorig jaar op het Mobile World Congres lanceerde Huawei de Ascend-lijn en daarmee beloofde men ook Nederland te gaan bestormen. In mei 2012 zou de Ascend P1 in de Nederlandse winkels liggen en niet veel later zou de destijds indrukwekkende Ascend D1 Quad volgen. Mooie beloftes waar weinig van terecht kwam. Na de zomer kreeg de Ascend P1 eindelijk een Nederlandse launch, en toen reviewden we het toestel ook. In die zelfde tijd omarmde Huawei een Nederlands persbureau en breidde men de lokale afdeling mobiel uit.

“De Ascend P2 is een telefoon met een aardig setje specs die op de rand van het top- en midden-segment valt.”

Dat begint nu eindelijk zijn vruchten af te werpen. Eerst was er de Ascend W1 die een redelijk succesvolle launch in Nederland kreeg, er zijn inmiddels toestellen als de Ascend Y300, Ascend G510 en Ascend G615 in de Nederlandse winkels en daar kwamen recent de Ascend P2 en de Ascend Mate bij. Overigens wel opvallend is dat Hauwei zijn echte vlaggenschip, de Ascend D2, voorlopig niet in Nederland zal voeren. De reden daarvan is ons onduidelijk.

De Ascend P2, die we in deze review bespreken, is een telefoon met een aardig setje specs die qua positionering een beetje op de rand van het high-end- en midrangesegment valt. De telefoon heeft een 720p HD-scherm, LTE-ondersteuning, een quadcoreprocessor van Huawei zelf en een 13-megapixelcamera.

Eerste ervaring met Huawei Ascend D2 52 
Eerste ervaring met Huawei Ascend D2 schermafbeelding 2013 03 03 om 210523 
Eerste ervaring met Huawei Ascend D2 schermafbeelding 2013 03 03 om 210542 
Eerste ervaring met Huawei Ascend D2 48 
Eerste ervaring met Huawei Ascend D2 47 

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie P2-6011V100R001C00B014.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend P2

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op June 2013 Draait op Android 4.1 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

Huawei K3V2 (ARM Cortex A9)quadcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Vivante GC4000 GPU

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 122 gramLengte: 136mmBreedte: 66mmDikte: 8,4mm

Scherm/invoer

4,7″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2420mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 11 uurStandby-tijd van 310 uur

De Huawei Ascend P2 wordt geleverd met een vrij standaard pakket. Het toestel is vrij strak, maar wel een beetje saai ontworpen. De bouwkwaliteit is prima.

Unboxing

Design

“De Ascend P2 is lekker strak, maar wel redelijk saai.”

De P-series zijn naast de sub-top van de Ascend-lijn ook een beetje de design-toestellen volgens Huawei. Dat zou ook moeten betekenen dat deze Ascend P2 een erg mooi design heeft, maar dat vinden we wel meevallen. De Ascend P2 is lekker strak, maar wel redelijk saai. De voorkant bestaat uit een grote glasplaat die lijkt door te lopen aan de boven- en onderkant, hoewel de overgang naar het plastic wel duidelijk zichtbaar is. De achterkant is helemaal plat en gemaakt van een ruw soort plastic dat erg goed aanvoelt. Het voelt bijna als metaal en dat geeft de telefoon een premium feel.

Qua formaat is de Ascend P2 geen kleintje, hij heeft namelijk een 4,7″ scherm. De relatief grote bezels aan de onder- en bovenkant maken hem ook redelijk groot en langer dan de meeste toestellen met een dergelijk scherm. De telefoon heeft licht afgeronde zijkanten en ligt zodoende wel prettig in de hand.

Huawei Ascend P2 design 
Huawei Ascend P2 design 
Huawei Ascend P2 design 
Huawei Ascend P2 design 
Huawei Ascend P2 design 
Huawei Ascend P2 design 

De Ascend P2 heeft een niet verwijderbare achterkant en de batterij kan dan ook niet verwijderd worden. Ook een MicroSD-kaartje slikt de P2 niet en het interne geheugen van 16GB is wel enigszins karig. De simkaart gaat in het toestel via een redelijk onhandige poort aan de rechterkant, waar we verder de cameratoets en de powerknop vinden. De minijack en de MicroUSB-poort zitten bovenop en de camera en de speaker vinden we aan de achterkant.

Huawei Ascend P2 design 
Huawei Ascend P2 design 
Huawei Ascend P2 design 
Huawei Ascend P2 design 

Batterij

De batterij lijkt met zijn 2420mAh een flinke jongen te zijn. In de praktijk houdt het echter niet echt over, en dat is jammer. De telefoon zit ongeveer op een gemiddeld verbruik met een uithoudingsvermogen van net een dag bij intensief gebruik.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 2420mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het scherm van de Ascend P2 is een van de factoren die hem wat onder de huidige toptoestellen plaatst, maar dat betekent niet dat het een lelijk scherm is. Sterker nog: de beelden die de Ascend P2 weergeeft zien er erg goed uit. Het toetsenbord is vrij standaard en ondersteunt geen Swype.

Scherm

“Het gaat om een IPS LCD-paneel dat er simpelweg mooi uitziet.”

Het scherm van de Huawei Ascend P2 is met zijn resolutie van ‘slechts’ 720×1280 pixels niet meer genoeg voor een koppositie in de markt. Echter wordt vaak vergeten dat de specs maar één kant van het verhaal zijn en dat het uiteindelijke resultaat minstens zo belangrijk is. Dat de Ascend P2 geen 1080p-scherm heeft wordt duidelijk door een iets lagere helderheid en, misschien nog wel belangrijker, een minder grote aanslag op de batterij. Het scherm is met zijn 4,7″ zeker niet te klein, maar heeft daardoor nog steeds wel een pixeldichtheid van 312ppi.

Het gaat om een IPS LCD-paneel dat er simpelweg mooi uitziet. De kijkhoek is goed, de kleuren zijn mooi en realistisch en het contrast is aardig. De helderheid van het scherm ligt hoog, maar het management daarvan is een beetje raar. Ondanks dat we de automatische helderheid uit hadden staan schroefde het toestel de helderheid toch vaak terug.

Dit alles wil overigens niet zeggen dat toestellen als de Galaxy S4 of HTC One geen mooier scherm hebben, enkel dat het scherm van de Ascend P2 wat ons betreft ruim voldoende is en als groot voordeel de batterij wat ontlast. Het scherm is kwalitatief gezien ongeveer gemiddeld voor de wat duurdere smartphones.

Toetsen

Huawei heeft op de Ascend P2 zowel het standaard Androidtoetsenbord als een eigen bordje staan. Opvallend is dat die van Huawei standaard uitgeschakeld is. Beide toetsenborden werken prettig, hoewel het Androidtoetsenbord iets prettiger lijkt te typen. Het Huaweitoetsenbord heeft als voordeel dat je, vreemd genoeg alleen als hij op Engels ingesteld staat, naar beneden kan vegen over knopjes om een alternatief teken te krijgen.

Beide toetsenborden ondersteunen helaas geen Swype, als je dat wilt dan zul je dus zelf een toetsenbord moeten downloaden. Een spellingscheck is natuurlijk wel aanwezig en die werkt ook prettig met de mogelijkheid om achteraf woorden makkelijk aan te passen.

Huawei Ascend P2 screenshot 
Huawei Ascend P2 screenshot 

Huawei heeft aan de Ascend P2 een eigen interface toegevoegd die vrij opvallend is. De schil van Huawei bevat namelijk geen menu en herbergt alle apps op het homescreen. Verder is wordt hij gekenmerkt door de mogelijkheid om te kiezen uit een van de vele thema’s. De K3V2-chip van Huawei waar dit toestel op draait presteert gemiddeld voor een quadcoreprocessor.

Homescreen

“Hoewel we het ontbreken van een menu in het begin erg onhandig vonden, went het gelukkig snel.”

Huawei Ascend P2 screenshot

Het homescreen van de Huawei Ascend P2 is in principe niet anders dan bij andere Androidtelefoons. Het bestaat uit een aantal schermen waar je widgets en snelkoppelingen op kunt plaatsen en mappen kunt maken. Het grote verschil is echter dat dit homescreen ook al je applicaties moet bevatten: een menu is er niet. Hoewel we dat in het begin erg onhandig vonden, went het gelukkig snel. Het vergt wat meer moeite om je homescreens goed in te delen en alle apps op een goede plek onder te brengen, maar het gebruik van mappen werkt hier erg goed. We vinden het ontbreken van een menu echter zeker geen toegevoegde waarde, en van ons mag hij snel weer terugkomen.

Verder is het toestel voorzien van een aantal eigen widgets van Huawei, met als opvallendste de zogenaamde Me widget. Deze widget bestaat uit een aantal blokjes en kun je zelf instellen. Zo kan hij foto’s contacten, de tijd en het weer weergeven. Opzich wel een leuk idee, maar het is nog een beetje beperkt wat ons betreft. Een andere opvallende toevoeging is de mogelijkheid om thema’s in te stellen. Daarmee kun je best wat aanpassen, zoals alle icoontjes en de indeling van je lockscreen.

Huawei Ascend P2 screenshot 
Huawei Ascend P2 screenshot 
Huawei Ascend P2 screenshot 

Multitasking

In het multitask-menu heeft Huawei een tweetal handige toevoegingen gedaan. Er is een knopje gekomen om alle apps te sluiten en bovenaan is een balkje met het geheugengebruik te zien. Verder bestaat het scherm natuurlijk uit een grote lijst met je laatstgebruikte apps waarmee je makkelijk kunt switchen tussen apps. Een losse app sluiten kan door hem weg te vegen.

Het notificatiecentrum in de Ascend P2 is een beetje aangepast door Huawei met wat snelkoppelingen aan de bovenkant. Daar kun je wat snelle instellingen doen en dat is altijd handig. Verder zijn notificaties interactief, zoals dat hoort bij Android Jelly Bean. Zo kun je een mailtje direct vanuit het notificatiecentrum archiveren of beantwoorden. De bovenste notificatie is standaard uitgeklapt, bij andere notificaties moet je even pinchen om ze uit te klappen. Het notificatiecentrum biedt uiteraard alle notificaties die programma’s doorgeven. Zo komen nieuwe mailtjes binnen, kun je de voortgang van downloads checken en krijg je notificaties van Google Now te zien.

Huawei Ascend P2 screenshot 
Huawei Ascend P2 screenshot 

Prestaties

“De prestaties van de P2 zijn niet slecht, maar voor een telefoon van €400 had het zeker beter gekund.”

De Huawei Ascend P2 werkt met Huawei’s eigen K3V2-chip, die gebaseerd is op de ARM Cortex A9-kern. Qua performance zit hij ongeveer op het niveau van de nVidia Tegra 3 of Qualcomm Snapdragon S4 Plus en duidelijk onder de huidige topmodellen. Het toestel draait in het dagelijks gebruik snel en kan de meeste apps probleemloos aan, maar er is soms wel een hapering te bespeuren. Bij zware belasting lijkt het toestel het soms niet meer bij te houden en gaan simpele taken soms opeens heel zwaar. Dat hangt samen met een flinke warmte-ontwikkeling bij de chip en het duurt dan ook soms even voordat het toestel afgekoeld is en weer goed werkt. De stabiliteit van het toestel is zodoende ook niet top.

In de benchmarks komt dezelfde concusie naar voren. De telefoon scoort ongeveer hetzelfde als een HTC One X of een Sony Xperia T met 5000 punten in Quadrant en 15000 punten in AnTuTu. De prestaties van de P2 zijn al met al niet slecht, maar voor een telefoon van €400 had het zeker beter gekund.

Iets anders dat nog opvalt is de relatief kleine hoeveelheid RAM-geheugen. Het toestel beschikt over 1GB aan RAM waarvan een groot deel standaard in gebruik is. Dat betekent dat het vaak zo is dat een app opnieuw moet opstarten tijdens het multitasken of dat je homescreen opnieuw ingeladen moet worden als je een app afsluit.

Huawei Ascend P2 screenshot 
Huawei Ascend P2 screenshot 

Op entertainmentgebied doet de Ascend P2 het goed. De camera van het toestel is goed en heeft lekker wat mogelijkheden, de muziekspeler is prima en ook video’s afspelen en gamen is geen probleem. Het enige grote nadeel is dat er maar 16GB geheugen in het toestel zit en dat dit niet uit te breiden is.

Foto

“De Huawei Ascend P2 neemt een goede positie in in de sub-top van de cameratelefoons.”

De 13-megapixelcamera met een zogenaamde ‘back-illuminated sensor’ is een van de punten waar Huawei de nodige nadruk op legt in dit toestel. De camera moet door zijn back-illuminated sensor, die overigens in veel meer smartphones te vinden is, extra veel licht opvangen en heeft verder veel functies. Zo kan hij HDR-foto’s schieten, HDR video’s schieten en effecten toevoegen. Verder is de interface van de camera een beetje aangepast door Huawei.

De foto’s die de Ascend P2 schiet zijn best goed. De foto’s zijn redelijk scherp en hebben goede kleuren en aardig wat details. Het toestel kan zich net niet meten met bijvoorbeeld een Sony Xperia Z of Samsung Galaxy S4 op cameragebied, maar neemt een goede positie in in de sub-top van de cameratelefoons. Daarmee kunnen we tevreden zijn met deze camera.

Huawei Ascend P2 camerasample 
Huawei Ascend P2 camerasample 
Huawei Ascend P2 camerasample 
Huawei Ascend P2 camerasample 
Huawei Ascend P2 camerasample 
Huawei Ascend P2 camerasample 
Huawei Ascend P2 camerasample 
Huawei Ascend P2 camerasample 

De galerij laat eerst alle albums zien en gebruikt als icoon voor het album de laatst toegevoegde foto. Als je vervolgens een album in gaat dan zie je een overzicht van alle foto’s waar je doorheen kunt scrollen. Je kunt hier ook meerdere foto’s selecteren en versturen of verwijderen. Foto’s kunnen gesorteerd worden op locatie, persoon, tijd of album. Zoals standaard in Android inmiddels is het ook mogelijk om foto’s te bewerken, waarbij je kunt kiezen uit een aantal effecten en ook de belichting van de foto wat serieuzer kunt verbeteren. Het is geen ontzettend uitgebreid bewerkingsprogramma, maar mocht je dat wel willen dan kun je dat natuurlijk makkelijk downloaden in de Play Store.

Huawei Ascend P2 screenshot 
Huawei Ascend P2 screenshot 

Video

Huawei Ascend P2 screenshot

De Ascend P2 speelt video’s via de galerij. Daarbij wordt een groot aantal formaten ondersteund: het toestel ondersteunt alle reguliere videoformaten tot een resolutie van 1080p HD. Verder heet het toestel natuurlijk een applicatie voor YouTube ingebouwd, namelijk de standaard Google-applicatie. Die ziet er goed uit en heeft alle functies die je wilt hebben heeft. Een prima applicatie om onderweg even een video te pakken dus.

Filmpjes die de P2 opneemt zien er niet verkeerd uit. De maximale filmresolutie van het toestel is 1080p. De video’s hebben goede kleuren, zijn scherp en het toestel focust snel en kan onderwerpen tijdens het filmen redelijk dichtbij halen. Een geslaagde filmfunctie dus.

Muziek

“De muziekkwaliteit van de Ascend P2 lijkt net wat minder te zijn dan die van menig concurrent”

Huawei Ascend P2 screenshot

Het toestel heeft twee muziekspelers: de standaard Androidspeler en een eigen muziekspeler van Huawei. Beiden werken prima, die van Huawei is grafisch net wat drukker. Uiteraard kun je muziek gewoon op categorieën sorteren, is er een afspeelscherm met knopjes naar de shuffle- en herhaalmodi en een grote album-art. Leuk is de lijst in het startscherm met recent afgespeelde muziek, waarmee je een nummer makkelijk nog een keer kunt luisteren.

Naast een gewone muziekspeler, zit er ook een radio op dit toestel. Die doet zijn werk prima.

De muziekkwaliteit van de Ascend P2 lijkt net wat minder te zijn dan die van menig concurrent, de muziek lijkt net wat scheller te klinken. Overigens beschikt het toestel over Dolby Mobile en kun je daarmee een groot deel van het probleem oplossen en de muziek tweaken naar je eigen smaak. De speaker van de telefoon is bovengemiddeld goed.

Games

De Ascend P2 heeft, in tegenstelling tot bijna iedere telefoon, wel een game voorgeïnstalleerd staan. Niet dat dat een heel groot voordeel is, maar het is toch wel leuk om meteen van start te kunnen gaan met een spelletje op je telefoon. Het gaat om Riptide GP, een grafisch redelijk indrukwekkende racegame waarmee je met een jetski zo snel mogelijk over verschillende banen heen moet zien te komen. Niet een erg interessante game, maar toch leuk om een verloren uurtje mee te vullen.

Verder kun je gewoon alle games uit de Play Store downloaden. De zwaarsten daarvan zal de P2 niet draaien, maar het toestel kan redelijk wat hebben. Games als Real Racing 3 gaan nog net en de meeste games zullen dus wel werken op het toestel.

De Huawei Ascend P2 is qua productiviteit een standaard Androidtelefoon met een lekker groot scherm. Dat werkt dus prettig. Verder staat er op het toestel een aantal sociale netwerken voorgeïnstalleerd en is er natuurlijk een bel-, sms- en mailfunctie aanwezig.

Standaard applicaties

“De Huawei Ascend P2 beidt een redelijk uitgebreid gamma aan apps dat op het randje van teveel zit.”

Er is een redelijk uitgebreid gamma aan apps standaard aanwezig op de Ascend P2. Zo is er een bestandsbeheerder, een Officeprogramma, een app om makkelijk andere apps te installeren en een zaklamp. Het neigt een beetje naar veel bloatware, maar het zit wat ons betreft nog net op het randje. De Ascend P2 heeft daarnaast natuurlijk alle standaard Googleapplicaties, zoals Google Maps, Google Nieuws, Google Hangouts en Google Now.

De Huawei Ascend P2 heeft, zoals veel telefoons vroeger ook hadden, een speciale app voor profielen. Inmiddels is dat redelijk in onbruik geraakt, maar het is nog altijd een handige functie. Per profiel kun je een setje instellingen doen voor bijvoorbeeld de gebruikte connecties en de manier waarop meldingen doorgegeven worden. Opzich best handig, maar een functie die we wel missen is de mogelijkheid om automatisch van profiel te switchen gebaseerd op bijvoorbeeld plaats of tijd.

Huawei Ascend P2 screenshot 
Huawei Ascend P2 screenshot 
Huawei Ascend P2 screenshot 

Extra applicaties

Huawei Ascend P2 screenshot

De Play Store is de bekende applicatiewinkel van Google waar een groot aanbod aan applicaties te vinden is. Er zijn veel handige applicaties en games die je gratis of voor weinig geld op de kop kunt tikken en dat is een van de grote krachten van Android. Handig is ook dat je vanuit je browser de applicaties op al je Androidapparaten kunt managen. Dus nieuwe apps zoeken en installeren kan ook op je PC en apps verwijderen op afstand is tevens mogelijk. Het enige nadeel van de Play Store is dat je alleen met een creditcard kunt betalen.

De lay-out van de Play Store is onlangs op de schop gegaan en biedt nu vooral veel grote knoppen en hij is erg licht. De informatie is nog hetzelfde en lekker uitgebreid met screenshots, reviews, cijfers en beschrijvingen per app. En door de vele top-lijstjes kun je makkelijk nieuwe apps vinden.

Telefoon

Huawei heeft een eigen dialer op dit toestel gezet die voorzien is van smart dialing. Daarmee kun je makkelijk contacten opzoeken door de eerste paar letters van een naam in te tikken of de eerste paar cijfers van een nummer. Verder biedt de dialer een sneltoets naar de contactenapplicatie, die opgedeeld is in groepen, favorieten en alle contacten. De app biedt alle bekende mogelijkheden, waaronder synchronisatie met Google of Exchange.

Bellen zelf is helaas met de Ascend P2 niet optimaal. Het gebeurt vaak dat gesprekken even een paar seconden wegvallen en soms stopt een gesprek zelfs helemaal. We hopen dat Huawei dit met een software-update zal oplossen, maar tot die tijd is het wel een flink nadeel van de Ascend P2.

De sms-applicatie werkt zoals we dat gewend zijn. Hij sorteert berichten als conversaties en biedt de bekende chat-weergave. Het werkt allemaal makkelijk en precies zoals men dat van een smartphone mag verwachten.

Huawei Ascend P2 screenshot 
Huawei Ascend P2 screenshot 
Huawei Ascend P2 screenshot 

Email

Huawei Ascend P2 screenshot

Gmail is geregeld door Google zoals op elke Androidtelefoon en werkt dan ook prima. Als je de telefoon aanzet word je gevraagd een Google-account in te voeren en dan zal je Gmail automatisch ingesteld worden. De bijbehorende applicatie doet het ook prima en biedt de meeste functies die je ook in de browserversie van Gmail kunt vinden. Sinds de laatste versie is het switchen tussen accounts erg makkelijk geworden via een balk aan de zijkant. Natuurlijk kun je er ook voor zorgen dat je een notificatie krijgt zodra er een nieuwe mail binnenkomt.

De ‘gewone’ mailapplicatie, waar je je Exchange- en imap-mail in kwijt kunt, is niet helemaal afgesteld op de maildienst die erbij hoort. Dat betekent dat de app niet altijd alle mogelijkheden die je mailserver biedt ook biedt en dat alles net wat minder handig werkt. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een handige applicatie is.

Browser

Huawei Ascend P2 screenshot

Naast de standaard Androidbrowser staat standaard ook Google Chrome op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden over het algemeen snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder veel haperingen. Ook de weergave van de meeste pagina’s is prima, hoewel volledige flashondersteuning ontbreekt.

De Ascend P2 is een prima midrange-smartphone met een tweetal problemen: wegvallende gesprekken en een hoge prijs. Los daarvan zet Huawei met dit toestel een goed gebalanceerd apparaat neer.

Huawei Ascend P2 zwart 
Huawei Ascend P2 zwart 
Huawei Ascend P2 zwart 

“Waar je je met zo’n toestel op zou moeten differentiëren, is de prijs en dat gaat een beetje mis.”

De Huawei Ascend P2 is typisch een midrange-toestel: echte voordelen heeft hij niet, grote nadelen ook niet. Huawei zelf gooit het op de snelle LTE categorie 4-ondersteuning, maar daar heb je vooralsnog weinig aan. LTE is nog niet eens goed in Nederland verspreidt, laat staat categorie 4. Ook het design was een van de speerpunten van deze telefoon. Dat zit inderdaad goed in elkaar en de telefoon is dun en voelt erg stevig aan. Maar het is in onze ogen wel een beetje saai. Het scherm is met zijn IPS-techniek en 720p-resolutie mooi, maar over welke telefoon kunnen we dat tegenwoordig niet zeggen? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er zijn twee echte minpunten aan dit toestel: gesprekken vallen regelmatig weg en het RAM-geheugen blijkt met 1GB vaak niet toereikend.

Waar je je, zeker als nieuwe fabrikant, met zo’n toestel op zou moeten differentiëren, is de prijs. Met zijn goedkopere toestellen heeft Huawei dat trucje goed in de vingers, maar bij deze P2 gaat dat toch een beetje mis. Voor de €400 waarvoor het toestel nu over de toonbank gaat zijn er namelijk heel veel alternatieven te krijgen die minstens net zo goed zijn. En dat doet de Ascend P2 als midrange-telefoon de das om.

Concurrentie

De concurrentie die de Ascend P2 te verduren krijgt is niet mals en bestaat vooral uit oude vlaggenschepen. Oude bekenden als de Sony Xperia T, LG Optimus 4X HD, Samsung Galaxy S III en HTC One X behoren tot de belangrijkste concurrenten en zijn soms een stuk goedkoper. De Optimus 4X HD in het bijzonder, die scheelt zo’n €100 met de Ascend P2. Grootste nadeel van deze vier is het ontbreken van LTE, maar dat is voor velen nog niet zo van belang vandaag de dag.

Concurrenten die wel LTE hebben, vaak net zo goed of beter zijn op alle vlakken en ook voor net zo veel of minder geld als de P2 te verkrijgen zijn zijn de Sony Xperia SP, LG Optimus G en Nokia Lumia 920. De laatste is met zijn Windows Phone een beetje een ander verhaal natuurlijk en het gaat hier vooral om je persoonlijke voorkeuren welke je beter kunt nemen. Vooral op de LG Optimus G is met zijn Snapdragon S4 Pro-processor en glazen bouw in onze ogen een veel betere keuze.

LG Optimus G hoofdfoto 
Sony Xperia SP hoofdfoto 
Samsung Galaxy S III hoofdfoto 
HTC One X hoofdfoto 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • Solide, strakke bouw
  • Mooi scherm
  • LTE cat4-ondersteuning
Minpunten
  • 16GB intern geheugen zonder SD-ondersteuning
  • RAM-geheugen is niet toereikend
  • Gesprekken vallen geregeld weg

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters