Huawei Ascend P6

Huawei is nog niet zo bekend in het straatbeeld maar brengt steeds degelijkere toestellen uit met scherpe prijzen. Deze mid-range telefoon heeft heel wat in zijn mars, zoals een quadcore-processor en een stevige behuizing van aluminium.

Huawei Ascend P6 

“De dunste smartphone ter wereld”

Het ziet er naar uit dat de Chinese fabrikant zijn pijlen heeft gericht op de Nederlandse markt en de Ascend P6 moet de concurrentie aangaan met populaire toestellen als de iPhone 5 en de Galaxy S4. De P6 heeft wel een paar indrukwekkende aspecten, zo is het namelijk de dunste smartphone ter wereld. Daarnaast heeft de telefoon een zeer mooi en elegant design en is het toestel volledig gebouwd uit aluminium.

De specificaties van de P6 zien er op het eerste zicht wel goed uit maar zijn toch aanzienlijk lager dan die van de meeste toestellen in de high-end markt en valt dus ergens op de grens tussen mid-end en high-end. De telefoon zal het dus vooral moeten hebben van zijn design en bouwkwaliteit. Tot onze verassing ondersteunt de P6 geen 4G, iets wat tegenwoordig toch wel een gegeven is in dit prijssegment.

Huawei Ascend P6 hands-on 
Huawei Ascend P6 hands-on 
Huawei Ascend P6 hands-on 
Huawei Ascend P6 hands-on 

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend P6

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op August 2013 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Glas

Processor

Huawei K3V2quadcore-processor op 1,5GHz

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 120 gramLengte: 132mmBreedte: 65mmDikte: 6,2mm

Scherm/invoer

4,7″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames5MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Dual-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPFM-radioTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2000mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 12 uurStandby-tijd van 480 uur

Het design van de P6 is uitstekend. De telefoon heeft alle communicatiepoorten die je nodig hebt en is toch zeer dun en elegant, het toestel voelt ook zeer stevig aan dankzij het gebruik van aluminium. De batterij laat wel te wensen over.

Design

Het design is één van de sterkste punten van het toestel. De telefoon ziet er super strak en elegant uit. Aan de voorzijde van het toestel vinden we alleen het logo van de fabrikant, een speakergrill en een statuslampje. Dat lampje gaat branden bij een notificatie of kleurt rood als de batterij het niet lang meer uithoudt.

De achterkant van het toestel is afgewerkt met een soort geborsteld metaal en ziet er ook zeer mooi uit. De camera en de flitser zijn ook zeer mooi verwerkt in het toestel. De P6 voelt zeer stevig en robuust aan omdat het toestel gebouwd is uit aluminium. Zo voelt de telefoon nog steeds stevig aan in je hand ondanks de beperkte afmetingen.

Huawei Ascend P6 
Huawei Ascend P6 
Huawei Ascend P6 
Huawei Ascend P6 
Huawei Ascend P6 
Huawei Ascend P6 

Aan de linkerzijde van het toestel vinden we een 3,5mm audio jack voor het aansluiten van een koptelefoon, beschermd met een metalen pinnetje. Dat pinnetje moet je er uithalen als je een hoofdtelefoon wil aansluiten en de dunne punt kan tevens gebruikt worden om de gleufjes van de SD- en SIM-kaart te openen. Het ziet er mooi uit maar is zeker en vast niet zo praktisch, aangezien het zo klein is en je het zeer makkelijk kan verliezen.

Aan de bovenkant van het toestel is een Micro USB-poort te vinden die gebruikt wordt om het toestel op te laden. Ondanks de zeer beperkte dikte heeft Huawei toch plaats gevonden voor een gleuf voor zowel een SIM- als SD-kaart, iets wat de Alcatel One Touch Ultra bijvoorbeeld niet in huis heeft. We zijn dan ook zeer onder de indruk van het design van de Huawei P6.

Batterij

Huawei had als missie om de dunste telefoon te ontwerpen, en wanneer er op plaats bespaart wordt krijgt de batterij meestal rake klappen. De Chinese fabrikant heeft de impact daarvan weten beperkten door het moederbord in een L-vorm te ontwerpen om zoveel mogelijk ruimte te maken voor een batterij. Die heeft dan ook een capaciteit van 2000 mAH, wat toch niet mis is.

De batterij is volledig opgeladen in iets minder dan 4 uur en gaat bij normaal gebruik van ’s morgens tot ’s avonds mee, maar dan moet hij echt wel aan de oplader. Bij intensief gebruik wordt het moeilijk om een hele dag rond te komen zonder de P6 even aan de stroom te hangen. We hadden liever een iets dikker toestel gehad in ruil voor meer batterijcapaciteit.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij EB454357VU
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De P6 heeft geen indrukwekkend scherm maar het ziet er gewoon goed uit en de grootte is voldoende. Het toetsenbord van de P6 is prima maar we missen wel ondersteuning van Swype.

Scherm

De Ascend P6 heeft een 4,7 inch schrem met een resolutie van 720 bij 1280 pixels, geen full HD dus. Het scherm is echter prima en de grootte is perfect voor het bekijken van media en websites en het toestel past alsnog perfect in je broekzak. Ook de kleurweergave van het toestel is zeer goed, net als het contrast.

De P6 heeft misschien niet het beste scherm op de markt maar het ziet er gewoon goed uit, het enige minpuntje is het gebrek aan een full HD resolutie.

“Het scherm is misschien niet het beste op de markt maar ziet er gewoon goed uit”

Toetsen

Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 26 14 27 23

Het toetsenbord van Huawei werkt gewoon prima en is zeer simpel. Het heeft niet veel functies buiten een spellingchecker en de mogelijkheid om woorden makkelijk aan te passen. Tot onze spijt wordt Swype niet ondersteund, maar je kan makkelijk een alternatief downloaden in de Play Store. De toetsen staan intuïtief en de gevoeligheid is prima.

Huawei heeft van het startscherm en het menu één geheel gemaakt en dat werkt prima. Multitasking werkt heel vlot en ook de prestaties zijn indrukwekkend.

Homescreen

Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 26 15 05 32

Huawei heeft het menu en het startscherm wat we gewend zijn van Android links laten liggen en een eigen variant ontwikkeld. Er is geen lijst met applicaties meer die je kan openen vanuit het startscherm, het startscherm en het menu zijn namelijk één geheel zoals we dat wel kennen van iOS.

De bekende widgets zijn wel aanwezig en zijn zeer makkelijk aan te passen. Door je vinger even stil te houden op het startscherm kan je al snel nieuwe widgets toevoegen, verplaatsen of je hele startscherm herontwerpen. Zo goed als alles is volledig aanpasbaar. Er zijn verschillende schermen beschikbaar en je kan er zelf toevoegen of verwijderen.

Het startscherm dient ook als menu en bestaat dus ook uit iconen van iedere applicatie, maar die kan je makkelijk rangschikken in mapjes. Iconen van programma’s die je amper gebruikt kan je dus makkelijk wegwerken en iconen van veelgebruikte applicaties zet je op een plaats die je makkelijk bereikt. De onderkant van het scherm bestaat uit vier applicaties, een soort “dock” dus zoals we ook wel kennen van iOS. Hier kan je enkele applicaties plaatsen die je het meest gebruikt.

Het startscherm en menu werken prima, we missen niet echt een apart menu voor al je applicaties. Programma’s die je toch niet veel gebruikt kan je makkelijk wegwerken aan de hand van mapjes om zo alles toch netjes en ordelijk te houden.

Het uiterlijk van het startscherm en het ontgrendelscherm valt helemaal aan te passen aan de hand van verschillende thema’s die standaard geïnstalleerd zijn op het toestel. Daarnaast is het ook mogelijk om thema’s van derden te installeren.

“Het startscherm en het menu vormen één geheel, net als bij iOS”

Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 26 15 05 19 
Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 26 15 05 24 
Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 26 15 05 39 

Multitasking

Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 26 15 08 37

De multitasking functie van de P6 werkt prima. Als je op de multitask-knop drukt opent een verticaal overzicht van alle applicaties die nog actief zijn en hoeveel geheugen er nog vrij is. Deze kan je makkelijk sluiten door ze naar links te vegen. Door op een knop te drukken onderaan het scherm worden alle draaiende applicaties afgesloten en krijg je te zien hoeveel geheugen er werd vrijgemaakt.

Prestaties

Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 15 16 58 13

De prestaties van de P6 zijn niet de beste maar zijn wel voldoende. Het besturingssysteem draait soepel en snel en alles loopt gewoon vlot. De processor, ontworpen door Huawei zelf, telt vier kernen met een rekenvermogen van 1,5 GHz en die kan zo goed als alle applicaties probleemloos aan.

In de prestatietest zien we dat de P6 een zeer sterke score behaalt, met zo goed als dezelfde prestaties als de HTC One X. We zijn zeer onder de indruk van deze score.

De P6 blinkt niet uit in entertainment maar doet alles wat je tegenwoordig van een smartphone kan verwachten. De camera is niet uitstekend maar kan er gewoon mee door. Muziek en zo goed als alle games kan de P6 zonder problemen aan.

Foto

Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 29 17 26 55

De Ascend P6 is uitgerust met een 8 megapixelcamera op de achterzijde van het toestel. Dat is niet zo spectaculair want je vindt al makkelijk camera’s met een hogere resolutie in dezelfde prijsklasse zoals de Ascend P2, ook van Huawei. Echter zijn de foto’s die je met de P6 schiet gewoon prima. Ze zijn redelijk scherp en de kleuren komen mooi over. Je zal er natuurlijk geen prijzen mee winnen maar voor alledaags gebruik komt deze camera niks te kort. Overigens kan je dankzij de macro-functie objecten tot 4 centimeter voor de lens nog steeds scherp in beeld te krijgen.

De camera op de voorzijde van de P6 heeft een resolutie van 5 megapixels, wat toch wel redelijk hoog is. Meestal schiet de camera aan de voorzijde van een telefoon foto’s in povere kwaliteit maar daar heb je dus geen last van met de P6. Als je graag “selfies” maakt zal de P6 je dus wel kunnen bekoren.

“Als je graag selfies maakt zal de P6 je kunnen bekoren”

Huawei Ascend P6 img 20130618 190721 1 
Huawei Ascend P6 img 20130709 141533 
Huawei Ascend P6 img 20130719 211432 

Je kan je foto’s bekijken in dezeflde applicatie waarmee je foto’s schiet of de galerij openen. Hier vindt je een overzicht van al je foto’s, welke je kan rangschikken in albums. Het is ook mogelijk om foto’s te bewerken, iets waar iedere Android-telefoon tegenwoordig mee is uitgerust. Het gaat om simpele bewerkingen zoals het corrigeren van rode ogen of het bijsnijden van foto’s. Je kan ook verschillende effecten toevoegen op foto’s, zoals we die wel kennen van onder andere Instagram. Alle foto’s kunnen makkelijk gedeeld worden via Facebook of andere sociale netwerken.

Video

De video’s die je met de P6 schiet zien er niet zo denderend uit maar kunnen wel door de beugel. Het toestel is in staat om video’s te filmen in HD maar kleuren zien er vaak niet zo mooi uit. Om af en toe een gebeurtenis vast te leggen en te delen op sociale netwerken kunnen de filmpjes er natuurlijk mee door.

Zoals we eerder al aanhaalden kan je met de macro-functie objecten scherp vast leggen tot vier centimeter voor de lens, en dat werkt ook prima tijdens het filmen. Over deze functie zijn we wel onder de indruk.

Muziek

De P6 is uitgerust met een applicatie voor muziek van Huawei zelf en natuurlijk de Google Play Music-applicatie die je toelaat muziek af te spelen uit je Google Play-bibliotheek. Beide applicaties kunnen tegen elkaar op en zijn prachtig vormgegeven en zeer prettig in gebruik.

De applicatie van Huawei speelt muziek af die je op je SD-kaart hebt staan of in het geheugen van de telefoon. De Google Play applicatie is echter ook handig. Je kan op je desktop al je muziek laten analyseren door de Google Music Manager, waarna je al je muziek kan streamen naar je telefoon zodat je geen geheugen moet missen voor je muziekbestanden. Natuurlijk kan je ook gewoon offline naar je muziek luisteren als je dat instelt.

Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 30 17 23 56 
Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 30 17 24 06 
Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 30 17 24 19 

Games

Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 30 17 24 32

Games en applicaties kan je makkelijk installeren dankzij de Google Play Store. Deze heeft een immens aanbod aan kwaliteitsvolle apps, zowel gratis als betaald. De P6 heeft doorgaans geen enkel probleem met het draaien van de meeste games en applicaties, zelfs intensieve games. De quad-core processor doet dus aardig zijn werk en zorgt ervoor dat je zonder problemen kan gamen met de P6.

Standaard applicaties

“Het heeft veel weg van bloatware”

De P6 draait Android en dat betekent uiteraard een uitgebreid gamma aan applicaties van Google. Gmail, Google Now, Google Nieuws, Hangouts, Maps, enzovoorts. Huawei heeft echter ook zelf een hele hoop applicaties toegevoegd, redelijk veel zelfs, waardoor het een beetje begint te lijken op bloatware. Een applicatie om zowel back-ups te maken bij Bitcasa als bij Huawei zelf, een applicatie om je gegevens te synchroniseren, een Movie Studio, een applicatie die je downloads weergeeft, een zaklamp,…

Enkele van deze applicaties zijn wel handig, met name de functie om verschillende profielen in te stellen. Je kan voor iedere situatie een profiel instellen, zoals een profiel voor vergaderingen waarbij het geluid wordt gedempt. Dat systeem kennen we al langer en kwam vooral vroeger veel voor op telefoons maar is nog steeds zeer handig. Het is wel jammer dat je iedere keer manueel een profiel moet kiezen, en je het bijvoorbeeld niet kan laten instellen op basis van plaats of tijd.

Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 31 15 41 12 
Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 31 15 41 54 
Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 31 15 42 08 

Extra applicaties

Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 31 15 45 25

De Google Play Store is uitgerust met een groot gamma aan kwaliteitsvolle applicaties, en deze vormen doorgaans ook geen probleem voor de processor van de P6. Er is ook andere media te vinden, zoals muziek en boeken. Applicaties installeren en ook weer verwijderen is zeer simpel en updates gebeuren automatisch.

De Play Store heeft onlangs een make-over gekregen en de virtuele winkel ziet er dan ook zeer mooi en strak uit. Het is jammer dat je alleen met een creditcard kan betalen, en bijvoorbeeld niet via iDeal of aan de hand van de factuur van je provider.

Telefoon

Huawei heeft een eigen dialer ontwikkeld welke aanwezig is op het toestel. De software kent een smart dial-functie waarmee je enkele letters of cijfers die wijzen naar een contact kan typen waarna de gegevens van die persoon verschijnen. De dialer werkt prima en zier er ook goed uit. Bij het bellen zelf hebben we geen problemen ondervonden en de kwaliteit van de gesprekken was prima.

Berichten worden weergeven in de vorm van een chatgesprek en gerangschikt per contact. De applicatie werkt heel fijn en doet gewoon wat hij moet doen.

Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 31 15 37 22 
Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 31 15 37 30 
Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 31 15 38 32 

Email

Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 31 15 39 16

Als je Gmail gebruikt kan je de gelijknamige applicatie gebruiken voor het lezen van je e-mail, welke zeer prettig werkt. E-mails worden zeer mooi voorgesteld en het sorteren op basis van prioriteit of afkomst is ook geen probleem en werkt zeer vlot. Je kan instellen wanneer je een notificatie ontvangt, bijvoorbeeld bij iedere nieuwe e-mail.

De Mail-applicatie van Huawei zelf ondersteunt alle diensten die POP3, IMAP of Exchange gebruiken en deze applicatie werkt ook redelijk prettig. Als je Gmail gebruikt raden we je echter aan om de applicatie van Google te gebruiken, welke toch net iets aangenamer is in gebruik.

Browser

Huawei Ascend P6 screenshot 2013 07 31 15 40 29

De P6 heeft zowel de standaard Androidbrowser als Google Chrome in zijn assortiment, waarbij onze voorkeur toch uitgaat naar die laatste. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk je bladwijzers synchroniseren mits je Chrome ook gebruikt op je computer. De interface is ook zeer mooi en het bladeren door tabbladen is geen enkel probleem.

Zowel bij de Androidbrowser als bij Google Chrome gaat browsen zeer snel. Ook het bladeren door webpagina’s is geen enkel probleem en verloopt verassend vlot en soepel. Zo goed als alle pagina’s worden uitstekend weergegeven.

Onze review score
Pluspunten
  • Zeer mooi en elegant design van stevig materiaal
  • Zeer dun en toch plaats voor een SD-kaart en 3,5mm-poort
  • Fijn in gebruik
Minpunten
  • Geen ondersteuning van 4G
  • Iets of wat teveel extra software van Huawei
  • Pinnetje dat audiopoort beschermt raak je snel kwijt

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters