Huawei Ascend Y530

Huawei heeft zich binnen een bewonderingswaardig korte tijd genesteld op een plaatsje bij de drie bestverkopende smartphonefabrikanten van Nederland. Ook van de Ascend Y530 zal vast weer menig exemplaar worden afgenomen.

Huawei Ascend Y530 hand 

Als je – pak ‘m beet – drie jaar geleden over Huawei begon, was de kans levensgroot dat je gesprekspartner ging antwoorden met ‘HuaWAT?’ Die tijd ligt inmiddels al ver achter ons: dikke kans dat er nu wel een lampje gaat branden. De opmars van de Chinese telefoonfabrikant in Europa en de Verenigde Staten is namelijk opmerkelijk te noemen. En daarnaast ook niet te stuiten. Menigeen weet inmiddels dat je met een Huawei voor niet al te veel geld een smartphone hebt die prima zijn werk doet en er bovendien best aardig uitziet.

“Voor weinig geld heb je een smartphone die aan alle basisvoorwaarden voldoet”

Dat beproefde concept zie je terug met de komst van de Huawei Ascend Y530, die voor een bedrag van ongeveer 140 euro van jou is. Voor relatief weinig geld ben je daarmee al in het bezit van een smartphone die aan alle basisvoorwaarden voor die categorie voldoet. Je kunt er probleemloos mee WhatsAppen, Facebooken en Instagrammen. En bellen, natuurlijk. Maar voor de prijs die Huawei voor de Ascend Y530 vraagt, krijg je verder een toestel waarvan er qua specificaties dertien in een dozijn van zijn. Voor ongeveer dezelfde prijs.

Specificaties

Hieronder kun je de belangrijkste specificaties van de Huawei Ascend Y530 vinden. Deze review is gebaseerd op softwareversie Y530-U00V100R001C900B177 en een prijs van €140.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend Y530

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op February 2014 Draait op Android 4.3

Processor

Qualcomm Snapdragon 200dualcore-processor op 1,2GHz

Geheugen

512MB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 145 gramLengte: 132mmBreedte: 67mmDikte: 9,3mm

Scherm/invoer

4,5″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouch854×480 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser720p (HD) video opnames0,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSNabijheidssensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nBluetooth 4.0 met A2DP3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1750mAhSpreektijd van 11 uurStandby-tijd van 600 uur

Unboxing

Huawei levert een standaardhoeveelheid aan producten mee bij de Ascend Y530. In het compacte, witte doosje vind je op een platformpje de Y530. Daaronder zit de rest van de accessoires: oordopjes voor je muziek en om te bellen en uiteraard een oplader. Ook vind je nog een bondige handleiding om met het toestel aan de slag te gaan. Met het bijgeleverde materiaal levert Huawei niets te veel, maar ook niets te weinig.

Design

“De Ascend Y530 is een robuuste telefoon die je niet zomaar in de steek zal laten”

Verwacht bij Huawei geen radicaal of creatief ontwerp bij een telefoon uit het goedkopere segment. Met de Ascend Y530 levert het Chinese bedrijf een telefoon af die zich niet anders laat omschrijven dan ‘gewoontjes’. De navigatieknoppen zijn nog hardwarematig in het toestel verwerkt en zeker aan de boven- en onderkant is de afstand van het scherm tot de rand van de telefoon lang te noemen, zeker een centimeter. Voor een telefoon uit het lagere segment is de Huawei Ascend Y530 echter wel een telefoon met een relatief groot scherm. Dat is prettig en het zorgt er ook mede voor dat de telefoon alles behalve goedkoop oogt en voor de dag komt.

Het design heeft een paar punten waar wij niet heel blij van werden. De Y530 heeft namelijk eigenlijk twee randen rond het scherm. Eerst is er de rand die volgt als het scherm ophoudt. Dat ziet er prima uit, zoals bij andere toestellen ook het geval is en in principe gangbaar is. Daarna volgt er echter nog een rand die een paar millimeter dik is, en gemaakt is van een zacht soort plastic. Waarom is een raadsel. Het zorgt voor– in onze ogen – overdreven dikke randen aan de boven- en onderkant. Dat geldt gelukkig niet voor de zijkant, al vind je de twee randen ook daar terug. Voordeel van die dubbele rand: je krijgt niet het gevoel alsof je iets van glas in je handen hebt. De Ascend Y530 is een robuuste telefoon die je niet zomaar in de steek zal laten.

Huawei Ascend Y530 achter 
Huawei Ascend Y530 voorkantheel 
Huawei Ascend Y530 voorkantboven 
Huawei Ascend Y530 voorkantonder 
Huawei Ascend Y530 achterkantboven 
Huawei Ascend Y530 achteronder 

De achterkant van de telefoon is in zijn geheel een kap die je van het toestel kunt halen. Vergeet, nadat je de achterkant weer op het toestel zet, ‘m niet aan alle kanten goed dicht te klikken. Dat gaat namelijk niet echt zomaar. De achterkant kan er niet alleen af puur en alleen om de simkaart en microSD-kaart in het toestel te stoppen. Je kunt ook de batterij verwisselen, en daarom is er niets op tegen dat je de achterkant van het toestel kunt halen. Met zijn reliëf van zacht plastic voelt de achterkant van het toestel bovendien erg fijn aan. Hier scoort Huawei punten mee.

Het toestel meet 132,5 bij 67 millimeter en ligt daarmee erg fijn in de hand. Het formaat van het toestel is prettig: het maakt de Ascend Y530 niet te groot, al hadden de randen van het toestel zeker aan de boven- en onderkant misschien nog wat minder breed kunnen zijn. Het 4,5 inch scherm lijkt daarom een beetje te ‘verdrinken’ in het toestel, al is Huawei niet de enige fabrikant

Zowel de vergrendelknop als de volumeknoppen bevinden zich aan de linker zijkant van het toestel. Heel vaak komt dit niet voor, dus dat is even wennen. Het kan voorkomen dat je in het begin nog wel eens mistast.

Huawei Ascend Y530 kortezijde 
Huawei Ascend Y530 kortezijdeboven 
Huawei Ascend Y530 zijkant1 
Huawei Ascend Y530 zijkant2 

Scherm

De Ascend Y530 beschikt over een scherm dat een grootte heeft van 4,5 inch. Zoals wel vaker in het segment waarin de Huawei zich bevindt, heeft de Ascend Y530 een TFT-scherm met een resolutie van 854×480. Het apparaatje heeft een pixeldichtheid van 218. Ook ten opzichte van andere smartphones uit het lagere segment is dit aan de lage kant. Zo scoort de Acer Liquid E2 244 ppi (pixels per inch), en de Samsung Ativ S 306 ppi.

Verwacht daarom maar niet te veel van dit scherm, dat kleuren behoorlijk bleek weergeeft. Matt Bellamy van Muse ziet er in ieder geval een stuk ongezonder uit als hij in beeld is op de Ascend Y530, dan op de meeste andere toestellen.

“Het touchscreen doet niet altijd wat je wilt”

Ook het touchscreen werkt niet ideaal. Hij doet simpelweg niet altijd hetgene wat je bedoelde. Als je in het notificatiescherm bijvoorbeeld een van de meldingen weg wil vegen, en je dit vlug wil doen, kan de Huawei er zomaar voor kiezen om juist die notificatie te openen. Je moet met de Ascend Y530 dus niet te snel willen gaan: het scherm houdt dat in ieder geval niet bij.

Prestaties

De Huawei Ascend Y530 beschikt over een dual core-processor die een kloksnelheid heeft van 1,2 GHz. Het toestel heeft 512 MB aan werkgeheugen en 4 GB aan ruimte voor applicaties en dergelijken. Dit kun je uitbreiden met een microSD-kaart. De Y530 kan een grootte tot 32 GB aan.

Op het apparaat bevindt zich niet de nieuwste versie van Android. Als je de Huawei aanschaft zal je het moeten doen met een iets oudere versie van het besturingssysteem van Google. Niet 4.4 KitKat zit op de Ascend Y530, maar 4.3 Jelly Bean.

“De mogelijkheden van de Y530 hebben al snel hun grenzen”

Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 15 12 48 54

Een denderende processor heeft de Ascend niet, en ook niet heel veel werkgeheugen. De mogelijkheden van de Y530 hebben dus al snel hun grenzen. Bepaalde games kun je bijvoorbeeld niet installeren, simpelweg omdat het toestel de app niet zou trekken of omdat je niet over genoeg opslagruimte beschikt en geen microSD-kaart hebt. Maar wees gerust: gamen is niet helemaal uit den boze als je in het bezit bent van deze telefoon. De simpelere spelletjes voert de Huawei moeiteloos uit. Eigenlijk presteert de Huawei voor het segment waar hij zich in bevindt best behoorlijk. De Ascend Y530 hapert niet of nauwelijks en is mede daarom erg fijn in zijn gebruik.

Applicaties als Chrome, WhatsApp en Facebook doen het prima op de Huawei. En daarmee voorziet het toestel in ieder geval uitstekend in de ‘basisbehoefte’ waarin een smartphone hoort te voorzien. Als je de telefoon niet te zwaar belast, heb je voldoende aan de 1700mAh-batterij. Echt een grote batterij is het natuurlijk niet, maar de Huawei vreet ook niet zoveel energie. Hij houdt het zo een dag vol.

Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 15 12 47 52 
Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 15 12 49 14 
Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 15 12 49 24 
Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 15 12 49 34 

Software

Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 03 31 17 40 56
Systeeminformatie.

Huawei heeft zijn eigen userinterface meegeleverd bij de Ascend Y530. Vervelend is dat niet, want de Chinese fabrikant biedt voldoende mogelijkheden om je telefoon te personaliseren. Tot aan de visualisatie van hoe je tussen verschillende homescreenpagina’s heenscrollt toe. Wat wel een nadeel is, is dat Huawei – in tegenstelling tot wat gangbaar is voor Android-toestellen – naast de bladwijzers geen overzichtspagina’s waar je door alle apps die je hebt kunt scrollen.

Wat betreft het personaliseren van je telefoon schiet de Huawei dus alles behalve tekort. De Chinese fabrikant heeft het wat dat betreft echt goed voor elkaar. Bovendien is het ook niet te lastig om je telefoon aan te passen aan je voorkeuren. Als je je vinger op het scherm houdt, krijg je vanzelf de mogelijkheid om allerlei aspecten van het gebruik van je telefoon en de vormgeving van je toestel aan te passen. Perfect voor een telefoon in dit segment: zo kan ook de minder ervaren smartphonegebruiker zonder veel moeite beginnen zijn of haar toestel te personaliseren.

Wat wel vervelend is, is dat er geen autocorrectie zit op de Ascend Y530. Het wat kleine toetsenbord zorgt voor de nodige typfouten en dan is het fijn als het merendeel alvast automatisch wordt hersteld door je telefoon. Niets is echter minder waar. De Huawei heeft wel een woordenboek, waar je ook woorden aan kunt toevoegen, maar automatisch herstellen doet ‘ie niet. Een beetje vreemd, gezien het feit dat het toestel dus wel over een woordenboek beschikt.

Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 15 13 19 43 
Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 15 13 21 19 
Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 01 13 34 34 
Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 01 13 34 38 
Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 01 13 35 01 
Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 01 13 35 11 

“Je wordt niet opgezadeld met een dozijn applicaties die de fabrikant meelevert. Fijn!”

Doordat het toestel maar 4 GB aan vrije ruimte heeft, zijn de mogelijkheden om zelf video’s of muziek op de Huawei te zetten wel wat beperkt. Gelukkig ondersteunt Huawei wel een microSD-kaart en voor niet al te veel geld heb je al een kaartje waar je meerdere GB’s aan informatie op kunt stallen. Die keuze is aan jou en dat siert Huawei wel.

Datzelfde zien we terug in het besturingssysteem dat Huawei levert bij de Ascend Y530. Het gaat namelijk om een redelijk kale versie van Android. Fijn! Je wordt dus niet opgezadeld met een dozijn aan applicaties die de fabrikant meelevert met het toestel waarvan je eigenlijk geen gebruikmaakt en die je – bij sommige telefoons – niet eens kunt verwijderen en die wel de nodige ruimte in beslag nemen. Alle Google-applicaties zitten keurig in een mapje. Huawei levert zelf wat basisprogramma’s mee met de Y530, maar verder ook niets bijzonders. De eenvoud siert de telefoon. Fijn is ‘Bestandsbeheer’, waarin elke map die in het toestel zit is opgenomen.

Camera

Er zitten twee camera’s in de Huawei verwerkt. Wij raden je aan om alleen die aan de achterkant te gebruiken, die wel aardige plaatjes in 5 MP schiet. Op foto’s die je met camera aan de voorkant van jezelf maakt zie je er wel heel ongezond uit. Bovendien zijn de foto’s ook heel korrelig en niet scherp, ook als je de camera stil houdt.

Natuurlijk is de achtercamera stukken beter. Hij schiet foto’s in 5 megapixels, al kan je het formaat van de foto’s bij de camera-instellingen wel aanpassen. Gezien het gebrek aan opslagruimte is dat wel een aardige toevoeging van Huawei, al synchroniseert de Ascend Y530 heel gemakkelijk foto’s met bijvoorbeeld je Google Drive. Dat blijft toch wel fijn.

Je kunt foto’s schieten in 5, 3,6, 3,2, 0,9 en 0,8 MP schieten. Wat opvalt aan de foto’s is dat beeld met veel licht aanwezig in de foto niet makkelijk wordt weggefilterd door de camera. Een witte muur waarop licht wordt geprojecteerd komt wel heel wit op de foto terecht en alle details in de geplamuurde muur zie je bijvoorbeeld niet meer.

Huawei Ascend Y530 image 6 
Huawei Ascend Y530 image 7 
Huawei Ascend Y530 image 8 
Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 09 15 07 44 
Huawei Ascend Y530 image 4 
Foto zonder zoom.
Huawei Ascend Y530 image 3 
En een foto met digitale zoom.
Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 01 13 30 48 
Huawei Ascend Y530 screenshot 2014 04 01 13 32 22 

Een groot pluspunt aan Huawei’s camera is de userinterface. De camera biedt een groot palet aan vooringestelde, Instagram-achtige effecten. Ook de panoramafunctie is een leuke toevoeging aan de Ascend Y530 die aardig werkt. Je moet dan met je camera in de ronde draaien. De telefoon geeft aan wanneer je te snel gaat en over het algemeen zijn de foto’s van een redelijke kwaliteit.

Huawei Ascend Y530 image 
De Panorama-optie is een leuke toevoeging.

Met de camera kun je ook filmen in 720p. Dit klinkt op papier erg goed, maar de ervaring leert dat de kwaliteit hiervan wel wat tegenvalt. De kleurweergave van filmpjes is best vreemd, zoals in de testvideo ook te zien is. Zeker tijdens het bewegen van de camera, lijkt de Ascend Y530 telkens opnieuw de inkomende kleuren opnieuw te verwerken. Erg soepel gaat dat niet. Gevolg is dat de lucht, maar ook het water gekke kleuren meekrijgen. De lucht wordt groen en het water soms rood. Het geluid dat van dichtbij komt, wordt wel goed opgevangen.

Conclusie

Voor een redelijke prijs heb je met de Ascend Y530 een telefoon die aan alle basishandelingen voor een degelijke smartphone voldoet. Je kunt er goed mee internetten, berichtjes sturen en Facebooken. Met telefoons die in het segment van de Y530 zie je echter vaak dat er veel compromissen worden afgesloten om het apparaat betaalbaar te houden. Dat is bij de Huawei niet anders.

Het scherm is verre van denderend en ook de twee randen die het toestel lijkt te hebben zien er niet heel mooi uit. Het is fijn dat Huawei zelf weinig software meelevert bij de Ascend Y530, maar wellicht had de Chinese fabrikant wel even de moeite moeten doen om een autocorrectie bij het toestel te leveren. De toetsen zitten namelijk erg dicht op elkaar en daarom is een spelfout snel gemaakt. Er zit weliswaar een woordenboek in het toestel. Je wordt daarmee wel gewezen op de spelfouten, maar dat is een halfbakken oplossing. Autocorrect is inmiddels wel gemeengoed, toch?

“140 euro is niet veel voor een telefoon waar je aardig wat mee kunt doen”

De Ascend Y530 is voor rond de 140 euro van jou. Dat is niet heel veel geld voor een telefoon waar je op zich wel aardig wat mee kunt doen. Als je echter meer met een telefoon wil doen dan alleen de eerder genoemde basishandelingen voldoet, is het misschien een goed plan om net even wat meer geld uit te trekken voor een nieuwe smartphone.

Je kunt hierbij denken aan een toestel zoals de Moto G van Motorola, die rond de 160 euro van jou is. Eind vorig jaar bespraken we dat toestel ook al uitgebreid. De Acer Liquid E2 is al langere tijd beschikbaar, maar blijft ook een telefoon om in overweging te nemen als je twijfels hebt over de Ascend Y530.

Mocht je iets helemaal anders willen, dan kun je bijvoorbeeld binnenkort opteren voor de Nokia Lumia 630. Dit toestel draait als eerste op Windows Phone 8.1. Dit besturingssysteem is redelijk licht geschreven, vergt daarom weinig van je telefoon maar heeft als groot nadeel wel dat er een stuk minder applicaties voor beschikbaar zijn dan voor Android.

Huawei Ascend Y530 img 5895 
Huawei Ascend Y530 img 5899 
Huawei Ascend Y530 img 5907 

Onze review score
Pluspunten
  • Kale Android
  • Personalisatiemogelijkheden
  • Kan tegen een stootje
Minpunten
  • Geen autocorrectie
  • Kleurweergave is wel erg vaal
  • Veel 'rand' ten opzichte van weinig scherm

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters