Huawei G8 review: krachtige midranger met teleurstellende software

Huawei heeft met zijn nieuwe toestel erg de nadruk gelegd op het vastleggen van je leven. Met de slogan ‘Life has no replay’, wil het Chinese merk benadrukken dat de camera erg snel is. Hierbij komen de vingerprintsensor en vernuftige trucjes kijken. Vergeleken met zijn voorganger focust Huawei vooral op interne verbeteringen.

Het toestel valt met zijn prijskaartje van 350 euro in het midrange-segment. De concurrentie daar is behoorlijk sterk. Merken als HTC, Samsung, Motorola en LG hebben daar al een behoorlijk deel van de markt veroverd. Daarnaast is het ook de prijsklasse waarin oude vlaggenschepen terecht komen. Toch heeft de Huawei G8 erg goede specificaties meegekregen. Je vind op het moment niet zo snel een smartphone met een octacoreprocessor voor 350 euro. Daarnaast is de vingerprintsensor zeker een sterke toevoeging. In deze review lees je alles over onze bevindingen tijdens het gebruik van de Huawei G8.

Huawei G8 

Specificaties en prijzen

Hieronder vindt je de specificaties en actuele prijzen van de Huawei G8. Dit is gebaseerd op softwareversie RIO-L01C432B140 en een reviewprijs van 350 euro.

Specificaties van de Huawei G8
Algemeen
 • Uitgebracht op October 2015
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 615
 • octacore-processor op 1.5GHz
 • Grafisch: Adreno 405
Scherm
 • 5.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

Het toestel wordt geleverd in een mooie stevige doos met een fijne textuur erop. Binnenin vind je uiteraard het toestel zelf met beschermfolie op de behuizing en het scherm. Daarnaast bevat de doos een usb-kabel en een lader voor opladen van het toestel en het overzetten van gegevens. Verder zitten er oordopjes in de doos. Deze hebben een microfoon voor bellen en bedieningsknoppen voor het opnemen en ophangen van inkomende gesprekken. Verder kun je ook de mediaspeler bedienen met de knoppen. De kwaliteit van de oordopjes is redelijk slecht. Het geluid is prima om mee te bellen, maar als je muziek gaat luisteren zijn andere oortjes waarschijnlijk beter. Toch zitten er niet voor niets oortjes bij het toestel. De ingebouwde FM-radio vereist oortjes, deze worden dan gebruikt als antenne. Verder zit er een sim slot-tool bij de telefoon zodat je niet hoeft te prutsen met een paperclip. Als laatste krijg je een boekje met instructies.

Review Huawei G8  
Review Huawei G8 

Design

Het design van de Huawei G8 heeft twee kanten, letterlijk en figuurlijk. De voorkant is simpel en een beetje saai, maar als je naar de achterkant kijkt is het een zeer mooi toestel. De aluminium behuizing geeft het toestel een erg premium gevoel en is zeer solide. De G8 heeft een fijn gewicht en ligt lekker in de hand.

Huawei G8 
Huawei G8 

“De aluminium behuizing geeft het toestel een erg premium gevoel en is zeer solide”

Huawei G8 
Huawei G8 

Ondanks zijn grote schermformaat is het toestel prima met één hand vast te houden, dit komt onder andere door de dikte van het toestel. Met een dikte van 7,5 millimeter kun je makkelijk je hand eromheen leggen. Ook in je broekzak is dit een voordeel. De knoppen zitten op fijne plekken en zijn makkelijk te vinden. De Sim-slot is ook goed ontworpen. Deze heeft namelijk een dubbele functie. Je kunt er twee nano-simkaarten in stoppen, maar ook één nano-simkaart en één micro sd-kaart. Dit vergroot de mogelijkheden. Als je een zakelijk gebruiker bent en twee simkaarten wilt gebruiken kan dat, maar als je graag je geheugen wilt uitbreiden en niks geeft om dual-sim kan dat ook. Toch is het beste aan het design toch wel de locatie van de vingerprintsensor. Veel fabrikanten plaatsen de vingerprintsensor aan de achterkant. Denk hierbij aan de Nexus 5X en 6P, maar ook de LG V10. Je ontgrendelt de telefoon makkelijk vanuit je broekzak omdat je wijsvinger automatisch op de plek van de sensor komt. Toch zitten er wat nadelen aan het ontwerp. De speaker zit aan de onderkant van de G8 en is daarmee makkelijk af te dekken met één vinger. Dit merk je vooral met het kijken van video’s in de landschapsmodus. Over het algemeen is het design van de G8 prima in orde. Voor 350 euro krijg je zeker een mooi design.

Huawei G8 
Huawei G8 

Scherm

“Een YouTube-filmpje kijken met je vrienden is dus geen probleem”

Het scherm van de G8 is een 5,5-inch ips lcd-paneel met een resolutie van 1920×1080 pixels. Over de grootte van het scherm zijn de meningen verdeeld. Sommige mensen vinden het te groot, anderen vinden het een perfecte grootte. Gelukkig went het formaat erg snel en met handige software-functies kun je het toestel in één hand goed bedienen. De resolutie van het scherm is dik in orde. Met een ppi van 401 zal je geen moeite hebben met het lezen van teksten en het kijken van foto’s. De kleuren die het paneel weergeeft zijn iets aan de koele kant. De witte kleuren zijn een beetje tegen blauw aan. Verder is zwart niet helemaal zwart omdat het een lcd-scherm is. Naast de witte en zwarte kleuren, die dus iets afwijken, wordt alles prima weergeven. Wat fijn is aan het scherm, is dat de helderheid erg hoog kan. Dit helpt in direct zonlicht. Helaas kan het scherm niet erg goed gedimd worden. Als je ’s nachts in bed ligt, zal je nog een relatief fel scherm hebben. Daarnaast is de aanraakgevoeligheid van het scherm niet heel accuraat. Met typen zal je redelijk vaak tegen een kleine vertraging aanlopen. Als je rustig typt heb je hier verder geen last van, maar met een snel berichtje kun je nog wel is een foutje maken. De kijkhoek van het scherm is erg goed. Je kunt vanaf elke hoek nog goed zien wat er op het scherm gebeurt. Een YouTube-filmpje kijken met je vrienden is dus geen probleem.

Prestaties

De Huawei G8 bevat een Snapdragon 615-octacoreprocessor. De chipset bestaat uit twee quadcoreprocessoren. De ene is geklokt op 1,5 GHz, de andere is geklokt op 1,2 GHz. Daarnaast zit er 3 GB werkgeheugen in het toestel. Dit is meer dan voldoende werkgeheugen voor Android. Multitasken met de G8 zou geen probleem moeten zijn. Helaas werkt het niet altijd even vlot en soms moet de hele app opnieuw opgestart worden. Toch zal dit in gebruik alleen de snelheidsduivel opvallen. Met de acht kernen in de processor en 3 GB aan werkgeheugen draait de G8 prima. Hier en daar een stotter wordt vergeven, omdat hij zich vaak snel weer herpakt. Houdt er rekening mee dat er ook een variant is met 2 GB werkgeheugen. Deze zal minder apps onthouden. Daardoor zal het toestel apps eerder afsluiten.

De smartphone ondersteunt LTE, Bluetooth 4.0, wifi 802.11 en NFC. Een erg compleet plaatje, en je zult ook niets missen qua verbinding met Bluetoothspeakers of wifirouters. De ontvangst via 4G is erg goed. Huawei claimt dat de antennes boven en onder meer bereik geven, dit blijkt ook goed te werken.

De batterij heeft een inhoud van 3000 mAh, wat ruim voldoende is. Ondanks het 5,5 inch-scherm kom je makkelijk de dag door. Wat ook mooi aan de G8 is, is de vingerprintsensor. Huawei claimt dat deze in een halve seconde de telefoon kan ontgrendelen. We hebben het niet geklokt, maar hij is razendsnel. Wij vinden dit zeker een groot pluspunt aan deze smartphone.

De prestaties van de Huawei G8 zijn over het algemeen prima voor het midrange-segment.

Software

Review Huawei G8 screenshot 
Review Huawei G8 screenshot 
Review Huawei G8 screenshot  

“De software is zwaar en haalt zeker niet het meeste uit het toestel qua snelheid en prestaties”

Huawei heeft zijn G8 Emotion UI meegegeven, oftewel: EMUI. Ondanks dat er heel veel functies in de software zitten, is het een onprettige interface. De software is zwaar en haalt zeker niet het meeste uit het toestel qua snelheid en prestaties. De Androidschil van Huawei heeft geen app-tray zoals standaard Android heeft. EMUI is net zo ingedeeld als iOS. Alle apps staan op je startscherm en je kunt ze indelen in mappen. Het enige voordeel op iOS is dat EMUI widgets heeft.

Verder zijn er nog best veel functies uit iOS gestolen. Als je op het startscherm omlaag veegt krijg je een zoekfunctie die lijkt op ‘spotlight’. Daarnaast lijkt het notificatiecentrum ook erg op die van iOS. Gelukkig heeft Huawei ook eigen functies toegevoegd. Zo kun je met de vingerprintsensor het notificatiecentrum bedienen door over de sensor te vegen. Verder is er een functie om in standby-stand een letter op het scherm te tekenen. Dit opent de gekoppelde app direct. De functie die toch wel het meest onverwacht is, is de ‘Magic Tag’ app. Deze app laat je NFC-tags bekijken of programmeren. Een erg leuke toevoeging.

Wat Huawei heel goed heeft gedaan is de bediening met één hand. Omdat de G8 met een 5,5 inch-scherm redelijk groot is, heeft de fabrikant een optie toegevoegd waarmee de interface kleiner wordt. Zo is het makkelijker om het toestel te bedienen met één hand. Door naar links of naar rechts te vegen over de Android-knoppen, krimpt de interface.

“Een groot nadeel van deze software is het gebrek aan notificaties op het vergendelscherm”

De software is op veel vlakken te personaliseren. Sommige mensen zullen dit fijn vinden, andere niet. Je kunt in het thema-menu bijna alles aanpassen zoals achtergronden, iconen en lettertypes. Voor de mensen die het makkelijker willen doen, kun je ook thema’s van andere mensen downloaden. Qua opslagruimte zit je met de 32 GB-variant wel goed. EMUI neemt een paar GB in beslag, maar je houdt zat ruimte over voor muziek, foto’s en apps. De 16 GB-variant daarentegen zal niet heel veel ruimte overhouden. Gelukkig kun je het geheugen uitbreiden via een micro sd-kaartje. Op deze manier kun je nog eens maximaal 64 GB toevoegen aan het opslaggeheugen.

De software valt over het algemeen een beetje tegen. Functies die toegevoegd zijn gebruik je in de praktijk niet heel vaak en ze maken de telefoon alleen maar traag. Aan de andere kant zijn de uitgebreide personalisaties wel weer leuk.

Multimedia

Huawei levert een aantal multimedia-apps met de telefoon mee. Er is een muziek-app en een video-app. Met deze apps kun je, zoals verwacht, muziek en films afspelen. De apps werken prima, daar is niks op aan te merken. Het geluid via de apps is erg goed, Huawei heeft DTS-technologie in de muziek-app gebouwd. Dit zorgt voor rijk en helder geluid met een stevige bas via een hoofdtelefoon. Wat een fijne toevoeging is aan de G8, is de FM-radio. Als je een hoofdtelefoon aansluit kun je offline naar de radio luisteren. Als je geen muziek op je telefoon hebt staan of geen internetbundel hebt, kun je zo altijd gratis muziek afspelen.

De Huawei G8 bevat een speaker aan de onderkant van het toestel. In de aluminium behuizing zijn twaalf gaten geboord, toch zijn er maar zes voor de speaker. Het geluid is oké, de kwaliteit is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de speakers van de HTC One M9. Toch is het prima om een film mee te kijken of om in de badkamer te gebruiken. De speaker kan vrij luid, dus dat is een pluspunt.

Review Huawei G8 screenshot  
Review Huawei G8 screenshot 

De camera van de Huawei G8 heeft een 13-megapixelsensor. De camera zou volgens de fabrikant beter in het donker moeten presteren dan andere smartphones. Dit is iets wat elke smartphonemaker beweert. Toch heeft de G8 een prima camera, die zeker overdag erg goed presteert. Wat wel opvalt is dat kleuren een beetje flets zijn als je foto’s vergelijkt met andere mobiele camera’s. Daarnaast zijn foto’s ingezoomd niet altijd even scherp en worden foto’s vaak korrelig. In de nacht worden foto’s, zoals Huawei belooft, erg mooi. Lichtbronnen worden niet overbelicht en alles ziet er goed uit. Toch is er een nadeel aan de camera: hij is niet erg snel. Het duurt gerust drie seconden voor de foto genomen is. Even snel een foto maken is er dus niet bij. De software geeft wel opties om de camera te openen vanuit standbye-stand door twee keer op volume-omlaag te drukken. Hierdoor compenseert de camera weer. Als je geduld hebt om een foto te maken is dit een prima camera. De 5-megapixel selfiecamera is hetzelfde verhaal. De camera presteert prima, alleen is hij af en toe wat traag.

Review Huawei G8 testfoto 
Review Huawei G8 testfoto 
Review Huawei G8 testfoto 
Review Huawei G8 testfoto 
Review Huawei G8 testfoto 
Review Huawei G8 testfoto 
Review Huawei G8 testfoto make-up selfie 
Review Huawei G8 testfoto selfie 
Testfoto  

“Als je geduld hebt om een foto te maken is dit een prima camera”

Review Huawei G8 screenshot 
Review Huawei G8 screenshot  

Op het gebied van video heeft de G8 een prima kwaliteit. De 13-megapixelcamera aan de achterkant filmt in full HD-kwaliteit met 30 frames per seconde. Telefoons in het duurdere segment filmen in deze kwaliteit al met 60 frames per seconde, maar voor alledaagse filmpjes is de kwaliteit meer dan voldoende.

Over het algemeen is de camera van de Huawei G8 meer dan voldoende. Voor een toestel in deze prijsklasse is de kwaliteit prima.

Conclusie

In het midrangesegment is het de kunst om zoveel mogelijk in een toestel te stoppen voor een zo laag mogelijke prijs. De Huawei G8 doet dit best wel goed.

Review Huawei G8

Voor de 350 euro die je betaalt, krijg je een snelle octacoreprocessor, 3 GB aan werkgeheugen, 32 GB opslaggeheugen en een vingerprintsensor. Daarnaast krijg je een erg mooi lcd-scherm met een mooie kleurweergave. Met een diagonaal van 5,5 inch leent het scherm zich ook nog eens prima voor het kijken van films. Met de Huawei G8 zal je ook ongetwijfeld opvallen: de metalen behuizing aan de achterkant maakt het toestel echt af. Het geeft de G8 nét dat premium gevoel wat je bij andere toestellen in dit segment niet vindt.

Toch heeft het toestel een aantal nadelen. De software is erg zwaar en soms doet het toestel erg lang over simpele taken als het switchen tussen apps. Daarnaast zijn er hier en daar wat haperingen in de software. Ook de camera heeft zo zijn nadelen. De kwaliteit is prima, daar is niks op aan te merken. Maar als je even snel een foto wilt maken heb je het mis. Het kan soms best even duren voordat het beeld scherp is en de foto is genomen. Je kunt de beloften over het vastleggen van momenten in je leven in de prullenbak gooien.

Al met al is de Huawei een prima telefoon voor 350 euro. Als je een uitgebreide software fijn vindt en het niet erg vindt dat de camera ietsje traag is past de G8 zeker bij jou.

“Met de Huawei G8 zal je ook ongetwijfeld opvallen”

Zoek je een smartphone die vergelijkbaar is, omdat de Huawei G8 niet helemaal bij jou past. Kijk dan vooral naar de Moto X Play of de LG G3. Beide toestellen hebben een 5,5 inch-scherm en vergelijkbare prestaties. De Moto X Play kost 350 euro en draait op pure Android. De LG G3 is als 32GB-variant verkrijgbaar voor 320 euro en heeft een zeer goede camera met lasertechnologie voor snel focussen. De wat beperktere 16GB-variant is zelfs nog een tientje goedkoper, maar dat lijkt ons niet de moeite waard.

 

Onze review score
Pluspunten
 • Vingerprintsensor
 • Veel werkgeheugen
 • Camerakwaliteit
 • Batterij
 • Aluminium behuizing
 • Scherm
Minpunten
 • Huawei's EMUI
 • Haperingen
 • Speaker
 • Snelheid camera

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters