Huawei P8 Lite Smart (GR3) review: GRijze muis

De Huawei P8 Lite Smart is de laatste toevoeging aan het wat rommelige aanbod in het lagere segment van Huawei. De smartphone kost ongeveer €200 en moet het vooral hebben van zijn prijs-kwaliteitverhouding. Die is goed, maar kan het saaie karakter van de P8 Lite Smart toch niet helemaal maskeren. In deze review lees je daar meer over.

Huawei GR3

Binnen het assortiment van Huawei bestaan er traditioneel twee categorieën: high-profile lanceringen zoals de Huawei P9, Huawei P9 Lite en Huawei G8, en toestellen die bijna volledig onder de radar blijven. Ik zou het geen van mijn collega’s kwalijk nemen als ze me vertellen dat ze niet direct een beeld hebben bij de Huawei Y360, Huawei Y5 of Huawei Y625. Of de Huawei P8 Lite Smart – ook wel bekend als Huawei GR3 -, om wat dichter bij het onderwerp van vandaag te blijven. Veel van die toestellen zijn voor Huawei niet eens een persbericht waardig, zo lijkt het. Ze zijn er gewoon opeens. Het zijn niet de meest sexy smartphones, maar dat betekent zeker niet dat ze oninteressant zijn.

Toestellen als de P8 Lite Smart zijn niet de meest sexy smartphones, maar daarmee zeker niet oninteressant

Dat is precies de reden waarom we de Huawei P8 Lite Smart vandaag eens wat beter gaan bekijken. Voor €200 biedt deze smartphone een 1,5GHz-octacoreprocessor, een 5-inch HD-scherm, 2GB werkgeheugen, 16GB opslagruimte, een 13-megapixelcamera en een 5-megapixel selfiecamera. Dat alles is in een metalen huisje gepast én heeft een dualsim-mogelijkheid. Dat klinkt wat mij betreft als een potentiële topper. Voordat ik dat uitgebreid ga uitzoeken, kun je hieronder nog even de volledige specificaties en actuele prijzen van de Huawei P8 Lite Smart nalezen.

Deze review is gebaseerd op softwareversie TAG-L21C440B133 (Android 5.1 Lollipop) en een prijs van €200. Ten tijde van het schrijven van deze review stond de Huawei P8 Lite Smart nog uitsluitend bekend als GR3. In de rest van het artikel zal ik dus op die manier aan het toestel refereren.

Specificaties van de Huawei GR3
Algemeen
 • Uitgebracht op May 2016
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • MediaTek MT6753T
 • octacore-processor op 1.5GHz
 • Grafisch: Mali T720
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

De Huawei GR3 is grotendeels gemaakt van aluminium, wat voor een goedkope telefoon zeker een pré is. Maar waar een aluminium body tot voor kort nog voldoende was om een ontwerp te hebben dat eruit springt, begint dit materiaal nu steeds meer gemeengoed te worden in de lagere regionen van de smartphonemarkt. Daar is de GR3 het slachtoffer van: ondanks zijn aluminium bouw is het een vrij anoniem apparaat. Ook onder zijn prijsgenoten weet hij zich niet echt te onderscheiden.

Natuurlijk kun je daar ook van houden; het is maar net wat je zoekt in je toestel. En hoewel de Huawei GR3 dus nogal anoniem is, zit hij wel goed in elkaar. De aluminium body voelt stevig aan, de afwerking is oké en de knopjes zijn netjes geplaatst. Het enige dat mist in het ontwerp is een vingerafdrukscanner. Geen ramp, maar gezien er steeds meer toestellen met zo’n scanner komen was het mooi geweest als de GR3 daar een graantje van zou meepikken. Wel prettig is de geheugenkaartingang waar je ook een tweede simkaart in kunt steken, zodat je de GR3 als dualsim-toestel kunt gebruiken.

De aluminium body voelt stevig aan, de afwerking is oké

Trekken we het ontwerp even iets verder door naar het display, dan valt op dat ook dat redelijk anoniem is. Het 5-inch HD-scherm is voldoende, maar daar blijft het bij. De kleuren en de kijkhoek zijn redelijk goed, maar het contrast kan beter. Ook de helderheid is niet optimaal: hij is aan de lage kant om in de zon goed te zien wat er op het scherm weergegeven wordt en de laagste stand is nog steeds vrij fel wanneer het donker is.

Waar de Huawei GR3 dan weer zeker niet tekort komt, is op het gebied van processorkracht. Onder de motorkap ligt een MediaTek MT6753T chipset met 2GB werkgeheugen, een vrij krachtige combinatie. Zowel in de benchmarks als in de praktijk horen de prestaties van de GR3 tot de besten in zijn klasse. Als je door de interface bladert, applicaties opstart of over het internet surft zijn er nauwelijks vertragingen te merken. Voor het gros van de gebruikers zullen de prestaties van de Huawei GR3 dan ook ruim voldoende zijn.

Voor de batterij geldt hetzelfde. Die is met zijn 2200mAh niet bijzonder groot, maar toch kom je er met gemak de dag mee door. Met een schermhelderheid die op de hoogste automatische stand stond en een redelijk stevig gebruik hadden we vaak aan het einde van de dag nog zo’n 30% batterij over. Prima dus.

Voor het gros van de gebruikers zijn de prestaties van de GR3 ruim voldoende

Een traditioneel zwak punt van Huawei is de software. Dat is bij de GR3 niet anders. Dat begint al met de gebruikte versie: de GR3 draait op Android 5.1 Lollipop met daar overheen de Emotion UI 3.1 Lite. Gezien Android 6.0 Marshmallow al ongeveer een half jaar uit is en Huawei inmiddels al toestellen met de Emotion UI 4.1 uitbrengt, is dat niet bepaald indrukwekkend.

Huawei GR3 screenshotOp zich is er met Android 5.1 Lollipop niet zoveel mis, los van het feit dat het wat verouderd is. Daardoor mis je wat functies en het zou er op termijn voor kunnen zorgen dat je sommige software niet meer kunt installeren. De Emotion UI zijn we hier bij All About Phones echter niet zo’n fan van. Dat heeft te maken met het ontbrekende hoofdmenu en het feit dat de interface grafisch wat aan de drukke kant is en soms zelfs ronduit onhandig in elkaar zit. Het beste voorbeeld daarvan is hoe een mailtje binnenkomt in het notificatiecentrum: daarvoor gebruikt Huawei zwarte tekst voor de titel. Op de donkere achtergrond die gebruikt wordt is dat nauwelijks te lezen. En zo slaat het interface-ontwerp op een aantal andere punten ook de plank mis. Een positief punt is dat je vrij uitgebreide thema’s kan downloaden, zodat je de software toch een beetje naar je eigen smaak kunt aanpassen.

Huawei levert nogal wat bloatware mee

Huawei levert nogal wat bloatware mee op de GR3. Daarbij kun je denken aan apps als WPS Office, Instagram, Deezer en Twitter, maar ook allerlei demo’s van games. De apps in de eerste categorie zijn op zich handig, maar kun je ook zelf wel downloaden als je ze wilt gebruiken. Die game-demo’s zitten alleen maar in de weg. Het goede nieuws is dat je alle programma’s van derden die meegeleverd worden kunt verwijderen. Wel een praktische toevoeging is de zogenaamde telefoonbeheerder. Daarmee kun je je telefoon optimaliseren en van alles instellen met betrekking tot bijvoorbeeld veiligheid en dataverbruik.

Op multimediavlak is de Huawei GR3 een doorsnee midrangetelefoon. De speaker van het toestel zit aan de achterkant en presteert nogal matig. Hij klinkt een beetje schel en kan niet bijzonder hard; je doet er dus goed aan om een headset in te pluggen in de GR3. Als je dat eenmaal gedaan hebt is er weinig mis met het geluid. Verder valt op muziekgebied op dat de GR3 gewoon een FM radio heeft; dat is een functie die de laatste tijd steeds vaker ontbreekt.

Goed genoeg om eenvoudige foto’s voor sociale media te maken

Huawei GR3 testfoto frontcameraDe camera van de Huawei GR3 heeft een resolutie van 13 megapixel en schiet aardige plaatjes. Foto’s bevatten voldoende details en zijn redelijk scherp, dat is helemaal niet verkeerd voor een toestel in deze klasse. Wel valt op dat close-ups er wat ‘schilderachtig’ uitzien door te sterke beeldverwerking en gaat het focussen dichtbij niet altijd even goed. Bovendien zijn de kleuren zeker bij matige lichtomstandigheden een beetje flets. De camera van de GR3 is kortom goed genoeg om eenvoudige foto’s voor sociale media te maken, maar je moet er geen fotografische hoogstandjes van verwachten. De 5-megapixelselfies en full HD-video’s die de Huawei GR3 schiet zijn eveneens voldoende, maar geenszins indrukwekkend.

De hoeveelheid aandacht die Huawei aan deze GR3 gegeven heeft – vrij weinig – staat een beetje symbool voor hoe spannend de telefoon is: niet echt. Wie een smartphone met een wow-factor wil, moet zeer zeker niet bij de Huawei GR3 zijn. Maar wie denkt dat dat betekent dat de GR3 een slechte telefoon is heeft het fout. De Huawei GR3 is namelijk een uitstekend alternatief voor mensen die niet zitten te wachten op allerlei poespas in hun smartphone. Extra’s als een vingerafdrukscanner, nfc of een tweede display of camera hoef je niet te verwachten.

Op de meeste vlakken presteert de Huawei GR3 gewoon zoals het hoort. De camera, de multimediafuncties, het scherm: ze zijn allemaal gewoon oké. Net als het ontwerp trouwens, maar dat is wel wat saai. Waar de GR3 uitblinkt is bij zijn prestaties: het toestel werkt snel en de batterij is uitstekend. Dat zijn twee grote pluspunten. Daar staat de wat mindere software tegenover, maar als je door de paar echte minpuntjes van de Emotion UI heen kunt kijken is er prima mee te leven. Dat de telefoon twee simkaarten ondersteunt is een mooie bonus.

Een uitstekend alternatief voor mensen die niet allerlei poespas op hun telefoon willen

Wie een wat flitsender toestel wil of juist wel op zoek is naar leuke extra’s, kan bijvoorbeeld terecht bij de Wiko Fever, Huawei P8 Lite, Honor 5X of Sony Xperia M4 Aqua. Stuk voor stuk ook goede toestellen van ongeveer €200, maar dan net wat minder anoniem.

Onze review score
Pluspunten
 • Solide ontwerp
 • Krachtige processor
 • Goede batterij
 • Dualsim
Minpunten
 • Anoniem uiterlijk
 • Software niet ideaal
 • Geen vingerafdrukscanner, nfc

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters