Huawei Mate 10 Pro review: met een been in de toekomst

Hij is groot, krachtig én helemaal klaar voor de toekomst: de Huawei Mate 10 Pro. Artificial intelligence moet het toestel naar een nieuw niveau tillen. In deze Huawei Mate 10 Pro review checken we of dat lukt.

Huawei Mate 10 Pro review design

Hoewel er ook een ‘gewone’ Huawei Mate 10 bestaat, is het in Europa de Mate 10 Pro die het voor Huawei moet gaan doen in het topsegment. Daarvoor heeft Huawei de Mate 10 Pro onder andere een moderne waterdichte behuizing, een groot en bijna randloos oledscherm en een razendsnelle nieuwe chipset meegegeven. En natuurlijk de bekende dubbele Leica-camera. Op het eerste gezicht alles wat je van een high-endsmartphone anno 2017 zou wensen.

Het overkoepelende thema van de Mate 10 Pro is artificial intelligence

Maar er is meer: het overkoepelende thema van de Huawei Mate 10 Pro is artificial intelligence. Daarvoor heeft Huawei een speciale extra processor in de Kirin 970-chipset geplaatst. In de praktijk moet het de gebruikservaring op een aantal vlakken verbeteren. Bijvoorbeeld bij het maken van foto’s, bij het gebruiken van slimme applicaties en zelfs tijdens het bellen.

Bovendien is het toestel op die manier klaar voor de toekomst: naar verwachting zal AI steeds belangrijker worden in smartphones. Door nu alvast de goede hardware te bieden kan de Mate 10 Pro daarop inspelen. Daar kunnen we nu nog weinig over vertellen natuurlijk, maar in hoeverre de AI-functies van de Mate 10 Pro ook nu al een voordeel zijn zullen we in deze review uitgebreid behandelen.

Huawei Mate 10 Pro review design

Specificaties van de Huawei Mate 10 Pro
Algemeen
 • Uitgebracht op November 2017
 • Draait op Android 8.0 Oreo
Processor
 • Huawei Kirin 970
 • octacore-processor op 2.4GHz
 • Grafisch: Mali G72 MP12
Scherm
 • 6" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass)
 • 1080x2160 schermresolutie
Camera
 • 20MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Van metaal naar glas

Ja, de Huawei Mate 10 Pro heeft net als de meeste smartphones van dit jaar en bijna randloos ontwerp. Maar behalve de nieuwe schermverhouding van 18:9 is daar eigenlijk helemaal niet zoveel nieuws aan. De Mate-serie had namelijk al sinds de Mate 7 bijzonder kleine schermranden. De screen-to-body-ratio in de vorige drie Mates schommelde tussen de 77% en 78%, nu is het 80,9%. Beter, maar niet echt een big deal.

Huawei Mate 10 Pro review design

Een veel grotere verandering heeft met het materiaalgebruik te maken. De bekende no-nonsense designtaal is gebleven, maar nu met een glazen achterkant. Een belangrijk design-element is de donkere streep op de achterkant die de twee camera’s accentueert. Klinkt misschien een beetje overdreven, maar ziet er wat ons betreft best fraai uit.

Huawei Mate 10 Pro review design

Het glas aan de achterkant is licht gebogen aan de randjes, waardoor de Mate 10 Pro prettig in de hand ligt. Een andere grote verbetering is dat de Mate 10 Pro waterdicht is geworden. Met zijn IP67-certificaat kan hij een half uur op een meter diepte verblijven. Top. Net als de infraroodzender die bovenop zit trouwens. Daarmee kun je bijvoorbeeld je TV bedienen; altijd mooi meegenomen.

Het amoledscherm ziet er mooi uit, met levendige kleuren en een hoog contrast

Toch is het ontwerp op sommige vlakken ook achteruit gegaan. Een duidelijk gemis is de audiojack. Daar was volgens Huawei geen ruimte meer voor. Zonde. De geheugenkaartingang heeft eveneens het veld moeten ruimen, maar gezien de Mate 10 Pro 128GB opslagruimte heeft is dat geen groot probleem.

Huawei Mate 10 Pro review design

Amoledscherm mist pixels

Huawei is met de Mate 10 Pro overgestapt op een amoledscherm. Dat ziet er mooi uit, met levendige kleuren en een hoog contrast. De helderheid had wat hoger gemogen en de kleurechtheid gaat snel achteruit als je onder een hoek naar het scherm kijkt. Het scherm is dus zeker niet perfect, en aan de geweldige amoledschermen van Samsung’s topsmartphones kan het niet tippen. Maar qua kleurweergave scoort het al met al wel bijzonder goed.

De Mate 10 Pro voelt weer net wat rapper dan veel concurrenten

Toch heeft het nieuwe amoledscherm ook een groot nadeel. De resolutie van 1080×2160 pixels is voor de schermdiagonaal van 6 inch eigenlijk net te weinig. Dat komt door de andere pixelindeling die het amoledscherm gebruikt, die minder sub-pixels per pixel gebruikt. Waar een lcd-scherm van 6-inch met zo’n resolutie er nog prima uitziet, zie je hier vooral bij tekst dat de randjes niet helemaal scherp zijn. Zonde.

Huawei Mate 10 Pro review design

Batterij houdt snelle chipset bij

Dat de Huawei Mate 10 Pro een snelle smartphone is, mag geen verrassing heten. De nieuwe Kirin 970-chipset heeft acht kernen, waarvan de snelste vier 2,36GHz klokken. Gekoppeld met 6GB werkgeheugen zorgt dat voor ruim voldoende power. Natuurlijk zijn alle high-endsmartphones in de praktijk erg snel tegenwoordig, maar de Mate 10 Pro voelt weer net wat rapper dan veel concurrenten.

Waar veel moderne high-endsmartphones nog weleens in tekort schieten, is de batterij. Dat is bij de Mate 10 Pro niet het geval. Sowieso heeft hij met zijn 4000mAh een erg hoge batterijcapaciteit. Daar gaat hij ook nog eens vrij zuinig mee om, waardoor je het met gemak een dag volhoudt met deze smartphone. Draadloos bijladen is helaas niet mogelijk, maar Huawei levert wel een goede snellader met het toestel mee.

Huawei Mate 10 Pro screenshot batterij

Artificial intelligence is overal

We vertelden hierboven al dat de Mate 10 Pro een erg krachtige chipset heeft. Die pure processorkracht is echter niet het volledige verhaal. De Kirin 970-chipset heeft naast een gewone processor ook een zogenaamde ‘NPU’, een neural processing unit. Over wat dat precies inhoudt kun je waarschijnlijk een heel boek vullen, daar zullen we je niet mee vermoeien. In het kort komt het erop neer dat er een speciale processor is om AI-taken uit te voeren.

Het toestel leert van jouw gebruikspatroon en optimaliseert op basis daarvan de prestaties op de achtergrond

Niet zo gek dus dat Huawei op allerlei punten in het toestel gebruik maakt van artificial intelligence. Het toestel leert van jouw gebruikspatroon en optimaliseert op basis daarvan de prestaties op de achtergrond. En wanneer je aan het bellen bent analyseert het toestel het omgevingsgeluid om vervolgens het geluid zo aan te passen dat je stem er beter uitspringt.

De tweede toepassing van de NPU is bij de koppeling met externe apps. Daardoor kan de Mate 10 Pro AI-taken die normaal in de cloud uitgevoerd worden lokaal doen. Dat is sneller en veiliger en kan bovendien als je geen internetverbinding hebt. Op het moment zijn er nog niet heel veel apps die daar gebruik van maken. Microsoft Translator is wat dat betreft een van de voorlopers en wordt ook meegeleverd. Daarmee kun je tekst vertalen uit geschreven tekst, plaatjes en gesproken tekst. Op zich netjes, hoewel je wel merkt dat de vertalingen een stuk minder goed zijn dan die van Google Translate.

Software: babystapjes vooruit

De software van de Mate 10 Pro is versie 8 van de bekende Emotion UI. Dit keer gebaseerd op Android 8 Oreo. Lekker up-to-date dus. De interface is in de basis weinig veranderd en dus nog steeds niet onze favoriet. Het heeft heel wat toegevoegde features, maar is niet moeders mooiste. Bovendien zitten er hier en daar nog wat bugs in de software, maar we gaan ervan uit dat dat te maken heeft met de pre-release-status van ons toestel.

Huawei Mate 10 Pro screenshot interface

Niet de beste ervaring dus, maar Huawei heeft met de software weer een paar mooie stapjes gezet. Vooral smart splitscreen is slim. Daarmee krijgen meldingen een knopje waarmee je de betreffende app in een tweede venster kunt openen. Tenminste, als het toestel besluit dat dat nuttig is. Het gebeurt bijvoorbeeld wel als je een video aan het kijken bent, maar niet als je aan het browsen bent. Dat had ook wel gewoon altijd gemogen.

De dubbele Leica-camera is weer aanwezig; op papier met een aantal stevige verbeteringen

Een andere toevoeging is dat de Mate 10 Pro nu als een soort desktop-lite kan dienstdoen. Als je hem met een kabeltje aan een groot scherm koppelt kun je een speciale desktop-interface oproepen, terwijl je het toestel nog normaal kan blijven gebruiken. Tof dat het kan, maar of je het gaat gebruiken vragen we ons af.

Camera boekt weinig vooruitgang

De bekende dubbele Leica-camera van de Huawei P10 is weer aanwezig in de Mate 10 Pro; op papier met een paar stevige verbeteringen. De sensoren zijn nog steeds een 12-megapixel kleurensensor en een 20-megapixel zwart-witsensor; die laatste zorgt voor extra detail in de 12-megapixelfoto’s die standaard uit de Mate 10 Pro komen rollen. Voor beide sensoren ligt een lens met een groot diafragma van f/1.6. Daardoor komt er meer licht binnen, wat vooral in het donker de fotokwaliteit ten goede moet komen. Een andere verbetering is de toepassing van – hoe kan het ook anders – artificial intelligence. De Mate 10 Pro herkent wat er op de gevoelige plaat gelegd wordt; voor ieder beeld kiest de smartphone vervolgens de ideale instellingen.

Het is niet de uitblinker die het had kunnen zijn

In de praktijk zijn de verbeteringen helaas een stuk minder dan op papier. De Huawei Mate 10 Pro schiet zonder meer mooie foto’s, maar veel verschil tegenover de P10 is er niet. De foto’s zijn mooi van kleur, hebben een hoge dynamische range en zien er al met al prima uit. Maar op detailniveau komen ze wat tekort tegenover toestellen als de iPhone 8, Galaxy S8 en HTC U11. En hoewel de Mate 10 Pro qua foto’s in het donker prima presteert, blijft de grote verbetering die we aan de hand van de specificaties hadden gehoopt uit.

Hoewel de dubbele camera dus vooral gebruikt wordt om de fotokwaliteit te verbeteren, maakt hij ook een portret-modus mogelijk. En zo heeft de Mate 10 Pro nog wat leuke opties in de camera-interface. Je kunt via de professionele modus het nodige zelf instellen en RAW-foto’s maken, er is een lichtschilderij-modus en je kunt een soort 3D-panorama’s van objecten maken. En er is een modus genaamd ‘levendig beeld’. Een vreemde naam voor een fijne toevoeging: de functie voorziet al je foto’s van een klein filmpje. Zo worden je herinneringen net wat levendiger gepresenteerd als je door de galerij bladert.

Huawei Mate 10 Pro camerasample frontDe Huawei Mate 10 Pro schiet 8-megapixel selfies; die zien er goed uit. Hetzelfde geldt voor de 4K-video’s die je met de telefoon maakt. Daarmee de camerafunctie van de Mate 10 Pro als geheel prima, maar is het niet de uitblinker die het had kunnen zijn.

Conclusie: krachtige allrounder

De Huawei Mate 10 Pro is een uitstekende allrounder die het vooral moet hebben van zijn krachtige chipset en goede batterij. Vooral met dat laatste is de Mate 10 Pro de meeste recente high-end Androidsmartphones te slim af. Los daarvan biedt de smartphone een uitstekend totaalplaatje, maar laat hij toch op een aantal vlakken wat steekjes vallen.

Geen fancy extra’s, wel een smartphone die de basis uitstekend voor elkaar heeft

Het geheugen is niet meer uitbreidbaar, de audiojack is verdwenen en de software blijft niet het sterkste punt van Huawei. Verder hebben de scherm- en camerakwaliteit niet de wow-factor die we gehoopt hadden, hoewel ze ook geenszins slecht zijn. De AI-mogelijkheden waar Huawei zo trots op is komen nog niet helemaal uit de verf, maar dat kan nog komen.

Huawei Mate 10 Pro review design

Daar staat tegenover dat de Mate 10 Pro wél alles doet wat je van een high-endsmartphone mag verwachten tegenwoordig. Hij heeft een mooi randloos ontwerp, is waterdicht, is razendsnel en biedt een goede en uitgebreide camera. Bovendien kost hij zo’n €100 tot €200 minder dan toestellen als de Samsung Galaxy Note 8, LG V30 en Apple iPhone 8 Plus. Dat maakt de Huawei Mate 10 Pro tot een uitstekend alternatief voor iedereen die een wat voordeliger toestel wil. Geen fancy extra’s, wel een high-endsmartphone die de basis prima voor elkaar heeft.

De Huawei Mate 10 Pro zal vanaf 23 november in Nederland verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van €799.

Huawei Mate 10 Pro review design

Onze review score
Pluspunten
 • Randloos, waterdicht ontwerp
 • Super prestaties
 • Goede batterij
 • Klaar voor de toekomst dankzij AI
Minpunten
 • Geen audiojack
 • Schermresolutie valt tegen
 • AI staat nog in de kinderschoenen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters