Huawei Mate S review: Huawei zoekt het hogerop

Huawei zet binnenkort met de Mate S zijn nieuwe topinzending voor de phabletmarkt in de schappen. In deze review kijken we of de smartphone net zo goed is als de Mate 7 van vorig jaar.

Huawei Mate S hoofdfoto 

De Mate S past uitstekend binnen de strategie die Huawei op het moment aanhangt. Het toestel heeft net geen topspecificaties en zet vol in op ontwerp. Daarmee verschilt hij weinig van de Huawei P8, maar de Mate S is wat groter en heeft een vingerafdrukscanner. Opvallend genoeg is de smartphone tegenover zijn voorganger juist gekrompen, waardoor Huawei meer de conventionele phabletmarkt opzoekt.

De prijs van de Mate S is het enige dat wel veranderd is. De Mate 7 had nog een adviesprijs van €499; de adviesprijs van de Mate S is €649. Daarmee zit hij maar net onder de prijzen van toestellen als de LG G4 en Samsung Galaxy S6 en komt Huawei in een lastige positie. Zeker omdat dochterbedrijf Honor de Honor 7 voor €349 op de markt zet en de technische verschillen tussen die twee smartphones minimaal zijn. De Mate S moet het dus echt hebben van zijn ontwerp en de meer premium merknaam van Huawei. Of de Huawei-merknaam door de consument echt als voordeel gezien wordt valt nog te bezien.

“Het toestel heeft net geen topspecificaties en zet vol in op ontwerp”

Dat de Mate S aan de dure kant is neemt niet weg dat het, in ieder geval op papier, een prima smartphone is. Het toestel heeft een aluminium unibody met een geavanceerde vingerafdrukscanner op de achterkant. Aan de voorkant prijkt een 5,5-inch groot amoledscherm met full HD-resolutie en onder de motorkap ligt een octacore Kirin 935-processor van Huawei zelf. De smartphone heeft een optisch gestabiliseerde 13-megapixelcamera aan de achterkant en een 8-megapixelcamera met flits aan de voorkant. Op softwarevlak heeft Huawei weinig aangepast. De smartphone draait op de Emotion UI 3.1, dezelfde versie als op de P8 die eerder dit jaar uitkwam.

Voor de aankondiging van de Mate S gingen veel geruchten dat Huawei het toestel zou uitrusten met force touch. Met deze techniek zou de telefoon kunnen merken hoe hard je op het scherm drukt. Ook tijdens de aankondiging had Huawei het hier uitgebreid over. De kans dat we het ooit in de praktijk gaan zien is desondanks klein. De functie is namelijk alleen op een speciale, duurdere, versie van de Mate S beschikbaar en die variant is voor Nederland nog niet aangekondigd. Wat het precieze nut van de techniek is lijkt Huawei ook nog niet zo te weten: het bedrijf heeft een competitie uitgeschreven waarin mensen toepassingen voor force touch kunnen insturen.

In onze hands-on waren we behoorlijk te spreken over de Mate S. In deze review zoeken we uit of het toestel dat positieve beeld ook bij langer gebruik vast weet te houden.

Huawei Mate S hands-on 
Huawei Mate S hands-on 
Huawei Mate S hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie CRR-L09C432B106 en een prijs van €649.

Specificaties van de Huawei Mate S
Algemeen
 • Uitgebracht op September 2015
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Huawei Kirin 935
 • octacore-processor op 2.2GHz
 • Grafisch: Mali T628
Scherm
 • 5.5" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Unboxing

Huawei heeft de verpakking van de Mate 7 netjes verzorgd. Het toestel wordt geleverd in een plat doosje. Dat doosje is netjes ingedeeld en naast de standaard lader en headset zit daar ook een hoesje voor de smartphone in. Het gaat om een nepleren flipcase met een venstertje erin. Het is niet het best afgewerkte hoesje dat we ooit gezien hebben, maar voor een meegeleverde case is hij erg netjes.

Design

“Het moge duidelijk zijn dat de afwerking van de Mate S uitstekend is”

Het ontwerp van de Ascend Mate 7 zat al niet verkeerd in elkaar, maar voor de Mate S is Huawei nog een stapje verder gegaan. Het apparaat heeft een aluminium unibody met twee net verwerkte antennestreepjes aan de achterkant. De voorkant is helemaal van glas en is aan de randen rond geslepen wat de luxe uitstraling van het toestel ten goede komt. Naast deze Mate S ziet de Mate 7 er opeens uit als wat simpel ontworpen toestel.

Het moge dus duidelijk zijn dat de afwerking van de Mate S uitstekend is. De smartphone heeft bovendien vrij kleine randen rond het scherm waardoor hij ondanks zijn 5,5-inch display nog vrij handzaam is. De dikte is met 7,2 millimeter prima. We vinden het erg prettig dat de Mate S van achteren licht gekromd is: daardoor ligt hij goed in de hand.

De Mate S is in Nederland verkrijgbaar in het zilver en grijs, dat is de ‘basisversie’ met 32GB opslagruimte. Er is daarnaast een gouden variant en een rose gouden variant, die hebben 64GB intern geheugen. Maar vooralsnog zijn die versies niet in Nederland te vinden.

Huawei Mate S design 
Huawei Mate S design 
Huawei Mate S design 
Huawei Mate S design 
Huawei Mate S design 
Huawei Mate S design 

Functioneel zit het ontwerp goed in elkaar, maar missen we één ding: een verwisselbare batterij. De powerknop zit aan de rechterkant, net als de volumeknoppen. Die powerknop zul je trouwens weinig gebruiken, want direct onder de camera prijkt een vingerafdrukscanner. Als je daar je vinger kort oplegt ontgrendelt het toestel automatisch. Daarvoor hoef je dus niet, zoals bij veel andere smartphones, eerst de powerknop in te drukken. Erg handig. De vingerafdrukscanner werkt bovendien bijna feilloos. Het maakt het beveiligen van je Mate S kinderlijk eenvoudig.

Huawei Mate S design 
Huawei Mate S design 
Huawei Mate S design 
Huawei Mate S design 

Scherm

Huawei is voor de Mate S overgestapt op een amoledscherm. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen, hoewel die voordelen duidelijk de overhand hebben. Het display van de Mate S heeft een uitstekende kijkhoek en geeft kleuren erg levendig weer. Het contrast is eindeloos en de helderheid is behoorlijk hoog. Bij elkaar zorgt dat voor een prima weergave. Het nadeel van het amoledscherm is dat de kleurechtheid wat minder is en dat de scherpte van het display net wat minder lijkt. Dat laatste heeft te maken met de gebruikte pixelindeling, de zogenaamde PenTile-matrix. Die heeft minder subpixels per pixel en zorgt voor lichte kleurschifting op grote contrastranden. De Mate S heeft een full HD-resolutie op een schermformaat van 5,5-inch, wat genoeg is om een groot deel van dit effect weg te moffelen. Maar vooral bij tekst en eenvoudige pictogrammen is het effect helaas wel zichtbaar.

“Het contrast is eindeloos en de helderheid is behoorlijk hoog, wat zorgt voor een prima weergave”

Huawei Mate S screenshot

Huawei heeft het mogelijk gemakt om de witbalans van het scherm zelf in te stellen, zodat je kunt kiezen tussen een warme of juist koude weergave van kleuren. Dat is prettig. Een andere goede toevoeging is de speciale zonlichtmodus. Daarmee worden de kleuren op het scherm in de directe zon zodanig aangepast dat je ook dan nog goed kunt lezen wat er op het scherm staat.

Tijdens de aankondiging van de Mate S legde Huawei veel focus op een functie genaamd Force Touch, waarmee het scherm kan registreren hoe hard je drukt. Daarmee liep het vooruit op Apple’s 3D Touch dat debuteerde op de iPhone 6s en iPhone 6s Plus. Helaas is de kans klein dat we ooit een Mate S met Force Touch in Nederland zullen zien. De functie is namelijk alleen beschikbaar op de speciale Force Touch-versie van de Mate S en Huawei heeft geen woord gerept over een eventuele Europese release daarvan. Heel erg is dat trouwens niet: de functionaliteit die Huawei bedacht had voor Force Touch was niet erg overtuigend.

Prestaties

“De smartphone werkt in de praktijk gewoon snel”

De processor van de Huawei Mate S lijkt erg op die van andere high-endtelefoons van Huawei dit jaar. Het gaat om de Kirin 935-processor; een 64 bit-chipset met acht Cortex A53-kernen. Vier van die kernen klokken 2,2GHz, vier resterende kernen doen het rustiger aan en klokken maximaal 1,5GHz. De Mate S heeft 3GB werkgeheugen. De grafische berekeningen worden uitgevoerd door een Mali-T628 MP4-chip, die behoorlijk verouderd is helaas. Zware games voelen zich dan ook niet zo thuis op de Mate S. Overigens merk je dat vooral in de vorm van wat lagere framerates en zijn spelletjes niet onspeelbaar.

De smartphone werkt in de praktijk gewoon snel. Dat de chipset zich niet kan meten met de top van de markt merk je eigenlijk alleen als je zware applicaties gaat opstarten. Voor het gros van de gebruikers zal de snelheid van de Mate S ruim voldoende zijn. Ook op de stabiliteit van het toestel hebben we weinig aan te merken.

Wel zitten er wat irritante bugs in de software, zoals dat meldingen van Facebook in het notificatiecentrum niets doen als je erop klikt. Of het feit dat het toestel na een mislukte poging om je vingerafdruk te lezen wel op input reageert alsof het pin-scherm actief is, terwijl het display nog zwart is. Dat soort bugjes moet Huawei er nog even uit moet halen. Aangezien onze Mate S nog op pre-release software werkt hopen we dat Huawei dat voor de release van het toestel nog oplost.

“Helaas heeft Huawei dit jaar een stuk minder aandacht besteedt aan de batterij”

Huawei’s ‘core business’ zijn telecomnetwerken. Het is daarom niet zo gek dat de Mate S ongeveer elk netwerk aankan dat er is, waaronder natuurlijk 4G-internet. Ook nfc ontbreekt niet op het toestel. Op netwerkvlak is wifi+ toegevoegd, een handige functie. De telefoon schakelt wifi automatisch in in de buurt van bekende netwerken. Bij verbinding met wifi wordt het netwerk door de telefoon geëvalueerd. Is het te traag, dan schakelt hij weer terug op het mobiele internet. De ontvangst van de Mate S is uitstekend en op de belkwaliteit hebben we niets aan te merken.

De accu was bij de Mate 7 een van de belangrijkste pluspunten. Helaas heeft Huawei dit jaar een stuk minder aandacht besteedt aan de batterij, wat zich vertaalt in vrij gemiddelde accuprestaties. De 2700mAh-accu van het toestel weet op volle helderheid een screen-on-time van zo’n 3 uur neer te zetten. Dat is voldoende voor een dag gebruik voor de meeste gebruikers, bij echt intensief gebruik zal de smartphone voor het einde van de dag al leeg zijn. Voor de high-endtelefoons van dit jaar is het vrij gemiddeld, maar eigenlijk vinden we het wat te weinig.

Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 

Software

Huawei Mate S screenshot

De Huawei Mate S loopt op de Emotion UI van Huawei zelf, versie 3.1 om precies te zijn. Die software is gebaseerd op Android Lollipop, waarvan je hier een review met meer informatie kunt vinden. Helaas is Huawei erg traag met het updaten van zijn toestellen, wat betekent dat het maar de vraag is wanneer de Mate S Android Marshmallow zal krijgen. De Mate 7 die Huawei een jaar geleden uitbracht heeft bijvoorbeeld nog steeds geen update naar Android Lollipop gekregen.

De Emotion UI is vooral grafisch nogal aanwezig. In de basis heeft Huawei de graphics grotendeels platgeslagen en een modern uiterlijk gegeven. Maar de thema’s die op het toestel staan hebben drukke iconen en plaatsen om ieder icoontje van gedownloade programma’s een blok. Dat doet afbreuk aan het op zich strakke uiterlijk van de Emotion UI en dat vinden we jammer. Ook valt op dat de graphics niet altijd goed doordacht zijn. Headers van een mailtje in het notificatiecentrum zijn bijvoorbeeld donker, terwijl de achtergrond dat ook is. Niet te lezen dus.

Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot

Functioneel heeft de interface zijn voor- en nadelen. Huawei heeft het hoofdmenu in de ban gedaan, waardoor al je apps op je homescreen komen. Dat vinden we jammer. Gelukkig voegt Huawei ook steeds meer handige functies toe. De mogelijkheid om thema’s toe te passen is daar een van, maar ook bijvoorbeeld de uitgebreide beheermogelijkheden die de telefoonbeheerder biedt. Als je op het homescreen naar beneden veegt krijg je een zoekfunctie gepresenteerd waarbij ook meteen snelkoppelingen naar je laatstegebruikte apps staan. Handig.

Nieuw is de splitscreen-multitaskfunctie. In compatibele apps kun je met twee vingers vanaf de onderkant van het scherm naar boven vegen om een deel van het scherm vrij te maken voor andere apps. Helaas is het lijstje applicaties dat daar geschikt voor is erg beperkt. Dat de uitleg in het Russisch wordt gegeven als je op het plusje drukt om meer apps toe te voegen helpt ook niet mee.

Onder de noemer ‘knuckle sense’ heeft Huawei functies toegevoegd die je met je knokkel kan bedienen. Door twee keer te tikken met je knokkel maak je bijvoorbeeld een screenshot. En door met je knokkel een letter te tekenen kun je een app naar keuze opstarten. Vooral het tekenen van een C om naar de camera te gaan vonden we erg handig en werkt best goed. Ook aan de vingerafdrukscanner heeft Huawei wat extra functies gehangen. Je kunt het notificatiecentrum openen door met je vinger naar beneden te vegen over de sensor. In de galerij kun je op een vergelijkbare manier door foto’s scrollen. Last but not least kun je eenvoudig applicaties vergrendelen met je vingerafdruk zodat niet iedereen er zomaar in kan. Handig om bijvoorbeeld je mail of cloudopslag te behoeden voor pottenkijkers.

Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot

Huawei heeft nogal wat software op de Mate S meegeleverd. Google heeft zijn eigen mapje, met apps zoals Gmail, YouTube en Drive. In het mapje met Tools vind je handige apps zoals een recorder, rekenmachine en zaklamp. Die kunnen nog wel van pas komen, maar een aantal andere apps gebruik je in een paar jaar tijd misschien maar een paar keer. Bijvoorbeeld het vergrootglas en de spiegel. Ook het mapje Games met allerlei spellen van Gameloft vinden we zinloos. Gelukkig kun je deze spelletjes verwijderen.

Andere meegeleverde apps zijn bijvoorbeeld WPS Office, een app waarmee je tekstbestanden, presentaties en spreadsheets kunt maken. Net als de toegevoegde bestandsbeheerder een handige app. De browser-app is daarentegen weer overbodig als je Google Chrome gebruikt. Apps zoals de browser kun je niet verwijderen, maar stop je weg in een mapje met overbodige apps omdat je ze niet van het startscherm kunt halen.

Voor extra software kun je terecht in de Play Store. Daar vind je een grote hoeveelheid apps en games en vanwege de goede hardware van de Mate S kun je de meeste dingen probleemloos draaien. Van de 32GB opslag die de Mate S heeft is zo’n 25GB beschikbaar; ruim genoeg voor een flinke app-collectie dus. En omdat die opslagruimte uitbreidbaar is met een geheugenkaart zul je ook met veel films, foto’s en muziek niet in de problemen komen.

Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 

Multimedia

Huawei Mate S screenshot

Het setje multimedia-apps van de Huawei Mate S is compleet en goed. Geen van de apps doet erg spannende dingen, maar ze zien er allemaal wel goed uit en werken prettig. Nieuwe toevoeging bij de muziekspeler is dat je nu kunt zien of een nummer van goede kwaliteit, slechte kwaliteit of lossless kwaliteit is via een eenvoudig embleempje in het overzicht. De smartphone is gewoon voorzien van een fm radio en dat is netjes. De galerij werkt standaard met een timeline van je camera en als je die naar beneden trekt komt er een miniatuur-camera waarmee je snel een foto kunt schieten in beeld. Overigens schiet het toestel via die camera wel vierkante plaatjes.

De Mate S heeft aan de onderkant twee speaker grills, waarvan er maar een daadwerkelijk van een speaker voorzien is. Die brengt wel redelijk goed geluid voort, waardoor bijvoorbeeld het kijken van een filmpje zonder headset geen probleem is. Als je wel een headset in de Mate S hangt klinkt hij ook goed. Het apparaat heeft vreemd genoeg geen equalizer, maar is wel voorzien van DTS-geluidsverbetering. Als je die aanzet gaat het geluid iets ruimtelijker klinken en komt er wat meer bas tevoorschijn.

Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 

De camera-app van de Mate S is uitgebreid en zit over het algemeen aardig in elkaar. Een nadeel is dat je de geavanceerde instellingen niet in landschapsmodus kunt aanpassen, daarvoor zul je het toestel dus vaak even moeten draaien. Het basisscherm bestaat uit vijf hoofd-modi waarmee je iets met de camera kunt doen: ‘lichte schilderij’, ‘mooi maken’, ‘foto’, video’ en ‘tijdsverloop’. Lichte schilderij, op het oog een kromme vertaalfout, biedt vier modi waarmee je bepaalde fenomenen beter kunt vastleggen. Dit is de meest bijzondere en leuke toevoeging wat ons betreft. Je kunt er bijvoorbeeld achterlichtsporen van auto’s mee volgen en een waterval of beekje ‘stromend’ vastleggen. Een andere extra mogelijkheid is bijvoorbeeld om in het donker een lichtschilderij te maken. Mik je bijvoorbeeld je camera op het licht van een lantaarnpaal, en je beweegt vervolgens met je smartphone, dan volgt de smartphone het licht en maakt hij daarvan een soort schilderij. Best een leuke toevoeging, maar waarschijnlijk gebruik je het niet elke dag.

“Leuke toevoeging is de Pro-camera”

De ‘gewone’ cameramodus biedt ook een groot aantal functies. Bekende zaken als een hdr-modus en panoramafunctie zijn beschikbaar; leuker en bijzonderder is de ‘Pro camera’. Daarmee kun je van alles zelf instellen, zoals de witbalans, sluitertijd en iso-waarde. Het enige belangrijke dat niet ingesteld kan worden is het diafragma, wat er simpelweg mee te maken heeft dat de smartphone een vast lensje heeft waarvan het diafragma niet aangepast kan worden. Een kleine tekortkoming voor een verder erg handige functie.

Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S screenshot 
Huawei Mate S camerasample frontcamera

De Mate S heeft dezelfde camera als de Huawei P8; een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie en een speciale RGBW-sensor. Die sensor heeft een extra witte subpixel waardoor hij een hogere dynamische range moet hebben en in het donker beter moet presteren. In het donker doet de Mate S het inderdaad aardig, maar we hebben het idee dat dat vooral met de optische beeldstabilisatie te maken heeft. Het komt overigens niet in de buurt van de resultaten die de Samsung Galaxy S6 en LG G4 neerzetten. De dynamische range van de foto’s die de Mate S schiet is inderdaad hoog, dat is prettig.

Los van die zaken is de fotokwaliteit goed, maar behoort de Mate S niet tot de top van de markt. Foto’s zijn qua kleuren mooi en hebben redelijk wat details. Maar in veel gevallen zijn ze niet helemaal scherp, zeker in de hoeken. Dat valt echter pas op als je ver op de plaatjes gaat inzoomen. Als je ze gewoon full screen op je smartphone, computer of televisie weergeeft valt er weinig op de foto’s aan te merken.

Selfies maakt de Mate S in 8 megapixel en daar heeft het toestel ook een flits voor. Daardoor kun je ook in het donker nog een aardige selfie schieten. De zelfportretten die je met de Mate S maakt zien er erg goed uit, dat is fijn.

De Huawei Mate S heeft kortom een goede fotocamera waar je in de meeste situaties ruim voldoende aan zult hebben. De videocamera is aardig, maar ook hier merk je dat de video’s niet super scherp zijn. Omdat de Mate S niet in 4K kan opnemen zitten er daarnaast wat minder details in video’s dan bij veel concurrerende toestellen.

Huawei Mate S camerasample 
Huawei Mate S camerasample 
Huawei Mate S camerasample 
Huawei Mate S camerasample 
Huawei Mate S camerasample 
Huawei Mate S camerasample 
Huawei Mate S camerasample 
Huawei Mate S camerasample 

Conclusie

“Het ontwerp van de Mate S is bijzonder sterk en datzelfde geldt voor de vinger-afdrukscanner”

De Mate S past prima in het rijtje Huawei-smartphones van de afgelopen tijd. Hoogwaardig ontwerp, prettige gebruikservaring en specificaties die net onder het topsegment vallen. Dat is een goed recept voor een goede smartphone, mits de prijs ook bij dat plaatje past. Voor de Mate 7 en P8 ging die vlieger prima op: die kwamen beiden voor €500 in de winkels terecht. Voor de Mate S vraagt Huawei een volle €150 meer en dat vinden we aan de hoge kant.

Het design van deze Mate S is bijzonder sterk en hetzelfde geldt voor de vingerafdrukscanner. Het scherm, de prestaties en de camera zijn prima, maar kunnen net niet mee met de top van de markt. Over de software hebben we gemengde gevoelens. Hij is lekker uitgebreid en de graphics zijn op veel vlakken in orde. Maar we missen het hoofdmenu en de software heeft nog de nodige bugjes en inconsistenties. Hopelijk lost Huawei dat nog op met een software-update.

Force Touch heeft het niet verder geschopt dan een extra dure en beperkt verkrijgbare variant en dat vinden we jammer. Een ander nadeel is dat de prestaties van de grafische processor relatief zwak zijn. De batterij is bovendien een grote stap terug tegenover de Mate 7. Het zijn allemaal punten waar uitstekend mee te leven valt, maar dan moet de prijs er wel naar zijn. En daar slaat de Mate S met zijn €650 een beetje de plank mis. Zodra die prijs een euro of 200 lager komt te liggen is de Mate S een echte aanrader, nu is het niet meer dan ‘gewoon’ een goede smartphone.

Huawei Mate S design 
Huawei Mate S design 
Huawei Mate S design 
Huawei Mate S design 

Veel echt directe concurrenten heeft de Mate S niet. De meeste phablets zijn net wat duurder en geavanceerder, of duidelijk goedkoper. Wellicht dat de Motorola Moto X Style die binnenkort uitkomt nog het dichtste bij de Mate S in de buurt komt. De LG G4 komt prijstechnisch in de buurt, maar wint het op sommige vlakken duidelijk. Aan de goedkope kant van het spectrum zijn het verder toestellen als de LG G Flex 2 en Google Nexus 6 die de dienst uitmaken. En als je graag een duidelijk betere smartphone wilt is de Samsung Galaxy S6 Edge+ een goed alternatief, maar daar betaal je wel wat meer voor.

Onze review score
Pluspunten
 • Prachtig afgewerkt ontwerp
 • Fijne vingerafdrukscanner
 • Mooi amoledscherm
 • Goede selfiecamera met flits
Minpunten
 • Matige grafische processor
 • Batterij is grote stap terug
 • Ongepolijste software

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters