Huawei Nova review: fashionista

Technisch gezien gaan smartphones steeds minder hard vooruit en tegenwoordig kun je voor weinig geld ook prima een toestel kopen dat goed werkt. Dus gaan fabrikanten op zoek naar andere manieren om zich te onderscheiden; vooral in het middensegment. Huawei probeert zich met de Nova vooral te onderscheiden op het ontwerp en in deze Huawei Nova review bekijken we hoe dat uitpakt.

Huawei Nova design

De topper uit de G-serie, maar dan geëvolueerd tot een belangrijk toestel in de lineup van Huawei. Zo belangrijk zelfs, dat hij tijdens de IFA zijn eigen evenement kreeg. Dat is de Huawei Nova in een notendop. Meer focus op design en een kleine upgrade in specificaties maken deze Nova tot een soort ‘midrange hero’ die onder de Mate- en P-serie een belangrijke rol moet gaan spelen voor Huawei. Daarmee past hij perfect in het rijtje design-midrangers dat we de afgelopen tijd hebben gezien met bijvoorbeeld de HTC One A9 en Sony Xperia X. Stuk voor stuk sub-toppers die focus leggen op een goede gebruikservaring en een mooi design in plaats van de beste specificaties.

De Nova is een soort ‘midrange hero’ voor Huawei

Opvallend is dat Huawei voor de Nova het ontwerp van een oude bekende gebruikt en verbeterd heeft. De smartphone is een soort kleinere Nexus 6P met meer oog voor detail en zonder camerabobbel. Dat resulteert in een stijlvol totaalplaatje, dat verder moet overtuigen met een goede 12-megapixelcamera en sterke performance. In hoeverre dat lukt behandelen we natuurlijk uitgebreid in deze review.

De specificaties van de Nova zijn ongeveer zoals je ze mag verwachten in deze klasse. Voor €370 krijg je een 5-inch full HD-scherm, een achtkernige 2GHz-processor van Qualcomm, 3GB werkgeheugen, een 12-megapixelcamera met extra grote pixels en een 3020mAh-accu. Dualsim is optioneel; dat lijkt per retailer te verschillen. Onder het motto baat het niet dan schaadt het niet raden we je aan om altijd voor de dualsim-versie te gaan als dat niet extra kost. Hieronder kun je de volledige specificaties van het toestel nog eens nalezen.

Specificaties van de Huawei Nova
Algemeen
 • Uitgebracht op October 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 625
 • octacore-processor op 2GHz
 • Grafisch: Adreno 506
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 8MP camera voorkant

De Huawei Nova is ontworpen met groot oog voor detail. De smartphone is licht gekromd en ligt daardoor prettig in de hand en de afwerking is erg netjes. De metalen unibody heeft aan de achterkant een matte afwerking, terwijl de zijkant een geborstelde look heeft gekregen. De randjes zijn afgeschuind en er is slechts een klein plastic laagje dat het 2,5D-glas aan de voorkant scheidt van de metalen zijkant. Op de achterkant vormt de ‘camerabobbel’ die we kennen van de Nexus 6P een leuk designelement, met als grote voordeel dat hij in dit toestel niet uitsteekt.

De vingerafdrukscanner werkt vliegensvlug

De knopjes van het toestel (power- en volumeknoppen) zitten aan de zijkant en voelen goed aan. Ook hier heeft Huawei zijn best gedaan het ontwerp wat op te leuken: de powerknop is voorzien van een subtiel roden randje. Achterop prijkt de vingerafdrukscanner. Die werkt vliegensvlug en kan ook gebruikt worden voordat je het toestel ontwaakt. De Nova met je vinger op de scanner oppakken is dus voldoende om hem te ontgrendelen.

Het formaat van de Nova is prima; de telefoon is met 7,1 millimeter lekker dun en de randen rond het scherm zijn niet te groot. De telefoon is beschikbaar in zilver, grijs en goud en zo is er voor ieder wat wils.

Huawei heeft de fijne kneepjes van het ontwerpvak goed onder de knie

Het woord ‘premium’ lijkt Huawei zelf voor het ontwerp van de Nova niet meer in de mond te durven nemen. Toch is dat woord geenszins misplaatst met betrekking tot het design van dit toestel. Huawei laat met deze Nova maar weer eens zien de fijne kneepjes van het ontwerpvak goed onder de knie te hebben.

Huawei Nova screenshotDe Nova heeft een 5-inch full HD-scherm, wat meer en meer de standaard lijkt te worden in alle segmenten. Wat dat betreft kun je op basis van de specificaties vrij weinig over het scherm zeggen dus. In de praktijk scoort het display goed. Het geeft kleuren levendig weer en heeft een goede kijkhoek. De helderheid is hoog, maar had nog net wat hoger gemogen voor mijn gevoel. Ook de witbalans is net niet ideaal: die is een beetje blauwig. Maar storend is het niet in de praktijk. Het totaalplaatje is kortom conform de verwachtingen en prima voor het middensegment.

De ‘oogcomfort modus’ kun je niet automatisch ’s avonds laten werken

De instellingen rond het scherm zijn relatief uitgebreid. Je kunt bijvoorbeeld de witbalans zelf een beetje tweaken en er is een ‘oogcomfort modus’. Die laatste zorgt ervoor dat je met een druk op de knop de kleuren van het scherm veel geler kunt maken, wat prettiger is als je het scherm in het donker bekijkt. Daarbij had ik graag gezien dat je kunt instellen dat dat ’s avonds automatisch gebeurt, maar helaas is Huawei nog niet zo ver. Gemiste kans.

De Huawei Nova is gebaseerd op een achtkernige 2GHz-processor: de Qualcomm Snapdragon 625. Die is gekoppeld aan 3GB werkgeheugen. Omdat je tegenwoordig in zo’n beetje elke klasse wel een achtkernige 2GHz-processor kunt vinden en zelfs ik door de Snapdragon-bomen het bos niet meer kan zien behoeft dat iets meer uitleg. Mocht je niet geïnteresseerd zijn in een theoretisch verhaal over microprocessoren of alle ins en outs van de Snapdragon 625 al weten, dan kun je de komende alinea gerust overslaan.

Voor iedereen die wel geïnteresseerd is in de theorie achter de chipset van de Nova: het gaat hier om een chip met acht gelijkwaardige Cortex A53-kernen, die dus allemaal de 2GHz kunnen aantikken. Zo heb je dus in theorie meer kracht tot je beschikking dan in de vele big.LITTLE-configuraties met acht kernen. Dat kan omdat de chip gemaakt is met een 14nm-productieproces, wat betekent dat de transistors kleiner zijn dan in de meeste andere chips. Dat zorgt weer voor minder verliezen; qua performance maar zeker ook qua energieverbruik. En dus is de chipset van de Huawei Nova erg zuinig; volgens Qualcomm tot 35% zuiniger dan de Snapdragon 617-chip.

De chipset van de Huawei Nova is erg zuinig

In de praktijk betekent het dat de Nova ruim voldoende presteert. Als je hem vergelijkt met high-endmodellen merk je dat alles net wat langer duurt, maar storend is het zeker niet. Voor het dagelijkse gebruik heeft de Nova genoeg power voor zo’n beetje alle gebruikers. Wat dat betreft liggen de prestaties in lijn met de verwachtingen van een smartphone in het middensegment.

Huawei Nova screenshotDe beloofde energiezuinigheid van de Snapdragon 625 processor komt goed naar voren in de batterijprestaties van de Nova. De 3020mAh-batterij is al relatief groot voor zijn klasse en in combinatie met de efficiënte hardware zorgt dat voor een uitstekende batterijduur. Je moet het wel heel bont maken om de batterij in een dag leeg te trekken en als je een beetje je best doet kun je zelfs wel twee dagen doorkomen met de Nova. Daar blinkt de telefoon echt in uit.

Op netwerkvlak presteert de Huawei Nova naar behoren. Hij ondersteunt alle netwerktechnieken die je je kunt wensen en heeft een prima ontvangst. Er bestaat een dualsim-versie van de Nova, die door een aantal shops in Nederland geleverd wordt. Als je daar waarde aan hecht is het aan te raden om even goed na te kijken of de winkel van jouw keuze die variant levert; dat is niet altijd even duidelijk aangegeven.

Zoals we van Huawei gewend zijn draait de Nova op de Emotion UI. Versie 4.1 bovenop Android 6.0 Marshmallow om precies te zijn. Die software kent zijn sterke en zwakke punten; onder de streep is het okay maar niet een van de betere Androidschillen die ik ken.

Onder de streep is de EMUI okay

Een erg sterk punt vind ik dat Huawei een grote hoeveelheid aan beheeropties heeft toegevoegd. Vooral via de app telefoonbeheer kun je van alles instellen, bijvoorbeeld welke apps mobiele data mogen gebruiken en welke alleen via wifi het internet op mogen. Of welke apps actief mogen blijven als het scherm uitgeschakeld is. Bovendien kun je veel personaliseren binnen de interface, bijvoorbeeld hoeveel apps er op je homescreen passen en wat er allemaal in je statusbalk weergegeven wordt.

Huawei heeft bovendien nogal wat functies toegevoegd, maar die gebruik ik in de praktijk eigenlijk nauwelijks. Voorbeelden van die functies zijn de universele zoekfunctie die je kunt oproepen door op het homescreen naar beneden te vegen en de snelkoppelingen op het lockscreen die je kunt oproepen door omhoog te vegen. In theorie handig; in de praktijk wat mij betreft dus wat minder. Dan had ik liever iets als split-screen multitasken gezien als toevoeging. Maar misschien ligt dat voor andere mensen anders.

Een nadeel is de hoeveelheid bloatware die Huawei meelevert

Nadelen van de software van de Nova zitten hem wat mij betreft vooral in het ontbreken van een hoofdmenu en de grote hoeveelheid bloatware die Huawei meelevert. Dat er geen hoofdmenu aanwezig is zien we in bijna alle Chinese smartphones en is op zich geen groot probleem, maar het werkt wat mij betreft toch net wat minder handig dan de standaard menustructuur van Android. De bloatware is aanwezig in de vorm een aantal spelletjes en wat generieke apps als Booking.com en Twitter. Op zich weinig mis mee, maar het zijn allemaal dingen die je zo uit de Play Store kunt trekken en die er alleen maar voor zorgen dat je telefoon al relatief vol zit wanneer je hem voor het eerst aanzet.

De software van de Huawei Nova op multimediagebied is vrij standaard. Naast de bekende muziekspeler, videospeler en galerij is er ook een fm radio aanwezig, dat is fijn. Op het moment van schrijven hang ik op 10 kilometer hoogte ergens boven Oost-Europa naar Lemon Tree te luisteren, dus de ontvangst zal wel goed zijn. De speaker van de Huawei Nova zit aan de onderkant en is kwalitatief niet verkeerd. Hij kan redelijk hard en geluid wordt duidelijk weergegeven. Wel is de speaker aan de schelle kant.

De Nova heeft een automatische hdr-functie

De camerainterface zit in principe goed in elkaar, maar heeft nog steeds een grote flaw: de uitgebreide instellingen zijn alleen in verticale oriëntatie beschikbaar, terwijl je toch meestal horizontaal fotografeert. Ik snap niet waarom Huawei dat na al die jaren nog steeds niet opgelost heeft. De camera-app is verder wel erg uitgebreid en biedt een aantal leuke creatieve modi. De Nova heeft een automatische hdr-functie, maar biedt daar geen controle over en laat ook niet zien wanneer er een hdr gemaakt wordt. Dat had iets beter gekund. Overigens werkt de functie wel goed en worden de hdr’s die het toestel maakt niet te overdreven

Kwalitatief gezien is de 12-megapixelcamera van de Nova ruim voldoende. Foto’s hebben mooie kleuren en ondanks het gebrek aan optische beeldstabilisatie zijn ze in het donker acceptabel. Je moet trouwens wel een beetje een vaste hand hebben: onder mindere lichtomstandigheden zijn foto’s vrij snel bewogen. Op detailniveau laten de plaatjes nog wel wat te wensen over; de jpeg-compressie is vrij duidelijk aanwezig waardoor fijne details verloren gaan. Maar als je de foto’s full screen op een laptop of tv bekijkt zonder in te zoomen merk je dat nauwelijks.

Huawei Nova camerasampleSelfies schiet de Nova met een resolutie van 8 megapixel en ook die zijn naar verwachting. Ze bevatten redelijk wat details en hebben meestal redelijk natuurlijke (huids-)kleuren. Huawei heeft allerlei extra opties toegevoegd in de selfiefunctie. Zo kun je je huid mooier laten maken en zelfs allerlei stijlen make-up virtueel toepassen. Overigens is het resultaat daarvan vaak erg onnatuurlijk en wat mij betreft niet erg mooi.

De Nova weet mooie kleuren vast te leggen

Filmen kan de Nova in maximaal 4K-resolutie, hoewel je dat wel even moet instellen. Standaard staat het toestel vreemd genoeg op 720p-resolutie ingesteld, wat nogal laag is. Daar moet je even op letten dus. De scherpte en details van de filmpjes zijn goed en de Nova weet mooie kleuren vast te leggen. Alleen hadden de video’s wel wat stabilisatie kunnen gebruiken.

Huawei Nova designHuawei richt zich met de Nova vooral op ontwerp en dat is, in mijn ogen in ieder geval, aan het toestel terug te zien. Ik vind de Nova er prachtig uitzien en samen met zijn prima batterijduur is dat het belangrijkste voordeel van het toestel. Of liever gezegd: de belangrijkste onderscheidende factor. Design is en blijft namelijk nogal persoonlijk en dat maakt het meteen lastig om te zeggen hoe ‘goed’ deze Nova is. Het is een prima smartphone die eigenlijk op alle vlakken gewoon naar behoren werkt; in lijn met de verwachtingen in het middensegment. Of het voor jou een aanrader is, hangt dus vooral af van hoeveel waarde je hecht aan ontwerp en of je de Nova überhaupt mooi vindt. Als dat het geval is dan zit je met de Nova wel goed.

Vind je het niet erg om een iets ouder toestel te kopen; dan doe je er misschien goed aan om eens te kijken naar de Huawei P8, Honor 7, LG Nexus 5X of LG G4. Die zijn allemaal goedkoper en technisch over het geheel gezien vergelijkbaar. Heb je net iets meer te besteden, dan zijn de OnePlus 3, Samsung Galaxy S6 en Honor 8 zeker de moeite waard om te overwegen. Die zijn sneller, hebben betere camera’s en in het geval van de eerste twee betere schermen voor een paar tientjes extra. De markt is kortom vrij vol rond dit prijspunt en dat maakt het voor de Nova niet makkelijker.

In lijn met de verwachtingen in het middensegment

Wat mijn precieze eindoordeel over de Nova dan is? Het is een typische midrange-smartphone met een premiumsausje en een uitstekende batterij. Dat maakt de telefoon geen instant aanrader, maar voor de juiste doelgroep wel een goede optie. De dualsim-optie is daarbij een mooie extra. Een dikke 7, als je het mij vraagt.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi premium ontwerp
 • Uitstekende accuduur
 • Dualsim optioneel
Minpunten
 • Niet de krachtigste
 • EMUI met veel bloatware

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters