Huawei P Smart Plus review: markante middenklasser

De meest opvallende smartphone in het middensegment deze zomer komt van Huawei. De Huawei P Smart Plus is in de basis niet het spannendste toestel, scoort zonder meer punten met zijn kleurrijke ontwerp. In deze Huawei P Smart Plus review lees je er alles over.

Huawei P Smart Plus review design

Misschien is de foto hierboven wel het belangrijkste wat je moet weten over de P Smart Plus. Hij ziet er – naar mijn mening – heel erg tof uit met zijn felgekleurde achterkant. Als je dat tof vindt, moet je zeker even verder lezen. If not, dan kan dat nog steeds de moeite waard zijn. Hij is er namelijk ook gewoon in het zwart. Maar ik als je alvast verklappen dat die zwarte Huawei P Smart Plus een uitstekende, maar ook niet erg opvallende smartphone is.

De Huawei P Smart Plus moet het dus hebben van zijn ontwerp

De specificaties zijn gewoon prima voor een middenklasser. Hij kost zo’n €320 en daarvoor krijg je een 6,3″ full HD + scherm, een nieuwe en snelle Kirin 710-chipset van Huawei en vier camera’s. Twee voor, twee achter. Dat staat garant voor héél veel (zelf)portretten met een vervaagde achtergrond.

Huawei P Smart Plus review design

Enfin. De Huawei P Smart Plus moet het dus hebben van zijn ontwerp, maar heeft ook los daarvan wel het een en ander in zijn mars. Dat vertel ik je na me nog één keer te vergapen aan dat ontwerp.

Trendsetter

Huawei blijkt een heuse trendsetter geweest te zijn op ontwerpgebied met de introductie van de Twilight-kleur van de P20-serie. We zien steeds meer smartphones met twee- of meerkleurige achterkanten en ook de P Smart Plus volgt die trend. Dat was je in de introductie van deze review vast al duidelijk geworden.

Huawei P Smart Plus review design

Los van de paars-blauwe versie is er een zwarte. Welke je ook kiest, het toestel is in ieder geval netjes afgewerkt en voelt prettig aan. De zijkant is van glanzend afgewerkt aluminium en loopt strak over in de voor- en achterkant.

Hij heeft een verouderde micro usb-poort én moet nfc missen

Bovenin het scherm zit een uitsparing, die wat breder is dan bij de meeste Huawei-toestellen. Dat heeft ermee te maken dat er niet een, maar twee selfiecamera’s in zitten. De ‘kin’ aan de onderkant is dan weer iets dunner.

Huawei P Smart Plus review design

De P Smart heeft een audiojack en naast de gewone sim-ingang nog een ingang waar je kunt kiezen tussen een geheugenkaart of tweede simkaart. Zo zien we het graag. Hij is niet waterdicht, maar voor deze prijs is dat geen probleem. Achterop zit een vingerafdrukscanner en er is ook een aardig werkende gezichtsherkenning aanwezig. Wel jammer is dat het toestel een verouderde micro usb-poort heeft én nfc moet missen.

Huawei P Smart Plus review micro usb

Groot scherm valt tegen

Na de grootste verrassing van het toestel ook maar meteen de grootste tegenvaller: het scherm. Dat is op papier prima: het is een lang 6,3 inch-scherm met notch. Geen oled, maar dat hoeft geen issue te zijn. Ook de full HD+ resolutie is prima.

Gelukkig kun je de witbalans zelf aanpassen

Maar de kleurweergave helaas niet echt. Standaard staat hij ingesteld op de kleurmodus ‘levendig’ met een veel te blauwe witbalans. Vaak zie je dat niet zo totdat je een toestel naast een goed afgesteld scherm houdt, maar bij deze P Smart Plus is het overduidelijk.

Huawei P Smart Plus review design

Gelukkig kun je de witbalans zelf aanpassen en daarmee is het probleem redelijk op te lossen. Het nadeel daarvan is wel dat je de kleurmodus dan op ‘standaard’ moet zetten, anders is het scherm zelfs als je hem maximaal rood compenseert nog te blauw. Uiteindelijk is het me gelukt om een acceptabele instelling te vinden. Erg goed is die helaas nog steeds niet en je levert dus ook de levendigheid van de kleuren in.

Voor veel mensen zal het uiteindelijk in het praktijkgebruik geen groot probleem zijn. Maar als je de kwaliteit en vooral kleurechtheid van je smartphonescherm belangrijk vindt, moet je zeker niet hier zijn.

Opgevoerd

Eindelijk heeft Huawei zijn middenklassers intern een beetje opgevoerd. De P Smart Plus trapt die ontwikkeling af. Onder de motorkap vind je niet meer de oude Kirin 65x-series chipset, maar een brand spanking new Kirin 710-chipset. Dat is nog steeds een achtkernige 2,2GHz-processor, maar wel met een veel moderner ontwerp.

Hij is weer klaar voor de toekomst

Samen met 4GB werkgeheugen zorgt dat voor uitstekende prestaties. De Huawei P Smart Plus fietst soepel door zijn interface heen en draait ook zwaardere apps zonder problemen. En, misschien nog wel het belangrijkste, hij is weer klaar voor de toekomst. Een nadeel: de stabiliteit is niet altijd je van het. Tijdens mijn testperiode van ruim een week is de P Smart Plus een aantal keer vastgelopen. Geen ramp, maar zeker niet netjes. Hopelijk biedt een software-update in de toekomst uitkomst.

Huawei P Smart Plus screenshot batterij

Wel erg netjes: de batterij. Die heeft een capaciteit van 3340mAh en houdt het lekker lang vol. De dag kom je makkelijk door met een screen-on-time van zo’n 4 tot 5 uur, uren muziek streamen en heel wat gebrowse en -app.

Standaard software, leuke extra

De software van de P Smart Plus is precies zoals je zou verwachten van Huawei. Het is de Emotion UI over Android 8.1 Oreo. Die heeft, zoals ik wel vaker gemeld heb, zo zijn voor- en nadelen.

De software is lekker uitgebreid

Om eerst die nadelen maar even uit de weg te ruimen: Huawei maakt zich nog steeds schuldig aan het meeleveren van redelijk wat bloatware. Semi-nuttige apps als Ebay en Booking worden aangevuld door een aantal obscure games. Die games kun je in ieder geval nog verwijderen, de standaard meegeleverde apps zit je aan vast. De EMUI zelf is verder stevig aangepast tegenover de schone Androidsoftware en heeft hier en daar nog wat ruwe kantjes. Denk aan graphics en thema’s die het net niet zijn en vrij agressieve management van apps op de achtergrond waardoor er nog weleens iets misgaat.

Daar staat tegenover dat de software lekker uitgebreid is. Er is een telefoonbeheerder waar je heel wat kunt instellen en optimaliseren en je kunt twee accounts van bijvoorbeeld WhatsApp en Facebook Messenger naast elkaar draaien. Ook handig is de vrij uitgebreide universele zoekfunctie die je kunt oproepen door over het startscherm naar beneden te vegen.

Huawei P Smart Plus screenshot interface

Bovendien heeft Huawei een leuke toevoeging gedaan: de partymodus. Daarmee kun je meerdere toestellen aan elkaar koppelen zodat de muziek uit alle speakers tegelijk komt. Best leuk als je met wat vrienden muziek wilt luisteren en geen externe speaker mee hebt. Wel een nadeel: de partymodus is alleen voor een select aantal Honor-toestellen en de Huawei P Smart Pro beschikbaar. Kleine kans dat je hele vriendengroep daarmee rondloopt… Overigens is de speaker van het toestel – een enkel exemplaar op de onderkant – helaas vrij schel.

AI wordt een keuze

Net als veel andere smartphones, heeft de Huawei P Smart Plus een AI-modus in de camera. Of liever gezegd in de camera’s, want de P Smart Plus bezit maar liefst vier lenzen. Twee voor, twee achter. Volgens de officiële lezing optimaliseert de AI-functie de instellingen voor de omstandigheden waarin je een foto maakt; in de praktijk zorgt hij er vooral voor dat kleuren vaak wat overdreven zijn. Het goede nieuws is dat je nu achteraf de foto’s kunt vergelijken en de beste kunt kiezen. Via een simpele schakelaar in de galerij zet je de AI-verbeteringen namelijk aan of uit.

Zoals gezegd heeft de P Smart Plus zowel voor als achter twee camera’s, wat betekent dat je een portretmodus aan beide kanten hebt. Die is redelijk uitgebreid: je kunt gewoon kiezen voor een vervaagde achtergrond, maar je kunt ook je gezicht ‘mooi maken’ of andere belichting kiezen. Dat mooi maken zorgt er vooral voor dat je een gladgestreken gezicht krijgt dat erg nep overkomt; die andere belichting werkt bij vlagen goed. Mocht je nog creatiever willen worden: de P Smart Plus heeft ook een aantal AR-modi in de camera waarmee je bijvoorbeeld Snapchat-achtige maskers kunt toevoegen, jezelf in een andere omgeving kunt plaatsen of een emoji kunt laten bewegen met je gezicht. Mogelijkheden te over dus.

AI-snufjes doen goed hun werk om een spetterende foto neer te zetten

Belangrijker is natuurlijk de kwaliteit die de 16-megapixelcamera neerzet. Die is gewoon goed; zeker niet meer dan dat. Als je foto’s op klein formaat – bijvoorbeeld op het scherm van je toestel – bekijkt zien ze er prima uit. De automatische HDR-functie en AI-snufjes doen goed hun werk om een spetterende foto met een hoge dynamische range neer te zetten. Soms zijn ze te groen, maar niet zo sterk dat het heel storend is.

Als je de foto’s op een grote monitor bekijkt of er verder op gaat inzoomen begint het wel duidelijk te worden dat de P Smart Pro niet de beste camera heeft. In het donker mis je de details en zijn foto’s soms bewogen, maar dat is geen verrassing voor een toestel in deze klasse. Maar ook in het licht zie je op detailniveau dat het allemaal vrij agressief nabewerkt is om de onvolkomenheden van de camera te maskeren. Details verdwijnen en op grote contrastranden ontstaat een soort halo als herinnering aan het feit dat het een HDR is. Uiteindelijk zou ik zeggen dat de P Smart Pro in zijn klasse een vrij gemiddelde camera heeft, die het vooral van zijn extra features moet hebben.

Voorop prijkt een 24-megapixel hoofdcamera, wat natuurlijk hoge verwachtingen met zich meebrengt. Op zich kan hij die wel waarmaken, alleen je moet wel een beetje opletten. Standaard start de selfiecamera in de portretmodus, met alle “verbeteringen” van dien. Als je een meer natuurlijke selfie wilt maken, zul je eerst de camerastand moeten veranderen. De selfies die je met de Huawei P Smart Pro kunt schieten zijn goed van kleur en vanwege de hoge resolutie op klein formaat lekker detailrijk. Je moet er alleen nog steeds niet al te ver op inzoomen. Filmen doet het toestel maximaal in full HD-resolutie, en dat is jammer.

Conclusie: eigenzinnig van binnen en buiten

Ik vertelde het in de intro van deze review eigenlijk al: je moet de Huawei P Smart Plus vooral kopen vanwege zijn kleurrijke ontwerp. Als dat je ding is: ga ervoor! Huawei heeft er een goed toestel omheen gebouwd en het is erg verfrissend tegenover de gemiddelde wat saaie smartphone tegenwoordig.

Huawei P Smart Plus review design

Niet alleen van buiten is hij eigenzinnig: ook functioneel onderscheidt de P Smart Plus zich. Positief en negatief. Om eerst maar even de negatieve punten uit de weg te ruimen: de micro usb-poort is jammer, net als het gebrek aan nfc-ondersteuning. En het slecht afgestelde scherm kan eigenlijk echt niet. Gelukkig kom je met wat spelen met de instellingen en heel eind en zullen veel mensen er misschien niet eens last van hebben.

Een bijzonder toestel waar zeker wat voor te zeggen valt

Als je met die missers kunt leven, krijg je zeker ook een aantal aangename verrassingen. De P Smart Plus heeft een uitstekende batterij, een erg uitgebreide camera en wat leuke extra’s. Denk aan de partymodus en de mogelijkheid om achteraf te kiezen of je AI-verbetering wilt gebruiken in je foto’s. Dat levert zeker niet allround de beste smartphone op voor €320, maar wel een bijzonder toestel waar zeker wat voor te zeggen valt.

Onze review score
Pluspunten
  • Prachtig eigenzinnig ontwerp
  • Goede accu
  • Uitgebreide camera's
Minpunten
  • Geen nfc
  • Kleurweergave scherm slecht afgesteld

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters