Huawei P20 Lite review: goedkope notch is duurbetaald

De Lite-toestellen van Huawei zijn altijd bijzonder populair en zijn misschien nog wel belangrijker voor de Chinese fabrikant dan de echte topsmartphones. Tegelijk lijken de toestellen al een tijdje net iets teveel op elkaar. In deze Huawei P20 Lite review kijken we of de smartphone zich voldoende onderscheidt van zijn oudere broertjes.

Huawei P20 Lite review design

In onze review van de Huawei P10 Lite hadden we het er al over dat hij op papier wel erg veel lijkt op de P9 Lite, P8 Lite 2017 en Huawei Nova. Sindsdien kondigde Huawei nog de Mate 10 Lite, P Smart en nu dus P20 Lite aan en guess what? Ook die toestellen zijn op papier allemaal erg vergelijkbaar.

Dat wil niet zeggen dat je net zo goed een inmiddels twee jaar oude P9 Lite kunt kopen als je op zoek bent naar een voordelige Huawei. Maar het geeft wel aan dat er vrij weinig vernieuwing zit in de lijn van Huawei’s smartphones voor de gewone consument.

Onder die laag makeup is de P20 Lite vooral een vrij doorsnee middenklasser

De Huawei P20 Lite moet het vooral hebben van zijn nieuwe ontwerp, dat net als de grotere P20’s een groot scherm met een kleine inkeping aan de bovenkant heeft. Verder is hij voorzien van gezichtsherkenning en heeft hij en dubbele 16-megapixelcamera, twee functies die steeds belangrijker worden in de smartphonemarkt anno 2018.

Onder die laag makeup is de P20 Lite vooral een vrij doorsnee middenklasser. Hij heeft een achtkernige Kirin 659-chipset van Huawei zelf, 4GB werkgeheugen en een 5,8 inch groot full HD+ scherm. Prima, maar zeker niet het beste wat je tegenwoordig voor een euro of 350 kunt krijgen.

Specificaties van de Huawei P20 Lite
Algemeen
 • Uitgebracht op March 2018
 • Draait op Android 8.0 Oreo
Processor
 • Qualcomm Kirin 659
 • octacore-processor op 2.3GHz
 • Grafisch: Mali-T830 MP2
Scherm
 • 5.8" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1080x2220 schermresolutie
Camera
 • 16MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 16MP camera voorkant

Design maakt het verschil

Het ontwerp van de Huawei P20 Lite is de grootste overeenkomst met zijn grotere broers en meteen ook het grootste verschil met zijn voorgangers. Een groot deel van de voorkant bestaat uit scherm, met aan de bovenkant een kleine inham. Ja, de notch dringt ook steeds meer door tot het middensegment. Of je er nou van houdt of niet, het zorgt er in ieder geval voor dat de P20 Lite er modern en anders dan zijn meeste concurrenten uitziet.

Huawei P20 Lite review design

Los van die notch komt het ontwerp Huawei-fans ongetwijfeld bekend voor. De P20 Lite lijkt nogal op onder andere de P8 Lite 2017. Hij heeft een glazen voor- en achterkant met een aluminium rand en een vingerafdrukscanner op de achterkant. Hoewel het allemaal goed in elkaar zit en er op zich mooi uitziet, had de afwerking voor een telefoon van €350 wel iets beter mogen zijn. Er is redelijk wat plastic gebruikt in de overgang tussen de zijkant en de voor- en achterkant en bovendien is het jammer dat de P20 Lite niet waterdicht is.

Huawei P20 Lite review design

Wel een voordeel is de aanwezigheid van goed werkende gezichtsherkenning. Die wordt uitgevoerd door de selfiecamera en hoewel het niet de meest veilige manier is om je toestel te ontgrendelen, is het wel erg makkelijk. Het werkt niet zo goed als in bijvoorbeeld de iPhone X, maar wel beter dan bij de toestellen van Samsung en ruim voldoende voor het dagelijks gebruik.

Huawei P20 Lite review design

To notch or not to notch

Waar Apple ervoor gekozen heeft om de notch volledig te omarmen, biedt Huawei de keuze. Je kunt in de instellingen kiezen om de notch ‘uit te zetten’, waarbij de achtergrond van de bovenste twee schermhoekjes altijd zwart blijft. Dat is wat ons betreft nergens voor nodig, maar het is fijn om de optie te hebben.

Een groot deel van het 5,84-inch scherm kan nuttig gebruikt worden

Of je hem nou uitzet of niet, de notch zorgt er in ieder geval voor dat je meer schermruimte overhoudt. De statusbalk wordt namelijk altijd naast de notch weergegeven, waardoor de ruimte eronder direct nuttig gebruikt kan worden. Slim, want het midden van die statusbalk is toch over het algemeen leeg.

Huawei P20 Lite review design

Het betekent dat een groot deel van het 5,84-inch scherm nuttig gebruikt kan worden. Dat scherm zelf is trouwens een full HD+ scherm met een beeldverhouding van 19:9. Het ziet er goed uit, maar ook niet veel meer dan dat. Los van de bijzondere vorm is het een doorsnee scherm voor een middenklasser.

Snel genoeg om niet te irriteren in het dagelijks gebruik, maar je komt zo nu en dan een hapering tegen

Opvallende functie: het scherm maakt gebruik van een ‘slimme’ resolutie. Dat betekent dat de resolutie bijvoorbeeld in de browser teruggeschroefd wordt naar HD+, om zo batterij te besparen. Irritant, want juist als het toestel tekst weergeeft wil je het scherm zo scherp mogelijk hebben. Gelukkig kun je die functie uitzetten in de instellingen.

Hardware raakt op leeftijd

Om maar even met de wijze woorden van onze review van de Huawei Mate 10 Lite te spreken: “De hardware van de Mate 10 Lite begint een beetje op leeftijd te raken. De achtkernige Kirin 659-chipset is in de basis niet veel anders dan de chip die anderhalf jaar geleden in de P9 Lite zat. Dat het werkgeheugen met 4GB lekker ruim is kan niet verhullen dat het toestel soms net wat trager is.”

De hardware van de Huawei P20 Lite is identiek aan die van de Mate 10 Lite en dat we inmiddels een half jaar verder zijn maakt de zaken er natuurlijk niet veel beter op. De smartphone is snel genoeg om niet te irriteren in het dagelijks gebruik, maar je komt zo nu en dan wel een hapering tegen. En als je wat zwaardere apps gaat gebruiken merk je ook dat het allemaal niet heel rap is. Midrangers die een wat moderner stukje silicium onder de leden hebben doen dat duidelijk beter.

Huawei P20 Lite screenshot batterij

Ook de accuprestaties vallen ons een klein beetje tegen. Dat komt deels door de hoge verwachtingen die we op basis van eerdere ervaringen met Huawei’s Lite-toestellen hadden. Maar deels ook omdat de P20 Lite wat slechter dan gemiddeld scoort. Bij intensief gebruik heeft het toestel moeite de dag door te komen, met een screen-on-time die zo rond de 3 a 3,5 uur ligt. Mits je niet al te veel muziek luistert of andere achtergrondprocessen gebruikt.

Software zonder verrassingen

Net als alle andere Huaweitelefoons draait de P20 Lite op de Emotion UI. Versie 8.0 om precies te zijn. Die nummering loopt tegenwoordig gelijk met de Androidversie, die zich dus eenvoudig laat raden. Oreo it is!

De EMUI heeft hier en daar nog wat ruwe kantjes

Huawei maakt zich nog steeds schuldig aan het meeleveren van redelijk wat bloatware, maar het is we minder geworden. Ebay, Booking en Quick staan nog voorgeïnstalleerd; alle obscure games zijn gelukkig verdwenen. De EMUI zelf is verder stevig aangepast tegenover de schone Androidsoftware en heeft hier en daar nog wat ruwe kantjes. Denk aan graphics en thema’s die het net niet zijn en vrij agressieve management van apps op de achtergrond waardoor er nog weleens iets misgaat.

Huawei P20 Lite screenshot interface

Daar staat tegenover dat de software lekker uitgebreid is. Er is een telefoonbeheerder waar je heel wat kunt instellen en optimaliseren en je kunt twee accounts van bijvoorbeeld WhatsApp en Facebook Messenger naast elkaar draaien. Ook handig is de vrij uitgebreide universele zoekfunctie die je kunt oproepen door over het startscherm naar beneden te vegen.

Dubbele camera

De Huawei P20 Lite heeft, helemaal in lijn met de huidige trends, twee camera’s. Of eigenlijk drie, want er zit er ook nog eentje voorop. Maar eerst maar even over de camera’s aan de achterkant. Dat is een 16-megapixelcamera met daarnaast een 2-megapixelcamera, die gebruikt wordt om diepte-informatie toe te voegen. Daardoor kun je portretten maken met een vervaagde achtergrond. Een leuke extra die we tegenwoordig bij steeds meer smartphones zien.

Huawei P20 Lite review design

Belangrijker dan dat is echter de reguliere fotokwaliteit. Die stelt niet teleur, hoewel het toestel in het donker geen topscoorder is. Maarja, welke midranger is dat wel… Wanneer het licht is maakt de Huawei P20 Lite detailrijke foto’s met mooie kleuren. Tegenlicht kan hij ook redelijk goed mee omgaan, en ook de 16-megapixel selfies die de smartphone schiet zien er helemaal niet verkeerd uit.

De camera van de P20 Lite scoort in de middenklasse een dikke voldoende

Als je een oude high-endsmartphone voor dit geld koopt krijg je een betere camera, maar dat neemt niet weg dat de Huawei P20 Lite in de middenklasse een dikke voldoende scoort.

Dat geldt trouwens niet helemaal op videogebied: het toestel kan geen 4K-filmpjes maken en voor een telefoon van €350 is dat wel een beetje jammer. Het goede nieuws is gelukkig dat de full HD-filmpjes die het toestel schiet er niet verkeerd uitzien.

Conclusie: goede maar dure middenklasser

Al met al is de Huawei P20 Lite een middenklasser zoals je hem mag verwachten. Het scherm, de camera, de prestaties en de software zijn allemaal voldoende, maar zeker niet uitzonderlijk. Een paar functies, zoals 4K-filmen en bescherming tegen water, missen we op het toestel. Daar staat tegenover dat hij een mooi ontwerp met een groot scherm heeft en dat je hem eenvoudig kunt ontgrendelen via gezichtsherkenning. Ook de dubbele camera is een leuke extra.

Je moet wel erg fan zijn van de notch om daar honderd euro voor te betalen

Wat een beetje scheef loopt, is dat Huawei zelf erg vergelijkbare toestellen aanbiedt voor minder geld. De P Smart kost bijvoorbeeld ruim €100 minder en biedt óók goede specificaties, een dubbele camera en een groot scherm in een relatief kleine behuzing. Hij heeft een iets kleiner scherm door het ontbreken van een notch, een iets mindere camera en geen gezichtsherkenning. Je moet echter wel erg fan zijn van de notch om daar honderd euro voor te betalen.

Huawei P20 Lite review design

Op dit moment is de Huawei P20 Lite dus een allrounder die gewoon een voldoende scoort. Als de prijs onder de €300 zakt – en dat zal ongetwijfeld gebeuren – kan hij uitgroeien tot een uitstekende keuze in het middensegment.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi modern ontwerp
 • Gezichtsherkenning
 • Dubbele camera
Minpunten
 • Niet waterdicht
 • Aan de trage kant
 • Prijzig

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters