Huawei P20 Pro review: camera op plaats 1, 2 en 3

Niet een smartphone met een camera, maar een smartphone en een camera in een. Dat is hoe Huawei zijn nieuwe P20 Pro graag ziet. De vier camera’s van de P20 Pro zijn duidelijk zijn belangrijkste features, maar ook los daarvan heft hij het nodige te bieden. Wat dan precies? Dat lees je in deze Huawei P20 Pro review.

Huawei P20 Pro review design

Net als eerdere jaren heeft Huawei voor de camera van de P20 Pro samengewerkt met Leica, maar dit jaar heeft het toestel een duidelijke primeur. De P20 Pro heeft niet een, niet twee, maar drie camera’s op de achterkant. Dat zorgt voor een betere beeldkwaliteit en 5x zoom zonder kwaliteitsverlies volgens Huawei. Daarover later in deze review meer, maar we kunnen je alvast verklappen dat de P20 Pro indrukwekkende resultaten neerzet.

Gezichtsherkenning, dualsim en bescherming tegen water

Los van de camera scoort de Huawei P20 Pro vooral met zijn – voor een Androidtelefoon – bijzondere ontwerp, flinke batterij en krachtige hardware. De meeste hedendaagse gemakken zijn ook aanwezig. Zo heeft de P20 Pro gezichtsherkenning, dualsim en bescherming tegen water. Perfect is de featureset van de Huawei P20 Pro trouwens niet: draadloos laden mist en de audiojack is wegbezuinigd.

Maar goed; helemaal compleet en perfect is geen enkele smartphone. Op papier heeft de P20 Pro in ieder geval een overtuigend totaalplaatje en onze eerste ervaringen met het toestel waren goed. Inmiddels hebben we de smartphone een krappe twee weken in gebruik en is het tijd om de balans op te maken. Is de Huawei P20 Pro echt zo goed als op het eerste gezicht leek en kan hij de felle concurrentie met toestellen als de Samsung Galaxy S9 Plus aan? In deze Huawei P20 Pro review lees je het.

Specificaties van de Huawei P20 Pro
Algemeen
 • Uitgebracht op April 2018
 • Draait op Android 8.1 Oreo
Processor
 • Huawei Kirin 970
 • octacore-processor op 2.4GHz
 • Grafisch: Mali-G72 MP12
Scherm
 • 6.1" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1080x2220 schermresolutie
Camera
 • 40MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 24MP camera voorkant

Camera met smartphone

Alle tekst achterop de Huawei P20 Pro staat dwars gedrukt. Dat lijkt vreemd, maar is volgens Huawei eigenlijk heel logisch. De Huawei P20 Pro is namelijk volledig gericht op de camera, en foto’s maak je meestal in landschapsmodus. Wat dat betreft ziet Huawei het toestel dus bijna meer als camera met smartphone dan andersom.

Huawei P20 Pro review design

Dat is natuurlijk een beetje overdreven, maar het illustreert wel mooi hoe serieus Huawei is over de camera van de P20 Pro. Of eigenlijk: over de camera’s van de P20 Pro. Hij heeft er namelijk drie aan de achterkant en een aan de voorkant. Die aan de achterkant zijn natuurlijk het meest bijzonder en ontworpen in samenwerking met Leica.

Het is indrukwekkend wat Huawei met hybride zoom bereikt

Waarom dan drie camera’s, zou je zeggen? Dat werkt als volgt: de P20 Pro heeft een 40-megapixel kleurensensor die gebruikt wordt voor de details en de kleuren. Een 20-megapixel zwart-witsensor moet ervoor zorgen dat de camera grote contrasten en veel licht kan vastleggen. Tot slot is er een 8-megapixelcamera met 3x zoomlens die, surprise surprise, wordt gebruikt om te zoomen. Die camera heeft als enige van de drie optische beeldstabilisatie om de sterk ingezoomde beelden te stabiliseren. Die drie camera’s maken het trouwens ook mogelijk om portretten met een vervaagde achtergrond te maken.

Goede resultaten

Omdat de telefoon normaal 10-megapixelfoto’s maakt kan hij ook met wat slimme softwaretrucjes de hoge resolutie van de hoofdsensor gebruiken voor 5x ‘hybride zoom’. Volgens Huawei is dat 5x zoom zonder kwaliteitsverlies, maar dat is iets te enthousiast. De kwaliteit gaat wel degelijk flink achteruit, maar je het blijft redelijk indrukwekkend wat Huawei met de hybride zoom bereikt. Je kunt tekst op een flinke afstand opeens wél lezen en je legt meer details vast dan met welke andere smartphone dan ook.

Verder schermt Huawei vooral met de cameramogelijkheden in het donker. Dat klinkt misschien niet logisch voor een camera zonder optische beeldstabilisatie, maar Google bewees met de Pixel al eens dat dat niet per se een belemmering is. Bovendien heeft de 20-megapixel zwart-witsensor een groot diafragma van f/1.6 en zorgt het gebrek aan een kleurenfilter ervoor dat er meer licht binnenkomt. De 40-megapixelsensor is met zijn formaat van 1/1.7” voor smartphonebegrippen erg groot en voegt in de standaardmodus het licht van vier pixels samen tot één pixel (vandaar de 10-megapixelresolutie die de telefoon standaard gebruikt). Light Fusion noemt Huawei dat. Tot slot maakt Huawei nog gebruik van artificial intelligence om te herkennen wat er in beeld is en de beeldverwerking daarop te optimaliseren.

Erg indrukwekkend, maar je moet er wel van houden

Zo kunnen we nog wel even doorgaan over de technische details van de camera, maar veel belangrijker zijn natuurlijk de prestaties in de praktijk. Die zijn erg indrukwekkend, maar je moet er wel van houden. Dat zit zo: de Huawei P20 Pro weet in de meeste lichtomstandigheden erg veel op de foto te zetten en produceert plaatjes met spetterende kleuren. Het is alleen allemaal een beetje te spetterend en de scherpte is flink verhoogd. Daardoor zien de foto’s er – hoe mooi ze ook zijn – een beetje artificieel uit.

Je zou de beeldverwerking van Huawei het fotografische alternatief van een gemiddeld wat ouder amoledscherm kunnen noemen. Mooi en indrukwekkend, maar niet erg realistisch. Dat wordt nog eens versterkt door de Master AI-functie, die automatisch overschakelt op speciale fotomodi als je bijvoorbeeld een foto van eten, blauwe lucht of een zonsondergang maakt. Dat is ook mooi, maar wel erg gedramatiseerd.

Mocht je dat trouwens een probleem vinden, dan kun je in de instellingen het een en ander oplossen. Ten eerste kun je Master AI uitzetten of de speciale modus die hij kiest simpelweg wedrukken via een knopje dat in beeld verschijnt. Als je nog een stap verder wilt gaan in het natuurlijker maken van je foto’s, dan kun je de resolutie naar 40 megapixel switchen. Dan wordt er namelijk een stuk minder beeldverwerking toegepast. Aan de ene kant zorgt dat voor natuurlijkere foto’s, maar aan de andere kant vermindert het de prestaties onder slechte lichtomstandigheden. Bovendien verlies je de zoomfunctie.

Als je geen fan bent van de spetterende, scherpe en wat artificiële look kun je daar dus wat aan doen, maar je levert er wel wat voor in. Switchen tussen de verschillende modi kan natuurlijk ook, maar kost wat meer moeite.

Selfies zijn best mooi, maar het beeld wordt te ‘zacht’ gemaakt

Selfies schiet de P20 Pro in 24 megapixel. Klinkt indrukwekkend, is het niet heel erg. Ze zijn best mooi, maar het beeld wordt te ‘zacht’ gemaakt. Dat zorgt ervoor dat je huid een stuk gladder wordt, wat er nogal onnatuurlijk uitziet. Veel selfiecamera’s hebben die optie in de vorm van een zogenaamde beautymodus. Die is bij de P20 Pro ook aanwezig, mar zelfs als je hem uitzet zijn de selfies dus nog een beetje gladgestreken. Jammer, want los daarvan kan de telefoon mooie zelfportretten maken. De kwaliteit van de selfies is al met al prima, maar niet bijzonder.

Filmen met extra’s

Filmen doet de P20 Pro maximaal in 4K-resolutie, zoals gebruikelijk is bij high-endsmartphones. De video’s zien er qua kleuren en details mooi uit, maar hebben ook een nadeel. Optische beeldstabilisatie is niet beschikbaar en ook elektronische beeldstabilisatie mist in 4K-resolutie. Daardoor zijn de video’s die de P20 Pro op hoge resolutie schiet nogal schokkerig.

Jammer, want in principe beschikt de P20 Pro over een goede beeldstabilisatie. Die noemt Huawei AIS, ofwel Artificial Intelligence image Stabilization. Een systeem dat opvallend stabiele filmjes oplevert, hoewel je zo nu en dan wel kleine vervormingen ziet. Maar AIS is dus alleen beschikbaar op video’s in full HD-resolutie of lager.

Nog een leuke toevoeging aan de videocamera is super slow-motion. Dat kennen we inmiddels van de Sony Xperia XZ-serie en Samsung Galaxy S9, dus nieuw is het zeker niet. Maar je kunt er wél leuke dingen mee doen. Het werkt overigens een stuk minder goed dan bij de concurrenten. Hij schiet standaard een filmpje van zo’n 2 seconden, waarvan iets meer dan drie tiende 32x vertraagd wordt. Daar kun je niks aan aanpassen, waardoor de mogelijkheden wat beperkt zijn en het nóg moeilijker wordt om het juiste moment vast te leggen.

Notch zorgt voor groot scherm

De notch. Het is waarschijnlijk het meest controversiële designelement in de recente geschiedenis van de smartphone. Essential begon er vorig jaar mee, maar Apple maakte ‘m met de iPhone X populair, geliefd én gehaat. En wat je ook van de inkeping aan de bovenkant van het scherm vindt; wen er maar vast aan. Want voorlopig zullen we nog heel veel smartphones met een notch zien.

Huawei P20 Pro review design

De Huawei P20-serie brengt het ontwerp naar de mainstream Android-markt. De notch is wat kleiner dan bij de iPhone X en wij vinden het er wel mooi uitzien. Maar wat dat betreft geldt vooral: smaken verschillen.

Je scherm is effectief groter dan wanneer je de notch niet zou hebben

Functioneel is het ontwerp in ieder geval best handig. De inkeping is nodig om de speaker, notificatieled, frontcamera en sensoren een plek te geven. Door de ruimte daarnaast tot scherm om te toveren wordt ruimte gemaakt voor de notificatiebalk, die in het midden toch altijd leeg is. Zo is je scherm dus effectief groter dan wanneer je de notch niet zou hebben. In landschapsmodus wordt de notch altijd verborgen, zodat je bijvoorbeeld bij het kijken van een video geen hap uit het beeld hebt.

Huawei P20 Pro review design

Mocht je die notch trouwens echt lelijk vinden, dan kun je hem ook ‘uitzetten’ in de instellingen. Dan komt de notificatiebalk er nog steeds naast terecht, alleen blijft de achtergrond daarvan altijd zwart zodat de inkeping niet opvalt. Handig voor wie niet helemaal kan wennen aan het nieuwe ontwerp.

Huawei P20 Pro review design

Minder handig is dat de notch niet altijd goed samenwerkt met andere apps. Die worden soms helemaal tot de bovenkant van het scherm uitgerekt, waardoor er een hap uitgenomen wordt. Of de ruimte rond de notch wordt alsnog zwart gemaakt waardoor de hele bovenkant van de app wegvalt, zoals bijvoorbeeld het geval is wanneer je insta stories bekijkt met het toestel. Het zijn kleine kinderziektes die waarschijnlijk wel opgelost worden tegen de tijd dat er meer smartphones met een notch op de markt komen.

Prachtige afwerking, bijzondere kleuren

Een notch aan de voorkant en een glazen achterkant met linksboven meerdere cameralenzen onder elkaar. De Huawei P20 Pro heeft het nodige weg van de iPhone X, dat valt lastig te ontkennen. Niet erg origineel, maar who cares. De P20 Pro ziet er bijzonder fraai uit en is prachtig afgewerkt. De glazen voorkant, metalen zijkant en glazen achterkant lopen bijna naadloos in elkaar over en de aan de zijkant afgeronde achterkant ligt lekker in de hand. De P20 Pro is waterdicht zoals je tegenwoordig van een high-end smartphone verwacht.

Huawei P20 Pro review design

Aan de onderkant is een kleine concessie gedaan: de P20 Pro heeft een kleine ‘kin’. Dat komt omdat het blijkbaar vrij lastig en duur is om het scherm helemaal tegen de onderkant van het toestel door te trekken. Jammer, maar Huawei heeft in ieder geval goed gebruik gemaakt van de kin. Er zit een multifunctionele vingerafdrukscanner in, die met behulp van bewegingen de volledige navigatiebalk kan vervangen. Dat is even wennen, maar werkt goed genoeg en scheelt weer ruimte op het scherm.

Huawei P20 Pro review design

Behalve via de vingerafdrukscanner kun je de P20 Pro ook ontgrendelen via gezichtsherkenning. Dat werkt beter dan op Samsung’s smartphones, maar wat minder goed dan op de OnePlus 5T en Apple iPhone X. Het is in ieder geval wel voldoende voor het dagelijks gebruik en dat is erg fijn.

Onze persoonlijke favoriet is de kleur twilight

Ondanks de kleine kin zijn we erg te spreken over het ontwerp van de P20 Pro. Dat geldt niet alleen voor de vorm, materialisering en afwerking, maar ook voor de kleuren. Naast de wat saaie zwarte versie biedt Huawei een midnight blue-variant aan, met een mooie diepblauwe achterkant. Onze persoonlijke favoriet is echter de kleur twilight, die van groen in paars overloopt. Helaas komt die voorlopig niet naar Nederland, maar vroeg of laat zal dat waarschijnlijk wel gebeuren.

Huawei P20 Pro review design

Mooi scherm mist pixels

De Huawei P20 Pro heeft, in tegenstelling tot zijn kleine broertje, een oledscherm. Dat is op zich fijn, want het biedt een bijzonder mooie kleurweergave en oneindig contrast. Qua kleurweergave behoort het scherm van de P20 Pro tot de top van de markt. Bijkomend voordeel is dat hij een modus heeft waarin de witbalans op basis van het omgevingslicht aangepast wordt, wat best goed werkt. En voor de liefhebber biedt Huawei de keuze tussen een modus met levendige kleuren of een modus met wat meer natuurlijke kleuren.

Randen van bijvoorbeeld tekst of icoontjes worden een beetje onscherp

De helderheid van het scherm is hoog genoeg en kan ook laag genoeg wanneer je in het donker wilt lezen. Maar die range is wel wat kleiner dan bij de schermen die Samsung in zijn topsmartphones gebruikt, dat is een klein nadeel. Los daarvan is het scherm van de P20 Pro qua kleurweergave, helderheid en contrast echter top.

Toch is er nog een aspect waarop hij minder goed scoort. De resolutie van het scherm telt 1080 x 2244 pixels. Full HD+ dus. Op een diagonaal van 6,1 inch is dat eigenlijk wat te weinig voor een high-endsmartphone. Omdat de pixelindeling van het oledscherm wat niet de volle drie subpixels per pixel heeft worden randen van bijvoorbeeld tekst of icoontjes een beetje onscherp. Het is zeker geen drama, maar je kunt het wel zien en voor de €899 die Huawei voor dit toestel vraagt is dat toch wel jammer. Voordeel van de lagere resolutie is wel dat de batterij minder belast wordt.

Krachtige hardware met AI

Hardwarematig is de Huawei P20 Pro gelijk aan de Huawei Mate 10 Pro. Weinig nieuws onder de zon dus. Niet dat dat uitmaakt, want de prestaties van de achtkernige Kirin 970-chipset zijn erg goed.

De P20 Pro presteert erg goed, maar je merkt geen voordeel tegenover andere high-endsmartphones van dit moment

De P20 Pro gebruikt kunstmatige intelligentie om in het dagelijks gebruik processen beter te optimaliseren en ervoor te zorgen dat de telefoon sneller draait en minder batterij verbruikt. En die toepassing van AI zou ook moeten zorgen dat het toestel op termijn sneller blijft. Daarin moet je Huawei vooral op zijn woord geloven. Op dit moment presteert de P20 Pro erg goed, maar merk je geen voordeel tegenover andere high-endsmartphones van dit moment. Sterker nog: hij voelt tijd en wijle een fractie trager dan zijn snelste concurrenten. Hoe hij naarmate de tijd vordert zal presteren is natuurlijk de vraag.

Het werkgeheugen van de P20 Pro bedraagt 6GB en de opslagruimte is met 128GB erg ruim. Het toestel slikt trouwens geen micro sd-kaartjes, maar met een basis van 128GB zul je die ook niet snel nodig hebben. Hij kan wel met twee simkaarten overweg, dat is natuurlijk ook prettig.

Huawei P20 Pro screenshot batterij

De batterij heeft een flinke capaciteit van 4000mAh en kan daar lekker lang mee doen. De smartphone komt met gemak de dag door en haalt bij ons geregeld een flinke screen-on-time van 5 uur. Die tijd hangt natuurlijk erg af van je gebruik, maar in ieder geval kunnen we concluderen dat de P20 Pro tot de top van de high-endmarkt behoort qua batterijprestaties.

Draadloos laden is niet mogelijk

Dat geldt trouwens niet voor de laadmogelijkheden. Hij kan wel lekker snel laden via de usb-c poort, alleen draadloos laden is niet mogelijk. Jammer, want de meeste concurrenten hebben die optie wel en de glazen achterkant laat het in principe wel toe.

EMUI druk als altijd

Softwarematig is de Huawei P20 Pro niet veel anders dan we van Huawei gewend zijn. Het toestel draait op Android 8.1 Oreo met daaroverheen de Emotion UI 8.1.

Huawei P20 Pro screenshot interface

De software is vrij stevig aangepast tegenover de standaardinterface van Android en gaat wat meer richting Apple’s iOS. Als je de telefoon voor het eerst opstart heb je geen hoofdmenu, maar je kunt er in de instellingen voor kiezen om die wel aan te zetten.

Je kunt nogal veel instellen en dat is fijn

Die keuzemogelijkheden zijn een terugkerend thema in de software. Je kunt nogal veel instellen en dat is fijn, hoewel het soms lastig kan zijn om in alle menu’s de juiste instellingen te vinden. Als dat lukt heb je echter wel heel wat mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld per app instellen of hij op de achtergrond mag opstarten, op de achtergrond actief mag zijn en of hij wifi en/of mobiele data mag gebruiken. Bovendien is er een uitgebreide telefoonbeheerder met bijvoorbeeld opties om het geheugen op te schonen aanwezig en kun je twee accounts van bijvoorbeeld WhatsApp en Facebook Messenger naast elkaar draaien.

Huawei P20 Pro screenshot softarefeatures

Ook best handig is de knuckle touch-functie. Daarmee kun je onder andere door met je knokkel een vierkantje op het scherm te tekenen een screenshot maken van een bepaald deel van het beeld. Of bepaalde apps starten door een letter op het scherm te tekenen.

Op zich best handig, maar het illustreert ook meteen wat er mis is met de software van de Huawei P20 Pro. Het is het namelijk allemaal net niet. De eerdergenoemde screenshotfunctie heeft bijvoorbeeld ook de eigenschap dat je een screenshot van het volledige scherm neemt door twee keer met je knokkel te kloppen. Prima, maar het gebeurt te vaak dat het toestel twee keer gewoon tikken voor twee keer ‘knokkelkloppen’ aanziet.

Er valt nog het een en ander te winnen voor Huawei op softwaregebied

Ook op andere vlakken is de EMUI het net niet. Hij sluit processen bijvoorbeeld soms te agressief af op de achtergrond, waardoor functies van apps niet goed werken. Denk aan Dropbox cameraupload dat niet altijd automatisch inschakelt totdat je de app handmatig opent. Maar ook inconsistente grafische elementen in de interface en thema’s die allemaal net niet écht mooi zijn horen bij de EMUI.

Dramatisch is het zeker niet, en voor veel mensen zal het niet eens opvallen in het dagelijks gebruik. De toegevoegde functionaliteit is waarschijnlijk meer waard voor de meeste gebruikers. Maar er valt nog het een en ander te winnen voor Huawei op softwaregebied en de EMUI is zeker niet de beste Androidschil die er is.

Twee speakers, geen audiojack

We hebben het al uitgebreid over de camera van de P20 Pro gehad, maar er is natuurlijk meer op multimediagebied. Het moge duidelijk zijn dat de smartphone met zijn mooie grote scherm en lange accuduur bijzonder geschikt is om onderweg films op te kijken. Maar ook als je thuis een filmpje wil pakken komt het toestel van pas. Hij heeft namelijk een infraroodpoort op de bovenkant zitten, waarmee je hem als universele afstandsbediening kunt gebruiken. Handig!

De speakers aan de onderkant en boven het scherm werken samen

Op muzikaal gebied hebben we gemixte gevoelens over het toestel. De speakers aan de onderkant en boven het scherm werken samen om een opvallend vol en hard geluid te produceren. Dat is erg fijn.

Wie veel muziek luistert via een headset heeft minder geluk. De P20 Pro heeft geen audiojack, dus je zult met een adapter of bluetooth-headset aan de slag moeten.

Conclusie: eigenzinnige topper

Huawei heeft duidelijk goed zijn best gedaan op de P20 Pro en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Allround is de Huawei P20 Pro misschien niet de beste smartphone die je kunt krijgen, maar het is wel een toestel met een grote wow-factor en een aantal erg sterke features.

Genoeg reden om deze smartphone hoog op je verlanglijstje te zetten

Allereerst natuurlijk de camera. Kwalitatief scoort die erg goed, maar is het niet duidelijk een stap hoger dan de concurrentie. Maar hij is wel uitgebreider dan de concurrentie. 5x hybride zoom, super slow-motion filmen, een uitgebreide portretmodus en nog een heleboel extra functies waar we in deze review niet eens aan toegekomen zijn. Dat hij in veel situaties wat overdreven spetterende foto’s maakt is misschien niet realistisch, maar wel erg tof.

Huawei P20 Pro review design

Zo heeft de Huawei P20 Pro nog wel een paar unieke functies. Het strakke ontwerp met mooie kleuren, de fijne gezichtsherkenning, de ingebouwde afstandsbediening en de erg goede batterij bijvoorbeeld. Genoeg reden om deze smartphone hoog op je verlanglijstje te zetten dus.

Genoeg voordelen om de ruwe randjes ruimschoots te compenseren

Daar staat wel tegenover dat Huawei met €899 de hoofdprijs vraagt voor de P20 Pro en dat hij dat op een aantal vlakken niet helemaal waarmaakt. Het gebrek aan draadloos laden, de wat ongepolijste software en de wat lage schermresolutie bijvoorbeeld. Bovendien hadden we graag een audiojack onderop het toestel gezien en snappen we niet zo waarom de camera geen beeldstabilisatie in 4K-resolutie heeft.

De Huawei P20 Pro is dus zeker niet de perfecte smartphone. Maar hij heeft genoeg voordelen om de ruwe randjes ruimschoots te compenseren. Allround wint een toestel als de Samsung Galaxy S9 Plus het misschien, maar op karakter scoort de Huawei P20 Pro minstens gelijkspel.

Onze review score
Pluspunten
 • Indrukwekkende camera's
 • Prachtig ontwerp
 • Fijne gezichtsherkenning
 • Goede accu
Minpunten
 • Schermresolutie aan de lage kant
 • Geen draadloos laden
 • Geen audiojack

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters