Huawei P20 (Pro) preview: notch is een blijvertje

Huawei maakte deze week zijn twee nieuwe topsmartphones wereldkundig. Met indrukwekkende camera’s én een inkeping bovenin het scherm. In deze preview van de Huawei P20 en de Huawei P20 Pro lees je er alles over.

Glanzend ontwerp met notch

Je kunt er niet omheen: de Huawei P20 en P20 Pro hebben het nodige weg van de Apple iPhone X. De indeling van de achterkant, de hoogglans zijkant en de voorkant met een ‘notch’ bovenaan het scherm. Die inkeping is wat kleiner dan bij de iPhone, wat prettig is. De toestellen hebben aan de onderkant trouwens wel een wat grotere kin; daarin zit de vingerafdrukscanner verwerkt. Die hoef je trouwens niet te gebruiken: het toestel heeft ook aardig goed werkende gezichtsherkenning.

Huawei P20 preview design

Los van dat het ontwerp misschien niet bijzonder origineel is, is het gelukkig wel erg mooi. Als je tenminste houdt van shiney toestellen. Dat is de P20 namelijk zeker. Nadeel daarvan is dat het toestel vrij gevoelig is voor vlekken.

Huawei P20 Pro preview design

De Huawei P20 en P20 Pro mogen dan op de iPhone lijken; Huawei heeft het uitzoeken van mooie kleurtjes in ieder geval een stuk beter gedaan. Naast de wat saaie zwarte variant komt het P20-duo in midnight blue, twilight en pink gold. Stuk voor stuk mooie kleuren, waarbij vooral de twilight-variant opvalt met zijn paarsgroene achterkant. Die kleur zal aanvankelijk alleen bij T-Mobile verkrijgbaar zijn; pink gold komt voorlopig helemaal niet naar Nederland. Maar Huawei kennende zal dat later wel zo zijn.

Huawei P20 preview design

Net als de Mate 10 Pro, heeft de P20-serie geen audiojack en kun je het geheugen niet uitbreiden. En hoewel de achterkant van glas is, heeft Huawei ook draadloos laden gelaten voor wat het is. De P20 Pro is volledig waterdicht (IP67), de P20 moet het doen met een IP54-certificaat. Hij kan dus tegen wat spetters, maar je moet er niet mee gaan zwemmen. De toestellen zien er al met al zeker fraai uit, maar functioneel is het ontwerp niet ideaal.

Grote verschillen

Los van het verschil in waterdichtheid zijn er nog wel meer punten waarop de P20 Pro duidelijk beter is dan zijn kleine broertje. Het scherm van de Pro is met 6,1-inch niet alleen groter; het is ook een oledscherm. De P20 moet het doen met een 5,8-inch ips-display. Dat er trouwens erg goed uitziet, dus zoveel mis je nou ook weer niet aan de P20.

Huawei P20 Pro preview design

Daar komt nog eens bij dat schermresolutie van beide toestellen full HD+ is. Voor de P20 niet zo’n issue, maar bij de P20 Pro zorgt het voor een weergave die niet optimaal scherp is. Los van het grotere formaat heeft hij namelijk ook een pixelindeling die minder subpixels bevat, waardoor alles wat minder scherp overkomt.

Drie camera’s in een bijzondere opstelling leveren minstens zo bijzondere resultaten

Beide toestellen worden aangedreven door een Kirin 970-chipset. In de Pro ligt die naast 6GB werkgeheugen en een 4000mAh-accu; in de gewone P20 is dat 4GB en 3400mAh. In de praktijk voelen ze trouwens beiden erg soepel en snel, dus zoveel zul je niet merken van dat extra werkgeheugen van de Pro.

Hoe meer camera’s hoe beter

Dat is althans wat Huawei gedacht moet hebben bij het ontwerp van de P20 Pro. Twee camera’s achterop een smartphone kenden we natuurlijk al een tijdje. Daar heeft Huawei het voor de P20 ook bij gelaten. Maar de P20 Pro heeft er nog eentje extra gekregen.

Huawei P20 Pro preview design

De drie camera’s staan in een bijzondere opstelling en leveren minstens zo bijzondere resultaten. Een 40-megapixel kleurencamera, 20-megapixel zwart-witcamera en 8-megapixel kleurencamera met 3x zoomlens werken samen om bijzonder mooie 10-megapixelfoto’s af te leveren. Om dat te bereiken heeft Huawei een hele berg AI-magie uit de kast getrokken, waarvan de precieze werking vrij onduidelijk is.

De 5x zoom is indrukwekkend

Dat maakt niet zo gek veel uit; waar het om gaat is dat de Huawei P20 Pro bijzonder mooie foto’s kan schieten. Ook in het donker, en ook als je inzoomt. Dat kan tot 5x zonder kwaliteitsverlies volgens Huawei. Een vrij enthousiaste claim die het toestel niet waar kan maken, maar de 5x zoom is desalniettemin indrukwekkend.

Onze eerste ervaring is wel dat foto’s van de P20 Pro niet altijd zo mooi uitpakken als ze kunnen zijn. We durven dan ook nog niet te zeggen of de telefoon de claim van beste smartphonecamera waarmaakt, maar dat zullen we de komende tijd zeker gaan onderzoeken. In ieder geval heeft hij heel wat potentie.

Huawei P20 preview design

Dat geldt in mindere mate voor de Huawei P20. Die heeft een 12-megapixel kleurencamera en een 20-megapixel zwartwit-camera, net als zijn voorgangers. De sensoren zijn wel verbeterd en de resultaten dus ook, maar het ligt duidelijk een stapje achter de P20 Pro.

Voorop beide toestellen zit een 24-megapixelcamera. Een belachelijk hoge resolutie voor een selfiecamera, die zich op het eerste oog niet doorvertaalt in belachelijk goede resultaten. Gelukkig zien de selfies er wel gewoon ruim voldoende uit.

AI wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om de prestaties en belkwaliteit te verbeteren

Filmen kan met een vrij indrukwekkende beeldstabilisatie, die door Huawei gedoopt is tot AIS. Artificial intelligence Image Stabilization. Die is wel gelimiteerd tot een full HD-resolutie. 4K video’s zijn een stuk schokkeriger helaas. 960fps super slow-motion filmen behoort ook tot de opties, maar werkt niet zo goed als bij Samsung en Sony.

AI en AR

Artificial intelligence is hot en natuurlijk speelt Huawei op die trend in. Het was een half jaar geleden met de Mate 10 Pro zelfs een van de eersten die AI in een toestel inbouwde. Dat gaat verder dan de camera: AI wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om de prestaties en belkwaliteit te verbeteren. Overigens merk je daar aan het oppervlakte niet bijzonder veel van en is het natuurlijk lastig te zeggen in hoeverre het op de achtergrond écht helpt.

De software-ervaring is vooral erg herkenbaar

Een ander nieuwtje is AR; augmented reality. Daarmee kun je via de camera virtuele objecten om je heen ‘zien’. Niet erg nieuw, maar volgens Huawei is de P20-lijn wel een van de eerste toestellen die Google’s AR Core ondersteunt.

Huawei P20 preview design

Twee mooie buzzwords of niet; de software-ervaring van de P20-lijn is vooral erg herkenbaar. De smartphones draaien op Huawei’s bekende EMUI. Het is inmiddels versie 8.1 over Android 8.1 Oreo. Er zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd, maar erg schokkend is het allemaal niet. Dat vond Huawei zelf blijkbaar ook, want tijdens de presentatie vonden ze het vooral belangrijk om te vertellen dat je in de P20 thema’s kunt toepassen. Net als in alle andere Huawei’s van de afgelopen vijf jaar overigens.

Conclusie: love it or hate it

Dat Huawei grote stappen heeft gezet met de P20 en vooral de P20 Pro valt niet te ontkennen. Dat is verfrissend tussen de nogal voorspelbare Samsung Galaxy S9 en Sony Xperia XZ2. Het ontwerp is misschien niet bijzonder origineel, maar wel echt wat anders dan we van Huawei gewend zijn. De camera van de P20 Pro is indrukwekkend en heeft heel wat potentie.

Daar staat tegenover dat de toestellen zeker niet iedereen tevreden zullen stellen. Je moet maar net van de notch houden, de software van Huawei is zeker niet ieders ding en sommige zaken missen simpelweg. Draadloos opladen, een headphonejack en een geheugenkaartslot om precies te zijn.

Huawei P20 Pro preview design

De P20 is met zijn mindere camera, niet volledig waterdichte ontwerp, lcd-scherm en beperktere werkgeheugen duidelijk de mindere van de twee; vooral die camera is een gemis. Daar staat wel tegenover dat hij relatief compact is voor een topsmartphone anno 2018. Met zijn €649 is hij ook vrij betaalbaar en zo onderscheid hij zich voldoende van de P20 Pro om de moeite waard te zijn.

Wie de échte topper wil moet echter duidelijk bij de P20 Pro zijn. Je betaalt er wel flink voor: €899. Maar dan heb je wel een indrukwekkende smartphone met een minstens zo indrukwekkende camera.

Onze review score
Pluspunten
  • Strak ontwerp
  • Gezichtsherkenning
  • Top prestaties
  • Camera met veel potentie
Minpunten
  • Geen audiojack, draadloos laden en geheugenkaartingang
  • P20 niet volledig waterdicht
  • Scherm P20 Pro heeft vrij lage resolutie

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters