Pluspunten
  • Goede vingerafdrukscanner
  • Android 7.0 Nougat
  • Nette camera
Minpunten
  • Ontwerp voelt wat goedkoop
  • Hapert zo nu en dan
Onze score

Huawei P8 Lite 2017 review: losse flodder

Een beetje warrig. Zo kun je de positionering van deze Huawei P8 Lite 2017 wel noemen. Desondanks is het een interessante smartphone die het aanbod van Huawei in het middensegment komt versterken. In deze Huawei P8 Lite 2017 review lees je er alles over.

Huawei P8 Lite 2017 hands-on

De Huawei P8 Lite was erg populair en dus moet Huawei bedacht hebben dat het wel een goed plan is om daar stevig op voort te borduren. Natuurlijk was er de opvolger in de vorm van de P9 Lite en binnenkort verwachten we ook de P10 Lite. Maar daarnaast was er vorig jaar al de P8 Lite Smart en nu dus de P8 Lite 2017. Tenminste, zo heet hij in Nederland. In sommige andere landen gaat deze Huawei P8 Lite 2017 door het leven als Huawei P9 Lite 2017 of Honor 8 Lite. Het lijkt een kwestie van tijd voordat er ook Nederlandse shops met die namen aan de haal gaan. Snappen jullie hem nog? Wij ook niet.

Nette specs, verpakt in een mooi glazen ontwerp dat voor €250 van jou kan zijn

Maar goed. Kijken we even naar wat de P8 Lite 2017 biedt en in welke prijsklasse hij valt, dan wordt het plaatje wat duidelijker. De smartphone is gebaseerd op een Kirin 655-processor, heeft 3GB werkgeheugen en een 5,2-inch full HD-scherm. Achterop zit een 12-megapixelcamera, voorop zit een camera die 8-megapixelfoto’s maakt. De smartphone is gebaseerd op Android 7.0 Nougat met de EMUI 5.0 er bovenop. Dat alles zit verpakt in een mooi glazen ontwerp met een vingerafdrukscanner op de achterkant en kan van jou zijn voor €250. Dat lijkt verdacht veel op wat de Huawei P9 Lite te bieden heeft voor hetzelfde geld, maar is hoe dan ook geen slechte deal op het eerste gezicht. Of de smartphone dat beeld in de praktijk vast weet te houden bespreken lees je in de volledige Huawei P8 Lite 2017 review hieronder.

Specificaties van de Huawei P8 Lite 2017
Algemeen
  • Uitgebracht op January 2017
  • Draait op Android 7.0 Nougat
Processor
  • Huawei Kirin 655
  • octacore-processor op 2.1GHz
  • Grafisch: Mali T880
Scherm
  • 5.2" IPS LCD scherm
  • Touchscreen met multitouch
  • Scherm is krasbestendig
  • 1920x1080 schermresolutie
Camera
  • 12MP camera met autofocus
  • LED-flitser
  • 1080p (Full HD) video opnames
  • 8MP camera voorkant

Op ontwerpgebied is de nieuwe P8 Lite duidelijk afgeleid van de Honor 8. De smartphone heeft een glazen voor- en achterkant en ziet er goed uit. De rand is in dit geval helaas niet meer van aluminum, maar van plastic. Daarmee komt de telefoon wat goedkoper over dan we inmiddels van veel toestellen in deze prijsklasse gewend zijn en dat is jammer. Overigens zit het toestel wel gewoon stevig en goed in elkaar. En eerlijk is eerlijk: hij ziet er fraai uit.

Achterop zit een vingerafdrukscanner die bijzonder snel en goed werkt. Zeker voor een telefoon van €250 doet die het echt goed. Huawei heeft ook wat extra functies in de sensor ingebouwd; zo kun je er bijvoorbeeld het notificatiecentrum mee openen of mee door foto’s scrollen.

Eerlijk is eerlijk, hij ziet er fraai uit

Opvallend genoeg zit er geen usb-c poort op de smartphone, maar een ‘oude’ micro usb poort. Daarmee loopt de telefoon een beetje achter. Jammer, maar uiteindelijk maakt het weinig uit.

Onder de glasplaat op de voorkant ligt een 5,2-inch full HD-scherm. Dat is ongeveer wat elke smartphone in deze klasse heeft, dus op papier zegt het niet zoveel. In de praktijk ziet het scherm er aardig uit, maar is het zeker niet een van de besten. De kleuren zijn een beetje aan de fletse kant en de helderheid had net wat hoger gemogen. Maar ook hier geldt: voor zijn klasse scoort het scherm een ruime voldoende.

Voor zijn klasse scoort het scherm een ruime voldoende

Het enige dat me wel stoort is de coating die over het scherm ligt. Die is vrij stroef waardoor veegbewegingen op het scherm niet zo lekker gaan. Bovendien is hij nogal gevoelig voor vingerafdrukken.

Met de specificaties van de P8 Lite 2017 zit het wel snor. Hij heeft een Kirin 655-processor met vier 2,1GHz-kernen en vier 1,7GHz-kernen en is voorzien van 3GB werkgeheugen en 16GB opslagruimte. Toch zijn de prestaties niet helemaal optimaal. Vooral als je gaat multitasken wordt de telefoon relatief traag, maar ook in andere situaties hapert hij wel eens of duurt het soms allemaal net te lang. In theorie zou het toestel het beter moeten kunnen doen en ik hoop dat Huawei dat met een software-update nog voor elkaar zal krijgen.

Met de specificaties van de P8 Lite 2017 zit het wel snor. Toch zijn de prestaties niet optimaal

De batterij van de smartphone is 3000mAh groot en dat is precies voldoende. Met intensief gebruik kom je de dag door, maar heel veel marge heb je niet. Als je het scherm op automatische helderheid zet is een screen-on-time van zo’n 4 uur haalbaar; dat is ongeveer gemiddeld.

Op netwerkvlak valt op dat de P8 Lite 2017 twee simkaarten ondersteunt, los daarvan is hij vrij standaard. NFC, bluetooth, wifi en 4G zijn natuurlijk allemaal aanwezig en de werking ervan is prima.

In tegenstelling tot veel toestellen in het middensegment draait de P8 Lite 2017 direct op Android 7.0 Nougat. Fijn. Bijkomend voordeel is dat daar Huawei’s nieuwe EMUI 5.0 overheen staat. Hoewel die interface nog steeds niet mijn favoriet is, is hij wel een stuk beter geworden. Er is nu een hoofdmenu beschikbaar dat je in de instellingen aan kunt zetten. De uitgebreide telefoonbeheerder en thema-app zorgen voor de nodige extra functies en Nougat brengt handige updates als split-screen-multitasken.

In tegenstelling tot de meeste Huawei-smartphones, is deze P8 Lite 2017 opvallend vrij van bloatware. Er staan wel wat appjes van Huawei zelf op zoals een spiegel, weer-app en een stappenteller. Maar die zijn niet zo zwaar en over het algemeen nog wel nuttig. Het valt me wel op dat de software een klein beetje buggy is. Zo verschijnen pop-ups in een extra wit vlak en heet de stappenteller vreemd genoeg “geen app om gegevens te delen”. Geen probleem, wel een beetje slordig. Het zou overigens kunnen dat dat ermee te maken heeft dat ons toestel nog op testsoftware draait.

Muziekspeler, FM radio, videospeler, galerij-app; het is allemaal aanwezig op de Huawei P8 Lite 2017. Zoals je mag verwachten van een midrange smartphone anno 2017. De speaker van het toestel zit onderop en is een beetje zacht helaas. Door een externe headset klinkt de smartphone okay, maar ik heb weleens toestellen gehoord die beter klinken. Ook in deze prijsklasse.

Huawei P8 Lite 2017 camerasampleDe camera van de P8 Lite 2017 is dan wel weer relatief goed. De interface komt zo van de Mate 9 overgewaaid en is dus lekker uitgebreid. Er zijn wel wat functies uitgehaald – zoals de mogelijkheid om RAW-foto’s te maken – maar je kunt nog steeds heel veel doen en instellen. De kwaliteit van de geschoten foto’s is ook relatief goed. De kleuren zijn mooi en de details die de 12-megapixelcamera vastlegt zijn netjes. In het donker wordt het allemaal wel snel minder, maar daarin scoort de P8 Lite 2017 niet minder dan zijn concurrentie. De 8-megapixel selfies die je met dit toestel kan maken zijn ook mooi van kleur, maar missen wat detail.

Kleuren zijn mooi en details netjes

Filmen doet de P8 Lite 2017 in full HD-resolutie. Die video’s zien er prima uit, hoewel het gebrek aan optische beeldstabilisatie wel betekent dat ze een beetje schokkerig kunnen zijn.

De Huawei P8 Lite 2017 is een prima smartphone die voor zijn prijs van €250 precies aflevert wat je zou verwachten. Hij heeft een goede vingerafdrukscanner, een aardige camera en is met zijn Android Nougat-software met de EMUI 5.0 eroverheen lekker up to date. Het ontwerp is mooi, maar voelt net een beetje goedkoop aan. En hoewel de P8 Lite 2017 een vrij krachtige chipset en voldoende werkgeheugen heeft blijkt hij in de praktijk nog weleens een beetje te haperen. Geen ramp, wel een klein nadeel voor deze smartphone dat eventueel met een software-update opgelost kan worden.

Een goede allrounder die toch een probleem heeft

De conclusie van deze Huawei P8 Lite 2017 review is dan ook dat het toestel een goede allrounder is. Toch heeft de smartphone een probleem. Er zijn simpelweg teveel alternatieven; zelfs al binnen het aanbod van Huawei zelf. Hij scoort op een aantal vlakken net wat minder dan de Huawei P9 Lite, die nagenoeg hetzelfde kost. En dan zijn er ook nog de Honor 6X en Honor 5C/Honor 7 Lite die ongeveer in hetzelfde straatje vallen. De P8 Lite 2017 onderscheidt zich tegenover die toestellen eigenlijk alleen met zijn ontwerp en wat nieuwere software. Dat laatste voordeel zal zeer binnenkort zelfs wegvallen tegenover de P9 Lite. Daarmee is de P8 Lite 2017 wat mij betreft een beetje teveel van het goede.

Als je op designgebied geen voorkeur hebt is de Huawei P9 Lite in ieder geval met de huidige prijsstelling de betere keuze. Aan de andere kant: als je de P8 Lite 2017 mooier vindt dan is er ook weinig reden om die niet te kopen.

Onze review score
Pluspunten
  • Goede vingerafdrukscanner
  • Android 7.0 Nougat
  • Nette camera
Minpunten
  • Ontwerp voelt wat goedkoop
  • Hapert zo nu en dan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact met ons?

  • Qontent Matters
  • Czaar Peterstraat 159
  • 1018 PJ Amsterdam

Volg ons via