Huawei P9 Lite review: in hevige strijd met de concurrentie

Het gebeurde allemaal een beetje onverwacht, maar net zoals vorig jaar heeft Huawei een Lite-variant van zijn vlaggenschipsmartphone aangekondigd, de Huawei P9 Lite. Hoe de P9 Lite ons is bevallen, en of hij misschien toch een spectaculairdere aankondiging had verdient, gaan we je vertellen in deze review.

Huawei P9 Lite

Vorig jaar kondigde Huawei voor de eerste keer een Lite-variant van zijn vlaggenschip aan, de Huawei P8 Lite. Hoewel het toestel voor zijn prijs niet meer te bieden had dan concurrerende toestellen, is het toch een slordige 10 miljoen keer over de toonbank gegaan. Met dit toestel verbrak het bedrijf zelfs zijn eigen verkooprecord.

De Huawei P8 Lite is een slordige 10 miljoen keer over de toonbank gegaan

Dat de Huawei P8 Lite zo goed verkocht, is vooral te danken aan de bijgeleverde abonnementen. Als je een P8 Lite koopt met een abonnement, dan krijg je het toestel er bijna gratis bij. Zeker in België. Omdat de smartphone veel goedkoper is in combinatie met een abonnement, is het toestel onmiddellijk interessanter. Wij hebben jammer genoeg nooit de kans gekregen Huawei zijn P8 Lite uit te testen. Maar omdat we er zoveel goeds over hebben gehoord, waren we erg blij toen we te horen kregen dat we als eerste in de wereld de Huawei P9 Lite aan de tand mochten voelen.

Net zoals de P8 Lite, kun je de Huawei P9 Lite kopen voor een adviesprijs van €299 (zonder abonnement). Het toestel is voorzien van een Hisilicon Kiring 650-octacoreprocessor met 3GB werkgeheugen, 3000mAh accu en een 16GB aan intern uitbreidbaar geheugen. Hoe de Huawei P9 Lite ons is bevallen na hem een tijd gebruikt te hebben en of het toestel toch een spectaculairdere aankondiging had verdiend, gaan we je vertellen in deze review.

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de Huawei P9 Lite zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie Android 6.0 Marshmallow en een prijs van €299.

Specificaties van de Huawei P9 lite
Algemeen
 • Uitgebracht op May 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Huawei Kirin 650
 • octacore-processor op 2GHz
 • Grafisch: Mali T880
Scherm
 • 5.2" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Het verhaal over het ontwerp van de Huawei P9 Lite begint ditmaal niet bij de P8 Lite, maar wel bij zijn grotere broer: de Huawei P9. In plaats van een geheel nieuw ontwerp voor de P9 Lite te zoeken, hebben ze bij Huawei de inspiratie voor het ontwerp van de Huawei P9 Lite gehaald bij de Huawei P9.

Huawei P9 Lite

Voor het ontwerp van de Huawei P9 Lite is er inspiratie gehaald bij de P9

Al is het niet echt bij inspiratie gebleven, de P9 Lite lijkt bijna als twee druppels water op de P9. Achteraan is er gebruik gemaakt van een zelfde ontwerpstijl. Bovenaan zit de camerasensor in het ontwerp verwerkt onder een glazen paneeltje en hieronder is er een (nu plastic) afwerking vindbaar. Bij de P9 was dit natuurlijk aluminium. Maar dat de P9 Lite geen aluminium ontwerp heeft vinden we niet zo’n groot probleem. Het toestel is veel minder krasgevoelig dan de P9.

Huawei P9 Lite

De P9 Lite lijkt bijna als twee druppels water op de P9

Zelfs op de camerasensor hebben we tot nu toe geen enkele kras, wat we helemaal niet slecht vinden. Dankzij de plastic afwerking ligt het toestel eveneens stevig in de hand en als je het mij vraagt ziet het er ook nog eens goed uit. Huawei heeft ervoor gekozen het plastic een matte afwerking te geven wat ervoor zorgt dat de P9 Lite er niet al te goedkoop uitziet. Omdat je de achterkant niet van het toestel kunt halen, heb je geen last van “goedkoop” aanvoelende gekraak.

Huawei heeft ervoor gekozen het plastic een matte afwerking te geven

Achteraan vinden we, voor de eerste keer in een Lite-smartphone van Huawei, een vingerafdrukscanner die gemaakt is naar Huawei normen. Dit betekent dat hij, zoals gewoonlijk bij een Huawei-smartphone, heel erg snel en accuraat is. Meer hebben we hier niet aan toe te voegen.

Huawei P9 Lite

Huawei P9 LiteWat wel aluminium is gebleven bij de P9 Lite, is de rand van de smartphone. Hierdoor voelt de smartphone stevig aan in de hand, al hadden de randjes iets meer afgerond mogen zijn. De P9 Lite voelt nogal scherp aan in de hand, zeker aan de voorzijde. Er is geen gebruik gemaakt van 2.5D-glas, waardoor er een klein randje voelbaar is. Dit randje doet me een beetje denken aan het randje aan het scherm van de Apple iPhone 5s. Jammer genoeg wel in de negatieve zin.

Achteraan vinden we een vingerafdrukscanner

Hoe dan ook, een ramp is het niet en de knoppen hebben wel een goede plaatsing meegekregen aan de rechterzijde van het toestel. Links vind je een poortje voor een nano-skikaart oftewel een micro sd-kaart of micro-sim. Iets wat Huawei naar onze mening niet had moeten overnemen van de P9 is het grote Huawei-logo aan de voorzijde van het toestel. Wij vinden het er niet passen. De afwerking onder het glas aan de voor- en achterzijde van het toestel is opgebouwd uit kleine lijntjes. Het ziet er wel leuk uit, en ze omdat de lijntjes lichtgrijs zijn vallen ze niet te hard op.

Huawei P9 Lite

Boven dit Huawei-logo vinden we 5,2-inch groot full HD-ips scherm. Kleuren worden mooi weergegeven, het scherm is duidelijk leesbaar in vol zonlicht en de kijkhoeken zijn in orde. Maar als je het scherm van de P9 Lite naast dat van de P9 legt, dan merk je dat dit laatste toestel zijn scherm toch wel beter is. Dit als side-note.

In de rechterhoek bovenaan het toestel vind je nog een notificatie-ledje

In de rechterhoek bovenaan het toestel vind je nog een notificatie-ledje terug. Heel groot is het ledje niet, maar als het oplicht is het wel duidelijk zichtbaar.

Globaal is de P9 Lite een heel mooi ontworpen toestel, dat dankzij zijn plastic achterkant en aluminium rand lekker en stevig in de hand ligt. Doordat hij een 5,2-inch groot scherm heeft, is hij zelfs voor mensen met iets kleinere handen nog redelijk handzaam.

Huawei P9 LiteOm terug te vallen op de rand van de smartphone. Onderaan de rand van de P9 lijken er twee speakers te zitten. Ik zeg lijken omdat eigenlijk alleen de rechterspeaker dienst doet als speaker, de linker speaker die functioneert als microfoon. Zelfs met een speaker, wordt geluid degelijk weergegeven met de P9 Lite. Op het luidst wordt audio wel wat vervormd, maar voor normaal muziek luisteren op gewoon volume of het kijken van films, of gamen, of… is de speaker goed genoeg.

Onderaan de rand van de P9 ijken er twee speakers te zitten

In het midden tussen de speaker en microfoon zit er een micro usb-poort die dienst doet als laadpoort en poort om gegevens mee over te zetten. Omdat de P9 Lite is voorzien van een 3000mAh accu, en het toestel zuinig omgaat met zijn batterijlading, zul je deze poort maar één keer per dag moeten gebruiken.

Bij zwaar gebruik kon ik zonder problemen de dag doorkomen, en als ik mijn mobiele data niet aanzette kon ik zelfs tot 5uur aan screen-on tijd uit het toestel halen. Bij veel gebruik van mobiel data, haalde ik het eind van de dag met ongeveer 20% lading over en 3,5uur screen-on tijd. De batterij in de P9 Lite is een grote troef van het toestel. Als je een beetje op je verbruik let, kun je er makkelijk twee dagen mee doorkomen.

De batterij in de P9 Lite is een grote troef van het toestel

Ik ben echt wel onder de indruk van de batterijprestaties van de Huawei P9 Lite. Hoewel ik veel smartphones uittest, zijn er maar enkele die het een volledige dag ‘uithouden met mij’. En Huawei heeft, net zoals Samsung met de Galaxy S7 Edge, bewezen dat een smartphone niet dik hoeft te zijn om er de dag mee te kunnen doorkomen. Hieruit kunnen veel fabrikanten iets leren. Kuch, Apple.

Huawei P9 Lite

In de Huawei P9 Lite vinden we een Hisilicon Kirin 650-octacoreprocessor met 3GB werkgeheugen.

Hoewel de processor niet de krachtigste is die je in een smartphone van om en bij de €299 kunt vinden, is het toestel toch lekker ‘snappy’. Dagelijkse gebruik gaat zonder problemen, idem bij lichtere games. Zwaardere applicaties vormen ook geen groot probleem, maar je merkt wel dat ze net iets meer tijd nodig hebben om op te starten. Multitasken tussen deze zwaardere applicaties gaat eveneens niet altijd geweldig. Maar als je een gemiddelde gebruiker bent, wat je hoogstwaarschijnlijk bent aangezien je aan het overwegen bent de Huawei P9 Lite aan te schaffen, zijn de prestaties goed genoeg.

Bijna alle verbindingsmogelijkheden zijn aanwezig in het toestel. Zo is de P9 Lite voorzien van NFC, maar ondersteunt hij ook 4G. Wel kun je met het toestel niet verbinden met een 5GHz-netwerk, wat we toch wel een klein minpunt vinden. Over de bel kwaliteit en bereik van het toestel valt niets slecht te zeggen.

Huawei heeft de P9 Lite eenzelfde softwarebehandeling gegeven als zijn andere toestellen. Het toestel loopt op Android 6.0 Marshmallow, en de EMUI-skin is dus aanwezig.

Huawei heeft de P9 Lite eenzelfde softwarebehandeling gegeven als zijn andere toestellen

Hetgeen wat ons stoort aan EMUI is dat het heel erg aanwezig is. Alles wordt aangepast, en je vindt bijna geen elementen terug van stock-Android. Het grootste minpunt blijft voor ons dat er geen lijst met geïnstalleerde applicaties te vinden is, en dus alle applicaties zoals bij een iPhone op je homescherm verschijnen. Bij mij zorgt dit meestal voor een warboel aan applicaties verspreid over verschillende pagina’s.

Gelukkig valt dit laatste probleem snel op te lossen met een launcher, en ook de aangepaste icoontjes kunnen met een thema vlug verleden tijd worden. Maar al de andere aanpassingen, die blijven of je het nou wil of niet.

Bekijk je het door een positieve bril, dan valt EMUI op de P9 Lite nog wel mee. Het toestel loopt redelijk soepel op de software. Soms merk je een kortstondige hapering, maar dit duurt nooit langer dan een aantal seconden. Vastlopen heeft het toestel nooit gedaan.

Vastlopen heeft het toestel nooit gedaan

Notificaties lijken niet altijd goed binnen te komen op de P9 Lite. Dit probleem hadden we vooral bij de Facebook paginabeheer-applicatie en Slack-applicatie. Alle andere applicaties leken vlot te lopen. Omdat onze review-unit van de P9 Lite op een beta-versie draait, zijn we niet zeker of deze fout ook in de verkoopmodellen zal zitten. Maar mocht je deze applicaties dagelijks gebruiken, dan hebben we je bij deze gewaarschuwd.

Notificaties lijken niet altijd goed binnen te komen

Vanuit de doos zijn er een aantal applicaties standaard geïnstalleerd op het toestel. Er wordt onder andere een kladblok-applicatie meegeleverd, maar ook standaard Chinese rommel zoals een spiegel-applicatie zijn vindbaar op het toestel. Door dit alles blijft er ongeveer 10GB over van de 16GB. Handig dat het interne geheugen dus uitbreidbaar is.

Hoewel de software van de Huawei P9 Lite al bij al goed meevalt, vinden we het toch nog altijd het grootste minpunt van heel het toestel. Al neemt dit niet weg dat heel wat mensen totaal geen probleem zullen hebben met de software, en zeker niet als je ooit een iPhone in je bezit hebt gehad.

Huawei P9 LiteIets dat ons positief is opgevalen aan de P9 Lite is de selfiecamera. Huawei heeft het toestel een 8-megapixel sterkte sensor aan de voorzijde gegeven, net zoals de P9, waarmee je mooie selfies neemt Ze bevatten een goede hoeveelheid aan details, en kleuren worden goed weergegeven. Het enige minpunt, zoals bij iedere andere selfiecamera, is dat de kwaliteit van genomen selfies snel achteruit gaat wanneer de lichtomstandigheden dit ook doen.

Achteraan de P9 Lite vind je geen Leica-camera, maar wel een enkele 13-megapixel sterke sensor. Deze sensor is niet voorzien van optische beeldstabilisatie waardoor geschoten video’s er niet zo stabiel uitzien.

Huawei P9 Lite

Achteraan de P9 Lite vind je geen Leica-camera

Een verder nadeel aan het ontbreken van ois, is dat de camera het in mindere lichtomstandigheden nogal snel moeilijk krijgt. Dan merk je ruis op in foto’s, en details worden dan ook niet altijd optimaal weergegeven.

De camera krijgt het nogal snel moeilijk in mindere lichtomstandigheden

Als de lichtomstandigheden goed zijn, kun je wel mooie foto’s nemen met het toestel. Ze bevatten een degelijke hoeveelheid aan details en kleuren worden accuraat weergegeven. De P9 Lite is zeker niet voorzien van de beste camera die je in een smartphone kunt vinden. Maar voor zijn prijs kun je er toch wel mooie kiekjes mee schieten.

Video’s neem je op in maximaal full-HD. Zoals hierboven al even vermeld is, zijn deze beelden niet altijd even stabiel. Kleuren en details worden er wel goed in weergegeven.

Bijhorende bij de camera van de Huawei P9 Lite is een makkelijk bruikbare camera-applicatie. In deze overzichtelijke applicatie zijn heel wat functies aanwezig.

De applicatie bevat een manuele modus, en ook de lichte schilderijen functie die we kennen van de Huawei P8 kun je hierin terugvinden. Deze functie houdt in dat je bijvoorbeeld makkelijk een foto kunt nemen waarin de achterlichten van een auto lijnen vormen. Als je het maximum uit deze functie wil halen, raden we je wel aan de P9 Lite op een statief te zetten.

Ben je niet zo bezig met fotografie, en eis je enkel dat een smartphone gewoon goede foto’s kan nemen die je aan je vrienden kunt laten zien of op social media kunt posten, dan voldoet de Huawei P9 Lite aan je eisen.

De Huawei P9 Lite voldoet prima voor de gemiddelde gebruiker. Het is niet het beste toestel dat je kunt kopen voor €299, maar de bouwkwaliteit van het toestel en de goede batterijduur zijn beslist indrukwekkend.

Huawei P9 Lite

Het is niet het beste toestel dat je kunt kopen

De smartphone is voorzien van een mooi plastic ontwerp dat gebaseerd is op dat van de P9. Hierdoor ziet het toestel er heel goed uit, waardoor hij veel mensen zal aanspreken. Iets wat hier extra bij zal helpen is de vingerafdrukscanner aan de achterzijde. Intern is het toestel dik in orde. Dankzij de Hislicon Kirin 650-octacoreprocessor met 3GB werkgeheugen verlopen dagelijkse taken probleemloos. En omdat de smartphone voorzien is van een grote accu, kun je er makkelijk de dag mee doorkomen.

Intern is het toestel dik in orde

Met de camera’s kun je mooie foto’s schieten, en het 5,2-inch full hd-scherm aan de voorzijde geeft de content mooi weer. De software zijn wij niet echt over te spreken.

Wij verwachten dat de P9 Lite een ideale “abonnement smartphone” wordt

We verwachten dat de P9 Lite een ideale “abonnement smartphone” wordt. Wat we hiermee bedoelen is dat het toestel waarschijnlijk voor een lage prijs bij een niet te duur abonnement gaat zitten, net zoals de P8 Lite. Omdat de prijs van het toestel dan veel lager ligt, wordt het onmiddellijk een interessanter toestel.

Dit betekent natuurlijk niet dat we je hem niet zouden aanraden zonder abonnement. Zelfs met een prijskaartje van €299 zouden we hem je zeker aanraden. Alleen zal de Huawei P9 Lite een zware strijd moeten voeren met concurrerende toestellen in deze prijsklasse, want er zijn er heel wat aanwezig die meer te bieden hebben.

Maar mocht je op zoek zijn naar een gewoon goede smartphone die eveneens voorzien is van een mooi ontwerp en erg goede batterij, dan is de Huawei P9 Lite een heel interessante optie voor jou.

Wil je net iets meer en ben je bereid eveneens iets meer te besteden, dan is de Honor 7 een interessante optie. Voor dit toestel betaal je €316 en krijg je een iets krachtigere processor dan die van de P9 Lite samen met een mooi aluminium ontwerp. Een gezamenlijk minpunt van de Honor 7 en Huawei P9 Lite is EMUI. Ook de Huawei P8 is met een prijs van €310 interessant te noemen. Niet alleen heeft dit toestel een betere processor, maar ook het ontwerp en achtercamera van de smartphone zijn gewoon beter. Voor minder geld kun je de Google Nexus 5X by LG kopen die je een stock-Android ervaring biedt samen met degelijke prestaties. Verder zijn ook nog de OnePlus XHonor 5X en Wiko Fever 4G interessante alternatieven voor minder geld. Al boet je bij de laatste twee wel een beetje in op prestaties.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi ontwerp
 • Goede vingerafdrukscanner
 • Batterij waarmee je makkelijk de dag mee doorkomt
 • Prestaties zijn oké
 • Genomen foto's zien er degelijk uit
Minpunten
 • Software (voor velen)
 • Prijs

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters