Pluspunten
 • Degelijk aluminium ontwerp
 • Goede camera's
 • Prestaties zijn helemaal in orde
 • Super vingerafdrukscanner
 • Prijs is niet al te hoog
Minpunten
 • Software
Onze score

Huawei P9 review: een smartphone met een ‘ziel’

Met de Huawei P9 wil het bedrijf niet alleen de high-end smartphonemarkt veroveren, maar vooral de creatievelingen aanspreken. Dit laatste door een samen met Leica ontworpen achtercamera. Of dit Huawei gaat lukken, vertellen we je in deze review.

Huawei heeft vorig jaar met de Huawei P8 bewezen dat ze een goede smartphone kunnen afleveren. Het toestel had een mooi en slank aluminium ontwerp wat meteen ook een van zijn grootste troeven was. Prestaties waren oké en met de achtercamera kon je mooie foto’s schieten. Minder positief bij dit toestel was de adviesprijs van €500. Hiermee was de tijd van Huawei als goedkope Chinese smartphonefabrikant officieel voorbij.

Huawei P9

De Huawei P9 heeft een mooi en niet te dik aluminium ontwerp

Een goedkope smartphone kun je de Huawei P9 niet noemen. Het instaptoestel kost €599, maar zoals het een typisch Chinese smartphone betaamt krijg je wél waar voor je geld. De smartphone heeft een mooi aluminium ontwerp waarbij de camerasensor niet uitsteekt. Intern lijkt ook alles goed te zitten. Huawei heeft de smartphone uitgerust met een Hisilicon Kirin 955-octacoreprocessor en 3GB of 4GB werkgeheugen. Respectievelijk hoort er  32GB en 64GB aan intern, uitbreidbaar, geheugen bij. De accu in de smartphone is 3000mAh groot en vooraan zit een 8-megapixel selfiecamera. Voor de achtercamera is Huawei een samenwerking aangegaan met Leica, en de twee 12-megapixelsensoren zijn hiervan het resultaat.

Blijvend is de EMUI-skin, ditmaal over Android 6.0 Marshmallow. We zijn er nooit zo’n groot fan van geweest, en we verwachten dit bij de Huawei P9 ook niet te worden. Zeker omdat er visueel niet veel veranderingen zijn doorgevoerd, alhoewel we hierover net de meeste klachten hadden. Nieuw voor een smartphone in de P-lijn van Huawei is de vingerafdrukscanner aan de achterzijde van het toestel. Momenteel is dit al de vierde generatie vingerafdrukscanners van de Chinese smartphonefabrikant.

Op papier lijkt de Huawei P9 alles in zijn mars te hebben om een interessante smartphone te zijn. In deze review gaan we kijken of dit ook werkelijk zo is.

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de Huawei P9 zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie EVA-L09C432B130 en een prijs van €599.

Specificaties van de Huawei P9
Algemeen
 • Uitgebracht op April 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Huawei Kirin 955
 • octacore-processor op 2.5GHz
 • Grafisch: Mali-T880 MP4
Scherm
 • 5.2" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Huawei P9 fotoHuawei levert de Huawei P9 in een brede vierkante doos. Deze doos heeft een leuke textuur, en het Leica-logo aan de voorkant zorgt ervoor dat hij er premium uitziet. Wanneer je het deksel verwijdert, word je verwelkomt door de Huawei P9 zelf. Verder zitten er nog drie doosjes in. Eentje met een handleiding en gereedschapje om je simkaart uit het toestel te halen, een andere doosje met een adapter en dan nog een laatste doosje met een headset en usb-c kabel. Deze headset is degelijk.

Huawei heeft met de P9 nogmaals een prachtig ontworpen smartphone afgeleverd. Net zoals zijn voorganger is het toestel gemaakt uit glas en aluminium. Iets waar we tegenwoordig heel gelukkig van worden, is dat de camerasensor niet uitsteekt. Hij is op een leuke manier verwerkt in de smartphone. Net zoals bij zijn voorganger en de Nexus 6P zitten de camerasensoren onder een glazen paneeltje.

Huawei P9

Huawei heeft nogmaals een prachtig ontworpen smartphone afgeleverd

Onder dit glazen paneeltje is er een afwerking met kleine lijntjes zichtbaar. Deze afwerking is ook zichtbaar in de randen aan de voorzijde van het toestel. Dit straalt een beetje een ‘oudere klasse’ uit maar blijft wel hip aanvoelen. Een minpunt aan dit ontwerp is het grote Huawei logo vooraan, naar onze mening had het er niet moeten zijn.

Het aluminium aan de achterzijde van het toestel heeft een matte afwerking waardoor de smartphone niet vlug uit je hand zal glijden. Zelfs niet als je iets kleinere handen hebt. Dit is te danken is aan zijn relatief compact ontwerp met dunne schermranden. Een nadeel is wel dat het aluminium, net zoals het glas over de achtercamera, vlug bekrast is. Gelukkig geen diepe krassen.

Huawei P9

Het aluminium is net zoals het glas over de achtercamera vlug bekrast

Desondanks blijven we een fan van het ontwerp van de Huawei P9. Het toestel ziet er gewoon zo goed uit, dat we de krassen makkelijk kunnen vergeven. Zeker omdat Huawei oog voor detail heeft gehad tijdens het ontwerpproces. De powerknop heeft bijvoorbeeld textuur en rondom de knop zit een kleine ‘instulping’. Verder heb je nog de netjes afgewerkte randen die het plaatje compleet maken. Wanneer je de P9 bekijkt valt automatisch op hoe dun hij wel niet is.

In de Nederlandse variant van de Huawei P9 zit geen ondersteuning voor dualsim. Als kers op de taart zit er een vierde generatie vingerafdrukscanner in de Huawei P9. Net zoals bij de vorige generatie(s) hebben we op deze sensor niets aan te merken. Je neemt de P9 uit je zak, legt je vinger ondertussen op de sensor en tegen dat de smartphone helemaal uit je zak is, staat hij al aan.

Als kers op de taart zit er een vingerafdrukscanner in de Huawei P9

Huawei P9

Huawei heeft ons weer gelukkig gemaakt met het ontwerp van zijn nieuwe smartphone. Ja, de krassen zijn een nadeel. Maar dit is dan ook het enige negatieve wat we kunnen zeggen over het ontwerp van het toestel. Kortom: ga zo door, Huawei!

Anno 2016 sta je bijna versteld wanneer je een high-end smartphone ziet die geen quad HD-scherm heeft. En wanneer je er toch een ziet, is het meestal een Huawei smartphone. Het bedrijf gebruikt namelijk bewust geen quad HD-schermen in zijn smartphones. Bij een full HD-scherm is het energieverbruik veel minder. Ja, de resolutie is dat ook, maar op een 5,2-inch groot scherm merk je hier niets van. Eigenlijk is quad HD eerder een gimmick dan een must op kleine smartphones.

Huawei P9

Eigenlijk is quad HD eerder een gimmick dan een must

Neemt dit weg dat we ongelukkig waren geweest mocht de Huawei P9 een quad HD-scherm gehad hebben? Nee. We zien gewoon de positieve kanten van het full HD-scherm in. Je ziet een pixels, en kleuren worden over het algemeen ook heel goed weergegeven. Voor een ips-paneel worden zwarte tinten heel diep weergegeven, en de levendigheid zit ook zeker in de buurt van het scherm in een Samsung Galaxy S7. De Huawei P9 moet alleen net het onderspit delven. Over de kijkhoeken en helderheid van het scherm hebben we niets negatiefs te zeggen, beide zijn prima.

Er zijn twee modellen van de Huawei P9. Eentje met 3GB werkgeheugen en 32GB intern geheugen en een variant met 4GB werkgeheugen en 64GB intern geheugen. Wij hebben het model met 3GB werkgeheugen getest. Identiek bij deze twee modellen is de processor: om exact te zijn, een Hisilicon Kirin 955 2,5GHz-octacoreprocessor. Tegen onze verwachtingen in doet de processor het in de benchmarks beter dan een van zijn nabije concurrenten: de Exynos 8 van Samsung. Benchmarks zeggen natuurlijk niet alles.

Er zijn twee modellen van de Huawei P9

Dagelijkse taken vormen geen enkel probleem, zelfs niet tijdens het multitasken. Hetzelfde geldt wanneer je zwaardere applicaties gebruikt. Enkel tijdens het multitasker tussen games zoals real racing 3 hoopten we stiekem dat we de 4GB variant hadden. Bij alle andere taken was 3GB meer dan goed genoeg. Wil je de P9 meerdere jaren gebruiken, dan kun je misschien best opteren voor het model met 4GB werkgeheugen. Applicaties worden alsmaar zwaarder, en dan ben je zeker de komende jaren genoeg kracht te hebben.

Dagelijkse taken vormen geen enkel probleem

Tijdens het spelen van real racing 3 merkten we wel dat het opstarten van het spel net iets trager ging dan bij een Galaxy S7 (Edge). Nog altijd geen groot minpunt natuurlijk, zeker niet omdat we totaal geen last hadden van haperingen als het spel eenmaal was opgestart. Gewoon iets wat we even moesten vermelden. Wanneer we wat aan het gamen waren op de Huawei P9 viel wel op dat het toestel redelijk warm werd. Niet storend warm, maar wel warmer dan een Samsung Galaxy S7 Edge bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel aan het aluminium ontwerp is dat de smartphone snel terug afkoelt.

Huawei P9 screenshotHuawei heeft een 3000mAh-accu in de Huawei P9 gestoken. Net iets groter dan gemiddeld in een smartphone van deze grootte, dat is fijn. Wanneer je de Huawei P9 zwaar gebruikt, kun je de dag doorkomen op één laadbeurt. Met de helderheid op automatisch en gemiddeld gebruik van mobiele data konden we zelfs aan 5uur screen-on tijd geraken.

Bij zwaar gebruik kun je de dag doorkomen op een laadbeurt

Met mobiele data aan gedurende 70% van een 18uur durende dag, kwamen we aan  3,5uur screen-on tijd, wat wel net iets minder dan gemiddeld is. De Huawei P9 gaat niet zo goed om met de batterij tijdens Huawei P9het gebruik van mobiele data. Als je een beetje op je verbruik let, kun je er wel makkelijk twee dagen mee doorkomen. Wanneer de batterij van het toestel leeg is kun je hem snel opladen via de usb-c poort. Mocht je het laatste beetje uit je batterij willen halen kun je beroep doen op de ultra batterijbesparingsmodus. In deze modus zijn alleen maar basisfuncties zoals telefoneren beschikbaar om extra veel batterij te sparen. Ook kun je het scherm schalen naar HD-resolutie, al bespaar je er niet heel veel batterij mee.

Je kunt het scherm schalen naar HD-resolutie

Huawei P9Zoals te verwachten valt van een netwerkspecialist zoals Huawei, hebben we niets op te merken over de verbindingsmogelijkheden van het toestel. Alles is aanwezig. Leuk om te vermelden is dat de Huawei P9 de eerste smartphone is met drie antennes, wat het bereik ook echt bevordert. Op plaatsen waar ik met een andere smartphone niet kon verbinden met een 4G netwerk, was dit met de Huawei P9 geen enkel probleem.

Aan het begin van deze review hadden we al even vermeld dat de Huawei P9 komt met de bekende EMUI skin. Ditmaal over Android 6.0 Marshmallow. Deze skin is heel merkbaar aanwezig, en vandaar dat we hem niet zo ideaal vinden. Alles van applicatie icoontjes tot de instellingen is aangepast. En het grootste minpunt blijft nog altijd dat je geen lijst met geïnstalleerde applicaties hebt. Maar misschien moeten we met dit laatste maar leren leven.

EMUI is heel merkbaar aanwezig

Positief is dan weer dat de software soepel loopt op de P9, en je er eveneens een aantal handige functies bij krijgt. Eén hiervan, de batterijbesparingsmodus, hebben we hierboven al vermeld. Mensen met kleine handen kunnen genieten van een functie die heel het scherm verkleint door onderaan op de navigatiebalk te vegen.

Huawei heeft ook nog extra functionaliteit toegevoegd aan de vingerafdrukscanner. Je kunt er niet alleen je smartphone mee ontgrendelen, maar ook bewegingen op uitvoeren. Wanneer je naar beneden veegt op de sensor kun je je notificatiecentrum laten opengaan. Zelf hebben we de functies onmiddellijk uitgezet omdat we het een beetje onhandig vinden.

Bloatware is zoals ieder jaar bij Huawei weer talrijk aanwezig. Ditmaal zelfs niet alleen games, maar bijvoorbeeld ook een applicatie om een hotel mee te boeken. Een groot deel van de meegeleverde applicaties kun je gelukkig wel verwijderen. Alleen de ‘broodnodige’ applicaties, zoals de muziek-app kun je er niet afgooien.

Een groot deel van de meegeleverde applicaties kun je verwijderen

Door al de vooraf geïnstalleerde applicaties en EMUI skin heb je maar 25GB van de 32GB over. Zoals hierboven al vermeld staat kun je dit geheugen wel makkelijk uitbreiden.

Hoewel de Huawei P9 een relatief kleine speaker in de rechter onderhoek heeft staan, waren we er toch wel van onder de indruk. Je kunt de speaker namelijk heel luid zetten zonder dat audio hoorbaar wordt misvormd. Aangenaam dus om muziek te beluisteren of tijdens het kijken van films.

Huawei P9

Chinezen zijn gek van selfies

Huawei P9 foto

Chinezen zijn gek van selfies, wat de 8-megapixel selfiecamera in de Huawei P9 verklaart. Zonder de schoonheidsmodus, die naar onze mening een tegenovergesteld effect heeft, zien de selfies er heel goed uit. Kleuren worden accuraat weergegeven en qua details valt er ook niets op aan te merken. Onder mindere lichtomstandigheden heb je zoals bij iedere andere selfiecamera wel vlug last van ruis.

Leica heeft voor de eerste keer een smartphonecamera gemaakt

Huawei P9

Leica heeft samen met Huawei voor de eerste keer een smartphonecamera gemaakt.  Leica is een bekende naam in de camerawereld, en terecht. Toen we de eerste keer over de samenwerking tussen de twee bedrijven hoorden, waren we oprecht nieuwsgierig. Het is geen dagelijks nieuws dat Leica zich mengt in de smartphonewereld.

Het resultaat van de samenwerking tussen Huawei en Leica is een dubbele 12-megapixelachtercamera. Waarom nou twee sensoren hoor ik je denken. Dit is redelijk simpel uit te leggen. Met de ene sensor kun je normale rgb-foto’s (kleurenfoto’s) nemen, terwijl je met de andere sensor alleen zwart wit foto’s kun schieten (monochrome sensor). Op zich klinkt dit niet zo spectaculair. Maar wat Huawei en Leica hebben gedaan is dit wel een beetje. Wanneer je namelijk een foto neemt met de Huawei P9 worden de kleur- en zwart witfoto gecombineerd tot een plaatje. Om specifieker te zijn: de witte kleuren uit de zwart witfoto worden mee opgenomen in de kleurenfoto, om zo een realistischere foto te verkrijgen.

Kleuren worden natuurlijker weergegeven dan gemiddeld

We hebben natuurlijk heel wat foto’s met de Huawei P9 genomen, en eerlijk gezegd zijn we wel een beetje onder de indruk. Vooral van de kleurenweergave in de genomen foto’s. Kleuren worden veel natuurlijker weergegeven dan gemiddeld, wat doet lijken dat je de foto’s hebt genomen met een professionele camera. Op dit gebied wint de Huawei P9 het makkelijk van onze fotokampioen: de Samsung Galaxy S7 (Edge). Zonnestralen worden ook mooi weergegeven in genomen foto’s. Iets waar we niet zo blij mee zijn is dat de detailweergave niet altijd even optimaal is. Je hebt namelijk wel een erg mooie foto, maar vanaf dat je erop begint in te zoomen of kijkt naar de hoeken van de foto’s merk je dat de camera niet zo ‘krachtig’ is. Foto’s zien er soms onscherp uit.

Puur kwalitatief gezien doet de Galaxy S7 het dus beter. Die smartphone presteert in het donker vaak ook beter Al is dit misschien wel grotendeels te wijten aan de afwezigheid van optische beeldstabilisatie bij de Huawei P9. Hoe dan ook kun je wel nog altijd mooie foto’s nemen met de Huawei P9 onder mindere lichtomstandigheden. Je zult alleen iets vlugger ruis opmerken, maar ook niet altijd. Vaak zien de foto’s er wel gewoon goed uit.

Omdat Leica vooral naambekendsheid heeft voor de zwart wit foto’s die je met Leica camera’s kunt nemen, kon een functie om deze te nemen niet ontbreken op de Huawei P9. Met de monochrome camera, eveneens een 12-megapixelsensor, kun je er makkelijk een aantal nemen. Vooral de verdeling tussen de zwarte en witte tinten is heel goed, ook details worden mooi weergegeven. Focussen met de Huawei P9 gaat snel, maar ook hier wint de Samsung Galaxy S7 het van de P9.

Huawei heeft een functie in de P9 gestoken die we al kenden van de Honor 6 Plus. Je kunt een foto nemen met de P9, en daarna de focus verleggen en als het ware de opening van het diafragma aanpassen om een scherptediepte-effect te creëren. Jammer is wel dat dit niet zo goed lijkt te werken, de focus komt nogal onscherp over. Honor doet dit beter.

Al bij al kun je met de Huawei P9 erg mooie foto’s nemen, maar kwalitatief gezien zijn ze niet altijd top. Het is door de kleurenweergave dat ze iets extra lijken te hebben waardoor je de mindere kwaliteit lijkt te vergeten. Vergelijk het met auto’s. Een bepaalde Ferrari zal minder goed zijn dan een McLaren. Maar hoe goed de McLaren ook is, je kiest toch voor de Ferrari omdat hij ‘een ziel’ heeft. Ten minste, zo denk ik erover.

Huawei P9

Leica heeft de camera-applicatie van de Huawei P9 onder handen genomen. De professionele modus ziet er een beetje anders uit, en hier wordt nu het Leica font gebruikt. De professionele modus is wel niet optimaal bruikbaar in landschapsmodus. Alle opties die je op andere Huawei smartphones hebt, zoals lichte schilderijen, zijn eveneens aanwezig op de P9.

Video’s schiet je in maximaal full HD met 60fps. Geen 4K jammer genoeg. Nieuw is de keuze tussen vloeiende-, levendige- of standaard kleuren tijdens het filmen. Iedere modus zorgt ervoor dat kleuren net iets anders worden weergegeven. Een leuk extraatje dat nauwelijks iemand zal gebruiken. Beelden zien er goed uit, en net zoals bij de foto’s worden kleuren mooi weergegeven. Focussen gaat ook wel snel. Soms zien de video’s er wel een beetje schokkerig uit omdat optische beeldstabilisatie ontbreekt.

Als je iemand bent die het beste van het beste wil, dan is de Huawei P9 waarschijnlijk niet geschikt voor jou. Het toestel heeft heel weinig minpunten, maar hij blinkt gewoon niet echt ergens in uit. De Huawei P9 is voor mensen die een toestel willen met een ‘ziel’. Als je het toestel even gebruikt, dan zul je merken wat ik hier exact mee bedoel.

Huawei P9

De Huawei P9 is voor mensen die een toestel willen met een ‘ziel’

Huawei heeft een smartphone gemaakt die je aanspreekt. Alleen de software misschien niet, wat zoals verwacht het grootste minpunt is van dit toestel. Qua ontwerp moet de smartphone zeker niet onderdoen voor de concurrentie, en ook de prestaties vallen niet tegen. Kijkende naar de camera, hebben ze bij Huawei en Leica mooi werk afgeleverd.

Zouden we je de Huawei P9 aanraden? Ja, honderd procent zeker. Je krijgt echt waar voor je geld. Het is geen goedkope Chinese smartphone meer, maar voor zijn prijs is het een heel interessant toestel.

Ben je toch niet helemaal overtuigd van de Huawei P9, dan kun je gaan voor de Huawei Mate 8. Wanneer je iets meer budget hebt zijn de Apple iPhone 6s en Samsung Galaxy S7 (Edge) interessante alternatieven. Als je echt in de prijscategorie van de Huawei P9 wil blijven, dan zijn de Samsung Galaxy S6 (Edge) en LG G4 goede opties. Al kost de LG G4 wel bijna de helft minder dan de Huawei P9. En zelfs bij deze toestellen zul je al moeten inboeten op prestaties. De P9 is zelfs met zijn hogere prijs, nog altijd vrij uniek voor zijn geld wat en daarmee een welverdiende 9 waard.

 

Onze review score
Pluspunten
 • Degelijk aluminium ontwerp
 • Goede camera's
 • Prestaties zijn helemaal in orde
 • Super vingerafdrukscanner
 • Prijs is niet al te hoog
Minpunten
 • Software

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Edddd -

  Een McLaren heeft geen ziel?!? Kennelijk een leek aan het woord.

  En een Huawei zou die wèl hebben?!?
  Werkelijk waar…

  Ik zou geen Huawei moeten, zoals je zegt, hij blinkt nergens in uit. En ziet er ook niet fraai uit. Zijn Pedigree is nou ook niet echt Ferrari-achtig. Blij met mijn iPhone, ook niet perfect, maar een fijn ‘maatje’. Met iOS zelfs bijna net zo fijn als een BlackBerry met BB10.

 2. Peter -

  Dank voor de review. Bij coolblue beweren ze overigens wel de dual sim te hebben.

  Vinden jullie dat het extra geld wat je betaald het waard is tov een p8, Samsung s6 of lg g4?

  1. KuBa -

   Is effectief enkel sim variant, met name de EVA-L09 variant. Hoe ik dit weet? Heb het toestel bij Coolblue gekocht, voornamelijk voor de dual sim functie, maar bij ontvangst bleek dit dus niet te kloppen. Foutje langs hun kant…

   1. Peter -

    Dank je. Dat vreesde ik al, ze maken daar wel vaker dat fouten mee.

    Jammer. Wat is je alternatief? Ik twijfel tussen honor 5x en Wiko fever.

    Liefst zou ik honor 7 32gb doen, maar die is er volgens mij nog niet.

 3. Tygo k -

  Ik vind de p9 een mooi toestel alleen ik vind de software geen probleem. Het eenige nadeel dat ik zie is dag die niet in 4k filmt en ps er staa heel veel type fouten in jullie review

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact met ons?

 • Qontent Matters
 • Czaar Peterstraat 159
 • 1018 PJ Amsterdam

Volg ons via