Huawei P9 review: nog beter dankzij Nougat

De Huawei P9 is al een tijdje verkrijgbaar, maar heeft sinds kort een nieuwe impuls gekregen vanwege de update naar Android 7.0 Nougat. De prijs is gezakt naar €440 en de markt is om het toestel heen veranderd. Tijd om te kijken of de Huawei P9 nog de moeite waard is in deze Huawei P9 review.

Huawei heeft vorig jaar met de Huawei P8 bewezen dat ze een goede smartphone kunnen afleveren. Het toestel had een mooi en slank aluminium ontwerp wat meteen ook een van zijn grootste troeven was. Prestaties waren oké en met de achtercamera kon je mooie foto’s schieten. Wel luidde het toestel met zijn adviesprijs van €500 het einde in van het tijdperk van de goedkope topsmartphones van Huawei. De Huawei P9 zette die lijn voort met een adviesprijs van €599, maar is inmiddels te koop voor een schappelijke €440. Net zoveel geld als je voor de OnePlus 3T betaalt.

Huawei P9

De Huawei P9 heeft een mooi en niet te dik aluminium ontwerp

Met de Huawei P9 wil het bedrijf niet alleen de high-end smartphonemarkt veroveren, maar vooral de creatievelingen aanspreken. Dit laatste door een samen met Leica ontworpen achtercamera. De smartphone heeft verder een mooi aluminium ontwerp waarbij de camerasensor niet uitsteekt. Intern lijkt ook alles goed te zitten. Huawei heeft de smartphone uitgerust met een Hisilicon Kirin 955-octacoreprocessor en 3GB of 4GB werkgeheugen. Respectievelijk hoort er 32GB en 64GB aan intern, uitbreidbaar, geheugen bij. De accu in de smartphone is 3000mAh groot en vooraan zit een 8-megapixel selfiecamera. Achterop zitten twee 12-megapixelsensoren, eentje met kleurenfilter en eentje zonder. Die setup is ontworpen samen met Leica en de iconische camerafabrikant heeft dan ook zijn merk aan de P9 verbonden.

Na de update naar Android 7.0 Nougat heeft de Huawei P9 een nieuwe skin gekregen: de EMUI 5.0. Die kennen we van de Mate 9 en is sterk verbeterd tegenover de eerdere versies van de Emotion UI. Daarover in het software-hoofdstuk van deze review natuurlijk meer.

Specificaties van de Huawei P9
Algemeen
 • Uitgebracht op April 2016
 • Draait op Android 7.0 Nougat
Processor
 • Huawei Kirin 955
 • octacore-processor op 2.5GHz
 • Grafisch: Mali-T880 MP4
Scherm
 • 5.2" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Huawei heeft met de P9 een prachtig ontworpen smartphone afgeleverd. Net zoals zijn voorganger is het toestel gemaakt uit glas en aluminium. Iets waar we tegenwoordig heel gelukkig van worden, is dat de camerasensor niet uitsteekt. Hij is op een mooie manier verwerkt in de smartphone. Net zoals bij zijn voorganger en de Nexus 6P zitten de camerasensoren onder een glazen paneeltje.

Huawei P9

Huawei heeft een prachtig ontworpen smartphone afgeleverd

Onder dit glazen paneeltje is er een afwerking met kleine lijntjes zichtbaar. Deze afwerking is ook zichtbaar in de randen aan de voorzijde van het toestel. Dit straalt een beetje een ‘oudere klasse’ uit maar blijft wel hip aanvoelen. Een minpunt aan dit ontwerp is het grote Huawei logo vooraan, naar onze mening had het er niet moeten zijn.

Het aluminium aan de achterzijde van het toestel heeft een vrij stroeve afwerking waardoor de smartphone niet vlug uit je hand zal glijden. Zelfs niet als je iets kleinere handen hebt. Dit is te danken is aan zijn relatief compact ontwerp met dunne schermranden. Een nadeel is wel dat het aluminium, net zoals het glas over de achtercamera, vlug bekrast is. Gelukkig geen diepe krassen.

Huawei P9

Het aluminium is net zoals het glas over de achtercamera vlug bekrast

Desondanks blijven we een fan van het ontwerp van de Huawei P9. Het toestel ziet er gewoon zo goed uit, dat we de krassen makkelijk kunnen vergeven. Zeker omdat Huawei oog voor detail heeft gehad tijdens het ontwerpproces. De powerknop heeft bijvoorbeeld textuur en rondom de knop zit een kleine ‘instulping’. Verder heb je nog de netjes afgewerkte randen die het plaatje compleet maken. Wanneer je de P9 bekijkt valt automatisch op hoe dun hij wel niet is.

In de Nederlandse variant van de Huawei P9 zit geen ondersteuning voor dualsim. Achterop de smartphone prijkt een vingerafdrukscanner, die over het algemeen goed werkt. Je neemt de P9 uit je zak, legt je vinger ondertussen op de sensor en tegen dat de smartphone helemaal uit je zak is, staat hij al aan. Soms moet je het even twee of drie keer proberen, maar zelfs dan werkt het nog snel en fijn.

De vingerafdrukscanner werkt over het algemeen goed

Huawei P9

Huawei heeft ons weer gelukkig gemaakt met het ontwerp van zijn nieuwe smartphone. Ja, de krassen zijn een nadeel. Maar dit is dan ook het enige negatieve wat we kunnen zeggen over het ontwerp van het toestel. Kortom: ga zo door, Huawei!

De P9 heeft geen quad HD-scherm, maar een full HD-scherm. Dat is bewust: bij een full HD-scherm is het energieverbruik veel minder. Ja, de resolutie is dat ook, maar op een 5,2-inch groot scherm merk je hier bijna niets van. Eigenlijk is quad HD eerder een gimmick dan een must op kleine smartphones.

Huawei P9

Eigenlijk is quad HD eerder een gimmick dan een must

Neemt dit weg dat we ongelukkig waren geweest mocht de Huawei P9 een quad HD-scherm gehad hebben? Nee. We zien gewoon de positieve kanten van het full HD-scherm in. Je ziet geen pixels, en kleuren worden over het algemeen ook heel goed weergegeven. Voor een ips-paneel worden zwarte tinten heel diep weergegeven, en de levendigheid zit ook zeker in de buurt van het scherm in een Samsung Galaxy S7. De Huawei P9 moet alleen net het onderspit delven. Over de kijkhoeken en helderheid van het scherm hebben we niets negatiefs te zeggen, beide zijn prima.

Er zijn twee modellen van de Huawei P9. Eentje met 3GB werkgeheugen en 32GB intern geheugen en een variant met 4GB werkgeheugen en 64GB intern geheugen. Wij hebben het model met 3GB werkgeheugen getest; dat is ook de gebruikelijke variant in Nederland. Identiek bij deze twee modellen is de processor: om exact te zijn, een Hisilicon Kirin 955 2,5GHz-octacoreprocessor. Die scoort goed; zowel in de praktijk als in de benchmarks.

De processor scoort goed; zowel in de praktijk als in de benchmarks

Dagelijkse taken vormen geen enkel probleem, zelfs niet tijdens het multitasken. Hetzelfde geldt wanneer je zwaardere applicaties gebruikt. Enkel tijdens het multitasken tussen games zoals real racing 3 hoopten we stiekem dat we de 4GB variant hadden. Bij alle andere taken was 3GB meer dan goed genoeg. Wanneer we wat aan het gamen waren op de Huawei P9 viel wel op dat het toestel redelijk warm werd. Dat heeft misschien te maken met de relatief zwakke grafische processor, die erg hard moet werken om zware grafische games draaiende te houden. Voordeel aan het aluminium ontwerp is dat de smartphone snel weer afkoelt.

De prestaties van de Huawei P9 kunnen niet meer meekomen met de nieuwste generatie smartphones zoals de Huawei Mate 9 en Google Pixel, maar de verschillen zijn erg klein. Zo klein dat het voor de meeste gebruikers weinig zal uitmaken.

Huawei heeft een 3000mAh-accu in de Huawei P9 gestoken. Dat is qua formaat ongeveer gemiddeld en dat geldt ook voor de prestaties van de batterij. Wanneer je de Huawei P9 zwaar gebruikt, kun je precies de dag doorkomen op één laadbeurt. Prima, maar niets om over naar huis te schrijven. De Nougat-update lijkt weinig effect gehad te hebben op de batterijduur.

Bij zwaar gebruik kun je de dag precies doorkomen op een laadbeurt

Huawei P9Wanneer de batterij van het toestel leeg is kun je hem snel opladen via de usb-c poort. Mocht je het laatste beetje uit je batterij willen halen kun je beroep doen op de ultra batterijbesparingsmodus. In deze modus zijn alleen maar basisfuncties zoals telefoneren beschikbaar om extra veel batterij te sparen. Ook kun je het scherm schalen naar HD-resolutie, al bespaar je er niet heel veel batterij mee.

Je kunt het scherm schalen naar HD-resolutie

Huawei P9Zoals te verwachten valt van een netwerkspecialist zoals Huawei, hebben we niets op te merken over de verbindingsmogelijkheden van het toestel. Alles is aanwezig. Leuk om te vermelden is dat de Huawei P9 de eerste smartphone is met drie antennes, wat het bereik ook echt bevordert. Op plaatsen waar ik met een andere smartphone niet kon verbinden met een 4G netwerk, was dit met de Huawei P9 geen enkel probleem.

Met de update naar Android 7.0 Nougat heeft Huawei ook een nieuwe Emotion UI geïntroduceerd: de EMUI 5.0. Die kennen we van de Mate 9 en is een stuk beter dan de schil die voorheen op de P9 te vinden was. Tot mijn verbazing heeft Huawei de schil zelfs nog wat verfijnd ten opzichte van wat ik van de Mate 9 gewend ben en dat is natuurlijk mooi. Blijkbaar legt Huawei nu echt focus op software en dat werd hoog tijd.

Huawei P9 Nougat screenshot
Mailheaders zijn nu wél leesbaar

Het grootste voordeel van de nieuwe Emotion UI tegenover zijn voorganger is dat hij dit keer gewoon een hoofdmenu heeft. Die moet je wel aanzetten in de instellingen, maar daar kan ik nog wel mee leven. Verder heeft Huawei een aantal fundamentele problemen van de interface opgelost. Bijvoorbeeld het feit dat WhatsAppjes niet altijd direct doorkwamen en dat Dropbox auto-upload soms pas startte nadat je de app handmatig geopend had. Ook de mailheaders die dezelfde kleur hadden als de achtergrond in notificaties zijn opgelost, waardoor je ze nu gewoon kunt lezen. Wel zo handig.

Huawei heeft een aantal fundamentele problemen van de EMUI opgelost

Huawei heeft nogal wat toegevoegd aan de software. Sommige van die toevoegingen zijn goed, sommige een beetje teveel van het goede. In die laatste categorie vallen bijvoorbeeld de snelkoppelingen op het lockscreen en de veelheid aan meegeleverde software. Wel te spreken ben ik over alle beheeropties die je kunt vinden in de app ‘telefoonbeheer’. Je kunt daar bijvoorbeeld per app kiezen of hij mobiel internet en/of wifi mag gebruiken en welke apps op de achtergrond open mogen blijven en welke niet.

In de interface zelf zitten ook wat handigheden verwoven. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen hoe groot het raster van het startscherm is en is er een uitgebreide themafunctie. Nieuw en leuk is de zogenaamde ‘app tweeling’ functie, waarmee je twee Facebook- en WhatsApp-accounts op hetzelfde toestel kunt hebben.

Grafisch mag het nog wat gefinetuned worden

Hoewel de EMUI nog steeds geen voordeel van de Huawei P9 is, is het na de update ook zeker geen nadeel meer wat mij betreft. De puntjes die ik nog op de schil aan te merken heb is dat hij iets te aanwezig is en teveel bloatware bevat. Grafisch mag het ook nog wat gefinetuned worden: sommige elementen zijn erg mooi en strak maar andere dingen komen nog wat verouderd over.

Hoewel de Huawei P9 een relatief kleine speaker in de rechteronderhoek heeft zitten, was ik er toch wel van onder de indruk. Je kunt de speaker namelijk heel luid zetten zonder dat audio hoorbaar wordt misvormd. Aangenaam dus om muziek te beluisteren of tijdens het kijken van films.

Huawei P9

Chinezen zijn gek van selfies

Huawei P9 foto

Chinezen zijn gek van selfies, wat de 8-megapixel selfiecamera in de Huawei P9 verklaart. Zonder de schoonheidsmodus, die naar onze mening een tegenovergesteld effect heeft, zien de selfies er heel goed uit. Kleuren worden accuraat weergegeven en qua details valt er ook niets op aan te merken. Onder mindere lichtomstandigheden heb je zoals bij iedere andere selfiecamera wel vlug last van ruis.

Leica heeft voor de eerste keer een smartphonecamera gemaakt

Huawei P9

Leica heeft samen met Huawei voor de eerste keer een smartphonecamera gemaakt. Leica is een bekende naam in de camerawereld, en terecht. Toen we de eerste keer over de samenwerking tussen de twee bedrijven hoorden, waren we oprecht nieuwsgierig. Het is geen dagelijks nieuws dat Leica zich mengt in de smartphonewereld.

Het resultaat van de samenwerking tussen Huawei en Leica is een dubbele 12-megapixelachtercamera. Waarom nou twee sensoren hoor ik je denken. Dit is redelijk simpel uit te leggen. Met de ene sensor kun je normale rgb-foto’s (kleurenfoto’s) nemen, terwijl je met de andere sensor alleen zwart-witfoto’s kan schieten (monochrome sensor). Op zich klinkt dit niet zo spectaculair. Maar wat Huawei en Leica hebben gedaan is dit wel een beetje. Wanneer je namelijk een foto neemt met de Huawei P9 worden de kleur- en zwart-witfoto gecombineerd tot een plaatje. Om specifieker te zijn: de zwart-witfoto bevat meer details en een beter contrast dan de kleurenfoto en wordt met behulp van die kleurenfoto ‘ingekleurd’ om zo tot een optimaal resultaat te komen.

Kleuren worden natuurlijker weergegeven dan gemiddeld

Dat werkt goed. We hebben natuurlijk heel wat foto’s met de Huawei P9 genomen, en eerlijk gezegd zijn we wel een beetje onder de indruk. De kleurweergave is mooier en natuurlijker dan bij veel andere smartphonecamera’s; dat is het grootste voordeel van de camera van de P9. Iets waar we niet zo blij mee zijn is dat de detailweergave niet altijd even optimaal is. Je hebt namelijk wel een erg mooie foto, maar zodra je erop begint in te zoomen of kijkt naar de hoeken van de foto’s merk je dat de camera niet zo ‘krachtig’ is. Foto’s zien er soms onscherp uit.

Puur kwalitatief gezien doen toestellen als de Galaxy S7, iPhone 7 en Google Pixel het beter. Vooral in het donker presteren die toestellen beter door hun optische beeldstabilisatie of slimme gebruik van HDR+ software. Maar ook de P9 doet het zeker niet slecht in mindere lichtomstandigheden met dank aan zijn twee sensoren. Plaatjes zijn nog steeds vrij duidelijk en mooi, maar bevatten wat meer ruis en zijn sneller bewogen.

Omdat Leica vooral naambekendsheid heeft voor de zwart-witfoto’s die je met Leica camera’s kunt nemen, kon een functie om deze te nemen niet ontbreken op de Huawei P9. Met de monochrome camera, eveneens een 12-megapixelsensor, kun je er makkelijk een aantal nemen. Vooral de verdeling tussen de zwarte en witte tinten is heel goed, ook details worden mooi weergegeven. Focussen met de Huawei P9 gaat snel, maar ook hier wint de Samsung Galaxy S7 het van de P9.

Huawei heeft een functie in de P9 gestopt die we al kenden van de Honor 6 Plus. Je kunt een foto nemen met de P9, en daarna de focus verleggen en als het ware de opening van het diafragma aanpassen om een scherptediepte-effect te creëren. Jammer is wel dat dit niet zo goed lijkt te werken: het scherptediepte-effect komt nogal nep over. Leuk is trouwens ook dat je ook achteraf het virtuele diafragma nog kunt aanpassen als je wilt.

Al bij al kun je met de Huawei P9 erg mooie foto’s nemen, hoewel hij niet meer mee kan met de echte top van de smartphonemarkt. Het is door de kleurenweergave dat de foto’s iets extra lijken te hebben, wat het gebrek aan kwaliteit een beetje verzacht. Vergelijk het met auto’s. Een bepaalde Ferrari zal minder goed zijn dan een McLaren. Maar hoe goed de McLaren ook is, je kiest toch voor de Ferrari omdat hij ‘een ziel’ heeft. Tenminste, zo denk ik erover.

De camera-interface is na de update vernieuwd en komt direct uit de Mate 9. Hij is vooral erg uitgebreid. Zo kun je de sluitertijd, iso en witbalans zelf aanpassen en maken de nachtopname-, lichtschilderij- en timelapsemodi die we kennen van eerdere Huawei’s weer hun opwachting. Ook is het mogelijk om RAW-beelden op te slaan zodat je de output van de camera achteraf helemaal kunt tweaken. De gebruiksvriendelijkheid laat wel iets te wensen over: het openen van het uitgebreide instellingenmenu gaat niet altijd even vlekkeloos. Dat zou moeten gebeuren door naar links te vegen, maar het gebeurt lang niet altijd. Verder zit de interface wel goed in elkaar.

Video’s schiet je in maximaal full HD met 60fps. Geen 4K jammer genoeg. Nieuw is de keuze tussen vloeiende-, levendige- of standaard kleuren tijdens het filmen. Iedere modus zorgt ervoor dat kleuren net iets anders worden weergegeven. Een leuk extraatje dat nauwelijks iemand zal gebruiken. Beelden zien er goed uit, en net zoals bij de foto’s worden kleuren mooi weergegeven. Focussen gaat ook wel snel. Soms zien de video’s er wel een beetje schokkerig uit omdat optische beeldstabilisatie ontbreekt.

Na zijn Android Nougat-update is de Huawei P9 duidelijk beter geworden dan voorheen. In combinatie met de prijs die inmiddels gezakt is positioneert het toestel zich als een erg interessante keuze in het lagere high-endsegment.

Als je iemand bent die het beste van het beste wil, dan is de Huawei P9 waarschijnlijk niet geschikt voor jou. De P9 blinkt namelijk nergens écht in uit en er zijn inmiddels betere smartphones op de markt gekomen. Maar dat neemt niet weg dat deze Huawei P9 een erg interessante smartphone is met weinig nadelen. Hij heeft een prachtig ontwerp, is snel, heeft een goede batterij en een bijzondere camera. De software – het grote pijnpunt voor de update naar Nougat – is nu goed genoeg. Als ik dan toch nadelen aan de P9 moet bedenken is het vooral het gebrek aan sommige functies die inmiddels steeds meer gemeengoed worden in het topsegment. Denk aan dualsim en een waterdichte behuizing.

Huawei P9

Als je al die functies niet belangrijk vind en gewoon een mooie smartphone die uitstekend werkt wilt voor niet al teveel geld, dan is de P9 absoluut een aanrader. In zijn klasse is het nog altijd een van de besten.

In zijn klasse nog altijd een van de besten

Mocht je nog wat geld willen besparen, dan is de Honor 8 ook erg interessant. Dat is een broertje van de P9 die maar weinig verschilt van het toestel van Huawei, maar wel €50 minder kost. Daarvoor lever je onder andere de Leica-branding van de camera in en moet je het doen met een iets tragere processor, maar in de praktijk scheelt dat allebei weinig.

Ben je iets avontuurlijker ingesteld, dan is de OnePlus 3T zeker het overwegen waard. Die kost net zoveel als de Huawei P9, maar biedt een wat betere processor, beter scherm en betere software. Daar staat tegenover dat je hem alleen op de site van OnePlus kunt bestellen, de aftersales service wat ingewikkelder is en hij niet in combinatie met een abonnement verkrijgbaar is. Een ander interessant alternatief is de Samsung Galaxy S7; momenteel de beste smartphone die je kunt kopen. Kost €100 extra, maar dan heb je wel een beter scherm, betere camera en waterdichte behuizing. Wil je écht het beste van het beste? Dan kun je beter nog even wachten op het Mobile World Congress eind februari, waar onder andere de Huawei P10 en LG G6 bekend gemaakt zullen worden.

Onze review score
Pluspunten
 • Prachtig ontwerp
 • Snel en nette batterij
 • Goede camera's
 • Relatief lage prijs
Minpunten
 • Geen dualsim in Nederland
 • Niet waterdicht

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters