Pluspunten
 • Heel stabiel voor een beta
 • Meer functionaliteit voor 3D Touch
 • iOS is verder opengesteld
 • Intuïtief
 • Mooi ontwerp
Minpunten
 • Toch nog gesloten in vergelijking met Android
 • Sommige applicaties/functies zijn nog niet wat ze moeten zijn
Onze score

Apple iOS 10 Beta 5 preview: bijna een tien

Naar jaarlijkse gewoonte heeft Apple tijdens zijn WWDC een nieuwe versie van iOS aan het publiek, specifiek aan de ontwikkelaars, voorgesteld: dit jaar iOS 10. Wij zijn aan de slag gegaan met de beta van iOS 10 en gaan je er in deze preview alles over vertellen.

WWDC 2016
iOS 7

Ondertussen alweer drie versies geleden (iOS 7) kwam Apple met een compleet nieuw ontwerp voor iOS. Dit ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Johny Ive, de hoofdontwerper van Apple. Mede dankzij Johny Ive besloot Apple met iOS 7 af te stappen van het verwerken van hedendaagse elementen in zijn mobiel besturingssysteem in ruil voor een flat-design stijl. Een stijl waar wij bij All About Phones wel voor te vinden zijn. En klaarblijkelijk zijn wij niet alleen. Niet lang na de lancering van iOS 7 volgden andere bedrijven– waaronder Google– Apple op zijn pad naar een platter en vooral moderner ontwerp.

Niet alles in iOS 7 was rozengeur en maneschijn. Buiten een mooi nieuw ontwerp, kwamen er met iOS 7 ook veel stabiliteitsproblemen. Deze problemen wilde Apple grotendeels opgelost krijgen met iOS 8. iOS 8 was voorzien van een aantal nieuwe functies en de verbeteringen stonden echt centraal. In iOS 9 bleef Apple stabiliteitsproblemen oplossen, maar ze voegden eveneens (eindelijk) weer nieuwe functies eraan toe en een aantal, weliswaar kleine, visuele veranderingen.

ios-9-review-multitasken

Zowat de meest interessante nieuwe functie in iOS 9 was de mogelijkheid om in splitscreen te multitasken op sommige iPads. Hier wachtte meerdere gebruikers al lang op. Maar ook functies zoals 3D Touch en een batterijbesparingsmodus werden ingebouwd. Een aantal functies die in iOS 8 verdwenen waren, werden in iOS 9 dan weer nieuw leven in geblazen. Neem als voorbeeld de spotlight-pagina.

Apple IOS 10 WWDC

Je kunt iOS 10 een beetje vergelijken met iOS 9, maar dan met iets meer visuele veranderingen en vooral meer toegevoegde functionaliteit. Met iOS 10 zet Apple eveneens stappen richting een meer geopend iOS, iets waar ze in iOS 9 al mee zijn gestart door het mogelijk te maken om een third-party toetsenbord te installeren.

Hoewel we nog een aantal maanden verwijderd zijn van een publieke release van iOS 10, gaan we je in deze preview er toch al alles over vertellen. Voor deze preview hebben we de Public Beta van iOS 10 geïnstalleerd op een Apple iPhone 6s Plus met 128GB intern geheugen. Omdat het een beta betreft, kan het zijn dat er sommige functies zijn toegevoegd en zelfs verwijderd alvorens iOS 10 wordt gelanceerd. Wanneer iOS 10 beschikbaar is voor het grote publiek, zullen we er eveneens een uitgebreide review over schrijven.

Om het overzicht te behouden bespreken we in dit artikel, net zoals onze preview video, ieder onderdeel dat werd veranderd of nieuw is.

 

Apple heeft ons nog geen exacte datum gegeven voor wanneer iOS 10 een wereldwijde release zal krijgen. Maar Apple kennende zal dit ergens rond oktober zijn. Waarschijnlijk zal de update naar iOS 10 beschikbaar zijn nadat het bedrijf zijn nieuwe iPhones heeft aangekondigd, net zoals voorgaande jaren. Mochten we meer weten over de release datum van iOS 10 lees je het natuurlijk op onze site.

Voor een volledige lijst met toestellen die de update naar iOS 10 gaan krijgen kun je terecht in onderstaand artikel. Mocht je toch niet kunnen wachten op iOS 10, dan kun je de Public Beta van iOS 10 nu al installeren op je iPhone, iPad of iPod Touch. Hoe je dit doet vertellen we je hier.

Apple iOS 10 beta previewIn iOS 10 zijn er slechts een beperkt aantal visuele veranderingen doorgevoerd waarvan de meeste eigenlijk gekoppeld zijn aan een functie. Vandaar dat we de bij een aangepaste/nieuwe functie horende visuele veranderingen, bij de functie zelf zullen bespreken, en niet hier.

Wanneer je iOS 10 bekijkt zul nauwelijks opmerken dat het over iOS 10 gaat. Het ziet er grotendeels hetzelfde uit als iOS 9, wat op zich niet slecht is. Google heeft ook nauwelijks visuele veranderingen doorgevoerd in zijn nieuwe versie van Android (Android 7 Nougat). iOS 10 ziet er nog altijd goed ontworpen en vriendelijk uit. Veel valt er dus niet over te zeggen. Als je iOS 9 hebt gebruikt, dan zul je geen enkel probleem hebben met iOS 10. Waaraan je mogelijk moet wennen in iOS 10 zijn de nieuwe functies.

De lijst met aanpassingen, of vernieuwingen, van reeds bestaande functies is wel wat langer dan de lijst met visuele veranderingen. Je merkt makkelijk op dat Apple met iOS 10 vooral wil inzetten op verbeteringen qua functionaliteit en het gebied van looks. Al zien een aantal aangepaste functies er toch weer helemaal anders uit dan in iOS 9.

Control Center

Een eerste aangepaste functie is het control center. Het control center is de lijst met snelkoppelingen die je te zien krijgt wanneer je van onderaan naar boven toe op het scherm van je iPhone veegt. In iOS 9 had je slechts één pagina in het control center met beperkte functionaliteit. In iOS 10 heeft Apple er twee pagina’s van gemaakt en is het control center iet functioneler geworden, maar niet veel.

Op de eerste pagina krijg je een overzicht met de gekende snelkoppelingen terwijl je op de tweede pagina de media-bedieningsknoppen terugvindt. Deze twee pagina’s maken het hele gebeuren iets overzichtelijker.

Apple heeft eveneens extra functionaliteit weten toe te voegen van 3D Touch functies. Wanneer je nu harder drukt op één van de vier onderstaande snelkoppelingen, zul je extra opties krijgen. Bij de zaklantaarn kun je nu kiezen voor veel, gemiddeld of weinig licht. Harder op de timer snelkoppeling drukken geeft je dan weer een aantal standaard timer tijden. Ook heeft Apple kleuren toegevoegd die zichtbaar worden als je een snelkoppeling van de eerste rij activeert. Deze kleuren zijn mooi in lijn met de kleuren die je op je Apple Watch zou zien wanneer je eenzelfde functie activeert. Een leuk detail.

Notificatiecentrum

Apple iOS 10 beta previewOok het notificatiecentrum heeft Apple onder handen genomen. In de vorige versie van iOS werden notificaties nogal onduidelijk weergegeven en kreeg je standaard het venster met widgets te zien wanneer je het venster naar beneden trok. In iOS 10 is dit niet langer het geval. Wanneer je in iOS 10 het notificatiecentrum naar beneden veegt krijg je ook echt het notificatiecentrum te zien.

Deze notificaties worden nu eveneens anders weergegeven. Het lijken wel tekstballonnetjes te zijn, wat ervoor zorgt dat notificaties veel duidelijker zijn weergegeven. Wanneer je dan harder op een notificatie drukt, kun je ermee ‘communiceren’. Hiermee bedoel ik dat je bijvoorbeeld harder kunt drukken op een bericht notificatie en dan zo makkelijk kunt antwoorden op een bericht. Apple heeft er verder nog voor gezorgd dat je alle notificaties van één dag tegelijk kunt verwijderen.

Naar links vegen op een notificatie toont je de mogelijkheid om alleen deze notificatie te verwijderen. Veeg je naar rechts, dan kom je op de widgets-pagina terecht wat ons naar een volgend punt brengt.

Widgets

Niet alleen heeft Apple de notificaties onder handen genomen, ook de widgets kennen een verandering. Zo worden ze niet langer zonder randjes weergegeven. In iOS 10 worden widgets, net zoals notificaties, in tekstballon achtige rechthoekjes weergegeven. Dit bevordert niet alleen de duidelijkheid van widgets maar heeft ook nog een andere functie.

In de nieuwe versie van iOS worden widgets niets alleen gebruikt in het notificatiecentrum. Je vind ze nu eveneens terug in de spotlight pagina en wanneer je harder op sommige applicaties drukt. Net zoals in iOS 9 geven widgets een kleine informatie weer. Een mooi voorbeeld van een widget is de widget van de weer-applicatie. In deze widget krijg je te zien wat de actuele temperatuur is, wat voor weer het is en hoeveel kans op regen er is. Widgets werken in hun kern dus nog altijd zoals in iOS 9, ze zijn in iOS 10 gewoon talrijker aanwezig en worden anders weergegeven.

3D Touch

IMG_0131Nu we het toch hebben over harder drukken, is het een goed moment om de functie achter dit harder drukken te bespreken: 3D Touch. Apple kondigde 3D Touch in iOS 9 aan met zijn Apple iPhone 6s en Apple iPhone 6s Plus. Net na de aankondiging van deze twee smartphones hoorde je korte tijd heel veel over 3D Touch. In het begin werd de functie veel gebruikt, maar door de beperkte functionaliteit van 3D Touch wordt het momenteel nog nauwelijks gebruikt in iOS 9.

Klaarblijkelijk wil Apple hier met iOS 10 verandering in brengen. En ik kan je nu al zeggen dat het hun lijkt te lukken. In iOS 10 gebruik ik 3D Touch meerdere keren per dag, iets wat helemaal niet het geval was in iOS 9.

Apple heeft echt wel ingezet op 3D Touch in iOS 10, want bijna alle nieuwe functies zijn hiervan afhankelijk. Wil je reageren op een notificatie: 3D Touch. Je zaklantaarn iets minder hard laten schijnen? 3D Touch! Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar volgens mij begrijp je het ondertussen wel. 3D Touch is gewoon duidelijk aanwezig in iOS 10, en zonder krijg je veel minder functionaliteit.

Het is een gewaagde zet van Apple, maar ik ben er zeker van dat het een gewild eindresultaat zal opleveren. Of je het nu wilt of niet, vanaf iOS 10 moet je 3D Touch gebruiken. Net zoals je bij de eerste iPhone je vingers moest gebruiken in plaats van een stylus. Mensen wilden het niet, maar voor je het wist wilde niemand nog een stylus. 3D Touch zal misschien niet zo vlug een even grote opmars kennen. Ik ben er alleen wel zeker van dat we het over een aantal jaar niet meer kunnen wegdenken uit onze smartphone. En met smartphone bedoel ik zowel iPhone als Android. Kijk maar naar een Xiaomi en Huawei, ook deze bedrijven beginnen nu (miniem) in te zetten op 3D Touch.

Siri

Apple iOS 10 beta preview3D Touch is natuurlijk niet de enige merkbaar aanwezig functie in iOS 10, Siri is er ook één. Net zoals in iOS 9 heeft Apple Siri meer ‘macht’ gegeven in iOS 10. Maar Siri is vooral slimmer geworden en zal in iOS 10 meer aanwezig zijn achter de schermen.

In iOS 10 heeft Siri niet alleen een kortetermijngeheugen gekregen, Apple heeft haar ook opengesteld voor ontwikkelaars. Wat dit inhoudt is dat ontwikkelaars nu de nodige codes voor Siri in hun applicaties kunnen steken waardoor Siri kan communiceren met hun applicatie. Dit zorgt ervoor dat je in iOS 10 aan Siri kunt vragen een applicatie te openen. Maar je zult eveneens kunnen vragen aan Siri een bericht te sturen naar iemand via bijvoorbeeld WhatsApp.

Allemaal omdat Siri nu opengesteld is voor ontwikkelaars. Of het echt gebruikt gaat worden is natuurlijk nog de vraag. Ik zie mijzelf niet een heel bericht voorlezen aan Siri in de bus, of op welke publieke plaats dan ook. Maar wie weet ben ik wel de enige die er zo over denkt. Hoe dan ook, in iOS 10 is Siri slimmer, duidelijker aanwezig en dit zorgt ervoor dat je ze meer zal gaan gebruiken dan in iOS 9.

Wanneer je Siri in iOS 10 gebruikt zul je opmerken dat ze ook op meer vragen terug een antwoord kan geven, wat altijd goed is. Verder lijkt ze je beter te verstaan, maar feilloos is ze nog altijd niet.

Vanaf heden is Siri ook terug te vinden in je toetsenbord. Dit dan in de zin dat Siri kijkt naar wat je typt om je zo betere woord-suggesties te geven of bijvoorbeeld te suggereren over een afspraak wanneer je erover typt. Niets te spectaculairs en vooral niet omdat het niet beschikbaar is in het Nederlands. In andere woorden: voor ons maakt het niets uit.

Toetsenbord

Apple iOS 10 beta previewNu we toch bezig zijn over het toetsenbord; van een aantal veranderingen in het toetsenbord kunnen we wel meegenieten. Wanneer je nu iets typt zoals “vliegtuig” is het toetsenbord slim genoeg om dit woord te herkennen. Na een woord te herkenen,  raadpleegt je toetsenbord alle emojis. Wanneer je dan voor het emojis-toetsenbord kiest, kun je “vliegtuig” in één tik veranderen naar een vliegtuig emoji. Wees gerust, ik weet ook niet wat ik hiervan moet vinden. Maar ergens is het wel leuk. Of we echt nodig hebben is iets anders.

iMessage

Apple iOS 10 beta previewHet toetsenbord is inzetbaar voor meerdere doeleinden. Een voorbeeld van zo’n doeleinde is iMessage. In deze applicatie heeft Apple veel aanpassingen doorgevoerd. Allereerst de meest interessante: emojis worden drie keer groter weergegeven dan voorheen. Net zoals bij Facebook Messenger al het geval is.

Verder kun je ook sticker achtige dingen of tekeningen die maar kort zichtbaar blijven sturen naar je vrienden. Weeral, net zoals je kunt in Facebook Messenger (op de kort zichtbaar blijvende tekeningen na). Ook wordt er in iMessage vanaf iOS 10 gebruik gemaakt van “rich links”. Dit houdt in dat wanneer je een link toegestuurd krijgt, je al een preview krijg van wat er achter de link zichtbaar is. Wil je je ‘message bubbel’ anders laten binnenkomen dan zal dit in iMessage in iOS 10 eveneens mogelijk zijn.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je bericht met (virtuele) confetti te laten afleveren bij iemand. Zoals je waarschijnlijk al wel kunt afleiden wil Apple iMessage een beetje maken zoals Facebook Messenger, maar dan wel exclusief voor iOS. Een verkeerde zet volgens ons, maar ja.

Apple Music

Apple iOS 10 beta previewEen andere applicatie waarin Apple aanpassingen heeft doorgevoerd is Apple Music. Vorig jaar kwam Apple, nadat het Beats music had overgekocht, met het nieuws een eigen muziekstreamingservice te starten: Apple music. Met dezelfde algoritmes van Beats music en door Apple music in te bouwen in de standaard muziek-app hoopte het bedrijf op een groot succes.

Gedeeltelijk kwam dit succes er. Het bedrijf had in slechts een aantal weken tijd miljoenen gebruikers. Maar na een tijd daalde het aantal gebruikers en de applicatie kende al van het begin een aantal problemen. Het was nogal onduidelijk hoe alles in elkaar zat, en er zaten meerde fouten in de applicatie.

In iOS 10 wil Apple de hierboven vermelde problemen, en andere, verleden tijd maken. Dit door de muziek-app een compleet nieuw ontwerp te geven en onder de ‘motorkap‘ verbeteringen door te voeren.

Het nieuwe ontwerp mag er zijn: alles ziet er netjes uit en lijkt te werken naar behoren. Of het echt een verbetering is durf wel ik niet te zeggen. Omdat iets er netter uitziet is het niet onmiddelijk duidelijker. In het geval van de iOS muziek-app zijn sommige dingen zelfs onduidelijker geworden.

Zo worden je albums niet meer in de navigatiebalk weergegeven. Als je nu een album wilt beluisteren moet je eerst naar je bibliotheek gaan en daar dan albums kiezen. De onderverdeling van de navigatiebalk is tevens niet aanpasbaar, wat ik heel jammer vind. Ik vind het bijvoorbeeld makkelijker om mijn albums helemaal links in de navigatiebalk te hebben. Hopelijk voegt Apple de mogelijkheid om de navigatiebalk aan te passen terug toe in een toekomstige beta van iOS 10. Zo niet, dan ben ik zeker dat ik niet de enige ben die erover zal klagen.

Terug naar app

Apple iOS 10 beta previewIn iOS 9 kwam Apple met een ondergewaardeerde functie: terug gaan naar een applicatie nadat je een notificatie hebt geopend. Het idee achter deze functie is dat wanneer je in een applicatie zit en je een notificatie binnenkrijgt je die opent waardoor je in een andere app terecht komt, maar je met één tik terug kunt gaan naar de vorige applicatie.

Veel kon Apple aan deze functie niet verbeteren want wat de functie werkt in iOS 9 helemaal zoals het moet. Maar toch hebben ze een punt van verbetering gevonden. In iOS 9 bedekte de terug-knop die je dankzij deze functie krijg,t je bereik en sommige gebruikers vonden dit blijkbaar niet prettig. In iOS 10 wordt je bereik dus niet meer bedekt door de terug-knop.

Kaarten

Apple iOS 10 beta previewNiet alleen kwam Apple in iOS 7 met een geheel nieuw ontwerp voor zijn besturingsysteem. Ook kwam het bedrijf, in samenwerking met TomTom, met een eigen kaarten-applicatie. Goed werd dit niet ontvangen. De applicatie werkte niet naar behoren, had niet evenveel functionaliteit te bieden als Google Maps en kende ook niet alle locaties.

Voorbije jaren heeft Apple zijn kaarten-applicatie telkens bij de overgang naar een nieuwe versie van iOS voorzien van een redelijk grote update. Dit jaar doen ze dit weer, maar dan vooral door hoe je de applicatie kunt gebruiken te veranderen.

Wanneer je nu ergens een pin plaatst lijkt er een (speel-)kaart tevoorschijn te komen met daarop alle nodige informatie. Verder wordt tijdens het navigeren nu ook alles duidelijker weergegeven en zou de applicatie beter werken met Apple Car.

Naar mijn mening is de applicatie inderdaad veel duidelijker geworden, maar er ontbreken nog altijd een aantal functies. Zo gebruik ik frequent de OV-functie in Google Maps omdat ik telkens vergeet wanneer ik een bus heb. In Apple Maps is dit nog altijd niet mogelijk. Vraag me niet waarom. Al wat ik weet is dat de applicatie heel goed ontworpen is, maar dat ik toch nog liever Google Maps gebruik.

Continuïteit

Voorbije jaren heeft Apple er telkens voor gezorgd dat de communicatie tussen Macs en iPhones beter verloopt. Je kunt nu bijvoorbeeld al berichten versturen via je Mac en als je wilt kun je zelfs telefoneren via je mac. Zo lang je maar een relatief nieuwe iPhone en een internet verbinding hebt. Dit jaar heeft Apple de continuïteit tussen beide toestellen weer verder uitgebreid. Je hebt nu een universal clipboard waardoor je iets kunt kopiëren op je Mac en plakken op je iPhone.

Apple Pay

'Apple Pay binnenkort ook voor gebruikers onderling'Een laatste functie waarin Apple veranderingen heeft doorgevoerd is Apple Pay. Hoewel het nog niet beschikbaar is in Nederland en België vinden we de verandering toch interessant genoeg om hem even te vermelden. Vanaf iOS 10, en macOS Sierra zul je Apple Pay kunnen gebruiken op je Mac en online.

Naast aangepaste functies zijn er natuurlijk ook nieuwe dingen in iOS 10. Heel erg veel nieuwigheden zijn er niet (de meeste functies zijn zelfs afgekeken van Android), maar toegegeven: er zitten wel een aantal leuke nieuwigheden tussen.

Verwijder systeemapplicaties

Een eerste nieuwe functie in iOS 10 is een functie die het mogelijk maakt om systeemapplicaties te verwijderen. Iets wat al lang mogelijk was op Android en waar veel iOS gebruikers al lang op wachtte. Je kunt een systeemapplicatie makkelijk verwijderen in iOS 10, en wanneer je hem toch terug nodig hebt kun je hem downloaden uit de App Store.

Raise to wake

IMG_0138Raise to wake klinkt misschien niet zo spannend, en dat komt omdat het dat ook niet is. Maar het is wel handig. Zoals de naam van de functie al zegt, zorgt Raise to wake ervoor dat wanneer je je iPhone optilt het scherm aangaat. Apple heeft de functie ontwikkeld omdat meerdere mensen ‘klachten’ hadden over de snelheid van de Touch-ID sensor in de iPhone 6s en 6s Plus. Je moet er namelijk maar heel kort op drukken voordat het toestel ontgrendeld is, wat ervoor zorgt dat je al een niet vooraf ingestelde vinger moet gebruiken om te kijken hoe laat het is.

Met Raise to wake lost Apple dit probleem dus op. Ik vind het wel een handige functie aangezien je niet alleen snel kunt kijken hoe laat het is. Zo kun je ook makkelijk een nummer doorspoelen, de camera-app openen en zelfs je notificaties bekijken.

Het enige minpunt aan deze functie vind ik wel dat je scherm soms aangaat zonder dat het nodig is. Als je je iPhone vasthoudt en de functie staat aan kun je soms onverwacht een foto aan het nemen zijn. Mocht je dit echt storend vinden kun je de functie, gelukkig, makkelijk uitzetten in de instellingen. Maar zelfs met deze ongemakkelijkheid ga ik de functie toch niet uitzetten. Ik vind dat je er meer voordeel uithaalt dan nadeel.

Voicemail transcriptie

In Android was de functie al langer beschikbaar, maar dit neemt niet weg dat het voor (Engelstalige) iPhone gebruikers een handige functie is. Wanneer nu iemand een voicemail inspreekt, kun je een bericht met daarin een transcriptie van wat de persoon in kwestie te vertellen had krijgen. Het klinkt handig, maar zoals meestal het geval is bij nieuwe functies heb je niets aan deze functie als je Nederlandstalig bent. Hopelijk voegt Apple binnenkort meertalige ondersteuning toe aan de functie.

Onderverdeling van Foto’s

Apple iOS 10 beta previewZoals Google Photos al kon, kan de Photo’s-applicatie van Apple nu ook personen en voorwerpen herkennen in foto’s. Kijkende naar de verschillende personen en voorwerpen worden de foto’s onderverdeeld om zo makkelijk bepaalde foto’s te zoeken.

Apple iOS 10 beta previewMaar ook Siri is nu bruikbaar voor foto’s. Wanneer je haar bijvoorbeeld zou vragen om een foto van het strand te tonen kijkt ze in je bibliotheek en zoekt ze naar een foto van een strand. Het is handig en het lijkt ook wel te werken. Al zul je wel even moeten wachten voordat alle foto’s gescand zijn.

De Foto’s-applicatie scant de foto’s alleen maar als je iPhone aan het opladen is en verbonden is met het internet.

Diashows

Apple iOS 10 beta previewNiet alleen is de Foto’s-applicatie in iOS slimmer geworden op het gebied van herkenbaarheid. De applicatie zal vanaf nu ook, net zoals Google Photos, een diashow kunnen maken van genomen foto’s. Een nodige functie is dit niet, maar hij is wel leuk om zo snel een filmpje te maken van je daguitstap. Alles gaat automatisch en al wat jij moet doen is het thema en/of de muziek aanpassen wanneer je deze niet goed vindt.

Zelf gebruik ik nooit zo’n functie omdat ik het nut er niet van zie. Maar ik kan me inbeelden dat er meer dan genoeg mensen zijn die er anders over denken dan ik. Ben jij dus zo iemand en heb je een iPhone: goed nieuws, de functie waar je al lang op zit te wachten komt eraan!

Home applicatie

Apple iOS 10 beta previewEen geheel nieuwe applicatie in iOS 10 is de Home applicatie. Voor velen zal deze applicatie eindigen in een folder met ongebruikte applicaties of zelfs verwijderd worden terwijl anderen er dan weer heel blij mee gaan zijn. Met de Home applicatie wil Apple een applicatie afleveren waarin je al je slimme technologie in huis verzamelt en kunt bedienen.

Als je iemand bent die meerdere smart-home producten in zijn of haar huis heeft zal dit waarschijnlijk best een interessante applicatie zijn. Maar het gros van de gebruikers zal nog steeds tevreden zijn met een koelkast die niet in connectie staat met zijn of haar smartphone. Ook voor de gebruikers die slechts één smart-home product hebben zoals een Nest-thermostaat, zal deze applicatie overbodig zijn.

Apple iOS 10 beta previewEr moet ook wel vermeld worden dat de applicatie niet standaard werkt met alle smart-home producten. Alvorens de producten ermee kunnen werken (moeten ontwikkelaars hun producten en applicaties updaten zodat deze kunnen communiceren met de Home applicatie van Apple.

Waarschijnlijk zullen een groot deel dit doen, maar of echt alle producten ermee zullen werken blijft natuurlijk de vraag. Wordt het een succes of een flop? Enkel de tijd kan het ons vertellen. Op de Home applicatie na zijn er nog evenveel standaardapplicaties in iOS 10 als in iOS 9.

Zelfs al is iOS 10 nog in beta-fase, is de software verrassend stabiel. Ik heb hem meerdere dagen op een iPhone 6s Plus gebruikt zonder al te grote problemen. De batterijprestaties waren goed, applicaties liepen bijna nooit vast; al bij al is het dus een mooie build. Mocht je overwegen om de publieke beta van iOS 10 op je dagelijkse toestel te zetten zouden we je het niet per se afraden. Maar hou er wel rekening mee dat er een kleine kans bestaat dat je toestel bijna onbruikbaar wordt door er iOS 10 op te installeren.

Omdat de beta van iOS 10 zo goed presteert zijn we wel benieuwd om te ervaren hoe de finale versie van iOS 10 gaat lopen. Misschien ga je wel veel langer kunnen doorgaan op één laadbeurt dan in iOS 9.

We zijn op een punt gekomen waarop meerdere mensen vinden dat Apple niet meer innoveert. Ergens ben ik hier wel mee akkoord, maar helemaal eens ben ik het er niet mee. Ja, de tijd waarin de iPhone heel de wereld veranderde is voorbij. Kijk maar naar de Apple Watch, heel erg innovatief kun je de wearable niet noemen. 

Apple iOS 10 ondersteunde toesteleln

Zelfs al moeten we waarschijnlijk nog wel even wachten op “the next big thing”, Apple blijft wel innoveren

Maar je kunt het ook anders bekijken. Apple was niet de eerste die met een smartphone kwam, en zelfs het idee achter de Mac hebben ze grotendeels gestolen. Ze hebben gewoon telkens geluk gehad een product op de juiste plaats en op het juiste moment te introduceren.

One more thingEn ik ben zeker dat ze dit in de toekomst nog gaan doen. Maar zelfs al moeten we waarschijnlijk nog wel even wachten op “the next big thing”, Apple blijft wel innoveren.

Ondanks het weinig innovatieve iOS 10, zitten er toch wel een aantal goede functies in. Door het openstellen van onder andere Siri kunnen bestaande diensten beter geïntegreerd worden. Maakt dit iOS 10 de meest veelbelovende nieuwe versie van iOS 10 ooit? Nee, dat niet. Maar met iOS 10 zorgt Apple er wel voor dat ze bijna op één lijn staan met Android qua functionaliteit en dat bestaande functies nog beter worden uitgewerkt.

Als je het mij vraagt moeten we nog 1 jaar wachten op de heel revolutionaire versie van iOS. Want Apple zou pas volgend jaar met een geheel nieuwe iPhone komen. En wat hoort er nu beter bij een geheel nieuwe iPhone dan een helemaal nieuwe software-ervaring?

Hoe dan ook, ons eerste oordeel over iOS 10 is louter positief. We hebben er geen grote klachten over. Het doet wat het moet doen zonder dat je er al te veel over moet nadenken. Zelfs de extra functionaliteit die is toegevoegd voelt heel intuïtief. En dat is waar Apple iOS 10 ook voor wilt laten staan: makkelijk en intuïtief te gebruiken.

Dus ja, Apple levert met iOS 10 een interessante opvolger voor iOS 9 af. Is het beter dan Android? Ja en nee. Voor sommigen zal het beter zijn, voor anderen niet. Maar de strijd tussen Android en iOS is eigenlijk verleden tijd. Wanneer je een smartphone koopt maak je een bewuste keuze. Ga ik voor iOS-toestel met het bijhorende prijskaartje, of ga ik een Android-toestel nemen dat opener is en waar ik vaak ook minder voor betaal?

In beide gevallen maak je een goede keuze, maar als je voor iOS kiest dan kan ik je garanderen dat je blij zal zijn met de update voor iOS die eraan zit te komen.

Onze review score
Pluspunten
 • Heel stabiel voor een beta
 • Meer functionaliteit voor 3D Touch
 • iOS is verder opengesteld
 • Intuïtief
 • Mooi ontwerp
Minpunten
 • Toch nog gesloten in vergelijking met Android
 • Sommige applicaties/functies zijn nog niet wat ze moeten zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact met ons?

 • Qontent Matters
 • Czaar Peterstraat 159
 • 1018 PJ Amsterdam

Volg ons via