Apple iOS 10 review: nét geen 10

Naar jaarlijkse gewoonte heeft Apple in september, na een eerste aankondiging tijdens WWDC, de nieuwste versie van zijn mobiel besturingssysteem aangekondigd: iOS 10. Welke innovaties Apple heeft doorgevoerd in iOS 10 en of het besturingssysteem ook echt een verbetering is in vergelijking met iOS 9, kom je te weten in deze review.

WWDC 2016
iOS 7

Ondertussen alweer drie versies geleden (iOS 7) kwam Apple met een compleet nieuw ontwerp voor iOS. Dit ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Johny Ive, de hoofdontwerper van Apple. Mede dankzij Johny Ive besloot Apple met iOS 7 af te stappen van het verwerken van hedendaagse elementen in het mobiel besturingssysteem. In ruil hiervoor kwam er een ‘flat design’ ontwerpstijl. Een stijl waar wij bij All About Phones wel voor te vinden zijn. En klaarblijkelijk zijn wij niet alleen. Niet lang na de lancering van iOS 7 volgden andere bedrijven– waaronder Google– Apple op het pad naar een platter en vooral moderner ontwerp.

Niet alles in iOS 7 was rozengeur en maneschijn. Buiten een mooi nieuw ontwerp, kwamen er met iOS 7 ook veel stabiliteitsproblemen. Deze problemen wilde Apple grotendeels opgelost krijgen met iOS 8. Hoewel iOS 8 wel voorzien was van een aantal nieuwe functies, stonden de verbeteringen niet echt centraal. In iOS 9 bleef Apple stabiliteitsproblemen oplossen, maar ze voegden er eveneens (eindelijk) weer meer nieuwe functies aan toe samen met een aantal, weliswaar kleine, visuele veranderingen.

ios-9-review-multitasken

Zowat de meest interessante nieuwe functie in iOS 9 was de mogelijkheid om in splitscreen te multitasken op (sommige) iPads. Hier wachtte meerdere gebruikers al lang op. Maar ook functies zoals 3D Touch en een batterijbesparingsmodus werden ingebouwd. Een aantal functies die in iOS 8 verdwenen waren, werden in iOS 9 dan weer nieuw leven in geblazen. Neem als voorbeeld de spotlight-pagina.

Apple IOS 10 WWDC

Je kunt iOS 10 een beetje vergelijken met iOS 9, maar dan met iets meer visuele veranderingen en vooral meer toegevoegde functionaliteit. Met iOS 10 zet Apple eveneens stappen richting een meer geopend iOS, iets waar ze in iOS 9 al mee startte door het mogelijk te maken om een third-party toetsenbord te installeren.

Apple iPhone 7 Plus koopwijzerNa meerdere maanden van ‘intens’ testen was het in september dan eindelijk zo ver: Apple maakte iOS 10 beschikbaar voor het grote publiek. Ondertussen zijn er zelfs al meerdere updates voor iOS 10 gekomen, waardoor we nu aan versie 10.1.1. zitten. Voorbije maanden hebben wij het nieuwe besturingssysteem van Apple grondig uitgetest. In deze review gaan we je er echt alles over vertellen.

Huidige review is gebaseerd op iOS 10.1.1 en is getest op de Apple iPhone 6s Plus (128GB), Apple iPhone 7 Plus (256GB) en Apple iPhone 7 (128GB).

Zoals hierboven reeds vermeld staat is iOS 10 in september van dit jaar uitgebracht. Om iet exacter te zijn: Apple heeft iOS 10 uitgerold naar het grote publiek op 13 september 2016. Kort na de eerste versie kwamen er reeds updates met bug-fixes. De huidige versie die voor iedereen beschikbaar is, is 10.1.1.

Ondertussen wordt iOS 10.2 (bevat vooral bug-fixes) getest door ontwikkelaars. Wanneer deze update zal uitgebracht worden is vooralsnog niet duidelijk, maar heel erg lang zal het waarschijnlijk niet meer duren.

Bijna alle toestellen die op iOS 9 draaien komen in aanmerking voor de update naar iOS 10. Al zijn er wel een aantal toestellen die niet langer ondersteund worden. Voor een volledig overzicht van toestellen die de update naar iOS 10 krijgen kun je hieronder terecht. Alle recente iOS-toestellen, waaronder de iPhone 6(s), krijgen natuurlijk de update naar iOS 10.

All About Phones iOS 10 review:In iOS 10 zijn er slechts een beperkt aantal visuele veranderingen doorgevoerd waarvan de meeste eigenlijk gekoppeld zijn aan een functie. Vandaar dat we de bij een aangepaste/nieuwe functie horende visuele veranderingen bij de functie zelf zullen bespreken, en niet hier.

Wanneer je iOS 10 bekijkt zul je op het eerste zicht nauwelijks een verschil opmerken met iOS 9. Het ziet er grotendeels hetzelfde uit, wat op zich niet slecht is. Google heeft ook nauwelijks visuele veranderingen doorgevoerd in zijn nieuwe versie van Android (Android 7 Nougat). Desalniettemin ziet iOS 10 er nog altijd goed ontworpen, vriendelijk en eenvoudig uit. Veel valt er dus niet over te zeggen. Als je iOS 9 hebt gebruikt, dan zul je visueel geen enkel probleem hebben met iOS 10. Waaraan je mogelijk wel moet wennen in iOS 10, zijn de nieuwe functies.

Aangezien de lijst met aanpassingen, of vernieuwingen, vele malen langer is dan de lijst met visuele veranderingen is het makkelijk op te merken dat Apple met iOS 10 vooral wil inzetten op verbeteringen. Zowel op het gebied van functionaliteit als op eenvoud in gebruik.

Control Center

Een eerste aangepaste functie is het control center. Het control center is de lijst met snelkoppelingen die je te zien krijgt wanneer je van onderaan naar boven toe op het scherm van je iPhone veegt. In iOS 9 had je slechts één pagina in het control center met beperkte functionaliteit. In iOS 10 heeft Apple er twee pagina’s van gemaakt en is het control center iet functioneler geworden, maar niet veel.

Op de eerste pagina krijg je een overzicht met de gekende snelkoppelingen terwijl je op de tweede pagina de media-bedieningsknoppen terugvindt. Deze twee pagina’s maken het hele gebeuren iets overzichtelijker.

All About Phones iOS 10 reviewApple heeft eveneens extra functionaliteit weten toe te voegen van 3D Touch functies. Wanneer je nu harder drukt op één van de vier onderstaande snelkoppelingen, zul je extra opties krijgen. Bij de zaklantaarn kun je nu kiezen voor veel, gemiddeld of weinig licht. Harder op de timer snelkoppeling drukken geeft je dan weer een aantal standaard timer tijden. Ook heeft Apple kleuren toegevoegd die zichtbaar worden als je een snelkoppeling van de eerste rij activeert. Deze kleuren zijn mooi in lijn met de kleuren die je op je Apple Watch zou zien wanneer je eenzelfde functie activeert. Een leuk detail.

Notificatiecentrum

All About Phones iOS 10 reviewOok het notificatiecentrum heeft Apple onder handen genomen. In de vorige versie van iOS werden notificaties nogal onduidelijk weergegeven en kreeg je standaard het venster met widgets te zien wanneer je het venster naar beneden trok. In iOS 10 is dit niet langer het geval. Wanneer je in iOS 10 het notificatiecentrum naar beneden veegt krijg je ook echt het notificatiecentrum te zien.

Deze notificaties worden nu eveneens anders weergegeven. Het lijken wel tekstballonnetjes te zijn, wat ervoor zorgt dat notificaties veel duidelijker zijn weergegeven. Wanneer je dan harder op een notificatie drukt, kun je ermee ‘communiceren’. Hiermee bedoel ik dat je bijvoorbeeld harder kunt drukken op een bericht notificatie en dan zo makkelijk kunt antwoorden op een bericht. Apple heeft er verder nog voor gezorgd dat je alle notificaties van één dag tegelijk kunt verwijderen. Al moet ik wel vermelden dat dit niet helemaal naar behoren werkt. Wanneer ik namelijk kies om al mijn notificaties te verwijderen blijven ze vaak gewoon staan. Hoe dit komt weet ik niet, maar waarschijnlijk gaat het om een fout in het systeem.

Naar links vegen op een notificatie toont je de mogelijkheid om alleen de betreffende notificatie te verwijderen. Veeg je naar rechts, dan kom je op de widgets-pagina terecht wat ons naar een volgend punt brengt.

Widgets

Niet alleen heeft Apple de notificaties onder handen genomen, ook de widgets kennen een verandering. Zo worden ze niet langer zonder randjes weergegeven. In iOS 10 worden widgets, net zoals notificaties, in tekstballonachtige rechthoekjes weergegeven. Dit bevordert niet alleen de duidelijkheid van widgets maar heeft ook nog een andere functie.

In de nieuwe versie van iOS worden widgets namelijk niet alleen gebruikt in het notificatiecentrum. Je vindt ze nu eveneens terug in de spotlight pagina én wanneer je harder op sommige applicaties drukt. Widgets geven in het kort belangrijke informatie weer. Een mooi voorbeeld van een widget is de widget van de weer-applicatie. In deze widget krijg je te zien wat de actuele temperatuur is, wat voor weer het is en hoeveel kans op regen er is. Widgets werken in hun kern dus nog altijd zoals in iOS 9, ze zijn in iOS 10 gewoon talrijker aanwezig en worden anders weergegeven.

3D Touch

All About Phones iOS 10 reviewNu we het toch hebben over harder drukken, is het een goed moment om de functie achter dit harder drukken te bespreken: 3D Touch. Apple kondigde 3D Touch in iOS 9 aan samen met zijn Apple iPhone 6s en Apple iPhone 6s Plus. Net na de aankondiging van deze twee smartphones hoorde je korte tijd heel veel over 3D Touch. In het begin werd de functie veel gebruikt, maar door de beperkte functionaliteit van 3D Touch werd het snel stil omtrent deze ‘innovatieve’ functie.

Klaarblijkelijk wil Apple met iOS 10 de stilte omtrent 3D Touch verbreken. Ergens lijkt dit hun wel te lukken. Na over te stappen op iOS 10 merkte ik onmiddellijk op dat ik veel meer gebruik begon te maken van 3D Touch. Al is het geen garantie dat dit bij iedereen zo zal zijn: Dominick wist me namelijk te vertellen dat hij tijdens zijn periode met de iPhone 7 Plus nauwelijks gebruik had gemaakt van 3D Touch.

Hoe dan ook Apple heeft echt wel ingezet op 3D Touch in iOS 10, want bijna alle nieuwe functies zijn hiervan afhankelijk. Wil je reageren op een notificatie: 3D Touch. Je zaklantaarn iets minder hard laten schijnen? 3D Touch! Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar volgens mij begrijp je het ondertussen wel. 3D Touch is gewoon duidelijk aanwezig in iOS 10, en zonder krijg je veel minder functionaliteit.

Het is een gewaagde zet van Apple, maar ik ben er zeker van dat het een gewild eindresultaat zal opleveren. Of je het nu wilt of niet, vanaf iOS 10 moet je 3D Touch gaan gebruiken. Net zoals je bij de eerste iPhone je vingers moest gebruiken in plaats van een stylus. Mensen wilden het niet, maar voor je het wist wilde niemand nog een stylus. 3D Touch zal misschien niet zo vlug een even grote opmars kennen. Ik ben er alleen wel zeker van dat we het over een aantal jaar niet meer kunnen wegdenken uit onze smartphone. En met smartphone bedoel ik zowel iPhone als Android. Kijk maar naar een Xiaomi en Huawei, ook deze bedrijven beginnen nu (miniem) in te zetten op 3D Touch.

Siri

All About Phones iOS 10 review3D Touch is natuurlijk niet de enige merkbaar aanwezig functie in iOS 10, Siri is er ook één. Net zoals in iOS 9 heeft Apple Siri meer ‘macht’ gegeven in iOS 10. Maar Siri is vooral slimmer geworden en is meer aanwezig achter de schermen.

In iOS 10 heeft Siri niet alleen een kortetermijngeheugen gekregen, Apple heeft haar ook opengesteld voor ontwikkelaars. Wat dit inhoudt is dat ontwikkelaars nu de nodige codes voor Siri in hun applicaties kunnen implementeren waardoor Siri kan communiceren met hun applicatie. Dit zorgt ervoor dat je in iOS 10 aan Siri kunt vragen een applicatie te openen. Maar je kunt haar eveneens kunnen vragen een bericht te sturen naar iemand via bijvoorbeeld WhatsApp.

Allemaal omdat Siri nu opengesteld is voor ontwikkelaars. Of het echt gebruikt gaat worden is natuurlijk nog de vraag. Ik zie mijzelf niet een heel bericht voorlezen aan Siri in de bus, of op welke publieke plaats dan ook. Maar wie weet ben ik wel de enige die hier zo over denkt. Hoe dan ook, in iOS 10 is Siri slimmer, duidelijker aanwezig en dit zorgt ervoor dat je ze meer zal gaan gebruiken dan in iOS 9.

Wanneer je Siri in iOS 10 gebruikt zul je opmerken dat ze ook op meer vragen terug een antwoord kan geven, wat altijd goed is. Verder lijkt ze je beter te verstaan, maar feilloos is ze nog altijd niet. Het is mij meer dan eens overkomen dat Siri me totaal niet verstond en ik toch maar gewoon mijn iPhone ontgrendelde om iets ‘manueel’ op te zoeken. Hetzelfde geldt wanneer je muziek aan het luisteren bent. Vaak kon ik Siri gewoon niet activeren, hoe hard ik ook naar haar aan het roepen was.

Vanaf heden is Siri ook terug te vinden in je toetsenbord. Dit dan in de zin dat Siri kijkt naar wat je typt om je zo betere woordsuggesties te geven of bijvoorbeeld te suggereren over een afspraak wanneer je erover typt. Niets spectaculairs dus. Vooral niet omdat het niet beschikbaar is in het Nederlands. In andere woorden: voor ons maakt het niets uit.

Toetsenbord

Apple iOS 10 beta preview

Nu we toch bezig zijn over het toetsenbord; van een aantal veranderingen in het toetsenbord kunnen we wel meegenieten. Wanneer je nu namelijk iets typt zoals “vliegtuig” is het toetsenbord slim genoeg om dit woord te herkennen. Na een woord te herkennen, raadpleegt je toetsenbord alle emojis. Wanneer je dan voor het emojis-toetsenbord kiest, kun je “vliegtuig” in één tik veranderen naar een vliegtuig emoji. Hetzelfde geldt voor smileys en andere dingen die je typt. Wees gerust, ik weet ook niet wat ik hiervan moet vinden. Maar ergens is het wel leuk. Of het echt nodig is betwijfel ik wel…

iMessage

All About Phones iOS 10 reviewHet toetsenbord is inzetbaar voor meerdere doeleinden. Een voorbeeld van zo’n doeleinde is iMessage. En iMessage is misschien wel de applicatie waarin de meeste veranderingen zijn doorgevoerd in heel iOS 10. Allereerst de meest interessante: emojis worden drie keer groter weergegeven dan voorheen. Net zoals bij Facebook Messenger al het geval is.

Verder kun je ook stickerachtige dingen of tekeningen die maar kort zichtbaar zijn sturen naar je vrienden. Weeral, net zoals je dit ook kunt in Facebook Messenger (op de kort zichtbaar blijvende tekeningen na). Ook wordt er in iMessage vanaf iOS 10 gebruik gemaakt van “rich links”. Dit houdt in dat wanneer je een link toegestuurd krijgt, je al een preview krijg van wat er achter de link zichtbaar is. Wel een handige toevoeging als je het mij vraagt. Wil je je ‘message bubbel’ anders laten binnenkomen dan is dit eveneens mogelijk: je houdt gewoon de verzend-knop langer ingedrukt waarna je meerdere opties te zien krijgt.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je bericht met (virtuele) confetti te laten afleveren bij iemand. Zoals je waarschijnlijk al wel kunt afleiden wil Apple iMessage een beetje maken zoals Facebook Messenger, maar dan wel exclusief voor iOS. Een verkeerde zet volgens ons, maar ergens begrijpen we Apple ook wel. iMessage is reeds heel populair onder de meeste iPhone-gebruikers en voor sommigen is het ook echt wel een reden om een iPhone te kopen. Wanneer Apple iMessage ook beschikbaar zou maken voor Android betekent dit dat er dus een kans is dat minder mensen een iPhone zullen kopen.

All About Phones iOS 10 reviewOok heeft Apple een iMessage-appstore ingebouwd in zijn berichten-applicatie. In deze store kun je verschillende sticker-packs downloaden. Deze stickers kun je dan weer naar je vrienden (die ook gebruik maken van iMessage) sturen. Lekker handig, al moet ik eerlijk toegeven dat ik er nooit gebruik van gemaakt heb. Maar ik ben dan ook niet de typische iMessage-gebruiker, geef mij maar WhatsApp!

Apple Music

All About Phones iOS 10 reviewEen andere applicatie waarin Apple veranderingen heeft doorgevoerd is Apple Music. Vorig jaar kwam Apple, nadat het Beats (music) had overgekocht, met het nieuws een eigen muziekstreamingservice te starten: Apple music. Met dezelfde algoritmes van Beats music en door Apple music in te bouwen in de standaard muziek-app hoopte het bedrijf op een groot succes.

Gedeeltelijk kwam dit succes er. Het bedrijf had in slechts een aantal weken tijd miljoenen gebruikers. Maar na een tijd daalde het aantal gebruikers. Dit mede door de problemen die de applicatie reeds kende van het begin af aan. Het was nogal onduidelijk hoe alles in elkaar zat en eveneens zaten er meerdere bugs in de applicatie.

In iOS 10 wil Apple de hierboven vermelde problemen, en andere, verleden tijd maken. Dit door de muziek-app een compleet nieuw ontwerp te geven en onder de ‘motorkap‘ verbeteringen door te voeren.

Het nieuwe ontwerp mag er zijn: alles ziet er netjes uit en werkt naar behoren. Of het echt een verbetering is durf ik niet te zeggen. Omdat iets er netter uitziet is het niet onmiddellijk duidelijker. In het geval van de iOS muziek-app zijn sommige dingen zelfs onduidelijker geworden.

Zo worden je albums niet meer in de navigatiebalk weergegeven. Als je nu een album wilt beluisteren moet je eerst naar je bibliotheek gaan en daar dan albums kiezen. En zelfs na meerdere maanden gebruik blijft dit voelen als een onnatuurlijke handeling. De onderverdeling van de navigatiebalk is tevens niet meer aanpasbaar, wat ik heel jammer vind. Ik vind het bijvoorbeeld makkelijker om mijn albums helemaal links in de navigatiebalk te hebben. Waarschijnlijk ben ik niet de enige die dit een probleem vind, dus Apple: laat ons de navigatiebalk terug aanpassen alsjeblieft. Bedankt.

Wat wel goed werkt aan de muziek-applicatie is de integratie van iCloud. Zelfs al heb je geen enkel album gedownload naar je iPhone, toch kun je (wanneer je een degelijke verbinding hebt) probleemloos al je muziek streamen.

 

Terug naar app

Apple iOS 10 beta preview

In iOS 9 kwam Apple met een ondergewaardeerde functie: terug gaan naar een applicatie nadat je een notificatie hebt geopend. Het idee achter deze functie is dat wanneer je in een applicatie zit en je een notificatie binnen krijgt je die opent waardoor je in een andere app terecht komt, maar je met één tik terug kunt gaan naar de vorige applicatie.

Veel kon Apple aan deze functie niet verbeteren want de functie werkte reeds in iOS 9 helemaal zoals het zou moeten. Maar toch hebben ze een punt van verbetering gevonden. In iOS 9 bedekte de terug-knop die je dankzij deze functie krijgt je bereik en sommige gebruikers vonden dit blijkbaar niet prettig. In iOS 10 wordt je bereik niet meer bedekt door de terug-knop. Een kleine aanpassing die voor minder frustratie zal zorgen bij een aantal mensen.

Kaarten

Apple iOS 10 beta preview

Niet alleen kwam Apple in iOS 7 met een geheel nieuw ontwerp voor zijn besturingssysteem. Ook kwam het bedrijf, in samenwerking met TomTom, met een eigen kaarten-applicatie. Goed werd deze applicatie niet ontvangen. De applicatie werkte niet naar behoren, had niet evenveel functionaliteit te bieden als Google Maps en was niet goed in wat het moest doen: navigeren.

Voorbije jaren heeft Apple zijn kaarten-applicatie telkens bij de overgang naar een nieuwe versie van iOS voorzien van een redelijk grote update. Dit jaar doen ze dit weer, maar dan vooral door hoe je de applicatie kunt gebruiken te veranderen.

Wanneer je nu ergens een pin plaatst lijkt er een (speel-)kaart tevoorschijn te komen met daarop alle nodige informatie. Verder wordt tijdens het navigeren nu ook alles duidelijker weergegeven en zou de applicatie beter werken met Apple Car.

Naar mijn mening is de applicatie inderdaad veel duidelijker geworden, maar er ontbreken nog altijd een aantal functies. Zo gebruik ik frequent de OV-functie in Google Maps omdat ik telkens vergeet wanneer ik een bus / tram heb. In Apple Maps is dit nog altijd niet mogelijk. Vraag me niet waarom. Al wat ik weet is dat de applicatie heel goed ontworpen is, maar dat ik toch nog liever Google Maps gebruik.

Continuïteit

Voorbije jaren heeft Apple er telkens voor gezorgd dat de communicatie tussen Macs en iPhones beter verloopt. Je kunt bijvoorbeeld al berichten versturen via je Mac en als je wilt kun je zelfs telefoneren via je Mac. Zo lang je maar een relatief nieuwe iPhone en een internet verbinding hebt. Dit jaar heeft Apple de continuïteit tussen beide toestellen weer verder uitgebreid. Je hebt nu een universal clipboard waardoor je iets kunt kopiëren op je Mac en plakken op je iPhone. Hoewel het op het eerste zicht niet zo interessant klinkt, is het voor veel gebruikers waarschijnlijk wel heel handig.

De functie zelf lijkt ook wel goed en vooral eenvoudig te werken. Al wat je moet doen is iets kopiëren op oftewel je iPhone of je Mac en op het andere toestel op plakken drukken. Het is echt zo eenvoudig als het klinkt.

Apple Pay

'Apple Pay binnenkort ook voor gebruikers onderling'

Een laatste functie waarin Apple veranderingen heeft doorgevoerd is Apple Pay. Hoewel het nog niet beschikbaar is in Nederland en België vinden we de verandering toch interessant genoeg om even te vermelden. Vanaf iOS 10, en macOS Sierra zul je Apple Pay namelijk ook kunnen gebruiken op je Mac en online.

 

Naast aangepaste functies zijn er natuurlijk ook nieuwe dingen in iOS 10. Heel erg veel nieuwigheden zijn er niet (de meeste functies zijn zelfs afgekeken van Android), maar toegegeven: er zitten wel een aantal leuke nieuwigheden tussen.

Verwijder systeemapplicaties

All About Phones iOS 10 reviewEen eerste nieuwe functie in iOS 10 is een functie die het mogelijk maakt om systeemapplicaties te verwijderen. Iets wat al lang mogelijk was op Android en waar veel iOS gebruikers al lang op wachtten. Je kunt een systeemapplicatie makkelijk verwijderen in iOS 10, en wanneer je hem toch terug nodig hebt kun je hem downloaden uit de App Store.

Raise to wake

IMG_0138

Raise to wake klinkt misschien niet zo spannend, en dat komt omdat het dat ook niet is. Maar het is wel verschrikkelijk handig. Zoals de naam van de functie al zegt, zorgt Raise to wake ervoor dat wanneer je je iPhone optilt het scherm aangaat. Apple heeft de functie ontwikkeld omdat meerdere mensen ‘klachten’ hadden over de snelheid van de Touch-ID sensor in de iPhone 6s en 6s Plus. Je moet er namelijk maar heel kort op drukken voordat het toestel ontgrendeld is (net zoals bij de iPhone 7 en iPhone 7 Plus het geval is), wat ervoor zorgt dat je al een niet vooraf ingestelde vinger moet gebruiken om te kijken hoe laat het is.

Met Raise to wake lost Apple dit probleem dus op. Ik vind het wel een handige functie aangezien je niet alleen snel kunt kijken hoe laat het is. Je kunt ook makkelijk een nummer doorspoelen, de camera-app openen en zelfs je notificaties bekijken.

Het enige minpunt aan deze functie vind ik wel dat je scherm soms aangaat zonder dat het nodig is. Als je je iPhone vasthoudt en de functie staat aan kun je dus soms onverwacht een foto aan het nemen zijn. Mocht je dit echt storend vinden kun je de functie, gelukkig, makkelijk uitzetten in de instellingen. Maar zelfs met deze ongemakkelijkheid ga ik de functie toch niet uitzetten. Ik vind dat je er meer voordeel uithaalt dan nadeel. Ik heb tijdens mijn gebruik voorbije maanden het zo goed als nooit voorgehad dat het scherm niet aanging wanneer ik mijn iPhone optilde.

Voicemail transcriptie

In Android was de functie al langer beschikbaar, maar dit neemt niet weg dat het voor (Engelstalige) iPhone gebruikers een handige functie is. Wanneer nu iemand een voicemail inspreekt, kun je een bericht met daarin een transcriptie van wat de persoon in kwestie te vertellen had krijgen. Het klinkt handig, maar zoals meestal het geval is bij nieuwe functies heb je niets aan deze functie als je Nederlandstalig bent. Hopelijk voegt Apple binnenkort meertalige ondersteuning toe aan de functie.

Onderverdeling van Foto’s

Apple iOS 10 beta preview

Zoals Google Photos reeds kon, kan de Photo’s-applicatie van Apple nu ook personen en voorwerpen herkennen in foto’s. Kijkende naar de verschillende personen en voorwerpen worden de foto’s onderverdeeld om zo makkelijk bepaalde foto’s te zoeken en terug te vinden.

Maar ook is Siri nu bruikbaar voor foto’s. Wanneer je haar bijvoorbeeld zou vragen om een foto van een strand te tonen kijkt ze in je bibliotheek en zal ze je ook een passende foto laten. Het is handig en het lijkt ook wel te werken. Al zul je wel even moeten wachten voordat alle foto’s gescand zijn. De Foto’s-applicatie scant de foto’s alleen maar als je iPhone aan het opladen is en verbonden is met het internet.

Diashows

All About Phones iOS 10 reviewNiet alleen is de Foto’s-applicatie in iOS slimmer geworden op het gebied van herkenbaarheid. De applicatie zal vanaf nu ook, net zoals Google Photos, een diashow kunnen maken van genomen foto’s. Een broodnodige functie is dit niet, maar hij is wel leuk om zo snel een filmpje te maken van je daguitstap. Alles gaat automatisch en al wat jij moet doen is het thema en/of de muziek aanpassen wanneer je deze niet goed vindt.

All About Phones iOS 10 reviewZelf gebruik ik nooit zo’n functie omdat ik het nut er niet van zie. Maar ik kan me inbeelden dat er meer dan genoeg mensen zijn die er anders over denken dan ik. Ben jij dus zo iemand en heb je een iPhone: goed nieuws, de functie waar je al lang op zit te wachten komt eraan!

Home applicatie

Apple iOS 10 beta preview

Een geheel nieuwe applicatie in iOS 10 is de Home applicatie. Voor velen zal deze applicatie eindigen in een folder met ongebruikte applicaties of zelfs verwijderd worden terwijl anderen er dan weer heel blij mee gaan zijn. Met de Home applicatie wil Apple een applicatie afleveren waarin je al je slimme technologie in huis verzamelt en kunt bedienen.

Als je iemand bent die meerdere smart-home producten in zijn of haar huis heeft zal dit waarschijnlijk best een interessante applicatie zijn. Maar het gros van de gebruikers zal nog steeds tevreden zijn met een koelkast die niet in connectie staat met zijn of haar smartphone. Ook voor de gebruikers die slechts één smart-home product hebben zoals een Nest-thermostaat, zal deze applicatie waarschijnlijk overbodig zijn.

Apple iOS 10 beta preview

Er moet ook wel vermeld worden dat de applicatie niet standaard werkt met alle smart-home producten. Alvorens de producten ermee kunnen werken, moeten ontwikkelaars hun producten en applicaties updaten zodat deze kunnen communiceren met de Home applicatie van Apple.

Een groot deel van de ontwikkelaars heeft dit reeds gedaan en het gros van de populairste smart-homeproducten werken reeds met de Home-applicatie. Op de Home applicatie na zijn er nog evenveel standaardapplicaties in iOS 10 als in iOS 9.

Portrait-mode

Hoewel deze functie enkel beschikbaar is op de iPhone 7 Plus vinden we deze functie toch het vermelden waard. Vanaf iOS 10.1 vind je op de iPhone 7 Plus een extra functie terug in de camera-applicatie: de portrait mode functie.

Deze functie is er gekomen om een zogenaamd ‘bokeh-effect’ te krijgen wanneer je een foto neemt. In tegenstelling tot bij andere smartphones, wordt er bij deze functie niet enkel gebruik gemaakt van software om dit effect te creëren. Bij de iPhone 7 Plus wordt er namelijk gebruik gemaakt van de twee camera-sensoren die de smartphone rijk is.

Hoe het proces precies in zijn werk gaat kunnen we je niet zeggen. Maar we kunnen je wel zeggen dat het resultaat er mag zijn. Zelfs al is de functie nog in beta-fase zien foto’s er toch geweldig uit. Ze lijken genomen te zijn met een echte dslr-camera.

Een foto nemen in portrait-mode is heel eenvoudig: al wat je moet doen is de functie selecteren in de camera-applicatie, focussen en dan de foto nemen. Na dit te doen moet je een aantal seconden wachten. Daarna is de foto klaar.

Omdat de functie gebruik maakt van de twee camera’s in de iPhone 7 Plus is het voor de hand liggend dat je de functie momenteel op geen enkele andere iPhone zal kunnen gebruiken.

 

Zoals je zou verwachten van iOS, is iOS 10 heel stabiel. Voorbije maanden is mijn iPhone slechts 2 keer plotseling herstart naar aanleiding van vast te lopen. Voor de rest ging alles zonder enige probleem. 

Waar ik bij de beta van iOS 10 wel wat problemen mee had waren batterijprestaties. Ondertussen is dit gelukkig niet meer het geval. Het lijkt er zelfs op alsof ik na iOS 10 te installeren langer kan doorgaan op één laadbeurt.

Zoals bij ieder besturingssysteem het geval is, zijn er ook wel een aantal bugs te vinden in iOS 10. Eén waarvan de notificaties die ik niet weg krijg uit het notificatiecentrum. Ook kun je soms een kleine ‘fout’ opmerking in de software van de iPhone 7 Plus: wanneer je wilt mutitasken lijkt het soms in het begin alsof de app gaat afsluiten.

Over de prestaties op oudere toestellen kunnen we je geen concreet antwoord geven, al lijkt het wel dat zelfs de iets oudere toestellen nog stabiel lopen op iOS 10.

Voor de rest is iOS 10.1.1 gewoon een heel mooie en stabiele build die je, als je toestel het ondersteund, zeker op je toestel moet installeren.

We zijn op een punt gekomen waarop meerdere mensen vinden dat Apple niet meer innoveert. Ergens ben ik hier wel mee akkoord, maar helemaal eens ben ik het er ook niet mee. Ja, de tijd waarin de iPhone heel de wereld veranderde is voorbij. Kijk maar naar de Apple Watch, heel erg innovatief kun je de wearable niet noemen.

Apple iOS 10 ondersteunde toesteleln

Zelfs al moeten we waarschijnlijk nog wel even wachten op “the next big thing”, Apple blijft wel innoveren

Maar je kunt het ook anders bekijken. Apple was niet de eerste die met een smartphone kwam, en zelfs het idee achter de Mac hebben ze grotendeels gestolen. Ze hebben gewoon telkens geluk gehad een product op de juiste plaats en op het juiste moment te introduceren.

One more thing

En ik ben zeker dat ze dit in de toekomst nog gaan doen. Maar zelfs al moeten we waarschijnlijk nog wel even wachten op “the next big thing”, Apple blijft wel innoveren. Kijk maar naar de nieuwe MacBooks met touch-bar. Hoewel het een kleine verandering is die niet echt spectaculair is. Is het waarschijnlijk wel een test voor een toekomstige functie die veel meer innovatief zal zijn.

Ondanks het weinig innovatieve iOS 10, zitten er toch wel een aantal goede functies in. Door het openstellen van onder andere Siri kunnen bestaande diensten beter geïntegreerd worden. Maakt dit iOS 10 de meest veelbelovende nieuwe versie van iOS 10 ooit? Nee, dat niet. Maar met iOS 10 zorgt Apple er wel voor dat ze bijna op één lijn staan met Android qua functionaliteit en dat bestaande functies nog beter worden uitgewerkt.

Als je het mij vraagt moeten we nog 1 jaar wachten op de heel revolutionaire versie van iOS. Want Apple zou ook pas volgend jaar met een geheel nieuwe iPhone komen. En wat hoort er nu beter bij een geheel nieuwe iPhone dan een helemaal nieuwe software-ervaring?

Hoe dan ook, ons over iOS 10 is louter positief. We hebben er geen grote klachten over. Het doet wat het moet doen zonder dat je er al te veel over moet nadenken. Zelfs de extra functionaliteit die is toegevoegd voelt heel intuïtief. En dat is waar Apple iOS 10 ook voor wilt laten staan: makkelijk en intuïtief te gebruiken.

Dus ja, Apple levert met iOS 10 een interessante opvolger voor iOS 9 af. Is het beter dan Android? Ja en nee. Voor sommigen zal het beter zijn, voor anderen niet. Maar de strijd tussen Android en iOS is eigenlijk verleden tijd. Wanneer je een smartphone koopt maak je een bewuste keuze. Ga ik voor iOS-toestel met het bijhorende prijskaartje, of ga ik een Android-toestel nemen dat opener is en waar ik vaak ook minder voor betaal?

In beide gevallen maak je een goede keuze, maar als je voor iOS kiest dan kan ik je garanderen dat Apple met iOS 10 meerdere stappen in de goede richting zet.

Onze review score
Pluspunten
  • Lekker stabiel
  • Meer functionaliteit voor 3D Touch
  • iOS is verder opengesteld
  • Intuïtief
  • Mooi ontwerp
  • Presteert naar behoren
Minpunten
  • Toch nog gesloten in vergelijking met Android

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters