Apple iOS 9 review: eindelijk echt multitasken

Naar jaarlijkse gewoonte kwam Apple dit jaar met een update voor zijn mobiele besturingssysteem: iOS 9. Bij deze update zijn er, net als vorig jaar, veel verbeteringen doorgevoerd onder de motorkap. Maar er zijn ook heel wat nieuwe functies toegevoegd. In deze review bekijken we iOS 9 tot in het kleinste detail.

iOS 9 review ios 9 

Twee jaar geleden nam Apple de beslissing het design van iOS grondig onder handen te nemen. Dit ging gepaard met de nodige bugs. Het jaar daarna focuste Apple zich met iOS 8 op het oplossen van deze bugs. Hierin slaagden ze grotendeels. Verder kwamen er een paar extra features en wat lichte veranderingen in de interface. Met iOS 9 heeft Apple dit finetunen verder doorgevoerd. Maar er zijn ook heel wat nieuwe functies bijgekomen. Je merkt dat de focus dit jaar op de gebruikerservaring ligt.

Een van de punten waarop Apple blijft verbeteren, is snelheid. iOS lijkt namelijk alsmaar sneller en stabieler te worden. Dit is grotendeels te danken aan de controle die Apple heeft over zowel software als hardware. Apple heeft ervoor gezorgd dat iOS 9 gewoon vlot loopt op lagere hardware.

Met iOS 9 zien we toevoeging van split-screen multitasken, iets waarop wij al lang wachten

Een ander punt van verbetering is het toevoegen van split-screen multitasken, iets waarop wij al lang wachten. Wij zijn heel blij met deze functie, zeker omdat ze heel vlot lijkt te werken, al hadden we de integratie wel iets anders willen zien. Een andere verbetering is het dieper integreren van Siri in heel iOS. Deze diepere integratie brengt heel wat extra features met zich mee. Exclusief voor de iPhone 6s en 6s Plus heb je 3D Touch. Hierdoor krijg je extra functies in iOS 9 naarmate je harder op je scherm drukt. De interface is op een paar lichte aanpassingen na hetzelfde gebleven. Of deze nieuwe features ook echt een verbetering zijn, zullen we in deze review bespreken.

Om de iOS 9 update op je apparaat te krijgen, moet je natuurlijk een iPhone, iPad of iPod Touch ter beschikking hebben die de update ondersteunt. Gelukkig is de lijst met ondersteunde apparaten heel lang. Je kunt iOS 9 namelijk installeren op alle apparaten die iOS 8 ondersteunen. Ondersteunde iPhone’s zijn: de iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6, 6 Plus en de iPhone 6s en 6s Plus. Voor de iPadsworden de: iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad Mini 2, iPad Mini 3, iPad Mini 4 en iPad Pro ondersteund. Van iPods worden zowel de 5de gen als 6de gen ondersteund. De kans dat jouw iOS-apparaat iOS 9 ondersteunt is dus reëel.

De kans dat jouw iOS-apparaat iOS 9 ondersteund is reëel

iOS 9 ondersteunde devices

Na het installeren van iOS 9 zal je niet direct een verandering opmerken. Mocht je dit toch doen, is het omdat de kiosk-app verdwenen is. Apple heeft met iOS 9 de Apple-news app aangekondigd. Deze app is net als de Kiosk-app bedoeld om je nieuwsitems weer te geven, maar dan in een moderner en interactiever iOS-9 jasje gegoten. Helaas is hij voorlopig in Nederland en België niet beschikbaar. Voor de mensen die zich afvragen waar hun kiosk-tijdschriften naartoe zijn, je vindt ze terug als app-icoontjes op je home-scherm.

Apple News ziet er goed uit, maar is er nog niet voor ons

iOS 9 review spotlight

Een grotere verandering wordt zichtbaar wanneer je naar onder veegt. Dan verschijnt het nieuwe spotlight-zoekveld. Hier kan je zoeken naar alle items op je apparaat en op het internet, nu met volledige integratie van Siri. Hierdoor kan je veel makkelijker en effectiever zoeken. Zo kan je bijvoorbeeld naar ‘weer’ zoeken (via tekst of stem), waarna je een vakje met info over de weersomstandigheden op je huidige locatie krijgt. Dat maakt het opvragen van informatie net wat makkelijker. Wat helemaal nieuw is, zijn de Siri app-suggesties onder de zoekbalk. In deze balk zie je 4 apps die Siri je aanraadt om op een bepaald tijdstip te gebruiken. Dit wordt gebaseerd op welke apps jij het meeste gebruikt op welk tijdstip. Vanzelfsprekend heeft Siri een aantal dagen nodig heeft om accurate suggesties voor te stellen.

De spotlight pagina is terug van weggeweest, in een betere vorm dan ooit tevoren

Wanneer je helemaal naar links veegt, zal je een vertrouwd element terugvinden. De spotlight pagina is terug van weggeweest, in een betere vorm dan ooit tevoren. Op de spotlight-pagina vind je alle elementen van spotlight zoeken terug, met wat extra’s erbovenop. Een van deze extra’s is de balk met Siri contacten-suggesties. Deze contacten worden net zoals de apps gekozen door te kijken naar je gewoontes. Daarnaast worden hier 8 app-suggesties weergegeven. Verder vind je nog een lijstje met interessante locaties in de buurt en daaronder locatiegerelateerde nieuwsitems.

iOS 9 spotlight pagina 
iOS 9 spotlight pagina 
iOS 9 spotlight pagina 

De integratie van Siri in spotlight is een hele verbetering ten opzichte van spotlight in iOS 8. Je kan nu veel makkelijker iets terugvinden, en krijgt er ineens een hele hoop handige functies bij. Al merk je wel dat spotlight nog niet 100% stabiel is. Suggesties worden namelijk niet altijd weergegeven, en zijn vaak niet accuraat. Dat laatste zal waarschijnlijk verbeteren naarmate je iOS 9 langer gebruikt: Siri blijft bijleren.

iOS 9 is veel zuiniger dan iOS 8

Daarnaast is er veel aangepast in de instellingen. Je kan er nu een zoekbalk terugvinden om zo vlug een bepaalde instelling terug te vinden. Ook is er een nieuwe sectie toegevoegd: de batterijsectie. Hier krijg je niet alleen een overzicht met hoeveel energie apps de laatste 5 dagen of 24 uur hebben verbruikt, je vindt er ook een batterijbesparingsmodus terug. Deze kan je zelf activeren vanuit de instellingen, of gewoon wanneer iOS het je voorstelt. Dit gebeurt wanneer je aan 15% batterijlading zit. Na activatie worden achtergrondactiviteiten verminderd om zo minder energie te verbruiken. Volgens Apple zijn deze besparingen goed om met je 15% overgebleven lading een uur langer bovenop de normale gebruikstijd te doen. Wij kunnen dit alleen maar bevestigen. Er zijn verder nog een aantal aanpassingen gedaan om je iOS-apparaat zuiniger te maken, al werken deze functies niet op ieder apparaat. Zo heb je een functie die ervoor zorgt dat je scherm niet aangaat wanneer je een melding krijgt en het apparaat omgedraaid ligt. Deze functie werkt alleen maar op de nieuwere apparaten. Het is dus jammer dat niet alle aanpassingen er zijn voor ieder apparaat. Op de apparaten waar ze er wel zijn, merk je een verbetering in batterijduur.

iOS 9 instellingen 
iOS 9 batterijbesparing 
iOS 9 batterijbesparing 

Ook op het gebied van beveiliging zijn er verbeteringen doorgevoerd. In iOS 9 kan je nu kiezen tussen een 4- of 6-cijferige code. Dit moet ervoor zorgen dat je iPhone beter beveiligd is. Ook is er ondersteuning gekomen voor twee-stapsverificatie waardoor je niet langer telkens een app-specifiek wachtwoord hoeft te genereren wanneer je je iOS apparaat instelt.

We hadden split-screen multitasken liever op alle modellen gezien

Wat misschien wel de belangrijkste nieuwe functie in iOS 9 is, is split-screen multitasken op de iPad. Helaas is de uitwerking daarvan nog niet perfect. Op de iPad Air 2, Mini 4 en Pro zal je kunnen genieten van volledig multitasken. Je zal dus twee apps tegelijk kunnen gebruiken in een split-screen verdeling. Dit proces verloopt heel soepel. Op alle andere iPad modellen zal je het moeten doen met slide-over multitasken. Slide-over kan je zien als een ‘light’ versie van split-screen multitasken. Je kan 2 apps tegelijk open hebben, maar ze niet tegelijk gebruiken. Iedere keer dat je de eerst geopende app terug wilt gebruiken, zal de 2de app weer verdwijnen. Wanneer je deze app dan terug wilt gebruiken, moet je hem er terug invegen. Gelukkig verloopt dit heel soepel. We hadden split-screen multitasken liever op alle modellen gezien.

iOS 9 review multitasken 

Wat je wel op alle iPad modellen hebt, is beeld-in-beeld. Dit zorgt ervoor dat wanneer je een video kijkt of face-time gesprek houdt en op de home-knop drukt, het venstertje met beeld verkleint en open blijft boven een andere app of je home-scherm. Dit is handig wanneer je tijdens het kijken van bijvoorbeeld een serie nog wat mails wilt beantwoorden. Jammer genoeg werkt de functie alleen nog maar met de standaard Apple-apps. We hopen dat andere apps zoals YouTube en Netflix deze functie snel adopteren.

Een andere handige toevoeging voor iPad is het QuickType toestenbord. Een nieuwe toevoeging hierbij is dat er nu een balkje met toetsen om de opmaak aan te passen boven het toetsenbord staat. Ook heb je een nieuwe manier voor het selecteren van tekst. Dit kan je nu doen met te vegen over je toetsen. Net zoals op een MacBook, alleen is het niet zo accuraat. Het gebeurde namelijk wel meer dan eens dat we tekst aan het typen waren in plaats van tekst te selecteren.

iOS 9 quicktype 
iOS 9 back to app

Met iOS 9 heeft Apple ook de grootte van de updatebestanden verkleind. Zo zal je nu maximaal 1,3GB beschikbaar moeten hebben om een update te installeren. Dit is nog altijd niet weinig, maar wel een stuk minder dan voorheen. Fijn als je maar 16GB opslagruimte hebt. Een laatste verandering is dat je op je apparaat toegang krijgt tot al je iCloud Drive bestanden via een app. Mocht je dit niet nodig vinden, kan je altijd beslissen de app niet zichtbaar te maken. Wij verwachtten dat veel mensen dit zullen doen.

Verder zal je wanneer je in een app bent en deze een ander app opent, direct terug kunnen gaan naar je eerste app. Dit door op de snelkoppeling dit door op de snelkoppeling te drukken die in je statusbalk verschijnt. Een laatste verandering is dat je op je apparaat toegang krijgt tot al je iCloud Drive bestanden via een app. Mocht je dit niet nodig vinden, kan je altijd beslissen de app niet zichtbaar te maken. Wij verwachtten dat veel mensen dit zullen doen.

Nieuw op de iPhone 6s en 6s Plus is 3D Touch, of force touch. Met de juiste hardware, maakt deze feature het mogelijk om waar te nemen hoe hard je op het scherm drukt. In iOS 9 zijn er hiervoor een aantal nieuwe handige functies ingebouwd. Wanneer je iets harder op een app-icoontje op het homescreen drukt, krijg je een lijst met snelkoppelingen. Zo kan je bijvoorbeeld direct een selfie nemen of een bericht naar een bepaald contact sturen, zonder het openen van de app. Wanneer je iets harder drukt op bijvoorbeeld een ongelezen mail, krijg je met ‘peak’ een vlugge weergave ervan. Loslaten houdt de mail ongelezen. Als je niet loslaat, en iets nog iets harder drukt, krijg je ‘pop’. Dan opent de mail zich helemaal. Hetzelfde kan je doen met verschillende andere Apple apps. Wanneer developers dit gaan integreren voor hun apps, zal je ‘peak en pop’ in steeds meer apps kunnen gebruiken. Hoe het voelt en werkt lees je in onze volledige review van de Apple iPhone 6s en 6s Plus, wanneer deze online staat.

De notitie-app lijkt op een ‘light’ versie van pages

Deze app is niet nieuw, maar heeft wel heel wat nieuwe functies gekregen. Je kan nu namelijk een takenlijstje, foto’s, locatie- url blok en zelfs een tekening toevoegen aan je notitie. De notitie-app lijkt nu op een ‘light’ versie van pages, hierdoor is hij veel nuttiger voor dagelijks gebruik. Lekker handig.

iOS 9 notities 

In de kaarten app zijn er ook wat veranderingen doorgevoerd. Je kan nu direct een nabije locatie, zoals een restaurant, vinden door de druk op één knop. Deze functie is wel handig, maar werd niet veel door ons gebruikt. Wat we wel vaak zouden gebruiken zijn de OV routes die je kan terugvinden in de kaarten app, al zijn deze routes jammer genoeg nog niet beschikbaar voor Nederland of België.

In iOS 9 heeft Apple de rol van Siri als persoonlijke assistente nog verder doorgetrokken. Zo zal ze nu meer doen dan alleen je vragen beantwoorden. Siri houdt nu ook een ‘overzicht’ bij van je dagelijkse gewoontes, inclusief tijd en locatie. Hierdoor kan ze je suggesties geven voor apps en contacten. Ook kan ze de muziek app openen wanneer je je headphones inplugt. Dit doet ze door te kijken naar je gewoontes om muziek te luisteren. Een leuke functie, maar in de praktijk gebruikten we hem nauwelijks. Wat we wel handig vinden is dat siri suggesties geeft voor iemand die belt en niet in je contacten staat. Dit doet ze door naar contactgegevens te zoeken in je mails. Google is hier wel beter in, zij doorzoeken een hele database hiervoor.

Bij het openen van Siri voel je nu ook een lichte en aangename trilling

Verder zorgt de betere integratie van Siri binnen iOS voor nog wat andere kleine functies. Siri kan nu bijvoorbeeld ook zoeken naar foto’s en een herinnering plannen voor wanneer je in je auto stapt. Dit kan doordat ze je constant monitort, wat wel een beetje creepy is.
Ook de kernfuncties van Siri zijn verbeterd. Zo snapt ze natuurlijke taal beter en kan ze op meer vragen antwoord geven. Daarnaast is het design van Siri licht aangepast. Bij het openen van Siri, of wanneer je een vraag stelt, voel je nu ook een lichte en aangename trilling.

De grootste verandering in de interface is de overschakeling naar het San Fransico font

Aangezien Apple de hele iOS interface nog maar twee jaar geleden drastisch heeft veranderd, blijft deze in iOS 9 grotendeels behouden. Je kan nog altijd geen widgets aan je homescreen toevoegen, wel blijven deze vindbaar in het notificatiecentrum. Ook vind je geen lijst met geïnstalleerde apps terug, en wanneer je van beneden naar omhoog veegt krijg je het vertrouwde venstertje met snelkoppelingen voor instellingen, muziek en apps.

De grootste verandering in de interface is de overschakeling naar het San Francisco font. Dit font kenden we al van de Apple Watch. De letters in dit font zijn net iets fijner en anders gevormd, al lijkt het font in grote mate wel op het voorgaande Helvetica Neue font. Je zal dus niet lang moeten wennen aan deze verandering.
Een andere verandering heeft plaatsgevonden in het multitaskmenu. Je hebt nu een overzicht van open apps in iets wat lijkt op een rij met kaarten. Dat vinden we er wat overzichtelijker en moderner uitzien, maar het is wel jammer dat je recente contacten uit het menu verdwenen zijn. Gelukkig kan je deze nu makkelijk zoeken en zelfs als suggestie krijgen.

iOS 9 multitasken 

Na het installeren van iOS 9 hebben we alleen maar verbeterde prestaties opgemerkt. Onze iPhone 6 voelt namelijk vele sneller aan, al zijn er wel sommige gebruikers die verminderde prestaties melden op zowel oudere als nieuwere devices. Ons lijkt het een bug te zijn in de software dat hiervoor zorgt. Het batterij verbruik is ook vooruit gegaan in iOS 9. Op iOS 8 konden we namelijk meestal de dag niet doorkomen met één laadbeurt, op iOS 9 is dit wel mogelijk, al blijft het nipt. Dit komt door de batterijbesparingsmaatregelen die Apple heeft genomen, waar we het al eerder over hadden.

De batterij in de iPhone is niet goed, het is door iOS 9 dat je ermee kan leven

Stabiliteit en snelheid zijn zoals we gewend zijn van Apple: heel erg goed, zeker voor lage specificaties. Dit is onder andere te danken aan Metal. Metal zorgt er namelijk voor dat er heel wat overbodige processen niet meer worden uitgevoerd. Zo kan de processor meer kracht leveren voor belangrijkere zaken. Hierdoor kan je zelfs met lagere specificaties goede prestaties behalen, al was dit voor metal ook wel zo, iOS is altijd al goed geweest met lagere specificaties. We kunnen dan ook zeggen dat de prestaties in iOS 9 goed zitten.

iOS 9 apps

Met iOS heb je altijd al een hele hoop standaardapplicaties meegekregen. IOS 9 is geen uitzondering, standaard vind je applicaties zoals een berichten app, telefoon app, weer app,… terug. Dit jaar is er wel één appje minder: de kiosk-app is verdwenen om plaats te maken voor Apple News, zoals we al eerder zeiden. Alleen is deze nog niet beschikbaar en weten we ook niet wanneer dit wel zo zal zijn. De andere standaardapplicaties zijn op een paar veranderingen na hetzelfde gebleven, zie hierboven. Ze blijven dus in grote mate aanwezig. Gelukkig stoort dit niet want een groot deel zijn essentiële applicaties. Zelfs de apps die dit niet zijn, blijven handig en met hetzelfde oog voor detail ontworpen. Wanneer je je iOS-apparaat voor de eerste keer opstart, kan je er dus direct mee aan de slag.

In de app-store vind je een immens aantal apps terug

Het hele iOS ecosysteem is verdeeld over 3 secties: de iTunes-, iBooks- en app store. In de iTunes store vind je al je muziek en films, iBooks houdt al je boeken bij en in de app store vind je apps terug. Je vindt een breed aanbod aan apps en muziek terug, films en boeken zijn net iets minder aanwezig. Je kan deze collectie wel uitgebreid noemen, maar hij is gewoon niet zo compleet als de muziek- en app collectie.

Ook kan je op je computer via iTunes toegang krijgen tot deze drie stores. Wanneer je iets aankoopt, is het direct beschikbaar op je iOS-apparaat. Lekker handig

iOS 9 app store 
iOS 9 iTunes store 
iOS 9 iBooks store 
iOS 9 films store 

Het iOS-ecosysteem is heel compleet en strijdt met dat van Android om de titel. Op sommige gebieden wint Android. Zo vind je meer apps in de Google Play store, maar iOS biedt meer kwaliteitapps. Het komt er dus op neer dat je bij zowel android als iOS niets tekort zal komen. De keuze tussen wat jij het liefste hebt, is vooral gebonden aan persoonlijke voorkeur.

Het zijn de functies die iOS 9 interessant maken

iOS 9 lijkt op het eerste gezicht weinig nieuws te brengen, maar niets is minder waar Alleen visueel zijn de veranderingen niet zo groot, maar dit is logisch. Apple gaat niet zomaar twee jaar na dato zijn hele nieuwe ontwerp voor iOS alweer vervangen. Ze hebben het gewoon gefinetuned.

Het zijn de nieuwe functies die iOS 9 interessant maken. Een van de belangrijkste is 3D Touch op de nieuwe iPhones. Hierdoor ontstaat er een hele nieuwe manier waarop je je iPhone gebruikt, en wie weet later ook je iPad. Ook heeft Apple eindelijk besloten om je op de iPad te laten split-screen multitasken. Dat is nog wat beperkt, maar werkt wel naar behoren. De optimalisaties van het batterij verbruik werpen hun vruchten af en ook de diepere integratie van Siri is fijn. Daarnaast is het handig dat de iPad nu een balkje met toetsen om je tekstopmaak aan te passen boven het toetsenbord heeft en zijn veel standaardapplicaties weer een beetje verbeterd.

Maar Apple heeft ook heel wat kansen op verbetering laten liggen: de grootste misschien wel het bijna niet kunnen personaliseren van iOS. Maar ja, als we eerlijk zijn, weten we dat deze optie er waarschijnlijk nooit gaat komen. Ook hadden we split-screen multitasken graag op de iPhone gezien. Zeker op het Plus-model is dat een welkome toevoeging.. Ook is het jammer dat iOS 9 oudere apparaten trager lijkt te maken.
Toch blijft het wel zo dat iOS 9 heel stabiel en supersnel is op de nieuwere hardware. Hierdoor zijn iOS-apparaten zeer fijn in de omgang en door de beperkingen ook simpel om te gebruiken. Met de komst van split-screen multitasken, de diepere integratie van Siri en nog vele andere verbeteringen, is iOS 9 helemaal klaar om de concurrentie met Android aan te gaan.

Onze review score
Pluspunten
  • Werkt snel
  • Simpel in gebruik
  • Multitasken op iPad
  • Siri
  • 3D Touch
  • Beter energiebeheer
Minpunten
  • Split screen multitasken niet voor iPhone
  • Beperkte personalisatiemogelijkheden

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters